Sista spiken

Patrik Engellau

Då och då upptäcker man saker som man redan visste från en annan vinkel och då kan det kännas som ett riktigt intellektuellt genombrott fast det egentligen är samma sak som vanligt. På det viset kan man tillbringa livet under konstant upptäckarglädje medan man i själva verket bara ser det man redan visste i ett nytt perspektiv.

Framför allt gäller detta, tror jag, mångfacetterade ämnen som Människan och Demokratin, men jag ger mig fan på att det också kan tillämpas på sådant som Konsten att steka potatis och Skridskoåkning.

Just idag tänker jag på Demokratin. Konceptet innebär att medborgarna jobbar med sina egna liv – den ene är bonde, den andre är frisör, den tredje sjuksköterska – men inser att de har gemensamma behov och att det därför är praktiskt att inrätta en Stat och anställa tjänstemän som har till uppgift att bygga vägar och dra fiberledningar och med hjälp av uniformerade personer hålla ordningen och fängsla förbrytare. Medborgarna bestämmer sig därför för att tillsätta en Överhet som med auktoritet kan sköta detta. Överheten är emellertid i verkligheten bara en tillfällig och beroende Överhet eftersom det är medborgarna som bestämmer över Överheten genom att utse den i allmänna val. Medborgarna har därmed kontroll över Överheten. Medborgarna har makten enligt den demokratiska teorin.

Var och en som vet lite om verkligheten och inte bara snöat in på den demokratiska teorin har emellertid klart för sig att det finns en potentiell konflikt här, nämligen att den av medborgarna tillsatta Överheten, alltså de valda politikerna, tar makten från medborgarna. Det här problemet är jättegammalt och jättekänt. I den antika grekiska demokratin lottade man ut överhetsjobben på korta och begränsade mandat för att förhindra att den av medborgarna tillsatta Överheten gjorde sig för bred.

När grekerna inrättade den ordningen hade de flera hundra års erfarenhet av hur olika statsskick i olika stadsstater betedde sig. Det har inte vi. Dagens västerland har ungefär hundra års erfarenhet av demokrati. Vi vet mycket mindre än de gamla grekerna. Vi håller på att lära oss.

Det tog bara några årtionden för vårt demokratiska system att visa sina inneboende tendenser, det vill säga faran att de valda ombuden tar kontrollen över uppdragsgivarna. År 1911 beskrev den tyske tänkaren Robert Michels detta i en bok som hette Zur Soziologie des Parteiwesens in der modernen Demokratie. Untersuchungen über die oligarchischen Tendenzen des Gruppenlebens. Michels teori kallas ”Oligarkins järnlag” och går ut på att staten, till skillnad från medborgarna, är organiserad och att organisation ger makt och att makt korrumperar. Rätt enkelt om du frågar mig.

Av detta drar jag slutsatsen att det måste finnas en makt i form av rimligt organiserade medborgare utanför staten som håller tummen i ögat på den Överhet som driver staten, alltså politikerna.

Detta jobb gjordes i Sverige fram till för kanske femtio år sedan av borgerligheten och kapitalisterna. Borgerligheten bestod dels av företagare, dels av ett antal professionella kårer såsom advokater, läkare, professorer och lärare. Dessa var självsäkra och starka och försvarade en massa värden och medborgerliga friheter som var omistliga för samhällets välgång och utveckling.

För att göra en lång historia kort så har oligarkins järnlag i Sverige nu bevisat sig igen. Den välorganiserade Överheten med sina styrespersoner, alltså politikerna, har tagit makten över de sämre organiserade, så kallade ”borgerliga”, ledarna för det civila samhället. Politikerna – såväl ”socialistiska” som ”borgerliga” – har till och med lyckats framställa sig själva som representanter för demokratin, medan det omvända i verkligheten är det riktiga, ty demokratins grundprincip är att medborgarna kontrollerar Överheten.

Under den senaste månaden har detta maktspel manifesterats med nästan parodisk tydlighet. Kanske är det sista spiken i kistan som nu hamras in.

Den sista starka bastionen och motvikten mot det övermodiga politikerväldet var den gamla arbetsgivarföreningen SAF. Arbetsgivarföreningens starkaste instinkt var att hålla tummen i ögat på staten och att kontrollera politikerna, helt i enlighet med demokratins grundprincip att väktarna måste vaktas. (Min egen relation till SAF var ambivalent, ty å ena sidan samarbetade jag med organisationen och gillade dess grundidé, å den andra höll jag fortfarande på 1980-talet på att återhämta mig efter ett anfall av rödgardistiska villfarelser som drabbade mig vid pass år 1968.)

I början av det här årtusendet omvandlades SAF till organisationen Svenskt Näringsliv. Det var efter det att borgerliga och socialistiska regeringar under många år – med mitt entusiastiska stöd och medverkan – arbetat för att diverse välfärdstjänster skulle skötas av privata bolag, typ äldreboenden och skolor, i stället för av den offentliga sektorn. Detta var, fastän jag inte förstod vad jag sysslade med, dödsstöten för det sista motståndet mot ett obegränsat politikervälde. De professionella kårerna – läkarna, lärarna och så vidare – hade redan gett upp. På 1990-talet fanns bara SAF kvar som välorganiserad motståndare mot politikerväldet.

Men i och med att många av SAFs medlemsföretag fick stora uppdrag av det offentliga blev det ett annat ljud i skällan. SAF-företagen fick delvis annan försörjning och ändrade gradvis attityd till politikerväldet.

Min portugisiskafröken i Rio de Janeiro har formulerat omvandlingens princip. Hon säger att det kan komma ett ögonblick i historien när de krafter som tidigare ansträngt sig för att kontrollera den politiska Överheten i stället övergår till att i första hand samarbeta med den och dela fördelarna. När det händer finns inte längre någon demokratisk kontroll av Överheten. Den har då total makt.

Vad kan då tänkas hända? Tills nyligen var Leif Östling ordförande i Svenskt Näringsliv. På teve framförde han uppfattningen att han, i egenskap av skattebetalare, var osäker på om han fick valuta för de pengar han betalade i skatt. ”Vad fan får jag för pengarna?” sa han närmare bestämt. Enligt min demokratiska uppfattning var detta uttryck för en exemplarisk attityd. Den politiska överheten måste misstros och kontrolleras. Det är demokratins grundprincip.

Leif Östling förmåddes, troligen efter påtryckningar av sina egna, att lämna ordförandejobbet.

”De sista kapitalisterna kommer att konkurrera om vem som ska få tillverka de rep i vilka de alla kommer att hängas”, sa Lenin.

44 reaktioner på ”Sista spiken

 1. Bo Svensson skriver:

  Och problemets lösning är att vi med tillräckligt eftertryck kräver makten att själva som individuella skattebetalare fördela våra pengar över de ändamål som är godkända för skattefinansiering.

  Det representativa i demokratin behövs ju inte längre där och det är just makten över skattemedlens godtyckliga spenderande som är den som korrumperar.

  Gillad av 3 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Att vi inte skulle vara tillräckligt engagerade eller kompetenta är inget problem. De som har tillräckligt av engagemang och kompetens kommer att publicera sina fördelningsplaner att fritt kopiera. – Och engagemanget kommer med den nya makten, – det är maktlösheten som gett liknöjdheten.

   Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Det är ju otroligt att vi låter oss nöja med detta galna slöseri med nu långt över hälften av vad vi tjänar ihop.

   Det finns ingen annan lösning än att vi själva axlar ansvaret.

   Gillad av 2 personer

 2. Moab skriver:

  Jo, är inte badrummen på ert nya fina sjukhus ett praktexempel? En ohelig allians, där politiskt tillsatta handlar upp världens dyraste badrum som så raskt byggs med fel lutning på golven och så måste byggas om. Sovjet hade inte kunnat göra det bättre, men för alla de bankekonomer som räknar BNP och säger att det går bra för Sverige så tycker jag att man borde titta närmare på Sovjet, det spelar roll längden om man bygger rätt, om ett samhälle förbättras i en mening som BNP inte kan mäta, annars så borde det ju ha varit en jättebra idé att bygga massor av dåliga stridsvagnar när folk inte ens hade mat. Det är också genialt för man har med den svenska modellen också avskaffat korruption för vem vet varför man fick det där nya jobbet, inte hade det något med badrum att göra? Jag har alltid som en randanmärkning varit misstänksam mot exempelvis Reinfeldts exfru. Hela Stockholm verkar korrupt, svenska akademin skaffar lägenheter åt släkt och vänner. Jag får känslan med #metoo och annat att hela Stockholmseliten i hemlighet är satanister. Sodom och Gomorra. Hur kan det vara så att så många i kultureliten drogar folk? Vad pågår? Jag tycker mig kunna observera att hela etablissemanget både genom urval av de värsta, och degeneration, har en moral i fritt fall. Alla moraliska utspel är bara till för att dölja avsaknaden av densamma. Är jag ensam med denna känsla? Allt får sin förklaring om vänsterliberaler helt enkelt saknar moral och empati, de spelar bara, som psykopater. Likt de som förhörde de kvinnliga föreläsaren Lindsey Shepherd, lyssna och hör ondskan i dessa veka rasifierade transstämmor. Håller ondskan på att ta över hela statsapparaten? Ser vi samma skeende som när andra totalitära stater grep makten över hela samhället?

  Det finns iallafall just nu bara en reell tumme i ögat på makten.

  Gillad av 11 personer

  • Björn skriver:

   Det är inte bara golven i de nybyggda sjukhusbadrummen som lutar åt fel håll! Hela Sverige lutar åt fel håll, och detta under tider av permanent översvämningshot från vår omvärld…

   Gillad av 7 personer

  • Östanskog skriver:

   MOAB har rätt om Stockholm. Om jag måste besöka huvudstaden (oftast på väg till Finlandsfärjan), går jag först direkt till Isbladskärret, som är närmast Skåne, man kan komma. Ett tips bara.

   Jag har ett annat och lika konstruktivt tips: sluta titta på SVT! Titta istället på Lorry, som är Nordsjällands och Köpenhamns lokal-tv. Den goda stämningen kommer att smittas, det lovar jag. Lorry kan ses via webben, om ni inte har dansk TV 2.

   Gillad av 1 person

  • A skriver:

   Nej MOAB du är inte ensam, jag har kommit fram till precis samma sak. Förutom att jag tror att läget är värre än så. Jag tror tyvärr att ett folk inte kan resa sig mot en totalitär maktelit. Min analys är att maktkamp sker uteslutande mellan olika makteliter. Det handlar om beskydd. Ska man kunna bygga upp en ny maktelit så behövs beskydd. Annars ligger man helt öppen för repression, det går inte. Vår maktelit har detta land som i en ask och det vet de om. De är dessutom uppbackade av världens isärklass mäktigaste land/imperium om det skulle behövas.
   Jag misstänker att demoniseringen av Putin uteslutande handlar om att göra det omöjligt för en presumtiv elit i vårat land att söka beskydd av Rysslands elit. Som läget är nu så är SD bara ett irritationsmoment på en i övrigt målnfri himmel, tror jag. Inget mer. De utmanar inte, för det kan de inte. De är inte kompletta. Anledningen att etablissemanget vrider sig som maskar över Trump är att de ser ett möjligt framtida problem med beskyddet för egen del i framtiden. Skulle det läggas på en ev utmanare då skulle det hända grejor. Sånt har hänt oräkneliga gånger i historien. Grovt räknat så tror jag att dett ligger till så här. Kritisera gärna.

   Mvh A

   Gillad av 3 personer

   • Moab skriver:

    Jo, många av problemen är liknande i hela världen även om vi i Sverige tycks vara värst ansatta av exempelvis självpåtagen islamisering. Det är nog en god idé att knyta de internationella banden närmare, mellan dissidenter i Europa men även över Atlanten. Jag känner personligen att jag har mer gemensamt med Ted Nugent och Jordan Peterson och Roger Scruton är med många svenskar. Det hade varit fantastiskt om breitbart och FOX hade satsat i Sverige.

    Gillad av 2 personer

   • O.T. skriver:

    Jag kollar Socialdemokraterna, 1900–talets dominerande kraft, de som i hundra år prenumererat på regeringsmakten. En kortfilm om Stefan Löfvens Sverigeresa. Statsministern lämnar käbblet i Stockholm för att lyssna på folket. Videon lades upp för sju månader sedan.
    1580 visningar.
    En ny video: framstående socialdemokratiska kvinnor talar om jämställdhetsrevolutionen som ska följa på metoo–kampanjen. En enkel men snygg och professionellt producerad film. Den lades upp 25 november.
    353 visningar.
    Sedan kollar jag Sverigedemokraterna. 24 november la de upp en video med titeln ”Snart är det val”. Jimmie Åkesson beskriver ett Sverige i kaos och skräck, en apokalyptisk vision av vårt land. Han beskriver socialdemokrater, moderater och etablerade media som lögnare.
    Han säger:
    ”Konflikten går mellan de som förstör vårt land och de som arbetar för att rädda det. Konflikten går mellan er och oss.”
    232 950 visningar.
    När jag en timme senare kollar antalet visningar är de uppe i 234 668.

    Det mullrar i leden, vem tror att PKisterna inte är medvetna om det?
    Kanske en av anledningarna till det accelererande antalet opinions mätningarna utförda av lojala mätinstitut …….

    Gillad av 1 person

  • Erik2 skriver:

   Nej, du är inte ensam om denna känsla. Det är något totalt ruttet som uppstått i kvarteren runt Rosenbad. Det är dåliga samveten som uttalar sig om flyktingar, bråk på bibliotek osv. Inget annat. Min känsla är att många har saker på sitt samvete som man inte klarar av att erkänna ens för sig själv. Det har inte SD än, därav det oresonliga hatet mot det partiet och dess företrädare. Dessutom kompletteras detta med isolering och sektbildning. Men det kommer att spricka förr eller senare och reträtten pågår.

   Det är dock tyvärr brända jordens taktik som gäller vilket bara är så mer tragiskt för oss alla. Ett av de senaste exemplen på ruttenheten och planerna på att i nästa mandtperiod strypa yttrandefriheten är förslaget från enmansutredaren om det nya brottet utlandsspionage. Det är ju riktat mot ensklida personer och jag får känslan av att det t o m är riktat direkt mot Katerina Janousch. En person som bara använt in rätt att uttala sig i tjeckisk TV och för det som sades får bannor av statsministern själv. Så rutten är denna överheten att man jagar enskilda personer för saker som sägs. Det är reträtt och brända jorden och noter att KJ i min ögon drivs av örlighet och uppriktighet. Något värre och hotfullare finns inte för narcissisten.

   Gillad av 6 personer

   • Moab skriver:

    Jo Katerina J börjar bli en riktig nagel i ögat på makten och som vanligt så är det bara på dissidentsidor man kan läsa om det helt barocka lagförslaget som dock säkerligen hela 7 klövern ställer sig bakom. Visst har man haft henne i tankarna. Katarinas gör det oförlåtliga att ta upp den senaste gängvåldtäkten som nått disssidentsidorna, även det oförlåtligt.

    Gillad av 3 personer

 3. Eva Danielsson skriver:

  Den här krönikan bekräftar den vanmakt man känner som vanlig medborgare.
  Inga krafter håller emot den vansinniga färden mot undergång i detta land. Om Överheten som har lagt beslag på makten ändå ville ha ett harmoniskt fridfullt land. Varför vill de ha mord, våldtäkter, hat och kulturella motsättningar? Och sämre utveckling av kunskap och produktion och välstånd? De borde väl i a f vilja ha rikedom att lägga beslag på?

  Eller är de inte bara maktfullkomliga och korrumperade utan också ointelligenta? Även bakom ridåerna där den egentliga makten utövas?

  Måste förresten näringslivet abdikera från sin kontrollfunktion av Överheten bara för att man driver skattefinansierade verksamheter? Räcker inte professionalism och resultat, måste man bli korrupt och liera sig med makten för att kunna driva välfärdsverksamheter?
  Eller är näringslivet också lättjefullt passiva bara för att det är jobbigt att agera blåslampa?
  Lika lata som oppositionspolitikerna som söker bekvämlighet och säkra lägen i st f att ta strider och ansvar.

  Sjuttio års allmän vänstermarinering spelar förstås också roll.
  Sverige lider av trygghetsdekadens. Vi skulle behöva bli mer rädda.
  Överheten behöver vara rädd för en aggressiv opposition och rädda för att bli avsatta av folket och för att bli lagförda.
  Och vi medborgare behöver bli mer rädda för Överhetens pågående inskränkningar av åsiktsfrihet, yttrandefrihet och demokrati.

  Vi måste ändå kunna försöka avsätta nuvarande Överhet för att bevara spillrorna av ett en gång lyckat land med självständiga medborgare. Vi är skyldiga kommande generationer att försöka börja om och se till att bygga bättre kontrollfunktioner mot maktmissbruk och politisk lättja.

  En konstitution måste utgå från människans onda och svaga sidor och utformas för att begränsa konsekvenserna av dem. Vi behöver en ny konstitution.

  Gillad av 10 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Det finns bara ett sätt att rädda Sverige!

   Rösta på en radikalt NY politik 2018!

   Vi behöver inte (M)er av (S)amma!

   Vår sista chans???

   Gilla

  • Gert B. skriver:

   Ja Eva. Du är inte ensam om att känna vanmakt inför tillståndet i landet och marschen mot det totalitära samhället.
   Det som utmärker alltför många av regeringens ministrar är varierande grad av intellektuell funktionsvariation.

   Gillad av 1 person

  • Erik2 skriver:

   Vi behöver sannerligen en ny konstitution. Den kan gärna bygga på den vi hade från 1809, med det rätt så sofistikerade tvåkammarsystemet. Det fungerade bevisligen. Gav landet både stabilitet och utveckling. Samma konstitution 1830 som 1965. Helt olika länder. Rätt så fantastiskt.

   En ny konstitution måste dock kompletteras med förmåga att rida spärr mot maktens egna ambitioner.

   De möjliga skatterna och dess nivåer ska skrivas in i konstitutionen. Skatterna ska vara få och mycket låga. Skattesystemet ska vara barnsligt enkelt. T ex borde allt vad kapital och egendomsskatter heter uteslutas.

   Vidare bör successionsordningen kompletteras med att första kammaren kan avsätta statschefen, men bara med absolut majoritet och via flera omröstningar. Första kammaren ska också ansvara för att ta fram en till tre kandidater varje gång en ny statschef ska utses. Denne väljs sedan i folkomröstning och sitter så länge denne vill. (Jag ser framför mig att när den dagen kommer så skulle första kammaren utse kronprinsessan Viktoria till den enda kandidaten.)

   Tjafsigt tillägg? Nej, checks and balances, detta saknas och har saknats. Det är också ett yttersta verktyg för ett framtida fall med havererad förmåga hos statschefen att verka som statschef, av vilken anledning det vara månde. OBS. Dagens statschef sköter sig mycket bra. Är i mina ögon grovt underskattad och 110 procent lojal mot våra valda församlingar.

   Vidare, och det viktigaste tillsammans med skatternas reglering, ska inte denna nya författning kunna ändras på något annat sätt än via besöutande folkomröstningar. De ska vara minst två, och de måste ha ett valdeltagande över 80 procent och det ska vara ett val emellan.

   Första kammaren kan lämpligen populeras med ena hälften av representanter från andra kammaren och andra hälften av representanter från kommunerna. Systemet med primär och sekundärkommuner ska utgå. Sekundärkommunerna är överpolitiserade byråkratparadis. De ska bort!

   Skatt är inte välfärd. Hög produktiva arbeten är möjlig välfärd. Alla ansvarar för egen försörjning OCH för att hjälpa andra till egen försörjning. Slöseriets tidevarv får nu en gång för alla vara till ända.

   Gillad av 1 person

 4. mittja skriver:

  ”Min portugisiskafröken i Rio de Janeiro har formulerat omvandlingens princip. Hon säger att det kan komma ett ögonblick i historien när de krafter som tidigare ansträngt sig för att kontrollera den politiska Överheten i stället övergår till att i första hand samarbeta med den och dela fördelarna. När det händer finns inte längre någon demokratisk kontroll av Överheten. Den har då total makt.”

  Så är det och här har vi hamnat. Nu har vi något att bita, som vet att ”eliten” sällan eller aldrig förtjänar namnet

  Gillad av 1 person

 5. thojak skriver:

  Bra skriv, to the core. Där finns väldigt väl fungerande stater, där Överheten konstant blir utmanad och prövad(*). En förutsättning härför är, att ansvar kan utkrävas, vilket iom Palmes avskaffande av ämbetsmannaansvaret omintetgjordes och detta med 100% avsikt, allt för att kunna besätta viktiga positioner inom Överheten med lojala lakejer och därigenom styra Uppdragsgivarna. Situationen är sådan bliven, att den lämpligt kan liknas med en självkokt grodas öde, via små steg, peu-en-peu har ‘värmen’ skruvats upp till letal nivå.
  Sverige har ca 10x fler ‘politiker’ per capita jfr med de flesta övriga utvecklade länderna, why månne? Överheten har omyndigförklarat Uppdragsgivarna med en dags undantag vart fjärde år, då dessa tillåts i ytterst begränsad form göra sina ‘val’.
  Nä, fy fasiken, detta är så lång från ‘demokrati’ ett samhälle kan vara, men så går det år hum-hum också i en rasande fart. Detta konstaterade Wilhelm Moberg iom hans myntande av ordet Demokratur, also to the core!

  Mvh/TJ
  (*) exempelvis Schweiz och Island, Tyskland och Finland.

  Gillad av 1 person

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Majoriteten av medborgarna i ett land bekymrar sig nog inte om landet är demokratiskt eller inte så länge de upplever att de lever i trygghet och att de traditionella statsfunktionerna fungerar samt att den stora majoriteten befinner sig mer eller mindre i samma situation. De flesta anpassade sig och fann sig tillrätta även i Östtyskland och i Sovjet. Människorna i dagens Kina är väl så lyckliga och tillfreds som i Sverige eller i USA.
  Problemet med det totalitära eller maktfullkomliga samhället är att det inte finns några inbyggda spärrar vilket innebär att det totalitära samhället bär undergångens frö inom sig. Bristen på dynamik i det kommunistiska Sovjet ledde till att de inte kunde konkurrera med Västvärlden och följaktligen gick under. Förr eller senare fallerar alla samhällen i någon form men kollapsen blir sannolikt mer dramatisk och förödande i de totalitära samhällena. Efter kollapsen växer ett nytt samhälle fram.
  Vad Sverige skulle behöva vore en konstitutionell maktfördelning av det slag som finns i USA och Tyskland. Det skulle få en stabiliserande effekt. Ett annat problem i dagens Sverige är att media i allt för hög grad har blivit maktens organ. Samtidigt har media intellektuellt försvagats. Man ger sken av att granska makten men ägnar sig åt pseudoproblem som i den aktuella Metoo kampanjen.

  Gillad av 4 personer

 7. svenne skriver:

  ”Arbetsgivarföreningens starkaste instinkt var att hålla tummen i ögat på staten och att kontrollera politikerna, helt i enlighet med demokratins grundprincip att väktarna måste vaktas”.

  Nu har vi ju en så kallad ”tredje statsmakt” – i form av media med tillhörande journalister – som borde ha minst lika starka drivkrafter som Arbetsgivarföreningen att ”hålla tummen i ögat på staten”, men de har ju grovt missbrukat sitt uppdrag i detta fall. Media har istället fått praktiskt taget alla politiker att hoppa jämfota på deras order om detta anses önskvärt.

  ”Men i och med att många av SAFs medlemsföretag fick stora uppdrag av det offentliga blev det ett annat ljud i skällan. SAF-företagen fick delvis annan försörjning och ändrade gradvis attityd till politikerväldet”. Detta är nog ett resultat av att staten blev så stark att det var bättre att plocka bort tummen ur ögat enligt devisen ”if you can´t beat them join them”. Det finns alltid smulor att skrapa ner från den starkes bord och detta utnyttjas givetvis.

  Andra exempel på styrkebesked finns inom religionen och detta framgår av kyrkans krypande för Islam. Kyrkans företrädare är pinsamt medvetna att de är så svaga inför krav från bokstavstroende muslimer att det är lika bra att kapitulera. Detta trots att denna religion knappast har ”människors lika värde och tolerans gentemot oliktänkande” som sin ”grundsyn”, medan svenska kyrkan påstår sig företräda dessa ädla värden.

  Då det nyligen genomfördes en demonstration mot judar i Malmö uteblev de ”motdemonstranter” som normalt attackerar allt som överhuvudtaget kan tolkas som rasism.
  Trots att det yttrades hatiska slagord som kan benämnas som ”hets mot folkgrupp” ingrep inte polisen mot denna otillåtna demonstration. Jag tror att både ”motdemonstranter” och polis inser att de inte har en chans mot en uppretad folkmassa som har Allah som förebild. Ett ingripande skulle kunna resultera i mycket oberäkneliga resultat så då är det bättre att låta bli.

  Jag tror att det är andra krafter än olika föreningar, som företräder legala intressen, som nu har tummen i ögat på politiker och andra makthavare. Och dessa krafter i samarbete med journalistkåren har en påverkan som är oproportionerligt stor och går knappast att förändra inom rimlig tid.

  Gillad av 2 personer

 8. Petrus skriver:

  Det jag framförallt kan hålla med om i Engellaus förklaringsmodell är att näringslivet sannolikt har blivit mer positiv till offentligfinansierad välfärd efter att man själv blivit tillåten att bedriva välfärdsföretag med offentliga medel. För den riktigt rike, som kan bosätta sig var som helst i världen, spelar det ingen roll om offentligfinansierad välfärd innebär att även de som inte kan betala för sig ordentligt får konsumera välfärdstjänsterna och om detta ger högre skatt för personer som kan betala för sig.

  Däremot håller jag inte riktigt med om vem det var som höll koll på staten för 50 år sedan eller idag. Makten har de senaste 90-100 åren främst legat hos de som kontrollerat medierna även om vissa kompletterande aktörer funnits. På 60-talet hade facket fortfarande stor makt, och den skulle fortsätta öka. Kulmen nåddes när löntagarfonderna infördes. Sedan pyste fackets makt ihop tillsammans med A-pressen. Facket har fått vika sig när det gäller arbetskraftsinvandringen. Detta kan i slutändan göra att man helt förlorar kontrollen över lönebildningen mm och att facket säckar ihop nästan helt som i USA. På 60-talet förstod facket problemet med ett överutbud av arbetskraft och lyckades till slut få stopp på den utomnordiska arbetskraftsinvandringen år 1971 även om t ex moderaterna och borgerliga medier ville ha kvar den (de föredrog arbetskraftsinvandring framför att slopa valutaregleringen och låta företag bygga fler fabriker utomlands).

  Gillad av 1 person

 9. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Intressant och bra artikel. För att öka allmänhetens inflytande över politiken behövs åtgärder som avskaffande av partistöd, avskaffande av Public Service, ökad roll för kommunerna, avskaffande av det kommunala utjämningssystemet, mm.

  Svenskt Näringsliv: Jag håller med om beskrivningen av SAF. Drivkrafter bakom bildandet av Svenskt Näringsliv var bl a:

  • Storföretagens ledningar och lobbyister ville inte att den växande statliga inblandningen i näringslivet skulle gå via näringslivets organisationer
  • Storföretagens ledningar hade vuxit ur Sverige och tyckte inte det var intressant ett behöva umgås med jobbiga småföretagare
  • Man byggde den nya organisationen på SAF-delarna eftersom pengarna fanns där i form av fonder samt att organisationerna främst skulle ägna sig åt lönebildningen. Ironiskt nog försvann då även oppositionen mot näringslivsklimatet, något som tidigare funnits inom SAF

  Resultatet ser vi idag, industrins frågor har fått mindre plats inom SN till förmån för det direkt politikberoende näringslivet. Den från början privata Exportföreningen är nu ett forum för politiskt påverkan. Ministern Linde skrev nyligen att företag inte får följa med på exportfrämjanderesor om man inte har ”en strategi för hållbarhet, dvs för att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i värden, lösa klimatkrisen samt främja fred och rättvisa”.

  Gillad av 1 person

 10. slaszlos skriver:

  Sverige är ett rasistiskt , antisemit och terrorland orsakat av sin människohandeln och blandningen av politiska flyktingar enligt Genève Konventionens bedömning året 1951 med lyxsökare , kriminella , agents och spions nätverkets enorma angivare i främmande makters tjänster. Under den vänstersocialist regeringsmakt med sina koalitioner högutbildade invandrare med politisk flyktingstatus diskrimineras och analfabeter utbildas till terrorister. Staten har förlorat sitt viktigaste uppdrag att skydda landets och medborgares säkerhet mot inre och yttre fiender…Lenins ord om ”vem skall tillverka de rep och vilka skall hängas ” får man påminna liksom hans varning till ” när arbetarrörelsens ledare blir sina egnas nedtryckarsystem” då den goda viljans helvetets portar är öppnad…Grattis Patrik Engellau – tydligt och klart sanningssägare för Konungarikets väl och ve !

  Gillad av 2 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Svenska Kyrkan gör allt man kan för att både tillverka o sälja repen,
   som man förr eller senare kommer att hängas upp i…

   Finns det något naivare land än Sverige?

   En lättbesvarad fråga!

   NEJ!!!

   Gillad av 2 personer

 11. Bo Svensson skriver:

  Demokrati ordnar man till för att slippa överhet. – Den isländska ordningen var att fria män samlades på tinget för att dryfta gemensamma angelägenheter och det krävdes inget ”våldsmonopol”. – Våldsbrott hade ändå tillräckligt kännbara konsekvenser för förövarens ekonomiske garant för att våldsutövningen skulle begränsas.

  Gilla

 12. Steven Jörsäter skriver:

  Ja man kan fråga sig varför borgerliga tänkare inte såg faran med att göra näringslivet skattefinansierat. Ett genidrag som är effektivare än löntagarfonder. Man biter ju inte den hand som föder en.Än värre är kanske korruptionen av rättsväsendet som sker genom finansieringen av advokatkåren via lukrativa immigrationsuppdrag.

  Kanske beror det som skett på att det inte finns några borgerliga tänkare kvar? Här ett exempel:

  I Täby ivrar de styrande moderaterna numera för bilpooler. Man tar sig för pannan. Moderater? Man kunde lika gärna säga bilkolchoser. Med sannolikt samma resultat som med järnvägen. Ty anledningen att din bil fungerar så mycket bättre än järnvägen är att du äger den.

  Orsaken till detta ivrande står att finna i en naiv förhoppning från moderaterna att medborgarna inte ska märka sviterna av den obefintliga vägutbyggnaden. Så att de kan lägga pengar på annat.

  Gillad av 1 person

 13. oppti skriver:

  De flesta medborgare är verksamma i en sysselsättning som de känner väl, men beroende av media för att känna hur det står till i resten av samhället.
  Media vill förmedla nyheter för att påverka oss.
  Nyligen var de irriterade på att mjölkbönderna fick för dåligt betalt av Arla och tvingades lägga ner på grund av bristande lönsamhet. Då fick de 2,6 SEK per liter mjölk.
  Vad får de idag?
  50% mer!

  Samhället styrs via media av intressegrupper!

  Gilla

 14. Aha skriver:

  En motkraft, ett ljus i mörkret mot den mörka demokratiska framtid som Engellau målar upp är för tillfället friheten som Internet medger och då inte minst alternativmedia med denna blogg som en bra ledstjärna.
  För tillfället därför att osvuret är bäst, etablissemanget jobbar för beskära yttrandefriheten. Idag är det t.ex. lagbrott uttrycka sin missaktning över en viss religiös grupp.

  Det är viktigt att alternativ media växer och Public service i motsvarande grad minskar.

  Gilla

 15. Lars skriver:

  Patrik, du glömmer bort arbetarrörelsen eller om vi så vill fackföreningars roll som kontroll av överheten. Det var, hur man än vrider på det en organiserad kollektiv makt och motsvarande gällde jordbruksrörelsen, så i min bild gällde under första halvan av 1900-talet ett pluralistiskt system: näringslivet, de professionella (via folkpartiet), arbetare och bönder. Motsvarande såg vi i Polen, hur Solidaritet och fackföreningar och kyrka organiserade motstånd. Min slutsats generellt är att individen alltid är svag, men kan organiseras kollektivt och bli en maktfaktor och arbetarna, LO kollektivet, är vanligen mer organiserade och solidariska jämfört med tjänstemän som ligger lite priviligierat på mellannivå i hierarkierna.

  Så när du beskriver näringslivet här dvs det kapitalistiska intresset, så förenklar du oerhört och bortser från de kollektiva rörelser som behövs för att hålla både kapital och politisk makt i schack (partier är dessutom i sig en kollektiv makt om inte de förvandlas till toppstyrda maktorgan)..

  Svenskt näringsliv består av intressenter där merparten inte är speciellt involverade i välfärdssystemen. Vad har Ericsson, Volvo, Scania, Atlas, IKEA, ICA, SSAB m.fl. för specifikt intresse av välfärdssystemen? Då det oftast är kloka ledare inom dessa företag så vet man naturligtvis att uppskatta att företagen är kopplade mot samhället och att det finns många intressenter att ta hänsyn till och de förstår löntagarnas behov av trygghet, av samhällets utbildningssystem mm.

  När du diskuterar näringslivet som övervakare av politisk makt kanske du bör vända blicken mot USA där det förefaller att näringslivet via kampanjmedel mm styr politiken och bildar en gemensam makt tillsammans med politiken, om än olika grenar har olika intressen. Vad händer om den finansiella makten, som numera i västvärlden, får övertaget och grepp om makten? Blir det ett balanserat samhälle? Tar man hänsyn till olika intressenter med mindre inflytande? Ser man långsiktigt på utvecklingen?

  Gilla

 16. Lars skriver:

  Veta Inte veta Tro Inte tro

  Veta Realism Med reservation för kunskapsbrist Övertygad Tvivel
  Inte veta Realism Tröst, förtröstan Realism
  Tro Övertygad Tvivel
  Inte tro Realism

  Gilla

  • Lars skriver:

   Matrisen blev inte kopierad….men tanken är att när vi ser på världen så kombinerar vi två grader av övertygelse, att veta eller att tro, inte veta och inte tro.

   Jag har ofta upplevt att fanatism eller mycket starka övertygelser i jakt på förståelse ofta drabbar intelligenta personer och man söker sig till någon form av extrem position och när man ser den fallera så söker man sig till motsatt position. Se t.ex. Nordeas styrelseordförande.

   Jag tror man behöver förstå världen utifrån en kunskapsbild, att vad vi vet ofta är med reservation för kunskapsbrist, att tro är detsamma som övertygelse, men inte kunskap, att tro kan kombineras med icke tro och ger tvivel, men att realism oftast innebär att vi vet vad vi vet, vi vet vad vi inte vet, vi vet att vi inte tror, men att vi även att det vi vet är inom den kunskap vi idag har, men att vi ofta måste agera som att vi tror på det vi vet (eller tror oss veta).Religiöst grubbleri däremot uppstår i konflikten mellan tro och inte tro, medan insikten att man inte vet, men tror kan ge en förtröstan.

   Det finns en koppling mellan religiösa övertygelser och politiska som jag tror går över dessa kombinationer där tro ofta ersätter att veta eller att veta med reservation för kunskapsbrist. Extrema positioner leder ofta fel, tron får ersätta en realistisk bild av världen med reservation för kunskapsbrist.

   Gilla

 17. A skriver:

  Ja PE, man kan väl säga att SAF tillslut blev korrumperad. Tjatet om”vinster i välfärden” är nog beviset på att SN inte längre är en kraft att räkna med. Men till försvar så missbedömde nog de flesta vad konsekvenserna av östblockets fall kunde bli. Kontraintuitivt är väl en underdrift. Att det skulle bli så här hade jag aldrig kunnat tro i min vildaste fantasi.

  Mvh A

  Gilla

 18. Sixten Johansson skriver:

  På vindlande tankespår har jag kommit till liknande slutsatser som Patrik. Men först måste jag påpeka den parlamentariska demokratins stora svaghet, den som oftast förtigs eller glöms bort:

  Majoritetsvälde leder till mobbvälde, som ger likriktning, nivellering och successiv nivåsänkning. Ju fler feminiserade, juvenila och infantila som får väljarmakt, ju brantare blir dödsspiralen, för även klokare potentater och partier måste vänslas med majoriteten. Det betyder mutor, minsta gemensamma nämnaren och allt sämre ledarskap. Ryggradslösheten ökar, kvaliteten sjunker, för kvalitet kostar möda och är därför inte populärt.

  Jag börjar ana att medvetandet snart betyder allt och ideologi, social förankring, moral och heder ingenting. Vänstern och kapitalismen omfamnar nu varann. Nyvänsterliberalismens ideologier är bara flum, normrasering och utopism, men det passar kapitalismen alldeles utmärkt. Sverige är fullt av dvärg-Sorositer, som skiter i hur det går för egna och andras barn och för hela Sverige, lika väl som Soros skiter i judarnas och hela världens väl och ve.

  Oroliga, halvsjuka, lättkränkta, hysteriskt konsumerande, ytfixerade jag-jag-människor är idealisk boskap. Lite svinn förhöjer bara oron, så käkarna mal ännu ivrigare. Tomma bås kan alltid fyllas på med nya kor och kalvar, för tillgången på grå, levande massa är oändlig. Sveriges förkrympta, själlösa kapitalistvänsteregoister och allianssocialist-, miljö- och mediaonanister fyller sina konton och gnuggar sina egon.

  Gillad av 2 personer

 19. Klas Stjernberg skriver:

  Det är inget fel med demokrati. Det är den representativa demokratin, som inte fungerar. Jag förstår inte varför man inte oftare framhåller den fungerande ditektdemokratin som med framgång har tillämpats i Schweiz i mer än åttahundra år. En följd av att alla viktiga beslut görs med folkomröstning är folket sällan röstar för att öka statens utgifter. Som ett exempel kan nämnas att, sedan 1815 består regeringen av nio ministrar som dessutom varje år turas om att vara statschef.

  Gillad av 2 personer

 20. boerje2 skriver:

  Överheten
  Rikspolitikerna har ju kört över kommunpolitikerna fullständigt i migrationsfrågan genom anvisningslagen. Och kommunpolitikerna i glesbygd har sedan länge talat sig varma för massinvandringen, men bostadsfrågan börjar bli allt prekärare i många kommuner. Den positiva inställningen har funnits samtidigt som staten stått för fiolerna, men hur blir det när kommunerna snart får bära kostnaderna själva? Landstingen får väl inte heller mer pengar bara för att de får fler invånare om dessa inte arbetar och betalar skatt. Hur kommer då Överhetens inre liv att se ut framöver?
  Börje Fors

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.