I natt jag drömde

Patrik Engellau

Jag hade en förskräcklig mardröm. Högste Maktansvarige hade utsett mig till arbetsmarknadsminister.

Jag vill inte, protesterade jag. Jag kan inte.

Jag vet, sa Högste Maktansvarige. Ingen kan. Därför har jag utsett dig.

Men det är ju larvigt, kved jag. Hur många forskningsrapporter som helst visar ju att staten inte kan skapa jobb. Jobb inom Arbetsförmedlingen, kanske, men inga riktiga jobb. Vi slänger bort 80 miljarder av skattebetalarnas pengar helt i onödan. Det blir 1 500 kronor i månaden per skattebetalare. Till ingen nytta.

Jag vet, sa Högste Maktansvarige. Det är för att du insett det som jag utsett dig till arbetsmarknadsminister.

Vad ska jag göra, frågade jag.

Jag vet inte, sa Högste Maktansvarige. Det är ditt jobb. Du börjar på måndag.

Vilken fasa! Om jag lägger ned Arbetsförmedlingen, vilket vore den rimligaste och effektivaste politiken, och ger de 80 miljarderna tillbaka till skattebetalarna kommer jag att mötas av ett skri av smärta, inte bara från myndighetens 14 000 anställda som skulle bli arbetslösa, utan också från alla dem som gjort det till en födkrok och karriär att bli försörjd genom olika åtgärder. Och så skulle en massa arbetsmarknadsforskare bli arga som bålgetingar.

Sedan kom jag på en sak som ingav mig ytterligare bävan. Tänk om Högste Maktansvarige inte bara utsett mig till att representera skepsis, eftertanke och erfarenhet i regeringen, utan även andra! Tänk om han utsett någon som inte tror på u-landsbistånd till utrikesminister. En person som skulle avbryta biståndet, som ändå inte fungerar, lägga ned Sida och lämna tillbaka 45 miljarder kronor till skattebetalarna! Och tänk om han utsett någon till migrationsminister som ville ha ett migrantstopp och därför inte längre behövde Migrationsverket! 70 friska miljarder till skattebetalarna.

Du fattar hur jag rös och plågades av marans ritt. Visserligen skulle statsutgifterna minskas med 25 procent genom dessa tre alexanderhugg, vilket skulle kunna glädja skattebetalarna (utom de anställda i de berörda myndigheterna), men alla de övriga välfärdsmyndigheterna skulle upphäva ett avgrundsvrål när de började inse vad Högste Maktansvarige hade för planer. Hela tilltaget vore ju en utmaning mot hela välfärdsstatens självuppfattning. Upprördheten i radio och TV skulle sakna gräns. Dagens Nyheter skulle gå upp i limningen. Högste Maktansvarige skulle förbannas. Folk skulle bli rasande eftersom de måste ha något övermäktigt att tro på som kan lösa deras problem och de tror på välfärdsstaten. Om du på 1500-talet hade tagit ifrån dem Gud så skulle de ha slitit dig i stycken.

Utrikesministern, migrationsministern och jag skulle behöva tre lager Säpo-skydd.

Sedan vaknade jag och insåg som i en blixt att den bekvämaste politiken är att göra som Sveriges politiker gör, nämligen att fortsätta som vanligt. Det löser visserligen inte problemen, men det blir behagligare att fortsätta regera.

Det var med stor besinning som jag använde uttrycket ”alexanderhugg” ovan. Legenden sa att det i den grekiska staden Gordions tempel fanns en knut som var så listigt knuten att ingen kunde lösa upp den. Knuten kallades den gordiska knuten. Den som lyckades lösa upp den skulle bli herre över Asien. Kejsar Alexander försökte men misslyckades. Då blev han så arg att han högg sönder knuten med sitt svärd. Därmed var problemet löst och Alexander blev Asiens härskare.

Svensk politik består av en massa gordiska knutar som måste attackeras på nya sätt. Problemet är att vi saknar ett Alexanderparti. De smartaste politikerna resonerar som EU-mannen Jean-Claude Juncker: Vi vet precis hur vi kan lösa problemen, men vi vet inte hur vi ska bli återvalda efteråt. Det egna jobbet är trots allt det viktigaste.

54 reaktioner på ”I natt jag drömde

 1. Bo Svensson skriver:

  Det vore ju ett lätt jobb! – Bara att sluta upp med att sabotera för den produktiva verksamheten.

  1: Flytta över skattetrycket från den produktiva till den destruktiva verksamheten så långt det går och sätt kurs mot en ordning där nyttjandet av begränsade naturresurser belastas med avgifter ägnade att anpassa efterfrågan till den begränsade tillgången.

  2: Slopa momsen. – Det är inte skapandet av mervärde som skall straffas utan hellre då underlåtenhet att skapa mervärde.

  3: Etablera arbetsmarknad genom lägre beskattning av marknadslöner relativt avtalslöner. – Det skall kosta att hota till sig högre lön än vad man är värd.

  4: Istället för bidrag, existensminimum till dem som ställer upp med samhällstjänst samma andel av året som den heltidsarbetande måste använda för att få ihop till skatten. – Om skatten för dessa är allt de tjänat fram till skattefridagen utöver existensminimum, blir utbytet av varje extra arbetstimme därutöver samma som arbetsgivarens lönekostnad

  5: – d v s, om man köper även mitt förslag, att det som nu kallas arbetsgivaravgift och avser att finansiera löntagarnas ledighetsförsörjning och pensioner, istället placeras på individuella trygghetskonton som man får knapra på när man vill ta ledigt.

  Gillad av 3 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Skatt utvecklades en gång ur landsvägsrån till vägtullar och att senare försöka korpa åt sig från diverse värdeflöden man trodde sig kunna kontrollera och detta mönstret har vi kvar än.

   Men skattesystemet är en del av rättsordningen och måste lyda samma principer som resten av densamma: Att styrningen skall vara konstruktiv och straffa det vi vill se mindre av och gynna det vi vill ha mer av.

   Gillad av 6 personer

  • Göran Fredriksson skriver:

   ”Det är inte skapandet av mervärde som skall straffas utan hellre då underlåtenhet att skapa mervärde.”

   Detta är ett kristet sätt att se på saken som stämmer väl överens med Jesus liknelse om förvaltningen av de tio punden enligt Lukas 19 kap.

   20. Och den siste tjänaren kom fram och sade: ‘Herre, se här är ditt pund;
   jag har haft det förvarat i en duk.
   21. Ty jag fruktade för dig, eftersom du är en sträng man; du vill
   taga upp vad du icke har lagt ned, och skörda vad du icke har
   sått.’
   22. Han sade till honom: ‘Efter dina egna ord vill jag döma dig, du
   onde tjänare. Du visste alltså att jag är en sträng man, som
   vill taga upp vad jag icke har lagt ned, och skörda vad jag icke
   har sått?

   Idag kan ”tjänare” ersättas med ”skattebetalare” och ”Herre” med ”statsmakterna”

   Gilla

 2. Moab skriver:

  Haha så bra, speciellt efter att det senaste jag intog i medieväg innan detta var efter att följande podd tog slut i bilen

  https://jordanbpeterson.com/2017/11/episode-32/

  Så satte jag i mitt oförstånd på P1 och där diskuterades klimaaaatet. Som en absurd pjäs, där reportern gjorde allt för att få den ”sakkunnige” att bli ännu mera alarmistisk täääääänk ooom vi inte når 2% målet, kan vi då få en negatiiiiv feedback loooop. Clownmask i radio lagom till halloween. Så tack än en gång, din talanger är många Patrik!

  Jag tror inte vi är så långt från att dissidenter måste ha skydd, Vilks har det redan, Ayan Hirsi Ali har det redan, och som MartinA klarsynt på denna blogg observerat så kommer invandrarna antagligen göra upplopp om man skär i bidragen och börjar ta i med hårdhandskarna med utvisningar. Afghanerna var ännu inte förbundna med de bilbrännande gängen, annars skulle detta redan startat.

  Gillad av 5 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Geert Wilders, partiledare i ett av de större parlamentariska partierna i Holland, måste också ha livvakt dygnet runt och flytta runt mellan safe houses i stället för att bo hemma. Han döms i domstol för åsiktsbrott för sina demokratiskt belönade åsikter. Demokrati och rättsstat är avskaffade i Holland. Att det inte finns någon politiker av Wilders kaliber i Sverige är enda orsaken till att vi inte har sett motsvarande horrörer där.

   Gilla

 3. Fredrik Östman skriver:

  Nu vet vi alltså varför vi behöver ett miljonprogram och en sanningskommission med skattskrivning och ett program för rättssäkerhet och rättsstat. Alla dessa ämbetsmän skall få något viktigt att göra så att de andra verksamheterna atrofierar utanför fokus.

  Gillad av 3 personer

 4. Moab skriver:

  Jag fick också en bild igår, en bild av ett växande spindelnät med en eller flera feta spindlar som ständigt väver nätet större, cirkel efter cirkel går de runt, och vid minsta lilla darrning så rusar de fram, biter med sitt gift, och snurrar in offret i en kokong av tråd och hänger upp denne upp och ner. Nätet är det totalitära pk-nätet, man väver in åsikt efter åsikt så att det räcker med att skämta om hur en toalett för hermafroditer skall utformas, eller att antyda att det minsann stormade när man var liten också, för att nätet skall dallra. Podd 32 med Jordan Peterson handlar om hur man i Kanada håller på att väva in advokaterna genom att deras advokatförbund skickat ut en skrivelse för mångfald man måste skriva under. De svenska advokaterna verkar för länge sedan sällat sig till de vävande spindlarna med några få undantag. Jag tycker det är en bra bild av vad som pågår, man började väva runt rasism och nazism och feminism och mångkultur och väver allt vidare, minsta dallring avslöjar en som inte varande spindel.

  Vårt hopp är att arten spindlar som bekant äter spindlar också.

  Gillad av 7 personer

   • cmmk10 skriver:

    Dagens G-P:

    Någon lärare hade bl a använt ordet ”neger” när Pippi Långstrump hade använts för att diskutera yttrandefrihet. Sedan har tydligen tentamensfrågorna inte tillräckligt ofta utgått ifrån HBTQ, kvinnor och annat. Tidigare har feminister klagat över att det är för lite kurslitteratur skriven av kvinnor.

    Så nu är tydligen våra framtida jurister kränkta och mår dåligt. Visst ser vi fram emot att ha dessa personer på storföretagens HR-avdelningar och på div. myndigheter!

    But Sweden is lost …

    Gillad av 4 personer

   • Sten Lindgren den äldre skriver:

    Naturligtvis återges detta i Svenska PK-bladet. ”Kulturmänniskorna” rör sig som ett fiskstim i akvariet. Man kan undra hur många av dessa som medvetet pimpat karriären med att gå sängvägen. De kanske borde använda tejpen från Bokmässan och täppa till någon annanstans i fortsättningen.

    Kunkes inhopp är typiskt hyckleri från en regering som ger ut sedlar med bild på en av kultur-Sveriges värsta mansgrisar – Ingmar Bergman.

    Gilla

   • cmmk10 skriver:

    ”Finns det en enda som inte röstar Fi eller V i den härvan?”

    Kanske någon enstaka borgarbracka/reaktionär som röstar MP, men de är säkerligen utfrysta.

    Gilla

   • Moab skriver:

    @Östman, en handske min herre! Betalar för SvD! Pistoler i gryningen, min herre har kränkt min heder.

    Jag läser bara rubrikerna så klart. Fördelen med detta är att man inte behöver bifokala glasögon när man blir äldre.

    Gilla

   • Moab skriver:

    @Sten, jag tycker mig också minnas en artikel om att Kunke gillade att ta män hon hade makt över mellan benen, eller var det att hon kommenterade deras paket? Nåt var det, att ingen gräver i det? Vågar man hoppas?

    Gilla

 5. Christer Carlstedt skriver:

  Det var elakt att sätta Dig på arbetsmarknaden!
  I grunden är faktiskt arbetsförmedlingen en bra sak som mötesplats för arbetsgivare och arbetstagare.
  Emellertid har de blivit nerlusade av folk som inte har tillstymmelsen av en chans att få ett jobb, men som ändå måste gå dit för att få sina papper uppdaterade för att få sina bidrag. Resultatet synes vara att man snarare än arbetsförmedlande verksamhet får ägna sig åt utlöpare av socialförsäkringssystemet.
  Faktum är ju att Du i Ditt nyfunna revir måste hantera även de personer som trots långvarig vistelse i landet har lyckats undvika att lära sig språket och därmed inte heller är anställningsbara.

  Om Du nu inte lyckas i detta ”Gånge denna kalk ifrån mig”, så får Du nog tänks Dig att sätta upp ett screeningsystem.
  1. Talar och skriver personen acceptabel svenska?
  2. Har personen kunskaper motsvarande minst svensk grundskola?

  Ifall inte dessa båda kriterier är uppfyllda skall personen avvisas från arbetsförmedlingen. Tre års koranskola är lika ointressant som söndagsskolan var på sin tid i Sverige för att få ett jobb.

  Vad skall då dessa personer ägna sig åt?
  Tja, det får väl bli Din Högste Maktansvariges problem.
  Dina arbetsförmedlare är just arbetsförmedlare. Inte trollkarlar eller trollpackor.

  Gillad av 3 personer

 6. oppti skriver:

  Du är för defensiv.
  Ta pengarna 80+70 Miljarder.
  Satsa därtill biståndet.
  Åk till länder som exporterat migranter och sysselsätt migranter som vill återvända.
  Säg att 100 000 nappar på detta, vilket ger ca 2 miljoner per person.
  Du kan säkert pruta lite på den ersättningen!

  Gillad av 2 personer

  • Elof H skriver:

   Vadan detta ansvarskännande för alla som sätter foten på svensk mark? Tar du fullt försörjningsansvar för mig om jag promenerar in på din tomt? Är det folk som vi inte vill ha här så skickar vi ut dem utan vidare ansvar. På sin höjd kan vi betala det landet som bjuder lägst för att ta emot dem om det annars är problem med utvisning. Finns miljarder med människor som det är mer synd om i världen, varför tar vi inget ansvar för dem? Foten-på-marken principen är obegriplig.

   Gillad av 8 personer

 7. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Tyvärr är det inget som tyder på tillnyktring i politiken, moderatledaren börjar bädda för samgående med sossarna. Han hade samma fördömande kommentar om Östling som statsministern. Moderatledaren var samtidigt tyst om Margot Wallströms skattemoral, som har gjort precis som Östling. Tystnaden får väl tolkas som att det är OK att göra så om man tillhör rätt gäng.

  Någon måste hugga sönder den PK-knut som paralyserar landet.

  Gillad av 8 personer

  • O.T. skriver:

   Läste På Fröjdhs blogg: Seniormässan i Älvsjö för ett par veckor sedan. Det som slog mig mest där var stor del av utställarna som kom från olika länder i Sydeuropa – och som lockade med billigare boende, lägre skatter och bra omsorg för pensionärer som väljer att flytta dit.

   Detta kommer att bli allt vanligare kommande år: enligt en undersökning från i våras umgås nära hälften av svenskar i medelåldern med tanken att flytta utomlands på ålderns höst. Ett veritabelt exodus står alltså för dörren, även om bara en mindre del av dessa gör slag i saken.

   Det skrämmer förstås skiten ur regeringen, som riskerar få se stora delar av budgetutrymmet försvinna med det utvandrande skatteunderlaget.

   I ett läge där vi inom en snar framtid kommer att ha ett så kallat utanförskap med en miljon utanför arbetsmarknaden – som kommer att behöva försörjas av dem som har jobb eller pension  –  vore det en katastrof ifall stora delar av skatttebetalarna drog iväg.

   Det är därför vi ser förslag om höjd pensionsålder och att finansministern kämpar med näbbar och klor för att få Portugal att börja beskatta svenska pensionärer hårdare.

   Även om pengarna inte kommer den svenska statskassan till godo, så ska det inte löna sig att smita från välfärdsansvar. Som Andersson uttrycker det:
   Det bygger på en skattemoral där man bidrar.

   Med hjälp av Östling statuerade politkerna exempel: Se här hur illa det kan gå för dig om du deserterar från välfärdsstaten och försöker komma undan med lägre skatt.
   Ett budskap som egentligen är riktat till alla oss andra:

   Håll käft och betala.

   Och fundera inte ens på Portugal.

   Gillad av 1 person

   • Petter skriver:

    Idag emigrerar ca. 40.000 och många av dem var skattebetalare. Maggan och kommunerna behöver höja skatten för att klara migrantinvasionen, men högre skatter accelererar emigrationen. Sverige håller på att byta ut skattebetalande svenskar mot bidragstörstande migranter.

    Gilla

 8. Lars Wiklund skriver:

  Som vanligt suveränt! Som jag sagt till Dig tidigare så är jag otroligt imponerad av hur Du får till Dina bloggar varje dag. Hoppas att så många som möjligt får tillfälle att läsa dem.

  Gillad av 10 personer

 9. Crister L skriver:

  Juncker talar öppet om de många små stegens politik och att på så sätt dölja den övergripande inriktningen för väljarna. Jag förstår inte annat än att han därvid fintar bort sig själv. De små stegens politik passar för övrigt inte när stora problem tornar upp sig. Dessa stora problem som många gånger uppstått just genom de små stegen, och som fortsätter att växa.

  Gillad av 1 person

 10. Jan Ahlström skriver:

  Patrik, tänk om din mardröm kunde utvecklas till ett politiskt parti inför valet 2022, ”vilken jävla smäll” som man sa i Jönssonligan.

  Gilla

 11. Aha skriver:

  Mycket tankeväckande och det Juncker uttrycker att han inte vet hur han ska bli återvald om han skulle göra de rationella valen är snöd egoism, snöd egoism som alltså håller tillbaka samhällsutvecklingen.
  Självklart är det inte alldeles lätt att dekapitera de nämnda verksamheterna, säg att ändå 10% är nyttig verksamhet, 195 miljarders besparing blir 175 miljarder. Detta förutsätter alltså att verksamheterna för arbetsförmedling, migrationsverket och biståndet i stort sett är lika effektiva som en verksamhet som går ut på att gräva diken för att sedan fylla dem igen.
  Så kan det vara och frågan blir naturligtvis vilka fler liknande verksamheter som finns i det postmoderna samhället.

  En sak vet vi; det är vänstern som är de formidabla dikesgrävarna och det är medelklassen som betalar notan.

  Gillad av 2 personer

 12. Björn skriver:

  Jag är övertygad om att de flesta politiker, oavsett partitillhörighet,var för sig, innerst inne vet vad som gått snett med migrationspolitiken och vad som BORDE göras! Jag hoppas att det är så, iallafall! Men grupptrycket, dvs att alla är rädda för varandra, gör att de just som grupp, fortsätter med sin ”gamla” förödande politik, TROTS att ingen enda egentligen längre står bakom! De har blivit som lämlar; ingen individ vill dö, men ändå går de som GRUPP mot stupet!

  Gillad av 1 person

 13. Bo Svensson skriver:

  Avtalslöner, minimilöner och anställningstrygghet är receptet för befolkningens uppdelning i en massa som jobbar mer än de egentligen vill och mår bra av för att inte riskera att placeras i den kategorin som gärna skulle vilja jobba men inte kan få anställning då det är mindre sannolikt att de kommer att göra skäl för lönen.

  Med marknadslöner finns det väl ingen arbetslöshet utom den självvalda. Då är ju arbetsgivarna fria att betala den lön de menar man är värd. –
  Om man då inte kan skaffa sig en rimlig standard med hjälp av sina låga inkomster, skall inte vara arbetsgivarens problem.

  Gilla

 14. Gunnar W skriver:

  Man brukar tala om inlåsningseffekter. De verksamhetsgrenar Patrik tar upp präglas av just detta. Och hur ofta har vi inte sett hur riksdag och regering flyttat olika myndigheter ut i landet för att röra om bland geografiska inlåsningseffekter. Och då räknat med att de ursprungliga medarbetarna inte följde med – men naturligtvis inte nämnde detta. De som inte följde med vid en myndighetsflytt får då skaffar sig nya jobb, där de bor, synonymt med Stockholm. Och ute i landet skapas därmed en tämligen trygg sysselsättning. Det kallas för regionalpolitik. Med utnyttjande av den flexibilitet som återfinns i storstaden hålls småstaden och landsbygden under armarna med hjälp av utlokaliserad myndighetsutövning.

  För ett antal år sedan utlokaliserades Radiotjänst till gruvstaden Kiruna. Jobb ovan jord behövdes i ett mer jämställt samhälle. Många kvinnor fick då en trygg anställning.

  Nu kommer Kiruna att förlorar en massa ovan-jord-arbeten i och med att TV-avgiften förvandlats till en statlig skatt. Mänskliga resurser frigörs, men männen arbetar fortsatt i gruvan, i alla fall sett till volymen. Det är nog mest fruar som förlorar jobben.

  Jag tvivlar starkt på att riksdag och regering kommer att betrakta de friställda som flyttbara. Speciellt när valåret närmar sig. Några i Stockholm, som inte heller de vill flytta, kommer nu att bli arbetslösa och tvingas söka sig en annan sysselsättning. Såvida inte en av de nya myndigheter, som numera växer upp som svampar ur jorden, placeras i Kiruna. En friktionsfri väg att välja för politiska makthavare under ett stundande valår. Och kostymen på den myndigheten bör då vara anpassad till Radiotjänsts fallna mantel, får man väl förmoda. Nyheten kommer säkert att släppas när det anses valtaktiskt lämpligt.

  Gillad av 1 person

  • Anders L. skriver:

   De friställda från Radiotjänst kan gå under jord och bedriva underrättelseverksamhet om vilka som försöker smita från den föreslagna TV-skatten.

   Gilla

 15. MartinA skriver:

  Lösningen har redan börjat. Den här bostadspriskrashen kommer stressa sönder systemet. Tänk sossarnas begynnande krismedvetenhet efter nittiotalet. Tänk Karl XI:es reduktion.

  Gillad av 2 personer

 16. Sven Larsson skriver:

  Cashguard startade i en grupp av företag för ca 20 år sen, det fanns en drös av företagsideer där. Aktierna kostade 1 krona. bland annat fans ett företag som satsade på att göra glas eller montrar som var okrossbara. Det trode jag på, de var inte helt okrossbara, men de försökte bli det, cashguard ägde jag också en kort stund, det är nu värt mer pengar, det är typ sådan företag pengarna som är på af borde gå till .- nya företag. men jag tror på att de människor som skapar ideer om nytt finns lite överallt, så man skulle skapa hus där man kunde träffas och snacka om saker och ting, så att företag eller saker skapades elller sådant somvi behöver skapades ur dessa ställen. lite som fråga lund, eller ide ställen. synd att man inte ser det så

  Gillad av 1 person

 17. olle holmqvist skriver:

  ”Vet ni vad Juncker gör när han är nykter ?
  Nää
  Nähä, men det vet ingen annan heller”
  Nu vet vi: Han planerar återvalet. Fast förresten, måste man vara nykter
  inför den arbetsuppgiften ?

  Gilla

 18. Björn skriver:

  En allt mer spännande rysare; ska kommunerna klara av att trixa med ”bokföringen”, och dölja de VERKLIGA kostnaderna för migrationen, ända tills EFTER valet 2018? Skulle tro att många kommunpolitiker inom 7-klövern med återvalsambitioner, kallsvettas rejält nu…..

  Gillad av 2 personer

 19. auglar88 skriver:

  Vi ser bara elände framför oss. Den revolution som vi behöver och ett politiskt program som exempelvis Fredrik Östman har lagt fram: (https://thewayofreason.wordpress.com/2017/09/05/ett-bra-partis-valmanifest-for-riksdagsvalet-tvatusensjutton/)
  kommer givetvis att dröja men den tider kommer, måste komma. Frågan är när? Kan man extrapolera? Tveksamt.
  Däremot har vi ett närliggande val. Beroende på hur SD och Jimmie Åkesson sköter sig kan de få allt emellan 10 och 25 procent av rösterna. Båda siffrorna räcker till att fälla varje regering oberoende av politisk färg. SD bör då hålla på att fälla regeringar till dess de får igenom sina krav. KD åker säkert ut och förhoppningsvis också MP. Löfven drar sannolikt inte ner byxorna för att ta in VP i någon regering. Kvar står möjligheten till en blocköverskridande regering och då är det rökt för lååång tid framöver (och slöseriet kommer att kvarstå) men industrin kommer väl att jubla. Skatterna kommer fortfarande att vara skyhöga.
  Känner inte de styrande till Lafferkurvan och max-minekvationen? Troligtvis inte, de satt väl och sov eller dagdrömde på mattelektionerna eller också saknar de förmågan att begripa sådan enkel matematik.
  SD, VP,KD och MP, får uppskattningsvis 15+7+4+4= 30 % i bästa fall i opposition, de kommer då att vara verkningslösa.
  Vi har inga härliga tider, strålande tider framför oss inom de närmaste åren i alla fall.

  AUGLAR88 är Lassekniven och i tidigare inlägg även Kirurgen.

  Gilla

 20. Björn skriver:

  Finns det över huvud taget nånting som händer i Sverige idag, som INTE ”gynnar” SD?! Jag skriver ”gynnar”, men det är egentligen fel ord! ”Är en sorgligt bekräftelse, på vad de hela tiden varnat för” passar nog bättre…..

  Gillad av 2 personer

 21. Moab skriver:

  Patrik, om du får chansen igen, fråga om du kan få bli högste maktansvarig ett tag, då kan du passa på att göra som Bruce Almighty med reportrarna på Aktuellt:

  Gilla

 22. Petrus skriver:

  Några synpunkter ang. Engellaus inlägg.

  Personer som Jean-Claude Juncker kan göra i stort sett vad som helst och ändå bli återvalda. De stora medierna framställer sådana som honom som vettiga och rationella alternativ oavsett vad de gör. I Sverige är kronförsvaret med 500 % ränta år 1992 ett bra exempel. Eller den svenska invandringspolitiken. Och blir de inte återvalda på regeringsnivå så är de tillbaka efter 1-2 mandatperioder eftersom väljarna då glömt allt. Moderaterna är f ö ett upplevt alternativ för invandringskritiska 2 år efter att man öppet slöt upp bakom Miljöpartiets invandringspolitik. Nu låtsas man ha ändrat sig och väljarna sväljer detta med hull och hår. Och skulle inte väljarna låta sig luras går det sedan att få ett ”mut”-jobb på någon storbank eller i någon annan del av storfinansen. Reinfeldt drog på det här viset in 20 miljoner förra året. En figur som George Soros kan säkert också erbjuda jobb i något NGO.

  När det gäller Arbetsförmedlingen och AMS skulle man kunna kapa kostnaderna en hel del genom att lägga över utbildning på nätet. Man köper idag en hel del väldigt dyra kurser. Men värst var väl Alliansregeringens miljardrullning på jobbcoacher. Man får inte fler sysselsatta för att oattraktiv arbetskraft sporras att konkurrera hårdare om samma jobb.

  Frågan är om samhället bör subventionera utbildning för bristyrken via AMS eller någon annan institution. Det finns sannolikt I EN DEL FALL en samhällsekonomisk nytta i detta. Men kostnaderna kan nog kapas.

  Gilla

 23. Petrus skriver:

  Engellau:

  “En person som skulle avbryta biståndet, som ändå inte fungerar, lägga ned Sida och lämna tillbaka 45 miljarder kronor till skattebetalarna!”

  Min kommentar:

  Många OECD-länder ger 0,1 % av BNP/BNI i stället för 1,0 % som Sverige. Folk är inte medvetna om detta.

  Folk tror också generellt att biståndet handlar om att ge akut svältande mat för dagen. Folk är inte medvetna om att en väldigt liten del av biståndet går till detta.

  De flesta väljare har inte en aning om att UNHCR p g a pengabrist fick halvera eller helt ta bort matpengarna till syriska flyktingar i lägren i Jordanien och Libanon i slutet på 2014 och under 2015. Folk är inte medvetna om att alla våra svenska mainstreampolitiker och deras kollegor i västvärlden sket i detta trots att det egentligen var småpengar det rörde sig om. Notera också att det inte var konstigt om en del i lägren i detta läge fick panik och använde sina sista pengar för att ta sig till Nordeuropa även om de var tvungna att gå till fots. Detta hände eftersom personer som Soros och våra mainstream-politiker i grunden tycker att invandring är något bra. Anders Borgs klassiska uttalande:

  Swedish Minister to the US: ”You Make War, We Get the Refugees!” – It’s a Win-Win

  Folk är heller inte medvetna om att vi de senaste åren använt runt 20 % av biståndet till att finansiera invandringen här hemma. Varför inte öka siffran till 90 % och använda pengarna till att bygga bostäder åt invandrarna i stället?

  Gilla

 24. Petrus skriver:

  Apropå Engellaus förslag att lägga ner Arbetsförmedlingen så vill jag lyfta fram det faktum att Engellau nyligen i en egen läsarkommentar föreslog att (som jag uppfattade saken) införa något motsvarande de tyska Hartz IV-reglerna.

  https://detgodasamhallet.com/2017/11/08/vad-fan-far-jag-for-pengarna/

  ”För ett antal år sedan skrev jag en bok tillsammans med andra om et nytt bidragssystem baserat på ett grundstöd som utgick lika för alla vid inträffade skadefall.”

  Harz IV-reglerna innebär att långtidsarbetslösa får nöja sig med socialbidragsnivå på bidragen.

  Det var de tyska sossarna som införde dessa regler. I Sverige vill moderaterna nu införa liknande regler (men återinföra miljardrullningen på jobbcoacher?).

  Det är väl svårt att kombinera en mer marknadsliberal inställning till bidragsnivåer som ligger högre än socialbidragsnivån. Ett högerparti måste väl vilja kapa ner bidragen. Man bör dock vara medveten om att i dagens läge när en invandringskritiker har svårt att ens få jobb som toalettstädare så innebär sänkta bidragsnivåer för långtidsarbetslösa att folk passar sig än mer noga för att offentligt framföra kritik. Kanske drar man sig t o m för att anonymt posta kommentarer på nätet eftersom även stora tele-bolag kan bli hackade. Detta är ett skäl till varför jag ser ett värde i ett invandringskritiskt parti med vänsterprofil som aldrig skulle kunna rösta för en moderatledd regering. Vi behöver ett vänster-, ett mitten- och ett högerinriktat invandringskritiskt parti.

  Gilla

 25. Lars skriver:

  Patrik, statsbudgeten omfattar ca 1000 miljarder, så några 25 % blir inte besparingen. Förvisso bör invandring tvärstoppas och biståndet via SIDA dras in då man kört fel politik med invandring och nu behöver de pengarna, men arbetsförmedlingen?

  Den är ett hatobjekt och man hävdar att den ska privatiseras….vilka då, varför skulle det bli billigare och bättre om inte informationen samlas och akasse behörighet kontrolleras och statistik förs?

  Nä, den aktiva arbetsmarknadspolitiken är en hörnsten i välfärdsstaten, men borgerliga vill ju riva ned…..

  Men jag som är någorlunda intresserad genom åren, jag undrar fortfarande vad det är som inte fungerar med arbetsförmedlingen? Att Alliansens politik avseende arbetsförmedlingen inte fungerade med coacher od det vet vi, men vad är det som inte fungerar? Personligen är jag absolut för att effektivisera och sänka kostnader, men jag undrar vari kritiken ligger i detta avseende? Det verkar mest vara pubertala drömmar från nyliberaler bakom.

  Gilla

 26. Gert B. skriver:

  Patrik! Varför slå av på takten? I nästa dröm får du gärna avveckla några hundra myndigheter till, med Försäkringskassan som huvudakten! För alla pengar som folket får behålla kan privata försäkringar betalas som kan ge tillräcklig trygghet.
  Sedan kan jag absolut tänka mig ”fri” invandring. De som kan stå på egna ben är då välkomna.
  Fri invandring men knappast fri inpassage. Alltid en grundlig pass och gränskontroll dygnet runt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.