Vad fan får jag för pengarna?

Patrik Engellau

Det märkvärdiga med den så kallade Paradisläckan är inte att 13,4 miljoner ”dokument” sipprat ut från advokatfirman Appleby i Bermuda. Det märkvärdiga är inte heller att ett antal rika personer fullt lagligt anlitat Appleby för att få hjälp med sina placeringar. Ej heller är det märkvärdigt att ordföranden i Svenskt Näringsliv, Leif Östling, likaledes i enlighet med skattereglerna, placerat pengar på Malta. Det märkvärdiga är de smått hysteriska reaktioner saken fått i Sverige. På detta må vi fundera, för det säger något betydelsefullt om svensk ideologi och om makten i Sverige.

Visst förekommer skattebrott, men det är inte dem jag pratar om. Skattebrott är fult och ska inte uppmuntras av advokatfirmor i Bermuda eller annorstädes. Men för svensk del handlar Paradisläckan, av vad som hittills framkommit, inte om skattebrott eller något som kommer i närheten av skattebrott, utan om att ett antal välbeställda personer i enlighet med regelverket har placerat pengar utomlands.

Sedan denna fundamentala utgångspunkt – att man inte ska begå brott – väl är avklarad ska jag övergå till en annan fundamental utgångspunkt för det samhälleliga samtalet, nämligen synen på staten. Det visar sig nämligen att min syn på staten, som är den traditionellt demokratiska, inte verkar stämma med statens egen så som den formuleras av exempelvis framstående politiker och deras vapendragare i pressen samt, underligt nog, av styrelseledamöter i organisationen Svenskt Näringsliv.

Enligt min föreställning ”ägs” Sverige av medborgarna. Medborgarna bildar familj och jobbar och försörjer sig var och en på sitt sätt, den ene jobbar på Volvo, den andre blir läkare och den tredje domare och så vidare.

Dessa medborgare inser att det finns gemensamma intressen som ingen av dem spontant kan organisera, till exempel att bygga vägar och inrätta en polismakt. Därför konstruerar medborgarna en ”stat” för sådana ändamål och kommer överens om att finansiera denna gemensamma verksamhet med ”skatter”. Sedan går de tillbaka till jobbet.

En av medborgarnas viktigaste uppgifter blir sedan att kontrollera staten så att den sköter sig. Staten har med nödvändighet monopol. Alla vet att det ligger i ett monopols natur att för egen vinning missbruka sin makt. Den första fråga en medborgare naturligt ställer sig när han tänker på skatten bör därför vara ”Vad fan får jag för pengarna?”. Om medborgaren i en sådan situation inte ställer sig just den frågan är det något sjukt, för noga taget är det just den frågan medborgaren ställer sig alla andra sammanhang, till exempel när han ska köpa en gräsklippare och väljer mellan olika märken eller när han går till ICA-butiken och ska plocka ihop en matkorg.

Så när Leif Östling ställer frågan beter han sig som en idealmedborgare som alla vi andra skattebetalare bör se upp till och tacka. Tack Leif för att du gör dig till tolk för oss andra. Tack för att du ställer kyrkan mitt i byn. Du påminner oss om att Sverige tillhör medborgarna och att staten är medborgarnas tjänare som ska hållas under uppsikt av uppmärksamma medborgare.

Men nu är det så att staten i Sverige med tiden blivit ganska kaxig. Tuppkammen har växt på den. Den gillar inte att medborgarna höjer rösten. Den har nämligen fått för sig att Sverige tillhör staten och att medborgarna är statens tjänare. När medborgarna tar sig ton aktar staten numera inte för rov att näpsa medborgarna. Ned i korgen, Leif! säger staten till ordföranden för en organisation som är det närmaste man kan komma en representant för alla de företag som håller nationen flytande och därmed direkt eller indirekt staten försörjd.

Finansminister Magdalena Andersson anser det hela vara ”helt oacceptabelt” även om hon inte vill ”kommentera det enskilda fallet” Östling. Statsminister Löfven anser Leif Östlings självklara fråga ”problematisk”. Carl Bildt ”får avsmak för omoraliska människor” enligt Dagens Industri. För Elisabeth Svantesson, moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, ”handlar det här om skattemoral i grunden”.

Men i verkligheten handlar det här inte om skattemoral så länge Leif Östling och andra följer regelverket. Det handlar om en ideologisk maktkamp. Det handlar om vem som ska ha tolkningsföreträdet på verkligheten, politikerväldet, som inte vill få sitt fögderi ifrågasatt, eller den nettoskattebetalande medelklassen, som vill ha valuta för sina skattepengar.

Ett genant faktum är att flera ledamöter av Svenskt Näringslivs styrelse tar avstånd från Leif Östlings göranden och låtanden. De ställer sig på politikerväldets sida mot den nettoskattebetalande medelklass som de själva troligen tillhör. De är skrämda till inställsamhet gentemot makten, helt enkelt.

130 reaktioner på ”Vad fan får jag för pengarna?

 1. Stig Rydmark skriver:

  Med tanke på polisbristen, va f-n gör svensk polis i Ukraina? ”Lär” ukrainsk polis att hantera demonstrationer! Trafikkontroller är väl vad man är bäst på. Sverige stödjer med mina pengar en kuppad regering, medan tiotusentals illegala dräller omkring i våra storstäder.
  Två landsting utfärdar dödsdomar mot barn, medicinen för dyr, men en miljon/år till ensamkommande är försvarbart.

  Gilla

 2. slavepoet skriver:

  Tro det eller ej men arbetslösa, sjuka, fattiga. ( Permanent sjukersättning) Fattigpensionärer och funktionshindrade betalar också skatt på sina ofta oförskämt låga inkomster och de frågar sig varenda dag:
  Vad fan får jag för pengarna?

  Allt medan resten av samhället ser ned på dem och betraktar dem som parasiter på samhällskroppen. Det finns en och annan som vill att dessa misshagliga kategorier på samhällskroppen ska utrotas på något sätt.
  Om inte det går blir flertalet inspärrade på Arbetsförmedlingen oavsett om de är dödsjuka eller ej. Det alla vet är att de ska förvaras, tills den ändliga lösningen kommer.

  Svaghet och fattigdom får inte synas i Sverige!

  Gillad av 6 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Mycket mycket bra och nödvändigt sagt!

   Jag har med egna ögon bevittnat hur man gjort om OSA (Offentligt Skyddad Anställning) från att vara en väg mot vanlig anställning för den som har ett (re)habiliterbart besvär, funktionsnedsättning eller dito hinder till att det blivit en kommunens nya statare, till som idag ett sätt att snygga till statistiken för invandrare.

   Efter ett år i OSA, vilket nu är maximal tid du får vara anställd där, är du berättigad till a-kassa baserad på din lön om ca 14 200:- brutto per månad för heltid. LAS, normalt sätt att beräkna semesterdagar, och liknande gäller ej. Ingen uppsägningstid eller att där skall finnas laga skäl för uppsägning gäller.

   Vad man gör är att man petar in en invandrare i ett år, varpå denne får a-kassa och inte belastar socialbidragssystemet. Arbetslösheten bland invandrare ser ut att sjunka, bidragsberoendet minskar, kommunen får 75% av lönen för OSA betald via Af inom ramen för etableringsstöd och andra bidragsjobb, och även Af:s siffror ser bättre ut.

   De människor som OSA, Samhall och liknande var tänkt för?

   De vet vi väl sedan gammalt vad alla slags socialdemokrati anser om handikappade. Det svenska socialdemokraterna delar trots allt historia med sina tyska och italienska kamrater från förra årtusendet, och det är ännu i levande minne hur Stefan Löfvens parti ansåg att de hade rätt att sterilisera människor på grund av hur de var födda.

   Det är blod på socialdemokratins händer.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 3 personer

   • slavepoet skriver:

    Alla dessa hitte på sysselsättningar undergräver för arbetslösa, sjuka och funktionsnedsatta, är bara kosmetika på ett sjukt system.
    Det finns gyllene undantag där folk faktiskt får hjälp till egen försörjning men de är få. Och i nuläget håller regeringen på att sparka undan benen för de funktionsnedsatta, staten gör en god affär med att dra in alla assistans- ersättningar. Ett kortsiktigt tänk, i längden leder det till än mer katastrofala och kostsamma konsekvenser för samhället.
    Assistansregelverket , senaste versionen skapades av Alliansen och brukas nu av denna regeringen, lika goda kålsupare alltså.
    Tesen om människors lika värde blir nu genom denna regeringen totalt urvattnat.
    Fattas bara att dessa svaga kategorier sätts i moderna ”arbetsläger” och för funktionsnedsatta blir det ju automatisk husarrest.
    Och troligtvis kommer det leda till att folk tar livet av sig. Gott säger staten, vi behöver inte göra något! Ni gör det själva. Strålande!
    Eutanasi i modern tappning, llite långsammare men smidigt.

    En politikerelit som lever på helt andra villkor kan fortsätta ”som om inget hade hänt”
    Jag föraktar denna elit, grundligt.

    Gillad av 2 personer

  • Per-Anders skriver:

   Det är inte många som ser ner på de kategorier av människor du räknar upp. Däremot är det ingen rättighet att ta andras pengar för att ge till dessa kategorier.

   Fråga politikerna hur det kommer sig att de skapar arbetslöshet? Det finns oändligt antal jobb i Sverige. Fråga politikerna hur det kommer sig att de sätter käppar i hjulen för dessa jobb?

   Gillad av 1 person

   • Ingvor Sabina Le John skriver:

    Kommunerna ”vinner” ekonomiskt på att inte skaffa arbete åt enskild person. De får bidrag som det är. Får personen arbete skattar den en del direkt till staten.

    Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Skojar du? Nej du tror på vad du säger. Var du inte med när Alliansens vann val på talet om bidrags samhälle och fusk? Var du inte med när kampanjerna ven i media? När bortre parantes i sjukförsäkringen infördes? När försäkringskassan stramade åt bedömningarna?

    Och hur skapar politiken jobb? Vanligen genom en framsynt ekonomisk politik med budgetunderskott när det behövs, med utbildningssystem, infrastruktur satsningar, effektivisering av offentlig sektor, ökad köpkraft, minskad administrativ börda för företag och myndigheter, minskade satsningar på improduktiv verksamhet (som genusforskning), genom inkomstomfördelning (pensionärer konsumerar det mesta), reformer och ökad konkurrens på bostadsmarknad inklusive kommuner. Konkurrensutsättning och privatisering av sådant som idrottsstöd, föreningsstöd, religiösa samfund. Nåja, inget av det jag nämner har vare sig Alliansen eller Socialdemokraterna förmått.

    Gillad av 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   Ja, Patrik – jeg er ellers enig med deg, men jeg ser aldri at du nevner arbeiderklassen? Den fins vel fortsatt, selv om mye fabrikkarbeid er outsourcet til Asia – den og folk nederst på samfunnsstigen (som ‘Slavepoet’ nevner her). Eller regner du søppel(sop)tømmere, kassadamer på ICA og rengjørere som middelklasse?
   Det kunne vært klargjørende å få en grensedragning fra din side (NB! Jeg er ikke marxist på noen måte eller ønsker å krangle, men jeg har flere ganger stusset over hvem du omfatter i dine samfunnsanalyser og hvor vidt ditt middelklassebegrep er).

   Gilla

   • Redaktionen skriver:

    Det är en viktig fråga. De personerna du nämnde finns och frågan är hur jag kan jämställa en söppeltömmere med exempelvis Leif Östling. Det skiljer sig nog mellan olika söppeltömmere men jag tror de flesta av dem är skötsamma och hyggliga människor med familj som planerar julafton med släkten ungefär som jag föreställer mig att Leif Östling gör. Jag känner förstås ingen av dessa, men jag inbillar mig att det är så. Den ene tjänar många gånger fler än den andre, vilket kan reta den andre till vansinne, men deras liv handlar om samma saker. Tror jag. Det är en väldig skillnad, enligt min obevisade föreställning, mot det välfärdsindustriella komplexets klientel av offer.

    Patrik

    Gilla

   • Anne-Hedvig skriver:

    Takk for svaret, Patrik! Men regner du dem du nevner alle til middelklassen (”skötsamma”)? Jeg er ikke sikker på om søppeltømmeren eller hjelpepleieren føler så mye fellesskap med hr. Östling – avstanden føles for stor – selv om begge er skikkelige og arbeidsomme folk som gjør rett og skjel for seg.

    Før skilte man vel mellom de som satt på kontor og var whitecollars/middelklasse, mens de som hadde kroppsarbeid, var arbeidere. Hva med en selvstendig rørlegger med eget firma? Han jobber jo ikke for andre, men er sin egen herre. Arbeider eller middelklasse??

    Litt interessant dette – jeg har en bok hjemme av en svensk professor: ”Fornavnet mitt er Ronny” (om klassereise inn i middelklassen).

    Gilla

   • Anne-Hedvig skriver:

    PS. til Patrik
    Jeg leste ditt svar på nytt, og får inntrykk av at du trekker hovedskillet mellom dem som arbeider/gjør rett og skjel for seg (uavhengig av arbeidets art), og dem som lever på ‘velferdskomplekset’.
    Er det rett oppfattet?

    (Men hva med folk som HAR vært skötsamma gjennom år, men så får en kronisk sykdom og dermed ikke lenger kan atbeide?)

    Gilla

   • Redaktionen skriver:

    När jag talar om det välfärdsindustriella komplexet är jag lika lite emot välfärd som Eisenhower var emot militären när han myntade begreppet det militärindustriella komplexet. Sverige har genom tiderna haft sådana skyddsanordningar du efterfrågar. Fast jag vet inte precis hur de ska organiseras. För ett antal år sedan skrev jag en bok tillsammans med andra om et nytt bidragssystem baserat på ett grundstöd som utgick lika för alla vid inträffade skadefall.

    Patrik

    Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Jag studsar också över Patriks definition av medelklass och anglocismen som sådan. Den är värd ett svar och jag misstänker att Patrik har en nyliberal agenda eftersom han fokuserar på välfärdsbyråkratin utan hänsyn till de behov av välfärdssystem som ett modern europeiskt kapitalistiskt samhälle skapar. Värst är när han utgjuter sig över Chile och Pinochet som medelklassuppror. Vad gjorde han i Chile dagarna innan kuppen egentligen? De här sidorna är fulla av högerspöken och ser man på Nya Välfärden, så var den kanske relevant för sin tid liksom Ny Demokrati, men idag? Ska nyliberalismen vara svaret på de problem Europa står inför sedan åtminstone 2008, men ännu längre om vi ser på den i praktiken permanenta arbetslöshet Euron medfört genom permanent åtstramning och bytesbalansöverskott i Tyskland?

    Gilla

   • Lars skriver:

    Patrik. Den ide du beskriver om ett grundskydd lika för alla är en nyliberal ide och det är en ide som ganska snabbt skulle göra slut på välfärdsstaten och möjligheten till ett proportionellt skattesystem, ty det medför, vilket redan idag är fallet hos många Saco medlemmar, som inte får del av samhällets inkomstskydd och pensioner att de måste betala en gång till via försäkringar arbetsgivaren betalar. Samtidigt ser vi hur statlig pension urholkats till ett grundskydd lika för alla. Den politik du och dina kompisar tycks företräda är en nyliberal politik utan större tanke på frågor om solidaritetens krav på behandling av medborgare för att skapa ett sammanhållet Sverige.

    Nyliberal politik ger omåttliga inkomstskillnader som du utan tvekan kan konstatera om du ser på den anglosaxiska världen och det sammanfaller även med lägre livslängd, ökad sjukdom och annat som pekar på ett bra samhälle. Det land som troligen har jämnast inkomstfördelning och samtidigt högst livslängd är Japan.

    Gilla

  • Lars skriver:

   Skatter avser de som arbetar, att de som får ‘bidrag’ t.ex. pensionärer skattar är en bokföringsteknisk fråga eftersom de inte bidrar med produktivt arbete vilket är vad som skapar ekonomiskt värde dvs de kunde fått ersättningen netto, men får den brutto då inkomsten ska slås samman med andra inkomster.

   Bortsett från det så lyfter du en viktig fråga. Vad är det för samhälle som inte tar hand om sina egna, sina sjuka och skröpliga, sina gamla? Socialförsäkringarna ska skydda mot olycka oavsett orsak, men beroende av tidigare inkomst, då det annars skulle bli helt frånkopplat eget ansvar och resultat och inte finna förtroende hos de som tjänar bättre. De frågar sig redan idag om varför de ska betala med tanke på vad de får ut.

   Solidaritet kräver att samhället förvaltar ekonomiska resurser på ett rimligt sätt och levererar skydd och samförstånd och trygghet och gemenskap, inte slösar bort dem på sådant individen kan hantera på egen hand eller på personer och syften utanför den egna gemenskapen som vi alla är beroende av. Det är rimligen den senare delen av svårpreciserade leveranser personer som Östling har anledning att vilja vara en del av och bidra till. Det handlar om samhälle och kultur, värde och värderingar, identitet och identifiering och vilja att medverka.

   Gillad av 1 person

   • slavepoet skriver:

    Våra gemensamma resurser ska vi vara varsamma om men när det finns ett klientel som anser sig förmer än andra och inte vill tillföra det gemensamma något så känner i vart fall inte jag någon samhörighet med dem och anser att de har ställt sig utanför samhället. Idag vill de inte bidra i den omfattningen som de rätteligen borde göra och ändå kan de ta del av det gemensamma.
    Varför skulle jag ens hysa någon förståelse för dessa kapitalister som ylar om att de får betala ”för mycket” skatt.

    Gilla

  • Lars skriver:

   Men ser man till tjänstepension och sjukpension inom tjänstepensionen så är det onekligen lön (lönekostnad) som beskattas. Det beror lite på perspektivet hur man ser på det.

   Gilla

  • Svenning Ericsson skriver:

   Den Svenska Socialdemokraten samt ”partiet” anser sig som ensamägare av staten .

   Ägandet och därmed Sociallist makten omfattar därmed hela befolkningens samtliga tillgångar enligt:

   Partiet är no 1

   Partiets alla medlemmar är no 2

   Staten =S partiets egendom

   Övriga ”medborgare” är endast att betrakta som helt onödiga ”utgifter”…

   Då lagstiftaren på grundval av tillämpbara mänskliga rättigheter inte kan tillåta att skattekonfiskation sker flr de inkomster som uppstår då befolkningen arbetar i andra länder så används av hävd istället

   Stats Pravda = SVT

   ”Det gemensammas” = statens = Socialdemokraternas har en helt egen pöbeluppviglare…

   Socialdemokratin är de facto att betrakta som ett s.k bondfångareparti där alla skattemedel mycket noga fördelas mellan skatteroffarna = ”deras” egna…

   Sverige är det mest ”S svåger ” korruppta landet i världen.

   Då ”rövarna” delat upp sitt egna skatterov emellan sina ”egna” bröder så krymper givetvis utrymmet för de faktiska kostnaderna (utanför)…

   Det gäller med andra ord att till 100 % dölja S parti svinnet som sker då de egna ”skurit emellan” skatterna = avkastningen.

   Att Sveriges omfattande och mycket grova skattevanskötsel stadigt har utökats kontinuerligt alltsedan *1967 får naturligtvis ej yppas.

   ( * S planekonomiska samhälls centralstyrning infördes 1967 och har nu tillämpats i 50 År )

   Alla ”Pravdakontrollerade” journalisters välorganiserade medverkan skall naturligtvis användas. Att eliminera avskaffandet av den pågående omfattande stats-korruptionen som nu drabbar hela befolkningen och med full kraft är högprioriterat.

   S systemet som tillämpas är att likna vid den Italienska Comorran där släktskap och kameraderi har utvecklats till fulländning som har finansierats på allmännhetens bekostnad.

   Det krävs helt nya lagar med oerhört hårda straff för den nu pågående vänskaps/ släkt/S parti boks korruptionen.

   Tillgrepp av offentliga/ statsmedel riktat mot Svenska staten genom otillbörlig tjänstetillsättning skall givetvis likställas med statsfientlig verksamhet .

   Minimistraff med 6 Års fängelse och livstida arbetsförbud inom offentligfinansierad verksamhet. Straffvärdet skall baseras på 6 bruttoårslöner för feltjänstetillsättaren samt 100 % återbetalning av uttagen korruptionslön ifrån den ”priviligierade”.

   Den nuvarande Socialdemokratiskt ”ägda” Statsförvaltningen / Ineffektiviteten och dess mycket grova skattemedelskorruption som nu sker helt utan erinran måste synliggöras och med all kraft elimineras .

   Meeto kampanjen skall givetvis följas upp med att via Youtoo städa ur ”byken” inom hela offentligkorrupta Sverige.

   Med Youtoo kampanjen menas att ”hänga ut” och synliggöra alla S tillsatta skatte ”drönare” inom offentligheten.

   Partiboks CVt /kameraderiet/ släktskapet/parasiterandet som använts före välverifierad kompetens skall straffas.

   SÅ VAF FÅR SVERIGES MEDBORGARE FÖR S KONFISKATIONEN ?

   Östling tjänade pengarna UTOMLANDS det vill säga UTANFÖR klorna på Socialdemokraternas konfiskations rofferi = ”handkassan” ..

   DET RÄCKER NU !!!

   Gilla

 3. Björn K skriver:

  Mycket bra sammanfattning av hur tänkandet är i Sverige. Det börjar mer och mer likna en kommunistiskt diktatur individen får inte får ifrågasätta staten. Det som Östling gjort är ju enligt gällande lagar! Man får ju i så fall ifrågasätta skattelagarna och inget annat. Det är väl också på det viset att man älskar att starta drev mot människor som lyckats i synnerhet om det handlar om entreprenörer som startat upp en verksamhet som sysselsätter mängder av människor, då är det i högsta grad suspekt. Om man däremot blir mångmiljonär på idrott eller ännu bättre genom en lotterivinst där man folkhjälte….

  Gillad av 5 personer

 4. Lars skriver:

  Jag såg intervjun med Östling och han var rätt avslappnad, pekade bara på hur han tänkt, att man pratar sådant i hans kretsar, att han tjänade in pengarna medan han jobbade utanför Sverige i Holland och att psykologiskt tänker man ‘vad får jag för pengarna’ och att han betalar massor med skatt när han jobbar i Sverige. Likaså att det var lagligt. Så det hela var inte så märkvärdigt och så tänkte väl Östling.

  Vad som är mer intressant med läckorna är nog hur omfattande hantering i skatteparadis är, hur många som berörs, att de gamla välkända klassklyftorna åter ökar, att storkapitalet numera är internationellt och troligen så orienterar sig storkapitalet mer internationellt även kring privatlivet. Man är mindre bunden till Sverige och troligen mindre lojal generellt (Östling har ju alltid jobbat åt svenska storföretag och är troligen ett uselt exempel på vad jag far efter, att de rika familjerna efterhand släpper på kopplingen till Sverige). Men det visste vi ju redan! Ändå intressant hur en skvader ekonomer, jurister m.fl står till tjänst och hjälper till (dock rundligt betalda).

  Gillad av 3 personer

  • Underdog skriver:

   Ursäkta mig, men vad menar du? Östling har pengar i Malta och Luxemburg. Två EU-länder. EU-kommissionens nuvarande ordförande brukade vara premiärminister i Luxemburg. På den tiden ingick han hemliga avtal med internationella företag om att de skulle få låg skatt om de placerade sig i hans land. Varför begär inte Sverige och Tyskland att denne superhycklare skall avgå tror du? Varför är Maggan så tyst i frågan om att företag skall betala skatt där pengarna tjänas tror du?

   Hyckleri stavas svensk politik numera. Och förakt mot väljarna. Ingen besvärar sig med att tala sanning.

   Gillad av 1 person

   • Anne-Hedvig skriver:

    Katerina Janouch har i sin siste utgave av Katerinas magasin opplysninger om noen av disse avtaler!
    (www.katerinasmagasin.se tror jeg er rett link).

    Gilla

   • Lars skriver:

    Jag tycker det är viktigare att förstå hur världen fungerar än att ha en åsikt om hur världen BORDE fungera! Östling är del av en subkultur eller ett delsystem inom det svenska samhället där man har egna värderingar och det är intressant att se hur det bemöts av svensk media och svenska politiker som å sin sida lever i det politiskt-mediala systemet.

    Värderingar skapas inom olika system, en del inom det större svenska samhället. Östling har inte gjort något olagligt och inte ens förtjänat den generösa ersättning han investerat inom det svenska samhället, dock inom ett svenskt företag, men ägarna är inte längre svenska.

    Vad händer med samhället om värderingar i olika system glider ifrån varandra?

    Patrik är lite ute och reser tycker jag när han påstår att Östling sätter frågan på sin spets huruvida man får något ut av vad man betalar in. Det är ur många perspektiv felformulerat då Östling representerat ägarintressen dvs de system som äger stora delar av svenskt näringsliv (utländska ägare i hög utsträckning) och knappast representant för de större massorna som står för merparten av skatteintäkterna. Östling är inte representant för dem även om han sannolikt har ett helhjärtat engagemang i Scania och deras anställda. Varför skulle han sakna personligt engagemang och intresse för de människor han mött och som dessutom möjliggjort hans egen position och förmögenhet?

    I det maktpluralistiska samhälle vi lever i som kännetecknas av att många system har inflytande på olika områden så svarar inte Östling inför det politiskt-mediala systemet.

    Gillad av 1 person

  • Hedvig skriver:

   @ Sten Backhans 8 november, 2017 at 12:54

   Och då frågar jag dig: vilka svenskar kallar du ”Svenssons”?
   Är jag, välutbildad, medelklass och 65+ en ”Svensson”?

   Hur som helst tycker jag att Patrik Engellaus debattinlägg är intressant, men långt ifrån motsägelsefritt.
   För att börja med artikelns senare del kan jag inget annat än helhjärtat instämma. ”Staten i Sverige … har fått för sig att Sverige tillhör staten och att medborgarna är statens tjänare…
   Det handlar om en ideologisk maktkamp … om vem som ska ha tolkningsföreträdet på verkligheten, politikerväldet” – eller den nettoskattebetalande medelklassen.

   Däremot är jag inte alls säker på att PE har rätt i sitt resonemang om vad som är skattebrott och vad som inte är det.

   I gårdagens SVT Uppdrag Granskning om Paradisläckan del II, pekar en nationalekonom på att sk ”aggressiv skatteplanering” som Bertil Huldt, EF, svensk och en av världens rikaste män, ägnar sig åt, knappast kan kallas lagligt. Det handlar om en ”katt- och råttalek, där vederbörandes revisorer och advokater trixar med skatteupplägg med snabba förflyttningar mellan olika skatteparadis.

   Torsten Fensby, expert på internationell skatteflykt skriver en intressant debattartikel om detta fenomen ”Agera mot dem som förmedlar skatteparadisen” i dagens, dvs den 9 november i SvD.

   https://www.svd.se/agera-mot-dem-som-formedlar-skatteparadisen

   Gilla

 5. Sixten Johansson skriver:

  Nästan allt märkligt i samtiden kan härledas ur kunskapen om hur ett barn mognar, utvecklar sitt psyke och sin personlighet, blir vuxet, får en mogen hållning till sig själv, artfränderna och livets problem. Vi systemkritiker är de enda som är på väg att bli vuxna. Etablissemanget och alla PK-tänkande är jättebebisar, som krampaktigt vill bli kvar på en infantil medvetandenivå. Detta kan vara svårt att tro, för de talar inte barnspråk, men den djupare personlighetsutvecklingen har avstannat. Allt det hotfulla som de har förträngt plus kollektivismen låser in dem i en medvetandebubbla på en infantil, primitiv nivå.

  Materiellt och maktmässigt representerar staten då en oavsättlig stamhövding, som kräver in allas fångster och fördelar dem efter eget skön. Mentalt är staten Moder Svea-gudinnan, vars bröst världens alla barnlika får dia. Alla har lika rätt, i hennes armar tänker alla lika – som spädbarn, för vilka olikhet ännu inte existerar. I detta prästerliga matriarkat låter sig männen avkönas.

  De PK-troende är jagsvaga, kan inte klara av inre motsättningar. De är atomistiskt individualistiska, lösryckta, egoistiska, självbespeglande. De behöver en kollektivism av mobbtyp som förstärkning. Därför är de livrädda för uteslutning. Allt obehagligt förträngs och samlas i deras egen omedvetna nattsida, växer till en inre djävul, vars skugga projiceras på alla som kan spräcka självbilden och medvetandebubblan. Därav alla dessa media- och twitterdrev och demoniseringen av oliktänkande.

  Gillad av 3 personer

  • Johan Sahlin skriver:

   Utmärkt formulerat!

   Man träffar dessa jättebebisar dagarna i ända och skakar på huvudet åt deras brist på självinsikt.

   Dom är skrämda till att tjäna kollektivet och klarar inte att ta sig ut. Verkligen deprimerande eftersom det gäller en överväldigande majoritet av Sverige medborgare.

   Gillad av 2 personer

   • Anne-Hedvig skriver:

    Skrev ikke psykiateren Erich Fromm en bok som het ”Flukten fra frihe ten”?

    På den andre siden er det ikke enkelt å stå helt alene heller, for Ikke å snakke om å bli ostrakert. Varslere kan si noe om dét.

    For øvrig kan jeg anbefale Henrik Ibsens stykke ”En folkefiende”.
    Høyaktuelt på mange plan i dag!

    Gillad av 1 person

  • Hedvig skriver:

   @ Katharina Elsässer 8 november, 2017 at 15:23

   Frågan är – vad som är ”råkapitalism” eller ej?

   Idag såg jag andra delen av SVT Uppdrag Granskning om den sk ”Paradisläckan”, där en av världens rikaste personer, svensken Bertil Huldt, EF, granskas. Det visar sig att han enligt en i programmet intervjuad nationalekonom, ägnar sig åt ”aggressiv skatteplanering”, som handlar om en katt- och råttalek med olika länders skattelagar och skattemyndigheter. Gränsen mellan vad som är skattebrott och vad som är lagligt tycks vara synnerligen oklar.

   Gilla

 6. Fredrik Östman skriver:

  Bristen på både mod och förstånd till höger är kännetecknande för Sverige. Hur kan man låta bli att vid varje givet tillfälle hacka på den uppenbara motsägelsen i att vissa skatter är till för att betalas så mycket som möjligt medan andra skatter är till för att betalas så lite som möjligt? För mig helt oförklarligt. Hur kan man missa att ens försöka slå en smash när bollen sakta kommer dimpande uppifrån rakt framför racketet?

  Om jag slutar röka på grund av tobaksskatten — är det ”skatteplanering”?
  Om jag kör mindre bil på grund av skatterna på drivmedel — är det ”skatteplanering”?
  Om jag sätter in pengarna på ett konto med lägre beskattning — är det ”skatteplanering”?
  Om jag jobbar mindre och inte gör övertid på grund av inkomstskatten — är det ”skatteplanering”?
  Om jag väljer ett yrke med låg inkomst — är det ”skatteplanering”?
  Om jag röstar på ett parti som sänker någon skatt jag annars skulle betala — är det ”skatteplanering”?
  Om jag går ner i vikt på grund av att sötsaker och feta livsmedel har belagt med en straffskatt med detta syfte — är det ”skatteplanering”?

  Påverkar skatter folks beteende? Ja eller nej? Om ja, så är förstås inkomstskatter och moms skadliga eftersom alla vill att det skall vara så mycket inkomst och så mycket handels om möjligt. Om nej, så är förstås punktskatter på tobak och bensin fullkomligt meningslösa.

  Man kan inte äta kakan och ändå ha den kvar. Om man inte är svensk politiker — utan oppostion, utan granskning, utan media, utan förnuft, utan konsekvens, utan ryggrad, utan värdighet, utan stolthet, utan medmänsklighet, utan empati.

  Gillad av 5 personer

  • auglar88 skriver:

   Exakt så som du skriver är det.
   Om det nu är så att vi ligger topp 2 i den internationella skatteligan men inte ligger i paritet i välfärdsligan utan ligger där signifikant lägre så tyder väl detta på att vi betalar för mycket skatt. Begriper inte Magdalena Andersson detta? Det gör hon säkert men hon och de andra i sanslösa gängets brakteater behöver kräma ut mer pengar från de som betalar skatt för att bedriva en huvudlöst ekonomisk parasitärsocialism.
   AUGLAR88=LASSEKNIVEN

   Gillad av 1 person

  • Underdog skriver:

   Jag brukade konstatera att vi har hög skatt på tobak för att minska rökandet, hög skatt på bensin för att minska körandet och hög skatt på arbete för att minska…

   Min huvudsakligen vänsterorienterade släkt har fortfarande aldrig fyllt i … Hycleriet lever i vart fall gott i detta märkliga land.

   Gilla

 7. Petrus skriver:

  När det gäller just Leif Östling är det intressant att notera att pengarna han hade på Malta kom från pengar han tjänat när han hade utlandstjänst, tror det var Nederländerna. I vår internationella värld som Carl Bildt och Ulf Kristersson är entusiastiska inför så tycker man kanske att de borde anse att EU-medlemmen Nederländerna och inte Sverige borde ha rätt till Östlings pengar.

  Själv tror jag att Carl Bildt, Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson innerst inne tycker att det är bra om ”kommunistlandet” Sverige som man egentligen föraktar och vill motarbeta förlorar sina rika människor och dräneras på pengar. För så kan man väl hittills sammanfatta konsekvensen av deras politik hittills för hög som låg (utom för de allra rikaste som kan bosätta sig var som helst i världen och där leva gott på sitt kapital). Efter att man gjort sin förstörelseplikt mot Sverige får man ett välbetalt ”mut”-jobb på någon storbank e dyl som Fredrik Reinfeldt som förra året taxerade för 20 miljoner i inkomst. Moderaterna låtsas dock vara indignerade eftersom man vill plocka patriotiska röster från SD som tidigare kunnat locka över en hel del lägre medelklassare från moderaterna. Det är i ljuset av detta vi skall se moderaternas utspel. I början av 90-talet behöll regeringen Bildt arvs- och förmögenhetsskatterna men sänkte reavinstskatten så att svenska aktieägare både skulle ha piska och morot att sälja sina aktier billigt till utländska ägare efter att de bundna aktierna avskaffats.

  Gillad av 2 personer

  • Per-Anders skriver:

   Politikernas våta dröm är att det ska införas en global skatt, t.ex. att alla människor på jorden ska betala en skatt till FN.

   För mig är det otroligt konstigt att politiker inte förstår att centralplanering inte fungerar, att centralplanering gör oss alla fattiga. Centralplanering stagnerar utveckling. Vad tror politikerna att livet för oss människor blir på jorden när de har tagit bort alla möjligheter för oss människor att drömma, att det är meningslöst att drömma?

   Fanns det någon orsak till att väst fann så många alkoholister i öst när muren föll?

   Gillad av 1 person

   • Anne-Hedvig skriver:

    Totalitær ensretting (EU-språk: ‘harmonisering’) og kontroll over andres liv… – det er for mange psykopater i politikken nå, tror jeg.
    Slik partisystemene med politikerbroilere er lagt opp, tror jeg det har tendens til å suge til seg mennesker opptatt av penger og makt.

    Gilla

  • Jonas Nilsson skriver:

   Rimlig tanke. Men som boende i Sverige, utan att ha angett skatt betalad i andra länder, är du ”obegränsat skattskyldig”, dvs vår lagstiftning kräver av dig att skatta också inkomster från andra länder.
   Jag menar att det inte räcker med ”svensk” lag därför att den är utan moralitet. Frånvaron av den moraliteten säger också att staten kan definiera mitt kapital/mina pengar som sina och fritt höja och sänka skatten efter behov. Jag menar att det privata ägandets tanke inte är fel, tvärtom. Ska man få några som vill arbeta så måste det vara rätt och löna sig att samla eget kapital.
   Även för att klara framtida statlig och privat skatteplanering måste vi få tillbaka begrepp som samvete, eget ansvar osv i lagstiftningen. Vi kan inte bara se på lagbokens svartvita text utan fråga hurdant samhälle vi vill bygga. Starkaste kommentaren var Östlings upplysning om hur mycket han faktiskt betalat i skatt. Så mycket har ivarjefall inte jag bidragit med. Är det bättre att ha skriver sig utomlands?

   Gilla

   • Petrus skriver:

    Svar till JONAS NILSSON:

    Förstod inte riktigt poängen med din kommentar. Eller om poängen var att som Thomas Ek få läsarna att tolka in något annat än vad jag uppenbart avsåg i det jag skrev.

    I alla fall vill jag förtydliga mig på så vis att poängen med mitt inlägg inte var hävda att det är bra eller dåligt att rika betalar mycket eller litet skatt. Min poäng var att moderaterna vill plocka tillbaka fler lägre medelklass-röster från SD (vilket jag tycker är dåligt eftersom jag anser att moderaternas påstådda omsvängning vad beträffar invandringspolitiken är en stor bluff).

    När det gäller frågan om rika skall betala mycket eller litet skatt så är jag inte speciellt intresserad av om detta är rätt eller fel ur någon slags etisk eller filosofisk synpunkt (här skiljer jag mig antagligen från de flesta läsarkommenterare på Det Goda Samhället). Jag konstaterar att det finns ett visst spelrum (smalare än förr i tiden) inom vilket det inte spelar så stor för landets sammanlagda välstånd om man väljer hög- eller lågskatte-alternativet inom spelrummet i fråga. Jag konstaterar också att det inom detta spelrum finns en intressemotsättning mellan den rike och den fattige och att det är därför är bra om de kan rösta på olika partier som skiljer sig från varandra fördelningspolitiskt men förenas i ståndpunkten att invandringen bör vara så liten som möjligt.

    Gilla

   • Jonas Nilsson skriver:

    Vår skattelagstiftning säger indirekt att om lever du i Sverige så är du skyldig att skatta på allt du tjänar, enligt svensk skattelagstiftning, oavsett var du tjänat dem, om du inte fått en uttalad begränsning. Jag menar att den principen inte är odiskutabel. Du ville kommentera moderaternas utspel. Det hakade jag inte på.

    Du tror att somliga vill föra ut pengar för att dränera svensk ekonomi och för ett resonemang om det. Jag frågar om det principiellt rätta i att som svensk medborgare krävas på procentuell skatt på allt du tjänar oavsett var. Per-Anders och Anne-Hedvig kommenterade centrala påbud ur andra perspektiv. De kommenterade inte tanken om borgerlig politisk avsikt med skattepraktiken eller med utspel.

    Min eftertanke handlade inte om hög- eller lågskattesystem, om fattig eller rik ska betala olika utan bara den fråga som förefaller helt borta idag: Är det rätt att riksdagen kan skapa särskilda lagar för att jaga skatt när inkomsterna kommer utifrån? PE argumenterade att Östling m.fl. ändå höll sig inom lagstiftningen. Jag menar att en klassisk moralisk frågeställning går längre än så. Det finns en rätt som inte låter sig begränsas av riksdagsbesluten. Den tror jag i praktiken att hela den gamla skattetanken bygger på, den att vi i någon mening har ett gemensamt ansvar för dem vi lever med inom landets gränser.
    Det ansvaret är det rimligt att hävda men också att hejda sig när människor har skattat. Det är väl få som kan konkurrera med Ös inbetalade summa. Mig veterligt finns det ingen maxskatt i detta land men väl den nedre gränsen. Slut.

    Gilla

 8. Per-Anders skriver:

  Det är inte fult att vara skattebrottsling. Till att börja med definieras stöld när någon tar något från dig utan ditt medgivande. Exakt vad skatt är? Att undanhålla skatt innebär att de pengar som undanhålles kommer att göra mer nytta än om de vore i statens händer. Desto mer pengar staten får, desto sämre får vi medborgare det.

  Precis allt i samhället går att ersätta utan att något stat organiserar det. Sveriges vägnät är till 70 % privat.

  Polisen kan vara privat, vilket skulle innebär att polisen jobbar åt och för folket och inte som idag åt regeringen och riksdagen mot folket. I en stad i USA tog man bort den publika polisen och införde en privat. Brottsligheten sjönk med 61 %.

  I princip vad som helst kan utföras privat. Det är redan diskuterat och löst. Privat är inte perfekt men långt mycket bättre än vad staten kan utföra. Det enda som behövs är att inte vara så inskränkt i sitt tänkande. Kryp ut ur den socialistiska indoktrineringen och börja tänka.

  Gilla

 9. As skriver:

  Läste på Fria Tider att Försvarsminister Peter Hultqvist informerade på tisdagskvällen riksdagens försvarsutskott om att regeringen kommer att köpa det amerikanska luftvärnssystemet Patriot.
  – Fullständigt obegripligt, säger riksdagsmannen Roger Richtoff (S

  Richtoff säger till Sverige Radio att Patriot-systemet har nått sin topp och att det helt saknar utvecklingspotential.

  Regeringen och allianspartierna har kommit överens om att köpa Patriot, men enligt SD skulle ett betydligt bättre val vara fransk-italienska Samp/T. Det systemet är modernare och skulle, om det utrustas med Aster 30-robotar, kunna användas med svensk radar.

  – Valet av Patriotsystemet innebär val av ett system som är äldre, dyrare och kräver mer personal än Aster-30. På grund av systemets tekniska begränsningar går det heller inte att använda som luftvärn på svenska korvetter, säger Mikael Jansson, försvarspolitisk talesperson för SD, i ett pressmeddelande.

  – Ett val av Aster-30 hade varit bättre ur samtliga dessa aspekter och hade dessutom gett bättre prestanda och varit mer gynnsamt för utveckling tillsammans med svensk försvarsindustri, fortsätter han.

  Inköpet av luftvärnssystemet från USA kommer att bli en riktigt dyr historia. Planen är att köpa fyra enheter med tolv lavetter i kombination med radar och ledningscentraler. Totalkostnaden förväntas landa på minst 20 till 25 miljarder kronor, skriver TT.

  Verkar vara omöjligt föt etablissemanget att fatta kloka beslut.

  Gillad av 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   Og Norge bestilte amerikanske F35-fly, enda det kom klart fram at det svenske JAS Gripen (håper navnet er rett) var både bedre og billigere.

   Vært endeløse forsinkelser på F35, men nå er de ankommet. På den annen side har vi da ikke råd til særlig mye annet innen forsvaret….
   USA får det som de vil.

   Gilla

 10. Martin skriver:

  Ja, #vadfanfårjag resonerar även med mig. Som ev. blivande förälder ser jag inte fram att sätta barnen i en sannolikt hälsovådlig skolmiljö: Stökig, grotesk och meningslös. Man pratar mycket om ”inkludering” i dagens skola. Det låter ju bra, som mycket annat i samhället men som i själva verket är ett fördärv. Ett exempel: En autistisk pojke ”inkluderas” (han har dock själv p.g.a. sitt handikapp inget större intresse av de andra barnen) med de andra barnen på förskolan. Han ställer ständigt till med kaos för de andra då som får den lilla undervisning de ges förstörd. Mönstret är det samma i hela skolan: De stökiga tillåts förstöra. Man tror att det ska leda till förståelse och jämlikhet mellan olika grupper. Men eftersom de uttråkade och stökiga terroriserar de övriga uppstår snarare hat och förakt mellan grupper. Under min skoltid grundlades för mig ett hat mot de som förstörde (i huvudsak från socioekonomiskt svaga grupper). Idag förstår jag dock vi alla var offer för den sjuka postmoderna kommunistskolan där det är svårt för de flesta att trivas.

  Gillad av 1 person

 11. Lars skriver:

  Så länge som borgerligheten, partier och media, framhärdar med nyliberalt tankegods om minskad välfärdsstat så kommer den svenska krisen att bestå, kriget fortsätter (inget har hänt sedan näringslivets kamp mot löntagarfonder på 80-talet). Nyliberalismen är död. Titta på utvecklingen i USA. Det är inte tilltalande. Euron är också död.

  Socialdemokratin förtvinar i brist på intellektuella företrädare, ett LO parti. V suger upp de som inte känner igen sig och Mp borgerliga som vill bevara välfärdsstaten, förvirrade, fortfarande i krig mot ett imaginärt hot från 80-talet och skattepolitiken då och ‘kommunismen’.

  Borgerligheten…..det är andrahandsfigurer med storhetsvansinne, gymnasiala broilers. Stödda av kapitalets media..

  Invandringsfrågan är omöjlig hantera då man inte erkänner konsekvenserna då retoriken används för att vinna nästa val och då media driver svensken till pubertal förståelse av hur världen fungerar. Inflödet måste tvärstoppas.

  Skolan, samma problem, liksom ‘välfärdsindustriella komplexet’. Ena sidan försvarar och andra sidan vill montera ned. Lösningen finns inte där utan i försvar av välfärdsstaten med erkännande av bristerna i effektivitet och i ändamålsenlighet.

  Gillad av 1 person

 12. H Portell skriver:

  Fakta: Fria kapitalströmmar i EU! Man lägger sitt / sina ”kapitalassociationer” där det får bäst utfall. Inom EU finns förutom det nu aktuella landet Malta även de tre Benelux länderna och Storbritannien som kan antas ha fördelar i sammanhanget. Övriga EU länder kan mycket väl göra detsamma och bli attraktiva för kapitalplacering men verkar saknar vilja att konkurrera, eller beslutat att inte göra detta. Betr uttalande om vad vi skattebetalare får för våra skatter mm kan jag hålla med om att det mer och mer blir en berättigad fråga vilket verkligen borde vara högsta prioritet för medier och opposition att bearbeta.

  Gilla

 13. Max skriver:

  Jag tycker det är högst normalt att vi moraliserar över Östlings skatteplanerande. En person som verkar/bor inom Sverige bör beskattas enligt svenska regler. Det är väldigt svårt för lagstiftarna att hitta vattentäta regler då inte enbart det egna landets skatteregler kommer i spel.
  Få vanliga människor har tid/pengar/kunskap att utnyttja dessa internationella skatteparadis-kryphål. Men bara för att det är lagligt är det inte moraliskt rätt.

  Jämför lag om barnaga. Var det innan lagen fel att moralisera om att inte slå barn?
  Eller exempelvis trafiksäkerhet. Idag är det tillåtet att prata i mobiltelefon utan handsfree i Sverige. Är det fel att moralisera över folk som utsätter andra människor för fara?

  Tycker tvärtom det är viktigt att människor uttrycker missnöje när våra ledare visar sig moraliskt bristfälliga. Om inte våra ledare försöker bidra till det gemensamma, och spenderar alltmer tid på att undvika skatt genom diverse kryphål. Varför ska resten av befolkningen? Kanske bäst att sluta jobba, söka diverse bidrag, finna kommun med fördelaktigast bidragssystem, starta företag och låta det gå i konkurs om det lönar sig ekonomiskt. Så länge det är lagligt är det ju okej…

  Är själv egenföretagare och skatteplanerar förstås i rimlig mån med lön vid brytpunkt osv. Menar dock att det är en skillnad då jag inte utnyttjar kryphål som står utanför svenska statens kontroll att täppa till. Men om folk moraliserar har jag inga problem med detta 🙂

  Gilla

  • Björn skriver:

   Man kan kräva att folk följer gällande lagar, men vem bestämmer vad som är ”moraliskt” eller inte? Det luktar illa om den ”svenska avundsjukan”!

   Gilla

 14. Samuel af Ugglas skriver:

  Hur var det Leif Östling avslutade artikeln med i DN?
  ”Att kliva ur denna debatt det bästa jag kan göra – för sakens skull”.
  Det dummaste svar jag läst på länge, 5 – 0 till socialisterna.
  Och många ifrågasätter varför kronjuvelerna i det svenska näringslivet försvinner.
  Det är otacksamt att försvara den svenska nationen och vårt tidigare så framgångsrika näringsliv som socialisterna har tagit sig före att plundra till sista kronan och blodsdroppen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.