Jag tror medborgarna måste våga ta ett nytt slags ansvar

Patrik Engellau

Ibland säger jag att inget politiskt parti har någon politik på något enda område. Det kan du väl ändå inte mena? säger lyssnaren osäkert. Men det menar jag och jag vet vad jag pratar om. Jag tror faktiskt att det alltid varit så.

Partierna har saknat politik även om de haft en vag föreställning om i vilken riktning de velat föra landet och även om de ibland förespråkat något speciellt projekt, till exempel Allmän tjänstepension eller Stopp för kärnkraften.

Med ”politik” menar jag i detta fall något mycket mer detaljerat och genomtänkt än de klyschor och slagord av vilka partiprogrammen består. En migrationspolitik, till exempel, skulle vara ett så genomarbetat handlingsprogram att en ny migrationsminister med förtröstan kunde läsa i skriften och börja verkställa nyordningen på måndag utan att behöva ägna de två första åren av tjänsteperioden åt att utreda och sedan i alla fall inte komma någonstans.

Varför tror jag för det första att det alltid saknats sådan politik och för det andra att jag vet vad jag pratar om?

Det har, i varje fall sedan andra världskriget, inte funnits någon politik för att det inte behövts. Det var, i varje fall under de första femtio åren efter krigsslutet, en välsignad period. Industrin lunkade på och levererade årligen ökande skatteintäkter som politikerna kunde hitta på sätt att använda. Det kallades reformer. De tillsatte en grupp människor som bildade en Statlig Offentlig Utredning (SOU). Utredningen la så småningom fram just den sortens genomtänkta förslag som jag efterfrågar och riksdagen kunde tryggt bestämma enligt utredningens förslag. Om man vill kan man säga att det var på det viset som Sverige med ett antal procent om året byggde upp det monument över svensk godhet och svenskt övermod som jag brukar kalla det välfärdsindustriella komplexet.

Sedan tjugo, kanske trettio, år har den metoden att driva politik slutat fungera. I grunden tror jag det handlar om att problem inte längre kan lösas genom att politiker skickar nya pengar för att välfärdsapparaten ska fortsätta att göra vad den alltid gjort, bara i lite större skala och på nya områden, till exempel migrantmottagning. Dessutom har politiken förlorat sin gamla visliga tröghet med genomtänkta SOU och i stället övergått till att sprätta miljarder omkring sig utan eftertanke, typ lärarmiljarder och vårdgarantimiljarder och nystartsjobbmiljarder och antisjukhusvåldsmiljarder.

När jag upptäckte problemet för nästan trettio år sedan startade jag en verksamhet som gick ut på det civila samhället representerat av min stiftelse Den Nya Välfärden självt skulle göra en sorts SOU som vi kallade Medborgarnas Offentliga Utredningar. Det blev totalt ett trettiotal sådana genomarbetade MOU-förslag om helt ny politik på olika områden. (I ett tokroligt anfall på mig såsom varande fascistkonservativ – ”brunblå” – ger Aftonbladet ett motvilligt erkännande: ”Borgerliga och socialdemokratiska regeringar har sedan dess genomfört en rad av förslagen).

Det var i det arbetet jag fullt ut insåg att politikerna och partierna inte kan tänka utanför sin etablerade verktygslåda där det ligger skattepengar, lagstiftningsmakt och PK-ideologi. Om problemen inte kan lösas med mer pengar och fler lagar och mer insatser av det välfärdsindustriella komplexet så får man försöka med mer pengar och fler lagar och mer insatser av det välfärdsindustriella komplexet. Politikerna kommer aldrig ur sin trollcirkel oavsett parti.

Jag tror att det här beteendet från politikers sida har utvecklats till ett mentalt handikapp. Även om de i ett tillfälligt ögonblick av klarsyn skulle inse att de gamla metoderna inte fungerar så kan de inte frigöra sig från sitt eget inövade tänkande till den grad att de skulle våga pröva att tänka något annat.

Jag tror därför, och det har jag trott i några år, att det skulle behövas att några andra än de etablerade spelarna började tänka exempelvis på hur en fungerande svensk migrationspolitik skulle kunna utformas. Det är en stor och svår uppgift, men angelägen.

Varför är uppgiften angelägen? Inte för att jag inbillar mig att det första genomtänkta förslaget som ser dagens ljus skulle vara den lösning landet ropar efter, men för att diskussionen i frågan behöver flyttas från dagens position, som är ingenstans, till någonstans som är konkret och trovärdigt.

Varför gör jag inte det, då? säger du kanske, möjligen med ett uppfordrande tonfall. Jag har försökt, svarar jag uppgivet. De kunniga, kloka och klartänkta människor jag frågat om de velat vara med och leka har avböjt, måhända inför utsikten att bli hållen för brunblå av Aftonbladet.

Hur länge ska vi böja oss inför den fromlande PK-ismen?

54 reaktioner på ”Jag tror medborgarna måste våga ta ett nytt slags ansvar

 1. Bo Svensson skriver:

  EU-medlemskapet är ett hinder för en kursändring tills vi slår fast att svensk lag trumfar EU-domar och -direktiv.

  Regler för migration i överensstämmelse med vett och sans måste resultera i att man vinner terräng i kraft av sina förtjänster och inte för att man är ömklig och hjälpkrävande.

  Innan man inser detta kommer man inte vidare.

  Gillad av 1 person

 2. Petrus skriver:

  Engellau:

  “Det var i det arbetet jag fullt ut insåg att politikerna och partierna inte kan tänka utanför sin etablerade verktygslåda där det ligger skattepengar, lagstiftningsmakt och PK-ideologi.

  [- – -]

  Jag tror därför, och det har jag trott i några år, att det skulle behövas att några andra än de etablerade spelarna började tänka exempelvis på hur en fungerande svensk migrationspolitik skulle kunna utformas.

  [- – -]

  Varför gör jag inte det, då? säger du kanske, möjligen med ett uppfordrande tonfall. Jag har försökt, svarar jag uppgivet. De kunniga, kloka och klartänkta människor jag frågat om de velat vara med och leka har avböjt, måhända inför utsikten att bli hållen för brunblå av Aftonbladet.”

  Svar:

  Du behöver kanske tydligare annonsera att du letar efter folk. Att hitta folk som kan/törs/vill är svårt. Sedan skall de helst inte ha några lik i garderoben. Inga stora i alla fall. De skall helst också ha en bra politisk kompass. De skall ha en god verklighetsförståelse (detta saknas hos väldigt många läsare här på DGS). De bör dela dina värderingar i sak, avvikelserna bör vara så små som möjligt, tror jag.

  Frågan är också vad som är mest angeläget att åstadkomma. En slags underavdelning av DGS inriktad på invandringspolitik som skall göra en ny MOU-utredning? Eller en kombinerad tankesmedja/Super-PAC som syftar till att lansera nya partier? Jag skulle tro att Sverige har mer behov av det sistnämnda. Snabbt. Snabbt. Nu brinner det i knutarna. Tror därför att man måste chansa.

  Gilla

 3. Petrus skriver:

  Litet mer tankar i anslutning av vad jag tidigare sagt.

  Jag tror väl som sagt inte att det behövs någon mer grundlig utredning av invandringspolitiken. Det behövs i stället en enkel målsättning utan krusiduller och den bör vara att ta emot lika få flyktingar som Japan (3 st första halvåret i år). Japan kan användas som mall rakt av. Problemet som behöver utredas är väl snarare hur man i möjligaste mån kan nå en dylik målsättning trots att EU-kommissionen vill tvinga på alla medlemsländer så mycket invandrare som möjligt.

  Ett nystartat parti behöver också i regel professionella partiprogram och andra policy-dokument. Även om de som startar nya partier har gedigen akademisk bakgrund och ekonomisk övre medelklassbakgrund så brukar partiprogram och utskick vara rätt töntiga och oproffsiga jämfört med vad t ex moderaterna och folkpartiet kan åstadkomma. Även om du får tag på övre medelklassmänniskor som på papperet förefaller vara bra folk så kan de i regel inte tänka rationellt och professionellt som politiker. De behöver tydlig vägledning och inskolning och färdigskrivna program, hushållsutskick m m. Det brukar ta några år att bli en skicklig politiker. Kanske litet kortare tid med exceptionell talang.

  När det gäller nya partier så är min gissning att moderaterna med sin nya fejk-omsvängning kommer plocka hem en stor del av de borgerliga väljare som gått till SD. Ett alternativ på den borgerliga kanten borde ha kommit tidigare. Men man kunde ju ändå göra ett försök.

  Gilla

  • Lassekniven skriver:

   Helt rätt. Dagens politiker är till övervägande del politiska broilers som uppfostrats och utbildats sedan ungdomsåren. Löfven är ett undantag och därmed blir det som det blir. ”Jag är en enkel svetsare”. Skall man ge sig in i politiken måste man förstå att sentimentalitet är ord och tillstånd som måste exkluderas ur den presumtive politikerns liv. Man måste ha ett i det närmaste fotografiskt minne samt en fenomenal retorisk talang samt hög intelligens och ett stort intellekt samt karisma. Ser man dessutom trevlig och bra ut är det ett plus.
   Då först kan man besegra de politiska motståndarna.

   Gilla

   • Petrus skriver:

    LASSEKNIVEN:

    ”Man måste ha ett i det närmaste fotografiskt minne samt en fenomenal retorisk talang samt hög intelligens och ett stort intellekt samt karisma. Ser man dessutom trevlig och bra ut är det ett plus.”

    Kommentar:

    Stefan Löfven har inget av ovanstående, tror jag. Men han kan tillräckligt om politik för att funka som partiledare. Han har också medarbetare som kan hjälpa honom. Kunde man få tag på någon som Löfvén till de partier jag tänker mig så får man vara glad. Problemet med att få tag i folk tror jag främst är den politiska förståelsen och verklighetsuppfattningen. Den saknas hos nästan alla som postar kommentarer här t ex. Tittar vi på partier som Centrum-Demokraterna förr i tiden samt Borgerlig Framtid och Medborgerlig Samling så är detta också ett tydligt problem. Du har i regel inte detta problem hos riksdagsledamöter för t ex moderaterna och folkpartiet. Här är det åsikterna och lojaliteterna som är problemet. Men de har en politisk förståelse och en nykter verklighetsuppfattning. De är bra på att vara liberala politiker och lura väljarna att rösta på en i mitt tycke destruktiv politik.

    Gilla

   • Petrus skriver:

    FORTS PÅ SVAR TILL LASSEKNIVEN:

    Den typiske företrädaren det forna Centrum-Demokraterna och mer sentida partier som Borgerlig Framtid och Medborgerlig Samling har inte den här typen av politisk förståelse. Inte heller de flesta som postar läsarkommentarer här på DGS. Man har någon slags dimmig magkänsla om vad som ungefärligen är problemet. Men man får inte det hela att hänga ihop ordentligt. Samtidigt är det fråga om till synes stridbara personer. Om jag uppfattat saken rätt innehöll NyD:s riksdagsgrupp en hel del sådana här personer. NyD:s riksdagsgrupp bestod kanske till hälften eller en tredjedel av användbara personer.

    Sedan finns det också kategorin personer som har ett tänk som hänger ihop men som är för ”extremt” eller radikalt eller fel paketerat för den breda allmänheten. Tycker man t ex som signaturen Martina i kommentarsfälten på DGS bör man nog vara bra på att dölja vad man egentligen tycker.

    Gilla

 4. uppstigersolen skriver:

  Varför vill inte dina kamrater vara med och leka? Risken att bli brunsmetad finns ju förstås men även du har blivit äldre och kanske dina kamrater också. Finns det nya, yngre krafter som vill vara med? Jag känner ju inga själv men ett upprop här kanske lockar fram några. Själv umgås jag ju också med jämnåriga så problemet finns väl för oss alla att gå utanför ramarna.

  Gilla

 5. Hortensia skriver:

  Insiktsfullt, Patrik. Vanliga svenskar bör alltså, enligt min tolkning, försöka ersätta bekvämlighetsnaiva, professionellt verklighetsfrånvända och skatteslösande politiker med fullvuxna, kompetenta och effektiva hedersmän- och kvinnor…

  … som inte kontaminerats av varken Reinfeldt, Fridolin, Löfven, Sjöstedt, Björklund, Hägglund, Schyman, Lööf, Busch Thor eller Kinberg Batra med fleras egotrippade självförverkligande och chockerande svenskafolketföraktande vanstyre.

  Om vi väljare röstar på SD och partiet lyckas engagera genuint kunniga och produktiva, oantastligt rakryggade och samhällsengagerade profiler – som du själv, Patrik, och eminenta Merit Wager, kan nödvändiga beslut tas ”på måndag”.

  Gillad av 1 person

 6. Petrus skriver:

  Satt och spånade litet till.

  Eftersom Engellau verkar inkludera både (s) och de borgerliga partierna i det välfärdsindustriella komplexet, som är huvudproblemet i hans förklaringsmodell, så borde kanske ett socialdemokratiskt alternativ finnas med i en ”verkstad” för nya partier. Det borde vara bättre med ett bättre socialdemokratiskt parti än det nuvarande. Borde också vara konstigt att exkludera ett socialdemokratiskt alternativ om syftet är att skapa nya partier. Skall det välfärdsindustriella komplexet få vara orört för de väljare som inte ens under pistolhot, typ, skulle rösta på ett borgerligt parti (sådana väljare finns, främst i norra Sverige, trots att de i praktisk politik egentligen inte är så värst vänsterinriktade)? Jag noterar också att behovet att höja skatten på ISK:n och liknande blir mindre med ett sosse-alternativ som innebär mindre kostnader för u-hjälp och invandring.

  Kanske skulle man kunna tänka sig en politikverkstad eller inkubator för två nya partier, ett nytt moderatparti och ett nytt socialdemokratiskt parti. Folk skulle kunna få skriva på partinamns-registreringslistor till Skatteverket/Notarius Publicus för båda partierna (helst). Kostnaderna för hushållsutskicken skulle kunna kapas genom att ha ett gemensamt brev med litet tunnare papper än vanligt.

  Frågan är vad man skulle kalla den här politikverkstaden/inkubatorn. Politikverkstan, kanske?

  Gilla

 7. oppti skriver:

  Jag tror att politiker gillar migrationen eftersom den ställer allt större krav på samhällets funktioner som politikerna kontrollerar. Deras betydelse höjs för varje person som är beroende av samhället.
  Vi skatteleverantörer står vackert vid sidan om och betalar.

  Gillad av 3 personer

 8. Bo Svensson skriver:

  Politiken bör sikta mot politikens ersättande med en allt mera genomtänkt rättsordning.

  Energipolitiken kan ersättas med att producenterna åläggs att betala sina miljökostnader och skaffa heltäckande försäkringar.

  Miljöpolitiken slipper man genom att sätta kurs mot en ordning där livsmiljön ses som gemensamt arv och man alltså kan kräva miljö- och resurs-avgifter ägnade att få önskad balans mellan bevarande och exploatering och överensstämmelse mellan tillgång och efterfrågan på begränsade tillgångar.

  Migrationspolitik kan ersättas med rättsordning: D v s med regler som resulterar i framlängesutveckling. – Man skall vinna terräng i kraft av sina förtjänster.

  Sysselsättningspolitik kan ersättas med arbetsmarknad och genom att sluta upp med att bestraffa verksamhet och skapande av mervärde.

  Bank- och finans-politik och garantier för folks sparande blir onödig om kreditgivning får ungefär samma regler som aktiebolag och krediterna ges i form av aktier i banken.

  Budgetpolitiken slipper man genom att ge den individuelle skattebetalaren makten över sina pengars fördelning över godkända ändamål.

  Undervisningspolitiken minimeras genom extern betygssättning och att skattemedeln ägnade ändamålet betalas ut efter hand som man kan dokumentera införskaffat kunnande.

  Gilla

 9. Jan Ahlström skriver:

  ”Sickan” i Jönssonligan hade sin favoritreplik ”jag har en plan”, när han uttryckte den så fick hans kompisar något lyriskt i blicken för man visste att nu kommer det att hända grejer.
  ”Sickan” genomförde sin plan och alla hans kompisar blev nöjda.

  Politiken kanske skulle må bra av en ”Sickan”, eller någon annan, som har en plan och sedan genomför den.

  Gilla

  • Peter M skriver:

   Nja – Problemet synes väl snarare vara att det har funnits ett antal strategiskt placerade ”Sickan” som haft en grandios plan som de velat ha införd.

   Gillad av 1 person

  • ludde38 skriver:

   Alla partier har ”en plan”. Reinfeldt hade ”en plan” när han bjöd upp Miljöpartiet, dansade och blundade och öppnade sitt hjärta. Resultatet: Ett fiasko av gigantiska mått. Löfvén har också haft ”en plan”, Sverige skall bli en humanitär stormakt. Resultat: Ett gigantiskt fiasko. Nu har Kristersson ”en plan” . Den ser lovande ut men går ej att genomföra utan stöd av KD, L, C och SD. ”Sickan” hamnade hela tiden i fängelse, Reinfeldt i kylan. Var Löfvén hamnar avgörs i september 2018.

   Gilla

 10. PYJ skriver:

  Om de kunniga, kloka och klartänkta människorna visade att de även var människor fyllda med öppenhet, lycka, empati, moral och rättspatos och samtidigt ironiserade epiteten rasist, fascist, nazist, främlingsfientlig och brunblå skjortor osv. Så kommer de att segra.

  Är det någon som klistrar epitetet brunblå skjorta(alltså trams), då får man gå på anfall och säga: oj, nu hör jag stöveltramp av brunröda skjortor. Jag som trodde muren var riven? Vissa repliker måste vara syrliga.

  När samtal gått från seriös sakpolitik till TRAMS bör det bemötas med syrliga metaforer eller ren och skär humor. Livet är en balansgång och så även när, var och hur.

  Jimmies fråga till Romson är ett sådant exempel, lyssna och njut:

  Gillad av 3 personer

  • Johan skriver:

   Är det egentligen inte så att det handlar om att försvara demokratin och det fria ordet, som är hotat av postmoderismens agenda?
   Invändningar bemöts med nazism/fascism/rasism stämpel som vanligt. Jag tror också att detta ska bemötas med ”-vänstereliten uppvisar samma syn på demokrati och åsiktsfrihet som 30-talets Tyskland”

   Gilla

 11. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Om Moderaterna säger så här inför kommande val:
  Vår åtgärdslista på migrationsområdet är icke förhandlingsbart och vi sätter oss i regering med alla som köper våra förslag.
  Ingen tror på ett sådant scenario förrän den urstarka ekonomin har kollapsat.
  Pensionsbromsens lameller har väl börjat ryka men först när hela skiten smälter ner fullständigt kommer tillräckligt många väljare att reagera rätt.

  Gillad av 5 personer

 12. Per K. skriver:

  Det har förekommit djuplodande och grävande reportageserier, om exempelvis skolan, men det är nu länge sedan. Jag skulle vilja se en Journalist utan PK-glasögon på sig, ta sig an att på djupet beskriva synen på migration och migrationspolitik i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Och se efter vari skillnaderna ligger. För Sverige är i många stycken extremistiskt i sin politiska progressivitet.

  Det behövs en avdramatisering av synen på migration som sådan. Migration som fråga är för allvarligt för att motas in i fördömelsen mörka hörn. Moralismen, som ok på axlar, måste kunna lyftas av.

  Ett sätt att göra det på är att genomlysa övriga nordiska länders syn på migration, och vart den är på väg. Vi måste få in mer realism och pragmatism i tankarna runt migrationen. Vi måste klara av att lyfta blicken bortom ett stelt svenskt perspektiv.

  Var finns de Journalister som klarar av att resa även till övriga nordiska länder, och inte bara till Afrikas horn och Mellanöstern? Som sätter den journalistiska plogen i en nordisk mylla, för att plöja i mera näraliggande jordar. Och utan PK-glasögon på egen nästipp. Sverige behöver perspektivförskjutningar, ett prisma att titta igenom, så vår mentala isolering kan brytas när det kommer till synen på migration.

  Gillad av 4 personer

 13. MartinA skriver:

  ”…en fungerande svensk migrationspolitik skulle kunna utformas. Det är en stor och svår uppgift, men angelägen.”

  Hade varit en bra ide. För tjugo år sedan. Det politiska systemet i sverige är byggt för en annan tid, en annan demografi och för att parasitera på en kultur som det redan förstört. Det kan vare sig överleva eller hantera dagnes situation.

  Gillad av 8 personer

  • larslindblog skriver:

   Redan för trettio år sedan påpekade Gullan L. (M) i en intervju i SVT att ”väldigt få är flyktingar ” och ” vi kan inte ta emot alla som vill ” ..leg läkaren Eva Bergqvist (M) uteslöts när hon rapporterade sina iakttagelser från sitt arbete och boende intill en förläggning.
   Även Patrik har försökt tala folk till rätta i minst trettio år……

   Massor av vettiga och kloka människor ” visselblåsare” har blivit uthängda i olika dagstidningar och fått sina liv förstörda , med tillmälen som ” luktar nazism” ”enligt expos kartläggning känner X nazisten Z-z ” osv…
   Vänsterdominansen har gått oerhört långt i Sverige,,,till och med Ann Heberlein , -som ju brukar kunna ge svar på tal ,-hoppar ju av sin tjänst ….
   Det verkar vara värre i Sverige än tidigare i Öst Europa..

   Gillad av 10 personer

   • MartinA skriver:

    ”.leg läkaren Eva Bergqvist”
    Jan Milds vapendragerska? Har för mig att jag läst någon artikel som han publicerade om hennes hjältemodiga arbete.

    Om Ann Heberlein tycker jag inte.

    Gilla

 14. Jonas Nilsson skriver:

  Jag inbillar mig att vi nu befinner oss där Ryssland befann sig för 10 år sedan. Men jag trodde inte att Ryssland är hjälpt av liberala/republikanska amerikanare som ska skriva deras politiska agenda, istället behövs folk med någon känsla för mentalitet, historia och samtid.
  Den ofrånkomliga nyorienteringsfas vi nu befinner oss i löses inte med projekt finansierade och genomdrivna av folk som flytt landet utan i huvudsak av dem som genomlidit prövningen.
  Ett första steg är att upplysa om att inte alla är inlåsta i boxen, särskilt inte de som har lite kunskaper och kontakter utanför landet, på egna ben.

  Gillad av 2 personer

  • Hovs---hällar skriver:

   Tyvärr har jag helt missat vilka dessa personer är, som ”flytt landet”, och som finansierar och genomdriver projekt här. Vore intressant att få veta.

   Gilla

   • Jonas Nilsson skriver:

    Mig veterligt är det ett antal personer som tycker att skatterna är för höga här, och därför lämnat landet, men som ändå satsar pengar för att påverka utvecklingen (inte lämnat landet åt sitt öde).
    Fenomenet handlar inte bara, eller ens i första hand om Sverige, utan är globalt. För balansens skull kan jag tänka att mängder av västpräglad människor och tankar har åter(?)förts till Ryssland/Baltikum men att den nya syntesen inte alltid är givet lyckad.
    De som blev kvar hemmavid hela tiden tycker att de tänkta segrarna kan lugna sig lite.

    Gilla

  • Anna Lindén skriver:

   Ja, det har också slagit mig, att nu har turen kommit till Västeuropa att göra upp med socialismen. Det som skedde i Östeuropa efter Berlinmurens fall kommer nu att ske i våra länder.

   Gillad av 1 person

  • larslindblog skriver:

   Svar till Martina; Eva Bergqvist gav ut en opolitisk tidning som hette FRI INFORMAION , om invandringen..

   Jan Milld och hans kompis Anders Sundqvist gav ut en tidning som hette BLÅ GULA FRÅGOR

   ingen av dom hade någonsin varit heilande mellanölsdrickande skinheads ..men fick heder och ära draget i smutsen av AB & Exp…Det är så sorgligt !!

   Gilla

 15. Hovs---hällar skriver:

  Bra fråga. Det finns ett parti som du inte nämner, som tar avstånd från ”PK-ismen”, och som just därför demoniseras av övriga partier, som är djupt insnärjda i PK-ismen.

  Nu kan man hävda att även detta parti är insnärjt i ditt Välfärdsindustriella komplex i vissa avseenden, men man har åtminstone en i grunden skiljaktig syn på asylinvandringen jämfört med övriga partier.

  Varför inte titta närmare på det partiets politik.

  Utan att ha den framför mig, så måste det stå klart att Sverige inte har några som helst skyldigheter att ta emot personer från avlägsna länder för att permanent slå sig ner här, och omedelbart tillerkännas samma tillgång som svenska medborgare till de skattefinansierade välfärdssystemen.

  Sådana moraliska skyldigheter är strikt begränsade till våra närmaste grannländer. I övriga fall borde vi göra som vi gjorde förr, dvs. sända nödhjälp till de behövande där de befinner sig.

  Alltså borde man till att börja med lägga ner Migrationsverket, och omvandla det till ”Repatrieringsverket”.

  Gillad av 5 personer

  • Anna Lindén skriver:

   SD är också insnärjda i det välfärdsindustriella komplexets tankeväv. De har inte den helhetslösning för Sverige som skulle behövas, även om de har en bra politik inom vissa enskilda områden. Medborgerlig Samling (MED) har en helhetssyn på problematiken och ser exempelvis migrationspolitiken som ett allvarligt symptom, men inte som sjukdomen i sig. MED är nu i färd med att ta fram just den politik som Patrik saknar. Håll öron och ögon öppna.

   Gilla

   • cmmk10 skriver:

    ”… ser exempelvis migrationspolitiken som ett allvarligt symptom, men inte som sjukdomen i sig.”

    Hur sjutton kan någonting som kostar runt 200 mdr varje år, utarmar samhället på resurser, sliter isär detsamma och bryter ned allt vad tillit heter, INTE vara en sjukdom utan ett symptom!

    Ungefär som om en malign hjärntumör inte skulle vara en sjukdom, utan ett symptom på någonting annat … typ vadå?

    Gillad av 1 person

   • Petrus skriver:

    Medborgerlig Samling är väl plan B i det fall moderaterna inte lyckas locka tillbaka tillräckligt med SD-väljare. De aktiva medlemmarna i partier som Medborgerlig Samling är ett bra exempel på problemet med att hitta folk som har en någorlunda nykter verklighetsuppfattning som jag tidigare pekat på idag. Riksdagsledamöter för moderaterna och folkpartiet har i regel en någorlunda nykter politisk verklighetsuppfattning. Problemet är deras åsikter och vad de vill. Typmedlemmen i Medborgerlig Samling verkar med magkänslan kunna identifiera åtminstone en del av problemen. Men mer är det inte.

    Ilan Sadé har förmodligen en nykter verklighetsuppfattning. Problemet är i stället att han i grunden har samma ambition som en typisk moderat eller folkpartistisk riksdagsledamot.

    Jag vill också påpeka att jag själv inte har ett reservland att fly till som Ilan Sadé. Har man ett potentiellt reservland saknas ett bra incitament. Har du som läser detta ett reservland att fly till om det behövs?

    Gilla

 16. Björn skriver:

  Vad det gäller invandringen, vore det intressant att BÖRJA med en undersökning bland alla de hundratusentals från MENA, som kommit hit de senaste, låt oss säja 10 åren! En undersökning där dessa får ange orsaken till varför de befinner sig just i Sverige! Om det var vårt nordiska klimat som lockade, lättheten att få jobb och bostad, vårt fria västerländska levnadssätt utan religiösa ok, eller om det möjligen var rätten till t.ex betalda studier utan krav på motprestation, förtur i bostadsköer, som ”vanliga” svenskar väntat åratals i, och sen gratis inredning, och för att man här kan leva uf som hemma, skaffa så många barn man vill, och dessutom få betalt för dom, men UTAN att behöva arbeta och bekymra sig om sitt uppehälle, och bara rulla tummarna i väntan på den ännu behagligare ålderdomen, med ÄFS och andra gratisförmåner? Resultatet av undersökningen, kan sen ligga till grund för framtidens ”migrationspolitik”!

  Gillad av 6 personer

  • Hovs---hällar skriver:

   Björn: Din fråga är förstås retorisk. Det finns redan data som visar att ytterst få av asylinvandrarna kan ses som ”flyktingar” i FN:s mening — resten är här enbart för att fixa sig ett bekvämare liv.

   Få, om ens några, länder i världen bjussar på så mycket värdefullt socialt trygghetsgodis som Sverige.

   Och DESSUTOM har Sverige inga skyldigheter ens att ta emot ”flyktingar” från avlägsna länder, då våra moraliska åtaganden är begränsade till våra närmaste grannländer. Ex-vis tog vi emot flyktingar från Norge under nassarnas ockupation — och DET var rätt.

   Gillad av 2 personer

   • Hortensia skriver:

    Precis, Hovs, att ta emot eventuella nordiska flyktingar är rätt – och lätt, eftersom de på goda grunder kan förväntas uppföra sig i möblerade rum och vara pålitliga bland både småflickor och husdjur.

    Där det finns hjärterum, finns det stjärterum.

    Gillad av 1 person

  • Lassekniven skriver:

   Ja, jag har sett det och saknar dina kommentarer men du är inte ensam. Nio av tio av mina har inte heller kommit in eller försvunnit väldigt fort. Är det redaktionen eller wordpress som bromsar eller rör det sig om en taskig server? Jag har växlat mellan Kirurgen och Lassekniven. Försök att logga ut från wordpress.

   Gilla

  • PYJ skriver:

   Hej Östman och MOAB,

   Jag tror att ni både kan se att åsiktskorridoren existerar över allt. Skillnaden är bara åsikten. När man letar eller ser ett tydligt samband mellan orsak och verkan så kommer gärna kortet ”konsperationsteorier” från åsiktsmotståndarna, ungefär som epiteten brunblåskjorta, rasist, fascist eller nazist.

   På den här bloggen är det tydligt vilka som får kritiseras eller utmålas och vilka som inte får. Jag besöker därför ett antal olika forum regelbundet, just för att jag ska kunna uttrycka hela mitt register.

   Ha det gubbar!

   Gilla

 17. Lars Strömberg skriver:

  Kanske är det som det är – i Patriks beskrivning – på grund av att alltför få människor verkligen bryr sig.
  Alltså, bryr sig genuint. Alltså, sätter en ära i att engagera sig. Alltså, engagera sig PÅ RIKTIGT.
  Att värdesätta själva resultatet av sitt engagemang. Inte att engagera sig för pengavinning, eller av karriärskäl, maktambitioner eller liknande.
  Jag brukar ju ”tjata” om att allt dåligt inte kan förklaras med systemfel och förbättras med pengar eller organisationsscheman.
  Hela ”PK-grejen” är som jag ser det ett utslag av grav egoism.
  Människor är ytliga, självfokuserade och bryr sig inte mer än de anser sig behöva.
  Prat, etiketter, förpackningar, presentationer, fördömanden och sympatiseranden bottnar i ett syfte: Egot.
  För att ta ett generellt, vardagligt och klassiskt exempel:
  Varför skulle en högre lön resultera i en högre prestation?
  Genuint engagemang och resultat först. UTAN spekulativa tankar på vad det kan ge i mig för egen del i förlängningen.
  Dessvärre är det ju jobbigt att tänka sig att diverse samhällsproblem beror på den enskildes mentalitet och attityd. Sådant kan ju svårligen lösas med en ny regering, mer pengar eller ett nytt organisationsschema. Så, låt oss söka andra förklaringar…
  Usch vad människoföraktande jag är!
  Tyvärr.

  Gillad av 1 person

 18. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jo det är en mäktig kraft som redan lagt under sig större delen av samhällets funktioner och som lägger rabarber på en stor del av de resurser som skapas genom människors arbete.

  Ett bra och enkelt exempel kan jag hämta från gårdagens eko-sändning där en stor del av tiden ägnades åt problemet med att alltför många dör ensamma.

  Man hade samlat in statistik och vissa vårdgivare utmärker sig särskilt. Indignationen, som är grunden för ytterligare expansion av komplexet, utgörs av anhörigas ilska över att deras familjemedlemmar dör ensamma. Vips har man trollat bort familjens roll i ett av de viktigaste skedena i människors liv – när man dör. Från och med nu är det samhällets uppgift att ordna formerna för döendet, om det sker under komplexets kontroll. Detta var vad journalisten ville förmedla.

  De administrativa chefer inom sjukvården som tillfrågades förklarade att de inte ät nöjda med situationen och att kvalitetshöjande måste vidtas.

  Uppenbart är det många som agerar i symbios för att driva sådana här saker vidare, media, vårdgivare men kanske också vanligt folk. Stämmer det att man förväntar sig att samhället ska ta ett större ansvar för döendet eller är det något som komplexet bara använder sig av som argument?

  Gillad av 1 person

 19. Sixten Johansson skriver:

  För att komplettera MartinA och Larslindblog: Jan Millds blogg (janmilld.wordpress.com) är nog den innehållsrikaste som finns för alla som är intresserade av de senaste decenniernas svenska och utrikiska händelser ur ett kritiskt, men öppet resonerande perspektiv. Sista postningen där är från 15 nov 2016. Senare läste jag i en kommentar att Jan Milld tyvärr hade drabbats av en andra stroke. Hans text- och bilddokumentation med tusentals länkar till citat och originalkällor är helt fantastisk. Mycket är så kontroversiellt att det förvånar mig att bloggen ännu inte har sänkts. Han redovisar tydligt hur han själv värderar allt material och berättar t ex varför han blev allt mer kritisk även till SD. Man behöver inte dela hans värderingar för att ha utbyte av hans digra dokumentation och regimkritiska synvinklar. Det kan vara klokt att ta kopior av det material som intresserar.

  Patriks beskrivning av de senaste decenniernas avsaknad av politik och fungerande verktyg stämmer med den helhetsbild jag tycker mig se. Jag beklagar att de som Patrik försökt engagera har avböjt mer utsatt PK-omstörtande verksamhet, men vem vill gå in i ett augiasstall? Nedbrytningen av samhällsmaskineriet och vår sociomentala allmänning fortsätter. Inriktningen måste bli att långsiktigt försöka höja medvetenheten om att ett folk, som låter sig styras av narcissism och kortsynt materialism utan vuxenskap, ledarskap och socialt ansvar, inte bara förlorar sin överlevnadsförmåga, utan också säljer sin själ.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.