Lär av arbetarklassen

Patrik Engellau

De senaste hundrafemtio årens mest framgångsrika politiska idéströmning har, påstår jag, varit den socialistiska eller socialdemokratiska rörelsen, åtminstone i Sverige, där den förkroppsligats av SAP, Sveriges socialdemokratiska arbetareparti. (Numera har rörelsen avsevärt försvagats vilket symboliskt illustreras av att herr Google nästan bara pratar om ett tyskt mjukvaruföretag med samma namn när man frågar honom om SAP.)

Varför gick det så bra för socialismen, arbetarrörelsen, socialdemokratin eller vad man vill kalla denna företeelse? Jag tror att det beror på att den, med hjälp av Karl Marx, lyckades formulera en trovärdig berättelse som framställde den själv som på en gång förtryckt klass och samhällets potentiella frälsare.

Förtryckt klass, vad betyder det?

Vem är ni? frågade den socialistiske agitatorn August Palm när han talade inför ett gäng arbetare vid ett sågverk i Ångermanland. Tja, vi är väl ångermanlänningar, svarade en av de mer kvicktänkta åhörarna. Det är ni inte alls, agiterade agitatorn. Ni är en klass av arbetare med gemensamma intressen och ert gemensamma intresse är att bekämpa det förtryck som er klassfiende, kapitalisterna, riktar mot er. Fattar ni?

Så föll löven från arbetarnas ögon. De var inte fattiga, de var utsugna. Patron ”gav” dem inte arbete utan stal deras arbete eftersom han bara betalade dem efter vad de behövde för sin överlevnad och stoppade ett ”mervärde” i sin egen plånbok. När staten skickade polis och militär mot strejkande arbetare var det inte för att upprätthålla den allmänna ordningen utan för att underkuva arbetarklassen.

Men arbetarklassens maktövertagande skulle ändra på allt det där och introducera en ny, mänskligare ordning i världen. Dessa teman uttrycks pregnant i kampsången Internationalen:

Upp, trälar uti alla stater,
som hungern bojor lagt uppå
Det dånar uti rättens krater,
snart skall uppbrottets timma slå.
Störtas skall det gamla snart i gruset.
Slav, stig upp för att slå dig fri!
Från mörkret stiga vi mot ljuset,
från intet allt vi vilja bli.

Den alltmer misslynta svenska medelklassen – till vilken jag räknar mig själv – är idag på ungefär samma medvetandenivå som arbetarklassen före August Palm. Vi har vad Marx, eller om det var Engels, kallade ett falskt medvetande. Det betyder att vi, en del av oss i alla fall, betraktar världen med våra motståndares – således PK-isternas – glasögon och begrepp, till exempel att skolans problem nog kan lösas med några extra lärarmiljarder eller att rätt svar på Sveriges problem vore en stor politisk koalition mellan moderater och socialdemokrater eller att alla kulturer nog måste sägas vara lika värda.

Men gradvis, tror jag, börjar det gå upp för medelklassen att den är utsatt för ett slags förtryck, precis som arbetarklassen för hundrafemtio år sedan. Inte så att hungern lagt bojor uppå den men i bemärkelsen att den tvingas betala för en nationell utveckling som den betraktar med tilltagande avsmak och oro. Och dessutom, återigen likt arbetarklassen före August Palm, har den inga tidningar, radiokanaler, TV-stationer eller andra media som talar dess språk och knappt ens några politiska partier som artikulerar dess ståndpunkter.

Tänk vad medelklassen skulle kunna göra om den upptäckte sig själv och tog sig i kragen. Se vad arbetarklassen lyckades med.

48 reaktioner på ”Lär av arbetarklassen

 1. Bo Svensson skriver:

  Ett parti som bevakar deras intresse som betalar för allt som makthavarna spenderar, skulle hotas av samma bugg i systemet som drabbar alla andra partier: Det är allt för lätt för någon kapitalstark aktör att köpa eller hota partiets centralfigurer eller smuggla in sitt eget folk i ledningen.

  Den definitiva lösningen på problemet och en massa andra problem består i den individuelle skattebetalarens direkta makt över sina pengars fördelning över de av de folkvalda godkända ändamålen.

  Och någon metod för att ge verklig ägarspridning i massmediamegafonerna om det alls skall finnas några sådana.

  Gillad av 3 personer

 2. Kuckeliku skriver:

  Medelklassen och medelklassen… Det handlar om folket, som behöver inse att demokratin är till för folket, inte för resten av världen. Folket är Sveriges medborgare. Möjligen minus ett mindre antal ”parasiter” som inte bryr sig om folkets bästa utan har annat på sin agenda. Att demokratin är till för folket innebär inte att vi struntar i resten av världen, utan att vi inte tänker förstöra våra egna liv i fåfänga försök att vara bra för resten av världen.

  Vi kan kanske solidarisera oss med hela Europas befolkning och därtill släppa in en del vettiga människor från resten av världen, men vi vill inte förstöra våra liv genom att vara flyktingläger och socialbyrå åt resten av världen, inklusive åt de allra mest svåranpassade människotyperna i vår värld.

  Sluta förstöra våra liv! Lyder det budskap som måste nå vår styrande elit, som inte begriper hur extremt destruktivt öppna gränser och en ”generös invandringspolitik” är för allt som är av värde.

  Gillad av 6 personer

 3. Björn G skriver:

  Medelklassen i västeuropa ökade på grund av tillväxt i industrin och sedan offentligheten.
  Nu när industrin och offentligheten minskar, minskar även medelklassen.
  Vi får räkna med minst en halvering av medelklassen till år 2040.
  Idag tillhör 80 procent av Sveriges befolkning medelklass, år 2040 kommer högst 40 procent att tillhöra medelklass!

  Gilla

 4. Fredrik Östman skriver:

  Det är sant att socialismen i huvudsak är en förljugen berättelse. Men det är inte sant att arbetarna var förtryckt för hundrafemtio år sedan. Det var i stället arbetarklassens guldålder. Förtrycket av arbetarklassen har stegvis byggts upp av sen s.k. arbetarrörelsen. Den har haft som sin uppgift att kväsa arbetarna, att förhindra dem att arbeta och tjäna pengar och att hålla den tillbaka kulturellt, att undertrycka arbetartypiska kulturella uttryck. Inget har skadat arbetarklassen som arbetarrörelsen.

  Därmed är det inte sagt att det inte stämmer att många som under årtionden och i viss mån ännu känner sig gynnade av sosseriet när den falska uppfattningen att detta är ett upprätthållbart tillstånd. Där har du rätt. Svenska folket måste bli medvetet om socialismens illdåd.

  Gillad av 2 personer

 5. Lilla fröken PK skriver:

  ”… knappt ens några politiska partier som artikulerar dess ståndpunkter.”
  Tja, det finns ju ETT parti som ihärdigt har påpekat den förda ( invandrings-)politikens skadlighet. Detta parti är ett rött skynke för övriga, ”anständiga” partier, och visst är en del av kritiken mot SD berättigad. Men, det är det enda alternativet vi har, och förhoppningsvis förblir SD starkt, så att övriga sk samhällsaktörer tvingas lyssna och korrigera sin uppfattning.

  Gillad av 5 personer

 6. A skriver:

  Jag tror du har förväxlat medelklass med arbetarklass. Falskt medvetande tror jag att 95% av medborgarna har, förmodligen fler.

  Mvh A

  Gilla

 7. Rune skriver:

  ”Vem är ni?”
  Det frågade han med all säkerhet inte. August Palm kunde givetvis som alla under hans tid skilja på singular och plural.
  Han frågade förstås: ”Vilka är ni?”

  Gillad av 2 personer

 8. malmobon skriver:

  Uppvaknandet kan börja med att bli medlem i http://www.sverigedemokraterna.se.
  SD är mycket mer än invandring, men tyvärr kommer andra frågor inte upp.

  När jag läste Socialdemokraternas program och målsättning för några dagar sedan, så kan jag sammanfatta det med höjda skatter. Därför kan aldrig S bli ett parti för löntagarna/arbetarna.
  Endast ett parti för bidragstagare. Det lustiga är att barnfamiljer tror S är bra p.g.a. barnbidrag och andra bidrag. Är en kort period av ens liv som vi har barn normalt om det inte är muslimska.

  F.ö. så tycker jag folk skall lägga märke till hur ofta S använder ordet ”tror” i sina debatter och intervjuer. Kan väl också vara en fingervisning vad sossar vill men inte vet hur dem skall komma till målet. Vallöften har blivet val-löftes-mål precis som Mp. Lägst arbetslöshet i EU.
  Måste väl vara helt enkelt dum i huvudet om man går på detta ”käbbel”.
  Samma med Mp. Klimatmål kan ALDRIG uppnås med en obegränsad och ökad befolkning.
  DEMOGRAFI.

  Gillad av 4 personer

 9. EvaBritt skriver:

  Så sant som skrivet Patrik, bra!
  Förtryck och makt är alltid densamma och striden kommer nog alltid att pågå vem som äger makt och vem som förtrycks, det är bara ansiktena av den/dem som byts ut!

  Gillad av 3 personer

 10. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Patrik, som amerikanerna säger till sina kändisar: Jag är ditt största fan, men…
  Medelklassens medlemmar är satta i skuld, de äger inte sitt boende, det gör bankerna, de har inga dra-åt-helvete-fonder till sitt förfogande, de sparar men utgifterna är ett ständigt hot.
  De är en uppsägning från att behöva flytta, de är inte alltid medvetna om att deras verkliga bruttolön är högre än vad lönetalongen berättar, de är livrädda för rasiststämpeln.
  Många medelklassare arbetar nog träget hos VIK.
  Inte allt av ovanstående passar in på dig eller mig för den delen.

  Gillad av 1 person

 11. Christer H skriver:

  Klarsynt och tankeväckande inlägg av P.E. igen.

  ”Inga tidningar, radiokanaler, TV-stationer eller andra media som talar dess språk och
  knappt ens några politiska partier som artikulerar dess ståndpunkter”.

  Vi som bär ” välfärden” på våra axlar och resten av Palmes samhällsbygge (som
  visat sig vara ett bygge på lösan grund ), vi måste lära oss samarbeta bättre och anamma
  goda principer för ett gott samhällsbygge. Ett sunt, hållbart och rättvist samhällsbygge som
  inte suger ut vissa men göder röstboskap.

  ”United we stand, diveded we fall”. Vi har varit ” diveded” för länge.

  Dags för rejäl, handfast demokratisk väckelse som inte döljer, förvränger och förnekar.
  Schweiz är ett gott exempel på ett sådant samhällsbygge med demokrati ” på riktigt”.

  Den svenska DDR – varianten har kommit till vägs ända.
  Mera bidrag och högre skatter är en återvändsgänd med ett stort otäckt stup bakom planket.

  Gillad av 6 personer

  • Lars Strömberg skriver:

   DDR? Nä, det är väl att ta i?
   Det brukar emellanåt dras likheter mellan Sverige och DDR. Jag har svårt att acceptera det. Det får mig snarast att tänka att vi är väldigt kinkiga om vi gör den parallellen.

   Gilla

 12. Aha skriver:

  Att väcka medelklassen, finansiären, borde vara den enskilt viktigaste frågan mot PK-ismen. Bra att Engellau driver detta. Skillnaden mot när arbetarklassen vaknade är att arbetarna verkligen hade en tuff vardag samt att de väl kunde se den priviligierade klassen och hur bra de hade det. Dagens medelklass lever inte på något under samma ekonomiska stress. Medelklassen är däst.
  Den kanske enskilt viktigaste frågan att medelklassen inte vaknar, är att de inte ser förorternas alla sysslolösa där mycket går ut på att optimera bidragen som medelklassen jobbar ihop åt dem. Än mindre kommer de att se när de segregeringen fortskrider.

  En väckning förutsätter att media är med på noterna alternativt att media rundas, att medelklassen storskaligt börjar använda sociala medierna.

  En dos varje dag av Det Goda Samhället skulle göra susen.

  Gillad av 4 personer

 13. Eva Danielsson skriver:

  Jag har inget att tillägga. Bra, det är absolut hög tid för medvetna medelklassare att bli mer högljudda med andra tolkningar av allt som händer och bör hända, än de postmoderinstiska välindoktrinerade fraser, som nu har företräde i debatten från inte minst riksdagspartierna, som gärna ägnar mycket krumbuktande åt avledande manövrer och småfrågor.

  Gillad av 2 personer

 14. Bifurkation skriver:

  Decemberöverenskommelsen kan betraktas som en uppgörelse som ville kringgå demokratin. En stor politisk koalition mellan moderater och socialdemokrater har samma motiv. Man vill rida spärr mot politiska krafter dagens maktapparat anser inte borde få finnas. Man vill då att arbetarklass, medelklass och överklass skall gå samman i ett gemensamt motstånd. Demokratin tycks ha utvecklats till ett problem när delar av folket vill ställa sig i vägen för en upplösning av nationen Sverige. Både demokratin och dess meddrabant yttrandefriheten har utvecklats till en maktens huvudbry.

  Gillad av 1 person

 15. Lotta Trouble skriver:

  I ett 2/3-dels samhälle är borgerlig politik (= mindre stat, mindre skatter, äganderätt) självklar.
  I ett 1/5-dels samhälle (1/5-del har det bra) är det inte lika självklart. Labour’s invandringspolitik i UK har uttalat varit i syfte att gnugga nosen på tory. (O skaffa sig en väljarbas). I den yngre åldersgruppen tror jag att vi p.g.a invandring av fattiga börjar närma oss 1/5-dels samhälle. (Indikation är kanske främst bilrånen. Är det någon som känner till ett bilrån för 10 år sedan?)
  I dagsläget är det viktigaste att försvara äganderätten.

  Gilla

 16. olle holmqvist skriver:

  Min morfar var socialdemokrat och fackföreningsman i liten svensk stad.Far och mor och sex barn,
  varav ett dog son barn, levde i ett hus för tre familjer någon kilometer från Bruket, den stora arbetsplatsen
  Ett rum- kammaren, föräldrarnas eget, plus kök. Alla barnen växte upp i köket. Efter arbete
  kan mor servera dem alla.Själv sitter hon på spisen och äter och ser till att alla andra får sitt.

  En dag kommer äldste sonen hem till sin plats. Upprymd, talför, han har lyssnat till en kommunistisk agitator.Glödande ord och fraser flyger ur sonens mun…kapitalisternas blodutsugning,
  arbetarna som bara har sin träldom att mista…Fadern sitter stilla och tyst
  äter lugnt sin mat. Efteråt säger han lugnt: ”Ikväll sover alla barnen i kammarn.
  E. och jag ska prata politik”.

  Barnen blir i kammarn, men de sover inte. De kivas om att kunna lyssna bäst vid dörrspringan.
  De hör faderns och broderns röster, men inte vad de säger. Klockan sex ringer Brukets klocka
  till arbete. Männen trötta efter nattens samtal. Sonen säger: ”Nu är jag inte kommunist längre”.

  Vi som nu är åldrande kusiner träffas ibland och diskuterar – vad sa dom ? Vi tror :
  så här: ”Vi socialdemokrater vill ge våra barn ett lika gott liv som borgarklassen kan ge sina barn
  Men inte genom att ta ifrån dem, inte genom att avliva deras kungar och ledare. Vi ska
  lyfta vår klass upp dit. Vi ska också kunna skicka våra barn till pianolektioner, utan att beröva
  borgarflickan hennes lektioner.”

  August Palm talade till massorna utan TV, men bordssamtalet på kvällen var en länk utan vilken
  idéerna inte förts vidare. I min barndom på femtiotalet ropade våra mammor hem oss:
  ”Kom hem och ät ”! Hur är det nu ? I borgarklassen, ber man fortfarande kvällsbön ?

  Gillad av 2 personer

 17. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jag håller med men Du glömmer en viktig sak eller kanske kan man säga att Du inte riktigt drar rätt slutsats av Din egen text.

  Du påpekar att det behövdes någon som väckte dåtidens arbetarklass. Så länge inte någon ny agitator väcker nutidens medelklass så kommer den fortsatt att se sig som ”Ångermanlänningar”.

  Så den viktiga frågan blir då: Var finner vi denne agitator? Det är i alla fall inte Ulf Kristersson och inte heller någon annan av partiledarna. Det är inte de som skriver i dessa frågor. Det behövs någon som kan argumentera i den offentliga debatten ungefär som Astrid Lindgren gjorde med Pomperipossa.

  Gillad av 5 personer

 18. Lars Strömberg skriver:

  ”Medelklass”:
  Jag vill egentligen helst undvika kategori-tänkande, det blir – som jag ser det – väldigt lätt ett kategoriskt tänkande.
  Den enda fördelen med kategori-tänkandet – och den kan upplevas som väldigt stor – är att man uppnår en överskådlighet, och man slipper därmed den frustrerande komplexiteten i det man försöker betrakta.
  Det vill säga: Hellre enkel överblickbarhet än krånglig verklighet.
  Baserat på denna förgivettagna grund-förenklig bygger man sedan diverse – mer eller mindre invecklade – resonemang om ”hur det ligger till”.

  Nu skall jag vara kategorisk, ty jag är nog inget bra undantag från det ovan ifrågasatta, snarast bara lite extra medveten om problemet:
  Folk i gemen (kalla det ”Medelklass” den som vill) är lata.
  Visst, de går på gym och sådär. Men de är lata mentalt.
  De är huvudsakligen konsumenter. Både av varor, tjänster. Men konsumenter också av åsikter. Det finns köplador för varor och tjänster. Och det finns ”köplador” för färdigbyggda åsikter, attityder, beteenden, manér och – för den lite mer djuplodande konsumenten – även färdigmonterade ideologier.
  Man behöver inte konstruera något själv, man skaffar ett färdigt paket som man tuggar i sig, injicerar och/eller kliver in i eller klär på sig.
  Om man orkar.
  Orkar man inte, så är det bara att flyta med stimmet, och likt kameleonten automatiskt anta den närmaste omgivningens karaktär. Eller ”karaktär”, kanske är mycket sagt. Snarare antar man omgivningens utseende.
  Jag tror inte – i dagsläget åtminstone – på konspiratoriskt grundade resonemang om något slags ”elit” som med finurlig list försöker bedöva ”massornas” tankeförmåga och beteenden. Jag tror nämligen inte att ”den där eliten” besitter de förmågorna. Motsvarande förmåge-nivå märks ju inte i övrigt de företar sig.
  Jag tror på att det handlar om pur lathet och därmed en oroväckande brist på egna tankar, egna resonemang och egna funderingar. Egentligen både hos den där ”eliten” och hos den där ”Medelklassen”.

  Gillad av 7 personer

 19. Per Brorsson skriver:

  Vi kan idag se vad socialdemokratin har har åstadkommit, men vi kan inte se hur det hade sett ut utan socialdemokratin. Om den har varit framgångsrik. Nej, i mina ögon sett.

  Kul med Karl Marx. Aldrig haft ett jobb. Aldrig besökt en arbetsplats med arbetare. Föraktade arbetare. Levde på bidrag. Bodde 35 år i England men lärde sig aldrig engelska ordentligt.

  Gillad av 6 personer

  • Palle skriver:

   För att få ett hum om en alternativ utveckling utan den totala (s)-dominansen under så många årtionden, skulle vi kunna jämföra oss med Schweiz.
   Bland mycket annat kan man betrakta utvecklingen av kronkursen i förhållande till schweizerfrancen. I början av 60-talet fick man betala ca 1.35 SEK för en CHF, idag är motsvarande siffra 8.3 SEK per CHF.
   Skillnaden i skattetryck är en annan parameter. Intressant och talande är att det sedan länge i vårt land är en speciell vers i kampsången Internationalen, som (s)-församlingar nogsamt hoppar över, den där det talas om att vi under skatter dignar ner. Det skulle kunna bli något pinsamt om den sjöngs när alla vet vem som infört nämnda skatter …
   Bland framgångsfaktorerna för SAP genom årtiondena bör inte förglömmas något som gav klirr i kassan: kollektivanslutningen av samtliga LO-medlemmar till partiet oavsett vilka partisympatier den enskilde medlemmen hade. Idag lär största parti bland manliga LO-medlemmar vara SD.

   Gillad av 2 personer

 20. Sixten Johansson skriver:

  Var går huvudmotsättningen? Patrik ställer medelklassen mot härskarna, som är PK-ister, vars ideologi förvirrar folket men stöds av omsorgsindustrin. Detta ger diffusa definitioner och frontlinjer. Andra ser en djup klyfta mellan utopister och realister. Dagens hegemoniska (kultur-/hybrid)socialism kan också ställas mot äkta konservatism (som saknar politomedial plattform).

  Jag ska skissera en modell, som inte utesluter andra teorier, för vågrörelser kan förstärka eller försvaga varann. År 1945 vände en uråldrig, existentiellt central, evolutionär pendel, som ännu inte har nått sitt motsatta ytterläge.

  PK = PH = Påbjudet Hyperfeminiserat tänkande. Dess fiende är det judeokristet maskulina tänkandet, dess kultur och strukturer. Likt Yin – Yang syftar detta inte direkt på kön. Alla kvinnor som följer DGS avskyr PH.

  På ett hypermaskuliniserat tänkandes ruiner 1945 startade en allt mer feminiserad freds-, ungdoms- och kvinnorörelse. Den tidigare maskulina socialismen blev kulturvänster, fusionerades snart med feminismen, liksom senare miljörörelsen, partierna, byråkratin, skolväsendet. Media fylldes av hyperfeminin empatisering, offertänkande, småttighet, grupptryck, hysteri, personfixering. De exploaterade sexualiteten, feminismens tveeggade maktmedel i offentligheten och hemmen.

  Ett hyperfeminiserat land ligger öppet för invasion, i dag från grupper utanför den judeokristna sfären. Invasionen underlättas av att merparten av dessa män redan via sin kultur har blivit käringiserade.

  Gillad av 6 personer

 21. Historiker skriver:

  Andemeningen i många av kommentarerna på denna sida kan ofta sammanfattas med.
  SVERIGE STÅR INFÖR MÅNGA SVÅRA ÅR

  MEN DET KAN GÅ BRA OCKSÅ.
  Sveriges politiska partier borde i alla fall nå en bred överenskommelse som sträcker sig över flera år.

  En överenskommelse som gäller särskilt områden som

  – skola, utbildning
  – kriminalitet
  – arbetslöshet bland unga

  Gilla

 22. Historiker skriver:

  Sveriges ekonomi tillhör de starkaste i Europa.

  Tillväxten är god.

  Kan vara av vikt när man läser många av kommentarerna.

  Gilla

  • Kuckeliku skriver:

   Sveriges ”starka” ekonomi baserar sig högst sannolikt på att medelklassen skuldsätter sig över öronen för att slippa bo i multikulturella områden, eller för att alls ha någonstans att bo. Det byggs nu – som det påpekades på DN Debatt idag – en väldig massa dyra bostäder som det inte finns någon effektiv efterfrågan på. Dessa dyra bostäder kommer befolkas med arbetslösa nykomlingar. Knappast någon vill betala bostäderna ur egen plånbok när man får analfabeter från Afrikas Horn som grannar. Det är ett recept för ekonomisk kollaps. Ett land som sysslar med sådant har alldeles säkert ingen hållbar ekonomi.

   Gillad av 2 personer

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   Vi har många faktorer att bolla med här:
   1) Sveriges lärarkår är 65.000 kort.
   2) Sveriges polis saknar runt 30.000 man. (Vi har 20.000 men Tyskland motsv. 50.000 som ex.)
   3) Sveriges försvar är inte värt namnet, ens med den senaste transfusionen.
   4) Snart trillar i socialförsäkringssystemet in kanske 100.000 nya svenskar varav över hälften saknar adekvat utbildning för arbetsmarknaden.
   5) Norges statistiska centralbyrå har beräknat utomeuropeiska invandrares livskostnad till 4,1 norska miljoner kronor per person.
   Massutmaningarna står i kö.

   Gillad av 4 personer

 23. KIRURGEN skriver:

  Medelklassen är normalfördelad med avseende på inkomster, säg i runda slängar från 400000 kronor per år (brutto) till 1000000. Medelklassen är i allt väsentligt löntagare, fåmansföretagare samt företagare av lite större företag. Ett bättre ord för medelklassen är det arbetande och skattebetalande folket. För många år sedan gick företagare ut i Stockholm i en jättedemonstration, minst 10000 deltagare tror jag det var. Kommer ni ihåg detta? Skattebetalare borde göra likaledes med plakat som till exempel: VI ÄR TRÖTTA PÅ LURENDREJERIET…. BORT MED DEN POLITISKT KORREKTA VÄNSTERN OCH LIBERALISMEN…. POLITISK KORREKTHET BRYTER NED LANDET och så vidare. Kan du inte ordna detta Patrik?

  Gillad av 4 personer

  • Lars Strömberg skriver:

   Om ”Medelklass” beskrevs med något annat än inkomst – då bleve det sannolikt betydligt svårare att använda ordet. Rent jobbigt, misstänker jag.
   Inom det definierade inkomstspannet finns det rimligen både intelligenta, förnuftiga och rent korkade exemplar. Såväl som självupptagna, statusfixerade, dumsnälla, inställsamma och introverta typer. Och ett otal andra.
   Så, var kommer just inkomstspannet in i bilden?
   Egentligen.

   Gillad av 1 person

 24. Mikael Steinwall skriver:

  Arbetarklassen på August Palms tid drev sin kamp framåt utifrån så basala behov som att stilla hungern, och att kräva kortare arbetsveckor. Att slippa dö vid 50 års ålder, när det hårda arbetet hade tagit ut sin rätt.
  Medelklassen i dag har inte mycket att kämpa för, möjligen några extra pappadagar.
  Det är därför politikerna kan styra och ställa som de vill, risken att stora folkmassor samlas på Sergels Torg för att protestera mot exempelvis Europas mest extrema invandringspolitik är obefintlig.
  Välfärd föder passivitet.

  Gillad av 5 personer

 25. lookslikeanangel skriver:

  Mitt svenska dockskåp

  När jag var liten hade jag ett dockskåp (Rött med vita knutar var det visst). Ganska snart tröttnade jag. Jag var fem år och förstod att det här var inte hela världen.

  Nu undrar jag om inte politiker & mediakonglomeratet i Sverige faktiskt är kvar i dockskåpet i barnrummet.

  Hur kan man tro att lilla, lilla Sverige (mindre än Paris) kan ta hand om så många människor och problem. Detta samtidigt som vi måste kvala in i framtiden med ekonomin och med modern kultur.
  Ska vi halka tillbaka och bli ett nytt u-land. Hur smart är det?

  Kalla oss rasister/nazister/fascister eller vad som helst, vi som faktiskt seriöst försöker ta oss an en bra framtid på det här jordklotet.

  God Natt &
  gärna
  God Morgon Sverige

  Gillad av 2 personer

 26. Claudia de Longueville skriver:

  Sverige av årgång 2017 är en omfattande uppfostringsanstalt.
  Totalitär dessutom, med dess statliga fostran och utestängning av dissidenter.
  Det finns i riket en sjuklig vurm för åsiktsförtryck, som blivit allt tydligare hos den så kallade makteliten, PK-fascisterna.
  En morbid likriktning, som Sverige i motsats till övriga nordiska länder har en olycklig fallenhet för.

  De djävulskt ”goda” är uppenbarligen blinda för det hat, som de riktar mot oliktänkande.
  Det är en aggressiv avsky, som de ständigt öser över dem, som inte till fullo bejakar den i riket anbefallda värdegrunden och den tvättäkta ”godheten”.

  Det är ett sorgligt gäng, som ständigt vill deformera och förvanska debatten, slippa argumentera i sak och i stället få oppositionella att tiga genom smutskastning, epitetsklistrande eller med favorittillmälena, rasist, fascist och nazist.
  Det är lögnare, rötägg och svindlare, som börjar känna att deras tid snart är ute och därför skränar ännu högre.
  Liksom 68-dårarna på sin tid, kommer de förr eller senare att bäras ut och polletteras av.

  Sverige är sannerligen ett fasaväckande skräckexempel till nation.
  Det är en blodisande djävulsk mardröm, som bara blir värre.
  Muselmanreligionen bör detta stackars rike beskyddas från.
  En förtryckarideologi, som måste bekämpas på alla fält och på alla plan.
  Riket går nu med stormsteg mot en katastrof.
  Arabhorderna har snart tagit över detta stackars land.

  De politiska gangstrarna, de korrupta PK-skurkarna och fähundarna med det mördande nyspråket och den öronbedövande propagandan måste bekämpas på alla fält och på alla plan, annars går detta rike med stormsteg mot en katastrof.

  Gillad av 2 personer

  • Maria skriver:

   Jag skulle vilja säga att det är PK vänstern som är hatarna. Om deras inflytande försvann, deras övertag i debatten, så skulle debatten kunna återgå till sunt förnuft med tiden och debatten bli mindre polariserad. Förhoppningsvis.

   Gilla

 27. O.T. skriver:

  Under ytan på nyheten om det muslimska haremet i Nacka finns de verkligt intressanta aspekterna. Vad händer i ett land som anser sig vara modernt och jämställt och till och med skryter med att ha världens första feministiska regering när individer och grupper med radikalt annorlunda normer flyttar in?

  Vad händer med de djupt grundade värderingar som har formats i Sverige under århundraden och som hela vårt samhälle bygger på när familjer som praktiserar en samlevnadsform från 600-talet tar plats i det svenska samhället?

  Vi vet redan att många muslimer är extremt svårintegrerade i västerländska samhällen och att koranen uttryckligen förbjuder dem att bli vän med oss ”otrogna”. Resultaten av en till stora delar självvald segregation syns allt tydligare som djupa sprickor i vartenda land där stora grupper muslimer flyttar in och genast ställer krav på särregler och särrättigheter med sin tillhörighet till islam som argument.

  När fall som polygamifamiljen i Nacka kommer till allmänhetens kännedom sker det för det mesta som en ren olyckshändelse. Det var aldrig meningen att vi skulle få veta. Någon råkar upptäcka vad som försiggår, och någon har modet att slå larm. I Nackafallet var det en privatperson som i början av september skickade en fråga om ärendet till registratorn på regeringskansliet. Frågan löd: ”Är månggifte tillåtet i Sverige?”

  Personen fick inget svar. Då tipsade han/hon Sverigedemokraterna i Nacka.

  Avslöjandet har väckt stormar av indignation (hos folk i allmänhet) och ångest (hos politiker och media). Ångesten är berättigad, folkets raseri likaså. Det finns inget försvar för en så huvudlös politik.

  https://juliacaesar.blog/2017/10/07/nackafallet-en-svensk-vardekollaps/

  Gillad av 4 personer

 28. johan utan land skriver:

  Helt rätt av Patrik. Vi behöver göra om den gamla arbetarklassens trick att bygga upp egna strukturer. Lättare sagt än gjort men arbetarklassen hade det inte heller så lätt.

  Egentligen är det vi som är den nya arbetarklassen. I betydelsen att det är vi som skapar det välstånd som klassfienden njuter frukterna av.

  Givetvis arbetar inte alla av oss rent fysiskt. En del är t.ex. pensionärer. Andra kanske är studenter eller arbetslösa. Ändå drar vi alla vårt strå till stacken för att få hela bygget att fungera, om så bara genom den gammaldags handlingen att behandla omgivningen med respekt och inte skapa kaos omkring oss.

  Fråga: Vem är då vi?

  Svar: Vi är de som inte bryter ner samhället utan strävar efter att bevara det som är gott. Vi är de som med vetenskap och beprövad erfarenhet som grund strävar efter att förbättra samhället. Vi är de som låser in brottslingar så länge det behövs. Inte pga. primitiv hämndlystnad utan för att skydda den värnlösa omgivningen. Vi är såväl gamla som nya svenskar.

  Vi är den goda moderna människan som skapar världshistoriens bästa samhällen när vi får chansen.

  Våra motståndare däremot är den postmoderna människan som bryter ner allt gott och bara skapar elände och nöd. Våra motståndare är de som lever på att piska upp motsättningar mellan dem och oss.

  Våra motståndare är inte de många välmenande men lurade människor som lider av falskt medvetande. De som uppriktigt tror på de gift som postmodernisterna så försåtligt sprider omkring sig är också oskyldiga offer.

  Gillad av 1 person

 29. Historiker skriver:

  Intressant läsning avseende medelklass.

  Tankeväckande. Frågan är, är detta möjligt, att skapa samma vikänsla inom medelklassen som arbetarklassen ?

  Om tveksamhet råder gäller möjligheten att skapa en vikänsla inom medelklassen, är argumentet att arbetarklassen känner mer solidaritet.

  Medelklassens väsen – är inte detta väsen ett annat hos majoriteten inom denna medelklass än inom arbetarklassen?

  Att arbeta för en bättre egen privat ekonomi, sträva uppåt.
  Är inte detta typiskt för medelklassen ?

  Kan solidaritet skapas i denna klass på samma vis som inom arbetarklassen ?

  Gilla

 30. Conny Lundberg skriver:

  Vi har som land, och dessutom inte som enda land, nått vägs ände när det gäller att med en dåres envishet hävda att mer att samma ”lösningar” som tagit oss till det katastrofala tillstånd som vårt land befinner sig i, kommer att lösa den problematiska situationen.
  Den så kallade demokrati, som de som styr oss som små nickedockor, försåtligt har utvecklat till någonting som vi skulle kunna kalla en oligarki/diktatur, har tagit oss alla i ”nosringen” och lett oss mot den avgrund som de av oss som har åtminstone en gnutta fantasi kan förställa sig existerar där bortom horisonten.
  Vi har som människor låtit oss bedövas av alla storslagna ord om vår framtid som under decennier har präntats in i våra sinnen av de ”köpmän i kaos” som allt tydligare framstår som de som egentligen styr vår värld och som endast använt politiker som sina handgångna män och kvinnor.
  Alarmklockorna ringer högljutt och de som inte i tid vaknar upp kommer inte nå den framtid som vår uppgörelse med dessa ”köpmän i kaos” kommer att leda till.

  Gilla

 31. klyvnadenstid skriver:

  Det som kännetecknade svenska arbetarrörelse fram till andra världskriget var en arbetarmoral. Inte det som influerades av Marx. Enligt Tage Lindbom var marxismen en totalitär hatideologi, vilket är en mycket träffsäker karakteristik. Det var aldrig en klädnad som arbetarklassen antog.

  Marxismen blev de intellektuellas främsta källa till att skapa utrymme för sig själva i den politiska och sociala kampen. Är det någon grupp som behöver urskiljas, analyseras och av folket, dvs arbetarklass inklusive medelklass, uppfostras så är det de intellektuella. Det är partibyråkratier, fackföreningsidkare, kulturelit, journalister, författare, akademiker inom humaniora och samhällsvetenskap.

  Men tyvärr saknas den folkrörelse som är i stånd att genomlysa PK-strukturerna. Fackföreningsrörelserna måste för den skull återerövras från den Socialdemokratin, den reformistiska delen av marxismen.. För att det skall bli möjligt krävs en ideologisk uppgörelse med marxismen som helhet. Var finns den? Vänstern är livrädd för alla som försöker, och tiger ihjäl varje litet bidrag.

  Det verkar som DGS försöker att klä det giftermål som redan ägt rum mellan marxism och finanskapital i ord, till politisk teori. Det är att försöka lösa dagens problem med mer av det som ledde till problemen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.