Att våga erkänna att terrorismen är islamisk

Mohamed Omar

Fredagen den 15 september drabbades London återigen av en jihadattack, en explosion utlöst av en hemmagjord bomb i en tunnelbanevagn vid stationen Parsons Green. 29 personer skadades i attacken. Terrorgruppen Islamiska Staten har tagit på sig ansvaret.

Man har höjt hotnivån till den allra högsta. Poliser och soldater är ute på gatorna. Londons borgmästare Sadiq Khan uppmanar Londons invånare att vara särskilt vaksamma.

Men kommer vaksamhet att hjälpa? För anledningen till att London, men också Madrid, Paris och Stockholm drabbas av jihadattacker är inte brist på vaksamhet. Det är inte framför allt européernas skyldighet att vara vaksamma, det är ledarnas skyldighet att vaka över oss. Och det har de inte gjort.

I stället för att prioritera sina egna medborgares välfärd och trygghet har europeiska ledare öppnat sina gränser för en i stort sett okontrollerad massinvandring från islamvärlden. Det är detta som gett upphov till de problem vi har idag.

Med en klok flyktingpolitik hade man kunnat hjälpa fler riktiga flyktingar för mindre pengar. Och inte behövt tampas med extrem islamism i Europa.

För européer tycker inte om islam, än mindre extrem islamism och jihadism. Islam är den minst omtyckta religionen i Europa och en majoritet av européerna vill enligt en opinionsundersökning stoppa all invandring från islamvärlden. Läs mer om det här

Men islam fortsätter att växa. Det beror alltså uteslutande på den impopulära, icke-folkligt förankrade invandringspolitiken.

När islam växer i Europa, växer och antalet extrema islamister. Det är därför vi har den situation vi har idag där bomber smäller av då och då i europeiska storstäder. Men det vill inte Sadiq Khan prata om. I stället pratar han om att vi måste vara vaksamma. Ja, vi ska vara vaksamma, mot politiker som lurar oss.

Jag har inte alltid tänkt lika klart som jag gör idag. När ett gäng islamistiska självmordsbombare attackerade tunnelbanan i London den 7 juli 2005 var jag en av dem som vilseledde folk. Jag var muslim och attacken skrämde mig. Jag kände att min skyldighet var att försvara islam.

Dagen efter attacken – den 8 juli 2005 – publicerade jag en artikel på Aftonbladets kultursida: ”Muslimer? Nej, bara terrorister”

I artikeln skrev jag att jihadisterna var ”vargar i fårakläder”. De bara utgav sig för att vara ”riktiga muslimer”. Det har tagit mycket lång tid för mig att erkänna både för mig själv och andra att det finns ett stöd för detta slags våld i islams texter.

Visste jag inte det år 2005? Jo, så här i efterhand tror jag att jag visste det. Men jag undertryckte de tankarna, jag orkade inte ta tag i dem, för då skulle jag tvingas ändra mitt liv. Jag var gift med en muslimsk kvinna. Vi hade barn. Vi hade släkt omkring oss.

Jag hoppades att det var så, att terroristerna inte var ”riktiga muslimer”. Men man kan inte komma ifrån att profeten Muhammed, som ju om någon måste ha varit en ”riktig muslim”, också förde krig, jihad, mot icke-muslimer och gjorde sig skyldig till massakrer, våldtäkter och slaveri. Precis som Islamiska Staten idag och Al-Qaida före den. Det är bara att ta fram en biografi över Muhammed och läsa. Han var ingen fridens man.

Om Islamiska Staten inte är islamisk, som vissa påstår, betyder det att även profeten Muhammed, islams grundare, inte var islamisk?

Jag lyssnade inte på tvivlet, jag föredrog i stället skönmålningar och ursäkter. Så jag har stor förståelse för de muslimer som fortfarande inte vill se de obehagliga delarna av sin religion. Men samtidigt är det vad som måste till. Att öppna ögonen och se, erkänna och sedan kritisera.

Jag trodde att jag gjorde muslimer en tjänst när jag skrev att jihadbombarna inte var ”ritkiga muslimer”. I själva verket är det tvärtom. Det är genom att erkänna att 7/7-bombarna och andra som dödar i islams namn stödjer sig på verkliga, existerande texter i den islamiska traditionen som vi kan få igång en kritisk diskussion och en utveckling mot ett nytt tänkande.

Jag skrev att bombarna var ”islams värsta fiender”. Det är fortfarande sant om man menar islams anseende bland icke-muslimer. För få har skadat islams anseende så mycket som de som dödar i islams namn. En stor del av rädslan för islam i väst beror på detta våld. Men den som i missriktad välvilja skyller på allt och alla utom de problematiska delarna av den egna religionens läror kan inte heller kallas muslimernas vän. En vän ger konstruktiv kritik.

Bombarna är dock långt ifrån ”islams värsta fiender” om man menar att deras handlingar står i total och uppenbar motsats till islams läror. Det gör de inte. De står i motsats till många muslimers moral och samvete. Men de står inte i total och uppenbar motsats till Koranen och till profeten Muhammeds liv och lära.

Klicka här och gilla min sida på Facebook!

 

26 reaktioner på ”Att våga erkänna att terrorismen är islamisk

 1. Conny Lundberg skriver:

  Tack Mohamed Omar för en läsvärd artikel som tar upp det få vill prata om idag.
  Den som inte läst på beträffande islam och koranen och beaktat den historia som finns om hur islam påverkat de nationer där den brett ut sig kommer inte att kunna att förstå den situation som vi har i Sverige och andra Europeiska länder.

  Gillad av 2 people

  • Alexander Svensson skriver:

   Intressant att du fick skriva en insändare i aftonbladet där, men det var väl för det var de ”rätta” åsikterna. Det hade du knappast fått göra idag….

   Gilla

 2. weasel skriver:

  Vad folk ( främst då politiker och msm-journalister ) måste förstå är att det helt saknar betydelse om dom definierar jihadisterna som ”muslimer” så länge som jihadisterna själva definierar sig som ”muslimer” .
  Faktum kvarstår att exakt 100 % av de som har åkt till IS definierar sig som ”muslimer”.
  Och det är fakta oavsett hur mycket Fridolin och Anders Lindberg än förnekar det.

  Gillad av 5 people

 3. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Visst är det fascinerande hur Islams höga representanter, hur islamologer o islamforskare samt politiska kommentatorer i MSM alla menar att jihadister är fellärda, har fått sin religion om bakfoten och behöver mer av den sanna Islam.
  Budskapet är alltså: Läs Koranen och tagga ner.
  Budskapet nämner mystiskt nog ingenting om aktiv jihadism, om sharian, om synen på judar, kvinnor, hundar o grisar eller apostasier eller krigets hus eller icke-muslimer.

  Gillad av 1 person

 4. ramonafransson skriver:

  Delat! Ja du Eddie! När ska Europas ledare erkänna att terrordåden är islamistiska och sprungna ur Koranen, profeten Muhammeds haditer och är lika med Islam? Det kommer de aldrig att göra. ALDRIG! De är så grundlurade som man kan bli. Ungefär som de som gick på Nigeria-breven. Och att erkänna sig grundlurad kommer inte en enda politiker att göra. Finns inte på kartan.

  Har miljöpartiet gått ut och berättat och bett om ursäkt för Mehmet Kaplan? Inte en chans! Moderaterna för riksdagsledamoten Abdirisak Waberi? Nej, alla dessa islamister som sett ljuset i kameran har de begravt utan ett ord. Det finns massor kvar, men de är tysta om sina islamister. Tänk om någon kunde göra en uppställning på samtliga politiker i Sverige som är islamister innan valet. Det vore trevligt! Och som alltid är det vi fotfolket som får betala priset i form av ett allt mindre tryggt, trevligt och jämlikt samhälle.

  Gillad av 1 person

 5. B skriver:

  Det är väl klart att ingen vågar prata om detta. Speciellt inte med tanke på hur många militanta företrädare för denna religion det finns i Sverige idag. Religionsfrihet och yttrandefrihet här? Inte i praktiken, numera.

  Gillad av 1 person

 6. malmobon skriver:

  Bomberna det värsta för oss i väst. Är tvärtom muslimernas värsta fiende. Varför?
  Därför fram till nu har många västerländska fått upp ögonen, vad egentligen islam står för.
  Målet är införa deras egna seder och lagar.

  Nu har dessa kunnat infiltrerat partier som Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Lärt sig hur vårt system fungerar. Även viktiga samhällsposter. Vet att i Malmö sitter en muslimsk kvinna och har hand om alla koder inom Malmö kommun. Ser inte ut som en muslim med hijab o.s.v.

  Nu tror jag dock inte muslimer kommer behöva utnyttja våld mer än i nödfall. Gör det genom vårt eget system politiskt. Går bra med sin steg för steg agenda. Separata badtider, Malmö, halalmat i skola, Svedala. Skaffar barn med svenska kvinnor. Förökar sig med många barn.
  Tydligaste ex. är väl Kaplan. Tänk denna man har haft hand om vår infrastruktur med utbyggnad av bredband.

  Är bara naiva svenskar som vägra se vad som pågår. Börja med rösta i kyrkovalet i morgon. SD.

  Gillad av 2 people

 7. Lennart Bengtsson skriver:

  Min 10-åriga sondotters skola ligger vid Parsons Green. Hon var på väg hem med klarade sig precis.Det räcker för mig. Jag vill helst ha kvar lilla Alice i livet. Kanske behöver de svenska PK-isterna drabbas direkt innan de börjar reagera.

  Gillad av 3 people

 8. JB Educare Maria Montessori skriver:

  Människor är som människor är…?…
  När människor blir attackerade så vill de försöka att försvara sig…?…

  Alla läror, ismer, ideologier och religioner, kan under särskilda omständigheter, under särskilda tidsperioder, under extrema tidsepoker, övergå till att bli fanatiska, förblindade och hysteriska….
  Liksom också människor kan ….

  Därvid liknar religionerna, ideologierna, ismerna eller lärorna, människan själv….
  Människan går inte genom ett helt liv, och befinner sig på exakt samma s.k. stadium genom hela livet…De flesta människor går igenom olika stadier; barn, ungdom, ung vuxen, medelålder och åldrande….
  Under olika livsstadier, och särskilt under ungdomsstadier och ung vuxenstadi, kan det för en del uppstå en fanatisk hängivenhetsperiod….
  Inte sällan blir då många unga människor fullkomligt och fanatiskt, dvs., ofta egentligen både på paranoid nivå, eller på en världserövrarnivå, och kan då drabbas av ett högmod, en total hybris i att vilja skaffa sin en totalitär makt och att kunna erövra – Hela Världen – …
  (T ex då Alexander den Store, Napoleon, Gingis Khan, Hitler, Stalin, Mao, samt diverse franska kungar, svenska kungar, ryska tsarer, presidenter och faraoner, m.fl…..Alltså fenomenet med paranoia är ofta länkat till olika former av storhetsvansinne, som i sin tur är länkat till en paranoia, en galenskap, som då handlar just om viljor till en total och ointaglig maktposition…Det är någonting som särskilt kan drabba många unga manliga psyken, i deras längtan att kunna bli – Stora Krigarhjältar – , eller deras längtan efter att kunna bli – Stora Erövringshjältar – , som i deras strävar efter att också då kunna – Nedlägga Hela Världen Under Sina Fötter – , och göra den – Lydig och Underdånig – , osv., et cetera….)…

  Ismer, religioner, ideologier och olika lärorna, blir ofta då för sådana som drabbas av ett sådant storhetsvansinne, och en sådan paranoia, och särskilt i ungdomsåren, såsom ett verktyg för att kunna både (av Gudomlig makt…), då rättfärdiggöra och (av Gudomlig Makt…), sanktionera, samt då kunna ursäkta och förklara, för sig själva om inte annat, de egna erövringsplanerna, det egna storhetsvansinnet, samt de egna storvulna erövringsviljorna……

  Gilla

 9. Savalle skriver:

  Jag håller nu på och läser den internationellt renommerade samhällskritikern professor William Engdahls senaste bok, som ännu bara finns på tyska: Geheimakte NGOs (http://www.bokus.com/bok/9783864454783/geheimakte-ngos/). På sidan 14 står det (min översättning):

  ”Enligt en rapport nyligen från den privata brittiska tankesmedjan Quilliam, som förespråkar en sansad islam och som tar avstånd från ISIS och andra jihad-versioner av islam lär IS vara involverade i människohandel, genom de flyktingar som slussas in i Europa. Där står det:
  ’Medan en del flyktingar betalar upp till 560 dollar för transporten till medelhavskusten erbjuder IS de män som går med i IS gratis resa. Och de potientiella rekryter som anlänt till medelhavskusten erbjuds 1000 dollar för att gå med i organisationen.’
  Beskyllningar riktade mot Soros-styrda NGO:s att finansiera en flotta med båtar för att slussa in flyktingar och andra migranter från Nordafrika i EU antyder åtminstone att dessa Soros-nätverk med kopplingar till Washington inte bara har med välgörenhet att göra. Det visar klart och tydligt att hans NGO:s uppsåtligen har för avsikt att förstöra Europas stabilitet, precis som de gjorde i Ukraina 2014.”

  Det här påminner mycket om vad som skedde i det forna Jugoslavien. Mängder med jihad-krigare fördes in i landet av CIA och startade inbördeskriget där. Om man läser följande två böcker (som båda är i allra högsta grad väldokumenterade) förstår man hur lögnaktiga massmedierna har varit i nyhetsrapporteringen om Jugoslavien-krigen på 1990-talet:

  http://www.bokus.com/bok/9783981723700/the-lost-hegemon-whom-the-gods-would-destroy/

  http://www.bokus.com/bok/9781583670842/fools-crusade/ (finns på svenska på biblioteket)

  Gilla

 10. MR T says: Fools! skriver:

  Jag vill leva i ett samhälle där jag kan skämta om allt, inklusive Muhammed. Det innebär att jag vill leva i ett samhälle med så lite muslimer som möjligt. Gör gärna experimentet att gå in på någon social plattform, i Sverige eller utomlands, där muslimer, araber och svarta och andra icke-vita och icke-asiater finns i mängd och skämta om Muhammed. Dödshoten kommer direkt efter förslag om att göra saker med ens mamma.

  Gilla

 11. Mikael Birk skriver:

  Sverige bör likt Danmark svartlista imamer som ägnar sig åt hatpredikan. Europa borde
  samfällt genom inreseförbud och ökad genomlysning av islamisk förkunnelse av radikal
  och med sekulära/ demokratiska värderingar oförenlig sort konfrontera de falska, ofta själv-
  utnämnda imamer, som sprider hat och juridiskt stämplar till brott/ terrordåd.

  Gilla

 12. Thomas Nilsson-Backe skriver:

  Då tror jag att det skulle vara av extremt stort värde om du också kunde få in vad du just nu skrev som en artikel på Aftonbladet kultur.
  Adressera isåfall även hur du idag ser på khawarij och futuwwa
  Ps. Jag vandrade själv runt i London city igår. Att det skett en förmodad attack annorstädes i staden var välkänt, men det verkade just inte vara någon som brydde sig nämnvärt. Det var vad det var, liksom…

  Gilla

 13. Hawwa skriver:

  Tack för artikel!
  I veckan kunde vi höra på lokal-tv över Stockholm i samband med att Fryshuset hade sammankallat till diskussion om hedersrelaterat våld, att alltfler flickor i förskoleåldern nu i Rinkebyskolan bär hijab (vill barnen?. Fd rektorn i Rinkebyskolan, Carina Rennermalm, påpekade att många föräldrar i Rinkeby inte vill ha sina barn i kommunala skolor, för de vill inte att barnen skall växa upp med svenska värderingar (dessa värderingar som så ivrigt på många håll anses vara universella). Om inslaget kan man läsa på:
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/samtal-om-hedersrelaterat-vald

  Svårt att smälta detta!

  Gilla

 14. Olle Reimers skriver:

  ”Bombarna är dock långt ifrån ”islams värsta fiender” om man menar att deras handlingar står i total och uppenbar motsats till islams läror. Det gör de inte. De står i motsats till många muslimers moral och samvete. Men de står inte i total och uppenbar motsats till Koranen och till profeten Muhammeds liv och lära”.
  Så klokt sammanfattar Muhammed Omar förhållandet mellan islam och ”vanliga” muslimer. De kan givetvis inte tänka sig att delta i terrorhandlingar men deras lära och högsta auktoritet predikar det!
  För muslimer som befinner sig i sina ursprungsländer är detta normalt sett inte ett problem eftersom situationen då de skulle tvingas ta ställning i fysisk mening inte uppstår. Värre är det för samma personer som flyttat till ett annat land där konflikten blivit synlig. Hur ska de välja? De flesta väljer säkert att lida i det tysta när det ser att indetdera valet är attraktivt. Det skulle nog jag göra; i vart fall upp till den punkt när situationen blir outhärdlig.
  Befinner man sig som muslim utan terrorinentioner i europeiska länder blir dilemmat ännu värre. Det finns INGEN som skyddar dig. Försöker du gå över till den andra sidan har regeringarna bestämt sig för att avvisa dig som utsatt för ”hjärnspöken”. På den andra sidan väntar utstötther och potentiellt dödshot.

  Gilla

 15. Kristjan Tjörvason skriver:

  Av rubriken att bedöma verkar Mohamed anse att all terrorism är islamisk
  Tidigare har ne.se angett följande definitioner
  ”terror” är ”organiserade våldshandlingar som väcker skräck och fasa”
  ”terrorism, våldshandlingar som är politiskt betingade och syftar till att påverka samhället eller ett lands politik utan hänsyn till om oskyldiga drabbas”.
  En mängd exempel finns på icke-islamisk terrorism.
  Historien berättar att krig normalt medför terrorism.
  Före Israels tillblivelse utövade judar terrorism i Palestinaområdet.
  Den kristne Hitler startade WWII.
  KristnaTrumans kastande av atombomb mot barnen på väg till skolan i Hiroshima,
  kallas av många för historiens största terrordåd.
  Vietnam-kriget var fullt av terror.
  Kristne Bush startade krig i Afghanistan och Irak.

  Gilla

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   I början på 1900-talet köpte judiska affärsmän upp apelsinlundar av araber i o runt Israel.
   Det dröjde inte länge förrän andra araber anställde pogromer med avsikten att rensa ut judarna.
   Allt judar o Israel har gjort i våldshänseende har handlat om att överleva.
   Tycker du att det finns för lite arabisk dominans i Mellersta Östern?
   Sant att Truman kunde och borde ha detonerat atombomben på nån atoll inför jappsgeneralerna.
   Du raljerar över Kristne Bush men denna startade inga krig i A resp I.
   Han blott anslöt USA på oärliga o felaktiga premisser i våldsamheterna som ständigt pågår där.
   Alla icke-demokratier är per definition i krig, den självutnämnda ledningen mot folket.
   Menar du att Saddams Irak var något annat än ett tortyrläger?
   När du alltså hör om en självmordsbombare någonstans på klotet då tänker du Kväkare eller Baptister va?

   Gilla

   • Kristjan Tjörvason skriver:

    Hej Lars-Erik. Som du säkert förstår, ville jag med mitt inlägg visa på att terrorism inte alltid är islamisk. Den vanligaste ledaren, ansvarig för terrorism var antagligen kristen. En av dem var exempelvis den f d prästskoleeleven J Stalin.

    Som jag uppfattat det startade terrorspiralen i Palestinaområdet i slutet av 1800-talet då fler och fler judar började fly den stora antisemitismen i Europa (inklusive Sverige). Innan dess hade judar, kristna och araber i många århundraden levat tillsammans i fred. Judarna ville skaffa sig en ny plats att leva på, medan de tillstädesvarande invånarna upplevde sig bestulna på det land som deras förfäder bebott i i årtusenden.
    När Truman och Stalin i ett undermåligt förberett förslag bestämde att en grupp judar trots palestinska protester fick skapa en ny stat mitt i Palestinaområdet eskalerade terrorn på båda sidor..
    Det finns krigsargument på båda sidor för att uppehålla konflikten i evighet, så någon annan lösning än en gemensam stat för judar och muslimer verkar knappast kunna hålla.
    Angående Trumans atombomber, undrar man efter att ha läst ”Racing the enemy” av historieprofessorn Tsuyoshi Hasegawa, varför Truman fällde dessa bomber. Han verkar efter Pearl Harbour ha hatat japaner och efter att som plötsligt nybliven president ha suttit till bords med de stora (Stalin och Churchill) i Potsdam möjligen haft behov för att imponera på/skrämma Stalin.
    http://www.svd.se/kultur/understrecket/japan-hade-kapitulerat-aven-utan-bomberna_309650.svd
    Under 1990-talet var USA det mest olje-törstiga landet. Då kom upp idéen bl hos ett argentiskt oljebolag (Bridas Corporation) att lägga en pipeline för kaspisk olja och gas genom Afghanistan ner till havet. Vicepresident Dick Cheney tyckte det vara en ypperlig idé att på detta sätt med kaspisk olja i tankbåtar kunna tillfredsställa USA:s oljebehov. I detta syfte anordnades många möten med talibanerna både i Texas och Pakistan. Det har sagts att talibanerna fick välja mellan carpets of gold och carpets of bombs, men talibanerna vägrade till sist acceptera under sommaren 2001. Några månader senare inledde Bush invasionen.
    Man kan efter Hitler, Brexit och Trump undra hur bra styrelseskick demokrati är. Får vi kanske ställa minimikrav på väljare och valda för att de ska få vara med (exempelvis inga karismatiska psykopater som makthavare)? Men först får vi kanske utveckla vår kultur som i hög grad kännetecknas av ohederlig desinformation.
    Kristjan (76 årig invandrare)

    Gilla

   • Lars-Erik Eriksson skriver:

    Hej Kristjan.
    Vi är nog inte helt oeniga.
    Men, du får ursäkta en vit man.
    Terrorister slår till mot alla, medan demokratier aldrig går i krig mot andra demokratier. (Rummel)
    Israel är en demokrati, USA är en demokrati. Fria val, fri press, rätt att uttrycka en åsikt, rätt att bilda politiska partier. Visst Israel har inskränkningar här men utan dem, inget Israel!
    Säkerligen kan man lägga USA till last för mycket men det brukar ju heta att har du ingen plan för ditt liv kommer du obönhörligen att hamna i någon annans plan. det gäller nationer också och folkgrupper, stammar, klaner samt haltande ideologier.
    Jag tillhör icke dem som moraliserar över USA’s utrikespolitik ity då glömmer man gärna att utan pax americana hade vi pratat tyska/ryska/kinesiska vid det här laget.

    Gilla

   • Kristjan Tjörvason skriver:

    Ja, Lars-Erik
    Antagligen kan vem som helst bli terrorist om han hamnar i en sådan situation.
    Svaret på vad det är för situation, kanske kan hjälpa oss att utrota terrorismen.
    För att kunna utrota terrorismen måste vi försöka förstå varför den uppstår
    Terroristena är normalt vanliga människor, precis som vi, fasta i trosföreställningar, med förmåga att älska, hata och känna.
    Demokrati är i ögonblicket det minst dåliga styrelseskicket som används.
    Vår digitala teknik borde kunna hjälpa till något avsevärt bättre.
    Och demokratier har gång på gång tagit fram ledare ansvariga för stor terrorism. Grunden till förbättring ligger bl a i att vi tar bort avigsidorna i vår kultur.
    Som jag berörde lite. Vi simmar i desinformation(inklusive vilseförelser, myter och historieförvanskningar) i vår kultur
    I vår demokratiska svenska kultur drabbas 60 tusen barn och unga av mobbning varje år (organisationen Friends(friends.se).
    Många tar sitt liv.
    Vad är det för betyg på vår kultur?
    Enligt en doktorsavhandling har individer med Asperger speciell (men ofta värdefull) verklighetssyn, är dock ofta dåligt socialt kompetenta och har svårt för att ljuga, så de blir därför ofta mobbade. Jag kan tänka mig att många visselpipare har asperger( de kan vägra att anpassa sig till brott mot moralregler)
    Utan pax americana skulle vi också sluppit bl a VietNam-kriget.
    Genom Hitlers start av WWII fick Sverige förutom USA en stark ekonomisk utveckling jämfört med andra länder, resulterande i det socialt mest utvecklade samhället.
    Ska vi då säga? Vilken tur att Hitler röstades fram i ett demokratiskt val?
    Ang språk: Vad är det för politiker som vi har, ur stånd att införa gemensamt språk för alla?/Tack för samtalet

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.