Rösta i kyrkovalet på söndag

I morgon, söndagen 17 september, är sista dagen för kyrkovalet.

Svenska kyrkan har sex miljoner medlemmar men bara knappt femton procent av de röstberättigade brukar utnyttja sin demokratiska rätt. De som faktiskt röstar består till stor del av PK-ister. De röstar på PK-istiska listor och kandidater. Därför har kyrkan blivit ett av PK-ismens starkaste fästen i Sverige. Men Svenska kyrkan har därmed kommit att bli, som den kristna tidningen Dagen påpekar, ”i otakt med sina medlemmar.”

Om du är en medlem i otakt med Svenska kyrkan så kan du göra något åt saken på söndag. Tag chansen.

Redaktionen

19 reaktioner på ”Rösta i kyrkovalet på söndag

 1. Hedvig skriver:

  Så bra med er länkning till Dagen, där en mindre kunnig kyrkovalsväljare som jag, kan få stöd att hitta bästa möjliga nomineringsgrupp. Tack för det!

  Gilla

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag är icke religiöst troende (har aldrig förstått religion) och är därför inte medlem av något religiöst samfund som svenska kyrkan. Jag har heller aldrig förstå varför politiska partier och inte minst de socialistiska, som av tradition inte framhåller religion utan snarare är dess motståndare, skall delta i ett kyrkoval?! Dessutom är ju numera kyrkan skild från staten.

  Är det inta bara så att politikerna önskar infiltrera alla potentiella samfund för att utöva makt och inflytande. Snart är det väl bara de oskyldiga frimärkssamlarna som får vara i fred såvida in landets ”Parteigenossen” är ute efter skilling banco märkena.

  Gillad av 2 people

 3. Nils Bengtsson skriver:

  Jag frågade en socialdemokrat vad politiker har med kyrkan att göra. Svaret var att någon måste bestämma. Precis så tänker politiker, att de är förmer än andra och att de vanliga människor inte klarar av att ta beslut om sina egna liv.

  Vill man förändra kyrkan, se då till att deras inkomster försvinner. Det kommer sätta fart på dem, för alla de som inte går och röstar gör det på grund av att de anser att politik inte hör ihop med kyrkan.

  Gillad av 1 person

 4. Lorentz Brydolf skriver:

  Tips till dig som har gått ur Svenska Kyrkan men som skulle vilja rösta ändå.
  Gå dit och säg att du är ensamkommande/papperslös och att det är din mänskliga rättighet att rösta.
  Om inte det hjälper, hota med diskrimineringsombudsmannen alternativt Expressen så ordnar det sig nog.

  Gillad av 1 person

 5. Conny Lundberg skriver:

  Svenska kyrkan som är en del av vårt kulturarv bör ju naturligtvis hållas så fritt som möjligt från politiska partier men eftersom politiker smugit in sina partiska värderingar även inom kyrkan så behövs en återställning till en oberoende kyrkan och denna kan ske om en s k terrorbalans smygs in i form av andra partier.

  Gillad av 1 person

 6. Petrus skriver:

  Upplysning:

  Frimodig Kyrka har av en del marknadsförts som ett icke-PK:istiskt alternativ. Tror det beror på att de har mer traditionell syn på homosexualiteten. Notera dock att Frimodig Kyrka också är för vidöppna gränser. Det enda alternativ som innebär någon skillnad i detta avseende är SD.

  Gillad av 1 person

  • Gunnar Karlén skriver:

   Upplysning? Petrus, du har i flera texter verkat specialisera dig på att kritisera Frimodig Kyrka. Nu skriver du att de är för vidöppna gränser. Källa på det? Skall inte förväxlas med en vilja att hjälpa dem som har det svårt!

   Gilla

   • Petrus skriver:

    Svar till Gunnar Karlén:

    När jag skrev mitt inlägg gjorde jag detta mot bakgrund av hur företrädare för Frimodig Kyrka brukar låta. En snabbgoogling på frasen ”Frimodig Kyrka” och ordet invandring gav ett likartat intryck. De låter som företrädare för 7-klöverpartierna:

    ———————-

    http://frimodigkyrka.se/category/nomineringsgrupper-i-kyrkan/sverigedemokraterna/page/2/

    Kyrkan, Ja – men Gud eller Jesus?

    Av Per-Olof Hermansson den 12 August 2009 om: Kyrkovalet 2009, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna

    “[- – -] Den andra tendensen som sänker SD:s trovärdighet är den prägel som frågan om invandring och mångkultur fått sätta på programmet.

    Att i ett kyrkopolitiskt program kräva att kyrkan inte skall uppmuntra “fortsatt massinvandring av ekonomiska migranter till Sverige” och att anställda i kyrkan inte skall få arbeta för det “mångkulturalistiska samhället” (sic!) visar att de här har en negativ agenda: de vill hindra kyrkan från att spela en viss roll, snarare än att de har en positiv vision av vad kyrkan skall aktivt arbeta för. Denna negativa vinkling präglar skrivningarna om utlänningar, mångkultur, flyktingar mm.”

    ———————-

    http://frimodigkyrka.se/frimodig-kyrka-ar-det-verkliga-alternativet/

    “[- – -] Resultatet av enkätundersökningen är både intressant – och sorgligt för kyrkan – på flera sätt.

    För det första lever kandidaterna på Sverigedemokraternas lista upp till anklagelsen om främlingsfientlighet. På frågan om ”Kyrkan och invandrarna” svarar ett flertal att ”den stora mängden invandrare är ett hot mot kristendomens ställning i Sverige och att invandring därför bör begränsas”. Det är ett svar som inte ges av någon enda kandidat från de övriga nomineringsgrupperna.

    Samtliga kandidater från Sverigedemokraterna ser som kyrkans främsta uppgift att bevara det kristna kulturarvet eller att erbjuda tillfälle till stillhet och eftertanke. Ingen enda tycker att kyrkans viktigaste uppgift att hjälpa människor till tro på Jesus Kristus.[- – -]”

    ———————-

    http://www.gd.se/opinion/debatt/lat-oss-slippa-partipolitik-i-kyrkan

    “[- – -] Frimodig kyrka tar aktivt och kraftfullt avstånd ifrån invandrarfientliga krafter.[- – -]

    ———————-

    För den individ som är anhängare av typisk Frimodig Kyrka-teologi, alltså dispensationalism och Israel-dyrkan, men är mot invandring så framstår det för mig som vansinne att inte rösta på SD i stället. SD är ett starkt pro-sionistiskt parti. Deras mest framträdande profil i kristna frågor, Julia Kronlid är en uttalad Israel-fantast och ogillas på nätet av personer som tycker att judenheten har för stor makt i västvärlden. SD borde vara det perfekta partiet för Israel-dyrkare som vill kombinera detta med minskad invandring. Att SD ser kyrkan som en del av en svensk kulturell identitet borde inte vara något problem, tycker jag. Detta borde väl snarast utgöra en garant för att de vill bevara Svenska Kyrkan i den form den hade innan politiker började peta för mycket i verksamheten. Men kanske är det här problemet ligger för en del Frimodig Kyrka-anhängare. De flesta Frimodig Kyrka-anhängare är nämligen någon slags dispensationalister som teologiskt har klart mer gemensamt med Livets Ord och pingst än den traditionella ersättningsteologi som Martin Luther förkunnade och som fram tills för några årtionden sedan var helt dominerande i Svenska Kyrkan. Men eftersom Julia Kronlid och alla andra kristna SD-företrädare jag hört talas om är Israel-dyrkare och någon slags dispensationalister och därmed faktiskt också inte vill tillbaka till den äldre varianten av Svenska Kyrkan så tycker jag att Frimodig Kyrka-anhängare som är mot invandring borde kunna rösta på SD. SD är något typ Frimodig Kyrka minus vidöppna gränser av 7-klövertyp.

    Gilla

   • Gunnar Karlén skriver:

    Petrus, tiden är knapp, men jag har tittat på dina tre länkar. Finner att en av dem är 4 år gammal och att de två andra är 8 år gamla. Nu är det i princip för sent, annars hade det varit bättre att komma med något som inte har passerat bäst före-datum, utan som avser årets kyrkoval!

    Gilla

  • Jonas Nilsson skriver:

   Bra sammanfattning av kärnfrågan.
   Är det viktigare att ockupera kyrkan för att stänga gränserna än att låta mer att traditionell tro lysa fram. ”Traditionell” syn på homosexualitet är väl inget signifikant för SD?

   Gilla

 7. Anders L. skriver:

  De 3 politiskt oberoende nomineringsgrupperna är Frimodig kyrka, Öppen kyrka och Partipolitiskt obundna i svenska kyrkan (POSK). De finns med i val till stiftsfullmäktige och kyrkomöte, dock inte i så många församlingar. (Lättaste valet har man t.ex i Tierps pastorat, där kan man endast rösta på S).

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.