En vettlös ordning

Patrik Engellau

Att den svenska skolan är i kris vet alla. Det är bevisat i noggranna internationella undersökningar. Men hur är det med universitet och högskolor? Det vet man inget säkert om, för det finns inga motsvarigheter till TIMMS och PISA. (Det finns visserligen ett antal kommersiella rankinglistor, men vad dessa mäter olika saker på sätt som inte verkar alldeles tillförlitliga.)

Men om man försöker sätta sig in i situationen, vilket jag gjort, blir man förskräckt. Redan innan man vet någonting alls bör man förmoda att akademiska examina får ett gradvis allt mer urholkat kunskapsinnehåll eftersom råmaterialet som lärosätena har att jobba med, alltså studenterna, kan allt mindre när de kommer från gymnasiet. Bara om lärosätena hade kompenserat för detta genom att årligen öka kraven på studenterna skulle avgångsexamina kunnat ligga kvar på oförändrad nivå.

Det finns ingen anledning att tro att detta skulle vara fallet. För det första har lärosätena starka incitament att sänka kraven. De får nämligen betalt enligt det så kallade HÅP-systemet – HÅP betyder helårsprestation – som innebär att det klirrar till i lärosätets kassa när det delat ut ett antal studiepoäng. Ju generösare lärarna är med poängen, desto mer klirr i kassan.

Den här ordningen hade kanske inte gjort så mycket skada om det funnits någon kontroll av betygen. Men det gör det, för det andra, inte. Det är den som höstar hem pengarna – studentens eget lärosäte – som sätter betygen. Universiteten och högskolorna har alltså inte bara incitament att inflatera betygen, utan också möjligheterna att göra det.

Resultatet är att det blir allt enklare att studera, åtminstone på vissa lärosäten och i vissa ämnen. Jag träffade en person som studerar vid den ärorika Statvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet. Så här berättade hon: “Examination går till på det viset att vi har ett examinationsseminarium på 45 minuter dit det kommer ett tjugotal studenter. Examinator är en doktorand som vi normalt aldrig har träffat. Han har förberett oss på vad examinationen ska handla om, till exempel samhällskontraktet hos Rousseau och Locke. Med 45 minuter och 20 studenter blir det högst två minuter per student och det tar bara en kvart att googla fram något som räcker till två minuters prat. Alla vet att syftet är att alla ska bli godkända.”

En universitetslärare jag pratade med förklarade att alla som kommer in också måste gå ut eftersom lärosätet annars ju förlorar pengar.

Detta sovjetsystem infördes av en moderat utbildningsminister under en borgerlig regering i början av 1990-talet. Grattis, Sverige.

48 reaktioner på ”En vettlös ordning

 1. Bo Svensson skriver:

  Lösningen: Extern betygssättning och att skattemedlen ägnade ändamålet undervisning betalas ut efter hand man kan dokumentera inhämtat kunnande. – För pengarna köper man sin undervisning på en fri marknad.

  Mutproblemet bör bli noll, om kontrollanterna av vad man lärt sig lottas fram strax innan tentan.

  Gillad av 1 person

 2. Lars Thylen skriver:

  HÅS är helårs närvarande(sovande) student , vilket ger visst ekonomiskt utbyte , HÅP är som ovan nämnts helårsprestation , vilket ger än mera SEK om något presterat på s k prov. Har studerat detta på KTH med stigande häpnad, men det är väl inte värre där än på andra s k lärosäten ( eller ekonomiska enheter). Systemet torde vara korruptionsdrivande.
  Hur i all världen detta kunnat genomföras vet alla som sett administratörer ta över allt på universitet och högskolor, inklusive forskning. Gäller i delar oxå Vetenskapsrådet, som i en del fall inte har något med vetenskap att göra. Arma fosterland, men vad göra?

  Gillad av 6 people

 3. ..U_S skriver:

  Eftersom det verkar finnas en del intresse för Schweiz här, kan jag ju berätta om hur systemet där fungerar.

  Det sker en ganska hård gallring efter årskurs 6, när barnen delas upp efter betyg. Endast 15-20% går till det som kallas gymnasium och varar 6 år. Övriga elever går till olika former av lärlingsutbildning, som i princip slutar när de är 16 år. Men även dessa har flera olika nivåer. Av intresse från ett svenskt perspektiv är möjligen att skolan i de lägre årskurserna och på lärlingsprogrammen styrs väldigt lokalt. Att säga att de är kommunaliserade räcker inte, utan ansvaret ligger ytterligare en nivå ner. Två grannbyar kan ha stora skillnader. Att förstatliga skolan skulle nog ingen ens drömma om här. Det finns inte på kartan.

  De som går vidare på den teoretiska vägen hamnar i kantonala gymnasier. Det finns inte så många, men nivån är VÄLDIGT hög. Betygsättningen är ganska hård och man måste prestera varje termin, annars åker man ut. Cirka 25% drabbas av detta. Utbildningen avslutas med väldigt omfattande slutprov, som pågår i flera veckor. Dessa prov är rättas inte av de vanliga lärarna. De som lyckas där har då slutligen vad som motsvarar en studentexamen.

  Det finns mycket att säga om dessa gymnasier, men här är två saker som förvånar de flesta svenskar:

  1. Det finns inga lärare. Ja, dvs. det finns inga som har genomgått motsvarande lärarhögskolor. Istället har de väldigt höga kvalifikationer inom sina ämnen. Mattelärarna är t.ex minst civilingenjörer, men många har betydligt högre nivå, t.ex doktorsexamen. Lönerna ligger i linje med detta och 100 tusen sek i månaden är inget konstigt.

  2. Dessa offentliga skolor är gratis, men likväl de som har mest prestige. Att gå på privatskolor har förlorarstämpel, dvs. det indikerar att man inte klarar av de offentliga skolorna. Nivån är även klart högre än t.ex IB skolor.

  De som då har tagit sin studentexamen har i princip fri tillgång till alla universitet, utan betygskrav. Men på universiteten gallras det sen friskt! Ofta slås upp till 50% ut under första året. Den stora tekniska högskolan ETH, är stadigt rankad som Europas bästa och trea i världen men de ser också till att ungarna får jobba. Det är absolut stenhårt och vissa av utbildningarna har upp till 70% utslagning. Men om man går ut, står företagen i kö för att betala rena fantasilöner.

  Likväl är universiteten i Schweiz finansierade av staten och det är inga avgifter för inhemska studenter. Men exakt vilka metoder de har för att styra finansieringen, vet jag inte. Fast helt klart strävar universiteten absolut inte efter att maximera antalet som får examen utan snarare motsatsen. De verkar helst vilja kugga alla…….

  Gillad av 7 people

  • Lars skriver:

   Jag undrar, Schweiz importerar ju och har gjort länge väldigt många (miljon) högutbildade från andra länder. Är en orsak till det att skolsystemet slår ut, inte förmår tillvarata den egna befolkningens förmågor?

   (USA gör detsamma, men här är signalerna övertygande om att utbildningssystemet inte är bra. Både Schweiz och USA erbjuder mycket höga löner för mycket kvalificerad personal. I USA drar toppuniversiteten till sig toppforskare, motsvarande kanske i Schweiz. I USA, som varit tidiga med stor satsning på utbildning är väl minst 50 % college utbildade idag (jag förstår inte riktigt skillnaden mellan college och universitet och det är ju skillnad på master utbildningar dvs post graduate studier, som har direkt yrkesinriktning och mer allmän batchelor examen och det går ju inte helt jämföra med svenska förhållanden, men tidslängden för utbildning tycks förlängd men lönsamheten i yrkeslivet för individen ha sjunkit kraftigt.)

   Gilla

   • ..U_S skriver:

    @ Lars,

    ”Schweiz importerar ju och har gjort länge väldigt många (miljon) högutbildade från andra länder. Är en orsak till det att skolsystemet slår ut, inte förmår tillvarata den egna befolkningens förmågor?”

    En relevant fråga! Men jag har nog inget bra svar.

    Om jag ska spekulera, tror jag inte att det direkt finns något orsakssamband. Utbildningssystemet ser ut som det gör främst för att det har sett ut så tidigare. I princip är det oförändrat de senaste 50 åren. Sen är det möjligen så att om det inte kom in många högutbildade från övriga västländer, hade det uppstått tryck på att ändra systemet.

    Gilla

  • 5ven55on skriver:

   Jag tycker att de ska få jobb med att eskortera sk flyktingar ut ur landet. De kan antagligen åstadkomma det genom att klänga sig fast och tjata om sina genusperspektiv. Det borde få vem som helst att vilja fly tillbaka dit man kom ifrån.

   Gillad av 1 person

 4. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik. Det hedrar dig, att du framhåller även de ”Gamla” moderaterna delaktighet i det förfärliga kunskapstappet.

  Vettlöst vanstyre har lett till ett hopplöst läge i hela utbildningssektorn. Måtte Sverige inom kort kunna få bli HÅP-löst!

  Gillad av 1 person

  • Anders Nilsson skriver:

   Hederligt. Och Det var Ask som gjorde Det mojligt att dribbla med den ”garanterade studietiden”
   vilket manga huvudman tjanat grova pengar pa. Ask var en olycka aven pa justitiedep

   Gilla

 5. Martin skriver:

  Var är den centrala rättningen? Man borde kunna ”sampla” de flesta ämnen (åtminstone grundkurserna) i standardiserade prov. Men visst vore det oerhört besvärande för lärarna om tydliga och konkreta mål fastställdes. Både usla lärosäten och usla studenter skulle falla som käglor.

  Gilla

 6. Soab skriver:

  Nja just här var Sovjet inte så illa, man har exempelvis byggt världens största vätebomb enligt uppgift 50 megaton, dvs 1000 gånger större än Kim Il Jongs, så det finns något som pekar på att Nordkorea skryter lite. En vätebomb bygger inga idioter. Eller ta en bok om mekanik, hur svårt kan det vara? Springer Verlags, ryssen Arnolds är klassikern. Så just inom utbildning så hade väl Sovjet ett utbrett elitsystem?

  Den lustiga dansen nu är om vinst i välfärden och skolan, mycket underhållande. Jag bugar för socialdemokraternas maktspel, rena rama genidraget i poker, bjud högt! För att syna så måste alliansen gå ihop med SD, så Löfven tvingar hycklarna i alliansen att bekänna färg, har vi en stabil sjuklöver eller inte? I alliansens hjärtefråga, hela vägen till en massa goda vänner som skott sig och deras egna barn som går på fina privatskolor så vaskar den barnlöse Löfven fram sanningen, alliansen står inte för något alls. Inget. Nada. Zilch. Deras kärna är att buga för media.

  Sedan MED, skulle de inte heta MES efter gängse metoder att skapa förkortningar?

  Gillad av 2 people

 7. Peter M skriver:

  Tror att tanken var så här lite förenklat. Folk med universitetsexamen tjänar mer pengar. De genererar högre skatteintäkter.

  När kraven gradvis sänkts för att flera studenter ska tas in och spottas ut har vi tömt ut våra resurser som nation på människor som kan ta till sig teoretiska studier. Resultatet blir att vi t. ex. får akademiska ämnen som feminism som ju är antivetenskap.

  Gillad av 1 person

 8. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Det finns ju personer som engagerat sig i detta och som får betala ett personligt pris. Historieprofessorn Dick Harrisson är en sådan person, han har många galna exempel att visa upp.

  Det finns ytterligare en viktig aspekt att ta upp när det gäller den högre undervisningen och det gäller forskningsfinansieringen. Den är också starkt politiserad och för att få pengar måste forskare ha med rätt nyckelord, de som för tillfället är politiskt korrekta.

  På sikt måste det rimligen bli synbara negativa resultat när det gäller hur svensk forskning hävdar sig internationellt. Om sådana iakttagelser finns vet inte jag men det finns i alla fall två forskningsintensiva företag med problem i Sverige i dagsläget, Ericsson och A-Z.

  Gilla

 9. Tommy Santesson skriver:

  ”Detta sovjetsystem infördes av en moderat utbildningsminister under en borgerlig regering i början av 1990-talet. Grattis, Sverige.”
  Men det var nog ”68-vänstern” som murade bottenplattan.
  Ja du Patrik, det förklarar ju varför Sverige ser ut som det gör idag.
  Dysfunktionellt är bara förnamnet.

  Gillad av 1 person

 10. PYJ skriver:

  För det första är det för många i Sverige som studerar på högskolan. Alla är inte lämpade för högre studier. Punkt slut.

  För det andra fick vi igår en redogörelse att densamma som då var utbildningsminister är en arrogant skitstövel. Inte så att denne man på något sett ska utpekas. Han är en politruk precis som alla andra i riksdagen.

  Gillad av 1 person

 11. oppti skriver:

  Faran ligger väl inte i vad de kan eller ej, utan vad de tror sig kunna.
  En examen som lämnar den utbildade outbildad men med kunskaper att ta sig vidare i livets långa lärande är ändå värdefull.

  Gilla

 12. Anna skriver:

  Jotack, man nästan skäms över att ha studerat i Sverige numer… sonen har det hela klart för sig och vill utomlands när det om sex år är dags för universitetet.

  Gilla

 13. Peter Dahlquist skriver:

  Ligger mycket sanning i det du säger, men kommer dessa resultat maskiner att ge oss en dummare härskarskara? Tvivlar, för de fle (S)ta folkvalda har bara obligatoriskt godkänd gymnasieutbildning, och som man förstår pratar man ju också.

  Gilla

 14. malmobon skriver:

  Vänstern har tagit ett kliv längre mot riktig kommunism. Socialdemokraterna började på 60-talet med förskolor och alla skall ut i arbeten. Ekonomin byggde på båda skulle arbeta. Inte vara hemma och ta hand om barn och hem om de så ville.
  Bidragssystemet skapat efter som skilsmässor ökade i takt med stressen. Barnen bortlämnade. I bästa fall fick barn föräldratrygghet på kvällar och helger.

  Nu går vänstern in med indoktrinering redan i förskolor. Genusperspektivet. Fortsätter i grundskolan med poängtera rasism, som borde vara normalt för de flesta.

  Lärarutbildningskrav sänks. En blind leder en blind.

  Universitet fortsätter på den inslagna linjen. Vem som helst skall kunna kvalificera sig till högre utbildningar. Fusk vid Högskoleprov. Läkare som aldrig kunnat bli läkare riskerar nu patienters liv.

  Helt enkelt folkhemmet i förfall. Tragiskt bevittna detta på äldre dagar. Ser vad som kommer hända i framtiden. Går kanske vända skutan men inte om vi fortsätter med samma politiker och media. Media avgörande för en förändring på riktigt. Public service MÅSTE bort.

  Gillad av 1 person

  • 5ven55on skriver:

   ”Media avgörande för en förändring på riktigt. Public service MÅSTE bort.”

   Ja, och även den monopolistiska ägarstrukturen av mycket media måste bort. Bonnier har t.ex. alldeles för mycket makt. Dessutom måste vänsterdominansen i journalistkåren och journalisutbildningen brytas.

   Gilla

 15. M Boberg skriver:

  Jag har det och jag har den examen, diplomet ok! Men vad kan du?
  Ungefär så låter det spelar för fan ingen större roll alla vet att om du ska ha tag i kompetent folk så har pappren utom i vissa fall typ läkare och några yrken till som behöver högre studier resten lär du dig hemifrån, kontakter, på jobbet och att alla ska ha högskoleutbildning är bara såssefantasier eftersom det inte finns tillräckligt med riktiga jobb + öser in med analfabeter/halvanalfabeter som dumpar kompetens och löner och ungefär 20% på handels har fuskat in sig via högskoleprovet till och med en brud från utlandet hade utan någon som helst svenska kunskap kommit in på någon fiin utbildning via högskoleprovet och skulle stämma reportern för förtal allt på engelska i programmet dold på svt. Sedan allt det här med ryss systemet som moderaterna införde Ni ser som jag i något tidigare inlägg sa (inte publicerat kanske för mycket ironi)) spelar ingen större roll vilka som sitter där jävla pack som öser ut stålar på shiiit och dränerar (höga skatter) och mutar folket med smulor för att sitta kvar vid köttgrytorna och slänga knotorna till pöbeln som säger jag har en examen. Grattis

  Gilla

 16. lavazza1891 skriver:

  Det var det värsta. När jag pluggade var det fyratimmarstentor för 10 poäng (10 veckor). Jag hade en munta för 5 poäng en gång och den tog en och en halv timme, ensam med examinatorn.

  Gilla

 17. lavazza1891 skriver:

  Muntade i psykologi på gymnasiet också för att jag tyckte att läraren var en idiot och tyckte att den andre psykologiläraren verkade vettigare. Också en och en halv timme för ett år med två lektioner i veckan.

  Gilla

 18. Rolf skriver:

  Denna situation, med examinationsseminarier med många studenter som examineras samtidigt, var jag med om på sociologiska institutionen i Göteborg 1969. På Kulturgeografiska institutionen i samma stad ville lärarna ge poäng till elever som kom på introduktionsföreläsningen, eftersom det krävdes att eleverna tagit poäng för att institutionen skulle få betalt. Intet nytt under solen…..

  Gillad av 1 person

 19. Obs skriver:

  Haveriet kring åldersbedömningarna.
  En del intressanta saker framgår av de som frivilligt testat sig.
  (Finns alltså inget tvång)

  96,4% är manligt kön
  621 av 4107 är möjligen yngre än 18 år. Dvs 15%.

  85% har alltså ljugit om sin ålder.

  Detta innebär att minst 3486 st har varit på svindyra HVB hem helt felaktigt. Lågt räknat kostar en ensamkommande på HVB hem 1900/dygn. Detta ger alltså att åldershaveriet kostat 20 miljarder per år.

  Att stänga BB i sollefteå sparade 15 miljoner.

  Enligt mitt förmedande är dock skulden i första hamd alla de godhetsknarkare som aktivt och hetsigt motarbetat all beröring av åldersfrågan. Faktum är att den fortfarande motarbetas, varför är helt obegripligt. Har man ett system där batn och vuxna får olika behandling måste man ju för tusan kunna skilja på dessa grupper….

  Sedan kommer frågan om att man stoppat in vuxna män i skolklasser med flickor mellan 15-18, hur fan tänkte de här? Nätet är översvämmat av uppgifter kring missförhållanden i skolor där det stoppats in äldre män, men mkt lite skrevs i media om det. Lite konstigt.
  http://mensanen.blogspot.se/2017/09/haveriet-kring-aldersbedomningar-kostar.html

  Gillad av 4 people

  • Olof B skriver:

   Med tanke på de rejält tilltagna marginalerna till de åldersbedömdas fördel så är det säkert minst 50% av de som bedömts som under 18 som i själva verket är äldre. Dessutom varifrån kommer den absurda gränsen 18 år? Barn är väl 12 år eller yngre, sedan är man tonåring. För att göra det enkelt så borde de som är könsmogna bedömas som vuxna. Stämmer dessutom bättre överens med allmän mognad som kan variera oberoende av ålder.

   Gilla

   • cmmk10 skriver:

    Hörde en intervju med den där kurdiskan som sitter i riksdagen för VPK. Hon gick med i Peshmerga som 13-åring och hon tyckte inte att hon var ett barn. I hennes kultur är man i princip vuxen som 15-16 åring.

    Gilla

 20. 77711n skriver:

  En ordning att jämföra med min egen, på varje kurs, beräknad till ca 1200 sidor, på en studietid om en månad heltid, krävdes ett 4-5 timmar långt skriftligt prov och på ett terminspaket, omfattande fyra kurser enskild, muntlig tentamen ock en inlämnad skriftlig uppgift. Det var den vanliga normen. För fortsatta möjligheter till studielån var minimikravet 1,5 termins godkända kurser under två terminer.

  Betänk då vilka kunskaper vi har som studerat minst sju terminers helhetsstudier (jag läste vissa år dubbla kurser samt plussade på med kurser fast jag jobbade heltid som forskare efter avslutade studier).
  Idag märks att personer som sitter på olika tjänster i kommunerna inte kan mer än exakt de uppgifter de ansvarar för, men saknar kunskaper som rör kunskapsområdet något mer vid sidan om.

  Det gäller kontakter med Skatteverket, Länsstyrelsen, kommunen i allmänna frågor om mark, bygglov m m.

  Okunnigheten är påtaglig vad helst det handlar om. Det är som om en ekonom och forskare inte skulle kunna bokföra, redovisa, bokslut eller förstå aktiemarknaden eller finansieringsfrågor bara för för att denne under hela sitt liv enbart sysslat med utredning, forskning, projektarbete och framtidsstudier och egentligen inte alls med företagande.

  Gillad av 1 person

  • Klimathotet skriver:

   Googla bilder, det gör polisen när man blir stoppad vid vägkanten och de söker avvikelser på bilen för att skriva ut bötesförelägganden trots att man inte har gjort något trafikbrott. Har man sen en ovanlig bil med dispens fastnar inget i den trålningen heller.

   Gilla

 21. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag känner till HÅP-systemet och det där precis som sägs ett fullständigt stolligt system såvida inte avsikten varit att systematiskt reducera kvalitén på den svenska universitetsutbildningen. ( Vem vet, bakom nyttiga idioter finns inte sällan deviösa individer som rycker i trådarna?) I dagens läge kan jag bara rekommendera ambitiösa och begåvade studenter att studera utomlands. Tack och lov underlättas detta genom EU-samarbetet. En annan möjlighet är att utnyttja de möjligheter som Internet erbjuder. En särskild konsekvens blir att studenterna, dessvärre med universitetets formella stöd och som en konsekvens av HÅP, bla undviker sk ”svåra ” områden som matematik och teoretiskt fysik och vänder sig till ämnen som genus- och miljöforskning och liknande deskriptiva flumområden där produktion av universitetspoäng kan hållas på en hög och för universitetet ”lönsam” nivå.

  Gillad av 1 person

 22. Per Eriksson skriver:

  Har en son som läste ekonomi under en utbytestermin i Schweiz, han blev chockad över tempo, krav, läxor och lärarledda föreläsningar – hans syn på ekonomiutbildningen i Sverige blev aldrig densamma igen.

  En annan son läser till ingenjör i Schweiz vilket inte är någon rofylld tillvaro jfm Sverige – de studenter som lyckas väl under sina studier har rätt till ett utbytesår i ett annat land, många av sonens kurskompisar valde Sverige eftersom ryktet går att det är rena semestern att studera till ingenjör i Sverige.

  Gillad av 3 people

 23. Lars skriver:

  Bra jämförelse med Sovjetsystemet där planmål om volymer ersatte marknad och gav upphov till bristande kvalitet mm. Nog borde moderater ha tillräcklig ekonomisk utbildning för att förstå konsekvenser av ekonomiska incitament? Men inte. Likadant i Stockholms landsting där M (Filippa Rheinfeldt) drev igenom motsvarande system för ersättning till vårdcentraler dvs betalt per besök dvs ju fler besök desto mer pengar, så man behandlar bara en åkomma i taget.

  Jag har ofta funderat över att bakom de borgerligas uppenbara idealisering av marknaden så finns en väldig okunskap om hur privat verksamhet fungerar. Man tycks tro att vad som gällde i statliga ämbetsverk med opartiskhet, omutbarhet, ämbetsman ansvar, regelstyrning, byråkrat dvs alla gjorde vad de skulle även gäller inom det privata trots att belöningssystem är annorlunda med rätta inom en konkurrensutsatt verksamhet. Lever de i en tro att när regeringen ger direktiv ut så kommer det automatiskt att implementeras?

  Om skolsystemet så lämpar det sig inte för privatisering. Ovan läser vi en kommentar om hur det fungerar i Schweitz och här finns mycket tänkvärda beskrivningar som uppdelning efter årskurs 6, vilket kan göras även i Sverige, vilket har gjorts, men utan inslaget av livsavgörande betydelse t.ex. genom att låta grupperna undervisas enligt samma skolplan och kombinera med prov som utomstående bedömer, så betygsättningen inte färgas. Likaså att det är en tolvårig sammanhängande skolsituation dvs pubertetsproblematik hinner gå över (vanligen 15-17) och klassen är densamma under tiden.

  Jag begriper inte slagorden överallt om att socialisterna skapat alla problem. Det har de inte (men en hel del). Och jag begriper inte att alla till höger om S tror att privatisering och köp och sälj av föräldrar ger lösningen på en marknad som kännetecknas av så lång sikt och brist på kunskap hos föräldrar (utom akademiska). Det gäller väl trots allt även från liberal synvinkel att ge alla en chans och lika förutsättningar och vaska fram begåvningar (vilket S skolan nivellerat) och skapa kunskap hos eleverna?

  Gilla

 24. johan utan land skriver:

  Parallellen till Sovjetväldet är intressant men inte helt rättvisande. Sovjet skötte mycket riktigt sin ekonomi på samma usla sätt som vi sköter utbildningen. Målet var volym och då strök kvaliteten på foten.

  Sovjets utbildningväsende däremot var i världsklass (förutom den obligatoriska indoktrineringen i marxism). Det är nästintill en skymf att nämna sovjetisk utbildning i samma andetag som svensk skola.

  Man noterar alltså att marxister i öst lade mycket stor vikt vid utbildning medan marxister i väst outtröttligt verkar för att nivellera och sänka nivån. Man kan spekulera i orsakerna. Kanske västmarxisterna tillhör en annan marxistkultur som vill skaffa jämliket genom att göra alla lika dåliga. Eller kanske västmarxisterna har en mer perfid agenda som går ut på att underminera väst så att vi kan bli ett lättare byte för ett sovjetisk övertagande. Den senare förklaringen haltar en del eftersom det inte längre finns något Sovjet som kan marschera in och ta över när vi är tillräckligt försvagade.

  Jag lutar därför åt att västmarxisterna, till vilka jag bl.a räknar den nuvarande utbildningsministern, är ute efter jämlikhet genom nivellering och sänkt högstanivå.

  Vi lever alltså inte bara i en trång åsiktskorridor. Det börjar bli lågt i tak också.

  Detta västmarxistiska projekt hade kunnat fungera hjäpligt om Väst hade dominerat hela världen och saknat konkurrens. Nu är inte världen beskaffad så utan det råder knivskarp konkurrens därute. På sikt får väst väldigt svårt att hävda sig mot välutbildade och ambitiösa konkurrenter från andra delar av världen.

  Gilla

 25. OT skriver:

  Enligt den svenska polisen kom cirka 55 migranter över gränsen idag för att söka asyl i Sverige. Inga gränskontroller genomfördes. I Haparanda möttes de av Migrationsverkets bussar för vidaretransport till Boden där de kunde söka asyl och få boendeplatser. Migranternas representant: “Vi hoppas att den svenska regeringen ska hitta en lösning för oss”.

  Polisen hade satt upp kravallstaket, inte för kontroll utan för smidig invandring. Polismyndigheten har helt tappat greppet.

  Gilla

 26. 77711n skriver:

  Med den studietakt och ringa insatser som behövs i Sverige vid universitetsstudier – känner till samhällsvetenskapliga ämnen, datakurser och juridik med studieinsatser för en kurs på ca 20 timmar istället 120- 140 timmar kommer vi aldrig någonsin att kunna hävda oss i jämförelser med exempelvis asiater. Från mina studier har jag erfarenhet av, exempelvis i nationalekonomi andra året (en av de två tentor av totalt genomförda 60-70 proven) klarade jag inte provet trots att jag hade svarat alla rätt på provets alla frågor. Jag frågade då läraren varför jag inte fått godkänt, varpå denne svarade ja, men den här frågan besvarade du bara med två av de tre figurer som fanns i boken. Jaha, sade jag, jag kunde också den tredje, men jag tyckte att svaret var tillräckligt utförligt med de två jag angav.
  Så jag gick förstås upp på närmaste omtenta och svarade med allt som var möjligt att ange.

  Den andra tentan som jag inte klarade berodde på helt andra saker. Lärare som gjorde i ordning provet tog ett prov från ett helt annat år med helt annat upplägg och andra läroböcker (vilket jag förstått först efteråt när jag själv var lektor på ett universitet). Ty problemet med hans skrivningar var att frågorna inte behandlades i kursen, inte förekom under föreläsningarna och inte fanns upptagna i läroböckerna. Där stod man som student o funderade hur ska man klara en sådan kurs. Men det gick också, för jag svarade fritt efter sunt förnuft och på det ekonomiska språk jag tillägnat mig. Till min häpnad, var det således inte så stor idé att förbereda provet genom att läsa vare sig böckerna, föreläsningsanteckningar eller gå på föreläsningarna. Efter att ha gjort allt detta var det således endast resonemang ekonomer emellan, så gick det vägen.

  Hur som helst, min poäng är att det inte var fråga om utantill-läxor eller lyfta elever till godkänt om de missat 0,5 p från godkänt (hände en juridikstuderande flera terminer i följd). Och det handlade förstås alls inte om genomströmningshastigheter och pengar till universitetet, utan om gedigna kunskaper, analys och kritiskt tänkande. Ibland var det grymt, men det hörde till.

  Allt utspelat vid Lunds universitet – som gott och väl klarade konkurrensen från Handelshögskolan i Stockholm. Ekonomerna från Lund blev head-huntade av företagen och forskningsinstituten i Stockholm för sina gedigna kunskaper. Jag hade många bud att välja bland och drygade fräckt nog t o m ut min kassa, genom att då och då det senaste åren åka till Stockholm för arbetsplatsintervjuer, mest för de välkomna erbjudandena om ersättningar för resor och dagsuppehälle (plus förstås att jag tränade upp mig när det kom ett jobb som jag verkligen ville ha)

  Gilla

 27. Axel Sjöstedt skriver:

  Av högskolelagen (1992:1434) framgår med all önskad tydlighet att man gått vilse i pannkakan, i tron att den högre utbildningen handlade om ett demokratiprojekt. Genom att bredda utbildningen till att omfatta flera att studera så skulle samhället bli mer jämlikt.
  I teorin stämmer det kanske, men inte om man som nu, gör avkall på kvalitén i den högre utbildningen. Sjukvård, äldreomsorg och utbildning – många haverikommissioner blir det.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.