Vad händer när alla går hem?

Helena Edlund

Det står och väger nu. De senaste månaderna har vi översköljts av en så stor svallvåg av viktig information att det blivit näst intill övermäktigt att greppa hur illa ställt det faktiskt är för det svenska samhället. Det blir helt enkelt för mycket.

Varje dag, ibland varje timme, har nya uppgifter förmedlats om våldet: Skottlossningarna, morden, våldtäkterna. Bara under juli månad anmäldes 30 mord, en ökning med 50 procent jämfört med samma månad förra året. Men också om kriserna: Polisen har slutat att komma även vid grova brott, sjukvårdspersonal hotas på jobbet och akutmottagningar stormas av aggressiva anhöriga. Det saknas lärare och skolor och förskolor och bostäder. Födande kvinnor skickas utomlands samtidigt som de kvinnor som får föda hemma assisteras av sönderstressade och gråtande barnmorskor.

Demonstrationen på Medborgarplatsen har en gång för alla dragit ned byxorna på den svenska (o-)förmågan att genomföra avvisningar och identifiera illegala, och avslöjat hur svensk lag kan trumfas av påstridighet och trots.

Till detta ska läggas rapporter som visar på en havererad myndighetskultur där Transportstyrelsens och Fortifikationsverkets agerande sannolikt bara utgör toppen av isberget.

Inom allt fler områden blir det tydligt att Sverige är ett stressat samhälle och nu kommer löftena som ska lugna oss: Det utlovas fler poliser, fler lärare, fler inom vården. Men bakom varje tjänst finns en människa – och vilka är dessa? Platserna på polishögskolan gapar redan tomma. På lärarhögskolan fylls bänkarna även med de mest studiesvaga eftersom det inom några år kommer att saknas 65 000 lärare. Bristen på vårdpersonal är så stor att man infört sjuksköterskefria avdelningar, trots att internationell forskning visat att dödligheten då stiger.

Löftena är tomma ord. Inget mer än så.

Den bistra sanningen är ju att få personer över lag (och ännu färre med rätt kompetens) vill jobba inom dessa områden, eftersom situationen genom år av misskötsel och undfallenhet tillåtits bli så katastrofal som den nu är. Vem vill dag efter dag gå till ett arbete där man möts av stress, hot och till och med direkt våld? Vem är beredd att, för bråkdelen av en riksdagslön, riskera att få en sten i huvudet eller en kniv i magen för att man försöker göra sitt jobb? Inte jag i alla fall, och i det avseendet tror jag inte att jag är särskilt originell: Idag finns tusentals utbildade lärare, poliser och sjuksköterskor som arbetar inom andra områden.

Faktum är att samhällets olika funktioner haltar fram och fungerar så bra som de ändå gör, tack vare enskilda individers dagliga kamp och uppoffring. Det är inte ”sjukvården” som ger oss vård. Det är inte ”polisen” som griper rånare eller ”brandkåren” som räddar vår brinnande bostad. Det är inte ”skolan” som utbildar våra barn. Det är Sara, Marcus, Linda, Amin, Johanna, Gregor, Lisbeth, Kalle, Noor, Victor och alla andra som går till sina arbetsplatser på ett sjukhus, en polisstation eller en skola som gör det. Det är dessa som – på individnivå – torkar sina tårar, biter ihop och kämpar vidare, för att du och jag ska få vård, utbildning och fysisk trygghet.

Men. Som individer har vi alla en punkt där vi inte orkar längre. När antalet minus överväger antalet plus så ger vi förr eller senare upp. Antingen gör vi ett medvetet val att prioritera vår egen fysiska och psykiska hälsa, eller så gör kroppen valet åt oss. Då går vi in i väggen – och går hem.

Det finns en ”point of no return” där läget blivit så illa att det inte går att förbättra, ens med fagra löften. Frågan är om vi snart är där?

En sak är däremot säker: När vi är där, kommer det att märkas. För vad händer när alla går hem?

58 reaktioner på ”Vad händer när alla går hem?

 1. JAN BENGTSSON skriver:

  Mer resurser hjälper inte när diagnosen är felställd…
  Mer medicin, när det istället krävs a second opinion!

  Kallas väl att köra huvudet i väggen?

  Gillad av 3 personer

 2. Gösta Svensson skriver:

  Det talas ofta om hur mycket pengar vanskötseln av vårt land kostar. Här sätter Edlund fokus på något som är minst lika illa som pengaslöseriet, nämligen hur vårdslösa våra makthavare är med humankapitalet.

  Edlund fokuserar på den dåliga behandling det svenska humankapitalet ges i dagens Sverige. Jag skulle vilja tillägga hur illa det också är med den utspädning av detta kapital som nu sker. Antalet kompetenta individer som kan möta framtidens problem, blir förmodligen allt färre per hundra invånare, vi bli helt enkelt mindre och mindre kompetenta och konkurrenskraftiga.

  Gillad av 8 personer

  • Nils Nilsson skriver:

   Det märkliga är att en stor del av befolkningen tycker att det blir bättre för varje dag och ser med förtröstan på framtiden – svårt att förstå hur de tänker dock.

   Gilla

 3. Lilla fröken PK skriver:

  Ta det lugnt, godvänner! Den svenska modellen, som tjänat oss så väl, ska utvecklas, inte avvecklas! Regeringen och myndigheterna har koll på läget, ekonomin är urstark, arbetslösheten och brottsligheten sjunker, bostadsbristen är snart historia, migrationen är under kontroll. Vi är en humanitär stormakt! Vad mer kan man begära? (Eller, är det något som inte stämmer..?)

  Gillad av 6 personer

 4. Lars skriver:

  För att röja upp i detta krävs hårda tag.
  En stark man.
  Precis vad som beskrivits i flera inlägg på denna blogg av bla bloggägaren.
  Tyvärr måste det bli sämre innan det blir bättre.
  Dagens politiska elit är proffs på att låta egenintresset styra framförda åsikter, åtgärder.
  Allmogen föredrar lugn och ro framför en impotent demokrati.

  Gillad av 3 personer

 5. Christer Holm skriver:

  Det är storstädning som krävs, och som att få ordning i kaosartade överbelamrade rum – allt bärs ut och sedan får man se vad man vill ha in igen. Att bara flytta saker lite hit och dit ger ingen bestående lösning. Att ha passerat ”point of no return” kan ha sina fördelar då man nu måste göra om från grunden, och kanske tom såväl riva som bygga nytt.

  Gilla

 6. Alexander Zetterberg skriver:

  Bravo, brilliant analys!

  Men alltför få inser att radikala åtgärder krävs för att vända utvecklingen, åtgärder som de sju traditionella partierna aldrig kan uppbringa kraft att genomföra.

  Vi är redan i en accelererande negativ spiral med försämrade arbetsvillkor ledande till ökande sjukskrivningar, hyrföretagsantällningar, frivillig förtida pensionering, utlandsflytt osv vilket i sin tur försämrar arbetsvillkoren ytterligare.

  Sista möjlighet att vända utvecklingen har väljarna hösten 2018 genom att kraftfullt stödja Sverigedemokraterna så att dessa efter valet kan leda Sverige mot en ljusare framtid.

  Gillad av 9 personer

  • Varva skriver:

   Alexander Z
   Håller helt med dig. Sverigedemokraterna måste få chansen i nästa val. Ingen i 7-klövern klarar att få ordning på Sverige och inte hela 7-klövern tillsammans heller. SD MÅSTE få 51%!!!
   Efter AKB´s avgång idag står detta helt klart!!! Annars är vi körda som nation. Stora ändringar måste göras. Får ont i magen av att tänka på vad som kan hända innan valet. Magdalena Anderssons hybris är sjuk. Efter uppgång kommer fall – det borde hon väl veta. Asyl-industrin ska ju betalas någon gång eller hur? Ett korthus är vad Sverige är…

   Gilla

   • Roland Salomonsson skriver:

    Analysen stämmer! Men även om SD får 51%, så kommer den militanta västern tillsammans med en stor del av en aktivistisk svensk ”Deep State” sabotera en ny regerings alla åtgärder. Det som hänt i samband med Brexit, delvis redan händer i Sverige och som blommar fullt ut i USA är bara förnamnet på vad som väntas om SD hamnar i regeringsställning med egen majoritét eller i en koalitation. Viker sig svenska samhället för sådana våldsamheter så lär Sverige upplösas och något nytt uppstå i delar (landsdelar) avstyckade ur det nuvarande landet. Vart och ett av dessa länder lär få klatra sig bäste de kan ut-/inrikespolitiskt, men även ekonomiskt. Norrland och de olika småkalifaten (sistnämnda lär få rikligt internationellt ekonomiskt stöd – t ex från Saudierna med Gulfstaterna) lär klara sig bäst ur detta m tanke på naturresurser/internationellt stöd.

    För södra halvan av Sverige gäller bilden av det befriade Aleppo 2017.

    Gilla

 7. Björn Runngren skriver:

  Vi lever i dissonansens tidsålder. En tid präglad av vilsenhet och saknad av identitet och tillhörighet allt för att pass in i multikulturialismens tvångströja. Vi lever i en känsla av att ingenting blir bättre och allt är bara retorik. Påtagligt är dock att den psykiska ohälsan ökat både bland ungdomar och arbetsföra.

  Gillad av 1 person

 8. Bengt-Åke Wennberg skriver:

  Ja – det är obegripligt. Regeringen hävdar att Sverige aldrig varit så framgångsrikt som nu. Jag tänker nu skriva något lika obegripligt som förklaring. Resonemangen som förs i politiken följer ett språkbruk och en logik som knyter an till naturvetenskapens mekaniska logik och teknikens maskinlogik. Eftersom vi människor och våra samhällen inte fungerar i enlighet med dessa logiker blir resonemang och slutsatser galna och konsekvenserna av åtgärderna inte vad man förväntar sig. Nå vilken logik skall vi då använda oss av? Det är då det blir obegripligt, eftersom det är en logik som bygger på livet självt och inte på mekanik eller teknik. Den har vi ännu inte lärt oss använda i politiken och knappast i vardagen heller! TACK Helena.

  Gillad av 4 personer

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   Nej, resonemangen måste bygga på logik som är grundad i naturvetenskapen plus beprövad erfarenhet.

   Problemet är ett annat: att politiska beslut INTE längre bygger på den objektiva verkligheten — utan på fanatiskt sekt-liknande önsketänkande!

   En sekt vi kan kalla ”PK-sekten” har nästlat sig in i politiken, och försöker även ta över i vardagslivet. Den utnyttjar dagens vilsenhet i värderingarna, och behovet av ett gemensamt mål vi kan enas omkring.

   Kristendomen har förlorat förmågan att utgöra denna fasta grundval, och i tomrummet kan vilken ondskefull och destruktiv lära som helst — snyggt förklädd — etablera sig.

   Den djävulska ideologi som slagit rot i Sverige kan vi kalla ”PK-ismen”. Den draperar sig sataniskt skickligt i en förklädnad av ”godhet”, men är i verkligheten ett dödligt gift.

   För att förstå detta måste man inse att människan bara delvis är en rationell varelse. Vi styrs även till stor del av emotionella behov av närhet och gemenskap, som enkelt kan manipuleras.

   PK-sekten är sprungen ur den traditionella marxistiska vänstern, men har muterat från att vara ett skadligt tankesystem till att bli ett direkt dödligt sådant — då man fört fanatismen och självdestruktiviteten till helt nya nivåer av absurditet.

   Om inte detta självmordsvirus kan stoppas, kommer hela vår civilisation att gå under.

   Eller för att citera en av PK-sektens företrädare:

   ”Att känna eller t.o.m. tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin!”

   https://sv.wikiquote.org/wiki/Tobias_H%C3%BCbinette

   Gillad av 2 personer

 9. EvaBritt skriver:

  Så sant Helena, vad händer om/när alla går hem eller inte kommer, det är en tanke som tål att tänka lite extra på. Och det gäller inte bara i arbetslivet utan alla som gör en insats för sig själv, som i förlängningen leder till fördelar för andra eller bara till de senare. Min tanke går ett snäpp till, när vi inte längre motiveras betala skatt för att den inte generar tillbaka som vi tänkt oss. Våra skattemedel och förmåner ska ju delas mellan allt fler, som dessutom inte uppfyller villkoren men som idag anses ha ”lika värde” som vilken ursvensk som helst och får ta del av förmåner utan att betalat till dem eller arbetat för dem. En fin tanke men ohållbar. Som om jag utan hemförsäkring, eller inte betalat in premier, ändå får lika som den som har uppfyllt villkoren, skulle aldrig accepteras från de senare. Men som regel tar våra styrande tag i det hela med nya lagar och moraliska aspekter och på så sätt kan vi tvingas in i, att det det vi gör eller inte gör, eller tänker, är olagligt och/eller omoraliskt om inte alla får ta del av förmåner på lika villkor. Hur länge orkar/vill vi acceptera att anpassa oss, gång på gång, kroppen tar stryk och även själen.
  Och vad händer när skattepengar inte längre fyller skattkistan som tänkt, för att allt fler blir sjuka eller går ifrån sina jobb, sänker sina arbetstider? Vad ska de styrande ta till för medel då, när allt fler får möjlighet till eftertanke och verkligen tar vara på det och i förlängningen i allt högre grad börjar reagera och reflektera? Vilka medel tar de styrande till då och vilket samhälle kommer att skapas?

  Gillad av 6 personer

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   Exakt.
   Malmö kommun, en av Sveriges MEST invandrartäta, är bankruttmässig och hålls flytande genom flera miljarder i bidrag från mer solida kommuner.

   MEN — vad händer när ALLA landets kommuner börjar få lika usel ekonomi som Malmö??

   Då det inte längre finns några pengar att ta från rikare kommuner??

   Ekonomen TIno Sanandaji ställer den retoriska frågan, en högst angelägen fråga.

   Och enligt statistiken, så kommer vi närmare den punkten ju FLER asylinvandrare Sverige tar emot….

   Gillad av 4 personer

 10. Steiner skriver:

  Våra platser fylls av yngre förmågor med en annan inställning till arbete. Pliktgenerationen checkar ut och andra tar över. Nivån sänks, inte för individerna är sämre utan för att de jobbar annorlunda, försöker inte flytta berg eller nå upp till något diffust. Anpassning och nivåsänkning väntar runt hörnet. Gillar du inte läget så får du lösa det själv.

  Gillad av 4 personer

 11. Christer H skriver:

  Absurt att Sverige, ett land med med offentliga utgifter stat/kommun motsvarande hälften av
  bruttonationalprodukten, skall fungera så undermåligt.
  Dubbelt så högt skattetryck som Schweiz men inte ens hälften så välfungerande.

  Orsaken ? Demokratin är manipulerad och kidnappad av ett gäng politiska strebrar i toppen.
  Den breda medborgarbasen som gav kompetens från folkdjupet är ersatt av ett statsfinansierat partistödssystem som medfört att partierna inte behöver bry sig om sina medlemmar. Medlemsantalet i Sveriges politiska partier sammanlagt nu nere i 2,5% – lika
  många medlemmar som det finns politiska poster i stat och kommun.

  De politiska partierna inom sig nominerar 100% av ” folkets förtroendevalda”. Det är dessa
  personer som vi övriga har att välja mellan var fjärde år under mycket buller och bång.

  Låtsasdemokrati som övergått till demokratur.

  Palme & Co hade fel. Höga skatter, politisering av tjänstemannakåren, borttagande av tjänstemanna-ansvaret och röstköp genom selektiva bidrag är några av de avgörande faktorer bakom dagens situation.

  Arma fosterland – det kommer bli värre innan det blir bättre. Under tiden kommer det
  låtsasdemokratiska systemet kämpa för att behålla makten inom sig.

  Men till slut kommer alla gå hem. Godnatt ” välfärdssamhälle”.

  Gillad av 9 personer

 12. Rikard skriver:

  Hej.

  Det finns lösningar.

  De flesta av bloggens läsare är för fega för att öppet diskutera dessa.

  De tror att man kan prata bort problemen ovan.

  De tror att man kan rösta bort problemen ovan.

  De kommer snart att kräva en starka ledare som pekar med hela handen och som vet vad som måste göras.

  De kommer sedan att två sina händer, både för sin skuld i att ha orsakat eländet som i att gjort lösningen nödvändig.

  Det bättre bemedlade bör fråga sig är inte vem som skall göra’t, utan varför svenska män och kvinnor av arbetarstam skall offra sig för den fisliberala tjänstemannaklass som östat fram chic mångkultur.

  Borgerskapet offrar alltid arbetare och bönder, förr som nu.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 8 personer

  • gmiksche skriver:

   Jag tror du har fel. Majoriteten av bloggens läsare som du menar är för feg för att öppet diskutera är nog mycket väl införstådda med vad som kommer att hända om landet fortsätter på den inslagna vägen. En blogg kan inte göra mer än att synliggöra och tydliggöra problemen för dem som känner sig vilseledda av politiker och media. Den här bloggen läses av många människor och ger ett viktigt bidrag till uppvaknandet. Det är ju inte den ”fisliberala tjänstemännaklass” som företräds här på bloggen.

   Så länge det finns skäl för att hoppas på att det vid nästa val kan skapas en politisk majoritet som är villig att radikalt kasta om rodret, så länge bör vi satsa på den parlamentariska vägen. Det beror i första hand på moderaterna. Inom kort kommer vi att se utfallet i form av en ny partiledare och dennes inställning. Om vederbörande är beredd att kasta om rodret radikalt och samarbeta på lika villkor med SD, då finns det skäl för hopp. Annars inte.

   Gilla

 13. Jan Ivarson skriver:

  Och alla dessa problem är sprungna ur manipulerande media, lögnaktiga politiker som inte kan se skillnad på barn och vuxna, som inte vågar lagar gälla utan faller undan för gatans parlament. Migrationspolitiken splittrar människor, politiska partier, länder och hela västvärlden.

  Gillad av 2 personer

 14. Valter skriver:

  Riksdagsadelns och fackpamparnas lön tar slut, liksom bidragen till immigranterna. Dom kommer att söka sig till andra länder. Vi andra kan, måste, hjälpas åt, att hanka oss fram, vi som inte är vana vid att få allt serverad klarar oss bäst. Kaos och bedrövelse, fattigdom och svält, men det finns ju redan.Efter ett antal år växer en ny nation fram. Där hederligt arbete ger mat för dagen och lön för mödan.
  Dom flesta stater med storvulna projekt har bitit i gräset och nationen har gått under eller omvandlats.Senaste stora var Sovjet, nazi Tyskland mfl, I historisk tid Rom, Alexanders Makedonien, Faraos Egypten. Djingis Khans Mongoliet, Spanien mfl. Det jobbiga blir att börja från botten, med resterna.
  Bäst är att försöka ändra nu, med att välja det bästa för landet i kommande val.

  Gillad av 3 personer

 15. Moab skriver:

  Jag undrar lite hur Helenas predikningar låter? Kan inte kyrkan införa turnéer så att populära präster kan åka runt och predika? Jag närmar mig slutet på Jordan Petersons bibliska serie, nu handlar det om Noah, men allt har varit mycket bra, jag har fått en ny förståelse för de bibliska berättelserna. Varför inte en turné Helena, du kanske till och med kan sälja t-shirts?

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Har svårt att tänka mig en präst som diskuterar dessa historier på ett så distanserat och vetenskapligt sätt. Jag tror inte att Helena Edlund är en Jordan Peterson. Jag tror inte att Jordan Peterson skulle vara en bra präst, och heller ingen bra politiker.

   (Turné? T-shirts? Målle Lindberg?)

   Gilla

 16. Per Eriksson skriver:

  Ayn Rand beskriver, i boken ”Atlas Shrugged”, vad som händer när produktiva människor går hem pga att improduktiva och förljugna politiker har förstört samhället.

  Gilla

 17. Lennart Bengtsson skriver:

  För att få en ändring till stånd blir det nog nödvändigt att landets rikspolitiker inser att man blir tvungen att prioritera det egna landets problem och börja samarbeta med det parti som faktiskt försöker göra detta. Annars är det inta bara M som kommer att implodera utan även andra partier. Politikerna måste inse att de i första hand är tillsatta för att lösa Sveriges problem. Det vore också en fördel om de kunde inse att det inte är svenska vädret och klimatet som skall prioriteras ( som de ändå inte kan göra något åt) utan landets sociala infrastruktur som håller på att falla samman.

  Gillad av 10 personer

 18. B skriver:

  Det är ju förstås förfärligt om sådana samhällsviktiga funktioner som sjukvård och rättsväsende krackelerar, men jag funderar på om det ändå inte för något gott med sig att den tåliga samhällsbärande medelklassen säger ifrån, om inte med ord så med handling.
  Det är fullkomligt orimligt att vissa människor ska jobba i slitiga yrken där man till och med utsätts för hot, försaka sina familjer (jo, många känner att de försakar sina barn och andra anhöriga när de jobbar heltid och ibland mer i stressiga yrken), försaka fysisk och psykisk hälsa, förlora en stor del av sin tid och därmed sitt liv, medan andra lever på bidrag och inte gör det minsta för att försörja sig själva. Det kan hända att det för något gott med sig om skötsamma människor sätter ned foten. Det ska inte vara så att bara vissa människor förväntas bidra och göra rätt för sig medan andra kan leva precis som de vill på de hederligas bekostnad.

  Gillad av 5 personer

 19. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Beklagar, av två möjliga lösningar, den reaktiva eller den proaktiva, så verkar den reaktiva så utbredd att den är mest sannolik. Det beror på att den sanning som gäller fortfarande är förljugen. Några exempel: I debatten om förlossningsvården så är det ingen som nämner hur belastningen på välfärdssystemen från invandring försämrar välfärdstjänsterna för ursprungsbefolkningen. Vi har en finansminister som säger att läget är toppen i Sverige. Vi har en moderat partiledarkandidat som tror att allt blir bäst om moderaterna samarbetar med (s).

  Slutsatsen blir att de som inser farorna med utvecklingen inte bör eftersträva kollektiva lösningar utan satsa på Dig själv, säkerställ Din egen situation.

  Gillad av 1 person

 20. Jan Ahlström skriver:

  ”För vad händer när alla går hem?”
  Då har det gått åt h-e och jag tror vi är på god väg att hamna där.
  De som verkligen borde gå hem och skämmas, ansvariga politiker, vissa journalister och beslutsfattare, sitter tyvärr kvar på sina platser och svenska folket vänder sig i sängen och somnar om.

  Gilla

 21. Hortensia skriver:

  Tack, Helena. Hoppas många nya läsare har hittat hit och fortlöpande lyckas tillgodogöra sig den tänkvärda information, som så frikostigt levereras av dig, Patrik, Eddie och frimodiga gästskribenter.

  Precis alla de sanslöst kaotiska situationer, som ofattbart snabbt har blivit vanliga, hederliga, hyperciviliserat skötsamma svenskars vardag och totalhavererat vår trygga välfärdsstat och framtidstro…

  … beror till syvende och sist på den explosionsartade – demografiskt katastrofala – befolkningsökningen och kan, enligt min mening, endast förhindras genom att reversera massmigrationsströmmen.

  REPATRIERA MERA!

  Gillad av 1 person

 22. Eva Danielsson skriver:

  Egentligen är det förnuftsmässigt obegripligt att det har kunnat gå så långt utför. Att vi som har varit en rik nation i decennier och har världens högsta skatter nu har ett anorektiskt försvar, ett lamslaget polisväsende, en skola med social oro och urusla resultat, långa väntetider på behandlande sjukvård, ett stort antal kvinnor som har arbetat hela sitt vuxna liv som blir fattigpensionärer, skenande brottslighet överallt och fler och fler laglösa bostadsområden ….m m

  Det går fort att montera ner ett stabilt välfärdsland med hjälp av massinvandring och släpphänt politik, ivrigt påhejade av traditionella media.

  Vardagshjältarna är ju, som alltid, de som går till jobbet och gör sitt bästa. Förhoppningsvis har de en gemenskap med varandra på många arbetsplatser och förhoppningsvis får de ändå uppskattning av oss som av någon anledning kommer i kontakt med dem. Det räcker inte på långa vägar, så läget är kritiskt, precis som krönikan beskriver.

  Jag skulle vilja att alla svenskar kände för att räta lite på ryggen. Det finns inte fog för högmod (eller för jantelagen), men vi bör inse och hävda att svensk kultur är bäst just i Sverige. Och som följd av det, bör vi kunna kräva att alla som bor inom dessa våra geografiska gränser, anpassar sig till våra lagar och vår kultur.

  Om detta vore solklart, så vore polisens jobb, vårdpersonalens jobb och lärarnas jobb lite lättare. Att kunna tjäna samhället med allas vår uppbackning och respekt och inte behöva tvivla på om ledningen tolkar deras uppdrag likadant idag som igår eller imorgon. Att rättssäkerhet och professionalitet gäller fast ”allas lika värde” är en floskel och lögn.

  Det är tillräckligt svårt att vara säker på när man gör något rätt på ett bra sätt i arbeten med människor, utan att ha vad som är politiskt och ekonomiskt gångbart också som en faktor i huvudet. Sådant bör cheferna hantera själva och för övrigt våga ta konflikterna och backa upp sin personal även när aktivister eller andra bråkmakare (eller politiker) härjar och förstör.

  Gilla

 23. Bo Svensson skriver:

  Det behövs ju bra idéer om vad som kan göras efter en tillnyktring i ledarskapet och här är mina förslag:

  1: Med obligatorisk försäkring mot att begå brott, betalar man polis, kriminalvård, rättsväsende och brottslighetens övriga kostnader via försäkringspremier vars nivå man själv kan påverka genom sitt beteende och sin livsstil. – Heltäckande dna-register till en början för högriskklientelet och samtliga utlandsfödda. – Bulgarisk fängelsevistelse kostar visst 50kr/dygn och intern och miljarder finns att spara på att låta internerna välja mellan sådan och den dyra varianten. Då kan tiden man måste sitta inne avstämmas så att straffvärdet blir jämförbart men så att flertalet väljer den billiga varianten.

  2: Den andelen av bruttolönen som går till arbetsgivaravgift skall istället vara bundet sparande till ett individuellt trygghetskapital som skall betala de verksammas sjukvård och ledighetsförsörjning, inklusive pension.

  3: Med vägnätets investerings- och underhålls-kostnader, täckta via tonkilometerskatt, lyfter man bort dessa kostnader från statsbudgeten.

  4: Trafik- och arbets-skadeförsäkringar bör ha en sådan utformning att de totala kostnaderna blir täckta och inget lastas över på skattebetalarna.

  5: Skydd av natur och livsmiljö skall inräknas i normalitet så att det är den som skadar och minskar dessa värden som skall betala vår förlust. Metoden är miljö- och resurs-avgifter inklusive markskatter relaterade till graden av exploatering och försäkringar som täcker förlusterna där förövarna är insolventa.

  6: Kostnaderna för vården av dem med medfödda handikapp bör kunna täckas via försäkringar som regelmässigt köps av föräldrarna redan tidigt under graviditeten.

  7: Kostnaderna för den kommunala infrastruktur som motiverar markvärdena bör täckas via årliga avgifter på marken inom kommunen relaterade till läge och exploateringsgrad. – Så borde det ha varit från början. Nu kan man eventuellt införa ordningen för nyetablerade kommuner och för befintliga under loppet av en 50-årig övergångsperiod.

  8: Stödet till andras barns försörjning och undervisning med skattemedel bör i sin helhet relateras till barnens/ungdomarnas prestationer och beteende under sin skoltid.

  9: Medellösas sjukvårds- och försörjnings-kostnader kan täckas via ett visst antal timmars garanterad anställning per år mot existensminimum. Om alla andra betalar sin timlön gånger samma antal timmar i skatt med samma existensminimum som grundavdrag, har man här ett motsägelsefritt skattesystem där incitamenten överallt blir de rätta i alla valsituationer.

  10: Resurseffektiv flyktingasyl kan bestå i att köpa territorium av något skuldsatt land med milt klimat, dit alla som menar sig vara flyktingar skall vara välkomna att bosätta sig med eget ansvar för sin ekonomi men erbjudas hjälp med infrastruktur och rättsordning.

  11: Överförande till den individuelle skattebetalaren av ansvaret för skattemedlens fördelning på de av de folkvalda godkända posterna. – Den verksamhet som finansieras med skattemedel kan då släppas ut i den normala konkurrensutsatta ekonomin, där kvalitén på utbudet är direkt avgörande för intäktsflödet vilket bör avsevärt reducera kostnaderna.

  Ansvaret för att besluta om skattens nivå behöver då inte heller längre delegeras till något centralt organ. Vi kan avgöra det direkt genom en notering vid inbetalningen varvid erlagt belopp avgör röststyrkan.

  12: Först av allt måste vi säga upp alla orimliga förpliktelser vi kan ha åtagit oss genom undertecknande av diverse fördrag. – Vi klarade inte av dem.

  13: Utvisning-avvisning skall bestå i förpassning till bevakad enklav intill internationell flygplats varifrån man är fri att ta sig vidare till avlägsen destination.

  Gillad av 1 person

 24. Johan skriver:

  Tror vi närmar oss en kritisk punkt, precis som du skriver. I Sverige har vi traditionellt förlitat oss på att regering och riksdag tar hand om oss och landet. Idag meddelade AKB sin avgång och för några månader sedan blev ett kuppförsök inom L transparent. Säkert är det så att M slits isär av en spricka mellan blåmoderater och nymoderater. Ett år innan valet flagnar fernissan på de partier som vid det här laget borde byggt en solid allians om de är intresserade att få regeringsmakten. Istället framträder bilden av vilsna irrande partier som inte vet hur de ska orientera sig i ett nytt landskap.
  För oss är detta en helt ny situation: om inte politikerna vet hur de ska hålla ihop landet – de kan ju inte ens bilda en trovärdig allians – eller ens ena sina egna partier – what next?

  Gillad av 3 personer

 25. Wilmaalfons2 skriver:

  Du träffar mitt i prick Helena!!!
  Nu är måttet rågat, för mig också! Hur långt måste det gå innan förnuftet får råda???
  Naiva supermoralmakten Sverige som Olof Palme en gång sådde fröet till!!
  Nu måste vi säga ifrån på skarpen! Annars kan det bli inbördeskrig! I Sverige!!??

  Gilla

 26. Agneta Berglöw skriver:

  För vilken gång i ordningen jag skriver detta har jag fullständigt tappat räkningen på;Det går INTE att utbilda bort bristen på sjuksköterskor,poliser eller brandmän.100 platser gapar tomma på polishögskolan o ändå kör Löfven o kompani huvudet i väggen o satsar flera miljarder-just på polisutbildningen.Samt en myndighet ledd av låtsaspolisen Eliasson socialdemokrat utsedd av den röd/gröna röran.
  Lösningen stavas lön för mödan i oerhört tuffa jobb i frontlinjen.Anständig trygg arbetsmiljö med många händer i vården.På dagens akutmottagningar finns anställda väktare o ingångarna är låsta.Att man skall behöva vara rädd för att gå till jobbet är fullständigt oacceptabelt.

  Gillad av 2 personer

 27. Maria skriver:

  Jag tittade på filmen Mina drömmars stad från 1976 nyligen. En filmatisering av Per Anders Fogelströms bok där läsaren får följa en familj under 100 år med början 1860.
  Boken börjar med en av huvudpersonerna Henning, som 15-åring kommer till Stockholm från landsbygden och skapar sig ett liv här, arbetar som kolarbetare i hamnen vilket är ett tungt slitsamt arbete. Henning dör som 34-åring i TBC.

  Jag har läst den här bokserien som består av 5 böcker många gånger men aldrig sett filmen. Mina reflektioner efter att ha sett filmen är följande:

  1. Detta är grunden till vårt samhälle. Vi kommer i stort sett härifrån allihop. Mina förfäder var lantbrukare, rättare, sjökapten, vi har en adlig kvinna i släkten som gifte sig med en bonde då hon var på obestånd (gissar jag) samt många släktingar som utvandrade till Amerika då det var fattigt i Sverige och barnkullarna var stora.
  Jag tror att man skulle känna sig ganska så hemma i 1800-talets Sverige, mycket är annorlunda men mycket är sig likt. De har fått till miljöerna mycket bra i filmen.
  Har hört berättas för mig, av äldre släktingar, att man satt aldrig stilla sysslolös förr i tiden, man skulle arbeta även om man hade ont i leder, hade andra besvär. Min mormor, född 1905 fick en lavett då hon klippt lugg eftersom håret skulle vara som det var, i flätor. Min farfar gick till sjöss då det inte fanns arbete i landet och arbetade sig upp där.
  Det man behöver är mat för dagen, någonstans att bo, trygghet, ett arbete med drägliga villkor. Möjlighet att studera om man har läshuvud, kunna påverka sitt liv vilket man nog inte hade så stora möjligheter till då boken utspelar sig. Det är något jag tycker att alla ha möjlighet till, i den mån det går, men man måste själv arbeta för det.
  Det var det människorna ville förändra, drömde om kanske. Det är basen för ett gott liv.
  Människorna hade häpnat, inte trott sina ögon om de sett hur vi har det nu. Mycket är bra, andra saker är helt på tok.

  2. Den andra tanken jag fick då jag såg filmen var ” varför är de så fattiga”? Lönerna var små, de arbetade hårt, även lördagar men det var ingen som ”tog” alla pengarna trots stora klassklyftor.
  Jag tror inte alls att det är ”socialdemokraterna” som skapat välståndet som vi ser idag och som de själva tar för givet, i sin retorik att de gjort. Det är alla uppfinningar, i stort och smått, som möjliggjort utvecklingen och att människorna kunnat organiserat sig – sedan kom det som blev arbetarrörelsen.
  Det tog lång tid att tvätta förr, man hade storbyk, nu finns tvättmaskinen. Maskiner har ersatt många arbeten som förr var tunga och arbetsamma.

  Tror att socialdemokraterna har gjort sitt nu, sedan en tid tilbaka. De har förlorat rötterna till sitt ursprung. Förutsättningarna, samhället är annorlunda nu men vi människor är inte annorlunda. Vi behöver samma saker i grunden. Utifrån det skall man organisera samhället som vi skapar tillsammans. Grunden måste vara att man klarar sig själv så långt det är möjligt, inte att samhället tar hand om allt i teorin. För se hur det blir i praktiken!

  Gillad av 4 personer

 28. M Boberg skriver:

  Hade inte sagt/skrivit det bättre själv och då är det jävligt bra ödmjukhet är (inte) min starkaste sida (obs ironi) 10 Points till Helena.

  Gilla

 29. OT skriver:

  Som ett led i den danska regeringens arbete med att komma till rätta med gängbrottsligheten har man tagit fram en ny tolvpunktsplan, som bland annat kommer att innebära att militär personal avlastar polisen vid gränskontroller och andra verksamheter. Ny lagstiftning för att utvisa utländska gängmedlemmar ska påskyndas. Sedan den 20 juli har polisen i Köpenhamn också inrättat en tillfällig visitationszon, där de genomför stickprovskontroller för att stävja den senaste tidens skjutningar.
  https://www.nyatider.nu/danmark-satter-in-militar-mot-kriminella-gang/
  I Sverige grillas det korv och de utvisade får demonstrera med full uppbackning av polis och politiker.

  Gillad av 1 person

 30. Anders Eriksson skriver:

  Det var en god lägesöverblick över vårt förskräckande läge, Helena! Jag skulle bara vilja tillägga att jag tycker det är fullständigt surrealistiskt hur många som tycks vara totalt oberörda av vad som händer.

  Jag plockar ett av ämnena i högen: LÄRARUTBILDNINGEN. Jag har en vän som är universitetslektor. Han arbetar inte inom lärarutbildningen, men regelbundet har han lärarstudenter på sina kurser eftersom dessa lärarstudenter behöver fördjupa sig i hans ämne som det är tänkt att de ska undervisa i senare.

  Jag har flera gånger fått höra om hur gräsligt oförberedda dessa lärarstudenter är för uppsatsskrivande. Det handlar om oförmåga att få en uppsats att hålla ihop vad gäller syfte, frågeställningar, metod, material, undersökning och resultat. Jag har fått höra de mest hårresande exempel där t.ex. frågeställningar, material och resultat över huvud taget inte hänger ihop. Materialet kan inte användas för frågeställningen, frågeställningar besvaras inte, resultatet har inget med materialet att göra och så vidare.

  För ett tag sedan hade vi följande samtal om en sådan uppsats. Jag sade: ”Det låter som ett solklart fall att underkänna. Och alla är vi ju nybörjare i uppsatsskrivande någon gång, så med bra respons kan väl studenten lära sig något av det här.” Svaret blev ett uppgivet: ”Det här är det sista de gör före sin examen.” Med uppspärrade ögon genmälde jag: ”Men de måste väl ha skrivit uppsats tidigare?! De måste ju ha fått lära sig det här!” Svar: ”Ja, och nej. De har gjort inlämningsarbeten i grupp tidigare, men det här är första gången de skriver något självständigt.” Han har förstås tryck på sig att släppa igenom så många studenter som möjligt, och dessutom: ”Vad spelar det för roll om jag sätter krokben för dem strax före mållinjen? Om de inte har lärt sig vetenskapligt hantverk under hela utbildningen kommer de inte att lära sig det genom att tvingas skriva om uppsatsen. Det är för sent.”

  Gillad av 1 person

 31. Lars skriver:

  http://ulfbjereld.blogspot.se/2017/08/darfor-tvingades-anna-kinberg-batra-avga.html

  Jag konstaterar att Bjereld har rätt och fel, det är inte konservativt och liberalt Rheinfeldt blandade samman utan det var renodlad nyliberalism. Likaså vägrar analytikerna se problematiken med invandringspolitiken och därmed blir analyserna ointressanta.

  Batras främsta problem:

  1) En Rheinfeldtprodukt
  2) Samma ledningsgarnityr
  3) Svänger i invandringspolitiken, men kan inte ta ställning att ’vi gjorde fel i 8 år’
  4) Tappar väljare som tappat orienteringen till C och SD ‘vi gjorde väl inte fel…’
  5) Får inte med sig Alliansen eller S på ny invandringspolitik

  Hur jag än vrider på det så är det invandringspolitiken som ligger under merparten av de problem Sverige har idag oavsett om det är Skola, Vård o Omsorg, Polis, Bostadsbrist, brist på resurser till Pensioner och Försvar.

  Likaså är det en ideologiskt låsning kopplad till Sveriges humanistiska patos, en stor dos självöverskattning och storhetsvansinne.

  Jag tror man nu med den här manövern kan konstatera att:
  1) Ny partiledare bör vara socialkonservativ, kanske förre försvarsministern, och måste släppa in SD
  2) Måste förhandla med både Alliansen och S om ett stopp för invandringen

  Troligen sker inte det. Rationalitet tycks inte vara dominerande karaktärsdrag bland politiker. Följaktligen väljer de Kristersson eller Santesson och därmed skapar de motsvarigheten till Sahlin hos S, Juholt motsvarar Batra. Valet 2018, där hamnar de på 15 %.

  Antagligen spelar det ingen som helst roll om de övertalar Rheinfeldt eller Bildt att ställa upp, anden är utsläppt ur flaskan nu och de herrarna förknippas (mha lite SD retorik och fakta) med den katastrofala invandringspolitiken.

  Min slutsats är att låsningarna ligger kvar så länge C och L har samma invandringspolitik som Mp och V.

  Troligen nyval 2019.

  Gilla

 32. Ulf H skriver:

  Den enda möjliga lösningen på dagens situation i vårt samhälle, är att ”man” utvecklar en verklighetsförankrad moral där sanning och rätt är ledstjärnan. Det finns tyvärr ingen enklare väg.

  Gilla

 33. Torbjörn skriver:

  Kan bara hålla med.
  Jag har gått hem (stod inte längre ut att arbeta som utbildare) och nu väntar jag bara på den totala kollapsen.

  Gilla

 34. Conlon skriver:

  Jag förundras dagligen över den animerade debatten kring det s.k försvaret. Vad skall vi överhuvudtaget ha ett försvar till. Sverige är ju redan invaderat. Inte av en konventionell armé men av en kultur som föraktar och bryter ned samhället dagligen, bit för bit, bilbrand för bilbrand, gruppvåldtäkt för gruppvåldtäkt, åldringsrån för åldringsrån, skottlossning för skottlossning osv osv…..

  Gillad av 2 personer

 35. Göran Olsson skriver:

  Har en granne, företagsledare för ett större företag på västkusten.
  Han och hans familj flyttar till Spanien nu till hösten. (Han har fixat ett nytt bra jobb därnere.) Med följer 3-4 av hans närmaste medarbetare med familjer. Även kolleger på jobbet som kom hit i samband med krigen på Balkan på 90-talet pratar om att flytta tillbaka på grund av alla nya migranter.
  Funderar själv på att flytta efter att ha haft en muslimsk familj som granne de senaste 10 åren. Polisen har varit där 2-3 ggr i månaden i snitt alla åren. Var det inte narkotika brott så har det varit ekonomisk brottslighet eller misshandel när de haft fester. Maken kom på hustrun när hon vänstrade med en inneboende släkting, vilket resulterade i mordförsök på båda två för hederns skull. Han sitter nu av 7 år för mordförsök, men av någon anledning yrkade åklagaren inte på utvisning.

  Gillad av 1 person

 36. bjornwiklund skriver:

  Fruktansvärt bra skrivet och fruktansvärt läge.

  ”Det finns en ”point of no return” där läget blivit så illa att det inte går att förbättra, ens med fagra löften. Frågan är om vi snart är där?”
  ELLER när passerade vi den punkten?
  För ärligt vi har nu en ackumulerad årlig kostnad på 300 miljarder för vanstyre av landet….. och de facto har för många bitit ihop utan att säga ifrån…. ensam är stark sägs det dock gäller detta inte i ett PK samhälle . . men ”det är mängden som gör det”
  dvs 80–20 regeln gäller då 20% kommer till insikt, väljer et. al. kommer det att vända fort.

  ”En sak är däremot säker: När vi är där, kommer det att märkas. För vad händer när alla går hem?”

  Då kommer de som regerar landet ”ta tag i saken på riktigt”
  N.B. de 300 miljarderna skulle ta hand om alla flyktingar etc. i läger i närområdena.
  1. Lätt att återvända då krig upphör..
  2. Liten belastning på det svenska samhällskontraktet
  och
  OM all världens flyktingar skulle ges plats i läger så skulle
  dels andra länder bidra med flerfaldigt mer än vad Sverige behöver göra
  dels de av krig drabbade länderna berikas av det kompetensregn som då faller där
  dels N.B. trots alla länders mottagande så ökar antalet flyktingar i världen S.I.C.

  Det finns förmodligen en dold agenda över vad som under nästan ett decennium kallades berikning…

  REVERSERA!

  Gilla

 37. En röst söder om landsvägen skriver:

  Visst har de offentliga upphandlingarna i många fall varit en katastrof. Men det verkar som enbart ett fåtal av dessa katastrofer blivit kända genom media. Självklart skall svensk lag följas, men när detta inte sker gäller det att det inte blir allmänt känt. Konsekvenser för de som handlat upp korkat verkar i stort sett utebli. Vad händer egentligen med de som upphandlat sjukresor eller färdtjänst när de som vunnit upphandlingen inte klarar av att utföra uppdraget. Borde man inte vid upphandlingen bedöma om anbuden är realistiska, om de som lämnar anbuden har rätt kompetens, etc? Slutligen varför finns ingen uppföljning?
  När vi får höra att sjukvårdspersonal hotas av gängkriminella undrar jag om inte vården av skottskadade skulle kunna upphandlas globalt. Jag skulle välkomna om skottskadade gängkriminella fick sin akutvård på en akutmottagning i Långtbortistan, att all eftervård sker på samma ställe och att anhöriga som önskar besöka de skottskadade skall erbjudas subventionerade enkelbiljetter. En sådan lösning skulle säkerligen minska våld på akutmottagningar och hot om våld mot sjukvårdspersonal samtidigt som vårdresurser skulle frigöras så att andra vårdköer kan kortas.
  En annan förändring av upphandlingar är att vi bör kunna utnyttja offentliga resurser i större utsträckning. Exempelvis bör militära ingenjörsenheter kunna utnyttjas vid vägbyggen, en av dessas uppgifter vid krig. När vi nu ökar vår militära kapacitet hoppas jag att uppgiften att stödja det civila samhället utnyttjas i tor utsträckning. Det är ju detta som vår militär skall försvara och där det rimligt att militära resurser får användas.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.