Håll tassarna bort från historien

Lennart Bengtsson

Revolutionärer och aktivister har inte bara velat omskapa samhället utan önskar även lägga historien tillrätta i samma radikala ”Neuordnung”. Vi blir ständigt påminda om detta. I Sovjet såg man historien som en del av nuet och när någon medlem av partiet föll i onåd, som Beria på sin tid, blev det nödvändigt att skriva om alla böcker och encyklopedier för att försäkra att mannen även försvann ur historien. Lenin lär ha föreslagit att statyer skulle tillverkas av papier maché och på detta sätt ges ett begränsat liv och på ett naturligt sätt försvinna ur historien.  

Islamska Staten har gjort en dygd av att systematiskt förstöra klassiska byggnader och minnesmärken av andra religioner och de kinesiska maoisterna försökte till och förstöra den kinesiska muren. Nu senast påminns vi om att man även i dagens USA vill ändra på historien genom att flytta undan statyer på general Robert Lee då dessa av många ses som symboler för vit makt och förtryck. Upploppen i Charlottesville var en följd av ett förslag att avlägsna ryttarstatyn av Robert Lee i stadens centrum. Något som nu uppenbarligen kommer att verkställas.

General Lee var befälhavare för sydstaternas arme under det amerikanska inbördeskriget. Vid inbördeskrigets början 1861 erbjöds Lee befälet för unionsarmén, men valde att ta avsked och fick istället ta över sydstaternas armé. Efter hårda strider tvingades den numeriskt kraftigt underlägsna sydstatsarmén trots effektivt motstånd att kapitulera och general Lee förlorade både sin egendom och sitt medborgarskap. Medborgarskapet återfick han postumt efter 100 år av president Gerald Ford.

Varje tid har självklart sina idiosynkrasier och när jag kom till Uppsala på 1950-taler firades fortfarande Karl XII dödsdag den 30 november där varje nation vid universitet förde sina fanor till en parad på St Eriks torg. Själv deltog jag som fanbärare för Västgöta nation.

De större svenska städerna har minnesmärken från en tid som knappast är linje med dagens värderingar där forna tiders krig och örlog vilka idag ersatts med kramar, kyssar och kärleksbomber. De flesta tycker naturligt nog att det senare är att föredra även om det inte alltid hjälper mot stygga fienden. Säkert finns det många aktivister i dagens Sverige som helst vill ändra på landets historia genom att flytta undan eller smälta ned statyer på kungar och krigare från förr som inte kunde leva upp till dagens värdegrund.  I biblioteken ser fanatiskt korrekta bibliotekarier till att olämpliga böcker försvinner ut bokhyllorna samt i deras ögon ny ”farlig” och ”kränkande” litteratur aldrig kommer att hamna där. När det gäller digital text är detta idag enkelt att tillrättalägga och snart möjligt att genomföra i realtid efter varje vink från rättänkande PK-ister. Detta förekommer ju redan med negerkungar som försvinner ut Pippiböcker och zigenabaroner som inte ens får finnas i operetterna. Vissa

barnboksförfattare som Jan Lööf blev ombedd att rita om en del av sina gubbar med stora näsor, skägg och dyster blick.

I all tysthet är säkert äldre svensk historia redan på väg till de kommunala värmecentralerna ty i Sverige föröder man inte energi lika släpphänt som i 30-talets Tyskland där slutmålet för den politiskt inkorrekta litteraturen var de offentliga bokbålen.

Det skulle inte förvåna mig att man en dag till och med kommer att ha en ny fräsch myndighet som får ”kulturredigeringen” som sin huvuduppgift. En sådan myndighet kan få ett brett ansvar som även kan komma att inkludera ändring av olämpliga klimatdata som kraftfulla oväder och värmeböljor under tidigare år för att inte riskera att reducera eller nullifiera fruktan för dagens och framtidens extremväder.

Tanken att ändra på historien och avlägsna allt som dagens värld inte anser politiskt korrekt är ett högst skrämmande perspektiv. Tankarna går till Bradburys Fahrenheit 451 och andra science fictionromaner som börjar bli vår tids verklighet. Vi måste alla gemensamt försöka stoppa en sådan utveckling om vi skall kunna bevara det öppna och fria samhället mot tidens nya mörkpersoner. Låt oss därför behålla vår historia som den var och inte lägga den tillrätta. Om vi gör detta förgör vi samtidigt oss själva. Man kan inte och skall inte ge sig ut på resor i tiden.

22 reaktioner på ”Håll tassarna bort från historien

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   Olle: Den hade jag inte läst.

   Berättelsen kanske blir verklighet inom en nära framtid, fast med en annan ockupationsmakt än han Delblanc tänkte sig.

   En som knappt någon ens kunde föreställa sig på hans tid.

   Gillad av 1 person

 1. Leif VE skriver:

  Kulturarvet angrips nu från två håll: från islamistiska terrorister och postmoderna vänsteraktivister beväpnade med hackor och rep, hotfullt viftandes med den senaste hallstämplade värdegrunden. Kulturskymning. Snart kolmörkt.

  Gillad av 4 people

 2. V for Vendetta skriver:

  Att ta ifrån en nation sin historia är att ta ifrån den sin identitet. Därför arbetas det nu frenetiskt på att skrota allt man gräver upp ur marken från vikingatid och storhetstid i tysthet med argumentet att det är för dyrt att bevara allt. Inte ens förslaget att man skulle utbilda hembygdsföreningar i att konservering hamnar i god jord, saker som minner om en tid som kan förknippas med att Sverige var en homogen och upplevt stark nation skall bort. Våra nuvarande ledare vill uppenbart att vi skall bygga en ny historia och glömma den vi fått till oss genom århundradena.

  Gillad av 6 people

 3. larslindblog skriver:

  Det var nytt för mig att man i USA kunde beröva människor deras medborgarskap . General Robert Lee hade sedan postumt återfått det av president Gerald Ford.
  USA är ett demokratiskt land , Sverige härmar ju nästan allt från USA … här finns kanske något att undersöka för en kommande vettig regering ?

  Gillad av 3 people

 4. Olle Reimers skriver:

  Lennart Bengtsson; du har naturligtvis helt rätt, men i det rådande värdegrundsklimatet kommer ingen undan; inte ens historien (eller allra minst historien kanske man
  ska säga).

  Vi som alltså inte ansluter oss till denna nihilism måste sätta klackarna i backen och spjärna emot med all upptänklig kraft. Det finns två skäl till det: dels vill vi inte veta av någon historieförfalskning eftersom vi då rycker undan själva grunden för att lära oss någonting; men dels -och vilket på kort sikt åtminstone – är viktigare, är att vi gör vad vi kan för att förhindra ett totalitärt maktövertagande.

  Av historien har vi lärt oss att nihilism av värdegrundskaraktär oundvikligen leder till tyranni. Därför måste vi slåss!

  Gillad av 5 people

 5. Olle Reimers skriver:

  Jag vet att om man börjar tala om maktövertagande, hemliga agendor, globalisering o.s.v. blir alla vi som är iite erfarna skeptiska: ”åh, nu går han väl ändå för långt” ”inte kan sån´t hända i Sverige”; o.s.v.

  Nazism och kommunism var typiska exempel på just sådant jag räknade upp och kommentarerna från borgerligt sinnade personer som vi lät precis så. Ändå hände det!

  Att tänka i konspirationstermer är att ha tagit lärdom av historien. Tyranner tar makten på grund av medelklassens passivitet och lite halvfega intellektuella hållning.”Trams” hör jag i andanom. Jodå; men trams är det bara när fakta talar emot tesen. I det här fallet pekar de mesta fakta åt andra hållet; om man vågar titta på dem!

  Gillad av 3 people

 6. JAN BENGTSSON skriver:

  Då krävs det nog en röst FÖR FÖRÄNDRING 2018?
  Annars lär den kulturella nedmonteringen fortsätta…

  Disney’s lilla lekstuga har varit förödande!

  Vi behöver ett starkt statsbärande parti,
  som börjar se till Sveriges bästa)

  Gillad av 2 people

 7. Christer Hanefalk skriver:

  Intressant! Till listan över bortglömda/ihjältigna svenska hjältar kan vi lägga Johan August Gripenstedt som väl kan betraktas som den svenska välfärdens skapare. Jag antar att hans gärning inte riktigt passar in i den socialdemokratiska historieskrivningen som gärna vill tillskriva socialdemokratin all ära för landets framsteg. Det är intressant att notera att se vilka beslut som fattades/åtgärder som vidtogs mellan 1840 och 1865 och vad dessa ledde till under perioden 1870 till 1970. Jämför gärna besluten som fattats under 1950 till 1975 och vad dessa lett till för utvecklingen i vårt land under perioden 1980 fram till nu.

  Gillad av 5 people

 8. Sten lindgren den äldre skriver:

  Instämmer helt i resonemanget: Jag kan möjligen tillföra några synpunkter baserat på att jag nyligen läst ut Bengt Liljegrens bok om Karl den XII. Boken är intressant och underhållande och ger en betydligt mera nyanserad bild av kungen än den propagandaartade beskrivning som format de intryck många av oss har. På slutet i boken visar Liljegren hur synen på Karl den XII har pendlat mellan att se honom som en hänsynslös galning till att framställa honom som nationens hjälte. Den förra är den riktiga bilden men det är tankeväckande att notera hur kulturpersonligheter, akademi, byråkrati och politik stundtals okritiskt skapat och förstärkt hjälteglorian och hur detta sedan förmedlats bl a i undervisning, musik, böcker, filmer etc.

  Varför jag tar upp detta är för att peka på hur otillförlitliga olika institutioner är och hur lätt man ersatt fakta med propaganda. Som jag ser det sker samma sak idag, var och varannan dag hör man exempelvis i MSM att ”forskning visar ditten och datten,,,,”, lita inte på forskning som innehåller en god portion tyckande, lita inte på kulturpersonligheter.

  Gillad av 2 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Även om verklighetens Karl XII var en galning, vilket vi knappast kan veta, så har föreställningen om ett lejon mellan fyra krukor likväl ett värde. Vi skall själva titta framåt och vad det gäller historien acceptera våra förfäders bedömingar och passioner som krafter som först och främst har fört oss dit där vi är idag.

   Gillad av 1 person

  • Peter M skriver:

   Han var kung och ledde sitt land efter sin tids sed. Det var inte en fredlig tid. Han fick som tonåring rycka ut och försvara sitt land när tre grannländer gjort upp om att dela vårt land mellan sig.

   Själv kan jag fortfarande känna en liten ilning när jag läser om den siste kungen som faktiskt ledde sina trupper i strid. Som Frans G Bengtsson skrev. Han sa inte gå till sina soldater. Han sa kom.

   Gilla

 9. dolf skriver:

  1984 blir sannare och sannare för var dag som går. Det enda som Orwell egentligen inte lyckades få till var själva årtalet.

  Ett ganska talande exempel på historierevisionism ser vi i USA. Alla vet ju att republikanerna är rasister, före detta slavägare, och att demokraterna är de goda frihetskämparna. Men tänk, det är inte riktigt vad historien säger. Det republikanska partiet bildades just i protest mot slaveriet. Och vad gjorde sig Robert Lee egentligen skyldig till?

  Jag rekommenderar starkt följande video:

  Gillad av 2 people

 10. Jan Ahlström skriver:

  Mycket bra inlägg!

  Får dessa ”Sverigemördare” fortsätta att montera ner landet, dess historia och traditioner så blir det väl såsmåningom även förbjudet att släktforska.

  Vi är nu i slutet på sommaren, snart sänker sig mörkret över landet.
  Blir det någon vår?

  Gillad av 1 person

 11. dolf skriver:

  … om kopplingen mellan vad jag skrev och videon inte är uppenbar, det kommer efter 16 minuter.
  strax före 18 minuter:
  Molyneux: ”I want that goose-egg [0] to roll around in peoples’ brains a little bit, number of republicans that owned slaves: Zero. Number of democrats?”
  D’Souza: ”So on the eve of the civil war [inledningen av inbördeskriget] there were in fact 4 million slaves in America, and everyone of those was owned by a democrat”

  Gillad av 2 people

  • Underdog skriver:

   Problemet med resonemanget är att varken det demokratiska eller det republikanska partiet idag är vad de var före och under inbördeskriget. Andrew Jackson var den förste demokratiske presidenten och han är en uttalad förebild för Donald Trump, bl a eftersom han kom till Washington på ett löfte om att rensa träsket. Demokraterna var totalt genomkorrupta under andra halvan av 1800-talet (Tammany Hall) men reformerades sedan.

   Stefan Molyneux är en obehaglig person som gärna relativiserar terrordåd som utförs av högerkrafter och skriver om historien så at den skall passa hans agenda. Enligt min mening en tvättäkta fascist. Och ja, jag har sett många av hans videor.

   Gilla

 12. Ina Höst skriver:

  Kunde inte vara mer enig med dig, Lennart Bengtsson! Gäller även klimatfrågan!
  Att ge sig på och förstöra ett folks kulturarv är en del i ett folkmord!
  Spelar ingen roll vad kulturarvet symboliserar och vad man tycka om det, det är ett folks historia och ibland världens. Alla folk har ljusa och mörka inslag i sin historia. Historien är erfarenheter att lära sig av och ger dessutom kontinuitet och sammanhang i utvecklingen.
  Sådan förstörelse är fruktansvärd!
  Förstörelsen av Buddhastatyerna i Afghanistan,
  Plundringen av Bagdads nationalbibliotek med urgamla kilskrifter (fast en del lyckades man rädda undan) och annat världsarv.
  Förstörelsen och plundringen av Palmyra,
  Sprängningarna av hundratals kyrkor och kloster från bysantinsk tid i Kosovo.
  Nu senast ger man sig på statyer i USA!
  Jag kan förstå att man i Baltikum flyttat Leninstatyer från stadens torg för att slippa att ständigt påminnas om den hemska sovjetiska ockupationen. Men de har inte förstörts, bara flyttats till en minneslund.
  Här i Sverige låter man herrgårdar och slott slitas ner i asylboenden och i värsta fall vandaliseras. Tur att det fortfarande finns fideikommiss så att en del kan räddas åtminstone.
  Här ändras det i klassiska verk för att de ska bli mera PK.
  Här vill vår kulturminister göra om våra museer till propagandacentraler för mångkultur och skingra en del samlingar.
  Här går en del uppgrävda bronsåldersföremål till metallskrot med hänvisning till att man inte har råd att konservera dem även om det finns andra som är villiga att ta hand om dem.
  En skam!
  Jag har i min bokhylla Svensk Uppslagsbok från 1952. Det verket är sakligt och utan värderingar och jag konsulterar det ofta när jag vill ha uppgifter om historien. Jag litar på dem, mer än på NE som jag tycker är ytlig och vinklad många gånger. Klart det har hänt mycket inom kemi, medicin och elektronik sedan 1952, men det är ämnen som inte är så lätta att förvanska.
  Jag har andra historieböcker eller häften som jag tycker är väldigt intressanta, t.ex. Bo Gräslunds Perspektiv på vår äldsta historia (1968) eller Nordiska museets Modell Sverige (1985) som handlar om när vi gick från agrarsamhället och in i industrialismens tidevarv och byggde det moderna Sverige. Det finns förstås fler.

  Gilla

 13. Werner von Winkelbaum skriver:

  Som Evert Taube paminner oss i sin visa ”Kinesiska muren”

  Det var Chi-Huang-Ti, kung av Tsin
  Som lät bygga den kinesiska muren
  Och bränna alla böcker i Kina….
  [for att historien skulle borja med honom…..]

  Vi ror oss mot ett intolerant enfaldssamhalle.

  Werner

  Detta hände på Hannibals tid, innan Jesus var född
  Det var kungen av Tsin, Chi-Huang-Ti
  Kring alla kungariken han besegrat
  Lät han bygga den kinesiska muren

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.