Varför attackerar jihadisterna kvinnor?

mohamed2

Mohamed Omar

En jihadist attackerade folk med kniv i Åbo, Finland. Det skedde fredagen den 18 augusti och enligt vittnen ropade han ”Allahu akbar” när han gick till attack. Jihadisten var en invandrare från Marocko. Det har nu kommit fram att han valde ut kvinnor som offer. Två kvinnor dödades i attacken. Även de flesta av de skadade är kvinnor.

Varför attackerade han kvinnor? Jag tror att det beror på att, för muslimska fundamentalister, den obeslöjade och självständiga kvinnan är en symbol för den ”sataniska” västerländska kulturen. När muslimska fundamentalister talar om det man hatar med väst så kommer alltid detta fram: kvinnorna täcker sig inte, kvinnorna är ”horor”.

Egyptiern Sayyid Qutb (1906-1966) är en av den moderna islamismens viktigaste ideologer. På 1940-talet reste han till Amerika. Det han framför allt reagerade på – med fasa – var det könsblandade sociala umgänget och de lättklädda kvinnorna.

Qutb kom inte hem till Egypten för att berätta om Amerikas demokrati eller dess blomstrande vetenskap, litteratur och musik. Han kom hem för att berätta vilket vidrigt samhälle det var eftersom kvinnorna var lättklädda!

Detta synsätt är mycket vanligt i islamvärlden, man ser sin kultur som mer moralisk eftersom kvinnorna är beslöjade, deras liv är reglerat och könen lever segregerade. Jag minns en predikan i Uppsalamoskén då imamen sade: ”Vill ni att era döttrar ska bli som svenska kvinnor? Utan respekt, som gör vad de vill? Som ligger med vem de vill? Dom kommer att stoppa er i helvetet. För Allah kommer att fråga er vad ni gjort. Ni är ansvariga.”

Vad imamen ville ha sagt i sin predikan, som var riktad till fäderna i församlingen, var att om de inte ser till att deras döttrar uppför sig islamiskt, så kommer de också att straffas av Gud. Döttrarnas synder kommer att läggas på fäderna. Här ligger en av förklaringarna till hedersförtrycket.

Två konvertiter till islam, Pernilla Ouis och Anne Sofie Roald, publicerade 2003 boken Muslim i Sverige. Bägge har sedermera lämnat islam. Men de var akademiskt skolade muslimer när de arbetade med boken, vilket gav dem en unik inblick i muslimska miljöer i förening med ett kritiskt resonerande forskarperspektiv. På flera ställen tar de upp muslimernas syn på svenskar.

Många muslimer, förklarar de båda författarna, ”definierar sig utifrån den icke-muslimske västerlänningen”. De nämner sedan en händelse som ett ”typexempel” på hur vad de kallar ”västofobi” kan se ut:

”På en muslimsk fest i invandrarförorten Rosengård (Malmö) i februari 2003, talade en man om vad den muslimska högtiden Eid al-Adha står för. Han förklarade att på den muslimska högtiden samlas muslimer för att dyrka Gud medan ’svenskarna’ under sina religiösa högtider ’dricker’, och är ’otrogna’ och lever ett allmänt utsvävande liv.”

En viktig aspekt av det västofobiska synsättet bland muslimer, menar de två forskarna, är sexualiteten:

”Svenskar ses som sexuellt dekadenta, de kan ha sex med vem som helst inklusive sina familjemedlemmar och folk går halvnakna på gatan. Detta är vanföreställningar som inte bygger på egna erfarenheter, utan på fördomar som har sitt ursprung i tolkningen av det som visas i media. Få muslimer verkar känna till de svenska koderna och att de flesta svenskar har en moral i sitt sexuella beteende.”

Föraktet för den svenska kvinnan, och den västerländska kvinnan i allmänhet, är vida spritt både bland muslimska fundamentalister och i den större gruppen kulturmuslimer.

Attacken mot Ariana Grande-konserten i Manchester den 22 maj i år var också riktad mot kvinnor. Barn och ungdomar, mest tjejer, hade samlats för att lyssna på musik och ha kul. Så som vi gör i västvärlden. Men så gör man inte i strikta islamiska länder. Där kan inte unga tjejer gå ut hur som helst.

Profeten Muhammed krävde att kvinnor skulle hållas dolda, inte höja rösten och inte skratta. Han förbjöd musik. En konsert där unga flickor samlas – fria, glada, skrattande, sjungande – är alltså en symbol för allt jihadisterna hatar med västerländsk kultur.

Jag tror att det finns en koppling mellan dessa spektakulära jihadattacker och hatet mot den västerländska kulturen som tar sig uttryck på mindre spektakulära sätt i vardagen. För 17 år sedan delade fyra Rinkebykillar med sig av sin syn på svenska tjejer. Reportaget, ”Det kan hända den snällaste kille”, publicerades i Dagens Nyheter den 11 februari 2000.

”Men det är inte lika fel att våldta en svensk tjej som att våldta en arabisk tjej”, säger Hamid. ”Den svenska tjejen får ju massor av hjälp efteråt, och hon har nog redan knullat. Men arabtjejen får problem med sin familj. För henne är det en stor skam att bli våldtagen. Det är viktigt att hon har kvar oskulden när hon gifter sig.”

”En tjej som går ut på kvällen utan någon kille som kan skydda henne får skylla sig själv”, fortsätter Hamid, ”särskilt om hon är full.”

Hur har det gått för Rinkeby sedan dess? Det har bara blivit sämre. Kvällen den 24 augusti 2015 sände Aktuellt ett reportage från Rinkeby. Reportern befann sig på torget med den somaliska ex-muslimen Mona Walter. Ett gäng aggressiva ungdomar skrek ”Det här är inte Sverige!” och ”Hora!”

Det här är inte Sverige, sa de. De har rätt. För i Sverige får man lämna islam. I Sverige behöver inte en kvinna inte gå i heltäckande kläder.

Anständiga kvinnor ska beslöja sig. Detta synsätt riskerar att glida över i en syn på obeslöjade kvinnor som oanständiga eller till och med ”horor”. Det innebär ett förakt för icke-muslimska kvinnor och för muslimska kvinnor som inte följer islamiska ideal eller, som Mona Walter, lämnar islam.

Det är egentligen inte så stor skillnad mellan vad Rinkebykillarna säger till Dagens Nyheter och vad som sägs av vissa imamer i Sverige. I en föreläsning med rubriken ”Kvinnan i islam” säger imamen Muadh Zamzam att flickor måste täcka sig för att inte väcka männens lust. Och männen måste vakta på sina kvinnor.

“Inte vem som helst ska titta på våra kvinnor. Jag blir arg om jag ser att någon tittar på min fru. Jag vill inte att någon ska titta på min fru, på min mamma, min syster. Det är så muslimer ska vara.”

Så jämför imamen kvinnor med choklad. De som är insvepta i papper ska man ta, de som ligger utan förpackning tar flugorna.

Dessa imamer, även om de inte uppmanar till sextrakasserier och våldtäkter, underblåser föraktet för västerländska kvinnor och muslimska kvinnor som valt en västerländsk livsstil.

Kvinnorna som höggs ner i Åbo och flickorna på konserten i Manchester var inte så mycket värda enligt detta synsätt. De saknade ”förpackning”. De var flugmat.

Klicka här och gilla min sida på Facebook!

32 reaktioner på ”Varför attackerar jihadisterna kvinnor?

  • Ourgon skriver:

   Flugmat, såklart. Det är inte är hennes kommunistiska övertygelse som drar dem, Afghaner har inte särskilt mycket med kommunister sedan landet invaderas av röda armen.

   Gilla

   • Jakob skriver:

    Om nu en dag islam vinner reell makt i Sverige kommer just sådana som Dinamarca att äntligen inse och uppleva att de blivit lurade. De är riktiga jubelåsnor som inte förstår att de enbart är ett verktyg i en kamp där de aldrig själva kommer att få vara med bland segrarna om den vinns.

    Gilla

 1. weasel skriver:

  Jihadisten i Finland var en ”asylsökande från Marocko”.
  Vingresor har hela 29 hotell att välja bland , medan tui, före detta fritidsresor, endast har 13 hotell att välja mellan om man vill åka på chartersemester till det landet som han hade flytt ifrån….

  Gillad av 7 personer

 2. Underdog skriver:

  Det är rätt. Hela Koranen är riktad till män och det som står om kvinnor är förmaningar till männen om hur de skall behandla sina kvinnor som är som vilken annan ägodel som helst. Något mer värd om det är en fri muslimsk kvinna än om det är en otrogen slavinna, men samma grundläggande synsätt. Det finns ingen möjlighet att förena det synsättet med det västerländska, särskilt inte i ett land som är så egalitärt och sekulariserat som Sverige.

  Eftersom det är Koranen och därmed Islam som är problemet går det inte att lösa det inom Islam.

  Läs f.ö. ”Why do they hate us” av Mona Eltahawy. Finns på nätet.

  Gillad av 5 personer

 3. Verdandi skriver:

  Tack. Jag läste den artikeln. Jag minns den som igår.

  Det var första fröet, den första insikten på den smärtsamma vägen till den punkt där jag är idag. Stolt medlem i SD, kvinna och ättling till de fantastiska människor som kallades barbarer, då de kristna landsteg för 1000 år sedan…

  Gilla

 4. Lars skriver:

  Tragiskt när i Sverige SD attackerar kvinnors rättigheter och gör sig till talesmän för begränsad aborträtt. Ännu värre när man i Stockholms landsting propagerar för att samvetsfrid för barnmorskor (och i förlängningen läkare och annan personal kan tänkas – vi får en situation som Italien där klausuler om samvetsfrid gör att man undviker aborter pga socialt tryck inom yrkeskåren). Om jag söker anställning hos Bofors så kan jag inte vägra arbetsuppgifter pga samvetsfrid. Det gäller alla anställningar på arbetsmarknaden. Utbildar man sig till barnmorska så får man acceptera de lagar och regler som gäller i samhället. Ska vi utveckla ett kristet fundamentalistiskt samhälle motsvarande den islamska fundamentalismen?

  Det är tråkigt med SD när man går ut med så ogenomtänkt agerande som utifrån förment moral undviker att se helheten i samhällsbygget.

  Gilla

  • Stoffe skriver:

   Jag håller med om att SD’s inställning till abort är märklig. Det för tankarna till amerikanska republikaner och gamla religiösa åsikter. Jag trodde ju att SD hade viktigare agendor.
   Ofta frågar jag mig om ett nytt parti med ganska lika mål men utan SD’s personliga kopplingar till nazister och märkliga idéer som den ovan skulle ha betydligt större framgång i Sverige.
   Det skulle vara underhållande att se media och vänsterpolitiker försöka förhålla sig till ett sånt parti. De skulle inte kunna dra fram rasistkortet, inte peka på konstiga irrationella idéer, utan bli tvungna att debattera vettigheten i det som sker i Sverige idag.

   Gilla

 5. BjörnS skriver:

  Tack, Eddie! Allt du skriver om islam och som kan hjälpa oss att förstå det, ur västerländsk perspektiv, snedvridna tänkandet är guld värt. Även om jag känner igen mycket kan det inte upprepas för många gånget. Droppen urholkar stenen.

  Gilla

 6. Jan Ahlström skriver:

  Hallå alla ”feministproffs”, Gudrun Shyman,Rosana Dinamarca , Stefan Lövfen osv osv vad har ni för synpunkter på detta inlägg?

  Gilla

  • Underdog skriver:

   Därför att de är okunniga och inte har läst på. Koranen finns på nätet översatt till svenska. Det är bara att börja läsa. Men nästan ingen gör det. Och sedan kommer de upp med tanken att bibeln också innehåller mycket otrevligt. Men då missar man den kvalitativa poängen som ligger i att Koranen enligt muslimsk tro är dikterad för Mohammed av ärkeängeln Gabriel på uppdrag av gud. I Islams trossatser ligger att Koranen är guds egna ord som man inte kan avvika ifrån. Effekten av detta är fundamentalism.

   Om man läser Koranen får man intrycket att gud har svårt att prata rent. Men det får man inte säga. De som säger det blir mordhotade, liksom historieprofessorn Tom Holland som hade magen att påpeka att det inte är mycket i den officiella historieskrivningen kring Islam som går att belägga med normal historievetenskaplig metod.

   Om du har en timme över; sök upp ”Islam the untold story” på Youtube. Eller ännu hellre läs; ”In the shadow of the sword”. Båda av och med Tom Holland

   Gilla

 7. Fredrik Östman skriver:

  Riktiga män mördar inte kvinnor. Riktiga män tvingar inte kvinnor att bära skynken och tält och täcka sina huvuden och de tillåter inte andra män att göra det heller. Riktiga män skiljer inte kvinnor från män i församlingen. Riktiga män slår inte kvinnor. Riktiga män respekterar kvinnor som likvärdiga människor. Riktiga män har heder och ära. Det har inte de som sysslar med dessa och liknande avskyvärda nidingsdåd. Sådant gör bara hundsvott.

  Gilla

 8. thomas asplund skriver:

  En fråga Omar. Många muslimer vill ha sharialagar. Kan det vara så att de känner sig själva och sin kultur, där de då tycker att det enda sättet att hålla sina våldsamma seder i schack är med hjälp av drakoniska lagar?

  Gilla

 9. Christer Holm skriver:

  För egen del kan jag tycka att det västerländska samhället har en viss dekadens. Men det är Min åsikt och den kan jag få ha, precis som alla andra får ha sin åsikt, något som jag saknar i vårt samhälle som numera är något unket åsiktsförtryck utan intressanta diskussioner.

  Men så till dessa bestialiska handlingar. Det är bra att förstå hur de kan uppstå. Men, det får aldrig gå före att stoppa handlingarna, hindra dem i dess vagga, och att egentligen förstå och agera utifrån att vi helt enkelt inte passar ihop.

  Gilla

 10. Ken skriver:

  Om vi nu tänker oss att vi VILL integrera/assimilera muslimer i Sverige och få dem att anamma västerländska värderingar och kultur – hur förklarar vi FÖR DEM varför vi anser deras moral och islams lärdomar felaktig? Hur kan vi tillsammans göra det? I egna individuella diskussioner med dem? På ett sätt som de förstår?

  Att sitta och skriva flamebaits för att uppröra folk, under förespegling att ”sprida kunskap”, är knappast produktivt. Vi är väl bättre än så här? Eller?

  Gilla

  • Inga skriver:

   Där tror jag du har rätt. Den enda vägen är att försöka få dessa att förstå våra värderingar och förklara vårt synsätt samtidigt som att våra lagar måste följas för att få uppehållstillstånd annars utvisning. Att detta är svårt inser jag också men det borde vara målet.

   Gilla

  • Janne skriver:

   Om deras värderingar har med deras religion att göra, kommer det inte att gå att ”förklara” våra värderingar, i så fall måste de avstå från islam..
   T.ex anser de att kvinnornas kroppar måste skyddas genom slöjor och det måste innebära att de anser att våra kvinnor gör fel genom att inte bära slöja.
   Hela islam innefattar massa regler om hur man skall leva. Vill man leva enligt sharialagen, kan man inte följa svenska lagar.

   Gilla

  • Underdog skriver:

   Första gången jag var i Istanbul slogs jag av att det i centrum var färre beslöjade kvinnor än det är i Östra Nordstaden i Göteborg en vanlig dag. Jag har pratat med muslimer från Iran, Turkiet, Tunisien, Egypten och Israel i deras hemländer. Det de jag fått kontakt med haft gemensamt är att de inte tagit religionen på riktigt allvar. Det vi behöver göra för att komma vidare är att sekularisera dem. Det finns dock stora problem med det, bl a därför att de går i försvarsställning. Koranen är guds rena ord. Kan man kompromissa med det?

   Gilla

 11. Stoffe skriver:

  Vad jag inte förstår är varför man som muslim vill befinna sig i Sverige och Europa? Om vår kultur och vårt beteende är så upprörande, varför vill man då vara här? Varför vill man inte bara åka tillbaka hem igen?
  Jag kan förstå att krig och konflikter nödvändiggör flykt. Men kan man då inte befinna sig på ett annat ställe med tanken att man kommer att återvända och därmed inte bry sig moraliskt över det samhälle där man befinner sig?

  Det finns helt enkelt gott om muslimska länder så försök då flytta dit och låt våra länder vara.

  Gilla

  • Janne skriver:

   En stark anledning är att Sverige är mycket generöst med välfärden, därför har vi fortfarande störst migration per capita i Europa. Och ju fler muslimer lever här, dessto lättare det blir att leva som äkta muslim bland andra muslimer i Sverige. Man bygger moskeer och får bidrag för sin religion från svenska staten. På sikt kan de väl hoppas att det är vi som blir i minoritet.
   Andra muslimska länder är inge generösa mot sina tros fränder. Ta Quatar eller Emiraterna.
   Du får aldrig medborgarskap där eller försörjning om du inte har jobb. All välfärd är till de egna.
   Det är ”allas lika värde” i islamska länder.

   Gilla

 12. Magnus Lyckå skriver:

  De många sexuella övergreppen i grupp mot kvinnor i Tyskland, Sverige mm, är ju också i linje med detta. Det allra minsta man kan säga är att dessa angripare helt saknar den i västvärlden typiska reflexen att skydda kvinnor och barn.

  Även bland de få som ser våld och aggression som något positivt i väst anses angrepp mot kvinnor eller barn som något uselt. På fängelser där mördare och misshandelsdömda har hög status och behandlas med vördnad och respekt, är det rejält farligt att vara våldtäktsman, kvinnomördare eller barnmisshandlare. Risken att man blir grovt misshandlad av andra fångar är överhängande.

  Radikala muslimers kvinnovåld i väst har nog flera dimensioner. Synlig hud eller sexuell lössläppthet misstänker jag mest är en förevändning.

  Jag tror det egentligen handlar mycket mer om social status, makt och maktlöshet. Muslimska män är vana vid att ha en viss status i samhället. Även om de inte är i toppen av statushierarkin så har de åtminstone kvinnor och barn under sig i hackordningen. Känslan av att kvinnor inte behandlar dem ”respektfullt”, alltså undergivet, upplevs som oerhört provocerande, för i praktiken är det som om de reducerats till små barn av dessa ”oförskämda” kvinnor. Det är det slutliga beviset på att de är i botten av statustrappan.

  Dessutom tror jag det finns en aspekt av att angrepp på kvinnor och barn är angrepp på västvärldens ”mjukdelar” och reproduktiva förmåga. Om man fått intutat i sig att ”vi vinner i längden för vi skaffar fler barn”, så vill man kanske snabba på skeendet…

  Gilla

 13. Christina Klein skriver:

  Om man följer debatten i USA, blir man mörkrädd. Allt fler delstater inför abortförbud osv och den evangelikaka högern som har väldigt stor makt inom Republikanska partiet anser att kvinnorna ska vara hemma och vara där som leksak eller smycke för mannen.. Kvinnorna ska inte ha egna åsikter- de är ju männen underlägsna. Mannen är kvinnans överhuvud eftersom ju Adam var först och Eva skapades av ett av hans revben och det därför är förankrat i Bibeln enligt deras sätt att tolka den. Att det finns 2 olika skapelseberättelser ”glömmer de bort”. …

  Gilla

 14. Jennifer skriver:

  Anledningen till att islamister riktar sina attacker mot västerländska kvinnor är att det ingår i en strategi som handlar om att förgöra de otrogna. Det blir då dubbel vinst i deras förvridna värld att döda västerländska kvinnor, dels för att de är horor och dels för att de är barnafödande, på så sätt decimeras de otrogna effektivast.

  Gilla

 15. Thomas Åkerblad skriver:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.