Gästskribent Lars Öhman: Du gamla du fria fjällhöga nord

Jag sitter med min tjej och tittar på ett nyhetsinslag om IS-återvändare: ”Varför tar ni tillbaka dem!?” säger hon frustrerad. Jo, hon säger ni, trots att hon kom till Sverige för snart 16 år sedan, för i likhet med många andra invandrare känner hon inte att hon kan påverka samhället på samma sätt som jag och andra infödda kan.

Hon bär emellertid, i likhet med många andra invandrare, på en passion angående vad som är rätt och fel som många infödda svenskar saknar.  Se bara på namnen hos många av de journalister som vågar avvika från etablissemangets ofta surrealistiska verklighetsbeskrivning, de är ofta utländska. De bär ofta på erfarenheter som vi fredsskadade svenskar saknar. Erfarenheter som gör att de vet att man inte kan ta fred, demokrati, frihet och grundläggande mänskliga rättigheter för givna.

Jag försöker förklara att vi svenskar ofta tycker synd om individer som ”hamnat snett”. ”Men det är ju ER det är synd om, fattar ni inte det!?. Det är ju ert land som förstörs, er befolkning som lider”, säger hon. Och visst vet vi att hon har rätt? För handen på hjärtat, visst vet vi att Sverige numera styrs av ett gäng amatörer som låter landet förfalla? De har vare sig adekvat utbildning eller kompetens.

Jag läser delar av polisförhöret med generaldirektören för Transportstyrelsen och slås av att hon så envist påtalar att hon inte visste eller ens hade kunnat veta bättre. Och hur hade hon kunnat det? Hon tillsattes knappast på grund av gedigna meriter lämpliga just för Transportstyrelsen utan av andra orsaker. För att det var hennes tur? Lojalitet? För att hon kände rätt personer? Hon var säkerligen kompetent i vissa avseenden, men uppenbarligen inte med rätt kompetens för just detta arbete. Tyvärr utgör hon inte något undantag, vi hade nyligen en inrikesminister som endast har en kurs i kriminologi på universitetet, vi har därutöver en utrikesminister och statsminister utan akademisk utbildning. Inte så konstigt kanske att resultatet blir som det blir. Eller att dessa personer -och vi som låter det hända – numera blir utskrattade utomlands.

Det som är mest påtagligt är kanske bristen på kunskap och vetenskaplighet, både beträffande migrationspolitiken och skolan och andra områden. Och hur skulle det kunna vara annorlunda? Många av våra politiker har inte innan sin politiska gärning visat sig ha något större intresse av högre studier. De får toppjobb ändå.

Frågan är väl främst varför vi accepterar detta. Varför går vi inte man ur huse, åker till Rosenbad, eller riksdagshuset (det är trots allt inte enbart sossarna som är ansvariga för förfallet) och kräver en förändring NU? Vad gör vi, konkret, för att förändra detta? Jo, det är val nästa år, men någon rejäl kursändring är ju inte i sikte då en överlägsen majoritet endast förordar marginella justeringar på en väg många av oss vet leder mot avgrunden.

Nog är vi skyldiga tidigare generationer, som har slagits för att du och jag ska kunna leva i frihet och välstånd, att visa att vi är beredda att stå upp för de värden vi tror på? För att inte tala om förpliktelsen gentemot våra barn. Alla människor må var lika mycket värda, men alla värderingar är faktiskt inte lika värdefulla om vi vill fortsätta leva i en västerländsk demokrati.

Vad väntar vi på? Vi är trots allt ansvariga inte bara för vad vi gör utan även för vad vi inte gör? När reser vi oss?

Du gamla före detta tysta, glädjerika sköna.

Lars Öhman, är 49 år och är beteendevetare. Han har alltid varit nyfiken på vad som får människor och samhällen att fungera, alternativt inte fungera. Den samhälleliga nyfikenheten har emellertid alltmer övergått i frustration och oro då han i likhet med många andra är övertygad om att Sverige är på väg åt helt fel håll. Ingen gillar att ha fel, men det är nog många som gärna har fel just i detta avseende.

52 reaktioner på ”Gästskribent Lars Öhman: Du gamla du fria fjällhöga nord

 1. Kuckeliku skriver:

  ”Allas lika värde” är en svensk, ultranivellistisk, ultramarxistisk och ultraglobalistisk förskolefabel. FN talar aldrig någonsin om ”allas lika värde”, men så länge folk sväljer denna korkade svenska felöversättning är det omöjligt att förändra svensk politik. Känner du att du inte är mer värd än Anders Eklund eller valfri våldsislamist? Röstar du på Annie Lööf även om hon inte är mer värd än Pol Pot? Den pseudoreligiösa fabeln om allas lika värde (ingen religion talar om allas lika värde) tar ett ganska hypotetiskt ”människovärde” och gör det till det enda viktiga, trots att det är oändligt mycket viktigare för oss alla vilket instrumentellt värde andra människor har för oss.

  Gillad av 6 personer

  • Kuckeliku skriver:

   En lågutbildad kvinnoförtryckande islamist blir när han kommer till Sverige plötsligt lika mycket värd som kungen, statsministern, riksdagens talman, partiledarna, Wallenbergarna, Ingvar Kamprad, Zlatan, Abba, Astrid Lindgren osv, vilket representerar ett oerhört socialt lyft. ”Allas lika värde” är dock något som gäller endast i Sverige, så islamisten bör stanna i Sverige om han vill åtnjuta högsta samhällsstatus. Här kan han begå massmord och ändå vara lika mycket värd som kungen och statsministern.

   Gillad av 1 person

   • Janne skriver:

    Tittat på Opinion Live för ett par dagar sen.
    ”Vem äger världen”? frågar Regina Lund. Allas lika värde och floskler om att de som vill ha reglerad invandring är faschister och främlingsfientliga. Alla skall få stann i Sverige men Michael Wiehe och Timbuktu ser till att själva betala så lite som möjligt i skatt

    Gillad av 1 person

   • Olle Reimers skriver:

    Det värsta är att de som har minst intelligens och kunskap är de som är mest arroganta. Det är ingen merit i ett värdegrundsland att vara välutbildad.Välutbildad = priviligierad och det är ett skällsord. Kunskap och intelligens är en belastning. Pol Pot sköt alla som hade glasögon. Det är vad som händer i Sverige också. Rödskjortorna har blivit brunskjortor.

    Gilla

 2. Göran Fredriksson skriver:

  ”Många av våra politiker har inte innan sin politiska gärning visat sig ha något större intresse av högre studier. De får toppjobb ändå.”

  Farten på utnämning av inkompetenta till viktiga ämbeten ökade kraftigt med Mona Sahlins utnämningar till olika ministerposter. Trots att hon aldrig lyckades genomföra något av särskild betydelse för Sverige. Det Mona Sahlins osannolika karriär visar tydligt är att i det nu av politisk nepotism dominerade Sverige kan vem som helst få höga ämbeten utan vare sig bildning eller utbildning. Ungefär som det är i de länder varifrån migrationsströmmarna till Sverige kommer.

  Gillad av 7 personer

  • Christer Holm skriver:

   Och, man kan ju undra varför det är så…

   På Wikipedia läste jag: ”En marionett är en ledad docka som med hjälp av trådar styrs av en människa så att den ser ut att röra sig av egen vilja.”

   Gillad av 1 person

 3. Moab skriver:

  Jag kämpar själv med detta, resa oss? Gå ut på gatan, som vänstern? Sitta på trappan? Jo, det hade nog hjälpt och det kommer kanske men någonstans på vägen så lyckades socialdemokratin att kastrera sin egen befolkning. Jag har aldrig gillat att marschera i led, man får hoppas att ordet kan ha betydelse. Jag hade gärna mötts med likasinnade för att diskutera men att gå och skräna ligger inte för mig, och så länge media är pk-kontrollerat så vinklas alla etablissemangskritiska demonstrationer som rasism. Jag tror det kontrollerade ordet kan fungera bättre, men det måste få spridning.

  I lokalsamhället så har jag haft möte med rektor exempelvis, sådant kan man göra, möt de lokala pk-företrädarna och gör dig åsikt klar. När de ser ett kontrollerat hat på nära håll och får höra att man anser dem personligen ansvariga om något går fel med de migranter man tar in så påverkar det förhoppningsvis. För hat det känner jag, det är den centrala känslan jag bär mot etablissemanget nu som måste lindas in i mitt disciplinerande intellekt och hållas tillbaka från ”att resa sig”. Vi gillar inte alla att gå på led som vänstern.

  Gillad av 11 personer

  • PYJ skriver:

   Ni som tittat på motdemonstrationen på media igår vet att det gick mycket lugnt och städat till. Motdemonstranterna (100-150 personer) var vanliga människor inga uniformerade nazister. Jag tror de flesta var pensionärer.

   När jag sedan läste Johan Hiltons text på DN så förstår jag varför folket inte vill demonstrera. Läs själva:
   http://archive.is/jdH74

   Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Jaha, så fienden visar oss fiendskap. Och? Det är väl självklart att Hilton gör sitt bästa för att skada de som har fel åsikter, det är ju hans jobb? Varför skulle det vara ett skäl att inte demonstrera?

    Gilla

  • Christer Holm skriver:

   Det brukar väl vara så att den som tappar besinningen är den som förlorar. Men samtidigt får vi kanske ock ha ett svenskt uppsving för pondus och stake, så att vi kan säga ifrån innan vi sätter oss i sandlådan med ”dom” andra. För, om vi väntar för länge så riskerar det att bli sandlådenivå, och, för att växla upp, inbördeskrig.

   Gillad av 2 personer

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   Jag har gått i ett demonstrationståg en gång. DEt var hemskt….väl framme vid Mynttorget, alla tittandes upp på Riksdagshuset…där såg man hur de kikade fram i springor i gardinerna (politikerna). Vi som protesterade stod där som små barn….Snälla…vi vill inte gå med i EU….snälla ni gör inte så här emot oss….
   Jag kände mig så oerhört förnedrad….att vi som betalar deras löner, ska gå i tåg ute på gator och torg för att dessa uppblåsta, egenvinningslystna individer ska på allvar fundera över VAD som är bäst för sitt land och dess folk. Aldrig mer att jag förnedrar mig till detta….det är dessa politiska företrädare som ska lyfta på mössan för sina medborgare och ödmjukt göra sitt allt för att skapa goda föritsättningar för medborgarna. Klarar de inte av detta så ska de bytas ut ögonblickligen, några feta pensioner ska de heller inte ha. På något sätt måste vi medborgare skapa nya system där inga klättrare kan utarma oss.

   Gillad av 7 personer

  • B skriver:

   Jag förstår din hatkänsla. Och faktiskt har även du som svensk och västerlänning (vilket jag utgår från att du är, men jag kan ju ha fel) rätt till dina känslor! Är det konstigt att man känner hat när ens land, ens kulturarv, allt det som far- och morföräldrar och andra företrädare har byggt upp, skänks bort? För att ersättas av islam, raserad välfärd, nedbantat yttre och inre försvar, våldsbrottslighet, gängkrig, terrordåd osv. Sina känslor har man rätt till. Och det känns inte speciellt bra att gå en tur till torget och det enda man ser är beslöjade kvinnor på shoppingtur och rökande män som pratar högljutt på arabiska. Det känns mer som vilket arabland som helst än som Sverige.
   Jag pratade med en okänd kvinna idag när jag köade i förbutiken i mataffären. Hon berättade att hon fått barnbarn i dagarna och att det tydligen inte ens serveras mat till de som ligger inne på förlossningen/BB längre. Hon tyckte att det var höjden att hennes svärdotter som har jobbat och slitit och betalat skatt intill sista veckan innan födseln inte ens kunde få mat på avdelningen, som inskriven patient och nyförlöst. Hur kan svensken tolerera detta? Men svensken i gemen har ju i och för sig aldrig bett om befolkningsutbytet och att hela världen ska bjudas in att ta del av välfärden så att det inte ens finns pengar till mat åt nyförlösta kvinnor på BB. Det har politikerna bestämt ovanför våra huvuden.

   Gilla

 4. malmobon skriver:

  Min fästmö som är från Polen säger samma sak till mig. Varför släpper ni in muslimer och de som har för avsikt ta över landet (står i Koranen, haditer m.fl.) och döda oss otrogna?

  Skillnaden mellan svenskar och många invandrare, är att dessa upplevt förtryck från Ryssland.
  Vet hur det är.

  Jag gör mycket säger jag för att förändra och göra skillnad. Är med som ständig medlem i SD (1500 kr). Tipsar SD vad som händer i Malmö. Upplyser på mitt Twitterkonto @malmobon om islam och händelser runt om i världen. Bra följare som Wikileaks…Idag delar jag ut information inför kyrkovalet. Tycker inte min kära vän/fästmö är mycket. Vet inte vad hon vill jag skall göra.
  Våld är för mig ingen lösning. Upplysning är. Därefter får människor själv bilda sin åsikt.

  ”Mycket lättare bli indoktrinerad, än att få människor förstå dem är det” Något liknande lär Abraham Lincoln ha sagt. Delade den igår på Twitter. Dags vakna upp och det hjälper det inte rösta på Allianspartierna. Har ni väl lärt er nu? DÖ.

  Gillad av 3 personer

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  Det svenska etablissemanget ( politiker, tjänstemän, högre befattningsinnehavare etc) är lika omöjligt att påverka som alla ledande i totalitära stater. De har sedan länge övertygat sig själva att de lever i det perfekta samhället. Så länge TV, radio och tidningar upprepar vad de vill höra så kommer inget heller att ändras. Och detta gör media gärna eftersom de får betalt för det. Vem i himmelens namn vill ändra på något sådant!

  Så tyvärr är det nog så att en ändring eller ett uppvaknande förutsätter någon form av allvarlig katastrof eller att makten överförs till en europeisk superstat genom någon form av komplex lagstiftning som etablissemanget inte riktigt fattat.

  Så snälla och beskedliga svenskar har nog inget annat att göra än att fortsätta hanka sig fram så långt det går och trösta sig med att det ändå var värre i DDR och den andra kommuniststaterna. Etablissemanget, är jag rädd, kommer inte att ändra sig utan strid.

  Gillad av 8 personer

  • Gert B. skriver:

   Lennart, du har rätt i att det svenska etablissemanget i stort är förlorat. De kan inte övertygas, i några större skaror, om att ändra ståndpunkt och se till svenskarnas bästa.
   Som väl är så ingår inte det svenska etablissemanget i de stora massorna!
   Det finns fortfarande förvånansvärt många, bland vanligt folk, som inte har insett vilka galenskaper som pågår och vart de riskerar att leda.
   Det är bland vanligt folk som kampen om Sverige kan vinnas!

   Gillad av 2 personer

 6. Papperslejon skriver:

  ”Lars Öhman, är 49 år och är beteendevetare.”

  Sverige borde vara ett intressant studieområde i hur självgodhet kan överträffa självbevarelsedrift och rationalitet. Konformitet , jantelag , maktspel m.m ? Alla komponenter och deras samverkan måste kartläggas.

  Gillad av 2 personer

 7. Christer Holm skriver:

  Det är nog så att stora flertalet är rädda för repressalier och att förlora det egna fotfästet i tillvaron med tanke på det klimat som råder, och att vi ej är vana, vi har ingen erfarenhet av hur man skall göra.

  Frågan varför vi ej gör mer, ”varför vi accepterar detta”, ligger säkerligen i det ”vi” som inkluderar det egna jaget, men där ett annat jag helst skall gå före och visa vägen till det ”vi” som jaget gärna vill vara delaktig i, men som i trygghet gärna vill att ”vi” direkt skall vara i flertal mot den redan organiserade mobbarskaran.

  ”Vi” är rädda.

  Gillad av 2 personer

 8. 5ven55on skriver:

  Det finns nog en ganska stor grupp Svenskar idag som är beredd att resa sig. Men om man reser sig för tidigt i Sverige kommer man att straffas. Man kommer att drabbas av utfrysning, förlorade vänner, förlorat jobb o.s.v. Och man kommer heller inte att ha lyckas åstadkomma något positivt. Uppoffringen kommer att ha varit förgäves.

  Svenskar är nog ett ketchup-folk. Först händer ingenting, sen ingenting, sen kommer allt på en och samma gång.

  Om du har ett konkret genomförbart förslag på vad jag kan göra för att rensa ut de inkompetenta idioterna så gör jag det. Annars väntar jag tills ketchupen lossnar. Då först hakar jag på.

  Gillad av 5 personer

 9. Obs skriver:

  Jag förfäras av att ännu en storstad i Europa drabbats av sorgen och oron efter ett befarat terrordåd. Mina tankar är med de vars anhöriga omkommit eller skadats och alla de som inte ännu fått kontakt med sina nära och kära (Stefan Löfven, Sverige).

  Det är en motbjudande attack. Vi står solidariskt med Spanien. Vi inte får komma bort från den inslagna vägen (Angela Merkel, Tyskland).

  Storbritannien står upp mot terrorn tillsammans med Spanien. Mina tankar är med offren för dagens fruktansvärda attack i Barcelona (Theresa May, Storbritannien).

  Vi fortsätter stå enade och beslutsamma. Våra tankar är med de drabbade (Emmanuel Macron, Frankrike).
  Mina tankar e me Barscheloonasch befolkning, hick! (Konjak-Junckern).

  Är det någon mer än jag som lägger märke till den röda tråden här? Kondoleanserna skulle lika gärna kunna ha framförts efter en flygolycka eller en naturkatastrof. Ingen fördömer orsaken. Den enda västerländska politiker som gjorde det var föga förvånande Donald J. Trump.

  http://avpixlat.info/2017/08/20/priset-for-fegheten-vi-nar-en-huggorm-vid-var-barm/#more-208641

  Löfven har som vanligt svårt att tillstå att det verkligen var ett terrordåd, en egenhet han delar med SVT.

  Gillad av 5 personer

 10. annagustin2@gmail.com skriver:

  Det finns gott om kloka människor i landet, men de flesta kloka människor är inte intresserad av att klättra i de politiska hierarkierna. Så hur ska vi få in kloka människor som våra politiska företrädare?

  Det går ju inte att skapa förändring med nya människor i de gamla systemen….de inser ju de flesta. Så HUR ska vi göra? Hela det gamla partipolitiska systemet har överlevt sitt bäst-före-datum för länge sedan.

  Men om vi bestämmer oss för att alla medborgare ska ha rätt att:
  1. själv välja sitt ombud exakt när de vill (inte var fjärde år)
  2. själv byta ut sitt ombud exakt när vi vill (inte var fjärde år)
  3. själva lägga förbättringsförslag till vårt samhälle.

  Med nr 2 så kommer vi på sikt att kunna börja vaska fram de klokaste i landet. Själva klättrarmöjligheten som är inbyggt i dagens politiska system ger oss enbart de sämsta företrädarna…de mest egenvinningslystna….så långt ifrån man kan komma de bästa människorna till detta viktiga uppdrag.

  Gillad av 2 personer

 11. asiktenmin skriver:

  När partibok och slagord går före sakkunskap och handlingskraft vid tillsättning av ledare och chefer inom det offentliga, då landar vi i dagens situation. Skrapa på ytan och många myndigheter och institutioner framstår som rena potemkinkulisser, vad gäller funktion och utveckling. Varför känns klumpen i magen växa för varje TV, radioinslag, och tidningsartikel angående de illegala (omnämnda som flyktingar) migranterna från Afghanistan, som alla vill stanna? Anledningen till oron är den principlöshet som spridit sig som en aggressiv cancer inom det offentliga, det går inte att lita på att tagna beslut och stiftade lagar upprätthålls, minsta lilla ”manifestation” eller ”twitterstorm” av det ”rätta” slaget och man faller till föga.

  Gillad av 4 personer

 12. Sten lindgren den äldre skriver:

  ”När reser vi oss?”

  Bra fråga, men motfrågan blir vilka är ”vi”. Man brukar prata om att gå från ord till handling. Tyvärr tror jag att ”vi” fortfarande är i ett tidigt skede i ”ord-fasen”. Fortfarande är det i huvudsak pensionärer samt enstaka medelålders som greppat frågan, den stora majoriteten är fortfarande ovetande, indoktrinerade som man är från dagis, skola, statstelevisionen osv. Man kan också komma ihåg att en tredjedel av sysselsatta finns i offentlig sektor och där får man inte längre tycka fritt.

  Dessutom utgörs ju motståndarsidan av mycket starka grupperingar, näringslivseliten, flertalet politiska partier, media.

  Så att påstå att vi är nära ett skede där man reser sig blir lite av samma sak som maoisterna körde med på sextiotalet, ”Bondemassorna i Lund och Uppsala har rest sig”.

  Gillad av 2 personer

  • Christer Holm skriver:

   Men samtidigt så tror jag att många äldre, möjligen pensionär plus, av gammal vana insuper media utifrån vanliga kanaler, och röstar, i alla fall i föregående val, enligt vana trogen. Och så har vi såklart de indoktrinerande utbildningsinstanserna som under många år slår de yngre med sina ideologiska pekpinnar och linjaler, så att alla rättar sig i det korrekta ledet. Dock finns det exempel på dem som ändock vågat tänka själva. Ett litet ljus i mörkret.

   Gillad av 1 person

 13. Britta Lasson skriver:

  Vi är många som intresserat oss för historia. Läser man initierat om krig och mänskliga konflikter framträder människan ofta som en ytterst satanisk och grym varelse. Hon är kapabel till de mest grymma handlingar och kan genom det skapa mycket elände.

  När vi säger att människor är lika – är det få som syftar på denna mer grymma och otäcka insikt om mänskligheten. Själv har jag för länge sedan kommit till insikt om att mer mänskliga samhällen måste byggas underifrån och med tålmodighet. Och att det kräver stor varlighet, kunskap och mer djupa insikter om vad som behöver tyglas inom människorna. Människan är kapabel till både godhet och grymhet. Ömhet och våld. Det är det som finns runt henne som avgör vad som får möjlighet att blomma ut. Det är de omständigheter vi skapar som avgör vart utvecklingen tar vägen.

  Nu har Sverige länge, historiskt, varit förskonat från mänskligt elände av mer våldsam natur. Vi har då invaggats i tron att det mer snälla samhället ingår i en slags naturlig mänsklig godhet. Men om nu människor föds lika består ju både grymheten och våldsamheten, likväl som mänsklig godhet och humanism, på socioekonomiska faktorer, inbäddad i historia och kulturella faktorer. De som vi brukar beteckna som miljömässiga.

  Men även om det inte helt och hållet är sant, så är det enbart det som vi förmår påverka. Om än genetik och biokemiska metoder även de har sin växande nisch.

  Den så kallade Dunedinstudien har blottat en antal genetiska och biokemiska förhållanden som leder till våld och brister i empati hos vissa typer av människor, som bär på vissa anlag. Men undersökningen visar också hur dessa mer genetiska faktorer samspelar med yttre omständigheter, som uppväxtmiljö och personliga erfarenheter. Och via dessa kan beteende styras in i mer snälla banor.

  Desto viktigare blir det då att vi bygger mjuka samhällen. Insikterna om att humanitet och mänsklig hänsyn inte kan kommenderas fram, saknas tyvärr hos stora delar av ansvariga. Även bland ledande politiker. Humanitet måste byggas fram genom decennier av tålmodigt arbete, bland annat via påverkan av de uppväxande barnens miljö. Insikter om det nödvändiga i att premierade god mänsklig miljön för att tygla mänsklig destruktivitet, saknas tyvärr i betydande utsträckning. I detta perspektiv kan vi faktiskt beteckna nationen Sverige som fredsskadad.

  Vi vet att det finns människor som genetiskt bär på anlag som under vissa omständigheter kan explodera i våldsamhet. Och visst är män mer våldsbenägna än kvinnor. Men det hindrar inte samhällen från att utvecklas i mer human riktning om rätt typ av beteende premieras och destruktivitet ges mindre näring. Schablonen våld föder våld ligger det mycket sanning i.

  Det svenska samhället har nu släppt garden. Vi ser tecknen på det i alla svarta tidningsrubriker. Om förvridna bortförklaringar kan inte ändra på den mer nya verkligheten. Politikernas handlingsförlamning och mer naiva inställning till människans generella godhet, spelat nu destruktiviteten i händerna. Vi bygger inte längre på det goda samhället – vi snarare river ned det. Alla murar är inte av ondo. Det finns vissa murar som värnar det mer goda i oss. Detta visar tydligt den omtalade Dunedinstudien.

  Gillad av 2 personer

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   Vi människor vrider oss efter systemen som sätts. Det är enkelt att själv se om man tittar på hur politiska beslut ledde till att människor skaffade sig skulder för att kunna få göra avdrag, hur människor började skaffa sig aktier för att få en bättre pension…och många andra liknande systemförändringar tvingat fram nya beteenden.

   De flesta människor vill bygga upp något för sitt eget liv, för dem de älskar, för sina familjer….för att inte säga i stort sett alla vill förbättra sina liv. Men i Sverige har vi system som håller oss på mattan….eller under mattan. Vi är förtryckta av ”överheten” (Idag är inte överheten de rika utan de så kallade folkvalda).

   En så pytteliten förändring som att öppna dörren för vanligt folk att själva få bygga sig ett eget kapital att göra vad de vill med – genom sitt eget arbete, skulle få samhället att börja blomma igen. Eftersom det skulle gripa tag i allas längtan efter sådant de alltid drömt om. Detta bara genom att göra övertidsarbete skattefritt.

   Men i Sverige hjälper partipolitikerna bankerna istället. Vilket har gjort oss till ett av de mest privatskuldtyngda folken i världen. Så människor anpassar sig när de inser att det aldrig kommer att gå att arbeta ihop något till sig själv.

   Om vi alla (vi=folket i landet) bestämde oss för att våra politiska företrädare INTE får beskatta oss mer än innanför det vi kallar normalarbetstid (idag 8 tim/dag) och att alla som arbetar över dessa timmar per dag får all inkomst tillförd sig själva utan att passera skatteverket…DÅ…skulle det ge en mycket positiv signal till alla konstruktiva människor (vilket de flesta vill vara), att nu kan Du äntligen börja kravla Dig upp ur rännstenen.

   Ofta när jag för fram denna tanke brukar det alltid vara några som direkt hoppar på mig med kommentarer som: ”Då kommer folk att arbeta ihjäl sig” eller: ”Vi förvärvsarbetar redan alldeles för mycket”
   Men – då tänker de inte på att Sverige redan reglerat HUR mycket man FÅR arbeta övertid. En arbetsplats där min bror arbetade fick hans företag böta för att han arbetat för mycket (någon skvallrade för facket), så det är inte troligt att någon annan än egenföretagare arbetar ihjäl sig.
   Ja, vi förvärvsarbetar alldeles för mycket, men skatteverket beskattar allt vi arbetar…det är det som är problemet…de som säger så tänker inte på att vi idag istället skuldsätter oss alldeles för mycket, när vi borde kunna arbeta ihop det det vi vill göra. Ett annat system skulle också kunna bygga på rättvisa.

   Gilla

 14. OT skriver:

  ”den principlöshet som spridit sig som en aggressiv cancer inom det offentliga, det går inte att lita på att tagna beslut och stiftade lagar upprätthålls,”

  Så sant, det har gått dithän att man inte tror på ett ord vad sjuklöverns representanter säger.
  Allra sämst är alliansen, de har förråt sina väljare, maken till falskspelare får man leta efter.
  Hur orkar dom att se dig själva spegeln?
  Kommer deras väljare att upprepa sitt misstag, att ha lagt sin röst påett parti som inte vill tillvarata deras intresse?

  Gillad av 2 personer

 15. JAN BENGTSSON skriver:

  Varför 2018 blev en vattendelare, ett uppvaknande,
  som kommer att ge genljud i hela världen lär nog journalister älta?

  Hur kunde Sveriges befolkning slänga ut Sossarna från makten…

  Ja varför…

  Man hade inte längre sitt eget lands bästa för ögonen!!!

  Allas Lika Värde moget för soptippen, liksom Mångkulturen,
  som visade sig vara en myt som ej fungerar längre!

  Gillad av 1 person

 16. weasel skriver:

  Njaa, när jag lyssnar på fil kand Åsa Romson ¨är jag faktiskt inte helt säker på att ”akademiska studier” alltid är en garant för ”förmåga till logiskt tänkande och konsekvensanalys” . …

  Gillad av 2 personer

 17. Björn skriver:

  ”Skav vi gå ut på gatan, som vänstern”? Det är väl just det att VI INTE VILL skapa upplopp och kravaller, som skiljer oss åt! Med ”VI” menar jag människor som vill leva i ett fritt och demokratiskt, lugnt och harmoniskt samhälle, utan påtagliga ”slitningar” mellan olika grupper!

  Gillad av 1 person

 18. Bertil Skoglund skriver:

  Jag läste för ett antal år sedan att en undersökning, gjord av EU, konstaterade att svenska politiker har sämst utbildning av alla politiker inom EU. Är det någon som vet mer om detta?

  Gilla

  • Lars Öhman skriver:

   Kan säkerligen stämma, åtminstone var den förra sosse – regeringen den sämst utbildade i EU. Fackliga meriter tycks väga lika tungt som akademiska utbildningar inom S, därmed inte sagt att akademisk utbildning är någon garant för kompetens.

   Gilla

 19. PYJ skriver:

  Hej Lars,

  Det gjorde ont när du skrev: ”Hon bär emellertid, i likhet med många andra invandrare, på en passion angående vad som är rätt och fel som många infödda svenskar saknar.  Se bara på namnen hos många av de journalister som vågar avvika från etablissemangets ofta surrealistiska verklighetsbeskrivning, de är ofta utländska.”

  Att lägga ett likhetstecken mellan svenska journalister i MSM och det svenska folket är milt sagt ett övertramp. Allt handlar om stigmatisering från de egna leden (etablissemanget). Utlänningar är fredade från epitet. De svenska journalister som sagt sanningen blir utfrysta. Titta på alla bloggar och alternativ media så är det en överväldigande del svenskar.

  Journalisterna med utländska namn är medias utnyttjade röster för mångfald både vad gäller åsikter och etnicitet. En person med en mörk hudfärg är även immuna mot ordet ”rasist”.

  Inom EU och det svenska politiska- och mediala etablissemanget handlar allt om ”diversity”. Där allt som inte är den historiska normen ska lyftas och allt det vanliga/normen ska tryckas ner. Allt handlar om könstillhörighet, religionstillhörighet, etnicitet, sexuell läggning osv.

  EU- och Sveriges etablissemang är ett gigantiskt rasbiologiskt institut sprunget ur kommunismen.

  Björn Rosengren sa att Norge är ”den sista sovjetstaten”. Rosengren hade både rätt och fel. Kommunismen(pk-ismen) har övervintrat i hela väst och genomsyrar nu stora delar av etablissemanget i väst.

  Men dra inte likhetstecknet mellan etablissemanget och folket. Folket är inte etablissemanget.

  Allt har en smärtgräns, å den kommer. Byter vi inte riktning genom att byta ut de politiker som skapat detta så för vi tillslut en ny Sobieski eller nya Ferdinand och Isabella.

  Valet är vårt!

  Gilla

  • Lars Öhman skriver:

   Jag sätter definitivt inget likhetstecken mellan folket och etablissemanget, ej heller mellan MSM- journalister och folket, ledsen om jag inte var tydlig nog. Folket förtjänar både bättte politiker och journalister. Emellertid är min erfarenhet att vissa invandrare, som själva, eller vars familj, lidit under ett förtryck vi infödda svenskar inte har gjort (åtminstone inte än) vågar tala klarspråk på ett annat sätt.

   Men visst har de därtill en helt annan marginal i vad de säger, jag har invandrare runtom mig som kan säga helt andra saker än mig utan att rasistkortet plockas upp.Mvh Lars

   Gilla

 20. Lars Öhman skriver:

  Förra gången jag var gästskribent här kommenterade jag, av okunskap, min artikel med mitt epost-alias. Jag ber uppriktigt om ursäkt om det förvirrade någon.Nu tycks jag vara inloggad under mitt eget namn. Nog om det.

  Ja, vad är det som hindrar oss från att på allvar resa oss? Rädsla skriver CHRISTERHOLM med flera-och nog är det så. Jag är själv rädd. Längtan efter att lämna ett tryggt samhälle till min 7-åriga dotter gör att jag vill bidra med det jag kan, men samtidigt så vet jag ju att det kan vara farligt att engagera sig om man har ”fel” åsikter. Man riskerar både, som flera påpekar, karriär och faktiskt kanske även sin fysiska hälsa. Hursom kan inte lösningen vara att bara sitta hemma och knyta näven i fickan. Vi bör använda ordets makt, som MOAB påpekar, påverka via röstsedeln, men även fundera på andra åtgärder. Varför inte försöka åstadkomma en gigantisk demonstration vid riksdagshuset? Som inte är partipolitisk utan endast en markering att ”det här duger inte”. Jag tror MOAB har en poäng i att många av oss ytterst ogärna deltar i pöbelliknande-demonstrationer, men det kanske inte utesluter alla form av demonstration?

  Andra, som STENLINDGREN, skriver att vi inte är redo, att vi fortfarande är i ordfasen-och visst kan det vara så. Vi människor tycks benägna att ofta agera när det gått redan gått väldigt långt åt fel håll, men det är ingen naturlag-vi kan givetvis bestämma oss för agera tidigare och även att försöka få andra att göra det.

  ANNAGUSTINS förslag är bra-för nog är vi många som suttit framför politiska debatter och tänkt ”är det här verkligen de bästa vi har?”.

  Hursom så måste vi göra vad vi kan så vi åtminstone kan se våra barn i ögonen om 20 år och säga att vi verkligen försökte.

  Kanske vi som ,i likhet med MALMOBON och mig, får frekventa infallsvinklar från invandrare, är extra förpliktigade att försöka göra oss hörda? Ibland kan jag känna att vi infödda svenskar borde sluta diskutera invandring sinsemellan och istället mer lyssna på de invandrare som faktiskt VET hur destruktiv vår migrationspolitik är. Jag jobbade tidigare som SFI-lärare och mötte många invandrare som var djupt upprörda över att vi tar hit så många farliga människor. De flesta invandrare jag mött är bra människor, men många kommer ha påfallande svårt att få jobb här. Och även om man tycker om någon är det inte synonymt med att man, direkt eller indirekt, vill försörja personen ifråga. Människor får inte endast värderas i ekonomiska termer, men att helt bortse från den aspekten är inte seriöst eller hållbart när volymerna är så stora.

  Vad tror ni om Medborgerlig samling förresten? Är det ett parti som kan åstadkomma en förändring i närtid? Jag gillar partiprogrammet men är angelägen om en snabb kursändring i svensk politik.

  Gillad av 1 person

  • Kuckeliku skriver:

   Medborgerlig Samling kan givetvis inte snabbt åstadkomma mycket. Om de tar sig in i riksdagen i nästa val så är det bara för att väljarna är extremt less på etablissemangspartierna. Åtminstone så länge de inte lyckas värva svenska megakändisar. Men intresset för ett ”liberalkonservativt” parti torde vara begränsat hos stora delar av befolkningen. Jag tror mer på ett (ekosocial)liberaldemokratiskt medborgarparti. Ett bredare mittenparti som sätter landets medborgare i första rummet.

   Tiden är kort till nästa val och man bör kanske framförallt övertyga folk om att för allt i världen inte rösta på något parti som vill ha en ”generös” invandringspolitik. Vi har också en del jobb att göra för att ge folk ett klokt och attraktivt alternativ till GALenskaperna.

   Gillad av 2 personer

  • Lars skriver:

   Medborgerlig samling är en nyliberal grupp som inte skiljer sig från centerpartiet eller moderaterna i allmän politik. De har ingen framtid. Nedrustning av välfärdssamhället som C och M står för möter inte stående ovationer i det svenska folkdjupet.

   Gilla

 21. Beppe852 skriver:

  Jag tror inte på att vi under lång tid kommer att kunna skönja någon förändring. Vi måste hamna långt ner i dyn för att återskapa ett annat samhälle, där pk och media inte befäst sin makt.En annan sak jag undrar över: Väldigt ofta skrivs och sägs det att ”jag är invandrare och förstår inte hur NI kan låta ert samhälle förstöras”. Någonstans är ett misslyckande när en person som bor och har sitt liv i Sverige resonerar så. Själv tycker jag att varje person som är bosatt i Sverige har en skyldighet gentemot landet, man kan inte resonera som ovan. Så, upp till kamp, systrar och bröder!

  Gillad av 3 personer

 22. Elof H skriver:

  Är det inte så att vill man ha en förändring så måste man formulera vad man vill? Det duger inte att problematisera och kritisera. Det duger inte med vaga mål och önskemål. Vad som krävs är skarpt formulerade åtgärder. Exakt vad är det som skall göras för att nå målen? Det är här det ofta blir problem eftersom många trots att de har samma mål har helt olika föreställningar om hur de skall/kan nås. Vissa har uppfattningen att några mindre ändringar räcker medan andra tror att det krävs mycket radikala förändringar. Dessutom har folk olika uppfattningar om vad som är radikalt och inte. Kan någon formulera tio konkreta åtgärder som vi kan börja med?

  Gilla

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   De senaste 20 åren har jag hoppats att fler än jag ska se Kalle Gustafsons systemförändringsförslag som han kallar TIDFAKTOREKONOMI. Han hade för länge sedan också planer på att försöka samla människor kring ett nytt parti som han tänkte kalla PERMALOGISKT SAMHÄLLE, eftersom hans idé börjar med en liten justering av skattesystemet – så att det blir rättvist. Men därur växer ett helt annat samhälle fram med en SAmhällsavgift som vi alla betalar, därefter är vi fria.

   Men en människa orkar inte göra så mycket…han har kämpat länge med att försöka nå ut själv…med viss hjälpa av några andra men att komma med ett förslag som skulle göra människorna självförsörjande…i ett samhälle där medborgarnas företrädare samarbetar, ja, man kan faktiskt säga att de är i maskipi med bankerna….så vill de naturligtvis inte ge medborgarna den möjligheten. Då förlorar ju bankvärlden rätten att ha oss alla som skuldslavar.

   Kalle är 83 år nu…han säger till mig att hans idé kommer att gå i graven med honom. Färut trodde han att det skulle bli kvinnorna som skulle förstå hans idé först…eftersom de förstår TID bättre än männen…säger han. Men så blev det inte.

   Gilla

  • Lars Öhman skriver:

   Ytterst relevant synpunkt. Det är alltid lätt att önska sig bort, vare sig det är en relation eller ett samhälle som behöver förändring, men lätt att glömma var vi kommer och hur vi kommer dit.

   Tino Sanandaji hade många konkreta förslag i Massutmaningen, varav flera var tilltalande för mig. Men säg att halva befolkningen vill ha rejäla förändringar så kanske man bara kan samla 10-20 procent kring likartade punkter -och då händer inte mycket.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.