Våldsamhet och vänlighet

Patrik Engellau

Det må vara en fördom att människor i Latinamerika utmärker sig genom sin allmänna vänlighet och det är i så fall en fördom jag delar. Man stöter ofta på en nyfiken närhet och en leende glimt i ögat hos personer man träffar på kontinenten. Folk är hyggliga och sträcker fram en hjälpande hand.

Samtidigt dödar latinamerikaner varandra i långt större utsträckning än andra folk. Det är ingen fördom, det är fakta (även om olika statistikkällor inte redovisar exakt samma rangordning mellan länderna). Av de 20 mest mordiska länderna i världen (enligt den källa jag använt, nämligen den här) är allihop latinamerikanska utom Lesotho, Sydafrika och Tuvalu (ögrupp i Stilla havet) som ligger på fjärde, åttonde respektive artonde plats.

I världsettan Honduras – ett land med förtjusande, leende människor – mördas årligen 75 personer per 100 000 invånare. Brasilien ligger på 25. Sverige ligger på en.

Jag tror att om det finns ett samband mellan våldsbenägenhet och vänlighet så är det snarast omvänt.

Jag menar inte att svenskarna skulle vara det otrevligaste folket i världen, men personlighet, vänlighet och intresse för främlingar är inte vår paradgren. Vi vill helst hålla vår nästa åtminstone på armlängds avstånd. När man seglar i skärgården och har hittat en fin, ensam natthamn vill man inte att det ska komma någon annan och lägga sig bredvid. Villor utan insyn är värda mer än andra villor. Det här sitter djupt. För inte så länge sedan kunde väluppfostrade människor inte tala med varandra om de inte ”kände” varandra. Man ”lärde känna” andra människor genom att bli ”presenterad” för dem. Utlänningar har svårt att komma in i svenskarnas sociala liv och tror att det handlar om fördomar mot utlänningar, men det gör det inte, ty de vi umgås med är människor vi lärde känna för länge sedan, till exempel i skolan eller lumpen. Det är nog lika svårt för en fyrtioårig svensk att skaffa sig ett nytt umgänge i Sverige som det är för en fyrtioårig invandrare.

Våra umgängesvanor är formaliserade och tål inte så mycket spontanitet och annat ”sydländskt”. Magdalena Ribbing skriver instruktionsböcker avseende svenskt umgänge för dem som inte inhämtat regelverket i hemmet. Jag undrar om Ribbings böcker är obligatorisk läsning på SFI. De borde vara det.

Ett annat traditionellt svenskt drag är att vi uppfostrar varandra. Jag utredde det där i en krönika för två år sedan:

Uppfostran var en uppgift inte bara för familjen, utan för hela kollektivet. Alla vuxna uppfostrade alla barn, känns det som. En liten tant röt åt oss slynglar som gick på det nysådda gräset i parken, vilket var förbjudet. Vi lomade bort. Tanten hade ju rätt. Dessutom var hon en auktoritet i kraft av sitt tantskap.

Det här var för femtio år sedan. Sverige var ett uppfostrande samhälle, hyggligt, välmenande men lite strängt. Visst kunde man vara lite busig, rentav vanartig, samhället var rätt tåligt, men gick man för långt slog gemenskapen tillbaka. Det fanns gränser för vad gemenskapen kunde tåla.

Man fattade att livet inte bara handlade om en själv. Man hade skyldigheter mot andra. Inom arbetarklassen kallades det för solidaritet. I borgarklassen kallades det för hyfs.

Det var förresten inte bara barn som uppfostrades. Vuxna uppfostrade varandra. Det fanns noggrant utarbetade regler för hur man skulle uppföra sig, tydliga protokoll för mänskliga beteenden ned i varje liten etikettsdetalj, hur man skulle klä sig, hur man tilltalade varandra, hur alkohol skulle intas (enligt en komplicerad ritual som utlöstes av utropet ”skål”).

Det är förstås något av en paradox att vänlighet och våldsbenägenhet skulle vara omvänt korrelerade, men här står vi inför en ännu större paradox, nämligen att den uppfostrande och känslosnåla attityden är positivt relaterad till utvecklingskraft. Stränga kalvinister blev framgångsrika kapitalister enligt Max Weber. I det frikyrkliga Småland bubblar det av skötsamhet och företagsamhet.

Som bevis vill jag nu presentera en bild av strängt religiösa människor i det tidiga 1900-talets USA, den obändiga ekonomiska utvecklingens epicentrum. Tavlan är målad av konstnären Grant Wood och heter American Gothic.

De här människorna är inte glada att se dig. De tänker inte bjuda in på kaffe och småkakor och fråga dig om dina barn och hobbies. Mannen säger ”Jaha, vad vill du, då?” och håller högaffeln mellan er så att du inte ska komma för nära. Kvinnan bryr sig överhuvudtaget inte om dig utan stirrar på mannen med en anklagelse i blicken. Vem vet, han kanske olovandes har tagit en hutt.

Dessa människors grej i livet är inte att vara trevliga. Deras grej är att sköta sig och jobba.

33 reaktioner på ”Våldsamhet och vänlighet

 1. Moab skriver:

  Det är en fantastisk tavla.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate

  Jag ser ett mönster i dessa data, titta gärna efter själva. Europa ligger lågt, Asien ligger lågt, ofta långt under oss i Sverige. Till och med stora delar av Afrika ligger endast på en faktor 5-7 högre än oss (kan inte vara lätt med statistiken men ok). Arabvärlden ligger lågt. Vilka ligger högt, Sydamerika, USA, och framförallt de Karibiska forna slavkolonierna. Tuvalu ligger högt annars ligger Mikronesien också lågt.

  Vad är det för ett mönster som tecknar sig, jo det är att de länder som byggts upp av stor migration, i synnerhet från Afrika, är de med hög mordfrekvens. I USA så står svarta för 40% av morden och hispanics för 20%, en enorm överrepresentation. På samma sätt förhåller det sig säkert i Sverige, vi hade nog legat i nivå med Macau (0.37 per 100,000) om det inte var för invandrarna. Mördandet inom den egna kulturen som växt fram under tusentals år är i alla kulturer oftast ett brott mot god sed, och även i mera primitiva klankulturer så har man inrättat systemet så att folk avhåller sig i så hög grad som möjligt från mord, annars blir man själv dödad. Kartan korrelerar också om man korrigerar för migration i mycket hög grad med intelligens som Patrik skriver ovan lite inlindat. Det är då logiskt att det är själva blandningen av kulturer som i hög grad är orsak till den höga mordfrekvensen, man rycks ur ett stabilt sammanhang som det tagit lång tid att skapa. Svarta i USA och Karibien mördar långt fler än svarta i Afrika exempelvis.

  Detta är vad vi har att vänta oss framöver med den stora migrationen från arabvärlden, vi har ryckt dessa människor ur sitt kulturella sammanhang, med låg mordfrekvens, ur detta kommer kaos och mord, vi har endast sett början. IS terror är till dels endast en manifestation av detta, i Irak kan de bekrigas, vad kan vi göra i Europa?

  Liked by 9 people

  • Moab skriver:

   Kanske en klargörande tanke, migration och blandning av kulturer verkar vara häxbrygden som gör att mordfrekvensen går upp. Island ligger lågt för det är en monokultur.

   Liked by 4 people

  • Moab skriver:

   Finns mer att hämta i data om mordfrekvens per land, Sydafrika ligger i topp i Afrika. Man kan kanske renodla mitt argument. Dels spelar intelligensen roll, mordkartan korrelerar nästan exakt med detta, korrigerat för migration och kulturblanding, där avsaknaden av en dominant kultur verkar avgörande. Därför är nog pk-ism och den falska egalitarism som multikulturalismens bygger på nog en av de skadligaste ideér mänskligheten kommit på.

   Anekdotiskt kan jag berätta om två diskussioner på jobbet, den ena när jag över en lunch berättade om en återträff med gamla vänner från förr, det var dråpligt att återuppleva midsommarseglingar till Smögen, man är glad att man är i livet. Min kollega från ett afrikanskt land skrattade inte, hans gamla kompisar är nämligen i hög grad reda döda. I de länder där mordfrekvensen är hög så dör folk mera frekvent på allehanda vis i olyckor och sjukdomar. Dagen efter diskuterade vi barnuppfostran, där har jag en kollega som härstammar från Kina, hans barn skurar toaletten, läser minst 50min om dagen, städar, säger sällan emot, går på karate.. När jag då inflikade att ja men tänk om de mindre väluppfostrade kommer att armbåga sig före och kanske när de blir vuxna blir hans barns chef, vad svarade han på detta? Svaret: Ja, kanske det, men mina barn blir iallafall inte kriminella. Två ändar på det kulturella spektrat.

   Liked by 8 people

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   MOAB: Skarpsinnigt iakttaget! Tror som du. Den höga mordfrekvensen i USA står t.ex. mest den svarta befolkningen för — korrigerat för den ”faktorn” skulle USA alls inte vara särskilt våldsamt.
   (Och man kan även notera genomsnitts-IQ bland nämnda befolkning: 85.)

   Liked by 1 person

 2. Morgan Emanuelsson skriver:

  År 2006 ansåg Fredrik Reinfeldt att ”Det ursvenska bara är barbari och att resten av utvecklingen har kommit utifrån”.

  Nu har ju det svenska samhället under en ganska lång tid utvecklats av impulser utifrån, och detta mycket tack vare honom då han öppnade gränsen för att vi skulle få ett tillskott av det han ansåg vara mer civiliserade individer än pursvenskarna. Det vi nu upplever i form av olika ”utmaningar” är alltså resultatet av det förfinade uppträdande som genomsyrar dem som nu har kommit utifrån och blandat sig med oss barbarer.

  Det är med förvåning jag läser att Reinfeldt anlitas som föredragshållare – angående bland annat ledarskap – och att han i vissa kretsar betraktas som en auktoritet trots allt som han har ställt till med. Han vidhåller dessutom fortfarande att hejdlös invandring är av godo för landet.
  Detta kan ju liknas vid en notorisk rattfyllerist som skadat människor och sedan, efter det att han smitit från olycksplatsen, bjuds in till körskolor för att berätta fördelarna av att dricka brännvin i samband med bilkörning.

  Liked by 11 people

  • Asta skriver:

   Vår nya adel, trippar bara in på sjukhusen och tycker att vården fungerar bra. Fredrik Reinfeldt, gjorde sig lustig för några år sedan, när han att konstaterade att våra julgranar stod kvar….

   Att vänta på sin tur är inget för regeringens skyddslingar, när sjukvårdspersonal med läkare vittnar om deras framfart.

   Statsministern får väl konstatera att än så länge lever sjukvårdspersonal efter möten med aggressiva invandrare. Att andra mer sjuka patienters vårdbehov och trygghet åsidosätts, när avdelningar översvämmas av aggressiva gäng rör honom inte i ryggen. Hänsyn till deras kultur står mig upp i halsen, när gängen i stället borde kastas ut av militär och att vården för gängens skottskadade får äga rum på fängelser.

   http://word.harrietsblogg.se/

   Liked by 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   En fullständig gåta att Fredrik anlitas numera,
   dessutom att man betalar dyrt för det???

   Han borde vara bränd i alla sammanhang…
   Åtminstone i Sverige!

   Att hans utländska uppdragsgivare belönar rikligt,
   det kan vi förstå…

   Han skötte sitt ”uppdrag”,
   helt enligt Bilderbergarnas önskemål!

   Skapa kaos!

   Gilla

 3. Eva Danielsson skriver:

  Skillnaden kanske handlar mest om att leva impulsivt eller att ha impulskontroll? Både vad gäller positiva impulser, vänlighet, eller negativa impulser, våld.

  Det är också skillnaden mellan att vara barnslig och att vara vuxen.

  Idealet skulle väl vara att bete sig vuxet med god impulskontroll men samtidigt ha lite barnslig impulsiv lekfullhet kvar. I kombination med lyhördhet och förståelse av det kulturella och sociala sammanhanget skulle det kunna kallas god fostran.

  Önskemodellen är att agera utifrån hjärnan och låta hjärtat klappa bara som bakgrund. Och att man agerar efter vad personen eller situationen förtjänar.
  Det kan ge långsiktighet och äkta samarbete, som inte nödvändigtvis börjar med överdriven vänlighet.

  Slapphet är att inte orka använda hjärnan utan följa känslor/impulser och minsta motståndets lag och vilja ha omedelbar belöning. Som t ex att utan urskillning ösa vänlighet och resurser över invandrare i hopp om att få känna sig god. Alternativt kan motivet förstås vara att vilja tjäna pengar på situationen.

  Att ta ansvar för en familj eller för ett arbete eller för en nation, innebär att man ofta måste vara tråkig och våga mota destruktiva beteenden och händelser kraftfullt och med vad som krävs – för ett långsiktigt gemensamt fastställt mål.

  Trygghet i en relation är att veta var man har varandra och det är viktigare än ”söta” ord. Om det inte handlar om servicepersonal möjligen.
  Det viktigaste mellan människor i ett gott samhälle är tryggheten, att inte behöva vara rädd för att bli knivhuggen i en folksamling.

  Vi behöver ett samhälle med mindre ytlig vänlighet och handhjärtan och med mera långsiktigt agerande av makthavare med tankeförmåga och med äkta vilja att bevara vår nation som ett bra land att leva i.

  Vi har haft ett guldläge som nation, ekonomiskt och socialt, och detta har våra makthavare, röda, gröna som blå, med uppbackning av media – låtit förslösas på några få år med slapp ”vänlig” invandringspolitik. Och fortfarande låter man känslostyrda argument och aktioner påverka fast läget är kritiskt för tryggheten i samhället och kritiskt vad gäller ekonomin för statens åtaganden.
  Hur kan man ha budgettak för försvar, polis och behandlande sjukvård men låta invandringskostnader bara skena iväg hejdlöst utan diskussion om vad det betyder och kommer att betyda?

  Här blir begreppen vänlighet och impulsstyrd fel. Här handlar det om brist på intelligens och manipulation.

  Liked by 7 people

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Det är svårt att se ett mer långsiktigt och trovärdigt alternativ till det disciplinerade samhället av det slag som utvecklades i det protestantiska Europa. Det hade också likheter med det traditionella kinesiska samhället som nu åter har etablerats. Problemet är att det lätt kan råka i händerna på totalitära härskare som utnyttjar den goda samhällsdisciplinen för sina egna syften som hos såväl Hitler som Mao.
  Att förhindra en sådan utveckling krävs en etablerad maktfördelning och media som uppfyller sin oberoende och granskande funktion. USA och dagens Tyskland är här goda exempel.

  Liked by 2 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Hur är det med maktdelningen i EU?

   En allt större koncentration sker,
   förmodligen enligt uppgjord plan,
   a la ”Kokt groda”!

   Britterna hann hoppa ur grytan,
   pengar är inte allt!

   Gilla

 5. Statsmakt skriver:

  ”Ett annat traditionellt svenskt drag är att vi uppfostrar varandra.”

  Ett drag som leder till paradoxer som att blint förespråka systembolaget men samtidigt alltid försöka handla på taxfree. Dom andra svenskarna kan ju inte hantera friheter.

  Själv vill man inte bo i invandrar getton , men dom andra ska.

  Etc.

  Liked by 4 people

 6. Sven-Erik skriver:

  Klimatet och dess eventuella påverkan på människorna är ett ständigt återkommande tema i detta fora. Och då syftar man på det mer globala. Men jag inbillar mig att klimat där frostrosor på fönstren skymmer utsikten om morgonen och spaden i jorden klingar hårt mot tjälen, även det sätter spår i människors sinnen, åtminstone förr i tiden.

  Lokalt klimat avkrävde en slags inre disciplin för att man skulle kunna överleva. Och kalla norden var då en extra sträng herre. Och det kom att sätta sina spår över generationsgränser.

  Landet i norr var även tämligen glest befolkat. Idoghet, samarbete och händighet blev till nödvändiga dygder. Men även samverkan om utmarker och samfälligheter bidrog till relationen mellan människorna.

  Hantverk, bondearbete och arbetskarlar blev viktiga, och slit och släp bland den kvinnliga delen av befolkningen var ofta extra stor med barn i följe. Vinterns matförråd krävde idoghet av alla, även från barnen.

  Jag brukar ofta stanna upp vid gamla stenmurar. De kan innehålla riktigt stora stenbumlingar. Säkert på flera kiloton. Försöker mana fram i mitt inre hur en arbetsdag såg ut då muren byggdes. Tänker på hur alla stenar måste hittas, utöver de på åkern, och grävas fria. Och sedan baxas och dras fram med hjälp av hästen, som kanske stod där och slängde med huvudet, medan männen arbetade med spett. Då fick hästen tid att äta hö från sin tornister.

  Här arbetade säkert männen tysta vid varandras sida, medan muskler spände och drog och svetten lackade. Tyst arbetsgemenskap kan få mänskliga själar att komma riktigt nära varandra. Då kan onödigt prat stå i vägen. Många av männen måste även ha dragit på sig ljumskbrock i tidiga år. Riktigt stora stenar måste ju baxas på plats så de passade in i varandra.

  Klimat och naturen själv skapar underlag för hur samvaron förs och organiseras mellan människor. Hur man relaterar till varandra och på vad sätt. Inte bara människor kom tyst nära varandra, det gjorde även hästen. Även hästen ingick i den tidens arbetsgemenskap.

  Från vandringsmän fick man nyheter från längre bort liggande platser. Och den sociala kontrollen i övrigt var tät. Visst skilde det sig åt mellan olika klasser, men det var allmogen som dominerade vardagens slit och släp. Och som även fick bli till materia när kungar fick griller i huvudet med sina mer storstilade planer.

  Det svenska sättet att umgås präglas säkert fortsatt av klimatologiska faktorer, och de mer glesa geografiska avstånden, som fortsatt gäller. Och även av att hårt arbete fortsatt betraktas som en dygd. Religionen seglar nog här mer i bakvatten.

  Fåordighet och en mer tyst och nära samvaro kom att prägla den svenska folksjälen. Att bli insläppt i den kräver nog idoghet och rätt inställning till arbete och mänsklig gemenskap, och kanske även en viss mått av verbal ordfattigdom. Historien kastar alltjämt sin skugga över svenskheten. Vi rentav lever i den. Och att knyta näven i byxan har säkert även det bidragit till att rädda mångas liv.

  Liked by 4 people

 7. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Kan bara hålla med. Man skulle kunna kalla det för White Supremacy men utan nedvärderande blickar mot andra raser eller etniciteter. Det handlar inte om Vit Makt utan om föredömligt uppträdande, detta oavsett hur den strävsamme ser ut, men oftast genom historien handlar det om europeer.
  I Knut Hamsuns ”Markens grödor” beskrivs en sällsamt hårt arbetande bonde i Norge, hur han sliter i sitt anletes svett och med belöningen väntande långt in i framtiden.
  Vi ser samma sak hos Strindberg med ”Hemsöborna”, hur en förfallen gård räddas av en disciplinerad förman med hårda nypor och en obändig vilja.
  Visst har Europa startat två världskrig men det är också europeerna som drivit världen framåt, koloniserat och civiliserat.
  Självkritik är vi bra på men i konsten att framhålla våra förtjänster saknar vi självförtroende och en mitt tycke rimlig självkänsla.

  Liked by 3 people

 8. . Anders skriver:

  ”Sverige ligger på en”. Det är ju den av staten sanktionerade lögnen om den grova våldsbrottslingen. Numera är det ju dödsskutningar var och varannan dag. Men de kanske räknas som olyckshändelser?

  Liked by 1 person

 9. Sten lindgren den äldre skriver:

  ”Våra umgängesvanor är formaliserade och tål inte så mycket spontanitet och annat ”sydländskt”.”

  Det stämmer och det kanske är därför som inte Löven bjöd Åkesson på sitt kalas, kunde vara intressant att höra vad Magdalena Ribbing tycker om det.

  Min personliga åsikt är att vi har en statsminister som står på samma mentala nivå som vår dotter gjorde som tre-åring: ”Du får inte komma på mitt kalas” (om jag inte får min vilja igenom).

  Liked by 6 people

 10. Lilla fröken PK skriver:

  Ja, vi trivs med vårt svenska sätt att vara, även om vissa anser att ett ”osvenskt” beteende är hipp och eftersträvansvärt. Vi uppmanas att ta till oss invandrarnas annorlunda kultur och sätt att bete sig. Jag säger: Tack, men nej tack! Jag är nöjd med hur vi svenskar umgås, med traditionell hyfs och respekt för varandra. Det borde de invandrande ”nysvenskar” betänka, som oinbjudna tränger sig på och in i vår gemenskap med många krav men med få skyldigheter.

  Liked by 3 people

 11. Aha skriver:

  Visst är det så. Folkgrupper, regioner och länder utvecklar kulturer och därtill hörande beteenden. En del är uppenbarligen framgångsrikare än andra.
  Endast Sverige idioter har som förnekar Sveriges framgångsrika kultur – förnekandet har som bekant emanerat från högsta nivå.

  Skillnaden i kultur och beteenden torde vara en väsentlig orsak till att u-länder inte rakt upp och med kopierar västerlandets samhällsorganisation – Svea rikes lag möter så att säga ingen efterfrågan på exportmarknaden.

  Märkligt ändå att u-ländernas utsatta människor inte kräver mer efterapning av i-länderna.
  Hur svårt kan det vara för att organisera sig för att fixa vatten, värme och avlopp?

  Liked by 2 people

 12. Eva skriver:

  En liten händelse som anknyter till texten och är tänkvärd ur ett allmänmänskligt perspektiv.
  Vi låg med vår segelbåt i Hangö gästhamn. Grannbåten var svensk och jag pratade lite med dem.
  De gav sig iväg före oss. Strax kom en finlandssvensk hamnkaptenen och frågade om vi kände dem. De hade nämligen åkt utan att betala.
  Nej sa jag. Och de som var så trevliga var min spontana kommentar.
  Då sa hamnkaptenen på sin sjungande dialekt: Di är ofta trevliga di där männsjorna för di har nått att dölja.
  Det ligger en del människokunskap i det han sa. Har man inget att dölja räcker det att bara vara.

  Gilla

  • Jaxel skriver:

   Road to Hell:
   Oerhört bra låt av Chris Rea. Skulle dock gärna höra den med lite ”stökigare” gitarrspel. Gärna Jimi Hendrix. Vilket förstås tyvärr på alla sätt är en omöjlighet.

   Gilla

 13. neraldnep skriver:

  Tack för intressant artikel, men den vänlige matematikern i mig stör mig våldsamt på att du skriver att det är omvänd korrelation mellan vänlighet och våldsbenägenhet. För du menar väl tvärtom?

  Om hög våldsbenägenhet och hög vänlighet inträffar samtidigt och vice versa så är korrelationen positiv, dvs de följer varandra.

  Gilla

 14. Rolf Åberg skriver:

  Jag bor i en av världens farligaste städer på papperet. Fortaleza i norra Brasilien. Samtidigt är staden fantastisk, vackra stränder, otroligt restaurang o barutbud samt shopping. Mitt paradis. Tyvärr finns ju baksidor. även om de inte alltid syns på ytan. Denna stad har skrämmande 1700 mord per år på ca 3 miljoner invånare. Jag har dock peppar peppar inte råkat ut för något ännu, på 5 år i Brasilien, förutom grab and run. Frågade en taxichaufför (de har ju koll på allt i staden) Han sa att 99,5 % av morden är relaterade till droggängsuppgörelser i förorterna. Rån och ev rånmord förekommer på andra ställen i staden, man måste snabbt lämna över de kontanter man har vid väpnat rån. Samt förstås undvika bära smycken m.m

  Vanliga människor här är dock vänliga , glada och hjälpsamma. Öppna på ett annat sätt än i Sverige.

  Tycker Sverige börjar kännas alltmer ogästvänligt och otryggt. Känner inte igen min stad Umeå längre. På lokalbussarna hörs mest arabiska. Svenskar tiger ju still.
  På gator och torg börjar det kännas mer o mer osäkert.
  ”Nysvenskarna” (inte alla, men ofta de som är i grupp, ungdomar) utstrålar en slags arrogans och aggressivitet som känns obehaglig.
  Och denna situation kommer att bli värre och värre. Ska jag söka en ”tryggare” plats i framtiden väljer jag nog Brasilien, trots allt.

  Tack för ordet!

  Gilla

 15. neraldnep skriver:

  Tack för intressant text. Den trevlige matematikern i mig blir dock våldsamt irriterad över det felaktiga användandet av korrelationsbegreppet.

  Varför skriver du att vänlighet och våldsamhet är omvänt korrelerade? För du menar väl tvärtom? Om hög vänlighet och hög våldsamhet inträffar samtidigt så är de (positivt) korrelerade, inte negativt (eller ”omvänt”).

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.