Låt oss tala om Afghanistan

Helena Edlund

En vårdag år 2011 lyfte planets hjul från startbanan på Marmal och jag lämnade Afghanistan. Jag kommer ihåg att jag kände lättnad. Under ett halvår hade jag fått många nya erfarenheter som fått mig att dra en dyster slutsats: Om jag till en början varit positiv till Afghanistans möjligheter till utveckling, så var jag vid missionens slut betydligt mer tvivlande. 

Framför allt hade jag lärt mig att det nog var svårt att finna två samhällen och två värderingskomplex som var så diametralt olika varandra som det svenska och det afghanska. Listan kunde göras lång där vi var varandras ytterligheter: Synen på utveckling kontra tradition, den extrema rasismen mellan olika folkgrupper, religionens roll i samhället, individens rätt, kvinnors och barns rättigheter, synen på auktoriteter, djurrätt, miljö, sexualitet, jämställdhet, korruption, våld, brott och straff… Jag var ärligt talat lättad över att få lämna Afghanistan, även om det smärtade att människor levde under sådana levnadsvillkor.

Idag anar jag att just olikheterna mellan de två samhällssystemen bidrar till att debatten rörande de demonstrerande afghanerna blir så skev. Gemene man vet lite eller inget om Afghanistan, och även om vi får höra om hur det är där så kan vi inte förstå eftersom vi saknar de nödvändiga referensramarna. De flesta jag diskuterat ämnet Afghanistan med har baserat sina övertygelser mer på en exotifierad bild av ”den noble vilden” än på krass verklighet.

I skrivande stund demonstrerar hundratals män på Medborgarplatsen i Stockholm. Många är hazarer med rötter i Afghanistan, men upp emot hälften av dem uppger nu att de aldrig själva satt sin fot i landet utan kommer från Iran. Ändå har de sökt asyl som afghaner och nätverket Ung i Sverige kräver nu amnesti även för dem som bedömts sakna asylskäl.

Av plakaten och intervjuerna att döma så hävdar de unga männen (och aktivisterna som stödjer dem) att de löper stor risk att dödas om de utvisas till Afghanistan. Tillbaka till Iran vill de inte heller.

Jag har mycket stor förståelse för att någon inte vill leva i Afghanistan – det skulle inte jag heller vilja göra. Om jag gjorde det skulle jag göra precis som demonstranterna på Medborgarplatsen och ta första bästa chans att lämna landet för en bättre framtid någon annanstans. Afghanistan är inte ett trevligt land att leva i, men för många handlar det nog inte främst om säkerhet utan om en genuin längtan efter ett bättre liv.

Det talas om ”talibaner”. Men de som vi i Sverige kallar talibaner är sällan de religiösa, extremistiska mördare vi föreställer oss, även om sådana finns. Istället rör det sig oftast om vanliga kriminella – droghandlare, knarksmugglare, rånare. Men lokalbefolkningen håller dem oftast i schack. Varje afghansk man äger ett vapen och hans heder är så knuten till innehavet av vapen att polisen inte ens avväpnar någon om han så placeras i arresten.

Norska myndigheter bedömer nu att endast två av 34 provinser är osäkra för allmänheten. Borgmästaren i tyska Tübingen, Boris Palmer, menar att avvisningar till Afghanistan kan ske eftersom det ur ett matematiskt perspektiv inte är våldsammare där än i exempelvis Chicago eller Brasilien. Borgmästaren har kritiserats, men inte motbevisats.

Men visst är Afghanistan ett oerhört farligt land – framför allt för kvinnor och barn. Kvinnor och barn är ägodelar vars liv bokstavligt talat vilar i mannens händer. Dock är det få kvinnor och barn som sitter på Medborgarplatsen, det gör istället män från familjer och sammanhang som varit tillräckligt ekonomiskt välbeställda för att investera i en resa till Sverige. De verkligt fattiga och de som verkligen har skäl att frukta för sina liv strejkar inte på Södermalm – de har fullt upp med att försöka överleva på plats i Afghanistan, och den kampen blir allt svårare ju fler progressiva afghaner som vänder Afghanistan ryggen.

Det är min övertygelse att den enskilt viktigaste faktorn för att Afghanistan ska kunna utvecklas, är att det finns afghaner på plats i Afghanistan som är villiga att förändra sina tankemönster, sitt samhälle och sitt land. Ingen annan kan göra det åt dem, det har de senaste decenniernas militära och humanitära insatser visat.

Det krävs unga afghaner som vill skapa något annat, något bättre än det som nu finns. Unga afghaner som utbildar sig, stannar och kämpar. Endast så kan landet om landet få bukt med kriminaliteten, barnadödligheten, kvinnoförtrycket, pedofilin, droghandeln, korruptionen, hälsoproblemen, missbruksproblemen och den religiösa extremismen.

Det behövs unga, progressiva, handlingskraftiga, förändringsbenägna, nytänkande, viljestarka, kapabla män för att förändra Afghanistan till ett land som faktiskt kan erbjuda sina unga en god framtid. Sådana män finns – men just nu sitter hundratals av dem på trappan vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Där gör de möjligen nytta för sig själva och de som kommer att följa i deras spår om de får igenom sina krav, men knappast för Afghanistans framtid.

 

70 reaktioner på ”Låt oss tala om Afghanistan

 1. modernghost skriver:

  Samma kan nog sägas om alla muslimer som tagit sig till Europa och väst: de skulle göra mer nytta i sina egna länder om man på något sätt skulle få dem att återvända.

  Gillad av 5 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Ett nytt miljonprogram! Vi har åtagit oss att hjälpa dessa flyktingar. Nu är det dags att slutföra detta arbete och repatriera en miljon utlänningar till deras hemländer! En miljon flyktingar som får återvända hem under en period på tio år! En miljon happy endings! En miljon lyckade flyktingmottagningar! Vi klarar det! Vi kan det! Tillsammans kan vi förändra världen!

   Gillad av 8 personer

  • Peter M skriver:

   Tänk vilket tillskott de kommer att medföra för sina hemländer när de kommer tillbaka. Vi kan ge var och en av migranterna ett medskicka när de väl kretsloppsmigrerar. Jag kan ställa upp på att de får en summa motsvarande halva kostnaden för att de bor i Sverige under ett år. Det skulle göra dem rika i hemlandet när beloppet betalas ut hemma i Afghanistan eller Somalia.

   Bör räcka till att bygga ett hus, köpa en brud och öppna en affär. Win-win för alla inblandade.

   Tyvärr lär väl den typen av generositet medföra att vi får stänga gränserna under ca 10 år framåt.

   Gilla

  • A-C skriver:

   Vem tror på att de vill flytta tillbaka. Frivilligt. Här där allt serveras på bricka, förstklassig sjukvård, fri tandvård, bra bostäder, flerbarnstillägg o.s.v.

   Att bytas mot slum och oreda, det enda araberer exporterar är ärtor. Den nivån är det på deras samhälle.

   Gillad av 1 person

  • Sasa Petrovic skriver:

   Typiskt västerländskt hyckleri. USA och väst skapade Al Qaeda och ISIS, USA och väst stödjer muslimer och kroater på Balkan som begått etnisk rensning och folkmord på serber. I Syrien är den kristna ursprungsbefolkningen enbart tacksam till Assad och Ryssland, väst har dom med all rätt förakt mot. I Irak efter USAs och dess allierades invasion så lät USA och dess allierade i princip islamister utrota den kristna ursprungsbefolkningen.

   Gilla

 2. camiry skriver:

  Som du skriver är det omöjligt att föreställa sig livet i Afghanistan om man inte upplevt det på nära håll. Men det framstår som fasansfullt.

  Någon mer här som liksom jag oroar mig över vad som kommer ske med alla de afghaner, boende och ofta uppvuxna, i Pakistan, och som Pakistan vill få att ” frivilligt återvända” till Afghanistan? I ett samarbete mellan Pakistan, Afghanistan och UNHCR ska nu ca 1 miljon afghaner få dokument för att underlätta deras situation i Pakistan.
  Det skrivs om det som att dokumentet ska skapa ett drägligare liv för afghanerna i Pakistan, där de ofta lever väldigt utsatt. Men projektet ”Pakistan’s Comprehensive Policy on the Voluntary Repatriation and Management of Afghans” är även, vilket även namnet avslöjar, ett försök att få afghaner att återvända till Afghanistan. På UNHCRs sida står även: ”UNHCR will assist IOM with an information campaign to reach Afghan communities living in Pakistan, as well as ensuring that Afghans with international protection needs are referred to UNHCR.”

  Så jag undrar om någon här med tillräckliga kunskaper vill dela med sig av sin analys av ev. konsekvenser för oss: kommer det bli enklare för dessa afghaner att få ”asyl” i andra länder, inkl. Sverige, när de inte längre är papperslösa? Kommer detta projekt helt enkelt sparka igång en vandring av 1 miljon afghaner från Pakistan till Sverige istället? Eller kommer det istället bli enklare att skicka tillbaka de som nekats asyl i Sverige när Afghanistan kanske inte lika enkelt kan neka dem inträde? Fast kommer de hit och nekas asyl lyckas vi ju ändå inte skicka tillbaka dem.

  Den intresserade kan läsa lite mer här:
  http://www.unhcr.org/news/latest/2017/7/5971efd54/afghans-dream-stepping-shadows-pakistan-id-scheme.html

  Här kan man se uppdateringar på veckobasis:

  https://afghanistan.iom.int/pakistan-returns

  Där bland annat följande står:
  ”Situation Overview
  IOM is responding to a substantial increase in the return of undocumented Afghans from Pakistan and Iran. Since 01 January 2017, over 296,000 undocumented Afghans have returned due to diverse push factors, including deteriorating protection space in Pakistan and Iran. This figure represents a significantly higher rate of return than in previous years. Most of those returning have lived outside of Afghanistan for decades, and will need support from the government and humanitarian actors both on arrival and as they seek to reintegrate.
  As the rate of return is influenced by a number of political, security and other related factors both in Afghanistan and neighboring countries, another surge in returns could occur at any time. IOM estimates that approximately 500,000 undocumented Afghans could return from Pakistan and Iran in 2017, and is working to scale up its support to returnees in coordination with the Government of Afghanistan and other humanitarian partners.”

  Vankas en ny våg afghaner? Klumpen i magen växer.

  Gilla

 3. leif stern skriver:

  De kommer från urgamla klankulturer där våldet användes för att utöka sina betesmarker och att strida för att behålla sina erövringar. De är en stor utmaning
  Regeringen brukar sprida grava lögner eller halvsanningar för att förbättra sitt rykte.
  Regeringen har i ett fall dock informerat sanningsenligt. Den har meddelat att den stora invandringen är en UTMANING. En utmaning är ett sedan länge använt begrepp som betyder att inbjuda på strid på liv och död.
  En duell började ofta med att den utmanande parten kastade en handske framför den utmanade.
  Nu bränns bilar, fritidsgårdar, skolor, asylboenden varje dag. Detta för att tvinga svenska folket i strid som den importerade armen kommer att vinna. Värnplikten skolade ungdomens till försvar. Den togs bort för att den ansågs onödig för inte så länge sedan. Polisen utbildas nu på en högskola där genuskunskap fått ersätta skolning i polisarbete. En byråkrat med sinne som en vårdfixerad socialsekreterare är satt som polischef. Hans inkompetens gör att mängder av rutinerade poliser slutar. Duellen där vi saknar vapen närmar sig i hög fart. Vi kan inte överleva.
  Vi saknar bostäder för den invandrade armen. Efter duellen kommer vi att ha gott om bostäder som endast bebos av överlevande kvinnor, döttrar och de vinnande männen. Kalifatet i Syrien bildades genom den typ av duell som vi kan vänta oss.

  Gillad av 1 person

  • MartinA skriver:

   Ett inbördeskrig skulle svenskarna vinna utan problem. I norden har svenskarna nästan alla fördelar. Och det fall i levnadsstandard som dylika oroligheter och förstörelse av infrastruktur skulle vända migrationsströmmarna. Vidare är grannländerna naturliga allierade till svenskar och europeer. Din analys är gravt felaktig. Polisen och militären i sverige idag är till för att skydda våra nya landsmän från svenskarna, inte vice versa. Tro inget annat.

   Gillad av 5 personer

   • cmmk10 skriver:

    Med polis och militär, samt 70% av befolkningen bakom sig, lär en nationalistisk sida inte ha stort hopp om seger i ett ev. inbördeskrig.

    En förhoppning om att grannländerna skulle skynda till undsättning skull antagligen bytas ut mot att istället bli NATO-bombad.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Ja, och med laservapen och magi så skulle din hittepåsida vinna ännu snabbare. Ditt scenario är helt orealistiskt. Vi talar inte om nåon sorts nationalistisk revolution här vilket naturligtvis är helt meningslöst och ingenting som någon nationalistisk organisation diskuterar.

    Jag svarade på en kommentar som pratade om att någon viss grupp av våra nya landsmän skulle ta makten och att vi ska vara så rädda för dem för de är så starka. Vilket jag tyckte var en dålig analys.

    Om vi ska tala om realistiska scenarion så är det fortsatt sönderfall, mindre reell makt för centralmakten och accelererande försämrad levnadsstandard för majoriteten av sveriges invånare och accelererande förstörd infrastruktur. Samt konflikter om de resurser som finns kvar. En sådan situation gynnar svenskarna eftersom de inte har någon självklar plats att flytta till och eftersom de har en sentimental anknytning till platsen sverige. De lär också kunna förvänta sig mer hjälp från människor i grannländerna.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    När man spelar shack och planerar nästa drag så drar man alltid i tankarna ut pjäsernas rörelser ända till brädets slut, oavsett om det stort anal pjäser ivägen. När du bedömer de olika sidornas styrka i en teoretisk etnisk konflikt så måste du tänka bort polis och militär. Och då är svenskarna överlägset starkare.

    Gilla

 4. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Karl-Oskar och Kristina, fiktiva gestalter men byggda på verkliga immigranter, var inga bankomatinvandrare, de senare sitter på Mynttorg o Medborgarplatsen, passande namn, och litar på att gamla salongskommunister äntligen skall hitta något konkret att engagera sig för.
  Mikael Wiehe och blåbärsinstallationen Regina Lund uppträdde i Opinion Live i går och hade förstås enbart indignation och emptiskt tryfferade floskler att bjuda.
  Alex Bengtsson stirrade med öppet hat mot Ann Heberlein och Belinda Olsson lyckades förstås inte styra den mannens svada som oftast bestod av substantivet högerextremism.
  En häpnadsväckande uppvisning i hur vår nations styrande menligt påverkas av infantila figurer från samhällets olika publika sektorer.
  En tragisk komedi.

  Gillad av 5 personer

  • Björn skriver:

   Det är såå sorgligt att se dessa ”opinions-bildare” från artist och mediavärlden! De har ju faktiskt en enormt stort ”genomslag” hos dagens uppväxande släkte, som hämtar i stort sett all information från ”sociala medier”! Galenskapen formligen lyste ur ögonen på den där vänsterextremisten Alex Bengtsson! Obehagligare person, får man leta efter! Wiehe och Lund, är ju bara för tragiska, och jag förstod aldrig vad de gjorde där! Den som faktiskt lyckades få fram nåt vettigt, trots ideliga störningar, var Paula Bieler! Här har SD verkligen en bra ”frontfigur”, som jag tror kommer att ha haft stor betydelse, när partiet, med stor sannolikhet, fått egen majoritet i valet 2018!

   Gilla

   • BjörnS skriver:

    Lund var patetisk. Har hon gjort något konkret för dessa ”barn”? Hon förefaller leva på ”molnfri höjd” och glidflyger högt ovanför livets trista realiteter. ”Låt dem äta bakelser”, kommer osökt upp i mina tankar.

    Gilla

 5. BjörnS skriver:

  Helena, du har som vanligt rätt. Men, orsaken till att de sitter på trappan är nog den att de och deras familjer inser att det inte går att förändra Afghanistan. De som kommer från Iran och Pakistan inkluderar nog även dessa länder i den bedömningen. Det är möjligt, och rentav troligt, att de har rätt men det gör det inte till vår skyldighet att lösa deras problem. Vi kan det helt enkelt inte. Vi måste ha en principiell och på lag baserad hållning. Det är så vårt samhälle fungerar och det är så vi byggt vårt välstånd. Därför vi inte ge efter för de ”strejkande”.

  Gillad av 2 personer

  • Janne skriver:

   Om vi ger efter för de illegala migranter som strejkar, ger vi en kraftig signal till andra att at sig till Sverige. Det är klart att det är svårt att förändra Afganistan, men vi i Sverige kan inte ge alla Afganer en framtid här. Dessutom tar de med sig sina värderingar och religion och kommer att förändra vårt samhälle i en oönskad riktning.
   Till råga på allt, en anledning att de väljer Sverige är främst ekonomisk, man passerar många länder på vägen hit. Regeringen talar med dubbel tunga, man har redan skapat massa undantag för migranterna, man vill att de skall avsluta gymnasiet, få arbete, etc.

   Gillad av 1 person

 6. Erik Björn-Rasmussen skriver:

  Nyss kommenterade MED-bloggen en i raden av svenska politiska haverier:
  https://medbloggen.se/2017/08/18/svenska-skattemedel-gar-till-beloning-av-terror/

  Skulle, som Helen befarar, Migrationsverket av regeringen tvingas ge efter för Hazardemonstrationens krav kan vi inregistrera ytterligare ett stort haveri.

  Med sådant befäl, hur länge förmår vi svenska medborgare hålla denna moraliskt gistna skuta flytande?

  Gillad av 3 personer

 7. Maria Nygren skriver:

  Hej Helena!
  Din beskrivning av Afghanistan, dina erfarenheter och din summering skulle jag vilja läsa även i MSM-media. Är det möjligt?
  Din text är garanterat en ögonöppnare för många. Din text behövs.

  Gillad av 1 person

 8. Christer Holm skriver:

  Tack Helena!

  Håller med, och ser alltid fram emot att få ta del av dina ord.

  Viktiga faktorer är det du beskriver om att många ej förstår, att de ”saknar de nödvändiga referensramarna”. Men också att de ej verkar vilja förstå att det kan finnas något annat.

  Svenskar är som mörtar i en pöl, som aningslöst och förnekande gärna hälsar den nya fisken gäddan välkommen in, och för övrigt agerar som apan med händer för öron och ögon, och låter den blinda och döva fabeln komma ur dess mun.

  Ja, Helena, skall vi hjälpa många till självhjälpens långsiktighet, eller ”hjälpa” kortsiktigt de få som stjälper för så många andra, och där givarens enda skäl är att putsa egoismens sneda gloria.

  Gillad av 1 person

 9. oppti skriver:

  Frågan är om vi är beredda att förändra vårt samhälle så dessa män kan få den plats de strävar efter?
  Inkomstskillnader ökar.
  Jämlikheten mellan könen ges upp.
  Skolor, bostäder och socialtjänsten kommer att få anpassas än mer än idag.
  Är vi dessutom beredda att gå upp i antal från de 100 som kom för några år sen till de 20 000 som kom innan vi ansåg att situationen krävde en paus?

  En annan fråga är om det mellan Afghanistan och Sverige inte finns något tryggt land där deras närvaro är mindre utmanande?

  Gilla

 10. Torsten skriver:

  Tino Sanandajis bok Massutmaningen sid 70;
  Kostnaden för ensamkommande är 30 -35 miljarder för år 2016. Afghanistan, varifrån många ensamkommande kommer, har med sina 30 milj invånare en statsbudget på 45 miljarder kr.

  Det dyra svenska omhändertagandet är enligt lag och kanske även enligt konventioner icke desto mindre är det fullomligt oacceptabelt att kostnaden fått rusa iväg som den gjort. Välfärdsindustriella komplexet i sin prydno.
  Curlande av förment ensamkommande kostar alltså enorma summor, idag över halvmiljonen per ensamkommande. Ensamkommande yngre män som klarat att ta sig hundratals mil till Sverige behöver naturligtvis inte curlas i den omfattning som sker på boende för ensamkommande.
  En pragmatisk lösning hade exempelvis kunnat vara att låta militären ta hand om dem och härbärgera dem på samma sätt som för värnpliktiga.

  Allokeringen av resurser till de ensamkommande är ett hån mot världens alla nödlidande och ett hån mot de fattiga i Sverige för att inte säga ett hån mot även skattebetalarna som får se sina pengar förslösade.

  Gillad av 5 personer

 11. Bengt skriver:

  Helena skriver: ”Norska myndigheter bedömer nu att endast två av 34 provinser är osäkra för allmänheten” och hänvisar till uppgifter i tidningen VG Nyheter 4 april. Om det är så att säkerheten successivt försämras i Afghanistan så kan det kanske vara värt att påpeka att 4 april inte är nu.
  Ingen anmärkning i övrigt på Helenas krönika. Migrationsverket har säkert koll på situationen dag för dag och det är deras bedömning som gäller.

  Gilla

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   Svenska myndigheter har noll koll på verkligheten, och vad de påstår ger jag inte ett ruttet lingon för.

   1) dessa ”strejkande” individer ska UT ur Sverige – NU.

   2) de politiker som satt vårt land i denna fullständigt Kafka-artade situation ska avlägsnas från all politisk makt — SNARAST.

   3) de myndigheter som gjorts till verktyg för att förstöra vårt land ska läggas ner (Och här räknar jag in både Mig-verket och Skolverket). De som är sysselsatta där kan anvisas lämpliga uppgifter som ex-vis städare på någon hamburgeria.

   Kort sagt — här krävs en upprensning i ett gigantiskt, stinkande vänsterpolitiskt träsk, av någon med minst lika hårda nypor som Trump.

   Gillad av 2 personer

   • Bengt skriver:

    Hovs-svartaste-hallar 18 augusti, 2017 at 19:43

    Beträffande hanteringen av de demonstrerande afghanerna och Helenas analys råder nog i grunden rätt stor enighet här på sidan. Sättet att uttrycka det varierar förstås.

    Somliga uttrycker sig så man tar sig för pannan. Som exempelvis du här ovan: 3)” ……. De som är sysselsatta där kan anvisas lämpliga uppgifter som ex-vis städare på någon hamburgeria”.
    Verkar som du inspirerats av Röda Kmererna!

    Gilla

 12. uppstigersolen skriver:

  Helena skriver att ”Det behövs unga, progressiva, handlingskraftiga, förändringsbenägna, nytänkande, viljestarka, kapabla män för att förändra Afghanistan till ett land som faktiskt kan erbjuda sina unga en god framtid. Sådana män finns – men just nu sitter hundratals av dem på trappan vid Medborgarplatsen i Stockholm”. Visst behövs sådana män i Afghanistan men inte sjutton är det de som sitter på trappan i Stockholm. De som sitter där har inte lämnat blöjstadiet. Batikhäxorna väntar runt hörnet på att ta hand om dessa ”barn”

  Gilla

 13. Hexe skriver:

  I rapporten från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som lett till granskningen uppges att det globala och islamistiska nätverket Muslimska brödraskapet fått miljoner i olika offentliga bidrag.
  Detta genom att bygga upp en dold struktur och en rad organisationer i Sverige.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6719506

  Vi minns Margots första beslut som utrikesminister. Vem tror att det inte finns en agenda bakom utbetalningarna.

  Gillad av 2 personer

 14. Orolig skriver:

  Jag har också varit i Afghanistan. Det råder en skrämmande okunnighet om Afghanistan och övriga länder i Mellanöstern och hur man tänker i de teokratiska och patriarkaliska länderna där. Västerlänningar tror att de tänker och är som oss, att alla i övriga världen tänker och är som oss. En sån ignorans!
  Ta t ex vänsterkvinnan som satt skrevande med hotpants på Medborgarplatsen i Stockholm, bland män som inte får umgås med sina systrar och mödrar efter en viss ålder. Kvinnor som är heltäckta i burkor så fort de rör sig ute. Vilken kulturkrock och okunnighet!
  Det finns män som är villiga att kasta av sig det oket och bli västerländska i sina värderingar, men man har ingen aning om vilka som har den inställningen och vilka som inte har det.
  För övrigt behövs de driftiga männen i Afghanistan, precis som Helena skriver, men många av dem som kommer är hitskickade av sin familj för att skapa ett bättre liv för dem ekonomiskt sett. Många bor inte ens i Afghanistan. Två av landets regioner är farliga, inte de övriga, vilket ger en större förståelse för frågan om man känner till det faktumet. Om man kan skicka sina döttrar till Afghanistan från Iran för giftermål så kan männen ta sig tillbaka till Iran till sin familj, det är min åsikt. Jag läste att det var status bland afghanerna (enligt en afghan) att kunna skicka sina söner till Europa, de trodde väl inte att de skulle skickas tillbaka. Så nu kräver de att få stanna, med hjälp av vänstern. Märk väl kräver. Ekonomiska migranter kräver att få stanna med hjälp av vänsterfolk.
  Naturligtvis kan man känna empati för de 80% av världens folk som har det fattigt och svårt, men det innebär inte att Sverige har möjlighet att hjälpa alla dessa miljoner på plats här i Sverige.
  Att ta in kulturer som är helt främmande för våra västerländska ideal utan motkrav, som kulturmarxisterna nu gör, leder bara till att vi blir allt fattigare och lever i ett allt våldsammare land.
  Enligt FN kommer vi att själva vara ett U-land om 14 år, då kan vi inte hjälpa nån. Och med den takt som aggressiviteten och våldet växer i samhället idag, så är det skrämmande framtidsutsikter.
  Idag bor jag i ett land där jag inte vågade ta bussen till Centralstationen pga av gäng av män som rånar folk på kvällen, vid den tidpunkt då tåget skulle gå. I en liten stad är det mycket större risk att träffa på dem än om man bor i en storstad.
  Idag lever jag i ett land där det är dödsstraff på att hälsa på pojkar genom att ta dem i hand. Där man dödas om man vill vara en fri kvinna.
  Landet absurdum, ett högteknologiskt land där våldsamheten, hänsynslösheten och brutaliteten brer ut sig alltmer. Där akutmottagningens personal får låsa in sig av rädsla för ett 40-tal våldsamma människor.
  Där man kan bli våldtagen av gäng, när som helst.
  Där bedrägerierna och ekonomiska brotten ökar och pengarna går till IS.
  Där man kan bli nermejad av en skåp- eller lastbil när som helst, frågan är bara när det händer. Terrorforskare säger att det kommer att hända fler terrorattentat.
  Det här är det land som kulturmarxisterna har skapat med sin ideologi, sakta men säkert under de sista ca 100 åren. Och det här är nu vår vardag.
  Så var det Barcelonas tur. Märker du att man slutat reagera?

  Gillad av 2 personer

 15. KristinaF skriver:

  Jag är skeptiskt till att de afganska männen som sitter på Medborgarplatsen är de män som du Helena efterlyser: ”Det behövs unga, progressiva, handlingskraftiga, förändringsbenägna, nytänkande, viljestarka, kapabla män för att förändra Afghanistan till ett land som faktiskt kan erbjuda sina unga en god framtid. Sådana män finns – men just nu sitter hundratals av dem på trappan vid Medborgarplatsen i Stockholm.”
  Jag tror att det är män av betydligt sämre kaliber som sitter där och kräver. I en intervju hörde jag att de ”tänkte ta makten över Sverige”.

  Gilla

 16. Janne skriver:

  I gårdagens Debatt uppträde Viehe och en annan AFA aktivist som menade att nationsgränser skall bort. Skrämmande naivitet. Man gav också mycket utrymme åt trapphusaktivister som fick framföra sina budskap utan motfrågor

  Gilla

 17. Elof H skriver:

  Inför fri invandring men noll bidrag och noll tillgång till fri offentlig välfärd. Inför även drakoniska straff för brott begångna av icke medborgare och sedan omedelbar utvisning/förvisning. Tio års oförvitligt liv med självförsörjning och tillräckliga skatteinbetalningar för att kunna ansöka om medborgarskap. Tror att ingen av dessa afghaner skulle vara intresserade längre. Konstigt.

  Gillad av 1 person

  • Gert B. skriver:

   Absolut är fri ”Karl-Oskar och Kristina-invandring” vad jag ställer mig bakom.
   Men sannerligen ingen fri gränspassage! Stenhårda gränskontroller, utan undantag!

   Gilla

 18. Björn skriver:

  Av samma anledning som Staten inte betalar lösensummor för kidnappade svenska medborgare utomlands, kan vi inte ge efter för protester från personer som fått legala utvisningsbeslut här i Sverige! Läget i landet är svårt som det är, men skulle bli TOTALT OHANTERLIGT, med såna ”eftergifter” mot rådande lagar!

  Gillad av 1 person

  • Janne skriver:

   Det där med lösesummor stämmer inte för visst betalar man miljoner till terrorister för frisläpning av svensa medborgare. Myndigheterna vill inte skylta officielt med det med alla länder betalar massa pengar till terrorister och många frivillighetsorganisationer som ”läkare utan gränser” samabretar med smugglare som skickar gummibåtar över Medelhavet.
   De seglar på andras teritorialvatten och skickar signalerna till smuglarna ….
   http://www.dn.se/nyheter/varlden/lakare-utan-granser-vagrar-underteckna-uppforandekod/

   Gilla

  • cmmk10 skriver:

   ”Av samma anledning som Staten inte betalar lösensummor för kidnappade svenska medborgare utomlands, …”

   Åjo, den s k ”tysta diplomatin” visade sig väl vara just betalning av lösensumma.

   Gilla

   • Björn skriver:

    Nu pratar jag om ”signalpolitik”! Vad som sker inom den ”tysta diplomatin” har jag inte en susning om! Men om vi trumpetar ut, att det är bara är fritt fram för alla som så önskar, att ta sig hit, och sen tillskansa sig allsköns förmåner genom protestaktioner, då är vi j-t illa ute!

    Gillad av 1 person

 19. weasel skriver:

  Det finns bara två alternativ ;
  A. Följ Sveriges lagar och de reglerna som gäller och de krav som behöver uppfyllas för att få asyl.
  B. Låt även de som saknar asylskäl få stanna eftersom ”det är synd om dom och dom vill ha ett bättre liv” .

  Problemet med A är att det anses vara ”rasistiskt” och snudd på ”nazistiskt” .

  Problemet med B är att majoriteten av jordens befolkning , inklusive ca 50 miljoner amerikaner som saknar sjukförsäkring och/eller bostad och arbete, plötsligt skulle uppfylla kriterierna för att få asyl i Sverige vilket kanske skulle innebära vissa små problem med tanke på att kommunerna ännu inte har lyckats fixa bostäder åt de ynka hundratalet flyktingar som dom blev tilldelade 2015.
  Den som kan få personer som Ernman, Arnstad och Sjöstedt att förstå detta har ett nobelpris att hämta…

  Gillad av 1 person

 20. Moab skriver:

  Vi ser uppenbarligen kollapsen av de öppna gränserna, i små mängder fungerar det, vi har redan för länge sedan passerat denna gräns, de ackumulerade problemen för att en opposition antagligen har minst 40% att fylla ut finns redan, och fortsätter det så kommer SDs och andras potential att passera 50%. Den egenskap som framförallt saknas hos de nuvarande ledarna är hårdhet. Deras strategi har lett till kaos och det som krävs nu tarvar hårdhet, stängda gränser för kulturellt aparta och ekonomiskt odugliga, och nya metoder för utvisning.

  Jag anser inte att vi behöver ”bry oss” särskilt om de i Afghanistan, medkänslan bygger på hyckleri, ett vridande av händer med en kopp varm latte framför sig. Skall man ändå göra något så skall man göra något själv, som exempelvis skateistan.org som hjälper flickor främst att åka skateboard och gå i skolan, eller som Helena tidigare. Hjälpande via staten slutar alltid i hyckleri eller korrupt egenintresse.

  Gillad av 4 personer

  • Linden skriver:

   ”det som krävs nu tarvar hårdhet, stängda gränser för kulturellt aparta och ekonomiskt odugliga, och nya metoder för utvisning.”

   Precis, börjar man fundera på det inser man att resan dit är lång.
   Världens humanitära stormakt, ska byta fot och börja deportera folk som inte för sitt liv vill återvända.

   Jag ser framför mig nazisternas järnvägsvagnar med gallerförsedda fönster och beväpnade soldater som vaktar perrongen. Inte realistiskt.

   Nej vi har sålt traskande till räven. Det bästa vi kan hoppas på är att dela landet. Asylanterna verkar trivas bäst i städerna…..

   Gilla

 21. Jaxel skriver:

  Det är klart att dessa unga män gör allt som står i deras makt för att få stanna i Sverige. Vad än svenska myndigheter gjort för bedömning av deras sak. De och deras familjer har investerar för dem oerhörda summor och de har utstått oerhörda vedermödor ja kanske rent av riskerat sina liv för att ta sig hit. Och inte minst så ser de en möjlighet till ett oerhört mycket bättre liv i Sverige än i Afghanistan.

  Fast Sverige kan inte ta emot alla människor som hellre skulle vilja leva här än där de faktiskt bor och dessa länders problem kan inte lösas genom att de med mest resurser, initiativkraft och styrka flyttar till Sverige. I alla händelser är det knappast mer än en mycket liten minoritet av svenskarna som är beredda att öppna landets gränser för ett obegränsat antal invandrare.

  Även bland dem som i varje konkret fall motsätter sig åtgärder för att upprätthålla landets gränser är det förmodligen endast en mindre del som skulle vara beredda att acceptera konsekvenserna av en sådan hållning. Fast det är förstås oerhört frestande att sola sig i glansen av sin egen deklarerade medmänsklighet och godhet när man vet att det man propagerar för – i praktiken nedmonterad gräns – inte kommer att genomföras.

  Sverige kan som det ser ut idag inte ha ett system där ett obegränsat antal människor från världens alla hörn har rätt att söka sig hit och få en ansökan om asyl individuellt prövad. En sådan prövning är dessutom i mångt och mycket en chimär. Sverige kan inte ta på sig en skyldighet att i förekommande fall efter prövning ta emot och försörja ett obegränsat antal flyktingar och ”skyddsbehövande”. Fast just detta krävs enligt svensk lagstiftning.

  Sverige måste ha rätt att sätta någon gräns för hur många människor från världens alla hörn som vi är skyldigs att ta emot. Vi måste också radikalt ändra principerna för hur vi tar emot flyktingar. Huvudprincipen bör vara att de som kommer hit är människor som redan har fått klart med uppehållstillstånd. De kan komma via UNHCR eller genom att ha sökt asyl på närmast tillgängliga ambassad eller motsvarande. Endast när denna typ av ansökan inte bedömts ha varit möjlig skall man kunna söka asyl på plats i Sverige, exempelvis skulle det kunna gälla en person som flytt direkt från något grannland.

  Sverige behöver alltså en radikalt förändrad flyktingpolitik. Men en politik enligt ovanstående riktlinjer skulle inte bara innebära en fördel för Sverige utan också en fördel för presumtiva flyktingar. Sverige skulle kunna välja att hjälpa dem som har störst behov istället för dem som har störst resurser. Flyktingar skulle slippa riskera livet i eller annat i händerna på hänsynslösa smugglare. Flyktingar skulle alltid kunna få ta med sig sin familj istället för som nu då vi försöker avskräcka dem från att komma hit genom att vägra familjeåterförening. Asylsökande skulle slippa våndas i månader eller rent av år inför besked om de får stanna.

  Inte minst en skulle en omläggning innebära att Sverige slipper avvisa 10 000-tals människor som under stora för att inte säga oerhörda uppoffringar tagit sig hit. Det är smått bisarrt att höra den, vid tillfället, ansvarige ministern med någon sorts självklarhet tala om att avvisa 80 000 människor. (Avvisningar är förstås inget bekymmer för dem som propagerar för att precis alla som vill komma hit också skall få göra det. )

  Fast en omläggning av systemet får inte ens diskuteras. Den som försöker sig på det riskerar att jämföras med en hädare och att bannlysas från den (officiella) gemenskapen. Bättre då att hyckla och i ord och officiella deklarationer hålla fast vid en princip som vi ändå vidtar alla möjliga åtgärder för att i praktiken undvika att leva upp till.

  https://amp.svt.se/nyheter/inrikes/tiotusentals-asylsokande-ska-avvisas

  Gillad av 2 personer

  • Janne skriver:

   Har du funderat över att enligt det svenska systemet kan även medborgare i andra EU länder få sin asylansökan prövat? Under tiden tickar pengarna… Varför måste alla ansökningar pröves individuellt?

   Gilla

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   @Jaxel:

   Låter fiint och humant, men är i dagens läge rent vanvett, bara i mer utspädd version.

   Sverige ska INTE ta emot EN enda såkallad ”asylsökande” i landet. Punkt.

   All humanitär hjälp ska kanaliseras genom bistånd i närområdet — så som man gjorde förr, innan det här landet övertogs av galna vänsterextremister.

   Vad jag finner märkligt är att tom. tänkande personer har så svårt att inse verkligheten, även om det finns undantag, bland andra ekonomen Tino Sanandaji. Som själv är asylinvandrare, ironiskt nog. Gissningsvis har det hjälpt honom att undgå smittas av den endemiska svenska hjärnuppmjukningen.

   Gillad av 1 person

   • Jaxel skriver:

    @Hovs
    En avgörande principiell skillnad i det jag skisserade jämfört med dagens system var (tänkte jag) att Sverige vid varje tidpunkt ändå skulle ha rätt att bestämma, ha kontroll över, hur många flyktingar vi tar emot. Detta är något helt annat än idag då det enligt lagens bokstav (Ulänningslagen) blir så många flyktingar och ”skyddsbehövande” som det blir.

    Indirekt innebär det skisserade förslaget givetvis också att det har betydelse vem eller vilka flyktingarna är. Om rent hypotetisk finlandssvenskarna, eller för den delen majoritetsbefolkningen i samma land, skulle vara tvungna att fly så skulle vi enligt min mening på något sätt vara tvungna att med alla medel försöka hjälpa dem.

    Av flera olika skäl kan det inte krävas att vi tar samma ansvar för hela folkgrupper i länder halvvägs till andra sidan jordklotet.

    Det kan dock finnas specialfall. Om det är så att de som arbetat som tolkar åt Sverige hotas av just detta skäl så har vi ett särskilt ansvar. Det är rent skamligt att inte ta ett särskilt ansvar för dessa. Den juridiska principen, asylrätten, ger dock inte utrymme för detta.

    Det finns således en central principfråga här. Finns det en oomkullrunkelig juridisk rätt som som säger att Sverige är skyldigt att ta emot ett obegränsat antal flyktingar och skyddsbehövande kosta vad det kosta vill? Vi har helt enkelt inget val, det får i enlighet med Utlänningslagens bokstav, bli så många det blir. Eller är flyktingmottagande en akt av medkänsla där svenska folket i varje situation har rätt avgöra hur långt denna medkänsla sträcker sig? Där medkänslan får vägas mot andra intressen.

    Detta är en fråga som inte finns på bordet i den officiella debatten. Indirekt svävar den förstås över debatten. Likväl tror jag inte att det går att komma ifrån en öppen diskussion om detta. Som situationen ser ut idag ger frågeställningen sig ändå till känna. Om den inte tillåts diskuteras öppet kan den komma att ta sig uttryck som väldigt få önskar se. (Givetvis är i så fall alla godhetsivrare som gjort sitt bästa för att trycka ned all diskussion i frågan utan ansvar.)

    Gillad av 1 person

 22. Monica Eliasson skriver:

  Hela Västvärlden är så historielös. Om man läst det minsta av historia inser man att Afganistan är ett omöjligt uppdrag, ”mission impossible”. Flera stormakter har försökt sig på att erövra, kuva, demokratisera Afganistan. Britterna på 1890-talet (Churchill ger en ingående beskrivning av britternas försök att erövra Afganistan i My Early Life, 1897), Sovjetunionen på 1970-talet. Båda dessa mäktiga stormakter har fått dra sig tillbaka med svansen mellan benen. Men U.S. med alla sina medhjälpare, inkl. Sverige tror naturligtvis att de ska kunna frälsa Afganistan. Jag säger bara: lär av historien!

  Gillad av 2 personer

 23. Rose-Marie Ahlström skriver:

  Det är sorgesamt att behöva lyssna till och beskåda gamla stötar från trubadurträsket och andra stendöda och glömda reliker från nöjesvärlden i ett debattprogram som från början väl var tänkt som seriöst och samhällsanalytiskt. Det är också beklagansvärt att programledaren ställer frågor som i undantagsfall kräver något annat än ”känslor” och allmänt tyckande. Det var därför en lisa för själen att läsa Låt oss tala om Afghanistan. Var är alla dessa duktiga skribenter som DGS presenterar dagligen, när debatterna i SVT tenderar att nå bottennivåer på grund av avsaknad av kunskap, analytisk förmåga, vältalighet och sammanhang?

  Gillad av 1 person

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   Såg programmet och tänkte: det kan inte vara sant, men så kom jag på att vi befinner oss i Sverige, feminismens högborg och humanismens eget lilla dockskåp så, suck, det var ingen parodi från Galenskaparna eller Grotesco.
   Så här vill makten, den djupa staten, att det skall låta på ett ungefär, åtminstone från en programledares sida och från pk-soldaterna; en del artister, andra journalister eller som Alex Bengtsson, fd Expo, Säpos underavdelning, som alla unisont hyllar det mångkulturella projektet.

   Gilla

 24. asiktenmin skriver:

  En titt på världskartan gör att mitt hjärta är slutet och kallt gentemot dessa välfärds migranter, vare sig de kommer från Afghanistan, Somalia, Iran eller Irak. Av vilken anledning ska vårt samhälle lägga 100 tals miljarder på dessa individer? De politiker och tjänstemän som gjort denna förskingring av medborgarnas skattemedel möjlig borde rannsakas och dömas. Att jämföra levnadsvillkor i Afghanistan med Sverige är meningslöst, varför inte jämföra med grannländerna, eller jämförbara U länder.

  Gillad av 5 personer

 25. Annlife skriver:

  Tack för en saklig och insiktsfull analys av situationen rörande Afghanistan Helena.
  1973 reste jag som privatperson, två ggr till Afghanistan, driven av mitt intresse för olika kulturer och religioner.
  Då, 1973, fanns det endast elektricitet i Kabul och männen i passkontrollen vid gränsen till Iran, använde oljelampor för att kolla mitt pass. Jag tog mig fram med hjälp av olika färdmedel och bla med de fåtal gamla skakiga, eländiga bussarna som trafikerade öknen mellan Herat, Kandahar och Kabul. De saknade glas i fönstren, som endast var galler försedda. På taken trängdes ofta människor tillsammans med getter och annan boskap. Längst fram vid chauffören satt alltid ett par militärer i trasiga och lappade uniformer, med sina K-pistar i knät. Det var mycket farligt att resa på vägarna i Afghanistan på den här tiden. Överfall var vanliga, bergspassen kantades av vapenbärande män med korslagda patronbälten över brösten som försvarade sina respektive klanområden. När man passerade ett område in till ett annat så avkrävdes man ofta pengar för att få fortsätta. Under mina månader i landet hörde jag talas om massavrättningar och lynchningar på befolkningen både i små byar, städer och på vägarna.
  Detta var alltså innan Sovjetkriget och innan Talibanerna dök upp.
  Igår, i TV programmet Opinion Live hörde jag Mikael Wiehe, säga att Sverige varit med och bombat Afghanistan tillbaka till stenåldern och därför borde vi öppna våra gränser för dessa folk. Vad vet han om Afghanistan idag och dess historia ? Det lät nästan som om han kom direkt från ett väckelsemöte med Livets Ord …”allt du gör mot de allra minsta gör du också mot mig” ….
  Denna situation är för allvarlig för allt vad ”flyktingromantik” heter …”Jag såg dem vandra” ….osv
  Afghanistan behöver män och kvinnor i funktionell ålder för att föra dess utveckling framåt.
  Därför kan inte landet tömmas på unga vuxna och framförallt inte på de män som bör känna mer solidaritet med sitt ursprung än med ett nytt västerländskt land. Ja, de har bott i Iran stor del av livet och känner sig främmande inför att återvända till Afghanistan, men då ska de inte heller uppge sig som Afghaner ! Iranska män har idag ingen flyktingstatus utom i vissa speciella skäl.
  Så att det är och har varit farligt att leva i Afghanistan är inget nytt utan detta samhälle är byggt på grunder där strider och våld förekommit sedan långt tillbaka. Ska det bli någon förändring på detta kan vem som helst förstå att man inte kan lämna landet åt sitt öde och ta hit de arbetsföra som ska hjälpa oss med vår brist på personal inom sjukvård och omsorg, osv. Det luktar gamla kolonialistiska ideal om detta förfarande.

  Gillad av 2 personer

 26. Underdog skriver:

  Tack Helena. Du formulerar exakt det jag anser. Apropå värderingsgapet vill jag gärna citera ur Koranen (har inte tillgång till den just nu och minns inte vilken sura det är men det är i de första kapitlen som är mer milda än de övriga). ”Era kvinnor är som era åkrar. Beträd dem när och hur ni vill”. Är det konstigt att sexuella övergrepp ökar när de har fått den uppmaningen direkt från sin gud? Och det är detta Gudrun och Mona gärna visar sin solidaritet med. Okunnighet är bara förnamnet.

  Gilla

 27. Ina Höst skriver:

  Helena, jag tror inte det humankapital som du efterlyser finns på Medborgarplatsen. De är här för att få ett bättre liv (bidrag, bostäder utan krav) här istället för att skapa ett bättre liv där.
  Om de kom hit för att få utbildning och studera och samtidigt iaktta hur vårt samhälle är uppbyggt, kunde det vara en inspirationskälla för dem.
  Sverige måste släppa tanken att de ska skapa sig ett liv här och bidra till samhället, det kommer inte att ske och det är heller inte rätt att vilja utnyttja människor från u-länder.
  Tillfälliga uppehållstillstånd för studier vore en bra u-hjälp!

  Gillad av 1 person

 28. cmmk10 skriver:

  Att återsända dessa människor, efter att de har fått in viss inblick i hur ett annorlunda samhälle är uppbyggt, kanske kan så ett frö till förändring i Afghanistan?

  Landet är ju ingenting annat än sina invånare, så det borde vara det enda möjliga sättet att modernisera landet.

  Gilla

 29. OT skriver:

  Migrationstrycket som Spanien har upplevt under de senaste veckorna är en ökning av sådana dimensioner att det överstiger alla åtgärder för övervakning och kontroll. Den kraftiga ökningen av ankomster från länder söder om Sahara via Ceutas gräns, oavsett om det innebär att klättra över staketet eller korsa gränsen vid El Tarajal, visar på de enorma svårigheterna med att stoppa ankomster för de som flyr från krig, svält eller ekonomiska svårigheter…”

  ”Hanteringen av migrationsströmmar kräver en stark europeisk policy och tillräckliga ekonomiska resurser. Spanien kan inte stå ensamt som södra Europas beskyddare.”

  Tysklands utvecklingsminister Gerd Müller varnade nyligen för att Europa måste förbereda sig för ankomsten av miljontals ytterligare flyktingar från Afrika:

  ”Den största migrationen ligger fortfarande framför oss: Afrikas befolkning kommer att dubblas under de nästkommande årtiondena. Ett land som Egypten kommer att växa till 100 miljoner invånare, Nigeria till 400 miljoner. I vår digitala tid med internet och mobiltelefoner känner alla till vårt välstånd och vår livsstil.”

  Chefen vid FN-kontoret i Genève, Michael Møller, har upprepat dessa problem:

  ”Det vi har sett är en av de största mänskliga migrationerna i historien. Och det kommer bara att öka. Alla unga har mobiltelefoner och de kan se vad som pågår i andra länder av världen, och detta fungerar som en magnet.”

  https://sv.gatestoneinstitute.org/10857/migrantkrisen-spanien

  Gillad av 1 person

 30. Esperanto skriver:

  Man kan inte förebrå människor för att de flyr till ett högre materiellt stående land, lika lite som man skulle kunna acceptera fri invandring. Men skälen som framförs här är ju mest rasistiskt, inklusive själva Helenas text. Skulle alla leva med samma höga standard som Sverige gör skulle det krävas fyra jordklot. I det perspektivet handlar det om att börja fördela kakan istället för att peka fingar åt tredje land. Sen kan man ha vilka jälva åsikter man vill om religion, lagar, regeler, kultur, sedvänjor, uppfostran, arv, miljö etc. Men börjar vi inte med de mänskiliga rättigheterna så spelar ALLT annat ingen roll längre.

  Gilla

 31. Ola S skriver:

  ”Det behövs unga, progressiva, handlingskraftiga, förändringsbenägna, nytänkande, viljestarka, kapabla män för att förändra Afghanistan..”

  Varför ska alltid män dra det tyngsta lasset? Finns det inga kvinnor i Afghanistan?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.