Den djupa statens sociologi

Patrik Engellau

Samhället är enastående konservativt i bemärkelsen att institutionerna inte vill ändra sig i annan bemärkelse än att de ofta vill bli större och större kopior av sig själva. Myndigheter är som ryska dockor som varje år får ett nytt skal som är precis likadant som det föregående, bara större.

Om det nu kommer nya politiska ledare som vill något annat med staten än att den i lugn och ro ska få fortsätta den invanda tillväxten så blir det problem. Staten gör motstånd mot nyheterna. Den lyssnar inte på nya direktiv. Den låtsas inte förstå. Den misstänker att nyheterna är olagliga och att den därför själv skulle begå lagbrott om den lydde.

Det blir bråk mellan det nya politiska ledarskapet och deras apparater. Jag tror att sådant bråk i vissa lägen är oundvikligt. Att vi i Sverige inte är vana vid sådant beror på att vi sedan andra världskriget haft kontinuerlig ekonomisk tillväxt och samsyn mellan alla partier om vad apparaterna förväntades göra, nämligen växa lite år för år.

Sedan ett par år tillbaka är omständigheterna annorlunda. ”Samma procedur som förra året”-strategin har kommit till vägs ände. Detta är, vad jag kan förstå, inget politiskt ställningstagande, utan bara ett erkännande av den faktiska situationen. Det kommer att bli bråk.

Kanske kan Sverige av andra länders erfarenheter lära något om hur sådana bråk kan gestalta sig. Men då måste vi inta rollen av iskalla iakttagare och inte falla för frestelsen att bli aktivister för den ena eller den andra sidan.

President Trump vill vända upp och ned på en hel del i USAs förvaltning, exempelvis högsta miljömyndigheten Environmental Protection Agency. Man kan tycka vad man vill om det, men han har något slags mandat från folket. EPA och andra myndigheter som är utsatta för presidentens försök till nyordning gör byråkratiskt motstånd och utomstående aktivister mobiliseras. Trump försöker själv mobilisera sina egna aktivister, läs väljare, med hjälp av Twitter. Det otäcka är att de politiska motsättningar som USA vant sig vid att hantera i demokratisk ordning och på ett civiliserat sätt i kongress och domstolar nu urartar till gatuslagsmål mellan rasande medborgargrupper.

I Polen ser spelet lite annorlunda ut. Landets domarkår lär vara ett skrå som utnämner sig själv och som överlevt sedan kommunisttiden. Enligt uppgifter som jag inte kan garantera har detta skrå med tiden blivit alltmer korrupt exempelvis i bemärkelsen att det utser barn och släktingar till nya positioner inom rättsväsendet. Regeringen vill att folkvalda

politiker ska ha något att säga till om vid domartillsättningar. Den föreslår därför ett, vad jag begriper, rätt balanserat system, ungefär som i USA, där parlamentet ska godkänna åtminstone högre domare. Att Polen skulle gå så långt som i Sverige, där regeringen har fullständig kontroll över domarna, har aldrig kommit på fråga.

Så den polska djupa staten protesterar och får av för mig obegripliga skäl stöd av EU som upprört påstår att Polen inte längre skulle vara en rättsstat om politikerna fick något att säga till om. Med den typen av argumentation skulle Sverige aldrig släppts in som medlem i EU. Men det handlar inte om principer och logik, det handlar om etablerade maktgrupper som värnar om sina positioner.

I Sverige har vi just nu en absurd och oroväckande situation där kampen mellan en gammal etablerad ordning och ett gäng nydanare pågår inom regeringen. Vilka är nydanarna hos oss? De är inte alls som Trump och den polska regeringen, utan de är sådana som statsråden Fridolin och Fritzon, som demonstrerar mot svensk lag, mot svenska myndigheter och domstolar och tycker att påstått afghanska ensamkommande ska få stanna i Sverige trots upprepade beslut om motsatsen från svenska myndigheter och domstolar. Fridolin och Fritzon är för svenska myndigheter vad Trump är för EPA.

Statsrådens aktion pågår samtidigt som statsminister Löfven slår fast att svensk lag gäller och att den som dömts till utvisning ska utvisas. Här spelar statsministern samma roll som EPA och den polska domarkåren. Ideologiskt verkar det omvända världen, men det handlar inte om ideologi, det handlar om makt och det är samma spel i alla de tre länderna.

Den svenska situationen är oerhörd. Vi har en regering i fejd med sig själv, inte över en struntfråga om någon budgetmiljard, utan över demokratiska fundamenta, nämligen om svensk lag ska gälla i Sverige. Om Fridolin och Fritzon inte tycker det, vilket må vara dem obetaget, bör de genast lämna regeringen eller avsättas. Att statsråd demonstrerar mot sin egen regering är ofattbart.

47 reaktioner på ”Den djupa statens sociologi

 1. MartinA skriver:

  Jag ser Fridolin och Fritzon som förlängningar på mediaväldet. Media har under decennier angripit lagstyret med oändliga snyftreportage. Vilket rättsväsende klarar i längden av att stå emot det? Särskilt i ett så principlöst och ”pragmatiskt” land som sverige. Fenomenet att angripa lagstyret med snyftreportage är inte heller nytt, därför formulerades en central juridisk princip för tusen år sedan av biskopen i Worms. Eller kanske samlade han bara judrisika principer som romarna hade formulerat ytterligare tusen år innan han själv.

  Dura lex, sed lex.

  Gillad av 7 personer

  • Hedvig skriver:

   @ MartinA 17 augusti, 2017 at 05:25

   För mig är det obegripligt att så många politiker, journalister och övriga personer med samhällsinflytande inte kan och inte vill skilja mellan individ/familjenivå och samhälls- (strukturell) -nivå.

   Att som bl a SvD:s nyhets- och kulturredaktioner ständigt ”dränka” oss läsare med det ena långrandiga och detaljerade snyftreportaget om människor som inte snabbt nog kan ta del av det svenska välfärdssamhället i norra utkanten av Europa, gör mig illamående.
   Detta trots att jag, även med kritisk utifrånblick, är en good-enough-svensk-kvinna – med råge t.o.m.

   Gillad av 1 person

   • Håce skriver:

    ”Det krävs käftsmällar för att skaka liv i en fet slö makt som lismar runt och sabbar ett land. Kanske kan vi nu börja prata om att inga stora tidningar ifrågasätter politiker som skapat kaos och bidrar till oordningen, att ingen ser till att de får stå till svars för sin tokiga politik som lockat hit tusentals män utan asylskäl, att dessa män nu är besvikna och börjar bli högljudda men att ingen tar ansvar för att det blivit så här. Istället för att sitta på trappen och snickesnacka skulle tex plakatpolitikern Dinamarca kunna ta fram handlingsplan för hur vi ska få ordning på Sverige……..”

    http://katerinamagasin.se/det-kravs-kaftsmallar-att-skaka-liv-debatten/

    Gilla

 2. Bo Svensson skriver:

  Problemet domstolarnas självständighet och makt att döma efter lagen istället för att vara redskap för regeringen har ingenstans fått en tillfredsställande lösning.

  Det man strävar efter att undvika är att nationen fungerar som vargflocken där alla måste underkasta sig ledarnas uttalade eller underförstådda vilja för att inte riskera sin försörjning eller värre ändå. – Därav strävandena efter den maktdelning som man förväntade sig få genom fri press, självständigt domstolsväsende och folkvalda utan andra ambitioner än att styra med lagarna.

  En ordning som kunde tänkas fungera, är att om ledamöterna i högsta domstolen är oeniga, det skall finnas en med utslagsröst som vunnit sin plats i en utslagstävling som kan handla om vad som helst, t ex träffsäkerhet i bågskytte från häst i galopp eller snabbhet i lösningen av Rubiks kub.

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Resten av problemen med myndiga myndigheter menar jag får sin lösning genom individuell makt för skattebetalarna över pengarnas fördelning. – Då dunstar behovet av ämbetsverk och det mesta av regeringens makt att regera.

   Gillad av 2 personer

   • MartinA skriver:

    Individuell makt för skattebetalarna över pengarnas fördelning?!?! Det som skattebetalaren hade innan skatten samlades in alltså?

    Gilla

   • Bo Svensson skriver:

    Martin! – Normalt fungerar väl flockvarelsen människa så att en inte obetydlig andel av ens omtanke och engagemang ägnas det gemensamma och för att inte omotiverat gynna dem som mest tänker på den trängre kretsen eller bara sig själv, är det klokt att bestämma en obligatorisk minimiandel av ens produktionsförmåga som skall ägnas gemensamma angelägenheter, alltså skatt.

    Den ideala framtida ordningen är att denna skatt mera blir som en klubbavgift man erlägger till valfri gemenskap där man accepteras och känner sig hemma, för förmåner man får del av som medlem.

    Gilla

 3. Christer Carlstedt skriver:

  Kan vi inte med en gång konstatera att Fridolin och Fritzon inte begriper vad de gör?

  När skall media tvinga Fridolin att tugga i sig sitt vallöfte om att fixa skolan på 100 dagar?

  De har mig veterligen inte gått in i regeringen med någon form av förbehåll att de tänker motarbeta vad tidigare riksdagar beslutat i form av lagstiftning på migrationsområdet på varje tänkbart sätt.
  De behöver givetvis inte gilla lagstiftningen, men då finns i systemet inbyggt metoder för att förändra.

  Om nu lagledaren Löfven säger att svensk lag gäller och hans medspelare i laget säger i handling att det skiter vi i, så kan jag inte se något annat sammanhang där lagledaren låter de obstinata vara med i laget.

  Fast å andra sidan har det väl framkommit att makten är viktigare än vad den skall användas till.

  Gillad av 2 personer

 4. Molntjänst skriver:

  ”Men det handlar inte om principer och logik, det handlar om etablerade maktgrupper som värnar om sina positioner.”

  Kan sammanfatta det mesta som händer nu.
  Följer postmodernismens devis att det finns inga sanningar , bara maktkamp.

  Storskaligt vansinne.

  Gillad av 1 person

 5. Moab skriver:

  Ofattbart är det inte, de följer den underliggande högre principen, värdegrunden, den som de uppfattat har gett dem ära, rikedom och berömmelse. Samt politisk framgång. Som man sår får man skörda, värdegrunden skär igenom hela Sverige och du blir aldrig straffad för att gå för långt i att applicera den. Det är en variant på sharia men inte nedtecknad, så antingen dör denna heliga princip, eller så måste den formaliseras och skrivas ner som dogma, som sharia. Sker det senare så är ett totalitärt samhälle oundvikligt, som under sharia.

  Men något jag undrade och försökte hitta svaret på här i morse var hur en skattekrona fördelar sig och hur detta förändrats över tid? Fråga till DGS, känner någon till en trovärdig källa? Jag har bara funnit motstridiga uppgifter och endast några nedslag i tid. Jag vill se graf med utgiftsposter över tid, finns det?

  Gillad av 1 person

 6. Lars skriver:

  Om ministrarna verkar för att gällande lag inte skall följas och dessutom trotsar statsministerns uttalade ambition så borde misstroendeförklaringar verkligen vara befogade. Eller har riksdagen förtroende för dessa ministrar?

  Gillad av 2 personer

 7. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jag har inte sett några fördömanden gentemot Fridolin eller övriga från maktsfärerna. Jag tror det finns en mycket enkel förklaring till det. Om makten kan agera för motsatta ståndpunkter utan att bli kritiserad så stärker man stödet för sig själva, De som tycker si respektive så ser bara maktens stöd för den egna ståndpunkten. Eftersom inga tycks kunna eller vilja genomskåda detta, annat än vissa dissidenter, så kan det fortgå.

  Gillad av 3 personer

  • Janne skriver:

   Enligt polisen finns det ingen politisk vilja att genomföra utvisningarna.
   Dvs detta är ett sel för gallaerier.
   Varför var Fritzon där och varför får migranterna övernatta där utan tillstånd?

   Gilla

 8. Jan Ahlström skriver:

  En fotbollsspelare som genom självmål demonstrerar mot den egna tränarens spelsystem tas av planen och kontraktet rivs, hur många självmål ska Fridolin och Fritzon behöva göra innan de tas av planen.

  Gillad av 4 personer

 9. oppti skriver:

  Staten måste ha en annan syn på företeelser än den enskilde.
  Den måste beivra och implementera lag som i enskilda situationer kan vara ömkansvärda i det enskilda fallet.
  En stöld är en stöld även om tjuven svälter!

  Gillad av 1 person

 10. Jaxel skriver:

  Här på bloggen råder en närmast bedövande enighet om att Sveriges migrationspolitik är katastrofal. Undertecknad instämmer i allt väsentligt.

  Fast inte är detta ”apparaternas” fel! Det är ju folket som i allt väsentligt röstat för denna politik. Det har ju länge funnits ett valbart alternativ. Detta alternativ fick i senaste valet 13 procent.

  Vad gäller myndighetscheferna så har flertalet av dessa inget annat (egen-)intresse än att vara följsamma mot sina omedelbara arbetsgivare, d v s politikerna i regeringen och aktuell departementsledningen. Typexempel på hur man på detta sätt gör karriär och uppnår de högsta posterna inom statsförvaltningen är Dan Eliasson och Mikael Sjöberg. Det finns knappast en karriärväg för myndighetschefer som består i att få myndigheten att växa. Med en annan politisk ledning hade såna som Dan Eliasson och Mikael Sjöberg företrätt helt andra åsiktsinriktningar än de gör idag.

  Man kunde förstås, exempelvis, tycka att BRÅ i enlighet med sitt uppdrag och i demokratins intresse skulle förse svenska folket med statistik som belyser invandringens betydelse för brottsligheten i landet. Men varför skulle en myndighetschef som är mån om sitt eget intresse och sin egen karriär göra det när hens direkta chef, Morgan Johansson, klart och tydligt talat om att han helst vill slippa se sådan statistik, emedan sådan statistik inte: ”skulle tillföra kunskap med potential att förbättra det svenska samhället”. Om departementschefen hade önskat sådan statistik som nämns ovan så hade förstås myndighetschefen sett till att sådan producerades.

  Sverige har den politik som förs av de representanter som folket röstat fram. Landet har den politik folket gjort sig förtjänt av. Jag menar att det leder fel att främst lägga skulden på någon annan – apparaterna. En förändring kommer när väljarna – folket – ändrar sig.

  https://data.riksdagen.se/fil/0BD5D5F2-9688-4C30-BA00-9EB0D885F85C

  Gillad av 3 personer

 11. Lilla fröken PK skriver:

  När det gäller just Fritzon, så fick jag en ganska positiv uppfattning om henne efter att hört en radiointervju med henne. Hon sade att politiken inte ska lägga sig i myndighetens, Migverkets, beslut, lite kortfattat. Fridolin lär ha setts stryka omkring i utkanterna av ”sittstrejken”, men han inser väl att det inte är läge för något mp-utspel. Löfven tiger som en sfinx.

  Gillad av 1 person

 12. ericr45 skriver:

  Lite OT..
  Passerade igår utanför Jordbruksverket.
  De har 1300 anställda.
  I Sverige finns det 16 000 lantbrukare..
  Fiskeriverket, nu nerlagt, var så sin tid betydligt värre, minns inte helt men var det en byråkrat per 6 aktiva yrkesfiskare?
  Detta apropå myndigheters/verks/institutioners tillväxt.

  Gillad av 1 person

 13. OT skriver:

  Misstänkta brottslingar kontrolleras inte korrekt innan de får tillfälliga pass och barn får pass trots att endast en förälder ansökt. Enligt personer med insyn utfärdas pass på Landvetter systematiskt i strid mot lagen.
  – Vad händer om en pappa vill föra sin son ur landet, mot mammans vilja? säger en källa till TT.
  Sveriges dörrar står på vid gavel.

  Gillad av 2 personer

 14. Lennart Bengtsson skriver:

  Ett väl fungerande samhälle behöver bevarande krafter som exempelvis en andra kammare och en oberoende högsta domstol. Orsaken är helt enkelt att framtiden är oförutsägbar och risken är alldeles för stor om alla samtidigt rusar i väg åt samma håll. Problemet hos såväl medborgare som överhet är tron på det fulländade samhället som man sedan önskar genomföra.
  Detta har skett fortlöpande under historiens gång under de senaste 100 åren då man infört socialistiska styrelsesystem som i Sovjet eller i sin speciella svenska folkhemsversion som finslipades under Palme-eran. De flesta tänkande medborgare har länge insett att detta nått vägs ände och är på väg mot en katastrof som alltid drabbat de som förnekar verkligheten.

  Sverige behöver ett nytt samhällssystem av det slag som finns inte minst i Schweiz eller i mindre grad i våra nordiska grannländer. Det viktigaste av allt är att göra sig av med alla former av -ismer och inse att landet inte är något unikt utan ett helt vanligt litet eller mellanstort land med stora brister som man länge har sopat under mattan. Dit hör ett tidigare förstklassigt utbildningssystem som konsekutiva politikergrupper lyckats helt förstöra, liksom ett försvar och en poliskår som blivit ett skämt.
  En faktor som möjliggjort detta har varit bristen på återhållande krafter i samhälle och främst då en maktfördelningsprincip.

  Gillad av 4 personer

 15. Steven Jörsäter skriver:

  Trumps attack på EPA är ett lovvärt och mycket viktig projekt att kuva ett av de många hövdingadömmen styrda av småpåvar som på sikt hotar hela västvärldens framtid. Många karriärer byggs i detta maktvakuum där politikernas och medias förstånd allt som oftast har gått ut genom dörren. Förklädda i en dräkt av låtsad miljöhänsyn och dito -vetenskap lyckas de att ta ett allt starkare grepp om samhället. Det gäller såväl politiker, myndigheter, organisationer (”NGO-er”) och företag. Skrämselpropaganda avseende klimat, miljö eller helt enkelt ”livsstil” har fått ett gigantiskt utrymme. Byggprojekt blir enormt kostsamma och fördröjda på grund av de berg av onödig dokumentation som krävs och alla arméer av konsulter som måste avlönas. Därför görs så lite som möjligt. Energiförsörjningen hotas. Industrin har hamnat i ett certifieringsträsk. Ursprungligen godartade organisationer som Naturskyddsföreningen har fått en politbyrå i toppen vars inflytande i folks privatliv skulle ha fått en sovjetkommunist att applådera.

  Protesterna mot den historieförfalskning som pågår i USA är högst rimliga och Trump verkar navigera ungefär rätt. De så kallade antirasisterna och antifascisterna är ofta de värsta representanterna för gatans parlament. Givetvis måste man ta avstånd ifrån våld från alla sidor.

  Att den europiska unionen börjar lägga sig i välfungerande stater som Polen och Ungerns inre angelägenheter är bara förfärligt och antagligen en säker väg till unionens undergång. Det är svårt att förstå att ledarna kan vara så naiva.

  I Sverige är det förstås, som du skriver, ännu värre. När ministrar börjar uppvigla mot lagen har vi faktiskt en revolution på gång.

  Gillad av 2 personer

 16. Olle Reimers skriver:

  Trey Gowdy höll förleden ett episkt tal inför US Marshals. Kärnan i hans budskap och hyllning till dessa poliser var att de upprätthöll lagen även om de inte symapatserade med den. Det är definitionen på en demokratisk rättstat.

  Deep State är ett symptom på att demokratin inte fungerar. Enskilda befattningshavare anser sig ha ett privilegium framför valda representanter. Det kan inte tolkas som någonting annat än att dessa personer inte accepterar demokratins spelregler. Just nu råder i stället anarki.

  Gillad av 2 personer

 17. PYJ skriver:

  Tack Patrik för att du lyfter diskussionen om ”tillväxt” i välfärden.

  Här nämner du bara myndigheter vad gäller tillväxt, du jämför myndigheterna med de ryska dockorna. Min fråga är var ligger denna tillväxt och vem bestämmer denna tillväxt? Står det i något dokument att välfärden ständigt ska ha tillväxt?

  Tittar vi på våra kärnverksamheter vad gäller tillväxt så får jag inte ihop det! Vi har färre poliser och polisstationer. Vårdplatserna blir färre. Äldrevården sämre och pensionerna sämre. Förvaret finns knappt kvar. Skolan däremot är väl ganska stabil vad gäller personaltäthet. Men å andra sidan går Pisa ner med undantag för senaste mätningen.

  Sverige har även bantat antal myndigheter från ca:640 år 2000 till 343 år 2017.

  https://m.facebook.com/politikfakta/photos/a.341532885938453.79792.274070532684689/1463876393704091/?type=3&source=57&__tn__=EH-R

  – Var finner vi tillväxten och varför?
  – Var tar pengarna vägen och varför?

  Vi lever en stor lögn om att allt alltid ska ha tillväxt, varför?

  Gillad av 1 person

 18. Jakob skriver:

  Jag var i Schweiz nyligen, på landsbygden. Jag blev rent ut sagt förbannad.

  Förbannad på tanken att detta är vad Sverige kunde ha varit. Ett välskött litet land, rent och snyggt, folk som litar på varandra, bra skola och sjukvård och dessutom inte på något sätt tråkigt heller. Dessutom inte slutet och fientligt till invandrare, men däremot inte öppet för invandrare som inte sköter sig, de åker ut. Med rätta restriktiva med sitt medborgarskap, det får man inte med frukostflingorna, det förtjänar man om man visar att man är i landet för att jobba och vara en god medborgare.

  Och inte minst, demokratiska folkomröstningar som ger medborgarna både ansvar och inflytande.

  Gillad av 4 personer

 19. Janne skriver:

  Det borde vara en journalists uppgift att intervjua Fridolin och Fritzon och fråga hur de ser på den svenska lagen och utvisningarna och fråga varför de var på Medborgarplatsen.
  Varför frågar man inte polisen varför de får sitta där på nätterna?
  För en vanlig individ är det svårt att få svar på sina frågor.
  Men Patrik är ju journalist. Du kanske kan få en intervju?

  Gillad av 1 person

 20. D skriver:

  Sjukhus blir nu attackerade. Läkare och sjuksköterskor måste ha skydd av polis och väktare för att kunna göra sitt jobb.

  Sverige tillåts bli det nya Mellanöstern. Hoten, våldet och kriminaliteten bereder ut sig i det offentliga rummet, till synes utan att politiker i regering och riksdag gör någonting. Det är väl förmodligen att betrakta som rasistiskt att vara emot denna utveckling.

  Ökad otrygghet behöver, för det första, inte lämna några djupare avtryck i brottsstatistiken överhuvudtaget. Att bibliotekarier och ambulanspersonal möter hot och våld i jobbet har förmodligen en marginell effekt på statistiken

  Läget bara försämras. Inget av de gamla partierna tar otryggheten på allvar. Man låter sig nöjas med att väktare sätts in vid sjukhus, eller delar ut ” tafsa ej armband”.

  Ska vi stillatigande låta kriminella och religösa fanatiker diktera vår tillvaro?
  msm och public service tiger still, i vanlig ordning.

  Gillad av 2 personer

 21. Anita Häggström skriver:

  Jag sitter på min kammare och blir mer och mer svårmodig över situationen i Sverige och världen idag.Hur Trump skall orka stå emot the deep state är obegripligt och hur skall det bli nån ordning på USA? Det som händer där idag är en föraning om vad som kommer hända här nästa år efter vårt val. Hur kan MSM blåsa upp nazismen som vore den ståendes utanför vår dörr, när AFA vänstern är betydligt värre. Hur blev vi det fördömande folk som vi blivit? Som obegåvat följer alla drev i MSM. Beror det på som Adam Cwejman skriver i GP idag att vi är så itutade av media och politiker vad vi skall tycka och tänka att vi inte förmår tänka själva? Skrämmande ter sig framtiden.

  Gillad av 4 personer

 22. Rolf skriver:

  Det var synnerligen oklokt av Fritzon och Fridolin att visa sig vid Medborgarplatsen. Det tolkas naturligtvis genast somatt de stödjer aktionen. Det är mycket möjligt att Fridolin gör det, det är väl bara vad man kan förvänta sig av honom, men Fritzon har faktiskt sagt offentligt (i P1 Morgon) att nuvarande ordning gäller, dvs myndigheter tillämpar lagarna under riksdagen. Underförstått, har man fått avslag på sin asylansökan, ska man lämna Sverige. Så, bäste Patrik, det är inte korrekt att påstå att Fritzon stöder aktionen på Medborgarplatsen. Tills hon säger något annat får man väl tro henne på hennes ord. Det intressanta är väl snarare hur länge myndigheterna (och politikerna) tänker tolerera att dessa illegala invandrare ockuperar det offentliga stadsrummet på Medborgarplatsen.

  Gillad av 2 personer

 23. Underdog skriver:

  Det är givet att en organisation aldrig kan bli färdig med sitt uppdrag för då måste den ju lägga ner sig själv. I företagandet sker det med automatik på grund av konkurrenstrycket, men något sådant finns inte vad gäller myndigheter. Därför måste man när ett mål har uppnåtts sätta ett nytt så man kan jobba vidare.

  Den polska frågan har jag förundrat mig över sedan jag hade tillfälle att diskutera den med en polsk oppositionspolitiker i våras och förstod att det system som föreslås är mer balanserat än nuvarande och betydligt mindre politiserat än det svenska sättet att utse domare. Hur svenska politiker står ut med sitt eget hyckleri är bortom min fattning. När man dessutom vet att framför allt vänsterpolitiker i Sverige motsätter sig varje förslag till prövning av politiska besluts författningsenlighet kan man bara ta sig för pannan. Är de bara okunniga eller rent av ohederliga?

  Gillad av 1 person

 24. Stig Fölhammar skriver:

  Du glömmer att Liberalernas Jan Björklund vid ett flertal tillfällen har gett sig in i debatten om de ”säkerhetsbedömningar” som migrationsverket (MiV) har gjort är korrekta. Jan Björklund anser att nästan hela Afghanistan är osäkert, och att MiV skall göra om sin bedömning, och att fler skall kunna få stanna.

  Gilla

 25. Björn skriver:

  Den svenska lagen verkar bara omfatta det skattetyngda och hårt arbetande svenska folket! Alla hitresta grupper och individer är undantagna, och behandlas efter ett eget ”regelverk”, baserat på hur ”synd” det är dom! Är det ”riktigt synd” om nån lagbrytare, omvandlas de rättsliga åtgärder, som svenska brottslingar sällan undkommer, till olika slags ”belöningar” i stället! Typ fri tandvård och en mängd andra sociala insatser, sen fri bostad, uppehållstillstånd och familjeåterförening! Alla dessa undantag för ”ömmande” fall, har fullständigt urholkat förtroendet för våra ”rättsvårdande institutioner”, och skapat ett mycket farligt, hittills uppdämt, tryck av ilska hos svensken i gemen!

  Gilla

 26. phnordin skriver:

  Din Krönika är mycket upplysande vad beträffar situationen iUSA, Polen och Sverige. Bara det faktum att Fritzon visar sig bland demonstranterna innebär ett stöd för dem och gensäger hennes uttalanden och Migrationsverkets beslut skall gälla. Vad avser Fridolin har han förlorat mycket av sin trovärdighet redan förra året och borde ha avgått redan då.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.