Gästskribent Jan-Olof Sandgren: Mediavärlden är betydelseblind

Den som kan sin Tage Danielsson kanske minns Holger Typ. En samvetsgrann tjänsteman på Sveriges Radio, med diagnosen ‘betydelseblind’. Jag tänker på honom när jag rekapitulerar två mediahändelser under året. Först ‘Paulo Roberto-affären’:

Paulo Roberto drog ett skämt på Instagram: ”Boobs prove that men can focus on two things at once”. Både jag och utrikeskorrespondent Magda Gad tyckte det var ganska kul, men det tyckte inte det feministiska etablissemanget, som startade ett mediagräl. Som i alla affärer måste huvuden rulla, i det här fallet fick en styrelsemedlem i Feministiskt initiativs ungdomsförbund sparken för att han inte tillräckligt övertygande tagit avstånd från Paulo. Kanske hade han till och med skrattat.

Sveriges Television hakade på, och i flera program hängdes Paulo ut som kvinnohatare. Även en känd person som vågat lajka honom drabbades av bannbullan. Frågan gavs sådan dignitet, att ledaren för Feministiskt Initiativ Gudrun Schyman bjöds in till TV-studion för en intervju.

Den andra mediahändelsen är också på temat ‘kön’. Sångerskan och popikonen Zara Larsson har i ett flertal intervjuer kommit ut som ‘manshatare’, bland annat i Aftonbladet och Nyheter24. Dock lugnar hon oss med att manshat ‘inte är skadligt alls’. I sin blogg utvecklar hon ämnet och förklarar att manshat är en naturlig del i hennes feminism, och inget hon behöver skämmas över.

Hur har då etablissemanget reagerat på detta? Jo, övervägande positivt. Det har i varje fall inte avhållit finansminister Magdalena Andersson från att tycka att Zara Larsson borde bli partiledare, eftersom hon är så ‘tuff’ och ‘cool’. Moderate riksdagsmannen Fredrik Schulte är lite mer reserverad (med tanke på att Zara trots allt ‘hatar män’) – men tycker ändå att hon är en jättebra förebild för unga tjejer.

Lek med tanken att rollerna varit ombytta. Om Paulo Roberto gått ut i offentligheten och stolt betecknat sig som ‘kvinnohatare’, hade då finansministern föreslagit honom som partiledare? Knappast.

Om Zara Larsson skrivit ett harmlöst skämt på Instagram, hade då någon partiledare tagit sig till TV-studion för att fördöma henne offentligt? Förmodligen inte.

Två exempel ur mediaflödet, som ständigt sköljer över oss. Bagateller behandlas som stora nyheter, medan ganska anmärkningsvärda utspel bagatelliseras. Ingen skulle väl kalla Zara Larsson för en ny Hitler bara för att hon hatar halva mänskligheten. Tvärtom väcker det beundran och ses som tecken på styrka.

Betydelseblindhet i media är säkert inget nytt fenomen, men blindheten är inte total. Den har ledsyn och en tendens, i de här två fallen en feminism som erövrat status av statsbärande ideologi. I dess släptåg frodas en kultur, antagligen lika farlig och exkluderande som machokulturen, där män och kvinnor bedöms enligt olika måttstockar.

Varför är det fel att använda olika måttstockar för män och kvinnor, kanske någon undrar? Jag kan se två problem. För det första är det orättvist. Alla har rätt att bli bedömda för vad de faktiskt säger eller gör, oberoende av vilken genetisk kategori man tillhör.

För det andra är det farligt. Skulle t ex en man träda fram på den politiska scenen och argumenterar för inskränkning av vissa demokratiska rättigheter, så är det varken mer eller mindre allvarligt än om en kvinna gör samma sak. I en demokrati bör ingen tillåtas flyga under radarn – inte ens om man är ung, vacker och cool som Zara Larsson.

Jan-Olof Sandgren är yogalärare, boende i Angered utanför Göteborg. Från början utbildad biolog, med en brokig yrkeskarriär som vaktmästare, biståndsarbetare, illustratör, barnboksförfattare mm. Har legat i politisk träda sedan 80-talet, men nyligen kastat sig in i debatten om det sekulära samhället och försvar av västerländsk kultur.  

28 reaktioner på ”Gästskribent Jan-Olof Sandgren: Mediavärlden är betydelseblind

 1. Eva Danielsson skriver:

  Mycket belysande exempel på hur lätt det är att låta dumheter bara passera om man inte tänker till och analyserar som du gör här. Jag brukar knappt orka notera den här typen av ”händelser”. Så korkade och oviktiga, har jag tänkt. Men de är ju förstås inte oviktiga, de ger uttryck för bakvända och destruktiva och slappa tankesystem.

  Riktig feminism bör ju vara lika mycket maskulinism, dvs samma måttstockar, precis som du skriver.
  Med utgångspunkt i individen.

  Trenden att hata män är förfärlig! Trenden att hata grupper är förfärlig! Trenden att hata är förfärlig! Trenden att tillmäta betydelse till kändisars uttalanden om sånt de inte begriper är förfärlig! Bristen på humor är förfärlig!

  Gillad av 2 personer

 2. JAN BENGTSSON skriver:

  Kanske Zara enbart borde hålla sig till att sjunga?

  Det är något hon kan,
  men övrigt finns anledning att ifrågasätta…

  Ung o oerfaren är ett snällt omdöme!

  Naiv o bortskämd kanske passar ännu bättre?

  Gillad av 1 person

  • PYJ skriver:

   Nej, hon gör som alla andra heterosexuella kvinnor. Hon dras till de maskulina, farliga och tuffa männen.

   Hon skulle aldrig välja en feminiserad man som partner.

   Västvärlden är ding ding!

   Gilla

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  En elegant lösning är att alla män begär könsbyte. Huruvida det blir nödvändigt att ändra näst sista siffran i födelsenumret eller inte kanske man kan överlåta åt en särskild för ändamålet tillsatt kommission. Jag antar att ett lämpligt föregångssätt är att bara meddela närmaste skattekontor samt sin läkarcentral med orden ” När jag vaknade på morgonen i dag kände jag mig som en kvinna och senare i dag skall jag gå till HM och köpa en behå och några strumbyxor” eller liknande. Några större praktiska problem kan jag inte föreställa mig då såväl toaletter som tilltalsord redan blivit avkönade.

  Gillad av 1 person

  • elfyma+ skriver:

   Hanna Lindholm (fd SDU) gjorde en uppmärksammad intervju i ämnet (är jag kvinna, man eller en katt) med studenter från Södertörns Högskola.

   Hanna Lindholm intervjuas i sin tur av RLM om varför hon gjorde det beramade YouTube-inslaget som retade upp de ”rättrogna”.

   Gillad av 3 personer

 4. olle holmqvist skriver:

  Dubbeltuttarna är inte till för barnet som nöjer sig med en i taget. Den naturenliga funktionen måste varan annan, förslagsvis decorum, skönhetsvärde, signal. Män – och t o m även kvinnor själva bryr sig !

  I sak är det som vanligt en s k ”prioriteringsfråga”. Negativ prioritet för feministikonerna har
  t ex regeln att kvinnor ska hålla sig i särskiljande bakomförskap under muslimska.gudstjänster.
  Utöver detsamma lägges stora tystnadshetsmanteln. Eller hur troligt är det att Sankta Gudrun et al kommer att att verbalisera kritik på något av sina PK-fora ?

  Gillad av 1 person

 5. Flarran skriver:

  Det är så inarbetat i Sverige nu att svaga ska bemötas med förståelse och starka med misstro att det sitter i ryggmärgen på samhällseliten. Det började redan under Olof Palme som ville backa upp de många och de lågutbildade som inte missade ett tillfälle att hoppa på skötsamma människor med: ”du är inte så bra som du tror”. Sedan har det blivit en del av mediakulturen att stå på de svagas sida. Jornalisthögskolan har drivit det nu i 20 års tid. På sikt blir det nedbrytande för sammanhållningan. Vilsenheten i tillvaron kommer som ett brev på posten. Idag vet inte föräldrar hur de ska uppfostra sina barn eftersom äldre erfarenheter inte värderas som de borde. I stället har vi fått olika extrema trender med snabba halveringstider. En politisk moral kan inte ersätta en äldre kristen. Ett land som tappat sitt kollektiva minne är förlorat.

  Gillad av 2 personer

 6. Steven Jörsäter skriver:

  Jag tror nog dessvärre att mediavärlden är blind för allt möjligt. De tidigare så kallade seriösa tidningarna har numera grävt sig ned så djupt i dyn som man kan komma och förtjänar tyvärr bara förakt. Förutom osaklighet, partiskhet och propagandism så väjer man inte för att ohämmat sprida och kommentera rykten som kommer från ”Twitter” eller ”Facebook” eller något annat skvallermedium. Men det är så här det går när folk likt tonåringar hänger ut sina privatliv på nätet. Strunt går runt.

  Det senaste i raden är ”Anders Borg affären”. Vad man säger eller gör på privata fester har ingen annan än deltagarna med att göra. (Det gäller även offentliga personer vilket Anders Borg dessutom inte längre är. ) Tidningar som skriver om sådant skvaller borde åtalas för intrång i den personliga sfären. Detta så länge det inte handlar om grova brott. Om någon känner sig lite förnärmad eller kränkt räknas därmed absolut inte.

  Gillad av 4 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   När han var högt uppsatt välbetald chef i ett börsföretag som Kinnevik,
   är man nog fortfarande i högsta grad en medial person?

   Det var väl hans insyn bakom kulisserna man betalde för?

   Men man skall nog akta sig noga hur man uppträder på fester,
   när alla deltagare har en lätt tillgänglig kamera)

   ”Kränkning” är väl i högsta grad en förseelse i vårt land…

   Det brukar rendera stora generösa skadestånd,
   utdömda av naiva Diskrimineringsombudsmannen?

   Gilla

 7. KristinaF skriver:

  En av mina barnbarnspojkar, 7 år, undrade om inte pojkar också var bra. En annan pojke hade fått i läxa att redovisa sin kvinnosyn. Han gick då i sjätte klass. Vad gör vi med våra pojkar? Indoktrinerar dem från låg ålder, att flickor är bättre och kräver särskild omsorg?

  Gillad av 2 personer

 8. camiry skriver:

  Begriper ingenting. Skämtet är ju snarare ett ”påhopp” på männens intellektuella förmåga! Hur kan detta bli kvinnofientligt? För att det påtalar att kvinnan har bröst?

  På detta galna spår kan ju metadiskussionen lika gärna handla om hur man kan utgå ifrån att det är kvinnans bröst som åsyftas. För RFSLs del kanske det lika gärna kan vara överviktiga mäns ”chipstuttar” och därmed kan homosexuella män bli förnärmade över att ingen blir förnärmad å deras vägnar.
  På temat om olika kön och vem som har vad står det i en ungdomstidning om pungen:
  ”När pungbäraren fryser krymper kulorna litegrann, men när hen är varm hänger de längre ner”. HEN?! Talar man om pungen kan man uppenbarligen prata om både kvinnor och män, och alla däremellan. Varför inte ge brösten samma chans? Där har vi väl ändå något att uppröras över. Suck.

  Gillad av 2 personer

 9. Lilla fröken PK skriver:

  Tja, för oss lite älre ( trots min signatur ) framstår mycket i offentligen som naivt, för att inte säga infantilt, nästan imbecillt. Siter som DGS är ovärderliga andningshål med livgivande syre. Tack för det!

  Gillad av 1 person

 10. Bengt skriver:

  Att ”mediavärlden är betydelseblind” blir man ständigt påmind om. I synnerhet när man tar del av utbudet på SR eller SVT. (Därmed inte sagt att det inte finns undantag som bekräftar regeln). Detta är ju ett allvarligt hot mot demokratin. Programdirektörer, ledarskribenter, journalister och allt vad det heter är ju inte demokratiskt tillsatta, utan snarare utifrån ideologiskt tillhörighet. Ändå utgör de en maktfaktor som numera snarare kan betecknas som 1:a än som 3:e statsmakten!
  S.k. alternativa medier fyller en viktig demokratisk funktion. Som vuxen läsare, tittare, lyssnare är jag kapabel att göra en egen bedömning av trovärdigheten och kvalitén – precis som i samhällslivet i övrigt.

  DGS, med sådana frimodiga och klarsynta gästskribenter som Jan-Olof Sandgren, är en synnerligen värdefull motkraft till den destruktiva medievärlden.

  Gilla

 11. Gösta Johnsson skriver:

  Bra artikel och klarsynt. En massa trams dyker upp då och då…och så kallade journalister och etablerade mediafolk hakar på. Skrattretande , töntigt och omoget. Det liknar mest skvallerpress och blir totalt ointressant. Att SR/SVT ägnar sig åt detta är ett fattigdomsbevis och drar ett löjets skimmer över medierna…de som vill vara seriösare i alla fall.

  Gillad av 2 personer

 12. Christer Holm skriver:

  Om saker står i välkänd skvallerpress så må det väl vara hänt, men att skvallerpress nu omfamnat det mesta är ju problematiskt. Det är svårt att ta något på allvar längre. Man blir bara trött, förbannad och ledsen över detta ytliga falska helvete som vi nu lever i, där fler och fler fjädrar får plockas av livets galleri av se-, lyssna- och läs-värdheter och förpassas till oåtervinningsbar kompost. Den galna barnstugan behöver någon som slår näven i bordet och visar var skåpet skall stå.

  Gillad av 1 person

 13. Rikard skriver:

  Hej.

  Allmän rösträtt, och allmän valbarhet – det senare i teorin – var kanske inte riktigt så smart kanske?

  Särskilt som maktens kvinnor inte skiljer på sak och person: ”Det privata är politiskt” heter det ju bland socialismens kvinnor, numera återigen kallade feminister.

  Feminismen är ju en socialistisk rörelse.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   ”Feminismen är ju en socialistisk rörelse.”

   Underligt hur saker kan förändras. I begynnelsen var det borgerliga kvinnor som sysslade med feminism. Inom Marxism-Leninismen förekommer ingen särskild ”kvinnopolitik” – här talas om revolutionens systrar och bröder. Kvinnoförbund etc. förekommer inte.

   Gilla

   • Hovs-svartaste-hallar skriver:

    Det var förr det. Numera är den feminism som syns i media politiskt långt åt vänsterkanten, vilket jag tror de flesta noterat.

    ”Revolutionens bröder och systrar” växer det nog mossa på numera.

    Gilla

 14. Olle Reimers skriver:

  Utmärkt artikel, som egentligen mest belyser hyckleriet och fegheten i samhället. Vissa personer utnyttjar situationen å det skamlösaste. Gudrun Schyman, t.ex. är inte precis känd för sina hämningar.

  Det är just när dessa personer dyker upp, vilket de gör gång på gång nu när ingen vågar säga ifrån; som man måste stå på sig och påpeka bisarrerierna, felaktigheterna och påhoppen på individer. Åtminstone så mycket anständighet måste vi kräva av oss själva.

  Gilla

 15. Willy Lindqvist skriver:

  Om man vill generalisera lite om frågeställningen i artikeln, kan man dra slutsatsen, att män är mer toleranta än kvinnor, eftersom reaktionen bland män på Zara Larssons manshat var betydligt mildare än kvinnors reaktion på Paolo Robertos skämt.

  Gilla

 16. Tomas M skriver:

  Märkligt men alldeles efter min middag sitter jag på terrassen och funderarar/filosofererar om vad som är viktigt och vad som ska glömmas. Jag tänkte på parallellen Paulo Roberto-Zara Larsson med Transportstyrelsen och en möjlig konspiration att låta intresset flyttas till vår förre Finansministerguru-HjälteGunstling (Inte min favorit men han som alla andra är värd respekt och människovärde) alla kategorier via en fejkad skandal om en skärgårdsfest, ingen festdeltagare har ju sett vad som hänt allt hittills är skvaller. För många vore det ett lågt pris för att flytta fokus från den verkliga skandalen i paritet med en annan spionaffär renderade en anställd livstids fängelse medan aktuella generaldirektören får 70000 i böter för samma om inte än värre förseelse. För den de som utsatts för slika beskyllningar orättvist eller inte får betala ett mycket högt persoligt pris.
  Alla är vi lika inför lagen åtminstone på papperet.

  Gilla

  • Linden skriver:

   Jag har tänkt samma sak. Man ser ett tydligt mönster, Efter t. ex. terrordåd eller nu aktuella transportgate växlar fokus blixtsnabbt. Tillfälligheter?

   Ett annat exempel är nyheten om att minst 80% av de ”ensamkommande barnen” inte är barn,
   har snabbt gömts under mattan.

   Marit Wager skriver:
   De miljarder som de facto stulits från svenska skattebetalare av inkompetenta och fega politiker (understödda av dito journalister), som lagt pengarna på personer som bedragit sig in i Sverige, de pengarna borde rättmätigt ha gått till dem som byggt upp landet. I stället har de hånats – och hånas fortsättningsvis – av dessa sina egna politiker med pensioner på under 8.000 kronor netto i månaden – långt under fattigdomsgränsen i EU – medan i genomsnitt långt över 100.000 kronor läggs på vuxna män från Afghanistan och andra länder, många utan några som helst asyl- och skyddsskäl. Det här är ett av de största sveken och förräderierna mot de svenskar som – och det låter kanske hårt men det är icke desto mindre sant – bokstavligen byggde upp sitt land, Sverige.

   Gillad av 3 personer

 17. Jaxel skriver:

  Vore intressant att veta hur många av de kvinnor som beklagar sig över hur hemskt Paulo Roberto har uttalat sig som ändå finner honom sexuellt attraktiv.

  Eller sett från ett mer generellt perspektiv. Könsroller utvecklas i ett samspel mellan könen. Om kvinnor i allmänhet i valet av partner prioriterade en mjukisman istället för tuffa framgångsrika män som t ex Paulo Roberto eller PG Gyllenhammar (80+ gift med 43-årig kvinna) så skulle männen bli tvungna att anpassa sig.

  Så ni kvinnor, feminister m fl, som gärna skulle önska en annan, ny sorts, man börja med att se över era prioriteringar i valet av partner och försök övertala era medsystrar att göra detsamma. Tillämpa gärna samma moraliserande attityd mot era medsystrar som valt en ”machoman” som ni tillämpar mot denna typ av manroll. Att kvinnor i allmänhet ändrade sina prioriteringar i sitt partnerval vore absolut det mest konstruktiva sättet att påverka mansrollen. Om kvinnor i gemen vill ha en annan sorts man – alltså.

  Gilla

 18. MartinA skriver:

  Kärringväldet marcherar över stupan och spelevinkisarna skutta ikring spelandes panpipan. Vad rätt ha vi att störa denna deras dans? Vår uppgift är att ty oss till varandra.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.