Ett intressant samtal

Patrik Engellau

Om du har god förståelse för det engelska språket och dessutom en timme och tre minuter till övers så lyssna på det här YouTube-samtalet mellan engelsmannen Douglas Murray, som just skrivit boken The Strange Death of Europe, och kanadensaren Mark Steyn, känd från The Mark Steyn Show, ett alternativt medium. Båda framstår som eftertänksamma, välformulerade, kultiverade och intelligenta, så samtalet är kul att lyssna på. 

Jag fäste mig vid två saker. Den första var att Murrays och Steyns beskrivning av hur folk resonerar kring och förhåller sig till migrationsfrågan verkar vara precis likadan i det övriga Europa som i Sverige. Det hade jag väl lite vagt anat, men att det skulle stämma så på pricken visste jag inte. Herrarna talar till exempel om den självspäkning som anbefalls av de politiskt korrekta och innebär att alla nu levande vita människor ska skämmas för den transatlantisk slavhandel som tog slut för 150 år sedan. (Den muslimska motsvarighet som fortsatte långt in på 1900-talet och i viss mån fortfarande existerar räknas inte.) Européerna känner skuld och har dåligt samvete, sa Murray. De skojade lite om att till och med svenskarna, som aldrig begått några särskilda koloniala synder, också anser sig behöva lämna gottgörelse. De talade om samhällets schizofrena inställning till terrordåd, som ska bekämpas med kärlek när de utförs av islamister men med hårda tag när extremhögern ligger bakom.

Den andra punkt jag särskilt uppmärksammade kräver lite mer eftertanke än vi normalt ger uttryck för. Vi står inför, eller befinner oss i, vad Samuel Huntington redan 1992 kallade The Clash of Civilizations, Civilisationernas sammandrabbning, alltså en kamp mellan västerlandet och islam. Man kan tycka vad man vill om islam och dess anhängare, men den kulturen har en styrka som västerlandet förlorat under de senaste femtio åren och som består i självsäker trosvisshet, nit och övertygelse om den egna sakens överlägsna rättfärdighet.

I den islamiska kulturen ingår exempelvis föreställningen att det finns vissa saker man kan vara villig att dö för. Det gjorde det även i Sverige för mer än ett halvsekel sedan. När jag gjorde lumpen visste man att det kunde bli krig och att det i så fall var min plikt att delta i det kriget och eventuellt mista livet. Det var otäckt att tänka på, men det ifrågasattes inte. Det ansågs rätt att offra sig för den nationella gemenskapen. De som ifrågasatte detta kallades samvetsömma och fick någon sorts straff, lite längre tillbaka fängelse eller straffarbete. Jag tror inte så särskilt många ungdomar idag skulle kunna tänka sig att dö för Sverige. Dö för vadå?

Mer allmänt kan man påstå att det moderna västerlandet inte längre kan ge några hyggliga förklaringar till det uppväxande släktet vad man ska leva för. En ny iPhone? En Porsche eller en resa till Bali eller kanske båda? Denna osäkerhet hade varit bekymmersam även utan utmaningar från främmande kulturer, men den internationella dagspolitiken gör problemet akut. Ett västerland som skäms över sig själv och inte kan formulera viktiga livsfrågor, än mindre besvara dem, utmanas av en kultur som inger de troende en känsla av att de har fullständiga och riktiga svar på alla frågor och dessutom rätten och till och med skyldigheten att göra sig till herrar över alla motståndare.

Den kampen kan verka förlorad på förhand för västerlandet. Men jag är inte så säker. Jag tror det växer en ny känsla i samhället som jag kan iaktta hos mig själv. För femtio år sedan hade vi svenskar i vår totala överlägsenhet råd att racka ned på allt svenskt och tycka att det var löjligt. Jag gjorde det. Mona Sahlin gjorde det för bara femton år sedan i sitt herostratiskt ryktbara uttalande om att svenskar bara har töntiga traditioner.

Men när de töntiga traditionerna börjar trängas in i ett hörn och vi inte ens får sjunga Den blomstertid nu kommer i kyrkan på skolavslutningarna då börjar protesterna växa i våra bröst. Då inser vi att vi håller på att förlora något som är värdefullt och som vi, när vi börjar tänka på det, faktiskt har anledning att vara mycket stolta över, nämligen vårt svenska kulturarv och de värderingar som en gång gjorde Sverige till ett föregångsland. Vi börjar upptäcka sanningen i Shakespeares ord i Kung Lear: ”Den varelse som ej sitt ursprung vördar, får inget säkert fäste i sig själv”.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Sluta skämmas. Gå inte med på att du skulle ha ärvt en kollektiv skuld. Det är inget svårt att ändra sitt tänkande på den punkten. Det är bara att bestämma sig.

89 reaktioner på ”Ett intressant samtal

 1. Gösta Svensson skriver:

  Sammanfattningsvis: Åter till nationalismen? Medborgaren kan inte bara vara en konsument, ett ekonomiskt subjekt vars existens, mål och mening helt kan mätas i pengar, då blir det tomt, försvagat och dött?

  Eller?

  Gilla

  • Gösta Oscarsson skriver:

   Om detta med nationalismen:

   För mig är den ”detta något” som gör att ”vi” accepterar att 45 % av BNP slussas via offentliga kanaler. I nationsövergripande sammanhang så är EUs en procent imponerande och FN får – kanske – en promille. Så mycket för den övernationella solidariteten!

   Nationalism är alltså ”vi-känsla”. Vad den något mera preciserat består av vet jag ej. Om våra immigranter inte inom någon generation börjar känna sig som en del av detta ”vi” så har vi problem. Och så länge denna tveksamhet dröjer kvar så får vi nog vara lite försiktiga med ”volymerna”.

   Liked by 1 person

  • Sasa Petrovic skriver:

   Tjat om slavhandel. Som serb kan man inte känna annat än förakt mot väst och dess knähundar. Österrike bedrev utrotningskrig mot serber, under första världskriget dödade Österrike och dess allierade fjärdedel av serbiens befolkning.

   Väst har fortsatt stödja värsta antiserbiska monstren på Balkan. Likaså mot Ryssland har majoritet av väst visat allt annat än fredlig och välmenande inställning.

   Självklart är det långt ifrån bara serberna som har stora anledningar att känna förakt mot väst. Kristna ursprungsbefolkningen i Turkiet/Albanien som i princip är utrotad har västs stöd än idag.

   Så det är med stort nöje jag och många ned mig beskådar västs förfall och den underbara massinvandringen av ointegrerbara muslimer som skett till väst:).

   Liked by 1 person

   • Vårt folks överlevnad skriver:

    Sasa Petrovic skrev: ”Så det är med stort nöje jag och många ned mig beskådar västs förfall och den underbara massinvandringen av ointegrerbara muslimer som skett till väst:).”

    Se där, det är, enligt all erfarenhet, så de vi välkomnat ser på svensk demokrati, rättsordning, kultur, svenska seder, kyrkor, museiföremål, slott och alla fornminnen — ja, allt som påminner om det svenska folket — och som kommer att vara dem vägledande så fort de hamnar i majoritet och själva kan utforma svensk politik.

    Om muslimer om 70 år får för sig att bygga en moské där Ales stenar ligger idag, eller varför inte ett stort varuhus istället för det gamla, onödiga kungliga slottet, och svenska folket — enligt den utveckling vi nu trätt in på med ”multikulturen” — blivit en förtvinad och menlös folkspillra som kuvats under sharia, vad kommer att hindra dessa muslimer från att göra detta? Det kommer inte att bry sig ett skvatt.

    De kommer inte att ha det minsta intresse att respektera vad som kommit från dem som levt och byggt upp detta land i 1000 år innan de kom hit. Tvärtom står det uttryckligen i deras vägledande islamiska skrifter att rasera och utplåna allt, så att endast det som påminner om deras guds storhet står kvar. Något de också efterhand gjort till mycket stor del.

    Tack, Sasa Petrovic, för att du med din otacksamhet tydliggör hotet mot det svenska folket och all vår kultur, som du och dina importerade gelikar bringar oss i den massinvandring till Europa, som är på väg till att bli det största kulturella självmordet i mänsklighetens historia.

    Vår svenska generositet — eller snarare vår svenska fredsskadade och menlösa godtrogenhet — har vi absolut inget för, utan leder i riktning mot vår undergång.

    Det är hög tid att svenska folket vaknar upp och ser till att vår etniska grupp kan förbli herrar i vårt eget hus och att Sverige förblir Sverige.

    Liked by 1 person

   • Vårt folks överlevnad skriver:

    … och som kommer att vara dem vägledande så fort de hamnar i majoritet och själva kan utforma ”svensk” politik. …

    Observera ”svensk” politik med ordet svensk inom citationstecken.

    Gilla

 2. Bo Svensson skriver:

  Begreppet kollektiv skuld är jag inte beredd att rata och inte heller kollektiv förtjänst. – Det är en stark drivkraft att sträva efter uppskattning från dem man vill tillhöra. – Det är detta som håller ekonomin igång och det gäller i stort också mellan grupper. – Fotbollslag såväl som folkslag.

  Men det är ju inte de avancerade folkslagen som har en skuld att betala, – det är alla som knappt bidragit alls till den starka utvecklingen de senaste seklerna utan bara njuter frukterna. – Eller inte ens det utan använder de vidgade ramarna till att öka sitt antal istället för sitt välstånd.

  Gilla

 3. Fredrik Östman skriver:

  Som de här två herrarna var alla gamla gubbar på radio för fyrtio år sedan. Som du säger är det vi som har ändrat oss. Fienden inom oss heter socialismen, och genom att döda den 1989 har vi gjort den etter värre. Den postmoderna socialismen ligger bakom vår intellektuella, sociala och geopolitiska kapitulation.

  Gilla

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   Helt rätt där!
   Och, som jag brukar tjata om, så kan man översätta socialism med paternalism.
   Paternalism är en svårutrotad företeelse som finns hos alla empatiska, bekymrade själar vilka inte litar på att också folket vet sitt eget bästa.
   Att feminismen rymmer denna farsot är därför icke att förvånas över.
   Att islamismen skickligt utnyttjar feminismen & socialismen är också logiskt ity den stora paternalistiska rörelsen är naturligtvis alla former av militant, fundamentalistisk abrahamism.

   Gilla

 4. US skriver:

  Patrik Engellau lyssnar på Mark Steyn och konstaterar att Samuel P. Huntington hade rätt i sin tes om civilisationernas kamp! Onekligen rör det på sig här på DGS! Det värmer hjärtat på en gammal främlingsfientlig högerextremist som jag, som läste Huntington för väldigt många år sen och följde Steyn i hans kamp mot den kanadensiska motsvarigheten till den svenska HMF lagen 2007.

  Å ena sidan är det självklart väldigt positivt att etablerade personer som PE nu lyssnar på och tar argument från dessa globalt etablerade dissidenter men å andra sidan kan jag inte låta bli att reflektera över den enorma skada som har orsakats av att detta inte skedde för minst 5 eller 10 år sen. Det är inte specifikt riktat mot PE utan bara en allmän observation.

  ”Murrays och Steyns beskrivning av hur folk resonerar kring och förhåller sig till migrationsfrågan verkar vara precis likadan i det övriga Europa som i Sverige.”

  Det är, enligt mig, en sanning med modifikation. I alla västländer finns det en stark PK grupp, som förvisso argumenterar på ungefär samma sätt som deras motsvarigheter i Sverige. Men skillnaden är att det i nästan alla andra länder hela vägen har funnits ett meningsfullt och etablerat motstånd mot dessa figurer. Huntington var t.ex professor på Harvard och fick sina alster publicerade i alla stora tidningar, om han så önskade. I Sverige hade han aldrig kunnat behålla ett jobb inom akademin och hade endast fått skriva på ”hatbloggar” fram tills för bara något år sen. Om man följde media i UK, så var flera av de stora tidningarna ungefär som Avpixlat i sin framställning av alla migrationsrelaterade frågor under många år. I flera länder röstades partier som påminner om SD fram till starka positioner för länge sen, t.ex Danmark, Holland och Schweiz, och dessa partier blev sen en betydelsefull del av debatten. Osv, osv.

  Att läget länge var så extremt i just Sverige kan troligen förklaras med den hegemoni som 68-generationen uppnådde här. Den unika kombinationen av självgodhet, okunskap och förstörelselusta som präglade dessa figurer har skadat hela västvärlden djupt och förklarar nog till stor del varför det uppväxande släktet inte riktigt vet vad de ska leva för.

  Schweiz, där jag bor sen länge, kan sägas vara motpolen till Sverige. Här fick 68:orna noll genomslag och landet har varit öppet högerextremt och xenofobiskt hela vägen. Man kan fundera över varför det blev så stor skillnad mellan dessa två länder, som kanske var de mest lika i Europa efter andra världskriget. Systemet med bindande folkomröstningar och den resulterande frånvaron av en politisk klass är den vanligast förekommande förklaringarna och det ligger självklart en del i detta. Men minst lika intressant är att reflektera över att kvinnor fick rösträtt 50 år senare än i andra västländer. Enligt min uppfattning är detta sannolikt en meningsfull del av förklaringen till Schweiz massiva relativa framgång i modern tid. En annan aspekt är att betydligt färre genomgår högre utbildning. Endast kring 20% går ut motsvarande gymnasium. Det finns fog för att ifrågasätt om det verkligen är bra för ett samhälle att nästan alla går på universitet. Man kan tycka vad man vill om saken, men Schweiz bevisar att ett land där endast lågutbildade män röstar klarar sig MYCKET bättre än de som domineras av ”högutbildade” kvinnor och deras feminiserade följeslagare.

  Kanske kan vi resa oss innan det är försent, även om det inte ser direkt troligt ut nu. Men det lär kräva att vi omprövar nästan allt som vi har hyllat de senaste 50 åren. Det har väl redan börjat, men de svåraste frågorna ligger förfarande framför oss. Rasistiska samhällen styrda av enbart män må framstå som otrevlig, men de har god förmåga att överleva.

  Vill vi överleva?

  Utlandssvensk

  Liked by 12 people

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   Är det inte också så i Schweiz att, åtminstone i vissa kantoner, yrkesverksamma gör värntjänst som politiker 3 mån. om året?

   Gilla

  • Monica Eliasson skriver:

   Jag har i hela mitt vuxna liv följt tysk samhällsdebatt, delvis även österrikisk och schweizisk. Bara genom att titta på tysk TV slås man av den stora skillnaden i bildningsnivå. Att jämföra svenska debattprogram med tyskspråkiga är verkligen som natt och dag. Tyskarna KAN konsten att debattera och argumentera på ett civiliserat sätt. Det finns en vilja att lyssna på motparten i tyska debattprogram och inte som i svenska debattprogram kasta fula epitet på motparten. Orsaken till detta ligger, som sagt, i en bildningstradition, som leder till analyserande och intressanta debatter med respekt för motparten, som vi här i Sverige i stort sett saknar. Eller som Horace Engdahl uttryckte det: ”Tyskland är ett Sverige för vuxna.”

   Angående varför PK slagit igenom så totalt och heltäckande i Sverige har jag en liten fundering. I andra länder är ju PK bara en del av samhällsdebatten, där även andra röster får höras. Exempelvis kan ju Thilo Sarrazin med sina ytterst kontroversiella åsikter fritt publicera sina böcker i Tyskland. I Sverige hade hans böcker varit omöjliga att förlägga. Jag tror att det kan ha med svensk samhällsorganisation att göra. Svenskt samhällsbygge har ända sedan Axel Oxenstierna varit oerhört effektivt. Detta underlättar för de styrande att föra ut den för tillfället rådande ideologin: försvenskning av danskar (genom (stats)kyrkan), effektiva skattesystem, genomförandet av folkhemmet och inte minst 68-rörelsen, som också lätt bredde ut sig i organisationssverige, genom strategiskt placerade vänsterfolk i massmedia samt inte minst genom ”Rörelsen”. Att vara duktig och effektiv på att organisera kan således bli förödande för en nation, när det rör sig om destruktiva ideologier.

   Liked by 4 people

  • Gösta Oscarsson skriver:

   Mycket bra!

   Du skriver: ”Om man följde media i UK, så var flera av de stora tidningarna ungefär som Avpixlat i sin framställning av alla migrationsrelaterade frågor under många år. I flera länder röstades partier som påminner om SD fram till starka positioner för länge sen, t.ex Danmark, Holland och Schweiz, och dessa partier blev sen en betydelsefull del av debatten. Osv, osv.”

   Dessa skillnader mellan ”oss” och resten av Europa brukar jag själv illustrera med en tvåsidig artikel i Weekendavisen för sex år sedan betitlad ”Det usigelige”. Och det osägbara (som dock avisen sade) var ett referat (i positiv ton) av de internationella intelligensmätningar som faktiskt finns och där man noterar skillnader mellan raser (azkenasijudarna hamnar högst – inte helt förvånande). Tänk tanken att man i DN skulle se denna nyhet på första sidan uppföljt med fyra sidor text lite längre in i tidningen. — Nej, mycket riktigt. Den tanken kan inte tänkas.

   Liked by 2 people

  • US skriver:

   @ Arne-Moab,

   Tack! En skribent på bloggen Fristad hävdade att det hade blivit en glidning åt det mer radikala hållet här på DGS, så jag tittade in. Givet att min kommentar ovan gick igenom, så verkar det ju vara rimligt högt i tak nu!

   @ Lars-Erik,

   Värntjänst som politiker har jag inte hört talas om, men Schweiz är extremt decentraliserat och det finns en massa olika lokala system. De som sitter i motsvarande riksdagen här tjänstgör för övrigt just några månader om året och behåller normalt sina vanliga jobb.

   @ Fredrik Ö,

   Arne Anka skulle väl svara: ”Inte fan vet jag” 🙂 Men alla vi svenskar som fortfarande känner för vårt hemland och tror på hoppet har väl någon form av ansvar att försöka påverka och tänka ut möjliga lösningar. Själv har jag grubblat en del om separatism, dvs. att en del av landet skulle bryta sig loss.

   Liked by 3 people

   • US skriver:

    ”Om endast män röstat i övriga Europa hade vi aldrig haft ett inflöde av män från Afrika och Asien. Inte en chans.”

    Utan tvekan är det så!

    Jag lutar också mot att skillnaderna vad gäller kvinnlig rösträtt är den huvudsakliga förklaringen till att den självmordsdrift som har drabbat övriga västvärlden länge var frånvarande i CH. Man kan även se att mycket av det som kom i Sverige på 70-talet nu börjar dyka upp här, t.ex en tydlig feminisering av skolan.

    Har man sett det förr, vet man var det slutar…….

    Liked by 1 person

 5. MartinA skriver:

  Ingen kommer do för abstrakta och egentligen ganska illa genomtänkta fin I kanten idéer. Det vi kommer do för är blod. Vilket är vad instinkten är till för från början.

  En ung man riskerar sitt liv för två saker. Dels för att skydda närbesläktade människor. Om den unge mannen dör fortsätter han, och hans självuppoffrande anlag, att finnas till I dem. Det andra en ung man riskerar livet för är rov. Eftersom det resulterar I mer avkomma I längden om han bade överlever och lyckas skaffa sig det.

  Religion och I viss mån ideologier kidnappar de här två instinkterna på olika sätt. Tänk på ISIS till exempel som med amerikansk medias villiga hjälp lät veta att ISIS soldater ägnade sig åt våldtäkter. Och tank på Islam och dess löfte om jungfrur i paradiset. Detta är att erbjuda rov. Religioner skapar dessutom en mycket stark identifiering. Vilket är en simulering av släktskap.

  Liked by 3 people

  • spiritualfreedomsite skriver:

   Sant, det är också ett skäl till varför våldtäkt är så effektivt i krig.

   Att våldta en ung mans flickvän och göra henne gravid slår mot hela hans motivation att fortsätta riskera sitt liv.

   Det är helt enkelt smartare för hans genetiska överlevnad att fly och försöka starta om någon annanstans där det också finns unga kvinnor men där han inte riskerar sitt liv.

   Gilla

 6. Lars Eriksson skriver:

  Jag är ganska övertygad om att det även idag finns många svenska ungdomar som är beredda att offra sitt liv för Sverige. Allmän (eller något ditåt) värnplikt är något viktigt för vårt land. Debatten om ”svenska värderingar” har den stora bristen att den ofta saknar det historiska perspektivet. Visserligen är värderingar universella, och KAN vara det i olika grad. Men vår historia är just den konkreta historia vi har i Sverige och hur det format vår kultur och de värden som finns manifesterade framför allt i våra institutioner, det vill säga, grundlagar, rättsväsende, demokrati-institutioner som exempel. Men även hur det påverkat vårt civila liv, föreningsliv, byalag mm.

  Liked by 1 person

   • Linden skriver:

    Relevant fråga.
    Vår genderarme, vems order lyder de? Vilka är fienden.

    Än en gång, efter den brutala gängvåldtäkten på Gotland mobiliserades polisens stormtrupper för att hålla den upprörda befolkningen på mattan.
    Då fanns det plötsligt resurser.

    Liked by 3 people

 7. Moab skriver:

  Jag tror inte många som läser här skäms. Jag tror heller inte att pk-ister skäms, de är dåliga människor och projicerar all sin uselhet på andra. Däremot så finns det en stor grupp med dåligt intellektuellt självförtroende, pk -ister light, de läser inte här. Hur når man dem? Jag tror en konservativ TV-kanal hade hjälpt.

  Liked by 5 people

  • Jaxel skriver:

   @MOAB
   Instämmer angående inslaget av projektioner i den allmänna debatten. Ett väldigt tydligt exempel utgör det gäng fascister som kallar sig anti-fascister (AFA).

   De är dock långt ifrån ensamma.

   Gilla

  • Stefan skriver:

   MOAB, du har helt rätt; för att nå gruppen ”med dåligt intellektuellt självförtroende, pk -ister light” behöver man etablera en konservativ TV-kanal. Jag tror att det är helt avgörande, om inte ”månen dessförinnan inte har ramlat ner”.

   Gilla

  • Gösta Oscarsson skriver:

   Att etablera en TV-kanal gör man inte på en frukostrast. Själv har jag skrivit till några av våra mer förnuftiga Bloggister och undrat om de inte borde slå ihop sina påsar så att det blev en ganska stor säck. De skulle alltså ta med sina läsare till ett gemensamt forum. Ingen har nappat. Bättre att vara tupp på en liten gödselhög än vara en bland många på en stor. Eller?

   Ursäkta metaforblandningen!

   Gilla

   • Moab skriver:

    Patrik har väl startat i mikroformat. Om jag ser till mina barns mediavanor så kan en youtubevideo nå enormt många, men det är en konst att nå viral effekt, så en klassisk TV-kanal är kanske inte nödvändig, eller kanske ändå, för att få komplett täckning.

    Gilla

 8. Lars-Erik Eriksson skriver:

  När jag växte upp och senare var Joseph Conrads ”Mörkrets hjärta” en i alla kulturella sammanhang hyllad bok som sades beskriva den vite mannens rovdrift, exploatering och i konsekvens o förlängning folkmord, riktad alla andra raser.
  Den ”sanningen” har vi levt med även om socialisterna har skyllt kapitalisterna för detta onda medan pseudoliberalerna har riktat in sig på nationalisterna och feministerna just den maktfullkomliga skövlande vite mannen.
  Sverige har sedan hamnat i den perfekta politiska stormen som en av, säg tre förlorarnationer i det senaste världskriget; Tyskland, Österrike och lilla bleka låtsasneutrala Sverige.
  Ingen har någonsin tagit Italien på allvar. Även om alla fyra nämnda fått ta emot merparten av folkströmmar från MENA i snart två decennier nu.
  Patrik har rätt, vi måste kasta av oss tagelskjortan och hellre vara nakna ett slag.

  Liked by 1 person

 9. Lennart Bengtsson skriver:

  För min personliga del känner jag mig faktiskt stolt över att vara europé och svensk och tänker på alla sätt försvara denna uppfattning ”coming hell or high water!” Varken jag själv eller alla mina fattiga och utarbetade anförvanter har något att skämmas för och jag är med säkerhet inte den ende europé som känner så. För de som inte gillar vår världsdel, våra traditioner eller vår livsstil föreslår jag att de utvandrar till någon annan del av världen.

  Liked by 6 people

 10. fornuftist skriver:

  Jag är inte så optimistisk till att svensken kan vända det här. En svensk tiger. Så är det bara.
  De enda som inte tiger är feminister, progressiva, vänsteranhängare och andra självutnämnda åsiktsmegafoner. Och det är de som försatt oss i den här situationen. Iofs styrda som marionetter av andra uppifrån, men ändå.
  Nej, svensken kommer att fortsätta tiga. Tänk bara på hur många äktenskap som skulle brista när den ena parten kommer ur garderoben som SD-anhängare.
  Nej, bäst att fortsätta krypa och tiga, knyta näven i fickan och hoppas på att nån annan ska rädda oss.

  Liked by 1 person

  • Anna skriver:

   Jotack! Så fort jag försöker föra en diskussion om migranter så tystnar maken,inte så att vi grälar men det blir tyst. Känns tungt att inte kunna dela oron med den man är närmast. Sådan otrolig tur att DGS och andra bloggsr finns med likasinnade att diskutera med och vettiga reflektioner att ta del av, annars bleve jag tokig!

   Liked by 2 people

 11. Christer L skriver:

  ”Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Sluta skämmas. Gå inte med på att du skulle ha ärvt en kollektiv skuld. Det är inget svårt att ändra sitt tänkande på den punkten. Det är bara att bestämma sig.”

  Detta om ärvd kollektiv skuld till den så kallade Tredje världen är bara ett inslag i ett psykiatriskt massyndrom i Väst. Man kommer ingen vart med detta, flyttar bara anklagelser från ruta till ruta. Att anklaga och motanklaga. För närvarande tycks hela högern gå igång på detta om att inte erkänna någon skuld och därifrån till att anklaga anklagarna, som nog snart hittar nya sätt att motanklaga igen. Sluta upp med detta affekterade trams!

  Tala om orsak och verkan istället. Situationen i Irak var godartad på mycket hårda Bath-villkor tills USA invaderade för att det enligt Bush fanns massförstörelsevapen där. Sedan blev situationen värre, och värre. När Obama backade ner dök genast de värsta jävlar man kan tänka sig upp och tog över initiativet. Tack vare Ryssarna strök inte även Assad med, en något mildare variant av Saddam. Bakom krisen i Syrien finns också intressen, som stavas o- l- j -a. Nu skuldbelägger journalister Assad för att ha massförstörelsevapen. Men krisen exploateras också av alla andra som kan, till exempel välgörenhetsivrare och cyniska bankirer (jag är dock Israel-vän in i det sista). Islamismen har sett en enorm chans i de korrupta FN och EU och USA och pressar på allt vad man kan med migration. Som framgår i inslaget är London nu en muslimsk stad. Vad är intresset där? Muslimernas gud vill att de ska kunna flytta ifrån öknen när oljan tar slut. Han är framsynt, Allah, i motsats till vår ”Värdegrund”.

  I Kongo finns intressen för mineraler, vad jag kan förstå. Ur råmaterial-synpunkt är Kongo världens rikaste land. Därför är detta den förmodligen värsta platsen på jorden för ett lands egna invånare. Detta har heller inget med vårt arv eller vår skuld eller vad man kallar det att göra. Inte något annat i Afrika heller, allt detta är ovidkommande. Allt bistånd dit har haft den verkan som åsyftades: ingen, nu är allt biståndet insatt på banker typ Cayman Island. Det är omänskligt i Kongo, vilket har med vår mänsklighet att göra. Men det ordet har kapats av vänstern/feminismen och är för svensk del namnet på Sverigest svajiga paradskuta Den Humanitära Stormakten (hälsa på kapten Löfven, han som sitter på styråran därborta). Men det finns ingen humanitär makt. Existerar inte, aldrig funnits. Den stora makten skiter i skulden och har alltid gjort. Skuld är egentligen ett mjukt socialt maktmedel. Att skuldbelägga är att utkräva betalning, men inte genast. Att ha skuld eller inte är inget en mäktig man behöver bekymra sig över. Särskilt inte nu i låne-ekonomins tidevarv. Det är på grund av ekonomin som vi har massinvandring.

  Jag har sagt det förut och jag säger det igen: ex nihilo – pengar skapas ur ”ingenting”. Varje importerad kulturberikare motsvarar en ekonomisk aktivitet=BNP. När all denna aktivitet sker på skuldsidan är allt som det är tänkt. Det finns makt i detta, men inte mer humanitet än att man lurar hit främmande folk, som nappar som fiskar på feta maskar. Men våra maskar är av plast.

  Ett kaos hotar, och ju förr man identifierar och deklarerar krig mot den fiende som smugit in med flyktingvågorna, desto bättre. Att omintetgöra detta hot är, på tal om skuld, en skyldighet av den högre digniteten för våra valda ombud – och således hittills en monumental försummelse, som saken går och står rent konkret. Denna skuld kan och måste utkrävas.

  Gilla

 12. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Bra, får jag bara tillägga följande: Det räcker inte med att enbart ”Sluta skämmas” utan det behövs också en uppmaning till: ”Bli förbannad!”. Dvs reagera, inse att Du är manipulerad på samma sätt som otäcka ledare i samhället i historien gång efter gång manipulerat och missbrukat sina medborgare.

  Just nu läser jag Bengt Liljegrens bok om Karl den XII och fram träder en annan bild än den jag vagt erinrar mig från skolgången. Karl den XII var ett hänsynslöst monster som gladeligen offrade människoliv för galna utopiska drömmar om sin egen och Sveriges betydelse i världen. På liknande sätt offrar våra ledare idag, om inte människoliv, så i alla fall många människors vardagsliv med sina utopiska ambitioner.

  Liked by 1 person

 13. Jaxel skriver:

  Hypotesen om kollektiv skuld på grund av kolonisation och slaveri som den avgörande grunden för den västerländska inställningen i migrationsfrågan är inte särskilt övertygande. Exempelvis kan vi ju som i krönikan notera att Sverige som är det mest extrema landet i detta avseende knappast har någon kollektiv skuld av denna typ att tala om.

  Det blir ju dessutom minst sagt tvivelaktigt att använda avvikelserna från hypotesen som ett argument för densamma. Typ: Se hur stark denna känsla måste vara när till och med Sverige som egentligen saknar skuld är starkt (starkast) drabbat.

  Undertecknad skall därför presentera en alternativ hypotes.

  Medkänsla och vilja att göra gott är en viktig del av den mänskliga naturen. I allmänhet balanseras denna del av den mänskliga naturen av en annan del av samma natur – självintresset och egoismen.

  Låt oss som utgångspunkt för hypotesen om bakgrunden till det dominerande förhållningssättet i migrationsfrågan se på Sverige av idag. I det kollektivs medvetandet finns endast i mycket begränsad form minnen materiell nöd eller strukturellt och brutalt förtryck. Det senare knappast alls.

  Följaktligen kan den typiske svensken knappast föreställa sig att hans eller hennes goda liv – mat för dagen, iPhone och utlandsresor – skulle kunna hotas.

  Hos den äldre delen av befolkningen finns som Patrik redogör för ändå ett visst minne av en hotfull värld kvar. Krönikan nämner plikten att försvara fosterlandet med sitt liv om så behövdes. Jag är något lite yngre och har ett minne av telefonkatalogen. I denna fanns i min barndom ett avsnitt som hette: ”Om kriget kommer”. (Det är i alla fall min minnesbild).’

  Trots att ett visst minne av ofärd finns kvar i den äldre generationen så sätter det obetydligt avtryck i politiken bland annat därför att denna generation är politiskt konservativ. Man fortsätter i huvudsak att rösta på det parti man alltid röstat på även om detsamma kidnappats av utopister och goddagspiltar.

  I Sverige har vi alltså ett avgörande politiskt inflytande från människor som inte kan föreställa sig att det goda svenska livet egentligen skulle kunna te sig på något annat sätt. Alldeles särskilt gäller detta de framgångsrika och inflytelserika individerna vilka i betydande utsträckning fått allt serverat på ett silverfat.

  Så låt oss alltså anta att landets tongivande elit i huvudsak saknar förmåga att föreställa sig ett Sverige med materiell nöd och/eller strukturellt betingat våld. Nu kommer det människor till vårt land som säger sig lida svårt av sådant och begär hjälp. Varför skulle vi inte hjälpa dem om vi inte kan föreställa oss att en sådan godhet är förknippad med någon kostnad. Om det inte kostar något att hjälpa finns ju inte egoismen och intresset för ens eget väl och ve som motkraft. I det fallet vore det ju närmast ondskefullt att avstå. Jämför gärna med den officiella svenska debatten i frågan.

  Med denna förklaringsmodell som bakgrund till inställningen i migrationsfrågan blir Sverige inte längre en anomali. Tvärtom så faller de flesta pusselbitar på plats.

  De nordiska länders skilda förhållningssätt i migrationsfrågan förklaras väl med denna hypotes som grund, liksom de forna öststaternas. Fallet Tyskland är lite speciellt, troligen finns här fortfarande ett kollektivt medvetande om skuld, dock inte för händelser på 1800-talet eller längre tillbaka i tiden.

  Liked by 3 people

  • Jaxel skriver:

   Notera också hur energiskt för att inte säga aggressivt företrädarna för dagens migrationspolitik försvarar vanföreställningen att det inte är någon kostnad förknippad med denna politik.

   Liked by 1 person

 14. Martin skriver:

  Islams lära är tack och lov så ekonomiskt destruktiv (med hemmafruar, än så länge korruptionskultur och kvinnoförtryck) att den troligen inte utgör ett hot på det sättet. Nej, det är via våld och antal de kan besegra väst.

  Gilla

 15. EvaBritt skriver:

  Så tänkvärt och så viktigt, jag tar verkligen till mig Shakespeares ord i Kung Lear samt det viktiga: ”Det är bara att bestämma sig”. För en tid sedan bestämde jag mig för att inte längre ”knyta näven i fickan” att våga mer och jag är inne på din linje och jag hoppas framledes (så fort som möjligt) att vi svenskar tar tag i vår stolthet, vi behöver inte skämmas och känna skuld eller dåligt samvete. Jag säger som jag brukar; jag gör efter min förmåga, mitt yttersta! Vårt arbete och våra förfäders ska inte skänkas bort eller förlöjligas.

  Liked by 3 people

 16. Olle Reimers skriver:

  Patrik, du tar upp den kanske mest centrala frågan av dem alla!

  Nu är vi dock inte helt och hållet ett ”vi” i den här frågan. Det finns ett ”dom” – och då tänker jag varken på invandrare i allmänhet eller muslimer i synnerhet – och det är ett gäng som var slaget till marken men med detta narrativ om identitespolitiken, som det du beskriver i sjäva verket innebär – har de fått luft under vingarna. Äntligen har de funnit medlet som Stalin och Mao aldrig riktigt lyckades med: vår kollektiva känsla av skuld. Skammen över färgen på vårt skinn och alla de privilegier och överlägsna attityd som vi försett oss med på det mest flagranta sätt. Äntligen kan det tas ifrån oss! Äntligen får de sin revansch!

  Det är ett blint hat som leder rörelsen bakom. Den vite, mannen, den mest priviligierade av alla varelser på jorden. Det kan inte tålas.

  Att de samtidigt spelar globalisterna i händerna spelar ingen roll i sammanhanget. Straffa den skändliga! Det måste gå före allt annat! Apré nous le deluge.

  Globalisterna har skickligt insett att spela på hatet mellan olika grupper av människor och att det är det främsta vapnet för att nå sina mål. Islam är bäst men socialistisskt klasshat går inte heller av för hackor.

  Våra politiska ledare har för länge sedan gett upp. Tåget gick 1989 ungefär. ”The end of time” skrev Francis Fujijama. Han visste inte hur rätt han hade!

  Liked by 1 person

 17. KristinaF skriver:

  Vi har haft intressanta samtal med byggare från Ukraina. De har företag här i Sverige, arbetar ambitiöst och noggrant, betalar skatt och moms osv. De uppskattar Sverige, de tittar på en serie om vikingar för att lära sig mer om vårt ursprung osv. Jag tror att de kommer att hjälpa oss att försvara Sverige. Liksom andra invandrade, exempelvis Tomas Gür och Tino Sanandaji, som värderar det svenska. De verkar inte lika undfallande som vi svenskar. (Jag är dock en arg finska.)

  Liked by 2 people

 18. Steven Jörsäter skriver:

  Visst är det så. Självförtroende är en absolut förutsättning för att kunna åstadkomma något.

  Svenskar har under lång tid ägnat sig åt att betrakta sig själva i ett löjets skimmer. Men det har varit från en styrkeposition vilket man på senare tid tyvärr tycks ha tappat bort och man har likt Mona Sahlin börjat tro på sina egna skämt. I verkligheten är det så att alla folk har löjliga sidor. Fundera ett ögonblick på satirer som du nog har sett åtminstone någon av vilket gäller engelsmän, fransmän, amerikaner, tyskar och italienare. Urlöjliga! Eller japaner eller de som förr kallades infödingar.

  Att våga vara löjlig är en styrka men får inte få en att tro att man bara är löjlig. Mona Sahlin har rätt. Svenska traditioner är töntiga. Liksom alla andras. Men det är samtidigt det som gör dem så stora. De som inte vågar vara löjliga är de som är svaga.

  Schablonen av den svenske fyrkantige fåordige arbetaren kan man skratta gott åt. Samtidigt är det precis detta som har byggt vårt land. Människor som gör ett gediget arbete utan onödigt gnäll. Och som känner förtroende för andra.

  Sedan finns det en annan och allvarligare baksida. Att många svenskar anser att alla måste komma hit för att kunna ”räddas” istället för att (det självklara) vara kvar och reda upp eländet på hemmaplan är egentligen inget annat än en ren rasism. Man tror inte andra folk om att kunna ordna någonting. Fast så skulle man aldrig uttrycka sig. Egentligen tror man att svenskar är helt överlägsna fast man förstår det inte själv. Än mindre förstår man vilka dessa ”svenskar” är och bör vara i framtiden. Om det låter krångligt så är det för att det är det.

  Liked by 3 people

 19. Anna skriver:

  Jag var aldrig skämts över Sveriges historia. Däremot kan jag skämmas inför mig själv när jag för släkt/vänskapsfridens skull håller tyst eller lägger band på mig när det talas om invandringens välsignelser, ”svenskar är också brottslingar” och engagemang i Refugees welcome. Skäms att jag inte säger mitt hjärtas mening och tar fighten!

  Liked by 3 people

  • MartinA skriver:

   När jag pratar med PKister så brukar jag lägga upp det som ”så här känns det för mig”. ”Fast jag bryr mig ju om vår historia”, ”jag känner mig bekvämare med svenskar”. Alltså dels så känner jag ju vad jag känner, det blir mindre hotfullt för dem eftersom jag inte säger ”såhär är det” eller ” så här ska du trycka”. De kan se mig utifrån, se ner på mig så att säga.
   Dessutom så känner ju de flesta människor likadant, oavsett om de är PK eller inte. Och när någon vågar berätta vad den känner i all beskedlighet så blir det lättare för dem att känna vad de känner också.

   Liked by 2 people

   • MartinA skriver:

    Eftersom vi män dominerar i det intellektuella. Och kvinnorna dominerarar i känslan. Så har kvinnor en tendens att övervärdera intellektet. Emotionen är handlingens moder. Utan känsla, ingen handlig.

    Gilla

 20. Lilla fröken PK skriver:

  Muslimerna har sin bergfasta tro, men det har vi andra också, åtminstone i de tongivande kretsarna. ”Värdegrunden” är vår Koran och lika omöjlig (?) att reformera. Förhållningssättet påminner om kristendom driven in absurdum: ge den törstige att dricka, den hungrige att äta, skänk bort dina ägodelar till de fattiga, hämnas inte en oförrätt, utan vänd den andra kinden till. Denna inställning ligger nära socialismen, som gärna vill omfördela medborgarnas tillfångar. I en kraftmätning mellan Värdegrunden och islam är utgången given, om inte en tillnyktring sker snart. Valet 2018 blir ett ödesval.

  Gilla

 21. Kirurgen skriver:

  Jag är villig att dö för min familj. Inte ens den störste PK-ivraren kan väl tycka att denna mening är patetisk. Om ryssen kommer är jag också beredd att gå ut i fält även om utgången är given. Alltid kan man väl terminera några fiender även om inte lyckas hålla stånd. Därför är det viktigt att vara med i NATO. Donald Trump har rätt när han säger att NATO-medlemmar skall betala sin fulla fee. För Sveriges del skulle det röra sig om 40 miljarder kronor utöver de futtiga miljarder som är budgeterade idag. Det finns pengar om man drar in på annat.
  Jag skäms inte över något som vi inte begått. Varför skall dagens tyskar skämmas över vad som begicks under den vedervärdiga naziregimen. Skäms ryssar över kommunismens härjningar. Det kan jag inte tänka mig. Engelsmännen byggde upp Indien. De skäms inte. Hur hade det sett ut i Afrika utan kolonisering. Förmodlingen hade man utrotat varandra genom stamkrig. Rwanda-Burundi-kriget är ett bra exempel.
  Finns det några vetenskapliga bevis för att dagens påtvingade mångkultur är bra för Sverige? Inte så vitt jag vet. Det är min fasta uppfattning är att islam inte är bra för oss svenskar och islamism borde förbjudas i lag. Rätta mig om jag har fel. Men jag skäms inte det minsta för vad jag har uttryckt idag.

  Liked by 3 people

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   Just det. Angående NATO, så motsvarar 40 miljarder vad enbart de såkallade ”ensamkommande baaaarnen” årligen kostar Sverige.

   Den totala kostnaden för asylinvandringen rör sig om flera hundra miljarder årligen, med utgångspunkt från norska data, där man kommit fram till en genomsnittskostnad på omkring 4 miljoner NOK per person — och en flerdubbelt högre kostnad för personer från vissa MENA-länder.
   Så blir det när en stor del av populationen aldrig kommer in på den öppna arbetsmarknaden utan lever på bidrag, eller arbetar de men då mest i lågkvalificerade yrken.

   Liked by 1 person

   • Lars-Erik Eriksson skriver:

    Tror t.o.m. det var 4,1 norska miljoner men det handlar alltså om beräknad livskostnad per capita för utomeuropeer till Norge.
    Intressant att notera är att en undersökning i USA visar att livskostnaden per lågutbildad invandrare ligger på 100.000 dollar.
    Vilket motbevisar Trumps kritiker när de hävdar att det stora landet i väst behöver sina illegala latinos för att uträtta skitjobben.
    I USA har de en massa skitjobb, här är de nästan utplånade vilket ytterligare minskar anledningen att bedriva omsorgsinvandring av egennyttiga skäl.

    Liked by 1 person

  • Linden skriver:

   Jag förstår inte denna rysskräcken. På kalla krigets dagar var det möjligen befogat.
   Varför skulle Putin plötsligt börja smida planer på att invadera vårt halvmuslimska land.
   Han har väl nog att göra med Tjetjenerna och Ukraina.

   Som jag upplever det så har vi redan Fi på hemmaplan, 300 sk. hemvändare ( Morgan Johanssons vokabulär) Med andra ord 300 krigstränade fanatiska jihadister. Dom finns det anledning att frukta.

   Gilla

 22. Hovs-svartaste-hallar skriver:

  Ja, jag kan bara hålla med. Grunden för dagens helt vanvettiga utveckling är att vi i Väst inte längre tror på oss själva. Om vi hade en sund kollektiv självkänsla skulle idiotvänstern knappast kunna existera; den skulle sitta hukande i något källarhål och knappast våga visa sig ens.

  Så borde det vara. Och hur blev det såhär? Personligen tror jag inte på konspirationer, snarare är det den kumulerade effekten av flera faktorer varav marxismen är EN giftig och starkt destruktiv faktor.
  Mao Zedong sa en gång att marxismens teser kan sammanfattas i en enda mening:
  ”Det är rätt att göra uppror.”

  Ja just det — och däri ligger faran.
  Det har alltid varit rätt att göra uppror mot en förtryckande övermakt, men marxismen delar ut en ideologisk förevändning att STÄNDIGT känna sig ”förtryckt” och STÄNDIGT inbilla sig att man är utsatt för en eller annan oförrätt, som man vill ha någon form av kompensation för.

  Och eftersom Väst haft världens starkaste och mest framgångsrika ideologi, finns det många som stör sig på Västs existens. Marxismen som ideologi ger dem en ideologisk hävstång att söka hävda sig, för att steg för steg urholka Västs dominans.

  I den akademiska världen har marxismen, i någon av dess ”moderniserade” former, en stark ställning. Där är det lite sexigt att vara upprorisk och racka ner på alla etablerade sanningar.

  I små doser kan detta gift vara rätt ofarligt, och spela narrens roll hos fursten: Kom ihåg att du ändå bara är människa!

  Men historiens nycker har gett narren en makt som den aldrig borde ha fått.

  Det är som om narren tagit över furstens roll i samhället, kort sagt.

  Narren nöjer sig inte med att vara narr, utan vill nu bestämma i allvarliga politiska frågor. Och då blir det kaos.

  Då får vi till exempel en rikspolischef som är fullständigt oduglig för sitt ämbete och snarast saboterar polisens arbete.

  Då får vi en statsledning som tycker det är viktigare att släppa in, och försörja, ointegrerbara personer från främmande kulturer, än att sörja för utsatta svenskars behov.

  Då får vi kort sagt ett samhälle som Sverige ser ut idag.

  Liked by 3 people

  • Stefan Sewall skriver:

   HOVS-SVARTASTE-HALLAR skrev: ”Mao Zedong sa en gång att marxismens teser kan sammanfattas i en enda mening:
   ”Det är rätt att göra uppror.””

   -Jahaja. Men då är det ju helt rätt av oss konservativa att göra uppror mot nuvarande PK-vänsterhegemoni och folkutbytes- och svenskhetsförtryckarpolitik. Eftersom t.o.m. nu sittande maktnissars gamla idol Tse Tung har sagt det.

   Liked by 2 people

 23. cmmk10 skriver:

  ” De som ifrågasatte detta kallades samvetsömma och fick någon sorts straff, lite längre tillbaka fängelse eller straffarbete. ”

  I dag blir man försvarsminister (sic!)! 😦

  Liked by 1 person

 24. Christer Holm skriver:

  Den identitetslösa Självspäkningsreligionen som uppfostrat till att inte tänka själv, i ett kollektiv utan individer där minsta kollektivoförankrade reaktion slås ner med en kraft som om den vore rätt riktad hade varit en fantastisk styrka för Nationens bevarande.

  Hos mig står det alltid en svensk flagga i fönstret, inte bara på högtidsdagar. Vi har ett fantastiskt vackert land. Det behöver beskyddas och bevaras med stolthet och respekt.

  Liked by 2 people

 25. Eva Danielsson skriver:

  Arvsskuld eller kollektiv skuld kan man se som motpartens vapen för att man ska ge sig.

  Skuld och skam ska man bara känna, när man faktiskt har sagt, gjort eller spelat med i något som har åsamkat skada eller förstört något. Och där ingår om man har underlåtit att hindra eller varna om någon annan eller en grupp som är på väg att bete sig illa. Varje individ har detta ansvar även inom hierarkier.

  Visst kan man försöka rätta till om andra eller någon tidigare har begått oförrätter. Om det går att göra på ett rimligt sätt och om det är viktigt.

  Annars tycker jag att man bör känna tacksamhet för det som är bra som man är lyckligt lottad med och stolthet över det som är bra som man har åstadkommit eller bidragit till.
  Vi behöver mer tacksamhet, stolthet och ansvar.
  Inte mer onödig skuld och skam eller ursäkter och fjäsk.

  Vi ska absolut vara stolta över vårt land och vara beredda att försvara vår svenska fria, kreativa och humanistiska kultur. Kultur förändras ständigt av alla som ingår, men det må få ske varsamt och långsamt med respekt för att inte störa det som fungerar, i onödan.

  Sverige har varit och kan förhoppningsvis fortfarande fortsätta vara ett fantastiskt land att få leva och bo i. Vi behöver bli bättre på att uttrycka stolthet och vad vi tycker är bra här.

  Problemet är ju islam precis som krönikan går ut på. Här finns hur mycket som helst att ta itu med för att mota infiltreringen och indoktrineringen som pågår, ofta med hjälp av svenska skattemedel.

  Första steget är att räta på ryggen och bestämma sig för att man vill och kan. Så många som möjligt.

  Gilla

 26. PYJ skriver:

  Man saknar inte kon förrän båset är tomt!

  Problemet är att när båset är tomt är det redan försent, för då kossan redan borta.

  Jag ser också att fler och fler vaknar, men de vaknar liksom aldrig fullt ut.

  Det finns områden som är minerat och som alltid kommer att vara minfält. Dessa områden vidröres ej av dessa människor och kommer heller aldrig att göras.

  Vi har tre vägval:

  1. Är att vi fortsätter låta samhället förändras i den riktning som är utstakad.

  2. Vi återinför folkstyre och skickar hem människor som inte ska vara här eller vill anpassa sig till det svenska. Skriver in i grundlagen att Sverige ska förbli svenskt.

  3. Inbördeskrig

  Svenska folket måste ta ställning i denna fråga. Vilken väg ska vi välja?

  Jag är övertygad om att om vi väljer nr.1 så slutar det med nr.3. Frågan är bara när vi når ”the tipping point” vid vägval nr.1 innan nr.1 blir nr.3?

  Liked by 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Jag är lika övertygad om att vi väljer 1) och så sakteliga ser det gamla Sverige försvinna – något som alltför många ser som någonting positivt.

   Har månne p-pillerätandet givit för mycket östrogen i dricksvattnet? Männen verkar ha blivit alltmer omvårdande på individnivå och verkar förlora sin traditionella roll som försvarare av stammen/samhället. 😉

   Gilla

 27. Vårt folks överlevnad skriver:

  Tack, Patrik Engellau, det känns som att denna sajt med detta tydliggörande idag har nått fram till en viktig insikt som det är akut för att alla i svenska folket att ta till sig.

  Douglas Murray:
  ”Day by day the continent of Europe is not only changing but is losing any possibility of a soft landing in response to such change. An entire political class have failed to appreciate that many of us who live in Europe love the Europe that was ours. We do not want our politicians, through weakness, self-hatred, malice, tiredness, or abandonment to change our home into an utterly different place. And while Europeans may be almost endlessly compassionate, we may not be boundlessly so. The public may want many contradictory things, but they will not forgive politicians if—whether by accident or design—they change our continent completely.”

  Liked by 2 people

 28. Lotta Trouble skriver:

  Jag gillar Murray. Här är en kritisk rec av hans bok: https://www.theguardian.com/books/2017/may/06/strange-death-europe-immigration-xenophobia
  ”what is supposedly so awful about black and brown Londoners…” Nåväl, men vad är det som är så BRA med det? Så vida man inte är fullblodsrasist och hävdar att olika skinnfärger även ger olika egenskaper/färdigheter.
  När det gäller skuld och dåligt samvete, så tror jag att det har att göra med kristendomens tillbakagång. När vi inte kan känna existentiell ångest över arvsynden, ja, då får kolonial skam duga. Stolthet är ändå en av dödssynderna och måste därför balanseras på något sätt. Svenskar är (med rätta) stolta över vårt (åtminstone tidigare) välordnade samhälle. Men om vi gör samhället MINDRE välordnat, så behöver vi inte vara stolta – och därmed inte begå den förfärliga dödssynden som förpassar oss till helvetet.
  Här är ett kortare tal av Murray: https://www.youtube.com/watch?v=pTB6Wy6KA8o&t=1s

  Gilla

 29. uppstigersolen skriver:

  Jag känner att jag har en skuld. Jag har en skuld till mina föräldrar och deras föräldrar att förvalta det jag fått av dem. Vad fick jag? Ett gott liv tack vare deras hårda arbete som medgav att jag fick möjlighet att uppnå mina mål. Nu blev jag inte framstående nobelpristagare men det var inte heller mitt mål. Så jag säger till alla som funderar på vad som är meningen med livet. Gör ditt bästa så att du känner att du inte behöver skämmas inför dina föräldrar och dina anfäder/mödrar. Hedra din fader och din moder står det visst någonstans. Jag skriver under på det även om jag inte är religiös.

  Gilla

 30. Thomas Nilsson-Backe skriver:

  Skrev något liknande till Eddie Omar häromdagen:
  Något som jag skulle vilja se mer av, är att debattörer och journalister rapporterar mer om vad som händer i dessa frågor utrikes. Jag tror att många människor i många länder tror att dessa problem endast är lokala och därför inte så allvarliga som de verkar. Särskilt vi i Sverige kanske har en lite större tendens att bara bita ihop och säga ”ja ja,det är nog inte så farligt, så det går nog över”. Vi tenderar att inte vilja se hur stort problemet är för att inte framstå som löjliga alarmister vare sig inför andra eller oss själva.
  Därför, om du har några utländska kontakter och kollegor, låt dem berätta om vad som pågår i respektive land, så flera medborgare i flera länder förstår vidden av problematiken och våga ställa sig upp och kräva lösningar av politikerna.

  Jag försöker just nu läsa Douglas Murrays bok. Tyvärr är den jädrigt tråkig – hur korrekt och intressant ämnet än är. Den är helt enkelt dåligt upplagd och strukturerad. Oändligt långa kapitel, med oändligt långa, tätt packade stycken och paragrafer, bestående av långa meningar med många ord. Ett riktigt sömnpiller med andra ord – igen trots det intressanta med ämnet.

  Gilla

  • Peter M skriver:

   Det finns mycket material av Murray på internet i avskalad koncentrerad form. Debatter och samtal på Youtube. Han är en stridbar tänkare med goda argument.

   Gilla

  • Anna skriver:

   Oj,jag tycker tvärtom jag! Mycket bra skriven och väl disponerad-håller just nu på att sträckläsa den! Bra och skrämmande. Kan verkligen rekommenderas!

   Gilla

 31. Willy Lindqvist skriver:

  I Frankrike påminner man sig årligen betydelsen av sitt fädernearv. Les journées du Patriemoine, d.v.s. fädernearvsdagarna hålls i år 16 och 17 september. Varje stad och by arrangerar då utställningar och erinrar om sin historia och kultur i stort och i smått. Kanske otänkbart för många svenskar som inte förstått att Sverige har såväl historia som kultur. Historia och kultur finns nämligen inte enbart utanför landets gränser. Men kanske är det så att många här i landet inser det först om Sverige upphör att existera. Hur det är att vara ett folk utan land har såväl judar som kurder upplevt.

  Gilla

 32. Martin skriver:

  Intressant det där Murray säger om att invandringen driver upp huspriserna så pass att folk i GB inte vill skaffa barn längre. Man trivs inte och ser ingen framtid i de islam-invaderade områdena där kriminalitet, våldtäkter och usel skola är normen. Invandringen suger troligen så mycket skattepengar att det är svårt för två heltidsarbetande att finansiera ytterligare barn med skolgång, bostad och allt. Tjänster som annars skulle bekostats i större utsträckning av samma skattepengar. Billigare bostäder som inte varit ockuperade av utom-europeiska invandrare.

  Gilla

  • Ist skriver:

   Jag gissar att samma utveckling är på gång i Sverige,det är svårt att bilda familj utan bostad.
   Vi vet ju vilka som har företräde…

   Gilla

 33. Jakob skriver:

  Sverige släppte in den trjojanska hästen för länge sedan. De har sedan intagit viktiga positioner i samhället och förvrängt synen på verkligheten.

  En stor del till att Sverige är bland de värsta i klassen är svenskar godtrogenhet. Den godtrogenheten byggdes upp sinsemellan svenskar under flera hundra år av fred. Sedan 30-40 år tillbaka har den använts mot svenskarna. Den exploateras av politiker och kriminella nätverk. Våran styrka blev också vårat fall. Det finns en ganska stor portion ironi över det.

  I videon pratar de om hur dn franska kungen försvara Frankrike mot Islam på 1100 talet. Men sanningen är att det fanns en fransk ledare långt innan det som rädda västerlandet. Karl Martell försvara Europa vid Slaget vid Poitiers (732). Hade han inte lyckas hade Europa fallit. Det fanns ingen annan i ett då kaosartat Europa. Romarriket hade sedan länge fallit och nationalstaterna som vi känner dem hade ännu inte hunnit bildas.

  Jo visst präntas det in redan i tidig ålder att vi ska skämmas. Speciellt för svenska krigsrkungars brutalitet. Men utan Gustav Vasa , Karl den tolfte med flera hade inte Sverige existerat vilket gör det ganska ironisk att skämmas för vår historia, självklart samtidigt som de hyllar svenska värderingar med allas lika värde. Ingen krigarkung= inget Sverige = ingen svensk ”värdegrund”

  Jag tror inte Europa kommer komma ur detta på ett bra sätt. Den som kan bara lite historia vet att inget varar för evigt. Allt vi människor känner till har ett slut. Det är bland annat därför vi inte kan föreställa oss ett oändligt universum.

  Den civilisation som varken vill, kan eller försöker försvara sig lever inte länge.

  Gilla

 34. Stefan Sewall skriver:

  Skulle aldrig drömma om att skämmas för något. Har alltid jobbat och gnetat för att göra rätt, och göra rätt för mig, såväl i skola som arbete, liksom alla släktingar så långt bakåt som jag känner till. Mormor var fattig piga och morfar dräng som slet och strävade och skapade de möjligheter vi yngre fick, till skola och bildning och högteknologiskt liv. Min mormors pappas alla syskon dog av svält missväxtåret 1868. Han överlevde som 8-åring. Han berättade detta för mormor som återgav berättelsen för mig när jag var 12. Direkt ögonvittnesberättelse i andra led om hur alla hans syskon kröp in under loggolvet och lade sig för att dö en efter en.
  Det gav mig perspektiv på att svält och elände inte ligger så långt bort som man tror, om man inte ligger i och arbetar för välståndet.
  Har förstås haft turen att ha haft goda förebilder i alla förfäder.
  Läste på enkronan jag fick i veckopeng 1962 och lärde mig att det fanns en plikt. Minns att läraren i skolan sade att det gällde alla svenskar och såg allvarlig ut.
  Minns också hur jag som litet barn fick klart för mig att det fanns vatten i kranarna och värme i elementen och mat i kylskåpet av någon anledning. Nämligen att någon svensk hade ordnat det.
  (I bondgårdarna fanns ledningar i taket med mjölk. Enligt en dräng pappa jobbat med som grabb fanns det i himlen ledningar i taket med öl)
  Allt vi hade var producerat inom landet (utom exotiska frukter). Vi hade själva byggt vårt land. Ett fåtal varuslag måste importeras. Man måste komma ihåg att Sverige under kriget var avstängt från omvärldsimport och att det största problemet var oljebristen. Bilar gick på gengas. Kaffe fanns inte utan man fick stå ut med surrogat som tydligen inte var något vidare. Apelsiner och bananer fick man klara sig utan. Bomull skulle man väl saknat i längden förstås om embargot vore för evigt.
  Vi svenskar skall vara stolta över vad vi åstadkommit.

  Liked by 2 people

 35. Martin skriver:

  En liten beräkning över grova överfallsväldtäkter i Sverige (det ligger lite utanför ämnet men siffrorna är så hårresande att jag tycker att det är viktigt att så många som möjligt får veta):

  – Enligt http://avpixlat.info/2017/06/28/statistik-utomeuropeer-begar-nastan-alla-grova-valdtakter/ begås 92% av de grova våldtäkterna av utomeuropeiska invandrare.
  – Enligt https://www.migrationsinfo.se/migration/sverige/ är drygt 16% utomeuropeiska invandrare i Sverige (detta var 2015).

  Detta ger en ungefärlig överrepresentation relativt befolkningsandel i grov våldtäkt för utomeuropeiska invandrare på

  (92/17)/((100-92)/(100-17)) ~ 56 ggr.

  Alltså 56 ggr mer grov-våldtäktsbenägna än svenskarna i övrigt, om ovanstående källor stämmer och det gör de säkert på ett ungefär. Inte 5-10 ggr överrepresenterade som jag kanske trodde innan. 56.

  Liked by 1 person

 36. Lars Sjögren skriver:

  Apropå Ukraina: De så kallade separatisterna i Donbass (östra Ukraina), är till absolut största delen ryska terrorister, anförda av ”tjuven och banditen” Vladimir Putin. Det träffande citatet härrör från ryske oppositionsledaren Navalnyj. Dessutom, den ryska ockupationen av Krim måste upphöra.

  Gilla

 37. Göran skriver:

  När den vita rasen, mannen, kvinnan eller vad man nu vill kalla det för koloniserade Afrika fördubblades medellivslängden i Afrika hos de svarta. Låt oss tänka oss tanken att ingen vit människa har satt sin fot i Afrika. Jag undrar hur Afrika skulle se ut idag?

  Gilla

 38. Göran skriver:

  ”Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Sluta skämmas. Gå inte med på att du skulle ha ärvt en kollektiv skuld. Det är inget svårt att ändra sitt tänkande på den punkten. Det är bara att bestämma sig.”

  Det är bara att lära sig lite korrekt historia, så behöver man inte skämmas det minsta.

  Gilla

 39. ANG Les journées du Patriemoine, skriver:

  EN SKRIBENT SKRIVER OM FRANKRIKE, att:

  Les journées du Patriemoine, d.v.s. fädernearvsdagarna hålls i år 16 och 17 september

  Sverige kommer sannolikt ha mera av liknande inslag i framtiden.

  Gilla

 40. Bjarne Däcker skriver:

  Islamerna kan bli för svenskarna vad tyskarna var för danskarna och ryssarna för finländarna. De får oss att uppskatta och värdera vårt fina land, dess djupa historia och dess traditioner. Vårt land är ingenting som vi kan fortsätta hantera lika lättsamt som globalisterna tycker. Vårt land är allt vad vi har.

  Gilla

  • Olle Reimers skriver:

   Hej Bjarne; ett utmärkt svar, som tydligt åskådliggör vad det hela är fråga om. Tyvärr förefaller svensken vilja invänta resultatet så att han kan säga: ”vad var det vi sa”.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.