Min nationalism är okej

Mohamed Omar

Komikern Özz Nüjen har kurdiskt påbrå. Han missar sällan ett tillfälle att häckla svensk nationalism. Hans stand up-shower tenderar att likna politiska tal. I showen ”Sveriges historia – den nakna sanningen” från 2015 går han och kollegan Måns Möller ut på, för att tala med Svenska Dagbladets recensent, ”ett korståg mot nationalismen”. Men i en artikel i Expressen den 19 juli, ”Vill vi låta ryssar och tyskar bestämma över Sverige?”, kommer Nüjen ut som nationalist. Inte svensk nationalist, utan kurdisk. Han skriver så här:

”Kurderna är inte turkar, de är inte araber och de är inte perser. Lika lite som svenskarna är ryssar, tyskar eller finnar. Kurderna vill varken ha mer eller mindre än andra folk. De vill bestämma över sig själva och sitt land. Det kallas för vanlig jävla rättvisa.”

Nüjen avskyr alltså inte nationalism, bara svensk nationalism. Han älskar kurdisk nationalism. Och det är en etnisk nationalism. ”Kurderna är inte turkar, de är inte araber och de är inte perser”, skriver han. Det låter som att han inte anser att man kan vara både turk och kurd, arab och kurd, perser och kurd. Kan man då vara svensk och kurd?

När han skriver att kurderna ”vill bestämma över sig själva och sitt land” menar han inte medborgarna i Kurdistan, för kurderna är medborgare i flera olika stater, utan han menar etniska kurder. Det är tydligen okej att i svensk offentlighet säga att kurder ska bestämma i Kurdistan, men inte okej att säga att svenskar ska bestämma i Sverige.

Tänk om någon hade skrivit följande i Expressen:

”Svenskarna är inte turkar, de är inte araber och de är inte perser. Lika lite som kurder är turkar, araber eller perser. Svenskarna vill varken ha mer eller mindre än andra folk. De vill bestämma över sig själva och sitt land. Det kallas för vanlig jävla rättvisa.”

Jag tror inte att det hade publicerats. I stället hade en person som uttryckt sig så på ett internetforum kunnat fått hembesök av en Expressen-journalist!

I Sverige kan alltså öppet propagera etnisk nationalism utan att bli utfryst, mobbad eller tappa anseende hos etablissemanget. Så länge denna nationalism inte är svensk vill säga. För Nüjen kommer inte att förlora någon show efter denna artikel. Arenorna där han ska uppträda kommer inte att bli uppringda av Expressen och Expo i syfte att få honom avbokad.

Från min tid som Palestinavän minns jag hur vänstersvenskar på demonstrationer stod och skanderade ”Leve Palestina!” Dessa skulle aldrig någonsin ropa ”Leve Sverige!” och hade man gjort det i deras sällskap hade man sannolikt åkt på spö.

Vanlig jävla rättvisa, som Nüjen säger sig tror på, hade varit om vårt medieetablissemang hade varit lika tolerant mot svensk nationalism som mot kurdisk. Nüjen själv står inte ens ut med den måttliga kulturnationalism som Sverigedemokraterna står för, än mindre svensk, etnisk nationalism.

Själv stödjer jag tanken på en kurdisk stat i Mellanöstern. Jag tror att en sådan stat skulle kunna bli ett exempel på en sekulär och någorlunda demokratisk stat i en region som präglas av diktatur och islamisk fundamentalism. Dessutom skulle en kurdisk stat sannolikt ha bra relationer till väst. Det blir också en plats dit kurder i exil kan flytta, de som inte vill riskera att assimileras och bli svenskar, tyskar och fransmän.

I Sverige vill Özz Nüjen vara både kurd och svensk. Etnisk kurd och svensk medborgare. I hans Kurdistan, undrar jag, skulle turkar, araber och perser kunna kalla sig kurd-turkar, kurd-araber och kurd-perser? Skulle de få bejaka sin icke-kurdiska identitet? Skulle de få bidrag för att driva etniska föreningar? Skulle de hemspråksundervisning? Och hur många skulle de tillåtas bli innan kurderna upplever att nationens kurdiskhet är hotad? Om befolkningen i en stad 70 procent arabisk, kan den då fortfarande kallas kurdisk bara för att den ligger i Kurdistan? Skulle turkar, araber och perser få sitta i en regering? Nüjen skriver ju att kurderna själva vill bestämma över sitt land. Skulle de som Nüjen gör i Sverige, tillåtas häckla kurdisk nationalism och propagera för turkisk, arabisk och persisk nationalism?

Nüjen borde, eftersom han tillhör ett folk som länge inte fått bejaka sin identitet och bestämma själva, kunna förstå många svenskars oro för att förlora sitt land. I tretton år bodde jag i ett invandrartätt utanförskapsområde, jag har sett hur det steg för steg islamiserats och arabiserats så att man som svensk inte längre känner sig hemma. Hur ser vår framtid ut när den här förändringen sprider sig till allt fler områden? Om massinvandringen från Mellanöstern fortsätter riskerar Sverige att bli ett stort Rinkeby.