Min nationalism är okej

Mohamed Omar

Komikern Özz Nüjen har kurdiskt påbrå. Han missar sällan ett tillfälle att häckla svensk nationalism. Hans stand up-shower tenderar att likna politiska tal. I showen ”Sveriges historia – den nakna sanningen” från 2015 går han och kollegan Måns Möller ut på, för att tala med Svenska Dagbladets recensent, ”ett korståg mot nationalismen”. Men i en artikel i Expressen den 19 juli, ”Vill vi låta ryssar och tyskar bestämma över Sverige?”, kommer Nüjen ut som nationalist. Inte svensk nationalist, utan kurdisk. Han skriver så här:

”Kurderna är inte turkar, de är inte araber och de är inte perser. Lika lite som svenskarna är ryssar, tyskar eller finnar. Kurderna vill varken ha mer eller mindre än andra folk. De vill bestämma över sig själva och sitt land. Det kallas för vanlig jävla rättvisa.”

Nüjen avskyr alltså inte nationalism, bara svensk nationalism. Han älskar kurdisk nationalism. Och det är en etnisk nationalism. ”Kurderna är inte turkar, de är inte araber och de är inte perser”, skriver han. Det låter som att han inte anser att man kan vara både turk och kurd, arab och kurd, perser och kurd. Kan man då vara svensk och kurd?

När han skriver att kurderna ”vill bestämma över sig själva och sitt land” menar han inte medborgarna i Kurdistan, för kurderna är medborgare i flera olika stater, utan han menar etniska kurder. Det är tydligen okej att i svensk offentlighet säga att kurder ska bestämma i Kurdistan, men inte okej att säga att svenskar ska bestämma i Sverige.

Tänk om någon hade skrivit följande i Expressen:

”Svenskarna är inte turkar, de är inte araber och de är inte perser. Lika lite som kurder är turkar, araber eller perser. Svenskarna vill varken ha mer eller mindre än andra folk. De vill bestämma över sig själva och sitt land. Det kallas för vanlig jävla rättvisa.”

Jag tror inte att det hade publicerats. I stället hade en person som uttryckt sig så på ett internetforum kunnat fått hembesök av en Expressen-journalist!

I Sverige kan alltså öppet propagera etnisk nationalism utan att bli utfryst, mobbad eller tappa anseende hos etablissemanget. Så länge denna nationalism inte är svensk vill säga. För Nüjen kommer inte att förlora någon show efter denna artikel. Arenorna där han ska uppträda kommer inte att bli uppringda av Expressen och Expo i syfte att få honom avbokad.

Från min tid som Palestinavän minns jag hur vänstersvenskar på demonstrationer stod och skanderade ”Leve Palestina!” Dessa skulle aldrig någonsin ropa ”Leve Sverige!” och hade man gjort det i deras sällskap hade man sannolikt åkt på spö.

Vanlig jävla rättvisa, som Nüjen säger sig tror på, hade varit om vårt medieetablissemang hade varit lika tolerant mot svensk nationalism som mot kurdisk. Nüjen själv står inte ens ut med den måttliga kulturnationalism som Sverigedemokraterna står för, än mindre svensk, etnisk nationalism.

Själv stödjer jag tanken på en kurdisk stat i Mellanöstern. Jag tror att en sådan stat skulle kunna bli ett exempel på en sekulär och någorlunda demokratisk stat i en region som präglas av diktatur och islamisk fundamentalism. Dessutom skulle en kurdisk stat sannolikt ha bra relationer till väst. Det blir också en plats dit kurder i exil kan flytta, de som inte vill riskera att assimileras och bli svenskar, tyskar och fransmän.

I Sverige vill Özz Nüjen vara både kurd och svensk. Etnisk kurd och svensk medborgare. I hans Kurdistan, undrar jag, skulle turkar, araber och perser kunna kalla sig kurd-turkar, kurd-araber och kurd-perser? Skulle de få bejaka sin icke-kurdiska identitet? Skulle de få bidrag för att driva etniska föreningar? Skulle de hemspråksundervisning? Och hur många skulle de tillåtas bli innan kurderna upplever att nationens kurdiskhet är hotad? Om befolkningen i en stad 70 procent arabisk, kan den då fortfarande kallas kurdisk bara för att den ligger i Kurdistan? Skulle turkar, araber och perser få sitta i en regering? Nüjen skriver ju att kurderna själva vill bestämma över sitt land. Skulle de som Nüjen gör i Sverige, tillåtas häckla kurdisk nationalism och propagera för turkisk, arabisk och persisk nationalism?

Nüjen borde, eftersom han tillhör ett folk som länge inte fått bejaka sin identitet och bestämma själva, kunna förstå många svenskars oro för att förlora sitt land. I tretton år bodde jag i ett invandrartätt utanförskapsområde, jag har sett hur det steg för steg islamiserats och arabiserats så att man som svensk inte längre känner sig hemma. Hur ser vår framtid ut när den här förändringen sprider sig till allt fler områden? Om massinvandringen från Mellanöstern fortsätter riskerar Sverige att bli ett stort Rinkeby.

 

51 reaktioner på ”Min nationalism är okej

 1. Bo Svensson skriver:

  Aktörerna bakom globaliseringen har ju bara psykopatliberalismen som ledande idé: Nationalism och solidaritet skall vara ute ur bilden för en atomiserad mänsklighet.

  Men det som gör oss till människor som fungerar i samhället, är strävan att svara mot förväntningarna från dem vi vill tillhöra. – Skall nationerna mista sin funktion av arena för att vinna uppskattning och utöva solidaritet med dem man känner gemenskap med, måste det erbjudas ett alternativ och det kunde ju vara den etniska tillhörigheten.

  En intellektuell utmaning jag försökt engagera internetdebattörer för, är hur imperiernas sönderfall borde hanterats: Ottomanska och Österrike-Ungerns. – Och Jugoslaviens.

  Där var den multietniska ordningen ett faktum.

  Ett folk – ett land var ju bevisligen fel idé eftersom den ledde till massakrer och etnisk rensning och det inte fanns den ringaste chans att den inte skulle gjort det.

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   När Ceylon avkoloniserades, gjorde singaleserna ön till sin egen och tamilerna som hade en tvåtusenårig historia där kunde ju inte acceptera denna oförrätt.

   En korrekt lösning kunde väl varit en ordning, där båda folken och andra minoriteter kunde känna sig lika hemma och tillhöriga.

   Nationalismen man bör hata är den som sliter sönder folk på mitten eller i assimileringssträvanden missunnar folk att förvalta sina egna kulturella arv.

   I Spanien och GB har man sedan en tid uppmuntrat eller tvingats acceptera skottars, waelsares, baskers och katalaners odlande av sin egen nationalism men den blir också fel när den inte respekterar det faktum att alla i deras respektive regioner inte tillhör samma kulturella gemenskap.

   Nu uppstår såklart missämja när t ex spansktalande i Baskien och Katalonien som har rötter där sedan sekler tillbaka får något som liknar en nationsgräns mellan sig och resten av sitt folk. Den korrekta lösningen är gränslösa nationer där man kan fortsätta att vara det man är oberoende av var man bor.

   Ungrare i Transsylvanien, Slovakien och Vojvodina kan då fortsätta att vara ungrare och betala sin skatt till ungersk samhällsservice, tyrolare i Sydtyrolen fortsätta vara det och inte tvingas leka italienare och engelsmän i Skottland fortsätta att ha London som huvudstad.

   Gillad av 1 person

  • Tove Frisch skriver:

   Hej Mohamed Omar, precis som du, tror jag att en kurdisk stat i Mellanöstern skulle ha en chans att utveckla regionen i demokratisk riktning om man lyckas stävja klantänkande och gruppkonflikter. Därför är det viktiga frågor du ställer till ÖN, som förespråkar en sådan. Dubbelmoralen är närvarande och jag håller därför med dem i detta forum som föreslår ett möte. Ställ dina frågor till honom! Alla som vill hjälpa till att bygga ett fritt Kurdistan har nytta av att fundera på vilka ide’er som skall ligga till grund för ett demokratiskt styre och vilka bevekelsegrunder som är viktiga. Jag hoppas att han svarar uppriktigt. Mvh Tove

   Gilla

 2. Anders Svensson skriver:

  ”Mellanöstern” är en mosaik av olika folk, på ett sätt som vi i Norden inte kan förstå fullt ut … folkomflyttningar och etniska rensningar och förtryck av svagare grupper … i tusentals år … och just nu är det ”kurder”, som inte alls är en enhetlig folkgrupp, som har övertaget med stöd av ”demokratiska” krafter … och på samma gång är de kurdiska samhällena … det framtida ”Kurdistan” … långt långt ifrån några demokratier … same old story … etnisk rensning och förtryck av svagare folk.

  Gillad av 1 person

 3. Lilla fröken PK skriver:

  Ännu så länge tror jag, att en majoritet av svenskarna lever i föreställningen att Sverige, som vi känner det, är osårbart och alltid kommer att bestå. Därför tål vi hur mycket förändring som helst. Vi är ju moderna och progressiva, och vi har inte utsatts för fientlig invasion och förtryck på hundratals år. Alla beundrar oss och vill komma till vårt land för att bo här och göra vårt land, om möjligt, ännu bättre.
  När det kommer väldigt många på en gång, ”ja,då blir det en liten ansträngning, men på sikt blir det en tillgång”. När verkligheten helt uppenbart visar något helt annat, gör man som de tre aporna, om man inte öser vrede och förakt över dem som stör ”narrativet” och tappat tron på det multikulturella paradiset. Det är verkligen sorgligt.

  Gillad av 5 personer

 4. Jaxel skriver:

  Ett ord i rättan tid. Den uppskattning denne arrogante fjant åtnjuter är obegriplig. Jag har hört honom med darr på stämman hylla sin far för att denne stred för en kurdisk stat – med andra ord en kurdisk nationalstat. Har hört honom med bitterhet säga att kurderna är det största folk, eller med ett annat ord den största nation, som saknar en egen stat.

  Jag läste en gång någon som undrade varför människor betalade för att låta sig häcklas av Özz. Tror det är en missuppfattning. De som går och lyssnat på Özz skrattar år de andra – idioterna – som denne häcklar. De skrattar Inte åt sig själva. Det handlar inte om självdistans. De som går och lyssnar på Özz anser sig mer upplysta än de idioter Özz häcklar. De borde fråga sig vem det är som är idiot. Lite självdistans hos Özz och hans publik hade varit smakfullt, fast det lär vi inte få se.

  Gillad av 2 personer

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  I en postmodernistisk värld är förstås allt möjligt. Om man känner starkt en morgon behöver man inte bry sig om lagar som man inte gillar, och tycker man att 17 är större än 19 så går det också bra. Kanske man känner att man bytt kön under natten eller som Kafkas Gregor Samsa blivit förvandlad till en skalbagge så är det också OK. Det enda som emellertid är absolut viktigt är att knäppa på sin mobil för att få reda på vad som gäller för dagens värdegrund.Det har kanske ändrat sig under natten. Så en svensk kurd kan mycket väl vara en kurdisk nationalist såväl i Kurdistan, Göteborg eller Chicago men helst inte i Pyongyang. En svensk däremot skall helst hålla käften var han än befinner sig annars åker han på en propp. Hans uppgift är endast att ställa sitt öppna hjärta och öppna plånbok till förfogande.

  Är man korkad och enfaldig får man med andra ord stå sitt kast.

  Gillad av 6 personer

 6. Peter skriver:

  Jag har länge väntat på en artikel som tar pulsen på denna löjliga dubbelmoral. Som vanligt, tänkte jag säga, överträffar Mohamed Omar sig själv!

  Gillad av 1 person

 7. BjörnS skriver:

  DGS, skriv till Özz Nüjen och ge honom en chans att svara. Eddie ställer raka och bra frågor och givet hur politiserad Özz är så borde han ha ett intresse av att svara – kan man tycka. Det skulle vara mycket intressant att höra vad han tycker i detta.

  Gillad av 4 personer

 8. Moab skriver:

  Özz för mig är en så uppenbar död kanariefågel i gruvan där gruvan är ”Sverige” och massinvandringen gasen. Han innehåller hela paketet, från precis den aggressivitet och brist på logik och slutledningsförmåga som vi dels förknippar med arabvärlden och dels med pk-isterna, till en nästan total hycklande parasitisk tillvaro. Plopp där,trillade han av pinn, men svenskarna låter sig ändå villigt späkas, det är så uppenbart patologiskt, men Omar är fel ute om han tror att självmotsägelser berör dessa pk-ister.

  Det är postmodernismens genialitet, endast makt betyder något och liksom man inte ställer grupper mot varandra så ställer man inte argument mot varandra. Fick tips om Stephen Hicks bok ”Explaining postmodernism”, (dyr på amazon.co.uk där jag brukar handla) men hans youtube videos kan rekommenderas.

  Gillad av 9 personer

 9. camiry skriver:

  Fantastisk! Helt rätt!
  Där fick han så han teg. Men det har han nog inte vett att göra, tyvärr.

  (Fast det skulle kunna vara intressant att höra Nujens försvarstal av sitt dåraktiga resonemang. Sen kan han tiga).

  Gillad av 1 person

 10. ludde38 skriver:

  Özz N är ett skämt. Förvirrad och okunnig idet som har med politik att göra. Det gäller de flesta kulturkändisar. Så bra att någon vettig människa uppmärksammar detta och gör slarvsylta av Özz osammanhängande resonemang. Stort tack!

  Gillad av 3 personer

 11. Magnus skriver:

  Nujjen måste vara en av de mest obehagliga invandrare som skaffat sig ett ”namn” i Sverige. Precis som Omar skriver anser Nujjen det rasistiskt och otäckt natonalistiskt när svenskar vill bestämma över sitt eget land, men när Nujjen vill ha ett nationalistiskt Kurdistan är det helt rätt. Bästa vore om Nujjen lämnade Sverige och kämpade för sina idel i den region där han hör hemma, d.v.s. låååååångt bort från Sverige.

  Gillad av 9 personer

 12. Gösta Svensson skriver:

  Jag har vänner som brukar uttrycka sig gillande om Nüjen. De kan göra det genom att säga att han är ”så cool”, ”så rolig”, ”häftig” osv. Jag minns inte att jag hört någon explicit nämna hans fantastiska analysförmåga. Det är ytliga flabb och billiga poänger som gäller, ungefär som då det gäller gycklaren Schyffert och andra okunniga dumskallar som tas på alltför stort allvar.

  Gillad av 6 personer

 13. Gringo Starr skriver:

  Blott dagar efter terrorattacken på Drottninggatan hade TV4-gruppen den goda smaken att visa en av Özz’ ”shower” på någon av deras kanaler. Det som slog mig mest var inte Özz’ vidriga rasism utan publiken, som såg ut som ett gäng kommunanställda administratörer som blivit dittvingade på teambuildningkväll av sina chefer. Detta får mig att tro att Özz (precis som ”tidningen” Gringo som gick i graven för något decennium sedan och vars annonsörer uteslutande bestod av diverse offentliga verksamheter som var helt irrelevanta för Gringos läsare) mer eller mindre finansieras av ”kommundopning”, dvs. att kommuner och andra offentliga verksamheter håller Özz och hans propaganda flytande genom att köpa biljetter till hans ”shower” på teambuilding/hjärntvätt (som annars skulle vara mer sller mindre publiktomma).

  För mer Özz kan jag rekommendera avsnittet när han gästade ”Aschberg” på Radio 1 för några år sedan, vill minnas att Gert Fylking fick in ett par väl valda mot honom redan i första minuten:

  http://www.ilikeradio.se/podcasts/aschberg/4499/

  Gillad av 1 person

 14. JAN BENGTSSON skriver:

  Kanske dags att Sverige med ALL VÅR KRAFT,
  verkar för ett självständigt Kurdistan)

  Det skulle kunna lösa vissa Mångkulturella problem snabbt!

  Özz skulle väl genast åka hem,
  han är väl försörjd för livet?

  Gillad av 1 person

 15. Lars Strömberg skriver:

  Det där är ju lite intressant. Alltså det där fokuset på vad man tillhör.

  Jag kan bara tala för egen del, och det kan ju också vara intressant.
  Min syn på mig själv är i första hand att jag är Lars Strömberg.
  Såklart är jag på olika sätt präglad av att jag fötts av svenska föräldrar i Sverige och att jag alltid bott här.
  Men, jag har ett väldigt litet fokus på vad jag tillhör för grupp. Vare sig det nu gäller någon etnisk, social, nationell, religiös grupp.
  Det kanske bottnar i att jag oftast står lite vid sidan om och betraktar, snarare än att jag har ett behov av gemenskap och den identitet som gemenskapen ger.

  Jag känner mig mer bekväm i mig själv om jag slipper känslan av grupperingar och den likformighetstendens som gruppfokus leder till.

  Sammanfattningsvis så har jag väldigt svårt att förstå hur de människor fungerar, som har ett stort fokus på grupptillhörighet och identitet.
  Jag tycker att egna resonemang, integritet och fria tankar är avsevärt mer givande än vad gruppkänsla är.

  Gillad av 1 person

 16. Jan Ahlström skriver:

  Mycket bra skrivet Mohamed!

  Hur länge ska denna pajas få fortsätta innan han måste förklara hur han tänker?
  Hur länge ska folk betala för att lyssna på honom?
  (Ovan gäller även Henrik Schyffert)

  Gillad av 1 person

 17. Sidonie Jansson skriver:

  Jag förstår inte alls svenskar som låter sig luras av denna patetiska narr. Han är en stor fegis som istället för att vara på plats och kämpa för kurdernas rättigheter med sina bröder och inte minst modiga systrar, tar betalt av det svenska folket för att håna dem och ta sig friheter som kulturarbetare. Ett utnyttjande av den svenska generositeten, är det. Men det är den där rädslan för att gynna SD som nästan nervöst får många att hellre kuva sina egna känslor för sitt land och gå med på att skratta åt sig själva eller ligga med fienden som har hållit sitt grepp om Sverige. Nästan hela kultur sfären är under detta tvång just nu.

  Gilla

 18. NETTANN skriver:

  Om det inte redan är gjort så bör varningsflagg hissas för ÖN.

  Han vikarierar ibland som programledare för SR P4:s ”Ring så spelar vi”, det kanske mest traditionsbärande inslaget i Det Svenska Landet. Han är alltså så väl etablerad i (medie)samhället som det över huvud taget är möjligt.

  ÖN kan göra det mesta men inte fel.

  Programmet med ordinarie programledare är f.ö. så PK-anpassat att det är svårt att ratta in och mentalt smälta

  Gilla

 19. PYJ skriver:

  En tydlig och målande text av Eddie!

  I det postmoderna samhället Sverige så är inte en spade en spade utan vad du vill att den ska vara, kanske spaden blir en dammsugare i någons fantasi?

  I det postmoderna samhället kretsar mycket runt att vissa är förtryckta (dessa ska lyftas upp på pedistalen) och i det postmoderna samhället så ställs inte argument mot varandra. Precis som MOAB skriver i sin kommentar.

  I det postmoderna samhället ifrågasätter man inte fantasier som inte existerar utan bara normer och det som redan existerar.

  Med Nujjen så blir det så tydligt hur långt det postmoderna samhället har gått.

  Eftersom Nujjen är förtryckt (alla som inte tillhör majoriteten) då han är kurd i Sverige och eftersom hans nation som han vill ha inte existerar och alltså är en fantasi så ger det honom rätt att vara nationalist och skriva en text som handlar om ras och hans rastillhörighet och deras rätt till makt.

  Eftersom den svenska folkgruppen, svenskhet och Sverige som nation existerar så ska den ifrågasättas och tryckas ner. Att vara normkritisk är A och O i detta postmoderna samhälle.

  Allt är en social konstruktion och att tillhöra det normala är en orättvis konstruktion som ska monteras ner. Det normala blir det fula och onda och det udda (förtryckta) blir det fina och det goda.

  PK-ismen = härskarteknik som ska söndra det som existerar och allt som är igenkännande för majoriteten. Allt är en social konstruktion i deras idévärld!

  Gillad av 3 personer

 20. Bo Ek skriver:

  ”Svenskarna är inte turkar, de är inte araber och de är inte perser. Lika lite som kurder är turkar, araber eller perser. Svenskarna vill varken ha mer eller mindre än andra folk. De vill bestämma över sig själva och sitt land. Det kallas för vanlig jävla rättvisa.”

  Det där var en extremt bra sentens. Den blir alldeles utmärkt att använda för att belysa sin ståndpunkt.

  Och eftersom den, i princip, är uttalad av en av det politiskt korrekta etablissemangets gunstlingar, är den helt oantastlig.

  Gilla

 21. Östanskog skriver:

  Tack för ännu en smärtsam krönika. – För tio år sedan tyckte jag, att Özze var härligt grabbig och ”down-to-the-earth.” Sedan sade han, att det enda positiva med klimatet var att mina nuvarande hemtrakter – skämtsamt ibland kallade för Greater Copenhagen – skulle bli översvämmade. Dåligt skämt.

  Eftersom jag har arbetat i ett par av de femtiofem värsta ghetton (som danskarna säger) under decennier, har jag träffat ett antal kurder: ”Finland och Kurdistan har liknande historia. Vi har blivit förtryckta av stora grannar. Vi vill bli som Finland, ett fritt land!” Och ännu bättre: ”Dina föräldrar blev evakuerade innan ryska trupper erövrade staden., säger du. De kunde ta med sig bara två kappsäckar, säger du. Din mamma som arbetade i fältapoteket missade sista tåget och köpte sin frihet med en stor flaska med 96-procentig sprit. Du är et barn till en krigsflykting som jag. Yo bro! Give me high five!” – Så visst är kurder nationalistiska.

  Gilla

 22. Lars Strömberg skriver:

  Jag tycker att det är alltför mycket fokus på person. Rent allmänt i samhället, alltså. Nu handlar ju förvisso den här betraktelsen om just Özz Nujen. Så, då är det kanske inte så konstigt att den fukuserar på sagda person.
  Vad jag vill komma till är att jag finner det hela aningen primitivt. Det intressanta borde väl vara att fokusera på resonemang, attityder och tänkesätt. Inte på VEM som står bakom dessa.
  Hur är Özz? Är han bra? Är han dålig? Vem gillar honom? Vem ogillar honom? Borde han åka någon annanstans? Borde han stanna här?
  Eller vem det nu vara månde.

  Hålla med! Säga emot!
  Vilket läger tillhör du?

  I min smak alltför primitivt att fokusera på. Dessutom väldigt ointressant.
  Det som dock intresserar mig är hur de människor fungerar, som fokuserar på slikt.

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Du finner det här en aningen primitivt? Och väldigt ointressant. Då bör du nog söka dig till mer intelligenta bloggar. Kanske Özz Nujen har en egen som passar dig bättre.

   Gilla

   • Lars Strömberg skriver:

    Hur menar du då?
    Finns det bara två alternativ: Hålla med och gilla Özz samt inte hålla med samt ogilla vederbörande?
    Det handlar såklart inte om specifikt Özz Nujen, utan om den i mina ögon primitiva svart/vit-baserade attityden med fokus på person. Person, snarare än tanke och resonemang, alltså.

    Gilla

   • gmiksche skriver:

    Jag förstår. Alla som stirrat sig blint på Hitler eller Goebbels eller Stalin eller Mao har haft fel. Det är ju inte personen det gäller. Å andra sidan går det inte att förneka att mänskligheten består av enskilda personer och inte av konstrukter.

    Eftersom våra PK media är benägna att enbart framhäva det positiva hos österlandets folk som berikar vårt samhälle borde det inte vara förbjudet att ta fram några avigsidor. Självfallet bör vi inte dra alla över en kam. Just därför finns det anledning att befatta sig med konkreta personer. Och varför inte just med Özz Nujen?

    Gilla

 23. lasse4u skriver:

  Visst är det märkligt med dessa ”progressiva” som förnekar svensken och den svenska nationen men är hängivna hobby-nationalister när det gäller Kurder, Palestinier och Sahrawis i Västsahara. En meningsfull fritidssysselsättning? När de inte jobbar heltid med att tillintetgöra den svenska nationen.

  Grundregel ett för en självständig stat är att kunna säkra ett territorium, ingen av de nämnda har lyckats med detta.
  Det är ett fasligt gnällande på dessa kurder, som om deras misslyckande med att säkra ett territorium var mitt problem. En väsentlig orsak till att kurder misslyckats med detta är att de varit splittrade och bråkat inbördes, speciellt när tillfällen för en egen stat varit gynnsamma. Det är en annan förutsättning för en självständig stat, att de som ska bo i den har en så pass stor inbördes enighet att de kan göra de nödvändiga individuella uppoffringarna för den gemensamma saken. Detta har kurderna lyckats dåligt med.

  Gillad av 1 person

 24. ericr45 skriver:

  Helt klart är att Özz Nujen är i första hand svensk, möjlgen lite kurd också..
  Får att nå den graden av hyckleri som han uppnår – då bara MÅSTE man vara svensk!

  Gillad av 1 person

 25. Mr.T skriver:

  Intressant reflektion,. Själv har jag ställt mig frågan varför det är ok att vara nationalist först när man förlorat det egna territoriet, men inte dessförinnan.

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Folk kommer givetvis att säga att detta är omöjligt. Å andra sidan kastar USA ut folk som levt större delen av sitt liv där men fått sitt medborgarskap på grund av att man förtigit diskvalificerande omständigheter när man ansökte om det. Det finns all anledning till att följa USA på den punkten. Som exempel: Det verkar vara inne både i Sverige och i Tyskland hos migranter att registrera sig två eller fler gånger under olika identiteter för att optimera sin ekonomi. Självfallet borde alla som lurat staten på det sättet utvisas utan om och men. Det gäller att ta bort detta om och men som kostar oss miljarder men göder en viss bransch som aldrig förr.

   Gilla

   • ericr45 skriver:

    Naturligtvis ska det vara så, har man ljugit eller ”glömt” väsentliga omständighetr ska man ut..
    Men så länge som ”d e såå syyynd om dom..” ses som en godtagbar orsak till asyl då kommer inget att hända. Mer känt som ”särskilt ömmande skäl”.
    Vägen dit blir lång, vi kan f n inte ens återkalla ett tilldelat medborgarskap vilket bara är första steget….
    Att ”multipla idetiteter” skulle så högt upp, om inte högst uppe på skäl för medborgarskapsåterkallande är enl min åsikt solklart! Ett rent bedrägeri.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.