Låt oss pröva demokratin i kyrkovalet i september

Svenska kyrkan hör tillsammans med Dagens Nyheters kultursida och Södertörns högskola till den svenska PK-ismens högborgar. Där utvecklas och artikuleras sådana tankar, värderingar och synsätt som utgör den ideologiska grunden för den politik som hotar Sveriges framtid.

Kultursidan och högskolan kan vanliga medborgare inte göra så mycket åt, men Svenska kyrkan har vanliga medborgare kontroll över såframt de är medlemmar i kyrkan. Svenska kyrkan är nämligen ett demokratiskt organ. Medlemmarna får rösta en gång vart fjärde år.

Vad detta innebär har jag, som ändå varit medlem hela livet, inte fattat förrän jag kom i kontakt med präster som Helena Edlund. Jag har aldrig deltagit i kyrkoval. Jag har tyckt att kyrkovalet varit ointressant, ja till och med töntigt, ingenting för agnostiker som jag. Jag tyckte, förmätet nog, att jag stod över sådant där som kyrkoval.

Nu visar det sig att jag inte varit ensam om sådan arrogans. I förra kyrkovalet år 2013 röstade inte ens 13 procent av de röstberättigade, alltså medlemmar över 16 år, medan 87 procent valde soffan. Är det inte märkvärdigt? I vårt land skryter vi över det höga valdeltagandet i riksdagsvalen. År 2014 röstade 86 procent av de röstberättigade medan 14 procent valde soffan. Det är motsatsen till vad som gällde i kyrkovalen.

Det här betyder, för att uttrycka det tillspetsat men korrekt, att en liten grupp aktivister som lyckas få sina anhängare att masa sig till vallokalerna och rösta, har kunnat ta kommandot över Svenska kyrkan. Hur kan ärkebiskopen göra gemensam sak med Muslimska brödraskapare? Hur kommer det sig att kyrkan tycks predika mer om klimathotet och transpersoners rättigheter än om kristendomen? Jo, det beror på att pretentiösa latmaskar som jag och övriga 87 procent kyrkovalsskolkare struntat i vår demokratiska plikt.

Därför startar nu detgodasamhallet.com en kampanj som ska pågå fram till kyrkovalet den 17 september i år. Målet är att locka i bästa fall några hundratusen av de nästan fem miljoner kyrkomedlemmar som hittills valt soffan att gå och rösta. Det skulle i ett enda slag kunna vända Svenska kyrkan från PK-istisk aktivistorganisation till det som de flesta medlemmarna antagligen önskar att kyrkan vore, nämligen den främsta och tydligaste representanten för svenskheten, för Sveriges historia, kultur och traditioner.

Du har såklart massor med frågor. Vilka finns att rösta på och hur ställer sig de olika nomineringsgrupperna – det heter inte partier i kyrkovalet, utan just nomineringsgrupper – till olika frågor och vem ska man rösta på?  Fram till valet kommer detgodasamhallet.com att försöka leverera så mycket konsumentupplysning du behöver.

Helena Edlund leder kampanjen. Du kan gärna mejla frågor till henne under adress helena.edlund@dnv.se. Hon kommer att offentliggöra frågor och svar.

Personligen blir jag nästan entusiastisk över detta eftersom det känns som ett möjligt projekt med potentiellt omvälvande konsekvenser. Att åstadkomma en förändring i riksdagen är stort, svårt och tungt. Men för att det ska ske något i Svenska kyrkan behövs bara att några procent av kyrkans soffliggare går och röstar.

Om detta må du berätta för alla du stöter på.

Patrik Engellau

 

54 reaktioner på ”Låt oss pröva demokratin i kyrkovalet i september

 1. Jan Molin skriver:

  Hej Patrik, mycket bra förslag! Det betyder att jag först måste gå med i kyrkan. Jag gick ur redan när jag var 16 år, för 57 år sedan, och är inte heller konfirmerad. De tar kanske inte ens emot en medlemsansökan från mig, vi får se!

  Gilla

 2. Eva Danielsson skriver:

  Bra initiativ och med Helena i täten, jättebra.
  Själv gick jag äntligen ur kyrkan förra året. Jag har deltagit i kyrkovalen tidigare och röstat på det som verkat minst vänstermarinerat, men till slut blev avsmaken för det politiserade och för en oerhört osympatisk och slipad vänsteraktivist (utbildad av stasi?) som ärkebiskop för stor.

  Som ateist tycker jag ändå att den svenska kyrkans verksamhet ska vara tydligt protestantiskt kristen och till för svenska troende kristna. Och att man ska sluta gulla med islam, en politisk s k ”religion” som eg. är en våldförespråkande sekt med ambition att ta den världsliga makten överallt.

  Vi har i Sverige kristen historia och kultur och (även utan gudstro) en god grund i kristna värderingar, som jag ser det. I kristna kulturer har humana västliberala demokratier kunnat bildas och det är det absolut viktigaste att värna om och strida för. Ett fredligt sorts samhälle där varje individ har rätt till sitt eget liv och ingen rätt till något i någon annans liv.

  Jag håller med om att sekulariseringen bör genomföras fullt ut. Varför ska t ex skatteverket driva in kyrkoskatten, den administrationen bör man ordna och bekosta själva.

  Alla kyrkobyggnader tillhör svenska kyrkan sedan år 2000, fast man får ca femhundra skattemiljoner per år till dessa av staten, dvs av oss alla. Kyrkobyggnader (de som är viktiga nog och vackra nog, övriga kan rivas) borde ägas av svenska folket som en gång har byggt dem och hyras av kyrkan. De borde även få hyras av privatpersoner till icke-religiösa ceremonier kring namngivning, bröllop och begravning. Kyrkobyggnader har ofta en högtidlig atmosfär, som man kan vilja ha vid dessa tillfällen. Även icke-troende kan ha behov av en lämplig miljö för särskilda stunder i livet. Men hyra en kyrka till en borgerlig ceremoni får man alltså inte nu. Däremot välkomnar man imamer och antisemitiska föreläsare.

  Gillad av 2 personer

 3. JAN BENGTSSON skriver:

  Jag skall gå med igen,
  bara för att rösta bort!

  Så Det blir en förändring till det bättre!

  En ny Ärkebiskop står väl HÖGST på dagordningen!

  Oops nu vitsade jag IGEN…

  Gillad av 2 personer

 4. Agneta Berglöw skriver:

  Just det,om detta må du berätta…Oerhört bra o viktigt inlägg.Har faktiskt själv alltid röstat i Kyrkovalet.
  I denna turbulenta värld med ett Sverige som är som ett vacklande gungfly är det viktigt att försöka påverka vissa starka krafter som breder ut sig inom svenska kyrkan.Tänker osökt på ärkebiskopen som har allah akbar som sitt valspråk.Det är ju inte klokt.
  Oerhört viktig person i Helena Edlund som kan guida oss in i Svenska kyrkan då hon är en aktiv del av denna.

  Gillad av 2 personer

 5. MartinA skriver:

  Nästan så jag går med i krykan igen. Jag betraktar riksdagsvalet som helt meningslöst. Men kyrkovalet handlar om kulturen. Som är mycket viktigare än politiken. Lysande initiativ.

  Gillad av 1 person

 6. DAGISFRÖKEN skriver:

  Statsninstern anser att ny EU-omröstning är ”korkat”, vilket betyder att delta i en ”korkad” process, vilket betyder att väljarna är – korkade.De begriper inte sitt eget bästa. Cameron, det klantarslet, släppte fram valet f a han var säker på att vinna och få mandat av det brittiska folket för fortsatt EU.
  Jfr Malmströmskans (hon fr 5,4 % parti) nu berömda: ”Yet when I asked the trade commissioner how she could continue her persistent promotion of the deal in the face of such massive public opposition, her response came back icy cold: “I do not take my mandate from the European people.” So who does Cecilia Malmström take her mandate from? Officially, EU commissioners are supposed to follow the elected governments of Europe. Yet the European Commission is carrying on the TTIP negotiations behind closed doors without the proper involvement European governments, let alone MPs or members of the public. British civil servants have admitted to us that they have been kept in the dark throughout the TTIP talks, and that this makes their job impossible.”http://www.independent.co.uk/voices/i-didn-t-think-ttip-could-get-any-scarier-but-then-i-spoke-to-the-eu-official-in-charge-of-it-a6690591.html

  F ö:
  -Vet du vad Juncker gör han är nykter?
  – Nä
  – Nähä, det vet ingen annan heller.

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Den historien var nog inte Politiskt Korrekt)

   Men sanningen skall ju förtryckas i Sverige,
   enligt nuvarande Regerings förslag avseende inskränkt yttrandefrihet!!!

   Då vore det nog straffbart att uttrycka sig så ringaktande om Öfverheten?

   Gilla

 7. uppstigersolen skriver:

  Utmärkt initiativ Patrik. Jag gick ur kyrkan så fort det var möjligt på sextiotalet eftersom jag efter konfirmationen kände att detta är inte för mig. Jag har förstått att man kan gå med igen samt gå ur efter valet så man slipper kyrkoskatten. Kanske det är försent att gå med?

  Gilla

  • Bengt skriver:

   ”Kanske det är försent att gå med?”
   Ja det får vi hoppas det är för sådana som har din moraluppfattning!

   Däremot hoppas jag att alla medlemmar verkligen utnyttjar sin rösträtt, samt att det kommer att finnas listor med respektabla och hederliga kandidater. Jag skulle nog kunna tänka mig att rösta på självaste agnostikern Patrik om han ställer upp. (Dock inte som min främste kandidat!)

   Gilla

 8. DAGISFRÖKEN skriver:

  PS
  Kyrkovalet – bra det. Folket bryr sig inte om var nya begravningplatsen ska ligga. Så länge vi får behålla det som är ”gammalt och fornt: Barnadop, Bröllop, Begravning-

  Gilla

 9. Hovs-svartaste-hallar skriver:

  Och för att vara röstberättigad måste man finnas registrerad som medlem senast den 18 augusti. Så den som vill bli medlem för att kunna rösta måste agera snarast.

  Själv har jag valt att inte vara medlem, liksom jag även valt att inte ha tv-licens. Men jag hoppas att alla vettiga människor som faktiskt är medlemmar gör sig omaket att gå och rösta bort de vänsterdårar som nu styr kyrkan.

  http://www.bokus.com/bok/9789188429209/68-kyrkan-svensk-kristen-vansters-moten-med-marxismen-1965-1989/ När vänstern tog makten över kyrkan

  Gillad av 2 personer

 10. Strix skriver:

  Så länge socialisterna i det så kallade ”kyrkomötet” kan blockera teologerna blir det ingen ändring. Församlingsmedborgarna har inga möjligheter att påverka kyrkomötet.
  När dessutom teologerna leds av en före detta DDR medlöpare är utsikterna ännu sämre att få en ändring tillstånd.
  Denna text finns på nätet:
  Ärkebiskop Antje Jackelen:
  Denna från Tyskland invandrade agent för DDR skolades vid Lunds Universitets teologiska fakultet av bl a professor Aleksander Stadler. Stadler blev senare avskedad då det framkom att han var en agent för DDR som förrått 5 av sina prästkolleger i DDR. Dessa hamnade i fängelse och 2 av dem lederades så svårt att de senare begick självmord! Aleksander Stadler blev senare kyrkoherde i Burträsk församling men när hans spionverksamhet blev avslöjad avskedades han!! Han bor dock kvar i prästgården eftersom han gift sig med sin efterträdare!
  Antje Jacklen prästvigdes 1980 av stockholmsbiskopen Lars Carlzon Samfundet Sverige-DDR:s siste ordförande.
  Att man i Sverige valt Antje Jackelen med Allah Akbar som valspråk som ärkebiskop säger allt om tillståndet i den degenererade svenska kyrkan som varje sann kristen bör lämna.
  Svenska folket kan knappast föreställa sig hur kyrkan i Sverige, den svenska, skall räddas.

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Rätt naturlligt tom…

   Sverige kallas inte för inte för DDR 2.0!

   Vad döljer sig i de hemligstämplade STASI-arkiven?
   Gjort av en borggerlig Alliansregering!

   Landsförräderi på allra högsta nivå?
   (S)om skulle skada Sverigebilden i grunden?

   (M)an öppnar för vilda (S)pekulationer, minst sagt!

   Gillad av 1 person

  • Anna Lindén skriver:

   Förstår inte dessa återkommande påståenden om att Jackelén skulle ha något med DDR att göra. Skulle alla vi som studerat teologi i Lund för Aleksander
   Radler (som han heter) vara Stasiagenter?! Snacka om guilt by association! Om Jackelén tillhörde Stockholms stift är det väl självklart att hon vigdes av dess biskop, som vid den tiden var Lars Carlzon. Att jag prästvigdes av Caroline Krook gör mig inte till folkpartist.

   Gilla

   • Jonas Nilsson skriver:

    Det är nog inte helt fel att fråga sig vilka intressen som kan ha prioriterats av en utbildningsledning.
    Enligt min mening har prästutbildningsanstalterna varit avgörande för den kommande kyrkohandboksrevisionen. De anstalterna har i huvudsak ännu företrädare för huvudpartierna i kyrkomötet (sossarnas representant i senaste ärkebiskopsvalet sitter fortfarande som rektor i Uppsala. Antje Jackelen var Centerns kandidat. De två grupperna gick ihop om henne.)
    Nu bör alla upplysas om att tillvaron är så komplex att Radler inte i första hand syntes bland de rödklädda, tvärtom, han rörde sig mest bland mindre rött politiskt engagerade.

    Att engagera sig i val utifrån vilka klädesplagg som bärs är vanskligt. Risken idag är knappast att det framtida ska (för)bli för rött utan snarare för grått.

    Svenska kyrkans Fria Synod kom till 1982 som reaktion på det då totaldemokratiserade kyrkomötet. En rimlig ordning är att de som är engagerade i församlingarna prioriteras. Ett engagemang i kyrkovalet bör rimligtvis betyda en relation till församling och präst.

    Socialdemokraterna tog över Svenska kyrkan med kulmen i införandet av kvinnliga präster, en hörnsten i det moderna Sverige. Ska det nu göras om men i Sverigedemokraternas skepnad? Eller med någon annan hörnsten som signalement, t.ex. motstånd mot muslimer i allmänhet?
    Svenska kyrkan har förnedrats tillräckligt. De som har mest bibelkunskap och mest samvete bör prioriteras tänker jag.

    Gilla

   • Anna Lindén skriver:

    Ja, det är sant, Jonas. Radler var politiskt engagerad i M och KD. Han var ideologiskt en konservativ person som svärmade för den gamla dubbelmonarkin Österrike-Ungern.

    Gilla

   • Anna Lindén skriver:

    S eller SAP, som de då hette, har visat intresse för att omvandla Svenska kyrkan till Kungl. Salighetsverket sedan tidigt 1900-tal. Att det att ge kvinnor tillträde till prästämbetet skulle ha utgjort något slags kulmen på S:s maktinnehav inom Svenska kyrkan är en myt som odlas i vissa kretsar. Johan Sundeen visar i sin bok ”68-kyrkan” att den verkliga vänsterpolitiseringen av Svenska kyrkan kom i samband med 68-rörelsen.

    Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Jag menade inte på det viset!

    Enbart att Antje kommer FRÅN forna DDR,
    uppväxt där, utflyttad långt innan muren revs!

    Vi vet hur lätt det var att ta sig ut med livet i behåll…

    Då var man sannolikt indoktrinerad/marinerad socialist/KOMMUNIST!

    Referensen till STASI hade ingen koppling till just den detaljen!

    Bara att det var märkligt att en Alliansregering hemligstämplar,
    STASI arkiven, med de svenska medborgares mellanhavanden med DDR?

    Vi vet att det fanns agenter/spioner, hur högt upp förblir väl högst oklart?

    Gilla

   • Anna Lindén skriver:

    Antje Jackelén kommer från Nordrhein-Westfalen i BRD, även känt som Västtyskland, Jan. Hon är (i motsats till Angela Merkel) inte uppvuxen i DDR och har aldrig levt där. Däremot har hon bott och arbetat i USA.

    Gilla

   • Jonas Nilsson skriver:

    Socialdemokratins ambitioner att justera Svenska kyrkan var uttalade redan på 1920-talet. Det var självklart att en också en statlig tjänst som prästeriet nödvändigtvis skulle öppnas också för kvinnan (det blev lag på 1940-talet). Problemet var att det fanns ett kyrkomöte 1957 som inte fattade det.

    Gilla

  • Bengt skriver:

   Ärkebiskopens valspråk ”Gud är större” är hämtat ur Första Johannesbrevet 3:18-20.

   Klart att man kan ha synpunkter på vår nuvarande ärkebiskop. Liksom alla tidigare ärkebiskopar – såväl som apostlar och påvar – haft både kritiker och beundrare. Men varför på DGS jämt och ständigt upprepa det arabiska Allah Akbar?
   Det finns väldigt många ord i Bibeln som har motsvarighet i koranen, men det finns väl ingen anledning att ondgöra sig över det!

   Du har väl tagit del av //www.svenskakyrkan.se/arkebiskopens-valsprak , om inte – gör det!
   Där avslutar hon förklaringen till varför hon valt det med ”Mitt valspråk är tröst och utmaning på samma gång. Det inbjuder till frågor och samtal samtidigt som det hänvisar oss till Guds nåd som vi möter i Jesus Kristus”.

   Sedan står det förstås var och en fritt att gilla eller ogilla, men att tyda allt till det sämsta tycker inte jag gagnar ett gott debattklimat inför kyrkovalet!

   Gilla

   • Anna Lindén skriver:

    I 1 Joh. 3:18-20 står: ”Mina barn, låt oss inte älska med tomma ord utan med handling och sanning. Då förstår vi att vi är sanningens barn, och om vårt hjärta dömer oss kan vi inför honom övertyga det om att Gud är större än vårt hjärta och förstår allt”. Självfallet har Antje Jackelén stympat bibelordet för att det skall passa in på Allahu akbar. Om så inte varit fallet hade hon valt ”Gud är större än vårt hjärta” som valspråk.

    Gilla

   • Anne-Hedvig skriver:

    Uansett er det påfallende at Jackeléns valgspråk betyr eksakt det samme som ”Allahu akbar”. Det er jo åpenbart at hun er sterkt positiv til islam, vil hun innynde seg hos imamene?

    Gilla

 11. Sofia skriver:

  Jag röstar gärna i kyrkovalet men vet inte för vad. Jag funderade på att går ur svenska kyrkan när man beslutade att homosexuella hade rätt att vigas i kyrkan, när vi fick en islamistisk ärkebiskop blev det värre och förra årets vals kring mitt kors blev än värre. Men fortfarande medlem, gillar ju min kyrkoherde i min församling som gör gott i sin närhet och har grundläggande kristna värderingar och ja jag är gift med en man och är uppväxt med kristna värderingar. Ni som är mer pålästa i kyrkofrågor? Hur röstar jag för att få Antje avsatt, för en kyrka som bistår i huvudsak kristna i nöd i synnerhet dem som blir förtryckta och förföljda och som ser likhetstecken mellan samboförhållande och homosexuella förhållanden? Ingen fördömelse men heller ingen välsignelse av gud. Finns det något alternativ till sofflocket?

  Gillad av 1 person

 12. Sixten Johansson skriver:

  Ett mycket bra initiativ! Jag utträdde i början av 70-talet, men ska överväga att bli medlem igen i god tid innan röstlängden fastställs den 18 augusti. Ett stort plus är att kyrkovalet också har tre nivåer, så man kan studera listorna och tänka ut var ens tre röster har mest strategisk tyngd.

  Det är en stor fördel att det här projektet, liksom insamlingen till studien av Muslimska Brödraskapet, har ett överskådligt tidsperspektiv. Två månader är förmodligen en ganska idealisk period för kampanjarbete följt av en snabb redovisning och bedömning av vilka lärdomar som kan dras.

  Om jag får tillfälle ska jag lokalt försöka informera i synnerhet laestadianerna om islams farlighet och på DGS kan jag berätta mer om hur man kan slå broar mellan de vardagliga och de vetenskapliga tänkesätten och en andlig, kompletterande syn på evolutionen. På den vägen kan även en tvivlare förstå och acceptera kristendomen förbi alla dess stelnade uttryck och former.

  Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Sixten J –
   Dine tanker høres interessante ut. Jeg ser gjerne at Patrik gir deg rom for som gjesteskribent å utbrodere disse!

   Gilla

 13. tompas11 skriver:

  Jag har lämnat mitt medlemskap i Svenska Kyrkan och har absolut inga planer på bli medlem igen bara för att få rösta. Har jag med gott samvete lämnat så står jag fast vid det, inget hattande hit och dit för mig. // kristen ateist

  Gilla

 14. Bengt Olof Dike skriver:

  Flera röstande är eftersträvansvärt men överdriv inte kritiken!

  -Det är min spontana reaktion på den aktuella kampanjen inför kyrkovalet. Ingen liten grupp ”aktivister” har tagit kommandot över kyrkan. Det pratas inte mer om klimat och andra frågor än om kristendomen! Varje söndag i gudstjänsten och mässan bekänner församlingen sig till Jesus Kristus, samtidigt som prästen läser välsignelsen.
  Om inte kyrkan är en kristen kyrka blir min fråga, som jag har ställt i andra sammanhang, vad är då kyrkan?
  Partierna har i ett stort antal decennier varit engagerade i kyrkovalen utan att några som helst protester har förekommit. Partierna utnyttjar sin rätt att ställa upp där, precis som andra får utnyttja sin. Läget är nu att de partier, som ställer upp, stannar kvar i kyrkovalen. Det är alldeles utmärkt att andra grupper tar upp kampen med dem om rösterna, men den blir inte lätt att föra eller vinna, förutspår jag.

  Men gå gärna ut och debattera med S, utmana partiet och se vad som kan göras!
  Kampanjen för ökat valdeltagande är alltså utmärkt. Men håll debatten på ett sakligt plan utan överdrifter!

  BENGT OLOF DIKE

  Gilla

 15. Gösta Johnsson skriver:

  Har varit – och är – medlem sedan ”barnsben” i vår Svenska kyrka. Jag har alltid röstat och kommer att göra så kommande val också. Det är viktigt för att så gott det går sätta stopp för socialisterna S+V att fortsätta med sin subversiva antikyrkliga verksamhet. Rösta rätt – vilket betyder att inte lägga sin röst på S eller V utan hålla sig ”högerut” i valet bland partier.
  Att så fort som möjligt också få bort nuvarande ärkebiskop från ämbetet är en annan viktig uppgift innan hon helt förstört vår kyrka och våra kristna traditioner med gullandet till islam – den värsta och ”okristna” av alla religioner på vår planet!

  Gilla

 16. Tyrgils Saxlund skriver:

  För mig som aktiv inom kyrkan är detta ett bra initiativ.
  Jag har under denna period varit ledamot och ordförande i mitt kyrkofullmäktige, men har när jag fick förfrågan om omval i årets val avböjt fortsatt kandidatur. Uppdraget ger mig inte något av intresse. Stora delar av den kyrkliga verksamheten har brister av de slag som framgår av debatten. Det internationella arbetet t ex är i mina ögon förfelat.
  Men därtill kommer att verksamheten till stora delar har karaktären av skyddad verkstad. Som arbetsplats är kyrkan dessutom ofta dysfunktionell. Exemplen är otaliga.
  Kåren av diakoner vrider kyrkan åt vänster och verksamheten är ofta mera multi-kulti-inriktad än avsedd för den kristna församlingsmedlemmen.
  Var och en bör i detalj studera arbetet i den egna församlingen. Ni kommer förvisso att finna exempel på fint församlingsarbete. Men alltför ofta finner ni motsatsen och alltför ofta finner ni att församlingen gör annat än vad den borde göra, nämligen arbeta med den kristna församlingen och dess medlemmar.

  Gillad av 1 person

 17. Hanna skriver:

  Vid senaste kyrkovalet var det nästan tomt i vallokalen som var Kykans hus i kommunen. En anställd man, präst eller diakon med krage, stod intill bordet med röstsedlarna. När vi tog de vi skulle rösta på såg han ogillande ut och skulle börja prata med oss, men vi gick vidare och röstade. Så kan det gå till.

  Gillad av 1 person

 18. Andreas Holmberg skriver:

  Snälla nån – politisera inte svenska kyrkan ”från andra hållet”, då blir den sista villan bara värre än den första. Det är ju främst SD:s grej – vill ni riktigt reta S ska ni rösta SD, men för Guds skull låt bli! Att ateister och agnostiker skulle gå med i Svenska kyrkan nu bara för att rösta bort S (och Antje Jackelén, kantänka) räddar inte kyrkan ur statens klor. Däremot: Om DGS kunde bidra till att kyrka-stat-frågan bleve en riktigt stor fråga i DET STORA VALET, RIKSDAGSVALET 2018, skulle det kunna börja hända saker! Om den politiska inblandningen även i mass-media började beskrivas som den internationella skandal den är (även om vi på något sätt vant oss), skulle både S och C få kalla fötter, och kanske t.o.m. SD skulle uppleva det som pinsamt att bli ensamma kvar (Richard Jomshof erkände ju för mej i Hudiksvall för tre år sedan att han själv och många sverigedemokraterna bara såg kyrkovalet som en politisk plattform bland andra – alla sätt att synas var bra)!

  Gilla

 19. Gösta Johnsson skriver:

  SD vore väl ett bra val för att förhindra S att förstöra kyrkan! De har ju nästan lyckats redan med att stötta Jackelin!

  Gilla

 20. Bengt skriver:

  Ovanligt klokt och nyktert resonerat! Politisera inte kyrkan!
  Att så gott som alla av ”kyrkfolket ” håller med dig är ingen vild gissning.
  Dock måste man nog tyvärr konstatera att Sv. Kyrkan är politiserad. och har varit det länge!.

  Gilla

 21. Stefan Friberg skriver:

  Hörni, gör det inte så komplicerat!. Jag harvaritkvar hela livet ochstöttat kyrkan, för den behövs som stabilisatori i vårt oroliga samhälle. I ett samhälle medalla våra politiker undfallande, oförmögna att fatta svåra men nödvändiga beslut, ovilliga och fega att fatta beslut som kan tyckas hårda men nödvändiga. Det här är Sverige, och jag välkomnar alla som vill komma hit och bygga en framtid för sin familj. Men, det här är Sverige, och de som här vill bygga en framtid måste rätta in sig i vårt svenska system. Bli svenskar på riktigt, eller flytta ut. Antingen eller. Historiskt sett är vi alla invandrare, men tiden har under århundraden skapat en svensk modell, innebärande hårt arbete, empati, solidaritet, viljan att få det bättre för sin familj, ordning och reda. Är det så fel? Oavsett så är det våra svenska regler som gäller, och de som är beredda att acceptera detta är välkomna.

  Gilla

 22. Gösta Johnsson skriver:

  Det är assimilering som måste gälla. De som inte vill lära sig vårt språk, ta till sig våra seder, traditioner och framför allt vill vara hederliga och följa våra rättssystems lagar och förordningar bör åka tillbaka därifrån de kom eller till ett annat land som de trivs i.
  Här är de inte välkomna om de vill behålla sina egna traditioner och sedvänjor som också i de flesta fall strider mot det som gäller i vårt land!vårt land.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.