Ring så spelar vi

Patrik Engellau

En läsare ställde följande fråga: ”Vi som läser ditt DGS är ju i stort sett ense om att vargen nu verkligen kommer. Men det skulle vara väldigt intressant om du gav dig i kast med frågan om hur det står till med den där vargen. I vilken utsträckning är vi i en exceptionell situation?”

Vad jag än svarar kan man vara ganska säker på att det om femtio, eller kanske bara två, år kommer att ha visat sig vara fel. Det enda jag egentligen lärde mig under mina år som statsanställd, lönegradsinplacerad och fackligt ansluten framtidsforskare var att framtiden inte kan förutsägas. Jo, morgondagens väder kan man ha en hygglig aning om (gissningar enligt modellen ”samma som idag” lär vara rätt träffsäkra), men knappast nästa veckas.

Ändå verkar människan inte kunna låta bli att fundera över sin situation och om vad som kommer att hända. Det är väl sådant fritt funderande som skiljer oss från djuren och som gör att vi faktiskt kunnat bygga det märkvärdigt komplicerade och obegripliga samhälle vi lever i.

I hela mitt liv har människor sagt att ”vi lever i en brytningstid”. Jag har själv känt det så. Stora saker har varit på gång hela tiden. Föreställningarna har nästan uteslutande handlat om försämringar: befolkningsexplosion, ozonhål, slut på oljan och på alla andra naturresurser, kärnvapenkrig, att nazisterna tar över, säl- eller skogsdöd, massiv arbetslöshet på grund av teknologiska framsteg. Jag tror att sådana där förutsägelser med små variationer återupprepas vart femtonde år eller så, inte beroende på att det skulle ligga något särskilt i dem, utan för att det kommer nya generationer som inte hört dem förut och tycker att de känns fräscha.

Jag tror att det ligger djupt inbäddat i det mänskliga tänkandet att vi bara kan föreställa oss otrevliga framtider. Våra hjärnor kan bara konstruera onda scenarios. Det bero på att vi inte kan göra oss begrepp om sådant som inte finns, till exempel internet för femtio år sedan. Det innebär att de framtidsscenarier vi förmår framställa bara kan bestå av olika kombinationer av sådant som redan finns. Därmed är det nog dömt eftersom alla rörelser i tangentens riktning till slut måste leda till undergång typ att det med fortsatt evig befolkningstillväxt bara kommer att finnas ståplatser på jorden.

Lik förbannat så tror jag att det i detta nu – vad nu ”nu” ska betyda: denna månad, detta årtionde? – är mera brytningstid än det brukar vara. För lite mer än trettio år sedan skrev jag en historiebok som heter På spaning efter Moder Sveas själ. Där finns en historieteori som jag inte haft anledning att ändra sedan dess. En av grundtankarna är att världen, eller i varje fall vår kulturkrets, genomgått tre genuint omvälvande perioder vid tre tillfällen med ungefär 250 års mellanrum: feodalismens genombrott ungefär år 1250, den centraliserade nationalstatens införande och renässansen andliga lyft omkring 1500, därefter upplysningstiden och den kapitalistiska industrialismens ankomst runt 1750. Jag menade på allvar, och jag tror fortfarande på det, att dessa händelser var fundamentala i bemärkelsen att de skickade iväg historien i en ny och oväntad riktning.

För den som kan sin addition, och det kunde jag, är det lätt att dra ut trenden. Det borde komma ett motsvarande och oväntat språng runt år 2000. I boken hade jag räknat ut att det skulle inträffa år 1992 och det var väl ingen dummare gissning än något annat år. Själv kickade jag det året igång världsmetamorfosen genom att inför skolpengssystemet i Sveriges första skolpengskommun.

Så ja, jag tror att det är något extra stort på gång. Om du invänder att det alltid är extra stora saker på gång eftersom historien är som den är så har jag inga särskilt vägande motskäl. Så kan man nog också se det.

Om jag emellertid idag läser mitt avslutningskapitel om det framtida Sverige efter den stora omvälvningen får jag lite blygselrodnad eftersom min vision är så sörgårdsgullig. Det fanns exempelvis ingen föraning om de terrorister som gjorde sig beredda att kliva in på nutidshistoriens scen. Kanske var det inte framtiden jag föreställde mig, utan ett slags restaurerat och uppfiffat förflutet med nyinlagd fiberkabel.

40 reaktioner på ”Ring så spelar vi

 1. Thomas Ek skriver:

  Intressant.
  Patrik har vid tidigare tillfällen här på DGS om jag minns rätt, ifrågasatt hur man kan komma runt asylrätten som Sverige skrivit under på att upprätthålla.

  Att Sverige blivit attackerade av en fiende med avsikt är att erövra hela vårt land och ta det i besittning står utom allt rimligt tvivel.

  IS framgångsrika attacker mot både Sverige och Europa kommer med all sannolikhet att öka i både antal och styrka. Sverige klarar heller inte av att hantera den ondska som migrationen för med sig,

  Sverige måste därför under en Starkt begränsad tid, – stänga alla gränser.

  Sveriges exceptionella krigssituation måste rimligen kvala in för ett kortfristigt undantag hos FNs flyktingkonvention från 1951, som då den skrevs och undertecknades knappast innefattade beaktande av den märkvärdigt säregna attack vi drabbats av idag.

  Som Patrik gör, så tror jag också på att vi lever i en brytningstid. Jag tror däremot inte, att vi kan luta oss tillbaka och tro eller hoppas, att något helt oförutsett nog kan komma att reda ut den här situationen, tyvärr.

  Thomas Ek

  Gilla

 2. Kuckeliku skriver:

  Vissa människor oroar sig ganska oupphörligt över sådant som riskerar att gå fel och de är faktiskt väldigt viktiga för att katastrofer som exempelvis Grenfellbranden och mycket annat ont inte skall hända. Andra försöker alltid inbilla oss att saker bara blir bättre och bättre. Vanligen är de ekonomer. De säger som de säger inte för att de begriper världen bättre än oss andra utan bara för att de till varje pris vill hålla igång de ekonomiska aktiviteterna, samtidigt som de ekonomiska aktiviteterna förstås blir perversa om man bara tänker optimistiskt och aldrig räknar med några verkliga problem.

  Gilla

 3. Kuckeliku skriver:

  Framtiden är ganska rejält svårförutsägbar, ja. Samtidigt har vi en tendens att förutse mindre än vi borde kunnat gjort. Våra politiker visade sig exempelvis nyligen totalt oförmögna att föreställa sig negativa effekter av en okontrollerad invandring. Den exceptionella dumheten regererar alldeles för ofta. Man måste se till att ta både möjligheter och hot på största allvar och inte bestämma sig för att bara bry sig om hoten eller bara möjligheterna. Flertalet i etablissemanget verkar inte ha kommit så långt i den intellektuella utvecklingen än så länge.

  Gilla

 4. Kuckeliku skriver:

  Precis allt talar för att verkligheten blir allt mer dramatisk. För 2500 år sedan kunde Bibelns Predikaren fortfarande använda orden ”Intet nytt under solen”, men det har sedan blivit ett allt orimligare påstående. Verkligheten accellererar och har gjort det i mer än en miljard år här på Jorden. För en halv miljon år sedan fanns inte den moderna människan. För 15000 år sedan fanns inte jordbruket. För 150 år sedan fanns inte explosionsmotorn eller flygplanen. För 30 år sedan var internet och mobiltelefoner nästan helt okända, liksom bärbara datorer. Det går fortare och fortare och det förefaller väldigt sannolikt att singulariteten sker inom de närmaste tjugo åren, dvs att datorerna blir smartare än människan. I själva verket har det kanske redan skett, eftersom människan får stryk av datorerna även i sådant som Jeopardy och Go. Konsekvenserna kommer bli enorma för mänskligheten och om DGS vill vara intellektuellt relevant måste automatiseringens effekter diskuteras. Försök få Olle Häggström att börja skriva på DGS. Han behövs som motvikt till en annan av skribenterna här på DGS. Även fast han förstås inte heller har hela sanningen.

  Gilla

 5. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Jag bara undrar hur den kristne libanesen funderade när vargen för nåt halvsekel sedan började anlända. Det ordnar sig?

  Gilla

   • Lars-Erik Eriksson skriver:

    När den nya mångreligiösa staten Libanon likt en reträttpost började ta emot palestinier var det början till slutet på en skör fredlig ordning och på 70-talet brakade så inbördeskriget igång.
    Sedan invaderade Syrien och efter ett tag gick israelerna in i den rena anarkin.
    En gång i tiden kallades Beirut för Mellersta Österns Paris, i dag kan man raljera och kalla Paris för Europas Beirut.

    Gillad av 1 person

 6. Lars Åhlin skriver:

  Det är nog inte så konstigt att vi oroar oss för framtiden och ser katastrofscenarios hela tiden. Själv är jag en morfar som hela tiden bekymrar mig för hur det skall gå för barnen och barnbarnen . Skulle jag sitta som en annan doktor Pangloss och förundras över hur fantastiskt allting är, samtidigt som våldtäktsmännen kanske bryter sig in i källaren. Nej, självklart inte.

  Och hur vet du att det inte är tack vare alla olycksprofeter som vi lyckats undvika alla katastrofer. Åtminstone de som faktiskt är tänkbara, typ kärnvapenkrig eller en gini-koefficient på 1,00.

  Gillad av 1 person

 7. Säker osäkerhet skriver:

  Mitt i all osäkerhet finns det dock en massa säkerheter. Allt som föds, dör någon gång, och att solen är en stjärna som lever i cirka 10 miljarder år. För att sedan svälla upp till en jätte, som långsamt dör bort.

  Och innan detta händer fortsätter jordens kontinentalplattor att röra på sig, och krocka, för att ge upphov till oräkneliga jordbävningar och tsunamis, och nya bergskedjor och hav. Hav som sluts igen och bergskedjor som omedelbart angrips av erosion, och nöts ned till ett platt peneplan, som kanske för en stund bli till en solvarm skärgård, men utan seglande och badande människor.

  Och supervulkaner kommer gång på gång att få sina utbrott och utsätta planeten för återkommande gigantiska globala askregn. Som får livet själv att hosta, kväljas och vissa arter att dö ut. Askregn som tillfälligt kastar om klimatet och leder in oss i årslång turbulens.

  Och stenbumlingar, av kilometerstorlek, kommer fortsatt att slå in i Jorden från rymden, med förödande konsekvenser för allt liv. Och skapa än flera Siljansringar, som ärr i Jordens yta, men utan medföljande knätofsdans och käcka spelemän.

  Dessutom fortsätter mutationers poppande och brus i livet stora flöde, att knapra på livets egna förutsättningar. Inte minst bland olika virus. Som med viss regelbundenhet då frambringar stora pandemier, med den stora döden i dess släptåg.

  Vi lever alla i ett extremt kort tidsfönster med hopp om att själva klara färden, mellan födelse och död, tämligen oskadda. För oss som lever idag, har turen mellan generationshoppen hållit i sig i cirka 3-4 miljarder år. Så lång är livet kedja för allt liv på Jorden, för varenda varelse med gener i sig. Det blir för oss alla som att ständigt vinna högsta vinsten genom eoner av tid och tärningskast.

  Människan som individ lever i den lilla skalan, och oftast med det egna hoppet oanfrätt, och med näsan hårt tryckt mot nuets fönsterruta, och tur är väl det.

  Under tiden fortsätter universums expansion i växande hastighet. Och i den kontexten märks mänskligheten inte ens av. Och inte Jorden heller, och inte ens solen. Bland atomer, mörk materia och energi, i universums utvidgning, finns liksom ingen mänsklighet med. Inte ens som minsta krusning.

  Värdet av livet bärs inte i det stora, utan i det lilla.
  Det bärs i doften från en lilja, och i lugna andetag från ens egen käresta, som ligger med huvudet på kudden tätt invid.

  Gillad av 6 people

 8. Moab skriver:

  Icke så förvånande så tror jag samma sak, det är definitivt något som pågår nu. Det är dock mycket lättare att göra förutsägelser när vädret är bra eller när marknaden går upp, gick den upp igår, i förrgår och förran veckan och förra månaden och förra året, ja då satsar vi en slant på att den går upp i morgon (vi betalar dyrt för denna fondförvaltning), men att förutsäga en krasch är det inte många som klarar. En av de bästa är min mamma, när en investeringshype når henne då är det dags att sälja, hon prickade techbubblan nästan precis, ”skall du inte köpa lite internet aktier”. Boendes i London innan bostadskraschen så var jag insatt i analyserna och kunde inte få mig att köpa ett boende, så usel standard och så dyrt, det bara måste krascha. Det gjorde det men det hann gå 8år. Så att pricka toppen innan en krasch, vändningen, är inte lätt, inte heller hur vändningen sker. Hur gör man?

  Jag tycker även om årtalet är fel, att det är ett värdigt projekt att försöka föreställa sig framtiden. Givet situationen så borde det vara ett högprioriterat project hos stat och myndighet för ingen kan ju förneka tecknen, ökande polarisering, nya partier, otryggheten växer speciellt för kvinnor och fler och fler objektiva markörer kan ses, tafs på festivaler t.ex och allt fler terrordåd. Kopplingen till den muslimska invandringen är övertydlig men ingen talar klarsrpåk om detta uppenbara samband. Betraktar man detta samband nyktert så är det lätt att se att framtiden kommer att bli annorlunda, men hur, och hur mycket? Att myndigheterna inte undersöker detta och den demografiska utvecklingen kan bara bero på att de inte vill att vi skall veta resultatet, Per G skriver om det uppenbara att endast migrationen och invandringen fortgår utan varken konsekvens eller ekonomisk analys.

  Finns det då någon som lyckas förutsäga framtiden, innan det vänder? Det finns, ett exempel är David Einhorn som äger hedgefonden Greenlight Capital, han har skrivit en bok om sin metod ”fooling some of the people all of the time”. Han har lyckats med 16.5% årlig avkastning över nästan 30 år (måste dubbelkolla detta). Det var över 10 år sedan jag läste boken, från minnet vad var hans metod? Kort, hårt arbete. Han läser inte analytikers grafer utan går rakt på de underliggande fenomenen, åker ut till företagen själv, läser alla de dokument som de flesta inte orkar och gräver där de flesta bara följer hypen. Jag tror samma metod kan användas för att förutspå Sveriges framtid men det kräver arbete, och arbetare, forskare. Till exempel, Ann Heberleins ”avslöjande” av att HVB-hem använder ensamkommande till sex, eller tafs på festivaler, eller att hemvändande IS-terrorister får dold identitet. Jag tror att om man lyckas kartlägga ensamkommande, sexuella övergrepp inklusive våldtäkter, och terrorister och terrorsymaptisörer i Sverige så kan man få en bild av om man vil ”korta” Sverige. De enskilda fenomenen pekar på något större. Varför beivrar inte staten sexuellt utnyttjande av barn? Är det för de inte är barn? Rent ekonomiskt så verkar det uppenbart att Sverige är på en katastrofkurs och även där tror jag hårt arbete som går ut på att kartlägga vad en invandrare kostar kan visa på framtiden. Likt Jenseviks analyser om han extrapolerar sin information.

  Jag tror att denna analys kommer att mynna ut i ”The big short”, frågan är bara när man skall börja sälja aktien Sverige.

  Gillad av 3 people

 9. uppstigersolen skriver:

  Som du skriver, vi kan inte förutspå framtiden. Ändå betalar vi horder av människor för att göra just det. Innan vi kollar på deras prognoser framåt borde vi kolla hur träffsäkra de varit historiskt. Då tror jag vi direkt kan avfärda minst två tredjedelar som rena charlataner. Resten hade kanske inte direkt fel men var så luddiga att oraklet i Delfi framstod som kristallklar. Kolla till exempel på valfri fotbollsmatch, före är ”experterna” säkra på vad som ska hända, efteråt bortförklarar de allt de sagt. Och vädret som du skriver, min prognos är alltid att imorgon blir som idag, stämmer väldigt ofta. SMHI är betydligt sämre. Så slutsatsen är som alltid, hoppas på det bästa, förbered dig på det värsta när framtiden kommer på tal.

  Gilla

 10. Per Eriksson skriver:

  Det som i västvärlden sticker ut i samtiden torde vara demokratins nedgång (och fall?), avindustrialiseringen samt den demografiska dödsspiralen – ingenting blev sig likt efter att politikerklassen kom på den briljanta idéen att väljarna kan mutas med sina egna skattepengar och/eller upplånade medel..

  Gillad av 1 person

  • Björn skriver:

   Exakt! Den frihet, öppenhet och solidaritet med de svaga, som varit västvärldens ”framgångsrecept”, är nu på väg att bli dess död!

   Gilla

 11. Anders Söderberg skriver:

  The Fourth Turning: What the cycles of history tells us about America’s next rendez vous with Destiny (av Howe & Strauss) är en bok skriven på 90-talet som ger en, ganska god anser jag, bild av vad som sker. Enligt boken sker en större omvälvning vart 80-100:e år då cykeln med fyra olika arketyper av människor når sin slutpunkt och startar om igen. Stämmer detta så bör vi ha cirka 10 år kvar av omvälvningar innan vi förhoppningsvis får stabilitet (av vilket slag kan vi inte veta) igen.

  Gillad av 1 person

 12. olle holmqvist skriver:

  Gestell uttryck som föreslogs av filosofen Heidegger. Översätts, tycker jag med ”Samtvång” eller på heideggerska ”Samtvingadhet”. Det handlar om teknikutveckling och H. är den kanske skarpaste teknik-kritikern. Samtvång betyder att när en konkret möjlighet presenterar sig gäller att ”Människan” – är tvingad att utnyttja, exploatera den. Konkret därför att om vi – en viss del av den västerländska civilisationen gör så, så kommer någon annan del av högstdensamma att göra så också. Det gäller geografi: Panamakanalen, Suezkanalen -kan – byggas ! Påbud från Samtvång: Bygg !

  Romarna kunde konstruera fordon med hjul, därtill fantastiska akvedukter in till den stora staden Rom. Den kunde nyttja vindkraft för att segla. Men hade inga kvarnar, varken per vind eller vattenfall. Sådana kom först några århundraden efter Roms fall. Någon måste ha sett möjligheten, och si det blev kvarnar över hela Europa.

  Vi som är 70+ har under vår livstid sett TV, dator i hemmen och mobil. Våra föräldrar såg telefonen i hemmet. Minns någon när mobilen kallades ”yuppi-nallle” eftersom alla ”visste” att det skulle förbli ett njutningsmedel för överklass-yngel.På Kuba körs allmänt med 60 år gamla bilar. Det visar att den våldsamma nymodells-utvecklingen och enorma bilproduktionen ”egentligen” inte behövs. Bilar kan repareras och underhållas.

  Men Gestell samtvingar.

  Heidegger beundrade Marx och alienationsbegreppet ”främlingsskap” inför industriprodukten
  En gång hade vi skräddare. Högstdensamme visste vilket arbete han lagt in ”ned” i varan.
  Så kom löpande bandet och arbetaren står främmande inför produkten. Heidegger menade att gäller hela den västerländska civilisationen. Vatten kommer ur kranen på väggen.Försvinner ut i vasken och toa.

  Samtvång ställer människan inför allt vidare främlingskap inför sin egen verklighet.

  Det svåra är att välja bort det möjliga men onödiga. Att själv såga sin ved. Tre kända personer valde själva i möjligaste mån tillbaka till enkelt självberoende. H., Harry Martinsson och
  Aldo Leopold. Var och en hade en enkel Huette/stuga/shack, där de själva sågade sin ved.

  Periodvis kunde de undfly Samtvångets diltatur och begripa varifrån mat och stugvärme kom.

  Gilla

 13. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Här har vi ett verkligt svårt ämne, alla förutsägelser om framtiden färgas av nuet och kanske i någon mån av önsketänkande. Framtidsforskningen uppstod i slutet av 1900-talet, en teori om att den uppstod kan vara att byråkrati och forskning hade ansamlat sådana resurser att man var tvungen att lämna nutiden för att ha något att ägna sig åt.

  Därmed inte sagt att det inte går att hitta delar av en kommande framtid. Utan att vara historisk expert är dock mitt intryck att stora och omvälvande händelser kan ha förutsetts och varnats för men att dessa i allmänhet ignorerats av makthavare och opinionsbildare. Inget talar för att situationen är annorlunda idag.

  Samtidigt kan man konstatera att vissa slutsatser om vad som komma skall kan utläsas genom att studera trender och förändringar, har dessa en viss styrka så sätter det sina spår, några exempel på trender som jag tror kommer att få följder är:

  • Uppdelningen i arbetare och tjänstemän tunnas ut, men skillnaden mellan chefer/rika/makthavare och övriga växer kraftigt
  • Förtroendeklyftan mellan makthavare och medborgare fortsätter att öka
  • Importen av mer än 10 % av ett lands befolkning i form av lågutbildade, bidragsberoende och kulturellt avvikande personer får vittgående följder
  • Utarmningen av den historisk-religiösa värdegrunden har snart gått så längt att den förbyts i motreaktion
  • En mängd detaljregleringar och vissa lagar i det svenska samhället kommer inte att kunna upprätthållas men på sikt blir det en motreaktion även här
  • Svensk ekonomis bas i form av storföretag kommer inte att vara lika given som hittills

  Ja så här kan man hålla på, listan ovan är spontant tillkommen, om den stämmer vet ingen. Är det en positiv eller dyster bild? Svaret är inte självklart.

  Gillad av 2 people

 14. Jan Molin skriver:

  Hej Patrik. Jag tror du har alldeles rätt i din förutsägelse. Inget land kan i längden bete sig som Sverige utan att det slutar i ondo av något slag. Jag har varit med om ett sådant ondo i min ungdom.
  Som många i 68-generationen blev jag lydigt omvandlad till socialist. Efter några år som ingenjör i svensk verkstadsindustri blev jag erbjuden en anställning som konstruktör i ett nyskapat statligt utvecklingsbolag i Chile. Jag blev således statsanställd i landet. Det blev inte fullt två mycket lärorika år. Både intressanta, roliga, spännande och ruggiga. Allendes regering, som bestod främst av socialister och kommunister, försökte i grunden på kort tid omvandla Chile till socialism. Det blev undan för undan allt mer kaotiskt i landet, både självförvållat och pga motkrafter från oppositionen. Den första kuppen, troligen förberedande, kom i juni 1973. Den slogs ned. Sedan gjordes, av krigsmakten själv, stora utrensningar av officerare som vid kuppförsöket visat sig Allendetrogna. Så kom den avslutande Pinochetkuppen den 11 september. Diktaturen varade till 1989 då Chile åter blev en demokrati. Allende själv dog eller dödades på kuppdagen.
  Efter någon vecka släpptes flygen igång och jag liksom många svenska biståndsarbetare kunde återvända till Sverige..
  Pinochets regim skördade omkring 3000 mördade och många övriga offer i fängelse, många torterade.
  Jag tycker mig idag skönja en liknande kaosuppbyggnad i Sverige. Här i form av skjutningar, bilbränder, skolbränder och regeringar som tydligt varken vill eller förmår åtgärda samhällsförloppet. Denna utveckling började redan 1975 i och med Palmes beslut att Sverige skulle bli mångkulturellt! Och det var, tror jag, full enighet om detta beslut inom alla dåvarande partier. Med tiden har väldigt många beslut tagits för att ytterllgare stärka den mångkulturella utvecklingen i landet. Och de flesta besluten har tagits avsiktligt utan debatter i några medier. Varken allsköns verkningar eller rent kriminalla handlingar har rapporterats förrän de senaste åren då de inte längre går att dölja. Mycket beroende på de olika slagen av alternativa medier, i vanliga pressen benämda ”hatmedia”.
  Det låter grymt det jag fruktar: men i avsaknad av en Sverigetrogen krigsmakt, som jag tror, kan det bli mycket värre än i Chile.
  Sverige som land är politiskt låst i fasta ”ställningar”. Det är som vatten innan kokning: föga tecken innan den synliga kokningen.

  Gillad av 3 people

  • sjodinbjorn2hotmailcom skriver:

   Hej Jan! Du skriver om en Sverigetrogen krigsmakt. Vi har nyss sett att polisen (Dan Eliasson?) uppskattar antalet ”radikaliserade” till över 10 000. Nu undrar jag: Hur många soldater har Sveriges krigsmakt?

   Gilla

   • Walfrid skriver:

    Och hur många är beredda att med sitt liv, i praktiken, försvara Miljöpartiets till synes oinskränkta rätt att på alla sätt fullständigt torpedera samhället?
    Det är ju en sanning idag att detta Miljöparti alltid får som de vill oavsett konsekvenser, oavsett valresultat..

    Gillad av 1 person

 15. Välfärdsjihad -- nej tack skriver:

  Frankrike är under Rothschild-protegén Macron, genom pågående utsuddning av det traditionella partisystemet, på väg mot enpartistat och total vinst för globalismen — och med det ett EU som ännu hårdare knyts till Västerlandets oligarkkartell, https://www.counterpunch.org/2017/06/21/the-single-party-french-state-as-the-majority-of-voters-abstain/

  Den enskilde fransosen och EU-medborgaren får med detta allt mindre att säga till om. Allt väsentligt på nationell nivå, utöver cykelställens placering, bestäms allt mer av megaoligarker och deras EU-vasaller utan minsta insyn långt bort.

  Här kan vi tala om brytningstid — att nationalstaternas tid tycks vara förbi, åtminstone i Väst.

  EU-ledarnas ovilja att stoppa massinvandringstsunamin från Afrikas och Mellanösterns befolkningsexplosioner på väg mot Europa får med detta en förklaring. Massinvandringen ter sig allt mer som ett biologiskt vapen för centralisterna i Bryssel att genom klassisk söndra- och härskataktik utplåna nationalstaterna till förmån för ökad sovjetisering.

  Det vill till att det blir nationella väckelserörelser för att få ändring på detta bland Europas folk, om européer ska få leva i frihet nu och i framtiden och inte bara bli allt mindre kuggar i megakorporationernas internationella maskineri.

  Hela vitsen med att rösta på politiker i val håller på att gå om intet.

  “Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable.” – JFK

  Gillad av 4 people

 16. cmmk10 skriver:

  ”Framtidsforskning” kan väl näppeligen vara någonting annat än ren trendframskrivning? Svarta svanar är ju per definition fullständiga överraskningar!

  Människor ingår i lärande system och dessutom börjar vi ”ösa båten” när problemen blir så obekväma att majoriteten anser att det är mödan värt. Därför fortsätter sällan trenderna till vägs ände.

  Människan har naturligtvis drömmar och strävar efter att uppfylla dem (handlar oftast om grundläggande behov – bekvämlighet, sex, nöjen) så den som läste Sience-fiction på 40-talet blev inte överraskad över mobiltelefoner och insåg att det inte var någonting bara för yuppisar.

  (Det var ingen som kunde föreställa sig ”mobiltelefonen”, men man drömde om enkel och trådlös kommunikation mellan människor.)

  Gilla

 17. lasse4u skriver:

  Dessa språng har både vinnare och förlorare. Att se den övergripande strukturen är för det tillbakablickande. De som lever mitt i förändringstiden kan oftast bara gissa mer eller mindre kvalificerat.
  För inte så länge sen var framtidsoptimismen stor, vi gick mot en bättre och bättre tillvaro. Om det faktiskt blir bättre i det korta perspektivet så ser även det längre perspektivet ljust ut. Och vice versa.

  Själva, med våra egna sinnen, kan vi bara överblicka en minimal begränsad del av verkligheten. Vi är beroende av extern verklighetsbeskrivning för att få en uppfattning om skeendet i det större perspektivet. För en överhet som vill bevara sin egen maktställning är troligen bilden av hotande faror den effektivaste propagandabilden.

  För att parafrasera vad överheten förr meddelade oss via telefonkatalogen:
  ”Om optimismen kommer”
  ”Varje meddelande att vi går mot en ljus framtid är falskt”.

  Nu har vi t.o.m. ett parti i regeringsställning vars hela ”affärsidé” är dystopi och den kommande domedagen om vi inte gör som de säger. Ett parti som speciellt inriktat sig på de unga i samhället.

  Gillad av 1 person

 18. Folke skriver:

  Patrik skrev vid ett tillfälle att debatten i Sverige kan liknas vid ett samtal i en gymnasieklass, Den som får en poäng ena dagen får se att någon annan plötsligt får flera poäng den andra dagen.
  Större paradigmskiften har under min livstid ägt rum två gånger. Först med skapandet av välfärdssamhället. När de första byggstenarna var på plats var det ganska okontroversiellt att fylla på med alla möjliga idéer t ex skyhöga marginalskatter, nya bidrag, strävan efter lika lön för alla etc. För vart och ett av de hundratals byggnadsstenarna har det krävts att en skara jurister i regeringskansliet arbetat fram ny lagstiftning och detta med övertygelse att de inte några år senare skulle behöva känna att de varit helt fel ute. Det andra paradigmskiftet ägde rum från mitten av 1980-talet till slutet av 1990-talet på grund av utvecklingen i Europa som man inte tidigare inte ansett relevant eller kanske inte alls känt till. Det innebar nytt skattesystem, avskaffad valutareglering, avreglering av finansmarknaden etc. men bibehållande av i stort sett hela det gamla välfärdssystemet . Det gick inte på en dag som den fåkunnige kanske kan få för sig – det tar lång ti att ”ändra riktningen på en atlantkryssare” som det då ibland sades. Det tredje paradigmskiftet påbörjas rimligen nu men det kommer att ta tid innan det märks på riktigt: p g a massinvandringen måste t ex straffrätten med sin extremt ”snälla” hantering av
  ungdomsbrottslingar göras om, likaså påföljderna
  (en dag i ett svenskt fängelse lär kosta fyra gånger mer än en finsk och tjugo gånger mer än en bulgarisk). Hanteringen av arbetsrätten, regler om nya medborgarskap lär få ändras etc. Jag är alltså övertygad om att vi p g den olyckliga massinvandringen står inför ser en ännu inte påbörjad, tredje omvälvande förändring, jämförlig med skapandet av välfärdssamhället och den mer marknadsorienterade inriktningen från 1980-talet.

  Gillad av 2 people

 19. Anders Arkenstedt skriver:

  Hej, rekommenderar dig att titta på en dokumentär som heter The Forecaster som berättar om Martin Armstrong och hur han kan förutse vad som kommer att hända. Bl.a nämner han redan 2012 den förändring som skedde i Europa i månadsskiftet sept-okt 2015. Han hade även rätt att det ingen från de trad. höger/vänster partierna skulle göra upp om presidentskapet i franska valet och om brexit – i båda fallen långt före vi stod där med resultaten.

  Gilla

 20. 77711n skriver:

  Det går att förutsäga framtiden om man studerar vad som hänt på andra håll i världen med de fenomen vi idag ser i Sverige. Det gäller 1/mångkulturen och avvikande kulturella mönster mot landets, 2/ segregrade, avskilda befolkningsskikt, som inte förmår försörja sig och 3/ skola och utbildning som inte förmår upprätthålla acceptabel, konkurrensmässig standard.

  Läggs dessa tre fenomen samman i systematiska stegvisa scenarier med deltagare som har kunskaper och överblick inom dessa områden är framtiden för vårt land utan handlingskraftiga styrande, som dessutom saknar kunskaper och insikter behöver man inte vara en Einstein för att räkna ut vart det barkar. Dessutom finns det litteratur att studera som behandlar fenomenen.

  Gilla

 21. Kuckeliku skriver:

  Patrik kanske kan förklara rubriken för oss fåkunniga? Jag känner till radioprogrammet, men har inte lyckats lura ut relationen till textens innehåll…

  Gilla

  • Redaktionen skriver:

   Krönikan var ett svar på den läsarfråga som inledde texten. Jag tänkte lite på skoj att ”Ring så spelar vi” är ungefär som ”Fråga så svarar vi” vilket absolut inte är någon utfästelse.
   Patrik

   Gilla

 22. Björn skriver:

  ALLTING går åt h-e, om det inte finns konsekvensanalytiker och förutseende personer(inte ”oroliga” som bara låter löjligt och naivt!), som har förmågan att se hur dagens politiska beslut, kommer att påverka oss i morgon, och kan varna i tid! Tyvärr har inte sju-klöver lyssnat……!

  Gillad av 1 person

 23. Rolf Ahlqvist skriver:

  Jag, håller nog med dig om att det nu på 2000-talet är, ”att det är något extra stort på gång”.
  Och det är på tiden, att vi diskuterar om varför människan är med i ett universum där den yttersta harmonin inte föreligger, utan universumet styrs av två parter i konflikt med varandra, nämligen Gud och hans universelle motståndare. Och kan vi inte ana att vi nått en historisk vändpunkt i 2000-talets nya början, där där Internet och de vetenskapliga upptäckterna ordnat en omvälvning av enastående slag. Och manssamhället har förutom att de skapat, klaner som utbrett sina boenden till städer, geografiska områden och nationer som legat i krig med varandra ofta, dock nu arbetat sig fram genom historien, fram till vändpunkten eller den evangeliska målpunktens, ”kvinnliga” postmodernitet. Möjligtvis har Gud och de förnuftiga människorna nu de bästa maktmöjligheterna och resurserna, så att den ”lede fi” i stort är besegrad, varvid olika krigsansträngningar minskar.

  Kunskap på gott och ont har då vi människor fått i oss, men vi måste få undra över, varför Guds motståndare haft så stor makt på jorden, när Jesus ansett honom som såväl mördare som lögnare i Bibeln. Och Gud har haft samtal med honom om att Job skulle vara tålmodig trots alla de svårigheter som han råkar ut för. Samt kan vi fråga oss, varför så fruktansvärda svårigheter med våld, krig, aggression och död funnits på jorden, och där Gud av ”överdemokratisk” anledning ej ”kunnat” hindra detta onda omedelbart.

  Så Gud syns ha tvingats att ge efter med sin helighet, och döma såväl motståndaren som oss människor, som blivit lurade av denne, till födelser, lidande och otroliga prövningar i form av arbete och annat här på jorden. Även om tiden och historien nu visar på att de troende på Jesus är nära målet, Jesu paradis på jorden, så syns framgå av Bibeln,att de som inte kan eller vill tro, istället kanske måste vara med om en liknande arbetsvärld som hittills varit på jorden. Men de kanske föredrar att hjälpa fram Gud med rättvis ändring, arbete och dom, för alla orättvisor som skett på jorden. Hur nu detta ska kunna ske, på bästa sätt.

  Gilla

 24. MartinA skriver:

  Massinvandringen garanterar att vi antingen kommer dela färre resurser (skatt alltså). Eller åtminstone att mer förtryck per delad resurs kommer behöva utövas. Eftersom vi har mindre gemensamt egenintresse, rent naturligt.
  Massinvandringen garanterar också att fler per capita kommer dö en våldsam död. Därför att mindre besläktade människor ser mindre värde i varandras existens. Eller, i en homogen befolkning hade det varit logiskt att hålla ihop mot de asiatiska horderna (Ryssland alltså). I en heterogen befolkning grupperar sig istället människor mot varandra inom gränserna.

  Det där med att vi har en tendens att måla fan på väggen. Det skulle ju kunna ha med att göra att hotande katastrofer kräver kraftfull gemensam handling. Så därför tänker vi mest på det. Framtida eventuella möjligheter kanske vi utnyttjar opportunistiskt och de kräver sällan allmän mobilisering så att säga. Eller när de gör de så kan de växa fram med snöbollseffekt.

  Gilla

 25. gmiksche skriver:

  Det stora som är på gång har varit på gång en längre tid. Historien har tillförts en ny dimension genom att världen blivit global. Händelser på andra sidan klotet kan påverka oss utan någon fördröjning, i synnerhet vad gäller den globala ekonomin. Historiskt sett har fördröjning genom stora avstånd inneburit en tidsmässig buffert mot förändringar och därmed gett respit för motåtgärder. Förloppet är inte linjärt. Det kalla kriget från andra världskrigets slut till Sovjetunionens fall låste läget under 45 års tid. Därefter har utvecklingen – eller förändringen – gått med rasande fart. Effekterna av att Sverige vid två tillfällen avhänt sig sin suveränitet för kortsiktiga politiska och ekonomiska fördelas skull börjar först märkas nu. Och där står vi nu, handlingsförlamade och känner oss bundna av överenskommelser som aldrig skulle ingåtts i vetskap om vad de kunnat föra med sig. Företrädda av en kår av opportunister.

  Gillad av 2 people

 26. Agneta Berglöw skriver:

  Tänker ofta på uttrycket;oroa er inte-det ordnar sig aldrig.En hurtfrisk mening då man undrar varför jag med många andra skulle bli pancho med en pension som blev skrämmande låg efter ett långt yrkesliv som sjuksköterska.Just nu.
  Varför skulle det sammanfalla i tid med att Sverige utvecklats till hela världens socialbyrå.Kriget i Mellan östern har pågått i drygt 6 år o viljan till fred verkar långt borta.Strömmen av migranter från Afrika gör mig mörkrädd med alla veliga politiker i EU som inte sätta ner foten.
  För att inte helt bli en dysterkvist måste man skaka av sig all nyhetsförmedling.Släcka ner TV/Radio,mobil o datorer o låna en trave böcker istället på den fantastiska installationen biblioteket.O sedan ut i den vackra naturen som varit djupfryst o bortregnad så länge. Men nu lyset solen på våra bleka näsor o laddar förhoppningsvis de svaga batterierna.

  Gillad av 2 people

 27. Folke Lidén skriver:

  Man ska vara skeptisk, även mot experter.
  Max Planck var som ung på 1870 talet osäker vilken bana han skulle välja.
  Saxat från Wikipedia:
  ”Planck hade en stor fallenhet för musik och behärskade piano, orgel och cello. Utöver det komponerade han också sånger och operor. Hans val föll dock på de teoretiska studierna och då i synnerhet fysik.
  En som dock avrådde honom från just fysik var Philipp von Jolly, själv fysikprofessor i München, som hävdade att ”inom detta gebit finns inget mer att upptäcka”. Planck svarade då att han inte ämnade upptäcka nya ting utan bara att söka förstå de grundläggande begreppen inom fysiken.”
  Drygt 20 år senare publicerade Planck sin strålningslag vilket räknas som den moderna fysikens startpunkt.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.