Problemet är att salafister vill göra som Muhammed

Mohamed Omar

Numera vet de flesta att det är farligt att publicera något vanvördigt om islam. Hela redaktionen på den franska satirtidningen Charlie Hebdo sköts ihjäl av jihadister.

En salafistisk förening i Karlstad vill bygga en ny, stor moské. Den 2 maj i år sände P4 Värmland ett kritiskt reportage om mosképlanerna. Jag blev intervjuad och pratade om olika salafistiska predikanter som bjudits in av föreningen.

Det är inte bra för Karlstad att få en salafistisk moské. Vissa tycker att det alltid är bra med mer mångfald, att mångfald i sig är bra. Jag tycker att mångfald är bra om det handlar om bra saker, att öka antalet dåliga saker för mångfaldens skull är inte bra!

Nu har P4 Värmland dödshotats på grund av reportaget. Är jag förvånad? Nej, inte alls. Det ligger i salafismens natur att dödshota och mörda kritiker. Det beror på att salafismen vill utöva islam i enlighet med de tidigaste källorna, Koranen och haditherna.

I haditherna, berättelserna om profeten Muhammed, kan man läsa om hur Muhammed lät mörda sina kritiker. Han var alltså inte en fredlig man. Han trodde inte på yttrandefrihet. De som motsatte sig hans budskap, och de som skojade med det, mördades.

I Tor Andraes Muhammedbiografi från 1930 återberättas en episod ur profetens liv. En judisk poet vid namn Ka’b ibn Al-Ashraf hade ”särskilt ådragit sig profetens bittra hat”. Orsaken var att poeten diktade satiriska verser. ”Muhammed”, konstaterar biografen, ”var som hans landsmän i allmänhet synnerligen känslig för den poetiska satiren. Förolämpningar av sådan art glömde han icke lätt.”

Andrae redogör sedan för hur det gick till när profeten Muhammed skickade sina män för att mörda Ka’b. De lockade ut honom ur hans hus med hjälp av list: de påstod sig vara missnöjda med Muhammeds styre. När Ka’b kom ut halshögg de honom under ropet ”Allahu akbar!” Muhammed var mycket nöjd.

Det var inte den ende poeten som profeten Muhammed lät döda. I biografin kan vi läsa om flera. ”Vi få icke glömma”, kommenterar Andrae, ”att i det dåtida Arabien den politiska smädedikten var ett synnerligen effektivt vapen. För en man som Muhammed, vars framgång i hög grad berodde på den prestige han kunde lyckas vinna, kunde en elak paskill bli farligare än en förlorad batalj”.

Salafister är muslimer som tycker att vi ska göra som Muhammed. Och det är de inte ensamma om. Alla troende muslimer tycker att man ska göra som Muhammed. Det vill säga i teorin. Det är för många inte mer än läpparnas bekännelse. Salafisterna gör dock mer än bara pratar.

Det vi måste förstå är att Muhammed inte är någon bra förebild för människor på 2000-talet. Den idén bör kastas i soptunnan. De kristna har det mycket lättare än muslimerna. För i evangelierna finns inte lika mycket skräp som i Koranen och haditherna. En kristen kan faktiskt helt och fullt följa Jesus idag utan att vilja mörda kritiker.

Skillnaden är alltså stor mellan islam och kristendom, mellan Jesus och Muhammed. Framför allt idag sedan den kristna västvärlden blivit sekulär och genomgått den vetenskapliga revolutionen och upplysningen. Konstnären Elisabeth Olsson-Wallin framställde Jesus som bög. Hon behöver inga livvakter.

Konstnären Lars Vilks däremot, som framställde Muhammed som hund, kan inte leva ett normalt liv och har varit utsatt för flera mordförsök.

Moskén i Gävle leds av en imam som har uttryckt stöd för Islamiska Staten. Han tycker också att homosexuella ska avrättas. När Gefle Dagblad i flera artiklar granskade moskén blev chefredaktören mordhotad av en anhörig till imamen.

Varför tycker han att homosexuella ska avrättas? För att det var så Muhammed gjorde. Och Muhammed är enligt Koranen en förebild som ska följas. Han är den bäste av människor. Vem är du med ditt bristfälliga förnuft att ifrågasätta Muhammed? Han var utvald av Gud.

Imamen, som heter Abo Raad, är välkommen i Uppsalamoskén, Uppsalas största moské, att predika och leda studiecirklar för unga män. Han är både populär och respekterad.

Men det är inte bara media som hotats. En moderat politiker i Karlstad blev dödshotad på grund av sin kritik mot den nya salafistiska moskén. Ett antal män kom fram till henne och sade till henne att sluta skriva om moskén, annars skulle hon dö.

Det stora problemet med salafismen är alltså inte att den förvränger Muhammeds budskap. Det stora problemet är att den till punkt och pricka följer Muhammed.

Vi har politiker i västvärlden som påstår att jihadisterna som massakrerade redaktionen på Charlie Hebdo inte var muslimer, eller inte var riktiga muslimer. Menar de att Muhammed, islams grundare, inte var muslim?

29 reaktioner på ”Problemet är att salafister vill göra som Muhammed

 1. Gunilla skriver:

  Jorden är överbefolkad. Naturen kommer ofelbart att finna vägar för att hantera detta. Vi känner till social oro (kriminalitet, laglöshet, anarki), krig och sjukdomar (farsoter). Vid galna ko-sjukans utbrott sade t.o.m prons Charles att det är naturens sätt att slå tillbaka (på alla konstgjorda tillsatser i natur o foder). Nu har vi också religionen. Den kommer att, och har alltid, hålla befolkningsmängden i schack och göra sitt för att decimera folkmängden. Nära alla krig genom historien är egentligen religionskrig.

  Liked by 1 person

   • fornuftist skriver:

    Muslimer deltar i 85% av nu pågående krig och konflikter. Trots att de bara utgör 23% av världsbefolkningen.
    Av de 42 pågående krigen är det bara sju som inte involverar islam. Ett antal av dem utan muslimsk inblandning är dessutom mer eller mindre avslutade, varför siffran 85% är ännu högre i verkligheten. Pågående krig med fler än 1000 dödade per år är 11 – bara två utan muslimskt deltagande.

    Utan detta våldsbenägna islam skulle dagens ohyggliga slaktande av civilbefolkningar inte äga rum. Utan islams förföljelse av ”otrogna” skulle det inte finnas 60 miljoner flyktingar i världen. Hälften av alla dessa flyktingar är barn.

    Gilla

   • Snow skriver:

    Notera att 7% och 93% avser historiska data. I nuläget är det förvisso en del religiösa orsaker till krig och konflikter. Dock glömmer många att det just nu blodigaste kriget sker i Kongo med flera miljoner döda sedan några år. Detta krig har inte religiösa orsaker, det är en konflikt om land, resurser och makt. Jag vill inte förringa det mestadels muslimska våldet, men antalet döda i Irak och Syrien är betydligt lägre än i Kongo.

    Gilla

 2. Moab skriver:

  Det finns inte så mycket att säga, Omar är själv en del av pusslet som håller på att läggas, vi vet vad det föreställer.

  Gilla

 3. Ulla L skriver:

  Eftersom antalet muslimer i Sverige ökar för varje dag är det oerhört viktigt att vi har möjlighet att någonstans läsa om islam och vad den är för slag av rörelse. Tack för att DGS finns! Men fortfarande saknar jag svar på några, för mig intressanta, frågor (som konstigt nog medfört blockering på SvD Debatt); hur blir man muslim, kan man själv välja ”inriktning” eller hitta på en egen gren, kan man vara ”icke-troende muslim” och varför skrivs det om såväl troende muslimer som icke-troende muslimer?

  Gilla

 4. Alexander Zetterberg skriver:

  Tack Mohamed Omar, du är en av få som med dina oförtröttliga skriverier står upp mot den fascistiska anstormningen i form av islam.

  Men det har vänt, och snart kommer islam öppet kunna diskuteras. Och när så sker kommer dess ondskefulla natur avslöjas och tillsammans med kommunism och fascism förpassas till historiens skräphög.

  Det går fort nu, misströsta inte, framtiden är ljus!

  Gilla

 5. ericr45 skriver:

  Jaha?
  Och?
  Du talar til de redan frästa, som det heter..
  De som verkligen behöver läsa detta – de finns nog inte här, de läser sina åsikter i DN eller AB..
  Vi som läser alternativmedia VET detta, vi ser förändringarna, vi ser vad som händer omkring oss, vi ser hur krypandet inför islam inom våra myndigheter av alla slag ökar.
  Aktuellt exempel: MSB…
  Vi kan, kanske, också inse vad detta kommer att medföra för landet i en oviss framtid.
  Men kan våra politiker det?
  Eller är de alla som fd minister Jens Orback ansåg, ”Vi ska vara snälla mot muslimerna nu så blir de snälla mot oss när de tar över..” (ungefär så iaf..)
  Slant han på tungan? Han hade ju också varit på Bilderbergutbildning..

  Liked by 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Äntligen ett (S)ant ord…

   A ”Freudian Slip”!
   NÄR …

   Inte alltför avlägset under denna regim?
   50 år högst?

   Gilla

  • Katrin skriver:

   Fler och fler söker sig till DGS allt eftersom de börjar känna att något är väldigt fel. Och då är det suveränt att Omars texter finns tillgängliga här. Det är inte heller något dåligt i att predika för de redan frälsta, den här kunskapen om islam är något som tar tid att få grepp om, och då är det bra att kontinuerligt läsa Omars texter. Vi som har vaknat, behöver också stöd och då fungerar DGS som en oas mitt i den klibbiga godhetsöknen vi tvingas leva i.

   Liked by 1 person

 6. Eva Danielsson skriver:

  Tack för dina kunniga krönikor som tyvärr också är väldigt skrämmande. Naturligtvis är det bara en liten klick av alla muslimer som skulle ta till våld i ”missionerande” syfte, men eftersom inget i skrifterna eller av det imamerna säger får ifrågasättas, så befarar jag att alla som räknar sig som muslimer skulle acceptera och kanske även stödja sharialagar, kvinnans underordnade ställning och t o m jihadism i ett skarpt läge eller bara vid en förfrågan.

  Finns det medvetna moderna muslimer, som tar avstånd, på riktigt, från sharia och förtryck av kvinnor, barn och homosexuella och våld/mord på icke-muslimer, fel sorts muslimer och ateister?

  Mitt intryck är att de muslimer som syns och hörs i samhällsdebatten och som t o m ibland är partiföreträdare, att de säger en sak utåt (som kan te sig ganska anpassat till vår kultur) och en helt annan sak internt på arabiska. Du och några andra modiga har vittnat om detta. Jag litar inte på att någon enda muslim i detta avlånga land egentligen accepterar våra svenska värderingar om demokrati, sekularitet, vetenskapsbaserad kunskap och individuella fri-och rättigheter. Utan att de inom dem muslimska gruppen håller på att de primitiva och våldsförhärligande islamska ursprungstexterna ska styra folks liv.

  Hur tror du, Mohamed, att vi bör agera för att förhindra spridning av islam?

  Förutom det uppenbara och självklara med ett totalstopp för all asylinvandring och anhöriginvandring för lång tid framöver. Och snabb verkställighet av redan avvisade som vistas illegalt i landet och snabba rättsprocesser mot ISåtervändare.

  Liked by 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Aptiten ökar, medan MAN äter!

   Ett välkänt ordspråk,
   som med fördel kan användas i detta sammanhang!

   När den kritiska massan ökar,
   när underlaget är tillräckligt stort,
   DÅ ökar också kraven MAN ställer!

   Gällde Nazismen under 30-talet också!

   Liked by 1 person

 7. Johan Löfgren skriver:

  Tack Mohamed för redogörelsen kring förvirringen av vad som är islam, vem som är muslim och vad det innebär att följa Muhammed. Det är tydligt att svenska politiker har gjort sitt val: inget som sker i islams, Allahs eller Muhammeds namn har med islam att göra. Jo förresten – om det är fredligt.

  Som kristen vill jag lägga till att det var kristna människor som påbörjade vetenskapen beroende på att man trodde på (av Gud) skapade stabila regelbundenheter i naturen, något som krävs för att kunna vetenskapa. Utvecklingen skedde alltså delvis beroende på att man trodde på naturlagsgivaren (Gud). Sedan kan också poängteras att det framförallt är individer som genom fri vilja avgör vad man vill tro på. Det har mer egentlig betydelse än om landet är sekulärt eller inte.

  Liked by 1 person

 8. uppstigersolen skriver:

  Idag läser vi om en nyöppnad moské i Berlin som välkomnar alla, homosexuella, kvinnor (tom utan tält på sig) och övriga. Blev den populär? Icke då, genast utfärdades en fatwa och snart har de inga besökare. Muslimer visar var de står. Tyvärr är de här.

  Liked by 2 people

 9. Välfärdsjihad -- nej tack skriver:

  Qatar builds Scandinavia’s biggest Mosque in Sweden:

  Nu ska alltså uppemot 2000 muslimer i Quatar-moskén i Malmö, finansierat av en hårdför diktatur på Arabiska halvön, fem gånger om dagen tränas i att på kommando om och om igen buga mot marken i takt.

  Det är på liknande vis man tränar soldater att marschera i trupp som ett kollektiv, http://www.citizenwarrior.com/2009/05/terrifying-brilliance-of-islam.html?zx=30272e3254dbd563 (”The prayers involve moving together in time”)

  Vilken sansad bedömare tror att Malmös storsatsning på en ”exotisk dos av salafism” får oss alla i vårt land att känna bättre ”gemenskap”?

  Multikulturella Malmö är för övrigt sedan länge bankrutt med 5 miljarder i underskott varje år som övriga kommuner betalar.

  Så vad händer när hela Sverige är som Malmö?

  Vilken ansvarig politiker är beredd att tala klarspråk om detta existentiella hot mot vårt land?

  Liked by 2 people

 10. Lars Åhlin skriver:

  Jag har länge här på DGS förespråkat att vi etniska svenskar inser vilket hot islamistisk jihadism utgör, men velat skilja denna från alla dem som till sitt ursprung är muslimer, men som i praktiken inte utövar religionen mer än vad de flesta svenskar utövar kristendom. Vad jag kanske inte insett förrän nu är att ortodox islam i praktiken är liktydigt med islamism, sharia och en förfärande syn på icke-muslimer, demokrati och lagstyre.

  Vi behöver en politisk rörelse i Sverige som öppet och entydigt tar ställning mot islam som sådan, med mål att stoppa och rulla tillbaka islamiskt tänkande och utövande ! Se gärna

  Liked by 2 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Det enda parti som kan tänkas tala klarspråk är SD,
   även om man nu förföljs både från vänster o ända längst ut till höger (C),
   med Islamofobikortet!

   Viktigt då att skilja på ISLAMISM,
   den politiska grenen som vill styra samhället eter Muhammeds ökenfilosofi,
   från tämligen moderata fläskköttsmuslimer frå Bosnien,
   som inte ber fem gr om dagen!

   Men kvinnans OLIKA VÄRDE, o Homofobin,
   måste fram i DAGSLJUSET!

   I TID.

   Tro & Solidaritet är gravt infiltrerat av Islamister!

   Alla Muslimska Riksorganisationer är i princip smygISLAMISTISKA!
   MAN har kidnappat Alla normala Muslimer!

   Liked by 3 people

   • Välfärdsjihad -- nej tack skriver:

    Jan Bengtsson:

    Ja, SD förefaller som det minst dåliga alternativet.

    Men när det handlar om att skilja på islamism och ”moderata” muslimer, hur ska det gå till egentligen? Var tror du de ”moderata” muslimerna har sin lojalitet när det gäller?

    Någon på en annan sajt gjorde här för leden följande tänkvärda kommentar om vad som väntar:
    ”Väpnade konflikter utkämpas i regel mellan två block (som var för sig kan innehålla flera olika fraktioner) och folk kommer att tvingas välja ett av dem.
    Vänstern, islamister och … feminister kommer att ingå i den ena alliansen, medan de svenskar som fortfarande kan slåss och tror på våld som lösning kommer att utgöra den andra.
    De som ser sig som ”sekulära”, ”kulturella” eller ”moderata” muslimer kommer att utsättas för ett enormt tryck av sina trosbröder och bli tvingade att radikaliseras och ta deras parti.
    I brist på andra alternativ kommer de svenskar som förvisso ser sig som patrioter men förordar demokrati som metod att tvingas in på de högerextremas sida.
    Och äntligen har vänstern lyckats skapa den nazistiska rörelse som de har fabulerat om i decennier.”

    Att döma av våra politikers agerande hittills, lär vi för varje dag bara komma närmare den tidpunkt då vi alla i detta land tvingas göra vårt val enligt ovan.

    Den som, tills dess, värnar svensk kultur och svenska lagar, bör reflektera över följande: Om man kommit hit från främmande land, kan man rimligtvis inte samtidigt respektera svensk kultur och svenska lagar, och samtidigt bekänna sig till en totalitär politisk separatiströrelse — islam — vars heliga och oföränderliga instruktionsböcker manar varje muslim till att utplåna svensk kultur och svenska lagar. Det går inte att äta upp kakan och ha den kvar. Man måste välja.

    Ett infernaliskt faktum är dessutom att eftersom muslimer, genom begreppet ”taqiyya”, av sin store profet och föredöme Muhammed traditionellt är tillåtna att vara ohederliga och ljuga för oss ”otrogna” när det handlar om att sprida islam, kommer det för övrigt att krävas *mycket* för att man verkligen ska kunna lita på att en muslim eventuellt skulle ha avsagt sig islam.

    Spanjorerna som efter reconquistan tillät muslimer att konvertera till kristendomen för att få bli kvar i Spanien och inte deporteras till Marocko, fick förutsägbart nog kännbara dolkstötar och uppror av stora skaror falskkonverterade lögnare bara några år senare, när det storsinta värdfolket gjort misstaget att sänka garden mot dem.

    Kontentan är att det snarast måste till en massiv repatriering av så många muslimer från Sverige som överhuvudtaget är möjligt. Det är en omöjlig situation att ha dem i så stora skaror som vi har i ett Västland. Erfarenheterna från historien runt om i världen där islam har tillåtits få fäste, visar att det leder till eviga konflikter, våld, förtryck, inbördeskrig, raserade kulturminnen, etnisk rensning och massgravar — kort sagt är det rena nationella självmordet.

    *****
    Vad är välfärdsjihad? Den normala situationen i muslimska länder där sharia praktiseras är att muslimer tvingar till sig pengar (”jizya-skatt”, en form av  beskyddarpengar) från de otrogna. ”Ni arbetar, vi tar pengarna, Allahu akbar!”
    Om jizya, https://sv.wikipedia.org/wiki/Jizya
    En beskrivning av välfärdsjihad i Väst från hästens mun, ”Getting Welfare Cash For Holy Wars Is Easy And Right”:

    Liked by 1 person

 11. Rutger skriver:

  Är det bara salafistiska församlingar som är problemet ? Om det står i skrifterna så finns väl alltid en delgrupp bland dyrkarna som är bokstavstrogna. Konstigt vore det väl annars. I sådant
  fall kommer varje ansamling av muslimer frambringa ett antal samhällsomstörtare och våldsverkare . Resten befinner sig på en gråskala gentemot våra västerländska värden där ingen, eller bara fåtal accepterar våra värden och övriga motarbetar dem. Bara det sistnämnda är väl problem nog för att sätta klackarna i backen. Som jag ser så är Sveriges stora problem med islam att vi befinner oss ex ante i vår analys av islams konsekvenser, kombinerat med vår provinsiella uppfattning att våra värdenormer naturligtvis föredras av alla. För andra farliga religioner som nazismen så är vi ex.post för hela händelsescenariet ligger bakom oss och fullt känt. Ingen skulle därför drömma om att idag diskussionsmässigt skilja mellan hyggliga och stygga nazister, utan det blir rakt av ett förkastande. Vi har bara fått nosa lite granna på islams konsekvenser för Sverige idag – en tidig ex. ante. Trots vi blir förskräckta av det vi ser så är många fullt inriktade på uppdelningen mellan farliga och ofarliga muslimer. Troligen behövs mer tid, försämringar och dåd ske för att insikten ska landa hos de större befolkningsgrupperna.

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Ett grundkrav borde vi väl i alla fall kunna ställa?

   Alla predikningar i Moskéer måste hållas på svenska,
   annars rimligt att stänga den/dem tills vidare?

   Vi skulle ju sluta vara naiva…

   Ett verksamt integrationsincitament för för att lära sig svenska!

   Dessutom blir det så mycket enklare för SÄPO att ha koll på budskapet)
   Att vi har ett antal ”problemMoskéer är väl bekant för alla, eller de flesta?

   När får vi se den första Genuscertifierade Moskén?
   Borde stå allra hög(S)t på Jämos Agenda!

   Där alla släpps in genom samma ingång,
   och alla tillåts sitta i samma bönerum!

   Annars får vi väl lagstifta…

   Gilla

 12. lasse4u skriver:

  Jag som tyckte det var illa nog när Iran och Khomeini utfärdade global dödsdom och prispengar för den som hade ihjäl Salman Rushdie. Detta för att han skrivit något ganska oskyldigt i en bok.
  Före det hade nog de flest som mig en ganska vag uppfattning om vad Islam var. Men det lätt obehagliga var hur div. kristna religionspotentater och en del vänster tog rygg på händelsen och närmast menade att Rushdie fick skylla sig själv som förolämpat Islam. Khomeini var inte Salafist.
  Sen dess har det bara blivit värre.
  Men badkar som löper amok och har ihjäl folk slumpmässigt är förstås värre även om trenden för detta inte varit i stigande.

  Liked by 1 person

 13. Gunnar Andersson skriver:

  Grundproblemet är att det finns människor som tror på gudar. Hade inte dessa funnits, det vill säga om de trott på sitt förnuft, hade vi varit kvitt religioner och flera problem.
  Vi kan tacka den vetenskapliga revolutionen och ateismen för att vi ännu(?) lever i ett sekulariserat samhälle.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.