Gästskribent Jan-Olof Sandgren: Hitler – en trevlig kille från Sölvesborg

Det finns ett problem med att peka ut SD som nazister och beskriva Jimmy Åkesson som en nutida, försåtlig reinkarnation av Hitler på det sätt som Emerich Roth gör i ett flertal artiklar. Nu senast i Expressen. Faran ligger bland annat i att dagens ungdomar vet betydligt mer om Jimmy Åkesson än de vet om Hitler (helt enkelt för att Hitler är en historisk person). Om någon till exempel säger: ‘Jimmy Åkesson är som Hitler’ så ligger det ju nära till hands att tro att ‘Hitler är som Jimmy Åkesson’, det vill säga en trevlig kille från Sölvesborg, med nationalistiska ideal, låt vara med en kritisk inställning till oreglerad invandring. Den typen av argumentation (om någon nu tar den på allvar) leder snarare till att sänka tröskeln till nazismen än att motverka den.

I samma anda försöker Mikael Nilsson i Dagens Arena leda i bevis att SDs partiprogram använder sig av ‘exakt’ samma idéer som Mein Kampf, och att detta i slutändan oundvikligen leder till Förintelsen. Syftet med den här typen av utfall är lätt att förstå. Man vill till varje pris säkerställa att den yngre generationen inte överger traditionella partier, utan fortsätter att rösta på det som Stefan Löfven kallar för ‘Den svenska modellen’. Ingenting är i deras ögon viktigare. Därför tycker man det är motiverat att skrämmas lite. Ungefär som när man uttalar namnet ‘Voldemort’ i Harry Potter.

Där tror jag att Emerich Roth, och många andra som växt upp på 1900-talet, gör ett ödesdigert misstag. För dem är 1940-talet fortfarande ‘nutid’ – antingen deras egen eller deras föräldrars – och de förväntar sig att någon som är född 2005 ska reagera känslomässigt, på ungefär samma sätt som de själva. I annat fall talar man om ‘glömska’, ‘okunskap’ eller ‘förnekelse’.

Men faktum är att för de flesta av dagens grundskoleelever är Hitler och andra världskriget en del av historien. Visserligen hemsk, men kanske inte hemskare än 30-åriga kriget, digerdöden eller franska revolutionen. Vi blir inte längre skrämda av bolsjeviker. Vi fylls inte längre av bitterhet över förlusten av Finland.

Vi får inte automatiskt hjärtklappning när vi tänker på Napoleon. Det behöver inte betyda att vi ‘glömt’, eller att vi förlorat vår förmåga att lära av historien. Det betyder bara att ju längre bort en historisk händelse ligger, desto mer ‘neutralt’ förhåller vi oss till den. Kanske har vi nått den punkt, när Hitler inte längre fungerar som skrämselpropaganda. Kanske kan det till och med få motsatt effekt.

Det Emerich Roth är ute efter är naturligtvis att svärta ner Jimmy Åkesson. Om han gör det på eget bevåg, eller på uppdrag av vänsteretablissemanget, är svårt att avgöra. Men det han lyckas med är snarare att normalisera Hitler. Istället för att trycka ner SD i den dypöl, där han tycker partiet hör hemma lyfter han upp nazismen ur samma dypöl och placerar den sida vid sida med ett svenskt riksdagsparti. Ett parti som (såvitt jag kan bedöma) aldrig propagerat för koncentrationsläger, aldrig velat invadera andra länder – och inte ens under sin mörkaste period på 90-talet officiellt var ett nazistparti. Sverigedemokraterna är långt ifrån fläckfria. Men när partiet var som mest rasistiskt, bestod det av ett kompisgäng skinnskallar med noll politiskt inflytande. När Miljöpartiet å andra sidan var som mest okritisk till palestinsk terror, och tillät våldsbejakande islamister ända upp i partiledningen, då satt man i regeringsställning.

Om Emerich Roth hade varit ute efter att öka vår kunskap om nazismen, varför valde han då inte bättre exempel? Det finns idag partier, som både kallar sig nazister och faktiskt vill införa delar av Tredje rikets program. De är visserligen små, men de växer. Hade han velat varna för antisemitism, varför pekar han då inte på den religion, som både i sina grundtexter och i politisk tillämpning mer än andra vill degradera judar till andra klassens varelser? Istället pekar han ut det parti som har den mest Israelvänliga politiken av alla, möjligtvis vid sidan av KD.

Emerich Roth må ha överlevt Förintelsen, och för det förtjänar han naturligtvis respekt. Men det innebär inte per automatik att han har rätt. Det är heller ingen garanti för att han inte låter sig utnyttjas av högst nutida partitaktiska hänsyn. Såvitt jag kan bedöma är det starkaste indiciet för att dagens Sverigedemokrater verkligen är nazister bara det faktum att de kallas nazister av sina politiska motståndare. Och det har trots allt ganska lågt bevisvärde.

Jan-Olof Sandgren är yogalärare, boende i Angered utanför Göteborg. Från början utbildad biolog, med en brokig yrkeskarriär som vaktmästare, biståndsarbetare, illustratör, barnboksförfattare mm. Har legat i politisk träda sedan 80-talet, men har nyligen kastat sig in i debatten om det sekulära samhället och försvar av västerländsk kultur.

43 reaktioner på ”Gästskribent Jan-Olof Sandgren: Hitler – en trevlig kille från Sölvesborg

  • Peter Andersson skriver:

   Tilläggas kan: Man skall vara försiktig med vad man varnar för – om det egna alternativet misslyckas förvandlas varningarna retroaktivt till reklam.

   Gillad av 1 person

 1. Gunilla skriver:

  Det brukar sägas stt man måste känna sin historia för att förstå sin nutid. Jag har numera vänt på det. Om man kan sin nutid så börjar man förstå sin historia. .

  Gillad av 5 personer

 2. larslindblog skriver:

  Tusentals räddades i krigets slutskede av vita bussarna . Väl här fick människorna vård och möjlighet till ett nytt liv.
  Nu tackar Hedi F. , Emmerich R. , Rosenberg & Co oss för hjälpen med att göra smaklösa jämförelser med ett svenskt parti som vill begränsa invandringen av personer från länder som faktiskt avskyr såväl judar som kristna.
  Om dessa debattörer inte varit så gamla och skröpliga skulle jag utbrustit ett ”Vet hut ” !

  Gillad av 14 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Jag vet, och har därför i årtionden tyckt illa om SD. Men dels skulle gamla SAP — jag hade aldrig anat att jag en gång skulle säga något så motbjudande! — vara en lisa i dagens politiska situation, dels förefaller SD ha fjärmat sig en hel del från denna gamla ideologi.

    När man bjuder in Roger Scruton och kallar sig ”socialkonservativ”, vilket Erlander eller Hansson aldrig hade gjort eller kunnat göra, har man begivit sig in på en väg som leder bort från alla former av socialism. Vi vet inte hur långt de kommer att vandra, men riktningen förefaller att vara den riktiga.

    Gillad av 2 personer

 3. Samuelsson skriver:

  Både politiker och ledarredaktioner bär på ett stort ansvar för demokratin själv, och dess kommunikation ut till väljarna. Värdigt driven politik bör vara sakpolitisk till sin natur, och drivas framåt genom argumentation. Man bör vädja till väljarnas intelligens, integritet och kunskap, genom att hålla sig till sakfrågornas innehåll. Och då betrakta väljarna som jämlikar. Om man ger sig på politiska motståndarna, som enskilda personer, med avsikt att tysta och misskreditera, för att vinna egna röster, ja, då har man lämnat sakpolitikens arena. Att dra enskilda människor i smutsen för att göra dem fula, och få dem att lukta illa, och på så sätt själv vinna röster, riskerar man att förvandla seriös politik till en publik gyttjebrottning. Om man istället för att nagelfara själva sakpolitiken hellre lägger krutet på att hitta fel hos andra, gör man i grunden demokratin en stor otjänst. Det riskerar inte bara att göra demokratin grundare, den reducerar också dess framtida värde. Vi måste alla axla ett långsiktigt ansvar för demokratin som institution och samhällsbärande instrument. Om politik och ledartexter mer börjar handla om människors karaktärer och skandaler, än om politiska sakfrågor, för att den vägen vinna fler röster, hotar det på sikt allas vår väg mot en bättre framtid. Demokratin får inte drivas framåt av känslor och olika framgrävda skandaler, för det skymmer då en mer värdig politik. Jag hoppas verkligen att valrörelsen 2018 kommer att uppvisa det bästa av vad demokratin förmår. Men jag har mina tvivel. Jag rentav misstänker att media redan nu samlar potentiella skandaler i ladorna, för att längre fram taktiskt låta dem brisera. Epitet använda för att förringa människor är lite väl många för att få mig att sova lugnt och tryggt om nätterna. Valrörelsen 2018, bedriven av politiker och press, kommer att förvandlas till ett lackmustest för demokratin själv. Får vi rentav en utveckling liknande den i USA, där Trump och hans motståndare, i stort sett verkar ha lämnat sakpolitiken, och mest ägnar sig åt slag under bältet, ofta via Twitter. Senhösten 2018 sitter vi på svaren.

  Gillad av 1 person

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   Men allt som Du säger att man INTE ska göra i en god demokrati – det är ju allt vad de gör…varenda partipolitiker – oavsett partifärg. Jag orkar inte med dem längre. Inte vill jag heller betala en enda krona i lön till dessa så kallade folkvalda. Jag har börjat se på dem som de lägst utvecklade av människor i vårt samhälle. Individer som enbart arbetar för sin egenvinning och sitt eget behov av självbekräftelse. TACK…men nej tack, ett sådant demokratiskt/politiskt system är inte i nivå med ett relativt välutbildat och välinformerat folk. Vi behöver ett bättre system.

   Gilla

  • Hedvig skriver:

   Det finns knappast någon anledning att tro, att det är Emmerich Roth som är ansvarig för alla dessa enkelspårigt hatiska artiklar i Expressen och Aftonbladet, som är riktade mot SD i allmänhet och Jimmie Åkesson i synnerhet.

   Jag har haft glädjen att redan under 1970-talet yrkesmässigt träffa Emmerich Rooth vid ett flertal tillfällen och även under de senaste decennierna träffa en åldrad Emmerich Rooth i privata sammanhang.
   Enligt min (subjektiva) uppfattning är det hans medarbetare gymnasieläraren Petter Jenner, som närmast kapat Emmerich Rooths namn och goda rykte för att effektivt kunna sprida sitt hat mot SD. Jag kan förstås ha fel, men det skulle förvåna mig mycket om så var fallet.

   http://www.expressen.se/debatt/manga-verkar-inte-se-vad-som-haller-pa-att-ske/

   Gillad av 2 personer

 4. Hovs-svartaste-hallar skriver:

  Den som i dag vill rösta på ”den svenska modellen”, sådan den såg ut under Sveriges storhetstid på 1950-talet då landet var en tigerekonomi, ska knappast rösta på (s) som det ser ut numera.

  Det som finns kvar av den modellen erbjuds på annat håll. Och det verkar man också inse inom LO-kollektivet, att döma av opinionssiffrorna.

  Gillad av 5 personer

 5. Johan Löfgren skriver:

  Historiebruk är viktigt och bör vara samhället till hjälp för att exempelvis stoppa onda krafter. Men att se Jimmy Åkesson i skenet av Hitler är inte relevant.

  Åkesson månar om Sverige, vilket många tidiga invandrare också tycks göra. Det här är människor som har lärt sig av historien och exempelvis vet vad det innebär att leva i ett islamiserat samhälle.

  Judar har också fått lära sig av en lång historia. Och i Sverige är det näst intill farligt för judar idag – det har regeringen sett till. Islamisering och Wallström är bara några exempel.

  Att vilja Sveriges väl och konfrontera PK kostar på idag. Åkesson personifierar det hela och får bära alla möjliga oförätter. När ska vi i Sverige lära av historien utan PK-filter?

  Gillad av 6 personer

 6. Bengt skriver:

  Tack, Jan-Olof, för att du kastat dig in i debatten! Detta var verkligen ett välkommet inlägg. Man måste vara otroligt korkad för att anamma den taktik som vänsteretablissemanget, understött av PK-media tillämpar.

  Numera hör det nästan till vardagen att höra eller läsa hur SD-belackarna med sin retorik går nazisternas ärenden. Tvärtemot vad Åkesson gör!

  Gillad av 3 personer

 7. Moab skriver:

  Det var ett bra inlägg. I stort sett allt etablissemanget gör motverkar sitt syfte, eller? SD och exempelvis Danskt Folkeparti är idag jämnstora, SD blir troligen rejält större än DF i nästa val, trots att DF varit normaliserat i 20 år. Om alla dessa pk-extremister (överlevare från koncentrationsläger tror jag har svårt att förstå samtidens nyanser och räknas nog inte dit) inte hade attackerat SD vad hade då hänt, låt säga som i Danmark? Hade 3e riket uppstått i Sverige? Hade SD nu haft 50% av rösterna istället för vad som nog blir 25% om inte Anders Lindberg och Peter Wolodarski skrev sina ledare? Hade barnen på vissa friskolor haft bruna armbindlar? Jag tror inte det. Det som istället skett det är att en viss rationalitet hade letat sig in i de andra partierna och i stort sett hela SDs partiprogram hade blivit regeringspolitik. Som i Danmark. Gamla S hade en politik som inte ligger långt från SD.

  Då undrar man om frontfigurerna för pk-ismen verkligen inte vet vad de gör, är de så dumma? Allt de gör får ju SD att växa. Jag är rädd att svaret endast till dels är att de är dumma, det finns en inre krets av Israelhatare i S, det finns Fridolin och Bah-k, det fanns Reinfeldt, vi har Anders L, Peter W, lars D, Dan Eliasson, Mehmet, Margot, Sahlin, det finns Fi och Mp, och ett stort antal dolda islamistiska figurer i Sverige som verkligen söker att stöpa om Sverige, vissa söker aktivt ett mycket mera islamskt Sverige, vissa söker ett pk-nirvara (som av någon anledning ändå tvunget verkar innehålla en stor mängd islam). Jag tror dessa är medvetna om att de spelar ett högt spel, de vill inte ha världen och Sverige som det är, eller var, utan är villiga att riskera allt för att nå sitt mål, inklusive att SD blir största parti. Måste man med SD som ursäkt sätta demokratin ur spel, så mycket bättre, en utopi behöver väl ingen demokrati, när alla förstår att allas lika värde betyder att Israel är ont, och muslimer alltid oskyldiga offer, och att vita män hotar både kvinnor och klimatet och att genusteorier har mera validitet än termodynamikens andra lag, då behövs ingen demokrati. Alla tycker ju rätt!

  Så tro inte att pk-isterna inte vet vad de gör, de har ett mål, och det målet inkluderar inte mig, och troligen inte dig heller.

  Gillad av 10 personer

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   MOAB: — ja, att termodynamikens andra huvudsats inte är tillräckligt genusmedveten och därför troligen borde bannlysas, kan vi se av följande…

   Ur Moira Von Wrights rapport ”Genus och text” från 1998
   ”…Påbjudandet av snäv kunskap med en given mening är inte förenligt med skolans jämställdhetssträvanden.” /Hon rekommenderar därför förändringar av läroplanen/: ”En genusmedveten och genuskänslig fysik förutsätter en relationell infallsvinkel på fysiken samt att en hel del av det traditionella vetenskapliga kunskapsinnehållet i fysiken plockas bort.

   Denna Moira von Wright är nu inte vilken vänsterstolle som helst, utan blev sedan hon åstadkommit detta vansinne utsedd till rektor för Södertörns högskola.

   Detta säger något om hur det står till på högsta ort i det arma landet Sverige numera.

   Och så ironiseras det över hur Turkiet slutar lära ut Darwinismen — detta är på sitt sätt ÄNNU VÄRRE! — då konsekvenserna för Sveriges internationella konkurrenskraft av denna statligt sanktionerade grova kunskapsfientlighet sannolikt är mer direkt förödande.

   Gillad av 3 personer

 8. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Tack för detta tänkvärda och roliga inlägg. Jo visst är det märkligt att man på ledande politisk och massmedial nivå fortsätter att köra med nazistargumentet och partiets rötter. Sanningen är ju att många partier och samhällsfunktioner i Sverige, inklusive kungahuset, är nedfläckade av kopplingar till nazismen. Jag tror inte detta kan ursäktas med bristande kunskaper i historia utan det handlar om politisk propaganda

  Gillad av 3 personer

 9. Björn skriver:

  Det har blivit så tokigt här i Sverige, att det numera nästan känns OK att bli kallad ”nazist-rasist”, ”brunråtta” eller nåt annat i försök till hetsande! Såna urvattnade epitet har snarare blivit ett ”kvitto” på att man tillhör den ständigt ökande delen av befolkningen, som har den analytiska förmågan att kunna definiera vilka Sveriges allvarligaste problem är, och därmed röstar på SD för en förändring!

  Gillad av 1 person

 10. Gösta Johnsson skriver:

  Mycket bra skrivet, analyserat och förklarat. SD är ett parti som värnar om Sverige, dess folk och nationen. Att kalla de som gillar SD och SD´s partprogram för nazistiskt har totalt missuppfattat läget och läst partiprogrammet slarvigt eller inte alls.
  Om inte de andra partierna slutar med svartmålningen av SD kommer partiet att bli största parti med uppemot 30 % av rösterna redan 2018. Även om de nu besinnar sig och håller fakta främst och slutar med svartmålningen kommer SD att bli kvar på en stabil hög nivå valet 2018 därför att de har rätt i det mesta av sin argumentation och har också de bästa förslagen för att rätta till den illavarslande situation 7-klöverpartierna har försatt vårt land i.
  Heja Jimmie-fortsätt din raka och verklighetsförankrade politiska linje.

  Gillad av 2 personer

 11. j2krebs skriver:

  Tack för en fin reflektion kring debatten i stort och PK i synnerhet. Att likna dagens skeden som inledning till en historisk förintelse, som debatten i expressen tycks, är dock alltför absurd. För mig ligger en annan aspekt närmare den tiden, runt 1920-talet, och det är den gryende demokratins (tysk) misslyckanden hos partier som valdes att sköta regerandet. Mumlandet i vårt lands regering lutar betänkligt åt det hållet faktiskt men här finns bättre val att se fram mot.

  Gilla

 12. dolf skriver:

  Jag är rädd för nazister på ungefär samma sätt som jag är rädd för Hells Angeles, de är våldsamma och farliga personer som man helst vill undvika att möta och stöta sig med. Men jag är inte det minsta rädd för dem som politisk kraft.
  Jag är däremot politiskt rädd för dagens styrande vänster. Det synes mig fullt möjligt att den åsiktsstyrning och propaganda som förekommer i vårt samhälle snart kommer att övergå i ett totalitärt samhälle av klassiskt öststatssnitt. Det förtjänar att upprepas: Stalin var en större massmördare än Hitler.

  Det är oerhört viktigt att vi tillvaratar överlevarnas historiska vittnesbörd, men vi får inte bli så blinda att vi tar allt de säger som gospel. Specifikt skall vi akta oss för att se dem som auktoriteter eller sanningsvittnen vad gäller dagsläget. Det fåtal överlevare som finns kvar i sverige torde alla vara runt 90 år gamla. Jag antar att även före detta koncentrationslägerfångar kan bli senila. Och de tillhör en generation som på det hela taget, vågar jag påstå, är internetanalfabeter. Det ser med största sannolikhet världen genom SVT och den svenska dagspressen utan någon som helst motbild. Ta vara på deras vittnesmål innan det är för sent, det är gult värt. Men deras nutidsanalyser kan i mångt och mycket förpassas direkt till papperskorgen.

  Det råder inte heller ett konsensus bland överlevare. Jag rekommenderar Ann Heberleins samtal med Leo Kramár, efter 14.45:

  (om inbäddningen inte fungerade: https://youtu.be/ZOOvgFCaYmY?t=885)

  Gillad av 2 personer

 13. Göran skriver:

  Svenska nazister föraktar SD. Kanske socialdemokraterna har mer förbindelser med nazister eftersom det var smeknamnet på Tyska socialdemokratiska arbetarpartiet och inte på Tyska nationalsocialistiska partiet. Glöm inte bort att svenska socialdemokraterna ville se Adolf Hitler som pristagare av Alfred Nobels fredspris. Och var kommer tanken om ”folkhemmet ifrån”?

  Gilla

 14. ramonafransson skriver:

  Vad det gäller invektiv som kastas ut från vänster till höger bryr jag mig inte. Jag har i sex års tid läst på om Islam, vilket jag inte ens visste vad det var för en religion för cirka tio år sedan, men nu vet jag och det är något som INGEN av de så kallade ”godhetsapostlarna” diskuterar, debatterar och allra minst vågar kritisera, vilket jag finner huvudlöst. Allt som det tjatas om i det oändliga är SD, och även om jag inte röstar på dem, är jag totalt ointresserad av detta evinnerliga babblandet om deras politik, vilken jag också likt andra partiers politik läst på om.
  Så vad svensk nationell media trumpetar ut om SD är färglöst och ointressant.
  Bra inlägg! Tack för det!

  Gilla

 15. P I Persson skriver:

  Intressant perspektiv.

  Jag tar fullständigt avstånd från SD och bekämpar deras politik så gott det går. Men att jämställa Åkesson med Hitler är inte seriöst. I partiets undervegetation kan det finnas en del hitlerliknande personer men inte hos partiledaren.

  Som Olof Palme sade, man måste vara varsam med orden. Annars förlorar de sin betydelse.

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   PIP
   Varför?

   SD är i många stycken som S före Palme, ett välfärdsparti,
   men med en företagsvänligare attityd.

   Dessutom motståndare till socialistisk indoktrinering!

   Vill Du leva under Sharia Lag, kvinnoförtryck mm

   Gilla

   • P I Persson skriver:

    Därför att jag är socialist och inte borgerlig, internationalist snarare än nationalist. Du får nöja dig med att jag inte håller Åkesson för att vara någon Hitlers like !

    Gilla

  • Hedvig skriver:

   P I Persson 26 juni, 2017 at 10:54

   ”Därför att jag är …………… internationalist snarare än nationalist.”

   Har du tänkt på att grunden för demokrati är just nationalstaten?
   – Men du försvarar kanske inte demokratin?

   Gilla

   • P I Persson skriver:

    Nåja. Jag är ju inte emot en sund uppskattning av det egna landet så länge det inte drabbar andra. Men nationalismen har lett till två världskrig.

    Gilla

 16. Hanna skriver:

  Jan-Olof har rätt i att ju längre tid som går blir händelser ”historiska”. Många 70-talister åker med sina barn eller vill att hela barnens klass skall göra studiebesök i Auschwitz. Jag tror inte att våra barn har samma känsla för eller upplevelse som oss 40 + av andra världskriget.Det blir något i mängden av saker som hänt istället för det där avskräckande ”aldrig mer..”

  Gilla

 17. Pär Engström skriver:

  När Ann Heberlein i boken ”Den banala godheten” jämför svensk invandrings- och integrationspolitik med Adolf Eichmanns (och andras) agerande under andra världskriget hyllas denna jämförelse av såväl skribenter som av kommentarer på denna blogg.

  I denna artikel slås det dock fast att ett svenskt parti, Sverigedemokraterna, absolut inte får jämföras med nazistisk politik under andra världskriget.

  Hur vore det om båda sidor (höger-vänster, nationalister-globalister, sekulära-religiösa etc.) kunde hålla sitt till sakfrågor och inte göra överdrivna jämförelser.

  Gilla

 18. Lennart Bengtsson skriver:

  Att jämföra Jimmie Åkesson med Hitler och SD med den tyska nationalsocialismen är fullständigt absurt. Inget kan vara mer missvisande. Den tyska nationalsocialismen var en livsfarlig och mäktig rörelse som var ett veritabelt hot mot hela den civiliserade världen. Det enda som i vår tid kan komma i närheten är IS. Eller ett USA, Kina eller Ryssland som helt skulle spåra ur.

  SD och Jimmie Åkesson är ett beskedligt och oskyldigt svenskt parti som drömmer sig tillbaka till en tid då den svenska nationen var en enhet och där alla kände tillhörighet. SD vill i så stor utsträckning som möjligt försöka återskapa en tid som många romantiskt längtar tillbaka till ungefär som alla de som drömmer om ett Sörgården eller en Bullerby.

  Dessvärre är detta knappast möjligt i en värld som genomgår en våldsam globalisering och detta på både gott och ont. Hur skall de små men sofistikerade länderna i en välskött Europa förhålla sig inför en gigantisk anstormning av mestadels outbildade människor från sönderfallande stater i Afrika och Mellanöstern där ingenting förefaller fungera. Hur skall detta bäst bemötas?

  SD försöker åtminstone i likhet med flera europeiska länder bromsa denna process så att folkströmmen ändå hjälpligt skall kunna hanteras medan övriga partier i passivitet, oförstånd och oförmåga bara tittar på med tom blick.

  I stället för att gemensamt ta sig an problemet letar media och politiker upp SD- partister som i ungdomligt oförstånd och i fyllan och villan klätt ut sig med gamla nazistsymboler. Vilken vuxen ansvarsfull människa kan bry sig och ta detta på allvar? Det förtjänar ju inte ens beteckningen pseudoproblem.

  Det som är det stora problemet är att de sk ansvarsfulla politikerna inte gör något utan beter sig som okunniga tonåringar. Det är detta som medierna borde koncentrera sig på och kritisera.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Den postmoderna socialismen och dess parasitiska strutssyndrom är ett precis lika stort hot mot mänskligheten som någonsin de tidigare socialistiska försöken, t.ex. kommunism, stalinism, socialdemokrati, maoism, fascism eller nationalsocialism. Bara för att alla dessa tidigare försök misslyckades och stoppades, om än till ett ofantligt högt mänskligt pris i form av död och lidande, så är det inte säkert att vi kommer att kunna skydda och försvara oss denna gång.

   Underskatta inte hotet mot vårt samhälle och ditt eget liv som den postmoderna socialismen utgör! Det som lärs ut på Södertörns lekskola måste entydigt jämställas med horoskop och astrologi! Dess avsikt är att åsamka död, förstörelse och lidande! Dessa skolor måste stoppas och de som hjärntvättats där omskolas!

   Den vetenskapliga metoden fungerar och är sann.

   UPP TILL KAMP!

   Gillad av 1 person

 19. Strix skriver:

  Vi tackar både Jan-Olof och Patrik för att inlägget fick komma till del.
  Det är ju knappast Hanna Stjärnes väl och ve ni värnar om.
  Nyfiken på hur hon tänker bestraffa detta odygdiga tilltag?

  Gilla

 20. lasse4u skriver:

  Nu ser jag ingen Hitler wannabe i Åkesson, inte heller i Löfven eller Björklund även om de kanske skulle kunna ha potential men den där Lööf däremot har något svårtolkat lömskt i blicken.

  Att anklaga den växande delen av väljarkåren för att vilja ha nazism har inte fungerat hittills och kommer inte att göra det i nästa val heller. Folk är missnöjda med den förda invandringspolitiken och det finns i praktiken bara ett alternativ då, även om de inte delar allt av SD:s politik i övrigt.
  Det hela framställs som om befolkningen i Sverige inte skulle ha rätt att bestämma vilken invandringspolitik det ska föras i landet.

  Det är en mycket märklig bild av svensk invandringspolitik som ER framställer. Västvärldens generösaste invandringsland får en bildlig pungspark därför att man bromsat en aning när de stora problemen med i praktiken ohämmad invandring visat sig.
  Tydligen har Sverige ingen rätt att värna den befolkning som bor här.

  ”De har lyckats sätta sin politik på agendan och tvingat andra partier att förhålla sig till denna. Invandringen, som är och alltid har varit nödvändig för Sverige, har blivit ett problem och ingenting annat. /…/ Sverigedemokraterna har tvingat fram en attitydförändring, bort från den anda Raoul Wallenberg och de vita bussarna verkade i, till snålhetens och den stängda dörrens filosofi /…/ väljer vi att försvåra invandring så mycket det går, istället för att utfärda skyddspass och hämta hit så många som möjligt.”

  En mycket märklig beskrivning av verkligheten. En oförskämt fräck beskrivning av landet som har och haft på alla sätt ett generöst mottagande med många förmåner.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.