Vila i frid, Humanistiska Stormakt!

Helena Edlund

När Rakhmat Akilov kraschade lastbilen in i Åhléns parfymavdelning, hade han inte bara krossat kroppar och människoliv. Han hade också en gång för alla krossat bilden av en fungerande svensk migrationspolitik.

Klockan 14.53, fredagen den 7 april 2017, kastades Sverige in i utvärderingsfasen av ett gigantiskt nationellt experiment som syftat till att skapa en ”humanistisk stormakt” genom generös flyktingmottagning, unika pull-faktorer och i princip öppna gränser.

Redan dagar efter terrorattentatet kom alltmer information som pekade i en och samma riktning: Sverige har ingen koll. Myndigheterna har ingen kontroll på hur många som befinner sig olagligt i landet, vilka de är eller vilka som är verkliga hot mot andras säkerhet. Det saknas resurser för att identifiera, lokalisera och avvisa de som ska utvisas och över 12 000 personer har gått under jorden. Det faktiska antalet individer som befinner sig olagligt i landet är dock okänt, men det handlar förmodligen om hundratusentals individer.

Berusade av en ideologi som präglats av kravlöshet, naivitet och verklighetsflykt har tjänstemän och politiker agerat utifrån aktivism snarare än ansvar. Systemet har tickat på, smörjt av vackra ord och målsättningar. Men arbetet för att skapa ett Utopia har präglats av den inställning som i militära kretsar brukar förkortas GDSGD.

”Går det så går det”.

Nu gick det inte längre.

Efter år av bortförklaringar, relativiseringar och demonisering av samtliga kritiska röster, så gick det inte längre. Morden på Drottninggatan är svensk migrationspolitiks Waterloo. Det system som under decennier försvarats alltmer frenetiskt av samtliga partier förutom SD har visat sig ha varit ett gigantiskt misslyckande.

Vinden har vänt, och den vände snabbt.

Det vi nu bevittnar, är ett politiskt kappvändande av aldrig skådat slag. Det är ironi i den högre skolan att de politiker som vill hålla Sverigedemokraterna utanför terrorismdiskussionerna plötsligt hörs upprepa exakt samma argument och ståndpunkter som Kent Ekeroth sedan 2014.

Samma M som stoppade Reva, kräver nu ökade kontroller av illegala invandrare. Samme Gustav Fridolin som krävt flyktingamnesti för papperslösa, kräver nu utvisning av papperslösa. Samma Anna Kinberg Batra som sedan regeringen Reinfeldt motsatt sig ökade resurser för att utvisa personer som befinner sig illegalt i landet, kräver nu att personer som befinner sig illegalt i landet ska utvisas. Samma Aftonbladet som för mindre än ett år sedan beskyllde Ebba Busch Thor för ”unken nationalism” när hon talade framför svenska flaggan, hyllar nu Stefan Löfven eftersom han talat framför en svensk flagga. Samma Annie Lööf som motsatte sig identitetskontroller vid gränserna, menar nu att de som befinner sig illegalt i landet skulle ha utvisats. Samma sjuklöver som tidigare motsatt sig kriminalisering av engagemang i terrororganisationer vill nu (med undantag av V) kriminalisera engagemang i terrororganisationer. Så kan vi hålla på i oändlighet.

En intressant detalj är att media, tjänstemän och politiker nu plötsligt börjat nämna det faktum att de så kallat ”papperslösa” befinner sig illegalt i landet. Det är en viktig signal som tyder på ett tillnyktrande, om än under schavotten.

Tyvärr kom uppvaknandet för sent. För sent för de fyra personer vars liv togs ifrån dem, för sent för deras familjer och för sent för Sverige.

Den Humanistiska Stormakten dog på Drottninggatan, en fredagseftermiddag i april. Nu väntar ett smärtsamt och smutsigt arbete för att städa upp i dödsboet och fördela arvet.

109 reaktioner på ”Vila i frid, Humanistiska Stormakt!

 1. annagustin2@gmail.com skriver:

  Alla vi som är upprörda och arga över hur våra så kallade folkvalda sköter om vårt samhälle, eftersom det är det uppdrag de missköter…ALLA VI, vi kan inte bara vara arga! Vi måste ju också föreslå en ny riktning. Om vi inte gör det ….hur ska några annars våga gå upp på bryggan och lägga om kursen?

  Alla tänkande mäniskor idag måste ju se att vi behöver ett nytt demokratiskt/politiskt SYSTEM.
  OCH….ett nytt ekonomiskt SYSTEM…ett som arbetar i harmoni med naturlagarna – inte som idag….arbetar på ökad rovdrift av vår enda planet (ökad tillväxt).

  Vi kan inte bara vara arga…vi måste också göra något OM något ska vara möjligt att ändra 2018. Personligen kan jag bara se ett litet frö i Direktdemokraterna…och alla vi som inte står ut med dagens klättrare i det politiska etablissemanget – bör hjälpa till att uppmana människor att fundera över att hjälpa till att bygga ett nytt SYSTEM.

  ”Turn away from the King” säger ekonomen David Korten….han menar då att vi ska vända oss bort från systemet som vi har. Om alla längst ner i pyramiden börjar kliva bort från sin plats – då rasar pyramiden.
  DET är vad som behövs nu.

  Gilla

 2. Marcus skriver:

  Svenskarna är ett nyktert folk, låt vara lite sena på att reagera på olika saker. Efter attentatet på Drottninggatan har tillnyktringen gått lite fortare. Svenskarna visade med all önskvärd tydlighet att hatet inte blev eftermälet, vilket högerextremisterna hade hoppats på.
  Nu behöver Sverige nästa våg av tillnyktring – och det är att rösta bort SD och andra sverigehatare, d v s de som inte tycker att Sverige är värt att försvara och leva i.

  Gilla

 3. Kristen på mitt eget lilla vis. skriver:

  Varför rösta bort SD dom hatar inte Sverige. Dom vill ju ha ett bra Sverige.Reinfeldt är väldigt tyst nu.Öppna era hjärtan fick vi skit för. Vi varit alldeles för mesiga,tramsat med alla som kom hit och utnyttjade vårt system med bidrag.Inför att muslimer får barnbidrag för endast 3 barn,så kanske dom håller igen på produktionen.Det är ju muslimer som föder flest barn enligt barnmorskorna. Dessutom uppfostras muslimska barn att kvinnliga lärare kan dom behandla och säga fula saker till.Lärarna vågar inte säga något till dem,rädda att missta jobbet.Bort med MP värdelösa Fridolin,riktigt mesig. S kan klara sig bättre utan dom.Tack för ordet. Kickan.

  Gilla

  • Göran skriver:

   Kan även vara så att KD-politikern väckte idéen om att köra en lastbil på Drottninggatan hos den person som nu gjorde det. Vem vet?

   Gilla

 4. Maria skriver:

  Jag förstår din retorik men det är för min del rätt smaklöst att använda Akilovs attentat och hans uppehållsstatus som ett slagträ i debatten om migrationspolitik.
  Nej, det har inte fungerat perfekt såklart. Strukturen och organiserandet av mottagandet av främst asylsökande har inte varit bra. Samhället har överbelastats och Migrationsverket tillsammans med andra ansvariga myndigheter har inte hunnit med.
  Det är lätt nu för politiker att vända kappan efter vinden och upprepa sådant som andra sagt tidigare, för nu finns det tillfälle att få opinionen med sig. Men är det hundra procent rätt för det?
  Var kommer de resurser att tas ifrån för att kunna hitta och genomföra utvisningen av de tusentals papperslösa som finns i Sverige?
  Och kommer det göra någon skillnad?
  Som sagt, att använda Akilov med hans bakgrund som papperslös och nu terrorist för att rättfärdiga jagandet av personer på flykt är smaklöst.
  Taimour Abdulwahab al-Abdaly blev svensk medborgare nästan 20 år innan han smällde sin bomb på Drottninggatan 2010. Det hade ingen heller kunnat förutse, lika lite som att Akilov skulle begå det här brottet.
  Om vi ska tala om skärpta lagar och bättre kontroll av immigranter, då måste vi göra det utan att blanda in dessa terrorattacker.
  Vi kan inte börja agera i affekt, bli rädda för invandrare oavsett om de är flyktingar eller medborgare eller allt däremellan. Det leder ingenvart. Det leder definitivt inte till någon sansad debatt om migration.
  Det finns många skäl till att se över migrationspolitiken men det är riktigt lågt att använda Akilov som ett argument för striktare kontroll.

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   Jag förstår sannerligen inte din retorik, Maria. En ”papperslös” individ är enbart på flykt undan den svenska rättvisan, genom att uppehålla sig i landet illegalt.

   Gilla

  • Jonas Nilsson skriver:

   Bra med någon röst som frågar sig vilka som ska ta ansvaret. Rätt att peka på ansvariga politiker som gett sken av ett Sverige som skulle ha förmåga att öppna sina hjärtan. Rätt att peka på sådana som hjälper asylsökanden som generellt behandlas dåligt av migrationsverket. Vi hade nyss ganska stora demonstrationer som menade att man inte stod ut med hur ensamkommande behandlades. De tystnade/s plötsligt. Politiker svänger som vindflöjlar, bra med dem som inte vänder ryggen för att opinionsvindarna svänger. Dåligt att inte peka på hur illa polismakten i landet funderar. Polisens arbete bygger inte på kärlek utan på att vi tror att det finns något som i grunden är rätt och fel och att denna insikt spärrar för våldsverkarna och tystar hänsynslösa människor. Käft.
   Att inte fatta att Sverige försöker vinna poänger på en idiots illgärning är närapå brottsligt. Tänk om vi hade ett rättsväsende som straffade ansvariga. Det har vi inte. Nu blir det en ”påföljd”. Hårdaste domen vore att skicka tillbaks honom. Det vore att praktisera dödsdom. Det kanske åtminstone kan bli något av ett etiskt dilemma för svensk domstol som annars är värderingsfri??

   Gilla

  • Hedvig skriver:

   @ Maria 17 april, 2017 kl 15:42

   Det går inte att hitta ett enda sakskäl i din argumentation till, att Sverige skulle behålla den okontrollerbart stora invandring vi haft under senare år. Notera att det bara är en liten minoritet av all migration till Sverige de senaste åren, som har flyktingskäl. Flertalet är ekonomiska migranter.

   – Varför ska vi behålla migranter som fått avvisningsbeslut och sedan gått under jorden? – Svara på det!

   – Varför skulle vi INTE utvisa alla illegala migranter? – Svara på det!

   – Varför skulle inte terrorism vara ett skäl till utvisning av migranter? – Svara på det!

   Gilla

   • Maria skriver:

    Hej Hedvig.
    Jag tror du har missförstått det jag skrev, jag kanske var otydlig?
    Ingenstans i min text skriver jag att vi ska behålla migranter som fått avvisningsbeslut eller inte verkställa sådana beslut. Jag har inte heller påstått att terrorism inte skulle vara ett skäl till utvisning.
    Jag håller ju med om att migrationspolitiken inte har fungerat som den ska samt att de myndigheter och verkställande organ vi har i landet är grovt överbelastade och/eller har för lite resurser för att möta behoven.
    Det jag dock värjer mig emot i denna nyuppblossade debatt är att människor både till höger och vänster använder Akilov som ett skräckexempel på hur ”fel” vårt mottagande och processande av invandrare till Sverige har sett ut.
    Det är lågt att använda honom som ett argument.
    Det finns ju vettiga, rationella och icke-känslostormande argument att använda istället.
    En del av mig ställer mig ändå frågande till huruvida ett nytt slags jagande á la REVA eller liknande faktiskt skulle leda till något vettigt eller ej.
    Det kanske var det du reagerade på i det jag skrev, min undran om det faktiskt skulle göra någon skillnad i det stora hela – att jaga papperslösa? Att jag ställer frågan är inte detsamma som att jag säger att vi inte ska göra det ena eller det andra. Jag ställer bara en fråga.

    Jag är ingen expert på det här området och utger mig inte heller för att vara det. Däremot anser jag att det är extremt viktigt att vi som land nu inte går igång på sådan här känslostyrd retorik i en debatt om migrationspolitik, utan att vi faktiskt vrider och vänder på sakfrågan tills vi hittar en genomförbar och human lösning. Båda sidorna har ju faktiskt bra poänger. Det är självklart inhumant att utvisa lidande människor tillbaka till ett land där de möts av säker död samtidigt som det självklart är ohållbart att Sverige ska kunna ta emot alla med öppna armar.
    Det är upp till experterna att lösa den knepiga ekvationen.

    Gilla

   • Hedvig skriver:

    @ Maria 18 april, 2017 kl 01:03

    Tack Maria för ditt långa svar på mina uppfordrande frågor! Trots dina ansträngningar märker jag att vi ändå åsiktsmässigt står långt ifrån varandra. Varför?

    Vi är överens om att den svenska migrationspolitiken har gått över styr. Och därmed också integrationspolitiken. – Att vi hamnade i den här sitsen går långt tillbaka i tiden och beror framför allt på att våra styrande politiker både till vänster och höger, lurat oss (sina väljare) att vilja ”öppna våra hjärtan” och ”riva alla murar” och därmed ta emot så många migranter, att vårt välfärdssystem nu håller på att braka ihop, vår sekulära demokrati ser ut att tyna bort och vår samhällsfred är på utgående.

    Till det kommer att vi inte längre kan lita på den ”tredje statsmakten”, public service och ”PK-media” som inte längre förser oss med saklig och adekvat samhällsinformation. Vi måste vända oss till alternativa medier, bloggar, för att få veta sådant som våra media döljer för oss.

    Frågan är om du känner till det? För om du följt den fleråriga samhällsdebatten i alternativa sociala medier, tror jag nog, att dina slutsatser varit rätt annorlunda än nu.

    Jag förstår t ex inte varför du kallar illegala migranter för papperslösa, bara för att de slängt sina pass och övriga identitetshandlingar?
    Jag förstår inte att du kan tycka att det är ”lågt”, ”smaklöst” att vi i Sverige kräver att staten gör sitt yttersta för att skydda oss mot terrordåd. Att migranter som kommer till Sverige och visar sig sympatisera med IS eller andra terrororganisationer, ska utvisas.

    Läs gärna Anne Heberleins artikel ”Efter terrordådet på Drottninggatan …

    https://ledarsidorna.se/2017/04/efter-terrordadet-pa-drottninggatan/

    Och ledarskribenten Ivar Arpis artikel ”Kan IS-sympatisörer arbeta på Migrationsverket?” i dagens SvD

    https://www.svd.se/kan-is-arbeta-pa-migrationsverket/om/terrordadet-i-stockholm

    Gilla

   • Hortensia skriver:

    Bra länkar, Hedvig! Mer nyttig läsning från Merit Wagers omfattande blogg:

    ”Här är några, i sammanhanget mycket få, påminnelser om vad miggorna i tusentals berättelser och rapporter skrivit genom åren. Bara så att läsarna förstår att allt – allt! – har varit känt länge. Notera datumen för varje inlägg och läs dem gärna i sin helhet. det har massor av politiker och journalister och andra gjort redan när de skrevs. Men inte reagerat, inte agerat.”

    http://meritwager.nu/allmant/nagra-paminnelser-fran-10-ar-tillbaka-nu-nar-yrvakenheten-borjar-sticka-upp-sin-nuna/

    Gilla

   • Hedvig skriver:

    @ Hortensia 18 april, 2017 kl 21:54

    Tack Hortensia för att du påminner oss om Merit Wagers alltid kunniga och ansvarsfulla röst! Hennes blogg och hennes böcker är ovärderliga för alla som vill hålla sig uppdaterade om vår migrationspolitik.

    Lyssnade nyss på en viktig och intressant intervju på Ledarsidorna.se där S-bloggaren Johan Westerholm intervjuar Fredrik Antonsson i en samtals serie som JW kallar Konfliktzon och som fokuserar sociala medier som politisk arena.

    https://ledarsidorna.se/2017/04/konfliktzon-ett-samtal-om-sociala-medier-som-politisk-arena/

    Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Himla grunna grabbar, kasta koskit på min tjej!

   Vilka andra effekter av invandringen skall vi bortse ifrån?

   Fungerar din princip på andra områden också, skall t.ex. skatteverket bortse från särskilt höga inkomster, eftersom det är så otypiskt och drar in så lite stålar? Fribelopp från och med en mille om året? Och varför skall vi ge fortkörningsböter till Porscheägare? De kan väl i fridens namn få slippa undan!

   Gillad av 1 person

  • Realism skriver:

   @Maria, jag blev riktigt illa berörd av i stort sett allt du skrev i din kommentar
   Risken för terrorattacker såsom den på Drottninggatan är väl i allra högsta grad ett relevant argument för striktare kontroll och BETYDLIGT skarpare lagar i migrationspolitiken??!!
   Har du någon aning om hur många som Akilov som befinner sig här?? Skulle inte tro det. Men det finns extremt goda skäl till att börja se till att de är så få som möjligt, och det är ju självklart att de som vistas här illegalt ska ut ur landet snarast möjligt. .

   Gilla

  • Fredrik S skriver:

   Vadå ”Papperslös” ?? Lägg detta förljugna nysvenska språkbruk på skräphögen en gång för alla och var ärlig och skriv vad det handlar om, nämligen illegala migranter. ”Illegal” betyder ”olaglig” och att den som uppehåller sig i ett land efter att ha fått avslag både av Migrationsverket och Migrationsdomstolarna begår ett brott och ska drabbas av de lagliga konsekvenser som normalt gäller i en rättsstat. .Är detta så svårt att förstå ?.

   Gilla

  • Göran skriver:

   ”Var kommer de resurser att tas ifrån för att kunna hitta och genomföra utvisningen av de tusentals papperslösa som finns i Sverige?”

   Mycket enkelt! Resurserna tas via att man inte ger invandrare några bidrag. Då kan vi slänga ut de som inte ska vara i Sverige och de som vill vara kvar kommer att integrera sig väldigt snabb om de vill överleva.

   Gilla

 5. Hanna skriver:

  Det värsta är att ju längre tiden går kommer ”tillnyktringen” av våra politiker att stanna av. Och nästa gång det sker ett nytt attentat kommer samma krav upp på bordet igen -ett tag! Tänk på det när ni röstar nästa val 2018!

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   Den skillnaden är jag helt övertygad om att Helena känner till, Q, och Sverige står, enligt min mening, nu obevekligen inför en vanstyresframkallad humanistisk katastrof…

   … enkom p g a att fartblinda, skattestinna sjuklöverpolitiker ville glänsa lite extra och självsvåldigt valde att locka all världens hugade migranter till vårt, dittills, hyperhumanitära rike.

   Vila i frid, humanistiska stormakt. Nu återstår enbart svenskarnas vanmakt och ett oöverstigligt skuldberg.

   Gilla

 6. gmiksche skriver:

  @ Maria till Hedvig.
  ”Det är upp till experterna att lösa den knepiga ekvationen”. Samma experter som ställt upp ekvationen? Du milde…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.