Imamer undergräver respekten för svensk lag

Mohamed Omar

Den populäre ekonomen Tino Sanandajis bok Massutmaning blev en osannolik kioskvältare. Vem hade kunnat tänka sig att en bok full av grafer och tabeller skulle hamna högt, till och med etta, på topplistorna? Det om något är en indikation på hur invandringsfrågan engagerar i vår tid.

För det är vad boken i allt väsentligt handlar om: hur de senaste decenniernas invandringspolitik har påverkat Sverige. Bokens inledning är särskilt intressant för mig. Där skildras en tragisk scen som utspelade sig på min gata sommaren 2016.

Från 2005 fram tills 2016 bodde jag nämligen på Bandstolsvägen i problemområdet Gottsunda utanför Uppsala. I folkmun: Banditvägen i Brottsunda. ”Gottsunda”, skriver Sanandaji, “är ett typiskt invandrartätt utanförskapsområde – ett av de områden som ofta skildras i nyheterna i samband med oroligheter, stenkastning och bilbränder.”

Sanandaji berättar om ett upplopp som brutit ut i stadsdelen fredagskvällen den 15 juli 2016.

Värstingungdomar tände eld på soptunnor och kastade sten. Tidigt på lördag morgon fick Rosendals brandstation ett samtal. Det brann på Bandstolsvägen 38.

Insatsledaren hade fattat beslut om att brandkåren inte fick åka in till Bandstolsvägen utan poliseskort. Det var för farligt med alla värstingar som härjade. Därför inväntade brandbilen de fem-sex polisbilar som skulle eskortera brandbilen till adressen.

När konvojen närmade sig den brinnande lägenheten skedde ytterligare en fördröjning. Brandbilen var tvungen att stanna för att polisen ska kunna gruppera sig och försvara den mot värstingarna. Sträckan på tre kilometer som normalt tar mindre än tio minuter att åka tog denna kväll mer än 25 minuter.

När brandmännen kom in till lägenheten hittar de en livlös person på golvet. Det var en äldre, rullatorbunden man. Den direkta orsaken syntes vara rökförgiftning. Han hade kunnat räddas om brandbilen inte blivit fördröjd.

Samtidigt förnekar vissa att vi har no-go zoner i Sverige! Vad ska man kalla ett område dit brandkåren inte kan ta sig utan poliseskort?

Upploppen upphörde inte efter det tragiska dödsfallet, utan fortsatte i ytterligare tre kvällar och nätter. Och som sagt, jag såg allt från mitt fönster. Jag såg hur polisen blev omsvärmad av värstingar och utsatt för stenkastning. Jag såg de brinnande soptunnorna.

Och jag tänker göra som Örebropolisen Peter Springare: säga som det är. De som bråkar på Bandstolsvägen heter inte Kalle och Johan. I Sanandajis bok Massutmaning hittar man siffrorna. Utrikes födda står för ungefär 17 procent av befolkningen och andra generationens invandrare för ytterligare 5 procent. Trots detta utgör utrikes födda 53 procent av de med långa fängelsestraff, 54 procent av de arbetslösa och mottar 60 procent av de utbetalda socialbidragen. 76 procent av medlemmarna i kriminella gäng har invandrarbakgrund.

Så ser verkligheten ut. För många är detta bara siffror. Jag kunde se det med egna ögon under mina 13 år på Bandstolsvägen. Jag träffade värstingarnas föräldrar och släktingar, ibland värstingarna själva, i moskén.

Värstingarna är långt ifrån några goda muslimer. De dricker och knarkar. De sparar sig inte fram tills bröllopsnatten. Men de är ofta stolta muslimer, kanske med tanken att de någon gång ska bättra sig. Det är inte heller så att imamen står och uppmanar dem att kasta sten på polisen. Snarare tvärtom, imamen vill att ungdomarna ska sköta sig – plugga, be sina böner och hålla sig nyktra.

Men samtidigt hjälper imamerna till att undergräva respekten för svensk lag. För i de moskéer jag har varit får man lära sig att svensk lag är “svenskarnas lag” och att muslimerna har en annan lag som heter sharia. Det är sharia som är den riktiga lagen.

Den holländske sociologen Ruud Koopmans undersökte i en studie från 2013 attityderna hos självidentifierade muslimer från Turkiet och Marocko i Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Belgien, Österrike och Sverige. 43 procent av de svenska muslimerna tycker att muslimer borde återvända till islams rötter, 67 procent tycker att det bara finns en tolkning av islam och hela 52 procent anser att det är viktigare att följa islamiska lagar än lagarna i Sverige.

När vi försöker förstå varför man gör upplopp i förorter med hög andel utomeuropeiska invandrare kan vi inte bara titta på socioekonomiska faktorer. Det finns andra saker som kan spela roll, till exempel vad man har för inställning till det icke-islamiska majoritetssamhället. Är det svenskarnas lagar eller våra lagar?

32 reaktioner på ”Imamer undergräver respekten för svensk lag

 1. Kim skriver:

  Ja, så ser verkligheten ut och alla försök att åtgärda problemen har hittills varit verkningslösa. Ju mer mångkulturellt det mångkulturella samhället blir, desto större problem får vi. Är det inte dags att sätta punkt, erkänna misslyckandet och begrava den misslyckade ideologin?

  Gillad av 1 person

 2. Nyktergalen skriver:

  Man tar seden med sig dit man kommer
  Hur många svenska turister respekterar o följer lagen om förbud av alkoholförtäring på nationella högtidsdagar i Thailand ??

  Gilla

  • Hans E. Jonsson skriver:

   Då kan jag berätta för dig att de thailändska myndigheterna inte alls önskar att de så inkommstbringande turisterna skall avhålla sig från alkoholförtäring på de nämnda dagarna.
   Det är därför de stora turisthotellen tillhandahåller alkohol alla dagar. Inga problem, sup på bara kära turister. Så länga era slantar rinner ner i våra kassor är det bara att köra.
   Prostitution är ochså förbjuden i thailandsk lag, trots det gör myndigheterna mycket litet för att stoppa den. I turistområden pågår den helt öppet.

   Gilla

   • Det röda pillret skriver:

    Sedan är det viss skillnad på å ena sidan turister som trots allt betalar för sig och, å andra sidan, så kallade flyktingar, som kommer hit och bor och äter gratis utan att, i de allra flesta fall, någonsin betala notan till sina alltför generösa värdar.

    Gilla

  • dolf skriver:

   Hur många svenska turister känner till lagen om förbud av alkoholförtäring på nationella högtidsdagar i Thailand? För att inte tala om, hur många svenska turister känner till vilka dagar som är nationella högtidsdagar i Thailand?
   sverige har kulturellt starkt influerats av de anglosaxiska länderna och ja må känna till Guy Fawkes Day i Storbritannien och dagar i USA som St Patrick’s Day och Groundhog Day, men jag har ingen som helst aning om när på året dessa dagar infaller, mer än att jag vet att Groundhog Day är sen vinter eller tidig vår.

   Gilla

 3. Ove skriver:

  Jag såg på avpixlat att muslimerna nu funderar på att organisera sig politiskt, kanske de ser tiden som mogen, att de är tillräckligt många och inte behöver gömma sig i Mp, S, M och de andra längre. Vi vet alla vad de är efter, och det är inte ett reformerat islam, de vill ha sharia men vår levnadsstandard, en möjlighet endast om vi är deras slavar, vilket man kan säga att vi är när gamla människor som jobbat hela livet har mindre att leva på än nyanlända åldringar. Vi är redan via skattesystemet muslimernas slavar. Konstruktionen är naturligtvis inte hållbar, eller hemska tanke, kanske ändå. Med svenskarnas fårmentalitet så undrar man, och i Malysia så är det muslimer som styr alltmedan kineser och andra är de ekonomiskt mest produktiva. Så svenskarna kanske kommer tycka att det är häftigt att betala skatt så att muslimerna kan låta bli och istället utöva sin inte så töntiga kultur utan midsommarstång. Eller så gör vi revolt.

  Gillad av 3 personer

 4. Gunilla skriver:

  Redan Fatimes manliga släktingar förklarade, till sitt försvar!!, i rättegångarna att de hade konflikt mellan olika lagar!!. I Sverige gäller svensk lag, och inget annat!!. Men det är ju politikerna och mediaetablissemanget själva som tillåtit olika lagrum och parallellsamhällen att utvecklas. Man tillämpar ju heller inte de lagrum som finns. Nu anser Löfven det ‘avskyvärt’ att flickor föses till bakre ingången i skolbussen till den muslimska friskolan. Det är ju hans egen politik som lagt ut röda mattan för denna religiösa segregationspolitik och dessa religiösa ‘segregationsskolor’. För föräldrarna sätter ju sina barn i dessa skolor just för att de inte ska bli del av det svenska samhället. Och skolan har som mål med sin verksamhet att ‘inskola’ nya generationer ‘förändringasoldater’ i Sverige. Nu ljuger skolan om att de inget visste om skolbussen, likadant som de ljög för ett år sedan när de hävdade att det var barnen som ville ha separat undervisning. Och vem säger att nu, bara för att man sagt att alla barnen ska gå i fram i bussen att de ändå inte sitter åtskilt inne i bussen?. Stång skolan idag. Att imamerna predikar illojalitet mot det land som tog emot dem och föder dem är ingen överraskning och inget annat än landsförräderi. Men ändå framhärdar etablissemanget att skydda aktivitererna.

  Gillad av 4 personer

 5. JL skriver:

  Mycket bra skrivet.

  Just detta med att det ”kanske” finns annat än socioekonomiska faktorer med i bilden…..

  Fd polisen och afganistanfödde Mustafa Panshiri (https://www.facebook.com/MustafaPanshiri?ref=ts&fref=ts) är mycket läsvärd avseende det mesta som rör Sveriges masspsykos och oförmågor, t.ex.

  ”Nu uppmanar jag Johan Gry att göra en uppföljning till Jihadisten. Jihadisten 2 ska handla om varför ingenjörer, akademiker och läkare, runt om i Europa lämnar framgångsrika karriärer, barn och familjer för att åka ner till Syrien/Irak och kasta ner homosexuella från höga byggnader. Skära av halsen av journalister och välgörenhetsarbetare. Jag vill att Johan Gry och hans ensemble i Jihadisten 2 förklarar vad det är för utanförskap och socioekonomiska orsaker som har fått dessa människor att lämna ett tryggt liv i Europa för att vilja bli martyrer i guds namn.
  Jag ser fram emot Jihadisten 2.”

  Gilla

 6. Bo Divander skriver:

  Det är orealistiskt att tänka sig att den muslimska delen av befolkningen tar över Sverige. Däremot tycks det som om de redan tagit över vissa förortsområden. Det är illa nog. Det har sagts hundratals gånger men måste upprepas, samhället måste ta krafttag nu och stoppa utvecklingen! Tjänstemännen i olika förvaltningar måste lära sig vad islam står för, inte leva i illusioner om att alla religioner egentligen vill det goda. Politikerna behöver också gå på religionsutbildning och tyvärr även en och annan präst och biskop från Svenska kyrkan. Okunnigheten om vad som lärs ut i Koranen tycks vara betydande. Många uttalar sig om vad som står skrivet i islams heliga bok, men få har läst den. Det är uppenbart.

  Vad gäller uppgifterna på Avpixlat om startandet av ett muslimskt parti, frågar jag mig vilken källa det handlar om. Man ska alltid vara källkritisk, det sprids så många obekräftade påståenden på de sociala medierna. Men samtidigt är det väl inte helt orealistiskt att tänka sig att idéer om att starta ett muslimskt parti, finns i en del kretsar.

  Gilla

  • Gunilla skriver:

   Just det. Det är ju symtomatiskt då att många ur etablissemanget, inkl Bah Kunkhe, varje gång något ‘rasistiskt’ skett hävdar vår okunskap och efterlyser mer folkbildning om denna religion. Det verkliga problemet för dessa är nog snarast att vi tyvärr vet alldeles tillräckligt mycket; för mycket för dem.

   Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Så fort MAN ser ett garanterat underlag av väljare,
   ett snabbt växande finns snart kan man säga,
   lär man krypa fram under stenarna…

   MAN vill nog vara säker på runt 10 % innan det är dags!

   Då blir S snart ett parti på 10-15 %?

   Då är det så dags att ångra sig, att ha sålt ut Sverige…

   Gillad av 1 person

  • Anders skriver:

   Ur muslimernas synvinkel är Islam ”det goda”. -En rättvis lag från gud som ingen kan ifrågasätta. Att sharia är odemokratiskt och inte följer våra sk Mänskliga fri o rättigheter betyder inget för dem.

   Vi måste våga ta ställning för våra västliga värderingar. Demokrati och mänskliga fri o rättigehter ÄR BÄTTRE än diktatur, sharia, ojämlikhet, klanstrukturer etc etc. Så länge vi inte vågar ta ställning utan istället relativiserar och ursäktar så kommer vi aldrig komma tillrätta med problemen.

   Gillad av 1 person

  • Hedvig skriver:

   @ Bo Divander 6 april, 2017 kl 08:16

   ”Det är orealistiskt att tänka sig att den muslimska delen av befolkningen tar över Sverige.” Antingen är du överoptimistisk eller också är du bara okunnig. Sedan år 2014 finns det ett fundamentalistiskt muslimskt parti i Sverige:

   http://www.sydsvenskan.se/2014-10-30/hizb-ut-tahrir-drommer-om-ett-globalt-kalifat

   Och du kan vara helt säker på att de inte – likt tjuren Ferdinand – ligger under korkeken och luktar på blommor.

   Per Gudmundson, ledarskribent i SvD hade fram till den 15 juni 2015 en blogg, där han höll oss läsare uppdaterade om vad som pågick i det svenska islamistiska samhället. Mycket läsvärd!

   http://gudmundson.blogspot.se/

   Sedan dess har de svenska muslimska fundamentalisterna påtagligt flyttat fram sina maktpositioner här i landet. Alltfler, fr allt kvinnor, slår idag larm om att deras frihet beskärs i de bostadsområden som börjat kallas no-go-zoner. Du kan t ex knappast ha missat TV4:s program Kalla fakta i tisdags?

   Inser du inte att den svenska sekulära demokratin, där yttrande-, tryck- och mötesfriheter utgör en hörnsten, är allvarligt hotad?

   Inser du inte att demokrati är ömtålig färskvara, som måste försvaras varje dag? Vad gör du Bo Divander för att värna vår svenska demokrati och frihet?

   Gilla

  • JL skriver:

   Det känns kanske orealistiskt?

   Gör lite enkel räkneövning med muslimers nativitetstal, fortsatt muslimsk invandring och sannolikt också viss mån av white flight.

   Hur ser Sverige då ut 2050?

   Som många andra större händelser historiskt så kommer man stå där och undra hur man inte kunde se vad som var på gång.

   En lösning ser typ ut såhär:

   Avsevärt minskad invandring, kraftigt nerskalat bidragssystem och starka incitament att återvända till Afrika/Mellanöstern.

   Hur många svenskar förstår detta? Vem kommer kunna genomföra ovanstående innan det är för sent?

   Såg idag att 64% av Sveriges befolkning fortfarande har stort förtroende för SVT.
   Är lätt att ge upp när man hör en sån siffra. 2/3 av befolkning är hjärntvättad. Hur ska detta då gå att vända?

   Gilla

 7. oppti skriver:

  Varför reagerar inte dem som utsätts för dessa ungdomars vrede?
  Är föräldrar släkt och trosfränder tillfreds med att leva i ett samhälle med otrygghet?
  Låt dem sköta ordningen inom området själv!

  Gilla

  • Göran Andersson skriver:

   Begriper du inte att det är just det de vill, alltså sköta ordningen i området själva? Och de är i högsta grad nöjda med det du kallar oordning, för det är den ordning de strävar efter! Därför är deras reaktion inte en reaktion mot ungdomarnas beteende, utan något de gillar!

   Gilla

 8. bengtakewennberg skriver:

  Om människan vill leva ett gott liv tillsammans med varandra måste de vara beredda att lösa samarbetsuppgiften. Den är komplex och svår. Den kräver insikt och kunnighet. Den är unik för varje situation. Den kräver mognad och eftertanke. Men allt detta kan man negligera. Man kan lita till ideologier och religioner som ger entydiga svar på komplexa frågor. Enskilda personer kan förorda lösningar som bygger på deras unika förmågor som ledare – exempelvis hävdar Trump sin intuition, Putin och Al Asad sin utvaldhet och Erdogan sin förmåga att skapa det nya islamska kalifatet med Trukiet som bas. Den västerländska demokratin har tyvärr hamnat i samma fåra. Tror man på sådana lösningar kan samarbetsuppgiften aldrig lösas. Konflikten blir vardag. Det är därför som denna tro på en gång för alla givna lösningar för att skapa det ”goda” samhället” måste konfronteras.

  Gilla

 9. Bo Svensson skriver:

  Det homogena samhället har sin logik och det multietniska har sin. – Man MÅSTE inte tillämpa det som är mest ofördelaktigt för dem man själv vill tillhöra.

  I det multietniska samhället försörjer varje folk sig själv, undervisar sina egna, delar ut barnbidrag åt sina egna, betalar hyran åt dem man tillhör som inte klarar det själv, ordnar skattefinansierad sjukvård och tandvård.

  Jag återkommer till problemets lösning: Den individuelle skattebetalarens makt att fördela sina pengar över de av de folkvalda godkända ändamålen och att de folkvalda låter sig nöja med att den relevanta folkviljan får råda. – Finns det då en utbredd och stark strävan att underlätta främmande folkslags utbredning i vårt land, kommer det också att kanaliseras medel för detta och finns det inte en sådan strävan, kommer här heller inte finnas något att hämta för de ovälkomna.

  För övrigt rekommenderar jag starkt krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet och att man då tillåts hjälpa det folk man räknar sig till med deras brottsförsäkringskostnad.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Detta är alltså en lösning som är fullt kompatibel med den rådande liberala globaliseringstrenden där de med militärmakt skapade nationsgränsernas betydelse skall tonas ner. – De som blir förpliktigade att ställa upp med ”mänskliga rättigheter” åt hjälpbehövande kan ju då inte vara dessa allt mer vingklippta nationer utan kravet måste ställas på den etniska grupp man räknar sig till och erkänns som medlem av.

   Gilla

 10. Jan Ahlström skriver:

  Man kommer hit för att ta del, roffa åt sig, av vårt välfärdssytstem men vill inte följa våra lagar och på Rosenbad sitter regeringen och kliar sig i huvudet och undrar vad det är som händer!
  Hur svårt kan det vara att visa vem som bestämmer och vilka lagar som gäller?

  Det överdrivna daltandet med muslimer får man verkligen hoppas upphör och att de behandlas som övriga medborgare.

  Nu närmar sig påsken och en möjlighet för Margot Wallström att önska alla svenskar en ”Glad Påsk”, jag har inte sett någon sådan hälsning varken före eller efter hennes ”Ramadantweet” för ett par år sedan.

  Man snackar om curlingföräldrar men vem f-n har bestämt att Moder Svea ska vara alla asylinvandrares curlingförälder.

  Gilla

 11. Kent Fall skriver:

  Skolan borde naturligtvis stängas, efter vårterminen, för att inte barnen ska drabbas i onödan.
  Så vad kommer att hända i verkligheten?
  Absolut ingenting. Verksamheten kommer att fortsätta som vanligt, efter låtsasupprördhet från politiker och en fullständigt tandlös och orkeslös Skolinspektion.
  Men – det som gjorde mig mest beklämd var att se alla dessa huckleflickor – utan undantag – i förskoleålder och upp till trean kliva på bussen!
  Det är hög tid att vi gör som i Frankrike och förbjuder alla religiösa och kulturella symboler i skolan. Kulturella därför att vissa påstår att hucklen inte har med religionen att göra, utan är en kulturell tradition. I så fall en förtryckartradition.
  Det innebär att exempelvis hucklen, kippa och synliga kors ska vara förbjudna.
  Vidare bör rektorer och skolledningar tillhållas att följa skollagen. Det ska inte räcka med ett brev från föräldrarna för att eleven ska slippa gemensam gymnastik, simundervisning och sexualundervisning. Om föräldrarna håller sina barn hemma ändå ska de hotas med vite, efter att ha fått förklarat för sig vad som gäller.
  Hjälper inte detta får socialtjänsten gripa in och i värsta fall skilja barnet från föräldrarna.
  I steg tre ska vi naturligtvis förbjuda alla s.k. konfessionella skolor.
  Svensk skola vilar på sekulär grund. Religionen är en privatsak som får utövas utanför skolans gränser.

  Gilla

 12. Janne skriver:

  Imamerna får finna sig i att i Sverige gäller svensk lag.

  Helt otroligt att dessa stollar uppmuntrar till lagtrots och hat mot svensk kultur.

  Tänk om utländska lastbilschaufförer skulle köra på vänster sida av vägen och hävda att det gör vi i det land jag kommer ifrån.

  Ja,ni förstår hur tokigt det blir.

  Gilla

 13. Solveig Lindblad skriver:

  Har helt nyligen läst om Tro och Solidarittet som ju har en tydlig förankring i Socilaldemokraterna, redan 2009 började man ett arbete med syftet att hjälpa muslimska org/föreningar att ta plats i samhället politiskt och på andra sätt, fine. Men varför kan man då inte ställa några krav på dem? Vi börjar få ett allt mer ”ansträngt läge” i samhället, med hat polarisering och ökade konflikter, för att inte tala om det som Mohamed tar upp. Låt representanter för det ”civila muslimska samhället” visa att de vill ha en seriös samverkan och börja med att kräva en manifestation mot religiöst våld, då får de en chans att bekänna färg, i annat fall inga fler moskéer!!! Allt för många oskyldiga betalar ett högt pris för den politik som förs, förutom den ekonomiska biten. Flyktingbarn som blir våldtagna av landsmän,gamla som blir rånade, flickor/kvinnor som blir våldtagna, män som försöker ”gå emellan” och säga i från. Ge och ta, tack!

  Gilla

 14. Hortensia skriver:

  Mohamed, Patrik och alla kloka kommentatorer!

  Efter att ha sett Kalla fakta, har jag funderat över den omoraliska könsapartheid och otillbörliga kontroll, som självutnämnda, svenskföraktande shariapoliser i muslimskt styrda skolor och bostadsområden utsätter småflickor och vuxna kvinnor – även friborna svenskor! – för.

  http://www.tv4.se/kalla-fakta/senaste

  Dagens kaotiska skolsituation med lärarbrist, lokalbrist etc, försvårar en, i och för sig fullt rimlig, omedelbar stängning av könssegregerande konfessionella skolor, som avslöjade Al-Azhar i Vällingby. I väntan på att den vettlösa multikultilagstiftningen upphävs borde vi ändå kunna:

  1. Återförstatliga skolan, så att likvärdig undervisningen erbjuds i närmaste skola.
  2. Hedra skolplikten med en obligatorisk skoluniform för såväl lärare som elever.
  3. Förbjuda religiösa/kulturella attribut, som slöja, kippa eller keps, på alla svenska läroanstalter.
  4. Utöka undervisningen i religionskunskap, naturkunskap, historia och god svenska.
  5. Erbjuda imamverksamhet utanför skoltid, så att ungdomarna får svårare att hinna begå brott.
  6. Utvisa alla stenkastare och svenskhatande shariaivrare samt deras likasinnade släktingar.

  Vad tror ni, är det ett möjligt snabbspår, för att återskapa vår jämlika skola, så att hela samhället på sikt kan bli sekulärt, jämställt, demokratiskt och självklart barn-, kvinno- och djurvänligt svenskt?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.