Gästskribent Stig Fölhammar: Hur sköter Pia Rehnquist på Sydsvenskan sitt jobb som redaktionschef?

Jag är sedan barnsben intresserad av fotboll och framför allt av Malmö FF, och därför prenumererar jag på Sydsvenskan. Jag tror att jag har läst minst sex artiklar i Sydsvenskan om den 14-åriga flickan i Lund som blev våldtagen i skolan av två pojkar. Först en om själva händelsen, därpå en artikel om att flickan blivit omplacerad medan förövarna fick gå kvar i skolan. Därefter kom en artikel som handlade om att förövarna i efterhand hade blivit omplacerade. Sedan följde en artikel där någon tog de politiker i den beslutande styrelsen i örat för deras försummelse, och en intervju med dessa politiker och slutligen en notis om att en dem hade avgått. Det senaste var en kort notis om att rektorn på skolan också hade avgått.

Men inte ett ord i Sydsvenskan om förövarna, deras familjer, deras bakgrunder och vad som eventuellt kunde förklara deras beteende.

Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist svarade pensionären Lasse Sundström på tidningens insändarsida ”Åsikter” den 17:e mars, där Sundström i ett inlägg skrivit att han retat sig på hur Sydsvenskan i artiklar om ungdomsbråk, rån, mord och andra brott i princip aldrig avslöjar människors etnicitet.

Chefredaktör Rehnquist hänvisade i sitt svar till de femtio åriga pressetiska reglerna som alla etablerade medier kommit överens om och följer. En central paragrafer däri lyder: ”Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknas betydelse i sammanhanget och är missaktande”.

Vidare skrev chefredaktör Rehnquist: ”de senaste fem – tio åren vågar jag påstå att svenska medier, delvis påverkade av nya digitala plattformar, allt oftare tar upp människors etnicitet i sin nyhetsbevakning. Det finns nämligen situationer där etnicitet, precis som yrke eller religiös åskådning, är relevant för förståelsen av vad som hänt eller vilka eventuella förklaringar som finns till det inträffade”.

Jag vågar påstå att Rehnquist inte lever som hon lär, i varje fall inte i fallet med våldtäkten i Lund. Där har vi läsare inte fått de fakta, de analyser och slutsatser vi borde ha fått i Sydsvenskan. Vi har fått gå till andra tidningar för att få svar på vår fråga, hur kunde händelserna i Lund ske?

Expressen gjorde en intervju med modern till en av förövarna i Lund den 11:e mars. Innehållet i artikeln återgavs och kommenterades av ledarskribenten på Göteborgsposten (GP) Aleksandra Boscanin i en ledare den 20:e mars. Här får vi läsa de förklaringar som jag önskar att vi hade fått läsa i Sydsvenskan.

Boscanin börjar med att citera Expressen (12/3): ”Familjen har bott i Sverige i nio år. Föräldrarna pratar knappt svenska. En tolk hjälper oss i samtalet.”

Boscanin konstaterar: ”Att inte kunna språket efter nio år i ett nytt land är beklämmande. Det behöver naturligtvis inte betyda att man är en dålig förälder, men det skickar signaler om att integration inte uppfattas som särskilt prioriterat. Barn som kan språket hamnar dessutom i en maktposition gentemot sina icke-svensktalande föräldrar. Ett exempel på detta är att modern till förövaren först tackade nej till att träffa Expressens journalist: ”Hon säger att sonen sagt åt henne att inte göra det, för att journalister ljuger.” Hur många andra beslut, stora som små, ligger sonen bakom? Och vad gör det med ett barn som är van vid att sätta upp regler för sina föräldrar – i stället för tvärtom?

Boscanin fortsätter: ”Värre än språkförbistringarna är att föräldrarna inte tycks betrakta våldtäkten som det egentliga problemet. Modern berättar om hur hon upplever skillnaden i barnuppfostran mellan sitt hemland och Sverige: ”Här, om ett barn gör ett litet fel så involveras myndigheter direkt. […] Här kallas myndigheter in för minsta grej. Barn får inte vara barn.”

Boscanin ber läsarna ”notera ordvalen: ”ett litet fel” och ”minsta grej”, som om det handlade om att komma för sent till lektionen, inte om att våldta en minderårig flicka. Vidare säger modern att: ”Vi pratade med honom och sa att det är fel överhuvudtaget. Inte bara i Sverige men överallt. Vår religion tillåter inte att man alls är i kontakt med någon man inte är gift med. Det felet har skett och där måste han tänka om.”

Boscanin konstaterar: ”Felet är alltså inte att sonen har våldtagit en ung flicka, utan att han inte var gift med henne. Får man med sig en sådan kvinnosyn hemifrån – i kombination med en vana att få sin vilja igenom – är det kanske inte så konstigt att man inte respekterar en ung tjejs vilja”.

Boscanin konstaterar avslutningsvis att det här är ett skolboksexempel på hur bristande integration kan se ut i praktiken. Det visar även att förövarens kulturella bakgrund inte är ointressant för att förstå den kontext där brottet begåtts – och förståelse är en förutsättning för att kunna förebygga.

Det arbete som Expressen och GP har gjort, önskar jag och många andra läsare av Sydsvenskan att vi hade fått läsa i den tidning som vi (ännu) köper eller prenumererar på!

Stig Fölhammar, pensionerad skåning som bor i Luxemburg

20 reaktioner på ”Gästskribent Stig Fölhammar: Hur sköter Pia Rehnquist på Sydsvenskan sitt jobb som redaktionschef?

 1. Bamse skriver:

  När det gäller traditionella medier, måste man som i forna Sovjet, lära sig att läsa mellan raderna. ”Svensk medborgare” = någon med invandrarbakgrund. ”Religiös extremism” = islam/islamism. ”Stökigt ungdomsgäng” eller ”Strulpellar” = aggressiva invandrarkillar.

  Liked by 3 people

 2. gmiksche skriver:

  Men även Expressens och GPs redovisning är undermålig, förutsatt att de hade tillgång till följande uppgifter som jag saknar: På vilka grunder hamnade föräldrarna i Sverige, deras etnicitet och religion, hur har familjen försörjt sig under tiden, vilka kommunala och andra myndigheter som har ett ansvar i detta. Även GP och Expressen går som katten kring den heta gröten. Fast på mindre avstånd än Sydsvenskan. Dessutom borde ansvariga politiker och tjänstemän ställts mot väggen på samma sätt som i vart fall Expressen inre är sen att tillämpa.

  Liked by 2 people

 3. Fredde skriver:

  Ursäkta, men är man så oinformerad så man betalar för SDS så får man skylla sig själv. Sydsvenskan har sedan länge tillhört det läger som hellre ser flickor våldtas av invandrare än gör något att det. Eftersom invandrare, speciellt från mellanöstern och afrika, är den snabbast växande gruppen i Sverige och eftersom de står för minst 80% av den grova brottsligheten (själv gissar jag på 95% eftersom Svartenbrandt lagt av) så är härkomsten ALLTID relevant.

  Så nu har du vaknat, det får man gratulera till, jag antar att du drar rätt slutsats och slutar bidra till lönerna på SDS? Annars är du också ett utmärkt exempel på hur lite svensken är villig att offra för sitt land, inte ens att läsa om MFF i SDS är man villig att offra?

  Liked by 2 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Etnicitet må vara en sak, det handlar primärt om kulturskillnader,
   i många fall direkt avgrundsdjupa!

   Då är även ursprunget högst relevant…

   Kan det vara så svårt att inse?

   Gilla

 4. Rimshot skriver:

  Efter drygt 30 år som prenumerant sa jag nyligen upp tidningen(SDS). Anledningen är just försämrad journalistik likt det som beskrivs i krönikan ovan. Droppen som fick bägaren att rinna över inträffade hösten 2016. SDS gick ut med signalament på förövaren av en uppmärksammad överfallsvåldtäckt på en 14-årig flicka som inträffade mitt på dagen den 22 juli. Av en slump blev jag uppmärksammad på att att Sydsvenskan hade tagit bort avgörande och viktiga detaljer i signalamentet, sådant som skulle kunna identifiera gärningsmannen. Det utförliga signalamentet kunde man läsa i sin helhet på Polisens hemsida.

  Jag mailade Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist för att höra varför man censurerat delar av signalamentet, men fick aldrig något svar. Jag provade en gång till via tidningens kundservice, men fick ej svar där heller. Då sade jag upp mitt abonnemang.

  När prenumerationsavdelningen frågade varför förklarade jag ovanstående och fick svar typ ”Oj! vad dåligt! kan du tänka dig att stanna kvar om vi erbjuder dig rabatt?” Men, nej…det handlar om principen. Hur mycket annat undanhåller/mörkar/vinklar man för sina läsare?

  Liked by 6 people

 5. Macavity skriver:

  ”Vår religion tillåter inte att man alls är i kontakt med någon man inte är gift med.”

  Det handlar inte alls om vad någon religion tillåter eller inte tillåter. Det handlar om svensk lag!

  Liked by 2 people

 6. Jaxel skriver:

  Till skillnad från Pia R tror jag att gärningsmännens etnicitet har varit relevant i sammanhanget. Jag tror inte rektorn, i samråd med skolförvaltningen, hade fattat ett så vansinnigt beslut om gärningsmännen varit ”svenskar”.

  Den outtalade bakgrunden till beslutet är att man i Sverige absolut inte får ställa svenskars intressen mot migranters. Migranter och deras intressen får aldrig ifrågasättas. Följaktligen fattades beslutet enligt denna princip och etnicitet har således varit högst relevant i denna historia.

  Liked by 4 people

 7. Lars Åhlin skriver:

  Nästan alla dagstidningar tappar prenumeranter nuförtiden. Tidningsägarna själva tycks anse att det beror på internet och gratisnyheter där, bland annat från SVT och SR. Men en viktigare orsak är, misstänker jag, att människor inte längre är beredda att betala för att läsa halvsanningar och ibland kanske rena lögner.

  Liked by 4 people

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   Tack för länken, fantastiskt att DN vågade publicera detta 1997.

   Mångkulturalism har alltid inneburit grava problem. Den är förödande för den sociala solidariteten och ökar risken för etniskt krig. I dag är hela Västeuropa på fallrepet och bryts upp av tentakler utifrån. Vi bör kanske inte celebrera vårt eget sönderfall. Det skriver Kajsa Ekholm Friedman, biträdande professor i socialantropologi.

   — Kunde inte sagt det bättre själv.

   Liked by 2 people

 8. Hortensia skriver:

  Sanslöst skrämmande, sorgligt och surrealistiskt, Stig Fölhammar, att eländet du så förtjänstfullt beskriver inte längre kan betraktas som engångsföreteelser i dagens Sverige.

  Välkända Paulina Neuding skriver i Dagens Samhälle om skolvåldtäkterna…

  http://www.dagenssamhalle.se/kronika/detta-aer-vad-segregationen-goer-med-oss-32761

  … men utan att ange någon skamlös nidings etnicitet/kulturella tillhörighet, förstås!

  Gilla

 9. Jan Ahlström skriver:

  Läste en gång att ngn tidning någonstans i landet beskrev två rånare så här:
  ”den ena var kortare än den andra”!!!
  Buskisteater?

  Gilla

 10. SD skriver:

  I systemmedia klagas det mycket över ”hat”, men vad är egentligen några arga kommentarer på nätet från frustrerade medborgare som genomskådat de falska nyheterna de dagligen matas med, mot det som Expressen och liknande tidningar gör mot regimkritiska medborgare? Etablissemangets medier skandaliserar människor så att de förlorar jobb, vänner, utbildning och kanske tvingas flytta från sitt hem. Angreppen i systemmedia följs ofta upp av attacker från journalisternas meningsfränder på gatan, som kastar stenar och rökbomber genom barnfamiljers fönster, som sprejar sina slagord på offrens husfasad och som sätter upp affischer med lögner om personen. Detta drabbar i princip uteslutande regimkritiker eller dem som avviker från åsiktskorridoren.
  https://www.nyatider.nu/alternativmedia-farligare-an-is-terrorister-for-vem/

  Liked by 1 person

 11. Gösta Johnsson skriver:

  Typiskt förfarande bland PK-journalister. Mörkar, utelämnar om det inte passar deras agendajournalistik Gömmer sig bakom pressetiska reglerna som tillämpas när det passar syftet ..annars inte. Sluta läs blaskan…säg upp prenumerationen…det sistnämnda biter!

  Liked by 1 person

 12. Rikard skriver:

  Hej.

  SDS håller sedan många år samma nivå, och samma ideologiska fokus, som Aftonbladet, Metro, Nyheter24 och SR/SVT m fl.

  SDS skulle inte ens, om det ansågs som brott mot värdegrunden, kunna kalla en spade för just detta utan skulle kalla det ‘analogt grävredskap’.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.