Att sila mygg och svälja kameler

Henric Ankarcrona

Det svenska språket är rikt med en nyanserad ordskatt, ibland med bibliska rötter. Myggen och kamelerna finns idag. Titta bara på de stora svenska dagstidningarna.

För kort tid sedan presenterades nyheten att försvaret redan i år ska få ett tillskott om 500 mkr. Bilder på första sidan, kommentarer och analyser inklusive resonemang om värdet av signalen till omvärlden, ja allt detta fanns frikostigt redovisat av DN, SvD och GP för att nämna några. Fem riksdagspartier hade insett allvaret och nu skulle krafttag tas. Man ökade försvarsanslaget, som är ca 50 miljarder kr, med en procent.

Ungefär samtidigt fanns Migrationsverkets årsredovisning tillgänglig. För ungefär ett år sedan var verkets budget 12 miljarder. Kring den första mars 2016 redovisade DN att budgeten hade höjts med 28 miljarder kr till 40 miljarder. Det blev en liten notis i marginalen.

I juli 2016 stötte jag ihop med den dåvarande generaldirektören i Migrationsverket, Anders Danielson som nämnde att den aktuella budgeten var 50 miljarder kr. Det blev värre än så.

Av verkets årsredovisning för 2016 framgår att kostnaderna blev 59 miljarder plus upplupna kostnader om 14 miljarder som staten är skyldig kommuner och landsting dvs totalt 73 miljarder kronor. Ett rejält belopp. Till detta kommer ytterligare synliga kostnader i kommuner och landsting och osynliga kostnader i vårdköer och kulturkrockar mm.

Men låt oss hålla oss till staten. Hur ska en medborgare uppfatta att ett tillskott till försvaret utöver budget om 500 mkr får sådan uppmärksamhet? Medan ett tillskott till Migrationsverket utöver budget om 61 miljarder inte berörs alls? Någon förklaring borde finnas.

Jag frågade chefredaktören i DN, Peter Wolodarski, och chefredaktören i SvD, Tove Lifvendahl, och politiska redaktören i GP, Alice Teodorescu, hur det kom sig att Migrationsverkets kostnader inte behandlades. Lifvendahl var på resa. De andra läste sina mail men hann inte alltid svara. Någon som helst kommentar i sakfrågan har jag inte fått. De tre tidningarna får stå där med skammen att undanhålla allmänheten information och därmed vilseleda oss alla i en viktig samhällsfråga.

Samma fråga vid samma tidpunkt till chefredaktören i Dagens Industri, PM Nilsson, besvarades omedelbart med en kommentar i sakfrågan. DI har skrivit om Migrationsverket och dess budget. Allt går om man vill, det vill säga skriva och svara.

Jag skrev till ett par journalister. DN-skribentens förklaring var att tidningsledningen har så mycket att göra. SvD.journalisten hade två rader i en krönika där siffran 73 miljarder kr nämndes.

Den enda tidning vad jag kunnat se som gjort ett reportage om verkets kostnader är den veckovisa Affärsvärlden i sitt nummer av den första mars. Sveriges Radio och Sveriges Television vågar jag inte uttala mig om men jag kan gissa.

Frågorna kvarstår. Var kommer pengarna ifrån? Vilka har fattat beslut? Har användningen varit vettig? Vilken nytta kunde miljarderna gjort i de länder där elände råder? Hur ser det ut för innevarande år? Om det kommer flera Hultsfred, vad gör staten då? Vilken annan användning vore tänkbar? Fler förskolelärare, höjda polislöner, förstärkt försvar eller högre pensioner? Listan är oändlig. Statsministern påstår att i hans Sverige ställs inte grupp mot grupp. Jag tror mig veta att han har fel.

45 reaktioner på ”Att sila mygg och svälja kameler

 1. Kuckeliku skriver:

  Statsministern ljuger svenska folket rätt upp i ansiktet. När en grupp får mer pengar får en annan med nödvändighet mindre. Men vi har en statsminister som tycker det är helt okej att dra grova lögner rätt upp i ansiktet på svenska folket. Det är den sorts politik vi fått i Sverige.

  Gillad av 4 personer

  • Kuckeliku skriver:

   Det går bra för Sverige, påstår lögnhalsarna, samtidigt som de av nödtvång höjer skatterna. Vilket förstås inte alls är bra för Sverige. Men sanningen är skit värd i sossarnas och de andra partiernas Sverige.

   Gillad av 2 personer

 2. Christina Gustafsson skriver:

  Heja på, Sån´t här måste komma fram till all oss medborgare. Dags att ställa grupp mot grupp. Vem vågar? SVD? SVT? Hur länge ska vi etniska svenskar leva med med detta mygel och dessa orättvisor. Hur många gamlingar i Sverige har råd att gå till tandläkaren? I bästa fall får en bonuscheck på 300 kronor. Det blir inga broar eller bryggor av det. MEN de NYANLÄNDA det kan få hela munnen fixad. Pensionärer mot nyanlända. En verklig grupp mot grupp, eller hur? En ungdom som vill flytta hemifrån får inte hyrlägenhet därför att de nyanlända har förtur. Grupp mot grupp Finns hur många exempel som helst. Uppmaning till alla i Sveriges journalister: Jämför grupp mot grupp och tala om sanningar till oss medborgare. Hur länge ska vi tåla detta mygel? Dags att göra revolution – men hur gör man? Röstar en gång vart 4:e år. Nä, förakt och svek det blir resultatet, både mot politiker och journalister. Är det någon som har en lösning hur vi kan förändra och skapa förtroende och tillit till vår förtoendevalda och våra journalister?

  Gillad av 2 personer

 3. Johan Löfgren skriver:

  Frågorna är många och de hopar sig. Några vettiga svar ges knappt, om nu några ges alls. Är det regeringen eller en ”osynlig hand” som styr Sverige? Otydligheten är alltså stor och vilsenheten ökar för såväl individer som grupper. Jag tror att myggen och kamelerna skulle balanseras av en liten offentlig sektor, en vettig regering, transparens och ett folk som får tänka, tycka och påverka hur pengarna används.

  Gilla

 4. JAN BENGTSSON skriver:

  Det är väl vad politikerna är valda till att göra?

  Att PRIORITERA!

  Som innebär att väga olika intressen mot varandra,
  ställa GRUPP MOT GRUPP.

  Något annat är bara floskler och dimridåer!

  Gillad av 3 personer

  • Igor skriver:

   Och när herr Löven säger att han inte ställer grupp mot grupp varför ställer inte någon journalist frågan, var får du pengarna ifrån? Vem är det som betalar?

   Gilla

 5. Hortensia skriver:

  Tack, Henric Ankarcrona, för ett gott försök att bringa klarhet i gammelmedias utstuderat ansvarslösa och rent föraktfulla beteende gentemot svenska folket.

  Sorgligt och upprörande, att svensk MSM tycks sätta en ära i sin illa dolda aktivism mot realism baserad på kalla fakta och, måhända obehagliga och svårbegripliga, sanningar – trots att alternativmedia fortlöpande förmedlar chockerande uppgifter av stort allmänintresse.

  Hur dum får en reporter, nyhetsredaktör eller proffspolitiker egentligen vara? Gränslöst dum, skulle jag våga påstå, med tanke på Löfvens nya ”hot” om extraval…

  Gilla

 6. Fredde skriver:

  Vansinnet har övervunnit gravitationen och är nu på väg ut i rymden. Detta är ju heller inget nytt, migration och invandrarna har kostat ofantliga summor länge. Hur mycket kostar brottsligheten? Den allvarliga brottsligheten hade säkerligen kunnat reduceras med 80%, vad kostar polis, domstolar, sjukvård och reparationer efter all denna brottslighet. Hur mycket kostar bara bidragsfusket? Jag gissar att invandringen om alla poster tas med står för över 50% av statsbudgeten, kanske signifikant mer. Det inbegriper ju löner och stora delar av kostnaderna för hela statsapparaten, och alla anställda i VIK.

  Andra lustiga jämförelser är att våra kostnader för ensamkommande afghaner överstiger Afghanistans statsbudget, eller att våra kostnader för migration är större än hela UNHCRs budget.

  Men många är de som vetat detta, eller borde vetat, Sanna Rayman exempelvis brukar pekas ut som en hjältinna i detta för att hon i SVD skrev om migrationsverkets kostnader för ett par år sedan. Var var alla andra journalister för 10år sedan eller 20? Varför blev det inte en konvulsion i mediesverige? Det blev det inte för att alla varit med och tigit, nu var det sagt så nu behövde man väl inte göra mer? Jag skrev personligen till Sanna i fler år innan hon skrev sin artikel så hon har säkerligen varit medveten om denna absurditet och många andra i åratal men valt tystnaden. Hon svarade mig en gång, det var när jag anklagade henne för att vara direkt ansvarig för våldtäkterna i Sverige genom att förtiga sanningen och ordsakssambanden och argumentera för en stor invandring. Hon svarade argt att hon visst skrivit artiklar som var negativa till våldtäkter…

  Man kan bara konkludera att etablissemanget är våra fiender, media, politiker, administration är den skötsamma medelklassens direkta fiender.

  Gillad av 6 personer

 7. Riita skriver:

  Ett mycket viktigt inlägg.

  Om jag satt på Sverigedemokraternas kansli och planerade inför kommande valrörelse, skulle denna nedtystade ekonomiska bomb utgöra rena kryptoniten.

  Medias, myndigheters och politikers relativa tystnad är ytterst anmärkningsvärd och graverande, och utgör i sig rena dynamiten i en svensk valrörelse 2018. För den som vill utnyttja den politiska potentialen.

  Snart kommer även överrullningen av kostnader från stat till kommun att bli mer uppenbara för de enskilda medborgarna. Och då kommer även frågorna. Om inte valrörelsen 2018 blir en rysare så kommer nog valet 2022 att bli det.

  Gillad av 3 personer

 8. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Anledningen till att man i de svenska regimkontrollerade medierna skriver och inte skriver som man gör är mycket enkel:

  A: Ryssland är vår huvudfiende och hot, allt som har med försvar att göra är därför viktigt. Det hjälper också till att flytta fokus från invandringen
  B: Mångkultur är viktigt och det får kosta, Sverige är rikt, vad är våra futtiga miljarder mot att 65 miljoner helt oförvållat är på flykt?

  Attityden till läsare: Liknar den som politiker har till allmänheten, man bryr sig inte. För en ledande inom MSM gäller följande hackordning:

  A: Vara PK
  B: Statsbidrag till tidningen
  C: Reklamintäkter
  D: Abonnenter

  Gillad av 1 person

 9. Hortensia skriver:

  Disney-Alice sitter, trots sin uppenbara inkompetens, fortfarande kvar i regeringen medan Margit Silberstein, trots (eller p g a?) sin kompetens helt sonika kastas ut från SVT, för att hon fyllt 67.

  Diskriminering? Ja, identitetsrelaterat positiv särbehandling av ”kultur- och demokratiminister” Bah Kuhnke, men bara unket folkföraktande åldersdiskriminering av nyhetsprofilen Silberstein.

  http://www.smp.se/ledare/attestupan-okej-for-svt/

  ”… ett företag som annars är krampaktigt mån om att spegla befolkningens sammansättning: Det skall vara rätt etnicitet och rätt kön till millimetern. Men ålder har inte lika högt politiskt kursvärde, och då diskrimineras det friskt.”

  Gilla

  • Rufus skriver:

   Nu ska man nog inte ta i, i onödan. Margit Silberstein dyker nog upp i rutan igen, som frilansare. Se på Clas Elvsberg, K-G Bergström och Elisabeth Höglund. Som proffs kan de, om de vill, hålla sig kvar framför kamerorna. Rentav röra sig på en mindre inlåst marknad.

   Dessutom faller hela tiden övriga anställda bakom kamerorna ständigt för åldersstreck, precis som på alla andra företag i Sverige. Men vissa SVT:arna fortsätter likväl som frilansare. SVT ser dessa människor som en lönsam och en naturlig buffert. Släggan diskriminering bör man nog därför låta ligga…

   Gilla

 10. Janne skriver:

  Ja det är åt helvete fel,att alternativa satsningar inte diskuteras.

  Jag anser att flyktinghjälp ska riktas till flyktinglägren,där nöden är som mest akut.

  Att locka hit så kallade flyktingar till Sverige är ett jävla svek mot alla de personer som verkligen lider i flyktinglägren.

  Hela debatten om utmaningar och vi ska ta ansvar är ett gigantiskt bedrägeri och svek mot de verkligt utsatta flyktingarna.

  Miljarderna rullar nu till ineffektiva insatser och till absolut fel personer.

  Och till ingen nytta och ger upphov till massor av konflikter som är kulturellt betingade.

  SD 2018.

  Gillad av 1 person

 11. Jan Ahlström skriver:

  Det skulle vara mkt intressant att höra hur samtalen går på tidningsredaktionerna när man beslutar om vad som ska skrivas och vad som ska undanhållas läsarna, eller är det så självklart så att det inte ens diskuteras.
  Det senare gäller säkert på Svt.

  Gillad av 1 person

 12. Rombens skriver:

  Miljon och miljard är två ord i svenska språket som lätt kan förvirra en ouppmärksam läsare. 61 miljarder ser liksom mindre ut än 61 tusen miljoner eller ännu klarare 61 000 miljoner.

  Gillad av 1 person

  • Gert B. skriver:

   Många nollor blir det. Utskrivet blir det 61 000 000 000.
   Det bästa vore kanske att presentera siffrorna som, staplar som lätt kan storleksjämföras?

   Gilla

 13. Lennart Bengtsson skriver:

  Vem vet, kanske Sverige skulle kunna öka sina försvarsutgifter på ett lika imponerande sätt om de blev anfallna av ryssarna? Organisationsmässigt måste man ju ändå erkänna att migrationsverkets insatser inte bara är imponerande utan rent av fantastiska! Vilken myndighet skulle kunna klara av att assimilera 73 miljarder utifrån en fjolårsbudget på ca 12 miljarder? Har Sverige sådana enastående organisatörer som Danielsson och hans team behöver man sannerligen inte frukta ett krig då logistik är det viktigaste av allt. Dessutom har Sverige haft den stora förmånen att på kort tid få en invandring av ett stort antal stridsdugliga unga män inte minst från Afghanistan. I en konflikt med ryssen så är de få som dessa fruktar mer än afganska kämpar. Det är precis detsamma som de oslagbara nepalesiska gurkha soldaterna som engelsmännen, pragmatiska som de alltid varit, med framgång använde under båda världskrigen. Om jag vore Sveriges statsminister skulle jag omedelbart göra Danielsson till ÖB och låta t ex Gustaf Fridolin ta hand om Migrationsverket.

  Gillad av 1 person

 14. oppti skriver:

  Hjälp i närområdet kan , med samma tilldelning, hjälpa 25 ggr fler.
  Fast det är klart, då försvinner pengarna utomlands. Därtill så får vi inte nya innevånare i den takt som under 2015.
  Vad skall då alla som sysslar med migrationen göra?

  Gilla

 15. ericr45 skriver:

  Man kan ljuga även om vartenda ord som skrivs är Hel och Full Sanning.
  Den absolut vanligaste lögnen i media är att skriva DELAR av HELA sanningen,
  med ett lämpligt detaljurval kan man få en händelse att vara och bli något helt annat.
  Ett vanligt svar från media på frågan ”varför inte skriva allt?” blir oftast ett ”Det är inte relevant.”
  I det ögonblicket har man avslöjat att man har en agenda, något man medvetet pushar för, inte att man refererar..
  .

  Gillad av 1 person

 16. Jaxel skriver:

  I krönikan sägs: ”Av verkets årsredovisning för 2016 framgår att kostnaderna blev 59 miljarder plus upplupna kostnader om 14 miljarder som staten är skyldig kommuner och landsting dvs totalt 73 miljarder kronor. ”

  Jag har sett precis samma siffror tidigare. Har ett vagt minne av att Tino Sanandaji skrivit detsamma.

  Tror slutsumman för kostnader är felaktig. Min erfarenhet av bokföring är förvisso begränsad, men jag har ändå läst ett antal årsredovisningar från publika bolag. Om det är fel är det ändå säkrast att rätta till det så fort som möjligt. Någon annan med större kunskaper i bokföring kanske kan korrigera eller bekräfta beroende på vad som är tillämpligt.

  Således:
  En organisations kostnader är en post som redovisas i resultaträkningen. Upplupna kostnader är en post från balansräkningen. Upplupna kostnader är en del av i resultaträkningen upptagna kostnader som ännu inte betalats, d v s det är en skuld (i balansräkningen). Det går inte att lägga ihop en kostnad med en skuld och få det till något fattbart.

  Därmed inte sagt att siffran 59 miljarder nödvändigtvis är ett bra mått på vad som i vanligt tal skulle kallas för kostnader. Bokföring är väl mer konst än vetenskap.

  Nå, detta sagt med brasklappen att mina bokföringskunskaper är begränsade. Den som vet bättre får gärna korrigera eller komplettera.

  Gilla

 17. Christer Harling skriver:

  vi svenskar är så lurade av det politiska frälset, den politiska maffian.

  Sverige har förvandlats från representativ demokrati
  till en illa fungerande repressiv Demokratur där 2 %
  av medborgarna nominerar 100% av ” folkets förtroendevalda”.
  De ”förtroendevalda” låter sig styras av partiledningarna, svenskarnas
  nya herrar, den politiska maffian. Låtsasdemokratiskt vald enligt
  samma härskarsystem som på sin tid tillämpades av DDR.

  Planetens högsta skattetryck föder en ofantlig offentlig
  sektor som påstås leverera välfärd men i verkligheten
  fungerar som en utsugare av folket.

  Invandrarkostnad contra försvarsförmåga är ett tydligt
  exempel på att samhällskontraktet mellan styrande
  och styrda inte uppfylls.

  Vi styrda leverer ca 45% av BNP i skatter och avgifter, gör
  mer än väl vad vi kan och skall.
  Våra styrande – det politiska frälset – levererar inte.
  Förfallet syns överallt utom möjligen i Stockholms innerstad
  där det politiska frälset bor och styr.

  Gilla

 18. Gunilla skriver:

  Ja, den politiska och medias filtreringen av (‘olämpliga’) fakta i demokraturen Sverige är ju i klar dager. Ändå fortsätter man att förneka. Boken ‘Massutmaningen’ (plus sndra faktaspäckade böcker), som också tvingats ge ut på egna förlag, har fått blandade (eller inga alls) politiskt färgade reaktioner och t.o.m vägrats av vissa bibliotek, som ska stå för det fria ordet men som prioriterar den politiskt föreskrivna, odefinierade, ‘värdegrunden’. .MSM och de etablerade vänsterpolitiska rörelserna menar att DE ska vara Sanningens Väpnare, gentemot alternativmedia (varav särskilt Avpixlat utmålas som fake-news-producent av en MSM-krönikör). Nej, sksttebetalarna ska inte veta varifrån pengarnas tas eller vart de går. Och jag uppmanar alla, som inte har ‘naturliga’ arvingar att testamentera sina tillgångar så att de inte hamnar hos Allmänna arvsfonden. Denna fond använder människos kvarlåtenskaper till många märkliga ändamål, en del rent islamistiska.

  Gilla

 19. Bengt R E skriver:

  Har faktiskt läst i SvD om Migrationsverkets miljardtillskott, även om det inte var så stort uppslaget. Jag undrade liksom Ankacrona var de stora pengarna kommer ifrån. Det fattas ju alltid pengar för alla andra viktaga samhällsfunktioner. Om det tillförs några futtiga miljoner där så blir det plötsligt viktiga nyheter och mycket skriverier.
  Det är nu första gången jag ser att någon ställer frågor kring detta, även om svaren är goddag yxskaft.
  Bra Ankarcrona att du ligger på journalisterna. Men när det handlar om det här känsliga ämnet är det svårt få svar. Jag har också försökt ibland.

  Gilla

 20. Kjell Jegefors skriver:

  Det är så uppenbart skevt och man blir, som vanlig medborgare, så ledsen över hur information och sakfrågor behandlas eller inte tas upp av journalistiken. Det är inte bara förtroendet för politiker som försvunnit utan även nu förtroendet för journalistiken.
  Vi godtrogna medborgare känner inte till spelet bakom kulisserna och oheliga allianser.
  Vore förnämligt med ”ett” debattprogram i SvT där politiker möter personer med sakkunskap och vetenskapliga fakta istället för att bjäbba med en politikerkollega från ett annat parti eller frågas ut av en journalist som bara försöker stärka sitt eget ego. Gärna i form av rundabordssamtal på saklig och begriplig nivå. Ancarcrona visar behovet av detta!!

  Gilla

 21. Pekka Rousu skriver:

  Den totala offentliga kostnaden för ”ensamkommande” under 2017 är ca 80 miljarder och då har jag inte räknat med skulden MV hade sedan tidigare år till kommunerna för räkningar de hade struntat att betala i tid och lagt till för kostnader i offentlig sektor i övrigt de ”ensamkommande” medför. Jag tror dessutom jag har räknat lågt. Sedan tillkommer en massa otrevligheter som upplevt våld, våldtäkter, oro, rädsla, kulturkrock och en massa känslobaserade otrevligheter. Jag har räknat med kostnader och inte känslor.

  Afghanistans statsbudget är ca 35 miljarder. Halva budgeten, 17 miljarder, är bistånd. Sveriges bistånd är 1 miljard och Sverige står alltså för 6% av allt bistånd och 3% av budgeten. I Afghanistan bor det ca 30 miljoner människor. Vem i helsefyr tycker det är realistiskt att lilla Sverige ska stå för 6% av alla länders bistånd till Afghanistan?

  Allt sker via lånade pengar av stat, landsting och kommuner som under åren 2013-2015 då det offentliga Sverige gick back 10% per år och ökade totalt skulderna med ca 160 miljarder per år. Eller som skedde under 2016 med sedelpressen på 200 miljarder i juli 2016 som Magdalena Andersson fick i gåva. 200 miljarder i nytryckta fina pengar där vänster hand lånade av höger hand motsvarade 10% av de offentliga svenska kostnaderna så under 2016 behövdes det inte lånas pengar. Sverige är inte rikt om man behöver låna eller sedelpressa sig till sina kostnader. Man har inte ”råd” och är ”rik” om man hela tiden behöver låna till ens kostnader, det säger själva förnuftet. Är jag den sista vuxna människan med förstånd eller?

  Anta att man skulle ha tagit emot 0 ”ensamkommande”. Jämförelsevis så kunde Sverige teoretiskt kunna dubbla Afghanistans statsbudget OCH dubbla det svenska försvarets kostnader.

  Hur många är 30 miljoner? Det är lika många som i Sverige, Finland, Norge, Danmark och ytterligare ett Norge. Hur många är 45 000 människor? Det motsvarar befolkningen i Sundsvall. Allt måste jämföras med något mera näraliggande för att man ska förstå vad siffran motsvarar.

  JO, man måste tänka i vi och dom. JO, man måste tänka på alternativ användning av varje krona man spenderar. Så gör vuxna människor, men kanske inte barn och vänstermänniskor.

  Politik handlar om val. Offentliga kostnader handlar om prioriteringar. Allt är viktigt brukar vänstern säga och man ska satsa på allt, alla ska med. Allt räknas retoriskt som lika viktigt och det är ju galet förstås. Det offentliga Sverige (kommun, stat och landsting) gör av med ca 2 000 miljarder varje år. Att då välja att 45 000 unga vuxna från Mellanöstern ska få det bra med 4% av våra offentliga kostnader är enbart rent vansinne.

  10 miljoner människor får dela på 2 000 miljarder i offentliga kostnader i Sverige under 2017. Det är 200 000 kr/person. De ensamkommande får 1,8 miljoner per person. Det är 90 gånger så mycket. Är det verkligen ingen som reagerar? Dessa är ju inte ens svenskar???

  Att tala om politik (eller det mesta annat) är löjligt och barnsligt utan en skala. Man MÅSTE tänka i skala, dvs att kvantifiera saker och ting. Att säga ”mycket, lite, många, ökning, minskning, viktigt, ansvar….” innebär inte ett enda dugg utan kvantifiering. Förekomst av något är ointressant utan att man anger siffror. Endast siffror är sanning, allt annat i hela världen är bara ett tramsigt och barnsligt känslobaserat förhållningssätt.

  Vänstern vägrar ALLTID att tala om skala. Man vill inte höra talas om kronor, procent, andelar eller att jämföra olika matematiska realiteter. Dels är vänsterhjärnor blockerade många gånger från logik, matematik och verklighet, de vill hellre tänka i utopier.

  Vänstern är egoisternas folk. De älskar att känna sig goda när de propagerar för att göra av med andras pengar. Jag propagerar för självhjälp och ömsesidig nytta i alla relationer. Vänstern vill slösa andras pengar och ovillkorligt strö pengar över ett ytterst litet antal grupper och individer de anser sig vara drabbade grupper. Det är inte bara oekonomiskt, det är rätt av omoraliskt. De använder sig av känslor i stället för förnuft och älskar att göra av med andras pengar.

  Prioriteringen är helt enkelt fel. I själva verket borde antalet vara 0 ”ensamkommande”. 90% av Afghanerna bodde sedan åratal i Iran i läger där krig inte finns (många Afghaner var till och med födda i läger i Iran). För det andra kan de återvända till säkra delar av Afghanistan där strider inte pågår. För det tredje så ska de söka asyl i första land och inte i 12:e land. För det fjärde ljuger de om ålder till mycket hög utsträckning. För det femte så ljuger de om sina ”asylberättelser” i oerhört hög utsträckning. För det sjätte och kanske till och med viktigast, de är muslimer och vi bör absolut inte öka procenten muslimer i Sverige då det är Sveriges totala undergång inom bara låt säga 25 år, men sådana futiliteter som framtiden behöver ju inte våra politiker bry sig om då det är långt efter att de har lämnat politiken.

  En sista sak. De 80 miljarderna innebär skatteintäkter tillbaka till samhället via löneskatter, moms osv så nettokostnaden blir lägre. Men så är det med ALL offentlig konsumtion. Vänstermänniskor säger att asylindustrin skapar jobb och säger att det är bra. Problemet är bara att alla dessa jobb är jobb inom offentlig sektor eller till privata företag som betalas med skattepengar. Vinnare i hela karusellen rent ekonomiskt (förutom de 45 000 fuskarna) är företagare som får tjäna mer pengar och improduktiva anställda som får lön för ett jobb som inte ens borde ha blivit gjort. Även alla företag i Sverige som har försäljning mot privatpersoner (t ex kläder, mat….) får tjäna mer pengar på idiotiska politiska känslobaserade beslut.

  Gillad av 5 personer

 22. Stig Palm skriver:

  Patetiskt? Försvaret, det nedbantade sedan ‘det kalla kriget’, får 500 mille?
  Regeringen sedan länge fungerat som den Trojanska Hästen och släppt in en kommande fiende värre än Stalins soldater, ger Invandrarverket de pengarna vilka tidigare gick till det Militära Försvaret. Vad ska vi med detta till? Vladimir Putin är knappast intresserad av att erövra ett Muslimland till. Har nog med sina egna. Vi svenska folk tyngs vidare av hutlösa skatter! Svenska Folket – VAKNA!

  Gilla

 23. Arthur skriver:

  Räknar jag rätt när jag får det till att 73 miljarder är hela statsskatten från åttahundratusen arbetare. Ändå blir huvudkostnaden kommunal. Det kan vara bra att påminna sig för vilka vi I praktiken arbetar, nu när vår lilla styrande klick glömt vilka de skulle arbetar för.

  Gilla

 24. Pelle skriver:

  Samtidigt kom nyheten att en stor svältkatastrof är på väg igen, 20 miljoner människor riskerar att svälta ihjäl, kostnad för FN att hjälpa dessa 20 miljoner skulle kosta 40 miljarder dvs lite drygt hälften av Migrationsverket kostnad för bara ett år skulle kunna rädda livet på 20 miljoner människor. Snacka om dålig fördelning av den ”humanitära stormakten”

  Gilla

 25. rudmark skriver:

  Enda myndigheten som går på löpande räkning. Det kostar vad det kostar. Vi har migrationskostnader som är skyhöga, och ingen avkastning i sikte på minst 50års sikt, om ens.Jfr med banker som behöver låna ut pengar. Tryck upp mer pengar. Och det går ju sådär ifall man tittar på belåning och bostadsprisinfalation…..

  Gilla

 26. Nils Lindholm skriver:

  Lägg märke till att Försvarsmaktens budget är sådan att det som säljs går till Staten men ex.v. fort, byggnader o materialinköp dras på försvarsbudgeten.
  För några dec. sedan köptes det in en hög gamla tyska stridsvagnar för att ersätta stridsvagn S, dessa inköpta rustades upp och . . . .inte användes utan såldes för ,ingen aning men säg 2-10kr / kg
  Försvarsbudgeten slantade inköp o upprustningen, Staten tog försäljningssumman.
  Ofta är det Regeringen – Riksdagen som bestämmer hur försvarsbudgeten ska användas, så dessa 500 kan genom att Regeringen stoppar en upphandling – utgift, tar tillbaka dessa lovade slantar.
  Minns ‘Reinsvält’ då han tog tillbaka inte kontrakterade, bara lovade, 4-miljoner från FN:s bistånd, ex.v. barnvaccineringen (Roosling) för att finansiera MV:s ökade kostnader.

  Gilla

  • Pekka Rousu skriver:

   Tack Nils. Ytterligare något trist att få reda på. Idiotiskt att köpa in stridsvagnar som sedan skrotas. Frågan är hur många ”röda piller” det finns där ute som man ännu lite länder till?

   Gilla

 27. phnordin skriver:

  Hur kan det komma sig att Regeringen engagerar resurser till ett värde av 73 miljarder sek utan debatt i riksdagen? Kan någon förklara hur detta överhuvudtaget är möjligt i den svenska demokratin?
  Hur mycket har avsatts -efter debatt – för nuvarande år till samma ändamål?

  Gilla

  • Christer Harling skriver:

   Riksdagen ?
   De är bara ett transportkompani för vad partiledningarna
   kommit överens om.
   Läs ” Knapptryckarkompaniet” av Ann-Marie Pålsson
   ( riksdagsledamot fd)
   Våra ” folkvalda” är numera bara 349 marionetter.

   Gilla

 28. Helene Frick skriver:

  Sen kommer hela anhöriginvandringen. Ingen vill beröra vad det ”kalaset” kommer att kosta. Jag har inte hört en enda politiker nämna någon summa, eller läst i en enda tidning vad kostnaden blir eller var de pengarna ska tas ifrån. Skrämmande!

  Gilla

 29. Eskil skriver:

  Prioritering när det gäller privatekonomi är att ställa olika utgifter mot varandra och göra prioriteringar. När det gäller den offentliga ekonomin innebär det i praktiken att ställa grupper mot varandra hur ogärna man än vill erkänna det. Det är faktiskt en av politikernas huvuduppgifter att ställa grupp mot grupp och göra rimliga avvägningar. De som inte erkänner det är lögnare alternativt genuint okunniga och inkompetenta. Oberoende orsak till förnekandet av den bistra verkligheten hör förnekarna inte hemma på någon maktposition i samhället.

  Gilla

 30. Anders skriver:

  Snart kommer kostnaden för de ekonomiska flyktingarna från Afghanistan att hamna på kommunernas bord. När de ”ensamkommande barnen” fått PUT kommer de att dras till Stockholm. Då kommer kommunalskatt och andra sk avgifter att behöva höjas drastiskt. Det är lätt att vara god, i alla fall till andras pengar tar slut…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.