Gästskribent Nima Dervish: Om Springare varit islamist

”Förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten” skrev polisen Peter Springare nyligen på Facebook. Reaktionen blev skarp. Exempelvis skrev Aftonbladets Oisín Cantwell att Springares ”retorik för tankarna till Goebbels”.

Att formuleringen var högst opassande instämmer jag i. Det jag inte får ihop är att ett olämpligt ord från en ensam polis fördöms, medan långt fler problematiska formuleringar från annat håll, med långt större influensförmåga, ej väcker samma indignation.

Föreställ dig att Springare hade sagt: ”Och döda dem [de vänsterextrema journalisterna] då var ni än möter dem och fördriv dem från de platser varifrån de har fördrivit er; ja, förtryck är ett värre ont än döden. Kämpa inte mot dem i det heliga [parlamentets] närhet, om de inte själva tar upp striden där; men kämpar de mot er (där), så döda dem. Det är [PK-vänsterns] lön.”

Tänk om någon därefter hade attackerat en vänsterjournalist, skrikande ”Springare är stor!”. Hade någon missat att koppla ihop uppmaning med utfört dåd? Citatet ovan är ur Koranen [2:191]. Översättningen är inte från en islamkritisk sajt utan KoranensBudskap.se. I originalet står det förstås inte ”PK-vänstern” utan kafirina; förnekarna eller de otrogna. Det betecknar dig som är icke-muslim, oavsett om du är vänster eller höger, för eller emot invandring, ”pursvensk” eller ”rasifierad”.

Om Springare hade sagt att hinduer är orena hade alla reagerat, liksom det är självklart vad vi ska anse om att Hitler i Mein Kampf kallade judar orena. Att Koranen [9:28] säger att den som är mushrik (polyteist, det vill säga värdesätter något högre än Allah) är ”oren”, det tolereras däremot. Ironiskt nog är du snarare en dålig människa och ”islamofob” om du kritiserar dylika rader. Vilken svensk journalist skulle skriva att Koranens ”retorik för tankarna till Goebbels”?

Man kan invända att Springares kommentar är en nyhet, medan religiösa urkunder har tusentals år på nacken. Det gör dem inte mindre aktuella då de än idag antingen följs aktivt (genom markant skiftande tolkningar) eller åtminstone respekteras som visdomskällor.

Man kan också invända att islam inte är en statlig myndighet, medan Springare jobbar på en sådan, men för troende har ”Guds ord” långt större tyngd än en svensk myndighets. Varför frikänns religiösa institutioner från det ansvar gällande sina kommunicerade budskap som alla andra, vare sig de är myndigheter, företag, föreningar eller privatpersoner, aldrig slipper undan?

När jag började skriva denna text konstaterade jag att det varit lugnt ett tag på terrorfronten. ”Snart smäller det någonstans.” Halvvägs in i texten skakas London av ännu ett terrordåd. En svenskirakisk vän säger på telefon att hen numera undviker t-banan.

Det kan inte fortgå såhär. Konkreta åtgärder behövs.

Jag upprepar det jag tjatat om sedan bombdådet i Stockholm 2010. Islam är (och nu anstränger jag mig för att vara snäll) en problematisk religion, med en tendens att ”missförstås” lite väl ofta. Detta måste diskuteras, inte i sjuminuterssnuttar utan grundligt och i detalj.

Svenska folket måste än gång för alla landa i en informerad slutsats om ”vad islam är”, vad det eftersträvar och påbjuder – och vilken tolkning som är mest rimlig. Först då kan konstruktiva, välgrundade beslut fattas av beslutsfattare, på vare sig nationell eller kommunal nivå.

SVT borde skapa en programserie, där en kritisk respektive apologetisk debattör i varje avsnitt (minst en halvtimme) diskuterar en kontroversiell aspekt inom islam. Bägge ska fokusera på valt ämne och backa sina argument med källor. Innan sändning granskas varje program av minst en akademisk expert och eventuella historiska, språkliga eller teologiska småfel påpekas.

Därefter får tittarna rösta på vem de övertygats av. När serien är till ända torde folk på bägge sidor vara mer informerade och insatta.

Detta program lär nog inte se dagens ljus. Därför uppmanar jag alla att läsa på själva: Börja på Wikiislam.net. Svensk koranöversättning finns på KoranensBudskap.se. Ursäkter om ”felöversättning” kan lösas på corpus.quran.com där varje ord dissekeras till minsta grammatiska beståndsdel.

Islam är en del av Sverige säger vissa. Låt då Sverige en gång för alla informeras om ämnet.

Nima Dervish är frilansskribent och författare till böckerna ”Varför mördar man sin dotter?” [2009] Och ”Ordbrand” [2013]. Föddes i Iran och kom till Sverige som tolvåring. Har sedan 2005 skrivit, debatterat och föreläst om ämnena invandring, integration och religion.

27 reaktioner på ”Gästskribent Nima Dervish: Om Springare varit islamist

 1. Stig Palm skriver:

  Tror PK Vänstern eller Högern läser detta ditt inlägg? Knappast, de föredrar att vara Strutsar och låtsas att detta inte finns. De ser och läser det de vill att känna sig förträffliga.

  Gilla

 2. Fredrik Östman skriver:

  Jag förstår inte vilken masochistisk masspsykos som får alla som håller med Peter Springare att hela tiden tala om detta lilla ord. Att förinta någon i en debatt eller i en idrottstävling är helt normalt språkbruk. Punkt slut.

  Sluta be om ursäkt! — Vänstern ber aldrig om ursäkt!

  Sluta tala om metafrågor! — Vänstern talar alltid om metafrågor!

  Verklighetern är socialismens enda riktiga fiende. Alliera er med den!

  Liked by 7 people

 3. camiry skriver:

  Så bra, som alltid. Fantastisk tankeväckande liknelse.

  En fråga: kan oviljan hos vissa journalister att kritisera islam bottna i en rädsla att själva bli målet? Ta ex Wolodarski, som på något sätt utmärker sig som alldeles särdeles faktaresistent och som i egenskap av chefredaktör tillåts, och lyckas, vilseleda en stor del av befolkningen. Han tillhör ju (i teorin) målet för den grupp han med sitt inflytande skyddar. Rädd hamna i onåd? Överenskommelse a la vi håller varandras ryggar? Visst, låter väl lite väl konspiratoriskt, men få saker överraskar numer.

  Det skulle vara så befriande att få höra någon av dessa journalister motivera sitt handlande, vad det är de hoppas åstadkomma på längre sikt genom att censurera verkligheten? De kan väl ändå inte fortfarande tro att de kan sopa elefanten under mattan i evighet? Vi snubblar ju över eländet hela tiden!

  Det är intressant hur yrkeskåren journalister anser sig ha rätt att, och lyckats, beröva svenska folket dess grundlagsstadgade rättigheter, såsom åsikts-och yttrandefrihet, när deras egen yrkesutövning vilar på just dessa. Lite av ”först till kvarn” eller?

  Liten invändning dock; inte alla religiösa frikänns av media. Vi har ju sett prov på att media faktiskt kan reagera på religiösa ledare om de vill, ex Åke Greens homofoba predikan, även om lagen frikände honom, baserat på yttrandefriheten.

  Om förslaget med upplysning av folket och dissekering av fakta: när nu skolan redan i 2a klass i SO diskuterar religioner, FN-konventionen, mänskliga rättigheter, barns rättigheter, gör rollspel kring diskrimineringsgrunderna mm kan de ju passa på att ta upp dessa frågor i någon lightversion. Även källkritik är ju på tapeten nu. As if.

  Gilla

 4. Gunilla skriver:

  Just nu pågår en politisk ‘kampanj’ för att stärka skyddet för vissel-blåsare. Ja, det beror ju förståss på vad de visslar om. Man gör försök efter försök att få honom åtalad för än det ena eller det andra brottet man möjligen kan komma på. Det är ‘en fara för demokratin’ att han får skriva på Facebook. Nu blev också ordföranden i ambulansförbundet portad från ett bokat deltagande efter att han ‘visslat’ hur situationen är. Sajter som skriver det MSM vill undanhålla kallas allmänt för hat-sajter. De som rapporterar om heders,-och ‘bevaknings’kulturen i förorterna klumpas ihop till rasister och nazister. T.o.m Mona Valter har nu fått sälla sig till den skaran. Sådan är den ‘lag-skyddade’ friheten til att påtala oegentligheter i en demokratur

  Liked by 2 people

 5. Ulla L skriver:

  Intressant! Jag kom genast att tänka på en väsentlig skillnad; islam och dess texter är välsignade av FN och Sverige uppmuntrar, bland annat med skattemedel, spridningen av islams budskap. Då är det inte konstigt att ”man får ligga som man bäddat”.

  Gilla

 6. kim skriver:

  Tack, Nima Dervish. Tydligare kan det nog inte sägas. De flesta svenskar verkar ha fått sin samlade kunskap om islam får Mona Sahlin och Alice Bah Kuhnke. Vi måste läsa på för att förstå vad det är för en ideologi vi möter, hur den ser på oss och vad den vill göra med samhället. Inte bara behöver vi läsa koranen, vi behöver också diskutera dess innehåll med människor som kallar sig muslimer. Min erfarenhet är att svaren då blir ganska skrämmande.

  Islam måste kunna granskas och kritiseras på samma sätt som andra religiösa rörelser, utan anklagelser om rasism och diverse fobier. Annars får vi en oemotsagd spridning av normer som riskerar att söndra vårt samhälles fundament. En intolerant ideologi kan inte bemötas med tolerans, eftersom den inte visar tolerans tillbaka.

  Liked by 4 people

 7. Anita Koidan Axelsson skriver:

  Tack för en bra och viktig artikel. Vill bara påminna om att Zettersteens översättning från 1917 är den mest pålitliga. Senare versioner – Mohammed Knut Bernström 1998 tillåter jag mig att tvivla på. Jag har jämfört översättningar och funnit att Bernströms översättning är överslätande vad gäller våldsamheter. – Dessutom rekommenderas den av Jan Hjärpe – vilken inte har mitt förtroende.

  Liked by 2 people

 8. Hortensia skriver:

  Mmm, Nima Dervish, visst vore det underbart om beslutsfattare över hela världen alltid fattade informerade, konstruktiva och välgrundade, någorlunda intelligenta beslut till gagn för den civiliserade världens fortlevnad.

  Ett sådant, realistiskt och långsiktigt hållbart beslut vore att terrorklassa den invasiva våldsideologin islam och fördriva dess västhatande apologeter tillbaka till medeltidslivsstilen i den redan alltför stora muslimska världen.

  ”‘Det värsta är likgiltigheten’, sade han, polisen som jag hamnade bredvid på en större bjudning för någon vecka sedan. Han – en man i femtioårsåldern med närmare trettio års erfarenhet av polisarbete – pratade om våldtäkter.”

  https://ledarsidorna.se/2017/04/ann-heberlein-det-varsta-ar-likgiltigheten/

  ”Merkel firades över hela världen som flyktingarnas helgon. Nu visar en ny bok att hon inte alls visade modigt ledarskap under den så kallade flyktingkrisen, utan raka motsatsen, skriver gästkolumnisten Anna von Bayern.”

  http://www.gp.se/ledare/von-bayern-ett-vackrare-ord-f%C3%B6r-r%C3%A4dsla-1.4217720

  ”Londonterroristen Khalid Masood bodde granne med Stockholmsbombaren Taimour Abdulwahab i Luton.
  Abdulwahab sprängde sig i centrala Stockholm mitt i julruschen 2010.
  Khalid Masood ska också ha haft kontakt med fem män som dömts för att ha planerat en attack 2011, enligt The Telegraph.”

  http://www.expressen.se/nyheter/khalid-masood-var-granne-med-stockholmsbombaren/

  En spade är en spade – och vissa är så odugliga, eller rent livsfarliga, att vi måste våga bryta av skaftet på dem och göra oss av med skiten – en gång för alla.

  Liked by 2 people

 9. BjörnS skriver:

  Debatten kring springare har blivit en parodi och en rökridå av skenargument. Än så länge har jag inte hört någon som anfört sakargument mot honom (en miljöpolitiskt aktiv polis var dock tidigt ute, bekräftade bilden men ansåg att orsaken var socioekonomiska faktorer). Alla förstår att han inte menar bokstavligen förinta journalister utan att övertygande motbevisa deras ihåliga argumentation. Så får vi en pseudodebatt och sakfrågan förbises. Vill man göra en liknelse till Göbbels skulle han nog, för det första, varit imponerad över hur väl den taktiken fungerar och, för det andra, känt sig mer familjär med ord som råttor och att gasa dem.

  Problemet med Islam är att den är kompromisslös och kräver bokstavstroende samt är grundad på en arabisk livsstil lämpad för 600-talet. Jag skulle med glädje se det TV-program som Nima föreslår.

  Liked by 1 person

 10. Bamse skriver:

  De enda som kan eller får kritisera islam är människor med invandrarbakgrund. Den stora massan av svenskar tror i sin oskuld, eller snarare enfald, att islam är väl ungefär som vår numera urvattnade kristendom. ( ” Ja, men de tror ju på en gud, och de erkänner Jesus som profet, och förresten var korstågen inte så trevliga för muslimerna! )
  Jag tror att inte ens ett terrordåd i Sverige skulle få PK- etablissemanget att ändra sig, kanske tvärtom låsa dem ännu fastare i sin gränslösa tolerans och godhet.
  Stort tack till Nima och alla andra som med sakkunskap och patos sprider kunskap kring islam och islamism!

  Liked by 1 person

 11. Tigerhaj88 skriver:

  Även superpriviligierade CIS-män måste då och då betala hyran. ”Jag vet att det finns de som uppfattar mig som vulgär och obildad”, säger Henrik Schyffert och skyndar in på Rival där hans senaste föreställning Var Inte Rädda/Farväl till Berlin går för fulla hus. ”Men varför skulle en devot kritikerhyllad pennalists och mångmiljonärs sammelsuriska åsikter vara mindre värda än en potentiellt rasistisk nationalekonoms mödosamt sammanställda statistik och fakta…? Jag fattar inte…? Om Tino tycker att det där med debet och kredit är så jävla viktigt får han väl sätta upp en egen krogshow? Annars kommer han aldrig att nå ut till mina kärnväljare. Runkbajsa Onkel Tom i munnen, liksom. Väx upp!”

  https://jensganman.wordpress.com/2017/03/01/sodermalm-rapport-fran-en-filterbubbla/
  De med rätt värdegrund kan sprida otidigheter omkring sig och få kungligt betalt.

  Gilla

 12. Rutger skriver:

  Är det inte dags att få upp ögonen för att islam slutade att enbart vara en religion år 622. Under Medinatiden utvecklades islam under Muhammeds styre till ett samhällssystem med en fullständig lagsamling som senare kodifierades och kallades sharialagen (sharia finns i åtta erkända varianter med mycket stora likheter enligt muslimerna själva). Se the Amman message, http://ammanmessage.com/the-three-points-of-the-amman-message-v-1/ Enligt muslimska lärde från hela världen måste en erkänd muslim erkänna någon av dessa lagskolor. Detta visar att islam fortfarande är ett samhällsystem och man pratar mer o mer om det muslimska civilsamhället i vårt land. Vilken av de åtta erkända sharialagskolorna du än som muslim vill hålla dig till så är det en konkurrent till Sveriges Rikes lag.

  Innebär religionsfriheten i Sverige en frihet att undan för undan införa ett annat samhällssystem? Vi har föreningsfrihet, mötesfrihet och yttrandefrihet men det innebär inte vad jag kan förstå en frihet att införa ett annat samhällssytem baserat på andra lagar är de som stiftas i Sveriges riksdag. Islam är ett samhällssystem med religiösa förtecken oavsett det är sunni eller shia. Som exempel har vi väktarrådet i Iran med sex mullor som står över alla andra och som ska se till att Iran håller sig på den ”rätta vägen” bla med hjälpa av sharialagen. Fler och fler muslimska länder inför shariainfluerad lagstiftning. Senast i raden av dessa är vad jag vet Brunei.

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Det finns många vägar att införa ett nytt samhällssystem. Det är fullt lagligt att bilda ett muslimskt parti och, via majoritet i riksdagen, byta ut rådande svensk lagstiftning mot t ex sharia. Om man inte orkar vänta på den demografiska utvecklingen så finns en olaglig variant, s k revolution.

   Gilla

 13. Egon skriver:

  Hej DGS!
  Otroligt klantigt av Springare att uttrycka sig så.
  Nu är fokus inte längre på hur han upplever sin arbetssituation.
  Hans facebookinlägg har gett Schyffertjournalisterna öppet mål att sparka brunsmetningsbollen i.
  Ord måste vägas i Sverige.
  Ett snedsteg och du är för evigt förlorad……..

  Gilla

  • Anna Lindén skriver:

   Vem bryr sig om vad Schyffertjournalisterna skriver? Det är nästan så man unnar dem att för en gång skulle få möjlighet att sparka bollen i ett öppet mål.

   Gilla

 14. cmmk10 skriver:

  ”Islam är en del av Sverige säger vissa.”

  Tänk att det har tillåtits hända!

  Men vem är egentligen förvånad, vi har t ex fått en TBC-klinik i Angered och som Mona S.(?) sa: ”det gamla Sverige kommer aldrig tillbaka”.

  Gilla

 15. ludde38 skriver:

  I vårt samhälle är det väl knappast någon (utom de fåtaliga berörda) som bryr sig om bokstavstrogna kristnas synpunkter. Vi har vant oss vid att leva i ett sekulärt samhälle där religion blivit en privatsak. Nu håller verkligheten på att förändras. Med massiv invandring från muslimska länder framträder imamer och islamister som kräver respekt och inflytande för sin extrema tolkning av islam. Och inte nog med det. De uppmuntras av den svenska staten med skattebidrag, som först på senare tid har ifrågasatts. Och svenska kyrkan söker samarbete till varje pris. Det absurda är att kritiken mot islamisterna nästan uteslutande kommer från individer med muslimsk bakgrund, som NIma D, Det svenska etablissemanget, med få undantag, hukar i buskarna av rädsla för att bli anklagade som för islamofobi. Det vore nästan skrattretande om det inte vore så allvarligt. Det är bara att tacka dem som levt under religiöst förtryck i muslimska länder för att de orkar engagera sig och avslöja den smygislamiseringen som sker i vårt land.

  Liked by 1 person

 16. nilsdacke skriver:

  Den koranöversättning, som nämns ovan, är kraftigt sockrad jämfört de av Al-Azhar-universitetet auktoriserade översättningarna till engelska av Yusuf Ali http://www.islam101.com/quran/yusufAli/ och Marmaduk Pickthall http://al-quran.info/#home .
  Jag instämmer helt i att inte bara information om islam är angelägen utan även kunskap och insikter Det gäller inte bara Koranen (14 %) av islams ”heliga skrifter”, utan även hadither (60 %) och sira (26 %) samt dessas syntes nämligen sharia, som enligt bl.a. Ammanbudskapet har en central ställning inom islam. En översättning till svenska av viktiga delar av sharia finns här (kap 8) http://nilsdacke.blogspot.se/ .
  Om man inte tillägnar sig denna insikt, kommer man aldrig att förstå hur en praktiserande muslim tänker.

  Gilla

 17. Mickan skriver:

  Jag kom visst inte med, att man reagerar så starkt på att han vill förinta journalisterna tyder på att han är på rätt spår, de vet att de inte har rent mjöl i påsen och fruktar säkert en karriärmässig förintelse.

  Gilla

 18. Sixten Johansson skriver:

  Peter Springare skrev: ”Mitt motiv är just detta att försöka göra Sverige bättre att leva och utvecklas i för alla, både infödda ”svenskar” och invandrare. Och därigenom också förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar luften med sina abnorma agendor.”

  – – – just detta att försöka göra Sverige bättre att leva och utvecklas i för alla, både infödda ”svenskar” och invandrare. Och därigenom också – – –

  Var och en som kan tolka normal, skriven svenska kan utläsa att detta inte uttrycker någon avsikt eller önskan att konkret förinta journalister vare sig nu eller i framtiden. Den som tolkar satserna så, gör medvetet en förvrängd tolkning och utbrodering av ett enda ord, som i vissa sammanhang kan ge obehagliga associationer.

  Vilka gjorde då så? Jo, naturligtvis just de journalister som ÄR vänsterextrema, de som förpestar luften, de som har vänsterextrema agendor, abnorma agendor. Plus de som har just denna mentalitet och vill platsa i samma mediagäng eller som ville komma åt visselblåsaren. De som skrek kände sig träffade, just DE anropades och BLEV träffade! Hela det gallskrikande, verklighetsförfalskande, sanningshatande propagandistgänget och deras medlöpare. Varenda ettordsryttare hoppade fram, knep ihop skinkorna om ett djävulskt långt kvastskaft och flög till Treblinka!

  Dessa inbilska journalister och deras servila slickare har EN enda kunskap eller färdighet som kan tänkas överstiga befolkningens genomsnittsnivå: en viss verbal kapacitet, en uppövad förmåga att läsa innantill och själv kunna rada ord på ord till acceptabelt korrekta satser. Men fullt medvetet kastar de här all återstående intellektuell hederlighet över bord och sätter på pränt en uppenbart vinklad och enfaldig tolkning, som smetas på med associationer hämtade ur det egna psykets källarhålor.

  Sällan har ett intellektuellt masshaveri, en så ryggradslös mobbarmentalitet och en så uppblåst självbild manifesterats och dokumenterats så förintande oemotsägligt för eftervärldens ögon och läsförmåga. Jag beklagar de ambitiösa och hårt arbetande journalisternas öde i Sverige. Deras yrkesheder har för långliga tider fullkomligt förintats av en maktgirig, nivellerad, överbetald, inkompetent, självutnämnd kårmaffia. Jag vill inte vara för hård mot de fattigare fegisar som säljer sig för brödfödans skull. Men jag känner ett förintande, bottenlöst förakt för de välbeställda oduglingarna, vars miljoner skulle ge dem rådrum och handlingsfrihet. Deras ynkedom och skamlöshet gör att många oskyldiga barn och barnbarn i framtiden tvingas bära den förintande skammen över ärelösa fäder, mödrar, far- och morföräldrar.

  Liked by 1 person

 19. Kristina von Heland skriver:

  Jag störs av att regeringsmedlemmar med statsministern i toppen uttalar sig nedsättande och ifrågasättande om enskilda medborgare utan politisk makt. Att medborgaren utan makt ska utgöra ett hot mot deras makt och regernade är ett tecken på dålig statsmässighet och regeringsduglighet. Det suger helt enkelt.
  Skillnaden på en sekt och en religion. Att bägge ledarna som hittat på det hela vet att det är totalt trams. Religionsföreträdarna är döda medan sektledarna lever.

  Gilla

  • Dagfördag skriver:

   När ledare börjar bli rädda för enskilda människors uttalanden och som i Speingares fall redogörelse av fakta, brukar de i många fall svara med att på punkt efter punkt inskränka medborgarnas rätt och möjlighet att uttala sig. Och till slut införa diktatur. Demokrati är fint och bra tycker vi ju alla, men den har ju den avigsidan, om man ser det så, att den ger folk makt, och när politikerna börjar bli rädda för när folket gör bruk av den demokrati vi har, då är det inte bra.

   Gilla

 20. Lennart Göranson skriver:

  Man behöver inte ta till hypotetiska islamistiska uttalanden som jämförelse för att reagera mot att Springare ställs vid skampålen. Och samma gäller för övrigt reaktionerna mot Janouch. Den relevanta jämförelsen är i stället avsaknaden av motsvarande reaktioner mot de kända uttalandena om bruna råttor och avrättning med gas.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.