Normaliseringen av Sverigedemokraterna har kommit igång

portratt-dgs-2

Mohamed Omar

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har gjort något stort. Hon har i praktiken normaliserat Sverigedemokraterna. Hon försöker självklart tona ner det hela. Men riktningen är tydlig. Det börjar med små, försiktiga steg.

En undersökning visar att en majoritet av Moderaternas väljare vill ha samarbete med SD. Den andelen kommer att växa i takt med att missnöjet med Löfvens regering ökar. Det är ju på den vägen vi kan få ett maktskifte och en högerregering: med hjälp av SD.

Annie Lööf och Jan Björklund håller emot. De ger ett förvirrat intryck. De gillar varken SD eller vänstern. Men de måste någon gång välja vilka de ogillar mest. Betyder en röst på Björklund och Lööf fyra år till med Löfven? De fungerar redan nu som stödpartier åt Löfven, så det är alltså bara att låta det ömkliga spektaklet fortsätta efter valet 2018.

I sociala medier har delar av Moderaterna och Sverigedemokraterna börjat sammansmälta. Man följer i stor utsträckning samma konton, delar samma material och har flera vänner gemensamt. De sociala mediernas inflytande bör inte underskattas. När man vänjer sig vid att umgås med vissa personer på Facebook blir tröskeln lägre för att faktiskt umgås i verkligheten.

Kinberg Batras öppning får sannolikt psykologiska och sociala effekter. Människor som har sympatiserat med SD men inte vågat visa det kan bli modigare. Detta höjer i sin tur moralen hos andra. Vi kan få se en dominoeffekt där fler ”kommer ut” som SD:are. Moderater som tidigare inte vågat äta lunch eller ta en öl med SD:are kanske gör det. Kinberg Batra har ”okejat”.

Moderatledaren omgärdade sitt besked med reservationer för att visa att man fortfarande står stadigt på ”den goda sidan”. Jag tror att reservationerna kommer att bli färre och vagare med tiden för att till slut försvinna helt. När moderater och sverigedemokrater vant sig vid att umgås med varandra, både i riksdagens korridorer, på krogen och i sociala medier, blir det eftersom naturligt och ledigt. Som om det alltid varit så. Om hur länge då? Om ett år? Efter valet 2018? Svårt att säga. Men riktningen är tydlig.

Vänstervinklad etablissemangsmedia gör vad den kan för att hejda SD:s normalisering och en framväxande vänskap mellan SD och Moderaterna. Men vänstervinklad media har inte lika stort inflytande som förut. Och inflytandet den fortfarande har minskar. Även där är riktningen tydlig. Politiker kan tala direkt till sin publik genom egna plattformar på internet.

Det ger vänstervinklad media ångest och man skruvar upp retoriken om sin egen betydelse för demokratin och så vidare. Man anordnar seminarium för att analysera och diskutera. Men detta förstärker bara intrycket hos allt fler svenskar att etablissemangsmedia håller på att tappa greppet.

Skåne ligger en mandatperiod före resten av landet i utvecklingen med tanke på hur många som valde att rösta på SD i det senaste valet. I Hässleholm föll nyligen det rödgröna styret med stöd av SD. ”Det som sker i Hässleholm är en normalisering av Sverigedemokraterna”, sade Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för Skånemoderaterna, till SVT. Såsom i Hässleholm, så ock i Sverige.

44 reaktioner på ”Normaliseringen av Sverigedemokraterna har kommit igång

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Det goda landet Sverige som alltid anser sig stå upp för demokrati och rättvisa och som med kraft har protesterat mot alla former av diskriminering i världen har nu också kommit så långt på sin resa att man även i sitt eget hemland kan tänka sig att upphäva diskriminering av människor som stöder Sverigedemokraterna. Dessa har behandlats på ett sätt som för tanken till de svarta i Sydafrika före Nelson Mandela eller till dissidenterna i de tidigare kommuniststaterna.

  Att stå upp för sitt eget land har inneburit stigmatisering och social utstötning. Många har förlorat sitt arbeta för att ha uttryckt sig positivt om Sverigedemokraterna och de fina Stockholmsrestaurangerna vill inte släppa in dem och om man gjort så så har man pudlat efteråt. En del vill till och med ta i så på skarpen att tankarna går till behandlingen av judarna i Nazityskland. Det verkligt skrämmande är att en stor del av det officiella Sverige har ställt sig bakom en sådan motbjudande attityd.

  Vi kan bara hoppas att vad som nu sker är början till en islossning och att även Sverige skall våga vara ett öppet samhälle utan sina underligaa ”värdenormer” och unkna åsiktskorridor. De som har mod att göra så förtjänar all vår respekt.

  Gillad av 11 personer

  • Vx skriver:

   Borgerlighetens farhågor idag 2017 om att SD inte skulle respektera skydd för medborgarna mot staten vid en eventuell valvinst, så får alla övriga partier göra sin hemläxa först och tillsätta en ordentlig grundlagsutredning. Men det finns fler problem om SD skulle få majoritet eller ingå i regeringen 2018. Det är det motstånd mot SD som finns inbyggt i förvaltningar sedan länge.

   Det betyder att om SD skulle få ett riksdagsbeslut på att dra in bidrag, förmåner till illegala invandrare, extra hjälp till skolbarn i utanförskapsområden etc., så kan tjänstemän komma att reagera med sabotage eller passivitet. Den bibliotekarie som upplåtit kommunala datorer till ensamkommande utan giltig legitimation kanske får instruktioner via sina chefer och policybeslut om att datorer bara ska användas av de som kan visa upp godkända dokument eller något dylikt. Vid varje offentlig förvaltning kan man frukta obstruktioner i kanske ett decennium, i “tio skitår”, skrev jag hösten 2014 apropå detta (Sjunne, 30/11, 2014). Det är ett större och mer reellt problem med SD:s inflytande än vad Timbros medarbetare fruktar i sitt inlägg i Svenska Dagbladet.

   Den neutrala staten måste enligt vad jag skissat på vara betydligt mindre aktivistisk, vilket är en tradition sedan sekler här, där prästerna lett folket åt staten liksom journalisterna gör idag, men aldrig så extremt tillämpad som under Olof Palme och av alla regeringar sedan dess. Mångfald hyllas utan betänkligheter trots att staten ska vara till för sina medborgare i första hand och inte andra länders medborgare eller statslösa (se Sjunne 28/4, 2018 för min genomgång av Timbros Andeas Johansson Heinös avhandling i statsvetenskap).

   Naturrätten så som Fredrik von Hayek använder den sin av Timbro utgivna Frihetens grundvalar (2013) saknas i den svenska grundlagen. En av SD tillsatt grundlagsutredning skulle börja med att ta medborgarnas rättigheter på allvar och ge dem skydd mot den starka svenska staten. Frågan är om borgerligheten är med då.

   Jan Sjunnesson

   Gilla

 2. tomas skriver:

  AKB gör ett försök att bryta dödläget i svensk politik. Läser i dagens DN att 72 % tycker att Reinfeldt var bättre på att utforma en attraktiv politik, medan 10 % föredrar hans efterträdare.
  *Reinfeldts mission var att krossa välfärdssamhället genom stora skattesänkningar och fri invandring och att utveckla Sverige till ett mini-USA

  Gillad av 3 personer

  • Sten Lindgren den äldre skriver:

   Det där är bara propaganda från DN. Kan vara att man tycker att FR var en bättre ledare men det är inget uttryck för att AKB:s senaste agerande är det som fäller omdömet. Svaren visar bara hur man ser på en person som har rätt dåligt rykte för sitt agerande internt (där FR var värre men det har man glömt) och att AKB inte har valts genom en demokratisk process i partiet. AKB är illa ute och det hon gör nu kan möjligen rädda henne kvar.

   Gilla

  • Svart vatten skriver:

   Lita inte på något i DN, att Batra gör detta bevisar att DN ljuger, hade det varit så kunde Batra sitta lugnt, gillar man Reinfeldt så lämnar man väl inte för SD?

   Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Givetvis!
   Särskilt dold var ej den agendan, om man hade någon insikt?

   Återinföra statarsamhället…
   Sänka lönerna för de lägre utbildade!

   Gilla

 3. Johan skriver:

  Det finns 8 partier i riksdagen. 7 partier är skyldiga till Sveriges nuvarande tillstånd. Ett parti är helt oskyldigt. Dom har aldrig haft någon makt. Vid nästa val ger jag dom min röst. Mitt lilla hopp står alltså till SD.
  Dock är mitt hopp minimalt. Sverige har en mycket naiv befolkning. Jag kommer att se om mitt hus och leva så avskilt som det bara går… Lördag morgon och jag tror inte längre på oss svenskar. För tusen år sedan var vi vikingar…Hur blev vi sådana sillmjölkar?

  Gillad av 6 personer

  • Göran skriver:

   Det enda hopp med SD är att de begränsar invandringen, men rent ekonomiskt förstår partiledningen i SD sig inte på det, så Sveriges fall kommer att fortgå. Lite långsammare bara, kanske.

   Gilla

 4. Ben-Hur skriver:

  Man bävar inför tanken att SD skulle städa upp i styrelsen genom att utesluta direkta Nazister!
  Den dagen det sker kommer det att bara rasa in nya sympatisörer och man kan nog tänka sig 30-35% sympatisörer och kanske också i ett val som hålls i närtid! Då handlar det om vilka andra som skall bilda regering med SD och fungera som bromskloss mot dom värsta SD-förslagen till beslut! Skall det bli S eller skall det bli M? Jag tror att det är bara att välja, NU! och det är nog det Moderaterna har kommit underfund med! Och detta gör ju att S kommer aldrig i överskådlig tid att komma tillbaks till makten!

  Gillad av 1 person

   • Rune skriver:

    Jag är också nyfiken. Vilka skulle det vara?
    Jag har hållit ögat på SD i säkert femton år men aldrig sett några nazister.
    Medierna har många gånger försökt klistra Nazi-etiketter på SD och det har fått som följd att någon ibland har fått för sig att komma till SD och leka nazist. Men de har ju åkt ut med huvudet före när det uppdagats.

    Gilla

 5. Yvonne Rosenthal skriver:

  Mitt problem med Moderaterna är inte huruvida de väljer att samarbeta med SD eller inte. Problemet är kompetens, förtroende, erfarenhet, kurage, integritet. Nya Moderaterna sopade ut, mobbade ut kompetens. Se DGS TV och Anne Marie Pålsson.Små muppare och muffins har kuppats in . Infantilism . L/ Fp , utöver Jan Björklund återstår Birgitta feminister, Ullenhags vänner. De som tänker tystas ned av Maria Arnholm. Jag är företagare i likhet med släkt och familj sedan generationer, hjälper inte: Centern är ett hopkok av allt och ingenting kryddat med floskler.

  Gillad av 6 personer

 6. Lasse W skriver:

  Ja märkligt nog håller sig åsiktskorridorens vakthundar på mattan. Något har hänt. Jag tror det mycket handlar om att Sverige inte längre kan luta sig mot sina gamla bundsförvanter Obamas USA och eurokraten David Camerons Storbritannien som båda nu gått rejält till höger. Sverige står nu mer ensamt. Har vi ens några vänner i Norden efter alla uppläxningar av våra grannländer? Kristina Perssons uppläxning av Danmark ska sent glömmas. Men hon är ju borta nu vad jag förstår. Sverige har varit stöddigt, uppblåst och arrogant. Dags för en tillnyktring. Moderaternas öppning gentemot SD kom i rättan tid. Och när L och C nu ser att man kan närma sig SD utan risk för social stigmatisering och mediedrev lär de ansluta sig så småningom. Makten lockar. Tänk att få flytta in i Rosenbad igen……utsikt mot strömmen från tjänsterummet ingår.

  Gillad av 1 person

 7. BjörnS skriver:

  En helt korrekt analys. Björklund har dock varit tydlig med att han mycket hellre samarbetar med S än med SD men det kan nog lösas genom att hitta ”rätt” former för samtal med SD. L har dock en stark vänsterfalang och kommer nog att brottas med starka inbördes strider. Hursomhelst är det en positiv utveckling eftersom både en regering stödd av SD och en S-regering stödd av L+C är bättre än en stödd av MP+V. Det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig.

  Gillad av 1 person

  • Gösta Oscarsson skriver:

   Hos både L och C så finns det en insikt att partiet lider om man gängar sig med S. Senkommet så har Mp varit med om samma sak. Detta kommer att påverka L- och C-ledarna mer än något annat.

   Gilla

  • Björn skriver:

   Förstår inte varför någon överhuvud taget fortfarande röstar på C, KD eller L! Förr var ju L i första hand småföretagarnas parti och C lantbrukarnas! KD? Men idag? En motbjudande sörja av det SÄMSTA från både höger o vänster!

   Gilla

 8. SD skriver:

  Riksdagen stiftar lagar som politikerna tror ska gälla. Men i allt större delar av landet gäller inte längre svensk lag. Polisen har ingen kontroll över kriminaliteten. Istället styr gäng med helt andra normer än de vi förväntar oss i Sverige. Och riksdagen? Där blundar man. Hårt.

  Ingen politiker kan hävda att detta är okänt. Polisen har en officiell lista på 53 områden i landet där man inte längre kan garantera svensk lag och ordning.

  Ändå blundar de etablerade partierna. Man vägrar se. Man vägrar tala om det. Man vägrar göra något åt det.

  Varför? Därför att detta är det logiska resultatet av den integrationspolitik man fört i många årtionden. Enligt denna politik är det rasism att upprätthålla lagen i invandrarområden. Den som inte ser svensk ut kan inte begå brott, utan är ett svagt stackars offer för svensk rasism som behöver stöd och bidrag, inte trakasseras av polis och svenska normer.

  Massmedierna har lydigt följt statsmakternas hållning och inte ifrågasatt utvecklingen.

  http://samtiden.nu/2016/06/no-go-zoner-ar-som-tryckkokare-redo-att-explodera/

  Gillad av 3 personer

 9. John skriver:

  Jag tror vi behöver nya partier i Sverige.
  Ett sådant är nystartade Medborgerlig Samling (MED) som har erfarna och välutbildade representanter- här Josefin Utas:

  https://medbloggen.se/2017/01/23/annie-loof-kan-inte-dromma-bort-sd/

  Medborgerlig Samling är fast beslutet att bidra till att ändra på hur politik bedrivs i Sverige. Till skillnad från Centerpartiet stirrar vi oss inte blinda på partietiketter och principer utan fokuserar på sakfrågorna. Vi vill bidra till lösningar istället för låsningar.

  Väljarna är urbota trötta på befintliga partiers val att sätta maktspel och kortsiktiga markeringar före allt annat. Medborgarna önskar faktiska resultat som gör skillnad i samhället.

  Det är uppenbart att Medborgerlig Samling behövs i Sveriges riksdag för att lösa de knutar som finns där.

  Vi säger till väljarna det som alla partier borde säga: Att vi ska försöka få igenom så mycket som möjligt av vår politik i samtal, samarbete och kompromisser med andra partier. Det är att ta ansvar för samhällets väl.

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Nu har vi 8 partier i riksdagen och det är absolut några för mycket. Jag är helt övertygad om att många i Medborgerlig Samling är hyggliga och kompetenta människor men, det är 19 månader till valet och partiet är inte ens registrerat som parti (de har inte lyckats hitta 1 500 pers som undertecknar ett papper). Så visst de kan nog komma med ett eller annat vettigt förslag men för egen del satsar jag på SD. De finns, de är stora och de kommer att påverka den verklighet vi lever i.

   Gilla

 10. kim skriver:

  Jag är inte lika optimistisk. Utvecklingen är både oroväckande och svårtolkad. Det ser ut som om C kommer att lämna alliansen och stötta vänsterblocket. Då är det stor risk att Löfven sitter kvar som statsminister efter nästa val. Och 2022 kommer Sverige att ha fått hundratusentals nya medborgare som röstar vänster.

  Vi sitter i en rävsax och de möjliga utvägarna känns allt mer osannolika.

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Nu förstår jag inte varför de hundratusentals nya röstarna skulle välja vänster. Många av dem är unga svenskar som just fattat att de inte kan flytta hemifrån för att invällare har fått förtur till de bostäder som finns. Varför de skulle rösta vänster kan man fråga sig. Samtidigt, bland de äldre som dött sedan valet 2014 röstade många på sossarna. Deras väljarbas krymper. Att de många nya invällarna kanske röstar vänster betyder inte så mycket, många får bara rösta i kommunalval.

   Gilla

   • kim skriver:

    Av dem som kom till Sverige 2014-2016 kommer majoriteten att ha blivit svenska medborgare 2022. Det stora flertalet kommer att leva på bidrag och därför rösta in bidragsvänliga partier i riksdagen.

    Gilla

 11. Axel skriver:

  Hur skall man förstå det här? M har sent omsider insett att man aldrig får makt och inflytande utan SD. Såtillvida har Jimmie Åkesson rätt, M måste välja mellan SD elller S. Betänk att SD är större än L, C och KD tillsammans. Sannolikt 50% större än nämnda 3 tillsammans. Om M börjar prata med SD så släpper en del av stigmatiseringen kring SD och det kan mycket väl bli som Mohamed Omar säger att många som tidigare tvekat inför SD nu tar steget över. Att C och L skulle samarbeta med SD kommer aldrig att hända. För tidigt att dock att sia om vad de kommande samtalen mellan M och SD kommer att leda till. Helt klart dock att M och AKB är hårt pressadeå

  Gilla

 12. Jan Ahlström skriver:

  I SANDLÅDAN

  Lilla Anna, Ebba och Annie tyckte det var jättekul att leka med en liten kille som hette Janne, de var ett väl sammansvetsat gäng som lekte egna lekar och ville att alla andra i sandlådan skulle leka samma lekar som de lekte.
  Det fanns åxå två grabbar, Stefan å Gustav, å Gustavs syster Åsa, som lekte i sandlådan å de var de som bestämde, de tyckte att tjejerna å Janne var löjliga å barnsliga och ibland blev det bråkigt men då tog Stefan, Gustav å Åsa hjälp av lille Jonas som var duktig på att slåss.
  En dag flyttade en ny kille in i kvarteret men han fick inte vara med i sandlådan för han var så liten.
  Den lille killen som hette Jimmie var först ledsen sedan blev han arg å sa att ”jag kommer tillbaks när jag vuxit lite å då kan ni inte hindra mig ”, de andra i sandlådan skrattade och sade till honom ”e du dum heller, vi kommer aldrig att låta dig vara här ”.
  Lille Jimmie blev över vintern större å starkare och när våren kom gick han till sandlådan och precis som han sagt så kunde inte de andra barnen hindra honom. Visserligen försökte Stefan som var störst att skrämma Jimmie men det gick inte och Gustavs syster Åsa började gråta och sprang hem och kom aldrig tillbaks.
  Sedan hände det som lille Jimmie hade hoppats på, han fick Anna att börja leka med hans leksaker och även Ebba ville vara med, men då blev Annie och Janne jättearga och sa att Anna å Ebba inte skulle få komma på deras höstfest om dom inte slutade leka med Jimmie.
  I ena hörnet på sandlådan satt Stefan å tittade på å tänkte ”he he det här blir bra då kanske jag får komma på festen i stället ”. Jonas å Gustav såg vad Stefan tänkte å blev jätterädda att förlora sin bäste kompis.
  Jimmie hade under tiden de andra tjafsade med varandra vuxit och blivit ännu större och när de andra kom till sandlådan nästa vår så hade han flyttat all sand till sin halva och de andra hade ingen sand att leka med och de blev jätteledsna,alla utom lilla Anna som fick ett eget litet hörn hos Jimmie att leka på .
  När Jimmie å Anna sedan blev vuxna så flyttade de ihop och levde lyckliga i många år.

  Gillad av 1 person

 13. Lars skriver:

  När det gäller Moderaterna är läget verkligen kritiskt på flera sätt:1.Reinfeldtska ”sycophants” och ”bootlickers” finns fortfarande kvar i överväldigande antal.Ja.Batra själv är väl en av dem.Kompetenta människor med integritet och civilcourage är sannolikt helt utrensade.2.Det desktruktiva Reinfeldtska arvet med sin devota frenetiskt implementerade drakoniska folkutbytespolitik.3.Gangsterkapitalistismen i sin nästan rent ”orientaliska” form och detta med en tydligt nepotonistisk/”cabbalistisk” flair.Ta allt vad dom har och sälj det till våra kompisar till vrakpris.Filippa Reinfeldt som Sjörövar Jenny.Allt det här minns svenskarna och det förlåter det aldrig.

  Gilla

 14. Lars skriver:

  Skall vara:1,Det destruktiva Reinfeldtska arvet ,(rad 4).2.Gangsterkapitalismen ,(rad 6).Detta är visserligen ej en doktorsavhandling utan kommentarsfältet på en blogg-men det hindrar ej att man bör se upp med stavfel.

  Gilla

 15. Bjarne Däcker skriver:

  Om 20% av svenska folket röstar på Sd så tror jag inte att det innebär att var femte svensk är nazist. Dessa personer önskar troligen snarare att Sverige skulle fungera som ett normalt europeiskt land som Finland eller Estland och inte hålla på med humanitära stormaktsdrömmar. Resultatet förskräcker med utanförskapsområden och no-go-områden, stenkastning på polis, busliv på biblioteken etc men framför allt med muslimsk radikalisering. 20% av svenska folket är allvarligt oroade inför framtiden för vårt fina land såsom politikerna har ställt till det.

  Gillad av 3 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Men det alltid lika mycket sand i lädan!
   Det en vinner, förlorar en annan!
   Därför slåss man med både spannar o klor)
   Mindre mandat, mindre värme vid köttgrytan!

   Gilla

 16. Henric Ankarcrons skriver:

  Den uppenbara frågan, som krönikan ställer, till L och C är: vill ni ha vänsterpolitik eller allianspolitik med SD stöd?
  Att den inte ställs i MSM är ett tecken på tidens ondska.
  Kom dock ihåg att relativt (?) nyligen svarade Annie Lööf i SVT ja, på frågan om hon kunde tänka sig 30 miljoner invandrare i Sverige. Hon saknar verklighetskontakt.

  Gillad av 3 personer

 17. Johan utan Land skriver:

  Det är idag nästan likgiltigt om vi har en höger eller vänsterregering. Det viktiga är att stoppa systemkollapsen. Om det sedan sker med M+SD eller S+SD eller bara SD struntar jag i. Jag önskar att vi en dag kunnat stabilisera läget så mycket att höger-vänsterfrågor börjar kännas viktiga igen men där är vi inte ännu. Långt ifrån, tyvärr.

  Gilla

 18. Freddie skriver:

  Svensk politik är en sandlåda där man ränner runt i korridorer och tisslar och tasslar som småbarn. Man saknar mognad för storpolitik och världspolitik. Visioner existerar ej. Man får miljonlöner för detta medan vanliga arbetande människor som möjliggör deras lek knappt får det att gå ihop. Ankdammen har aldrig varit så tydlig som nu. Man ändrar åsikter, vänder och vrider och förklarar att ”man varit tydliga”. Öppna era hjärnor, ankdammspolitiker.

  Gilla

 19. Mjölner skriver:

  Till Jan Ahlström.
  Ha Ha, ungefär så här är det och kommer att förbli.
  Någon har skrivit att alliansen och SD skulle bli förtjusta att flytta in i Rosenbad
  med utsikt över strömmen från tjänsterummet. Vad som skulle göra mig förtjust
  är om det där gänget i stället hamnade i strömmen, både Stefans och Batras.
  Det går inte att rösta på detta gäng gång efter gång. Sju och ett halvt parti med
  samma agenda, att förstöra Sverige. Vem är näst i tur att flyga med Wall-enberg
  på Bilderbergsmöte. Jimmy kanske.

  Gilla

 20. Vimsan skriver:

  Jag drar lite paralleller med vad som händer i U.S.A….
  Det ska bli intressant att se vad Trump kan uträtta (om man får hoppas på att presidenten verkligen har ngn makt och inte bara ekonomiska krafter bakom…)
  Det finns massor av bitar jag inte gillar med Donald Trump likasom det finns saker jag inte gillar med SD (dock inte sett ngt fel med Åkesson…)

  Tycker det intressanta är att se vad SD kan uträtta ”vid makten”, de nuvarande och tidigare har ju inte lyckats speciellt bra, de förtjänar sina dalande siffror minst sagt.
  Om SD lyckas bättre undrar jag om lika många är lika högljudda med att kalla dem nazister och vidhålla att de aldrig röstat på partiet?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.