Normaliseringen av Sverigedemokraterna har kommit igång

portratt-dgs-2

Mohamed Omar

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har gjort något stort. Hon har i praktiken normaliserat Sverigedemokraterna. Hon försöker självklart tona ner det hela. Men riktningen är tydlig. Det börjar med små, försiktiga steg.

En undersökning visar att en majoritet av Moderaternas väljare vill ha samarbete med SD. Den andelen kommer att växa i takt med att missnöjet med Löfvens regering ökar. Det är ju på den vägen vi kan få ett maktskifte och en högerregering: med hjälp av SD.

Annie Lööf och Jan Björklund håller emot. De ger ett förvirrat intryck. De gillar varken SD eller vänstern. Men de måste någon gång välja vilka de ogillar mest. Betyder en röst på Björklund och Lööf fyra år till med Löfven? De fungerar redan nu som stödpartier åt Löfven, så det är alltså bara att låta det ömkliga spektaklet fortsätta efter valet 2018.

I sociala medier har delar av Moderaterna och Sverigedemokraterna börjat sammansmälta. Man följer i stor utsträckning samma konton, delar samma material och har flera vänner gemensamt. De sociala mediernas inflytande bör inte underskattas. När man vänjer sig vid att umgås med vissa personer på Facebook blir tröskeln lägre för att faktiskt umgås i verkligheten.

Kinberg Batras öppning får sannolikt psykologiska och sociala effekter. Människor som har sympatiserat med SD men inte vågat visa det kan bli modigare. Detta höjer i sin tur moralen hos andra. Vi kan få se en dominoeffekt där fler ”kommer ut” som SD:are. Moderater som tidigare inte vågat äta lunch eller ta en öl med SD:are kanske gör det. Kinberg Batra har ”okejat”.

Moderatledaren omgärdade sitt besked med reservationer för att visa att man fortfarande står stadigt på ”den goda sidan”. Jag tror att reservationerna kommer att bli färre och vagare med tiden för att till slut försvinna helt. När moderater och sverigedemokrater vant sig vid att umgås med varandra, både i riksdagens korridorer, på krogen och i sociala medier, blir det eftersom naturligt och ledigt. Som om det alltid varit så. Om hur länge då? Om ett år? Efter valet 2018? Svårt att säga. Men riktningen är tydlig.

Vänstervinklad etablissemangsmedia gör vad den kan för att hejda SD:s normalisering och en framväxande vänskap mellan SD och Moderaterna. Men vänstervinklad media har inte lika stort inflytande som förut. Och inflytandet den fortfarande har minskar. Även där är riktningen tydlig. Politiker kan tala direkt till sin publik genom egna plattformar på internet.

Det ger vänstervinklad media ångest och man skruvar upp retoriken om sin egen betydelse för demokratin och så vidare. Man anordnar seminarium för att analysera och diskutera. Men detta förstärker bara intrycket hos allt fler svenskar att etablissemangsmedia håller på att tappa greppet.

Skåne ligger en mandatperiod före resten av landet i utvecklingen med tanke på hur många som valde att rösta på SD i det senaste valet. I Hässleholm föll nyligen det rödgröna styret med stöd av SD. ”Det som sker i Hässleholm är en normalisering av Sverigedemokraterna”, sade Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för Skånemoderaterna, till SVT. Såsom i Hässleholm, så ock i Sverige.