Dimman lättar

8-26-13_11971

Patrik Engellau

I fredags skrev Dagens Nyheter (och som en följd därav även jag) om Sensationen i Hultsfred, alltså att kommunen deklarerat migrantstopp. Sedan den 21 december förra året får inga nya migranter något som helst stöd av kommunen. Kommunen syfte var att göra sig maximalt oattraktiv för migranter så att dessa i stället skulle söka sig till ”någon annan av Sveriges 289 andra kommuner”.

Det märkvärdiga är inte bara den kommunala olydnaden, utan att ärendet fortfarande tre veckor efter Hultsfreds beslut inte blivit en nationell snackis. Men nu har det blivit en snackis i så måtto att Dagens Nyheter ägnade lördagens huvudledare åt saken (och jag följer upp med denna text som skrivs på lördagen).

Vad den här kampen handlar om är vem som ska anpassa sig när pengarna inte räcker. Här testas hållfastheten i min teori om huvudmotsättningen i Sverige, som jag alltså påstår går mellan politikerväldet med vidhängande välfärdsindustriellt komplex och, å den andra, den rimligt skötsamma, skattebetalande medelklassen.

Det problem som presenterar sig för politikerväldets högsta ledning, regeringen, är att det välfärdsindustriella komplexet – Hultsfredsavdelningen – inte har tillräckligt med pengar för den verksamhet det beslutat sig för att bedriva. Det finns inte tillräckligt med pengar för alla klienterna.

Man hade kunnat tänka sig att kommunledningen i Hultsfred gått till hultfredsborna med krav på höjda skatter, men det har inte skett. Det beror på, som jag ser det, att det råder mer balans mellan välfärdskomplexet och den skattebetalande medelklassen på kommunal nivå än det gör på riksnivå. Kommunpolitikerna står närmare finansiärerna än rikspolitikerna. Politikerna klarar inte av att gå till medborgarna och be om pengar för att finansiera ett projekt som medborgarna inte bett om utan enbart är ett utslag av statens dröm att agera humanitär stormakt.

Om välfärdskomplexet ska kunna klämma ur mer pengar ur den skattebetalande medelklassen måste det därför ske genom statliga åtgärder.

Gissa om detta är Dagens Nyheters förslag! Dagens Nyheter står alltid på politikerväldets och det välfärdsindustriella komplexets sida mot den skattebetalande medelklassen. ”Hjälp Hultsfred, Löfven” rubriceras ledaren som handlar om att staten bör öppna plånboken och tillskjuta ett antal friska miljarder, inte bara till Hultsfred, verkar det, utan till kommunerna generellt. Budskapet, om man inte krånglar till det, är att staten bör höja skatten på landets skattebetalande medelklass och ge pengarna till det välfärdsindustriella komplexet. Ledaren ägnar inte en tanke åt att nationens ryggrad, den skötsamma, skattebetalande medelklassen, kanske vill ha ett ord med i laget. Medelklassen och dess intressen tycks inte ingå i Dagens Nyheters världsbild.

Eller rättare sagt: medelklassen och dess begränsade makt uppträder endast som en möjlig krångelfaktor. Om nämligen regeringen inte stöttar kommunerna i större utsträckning, fruktar Dagens Nyheter, ”kan kommunerna komma att slå dövörat till nästa gång regeringen talar om solidaritet”.

Dessutom är ledarens rubrik vilseledande. Förslaget innebär inte att Löfven ska hjälpa Hultsfred. Hultsfred har redan hjälpt sig själv genom att skära ned bidragen och den sociala servicen till nyanlända som enligt Ebo-lagen väljer att bosätta sig i Hultsfred. Den som verkligheten finge hjälp om staten öppnade penningkranarna över landets kommuner vore det samlade välfärdsindustriella komplexet och dess klienter.

61 reaktioner på ”Dimman lättar

 1. Lars skriver:

  Det här verkar vara ett rimligt resonemang,En självbelönande parasitär organism som s a s ”dränerar” de arbetande värddjuren.Viktigt bara att dränaget inte omedelbart blir så dödligt så att värddjuret dukar under för tidigt.”Brinntiden” hos värddjuret måste vara ekonomiskt lönsamt.Säkert kan en pigg nationalekonom hitta en lämplig formel.Men det finns kanske en lucka i resonemanget.”Den skötsamma medelklassen” är inte den delpopulation som lider under den högsta graden av dränage-det är faktiskt de allra fattigaste.De som brukar kallas ”fattigpensionärer” (snart majoriteten av alla pensionärer väl),de sjuka,de som tillhör det sk ”prekariatet”-det utslitna arbetande fattigproletariatet.”Trasproletariatet” med en marxistisk term.Dessa grupper blir större och större.”Brinntiden” hos dessa grupper är det kanske-sett ur Elitens perspektiv- inte så viktigt att hålla på en särskilt hög nivå.Arbeta tills Du stupar eller avgå med döden väl rätt snabbt kanske.”Friställa befolkningsutrymme”.Ett slags kombinerade dods- och arbetsläger för de inte längre önskvärda.Döds- och arbetsläger dock utan synliga taggtrådsinhägnander,bevakningstorn och schäfrar.Dock ”lagergeld” för en smula förströelse kanske.Fångarna hållna i schack inte av KAPOS utan av TEVE och den ”inre” furiren.Kanske flaxar bevakningshelikoptrar dock ej endast nattetid över de påvra bostadsområdena.Man vet aldrig.Kanske stundar ett lägeruppror.

  Gillad av 3 personer

 2. tomas skriver:

  – Jag inser att alla de gamla människor som jobbat hårt ett helt liv nu ska ställas emot alla de flyktingar som kommer som också tar sjukvård och skolor i anspråk. Men det är nog på det viset att humanismen kräver att man får göra avkall på sin välfärd, – Anne Ramberg.

  *Kommuner rev tiotusentals bostäder – nu måste de bygga nytt
  http://www.di.se/nyheter/kommuner-rev-tiotusentals-bostader-nu-maste-de-bygga-nytt/
  *Det osänkbara landet (Det bästa som skrivits?)
  http://www.svd.se/fredrik-karrholm-det-osankbara-landet/i/senaste
  PS.
  *Högst upp på min önskelista inför valet 2018 står: ”Proaktiva Politiker”
  Nu väntar jag mig bara att man ringer i alla kyrkklockor tills alla ”handlingsförlamade” politiker vaknat upp. Situationen är inte bra (understatement).
  Tack för kaffet! Det var lite beskt.

  Gillad av 3 personer

 3. Henric Ankarcrona skriver:

  Är det som Thatchers avgång? Plötsligt finns inget stöd för den förda politiken. Nya personer träder till och inriktningen ändras.
  Att göra ”en Hultsfred” kan bli det praktiska uttrycket för att göra uppror mot staten. Tänk om många gör det.

  Gillad av 3 personer

 4. Christer Carlstedt skriver:

  Dagens Nyheters skribenter och många med dem, tycks det, anser, på högst oklara grunder, att det finns ett magiskt trollspö som heter pengar och som det i deras fantasivärld finns en uppsjö av.

  Om jag går till min affär för att köpa en liter mjölk, så har jag med mig min tia som jag vet räcker. Så säger handlaren att ”tyvärr – mjölken är slut”.
  Det hjälper inte om jag hittar en tia till i den andra fickan. Mjölken är ju slut lik förtörnat.
  Visserligen kan handlaren om han får en hundralapp i stället kila över till macken och skaffa en liter, men det drar ut på tiden.

  I en kommuns fall är det samma sak. Finns det inga bostäder, så gör det inte det.
  Kommunen kan säkert med tillräckligt antal statliga miljoner bygga något, men det tar ett antal år innan det är inflyttningsklart.
  Migranterna som vill ha kommunens hjälp med bostad står där just nu och det är rätt så kallt ute. Det blir det nästa vinter också medan kommunens planeringsarbete fortskrider.

  Vad dessa knäppgökar aldrig har fattat är att slantar inte har något eget värde. De representerar bara en viss mängd arbete som man kan få utfört. De är ett substitut för byteshandel.

  Om vi då lämnar ”filosofiska rummet”, så är ju kommunpolitikerna i allmänhet (tror jag) inte dummare än att de begriper att familjen, med man, hustru, tre barn med ett fjärde på väg och som inte klarar ens hjälplig svenska, inte kommer att generera några skatteintäkter under nuvarande politikergenerations livstid. Däremot en garanterad utgift vareviga månad.

  Det finns bara två sätt att klara den nya utgiften för kommunen. Antingen drar men ner på den befintliga kommunala servicen eller så kramar man ur mer pengar av de som betalar skatt via skattsedeln.
  Inget av sätten är särdeles bra om man vill bli omvald. Hitintills har det gått hjälpligt eftersom man alltid hänvisat till ny krav från statsmakten.
  Det är således inte mitt fel. Jag är offer för ett oblitt öde.

  Jag är rädd att den valsen dragits så många gånger att den snart inte duger längre.
  Jag tror att Hultsfred kanske tagit fasta på den insikten och att flera kommuner kan bli tvingade att komma till samma insikt.

  Och – ju förr, dess hellre!

  Gillad av 9 personer

  • Christer Carlstedt skriver:

   Du tar då i Fredrik Östman!

   Du Kan väl ändå inte mena att statens utgifter (och kommuners och landstings) skall finansieras bara med arbetsgivaravgifter och energiskatter?

   När Du nämner momsen så kan jag inte låta bli att tänka på den gamla vänstern. Vart tog tanken vägen att man skall betala skatt efter förmåga? Här gäller samma skattesats för både fattig och för rik.
   Fast det är ju förstås jädrigt jämlikt!

   Hur i herrans namn kan man ens tänka sig till en skatt där de som har allra minst förmåga att betala något blir de som drabbas hårdast?
   De som inte har ett rävöre att spara får betala skatt till den sista kronan de äger.

   Gillad av 1 person

 5. Camilla Rydström L skriver:

  Håller med. När politikerna reducerat medborgarna till spelbrickor kanske det är dags att se oss själva som kunder och byta spelplan.

  Varför låta de styrande sitta tryggt förvissade om att vi medborgare är en lika okritisk som outsinlig källa till skattemedel? Vi behöver betraktas som kunder av samhällstjänster. Kunder som, när leverantören underlåter att leverera överenskommen och utlovad kvalitet av samhällstjänster, i enlighet med det avtal som klubbas vart fjärde år, tar sin business till konkurrerande leverantör.

  På det temat, kanske någon i detta forum orkar/kan reda ut innebörden (den faktiska) i ett par begrepp (bevisligen finns här många kunniga signaturer med intressanta funderingar).
  Somliga anser säkert att om ovan nämnda typ av marknadskrafter skulle frodas och leda till ökat medborgerligt inflytande, så skulle det leda till populism och, i än högre utsträckning, driva politiker att vända kappan efter vinden. Men kan någon förklara varför populism är av ondo? Populism handlar (väl egentligen?) som ordet antyder, om folkets vilja, om vilka frågor folket anser viktiga, och populistiska partier lyssnar alltså på medborgarna. Spontant låter populism som en synonym till demokrati. Men medan demokrati klingar rent och vackert och det bästa (av alla dåliga former) av styre, används populism i det närmaste som skällsord, varför? När blev det skamligt att lyssna till folket? Med den innebörden tycks det som att folket är att betrakta som okunnig pöbel, med en konsekvens-och analysförmåga långt under politikernas. Googling på ”populism” ger Expo.skola, där läsaren under ”relaterat” finner kategorierna ”Sverigedemokraterna”, ”högerextremism” och ”rasism”. En imponerande koncis, men uttömmande, sammanfattning av svensk politik; att lyssna på folkets missnöje är rasism.

  I samma spår, varför är det skamligt att som politiker ”vända kappan efter vinden”? Det låter som en sund strategi. När vinden vänder, och samhällets utmaningar och förutsättningar att hantera dessa förändras, borde det väl vara meriterande för den politiker som lyhörd försöker forma sin politik efter samhällets nya behov? Är det mest en lingvistisk fråga eller ligger det mer bakom orden? Är det så att ideologi ska vara politikerns ledstjärna, ideologierna måste bestå, därmed medges endast litet utrymme för anpassning?
  Har ordet ”populism” bara tappat sina etymologiska rötter, eller ligger det något i dess nuvarande användning, att lyssna till folkets skiftande kynne är klandervärt och oseriöst? Superglad om någon vill dela sin syn!

  Gillad av 1 person

  • Johan utan Land skriver:

   Camilla R: Nu tänker jag högt här. Populism kan vara bra eller dåligt beroende på vad folket önskar. Om folket t.ex. önskar 52 semesterveckor om året och var sin villa med strandtomt så kan man inte klandra folket för denna önskan. Jag skulle också uppskatta dessa gåvor. Men det skulle ändå vara olämpligt av politikerna att försöka levera detta med en gång. Det vore en dålig populism. Kanske det skulle passa bättre som en vision att arbeta mot i någon avlägsen framtid. Om folket däremot önskar att avskaffa något otidsenligt och obehagligt tvång vore det i högsta grad en god populism. T.ex. om religiösa figurer med statens makt i ryggen komme hem till alla hushåll och förhörde sig om hur det stod till med kunskaperna om den heliga skriften skulle nog väldigt många vända sig mot detta.

   Men för att återgå till dina synpunker så är det klart att man kunde önska sig att våra politiker lyssnade mera på vad som rör sig i folkdjupet. Jag misstänker att en del av dem själva redan nu börjar önska att de hade lyssnat tidigare. Men ingen vågar säga något ännu. Utom en del desperata figurer likt Hultsfreds kommunfullmäktige.

   Gilla

   • Camilla Rydström skriver:

    Johan- stort tack för dina tankar!

    Jag håller med om din utgångspunkt, att vissa åtgärder/förslag rent ”objektivt” torde betraktas som lämpliga/olämpliga. Men om ditt förslag skalas ner till ex 6 timmars arbetsdag eller 4-dagarsveckor, då landar vi i än högre grad i ideologi. Medan en del anser det genomförbart anses det helt orimligt av andra. Lite grann, ett samhälle som vill tillämpa förnuft ELLER känsla. Vad som är förnuft och vad som är känsla råder det delade meningar om. Man hör sällan vänsterns dylika förslag recenseras i media som populistiska. De är istället ”solidariska”.

    Utfrysningen av SDs väljare ur samtal i riksdagen är väl egentligen ett ypperligt exempel. Eftersom SD, av vänstern, etiketterats som ett populistiskt parti med skrämmande agenda och bakgrund, är det demokratiskt att utesluta dem ur samtal. De som tack vare denna taktik förlorade sin röst i samhället, anser det naturligtvis vara odemokratiskt.

    Populism borde (väl), i sin etymologiska betydelse, vara synonymt med demokrati, men efter att ha kapats av vänstern har det blivit ett skällsord att använda mot de som önskar inflytande, dvs demokrati. Enkelt anklaga folk och parti för att vara populistiska, svårare anklaga dem för att vara demokratiska!

    Gilla

 6. BjörnS skriver:

  Om staten vridet på penningkranarna är det skattebetalarna som får betala dubbelt upp:
  1. Genom högre skatter
  2. Genom att de trängs undan från bostäder, sjuk/tandvård och annan samhällelig service när alltmer resurser fokuserar på ”nyanlända” utan att det egentliga utbudet ökar nämnvärt.

  Det finns bara en lösning och den involverar mycket riktigt staten men inte som DN tänkt sig: staten måste se till att få ett vettigt asylregelverk på plats (idag beter man sig helst principlöst, se bara förslaget om uppehållstillstånd vid gymnasiestudier). Den enda mekanismen som kan framtvinga en sådan ändring är att staten tar fullt ekonomiskt ansvar tills en PUT/TUT är självförsörjande, dvs i praktiken 10-15-20 år för majoriteten och livstid för resten. Först när dessa gigantiska siffror dyker upp i statsbudgeten och äter upp precis alla ”satsningar” på välfärd, miljö, skola, vård, omsorg osv för hela den politiska livstiden för partigängare och riksdagsledamöter kommer dessa godhetsknarkare att tvingas göra tuffa val. Idag gömmer de kostnaderna och kan lugnt godhetsmissbruka vidare.

  Gillad av 8 personer

  • rudmark skriver:

   Jag har inget emot at betala för detta. Men nota bene, bara för riktiga flyktingar alternativt kvotflyktingar. 20% av de sk nytillkomna (vart tog de papperslösa vägen?) kommer från Syrien. Syrien är stort. Vissa delar , tex västra Aleppo och de delar som styrs av Al-Assad är det lugnt, väldigt lugnt i. Inget behov att fly från. Inget krig i Afghanistan etc.
   >Camilla Rydström: Vore hemskt att välja på 7 partier som alla följer strömmen. Ideologier bör vara ledstjärna. Jag röstar på det åttonde. Populister eller ej, bara ett skällsord från dem som vill sitta kvar vid grytorna.

   Gilla

   • Camilla Rydström skriver:

    Håller med dig! (såg din kommentar först nu:-))
    Men svårt med röstandet. Inget parti känns bra. Inte heller rösta blankt. Inte heller avstå. Emigrera?

    Gilla

 7. Svart vatten skriver:

  Ja och ansvaret faller ännu en gång på moderaterna och andra som vägrar regera med SD. Ut med Batra och andra som stod Reinfeldt nära, det kommer att ske förr eller senare, blödningen till SD kan inte stoppas på annat vis, varför vänta? Ut med Batra och fäll regeringen och ta ansvar för Sverige.

  Personligen så är mitt recept inte höjda skatter eller lån utomlands, men vi skulle kunna göra som Grekland och pantsätta Sverige och låna till massinvandringen, skillnaden mellan oss och grekerna är att de ”lånar” till sin egen årsbonus och tidiga pension, och hör man, ett icke oansenligt antal Porsche Panameras, medan vi i Sverige lånar för att ge till folk som inte ens är svenskar. Så hellre lån än skatt men svaret ligger inte där, svaret har man kommit på i Hultsfred, man slutar helt enkelt att betala ut pengar. Det är genialt, låt oss bygga på denna fantastiska ide och begränsa välfärden till svenskar som bott i landet länge. Det kan bli ett första steg i den åtskillnad som är nödvändig för att rädda Sverige. Jag säger som Anders Borg, jag vill inte ha dem i min närhet, precis som romerna har de allra flesta ett hem att åka till, skillnaden är att där inte finns en svensk medelklass som betalar så man måste bygga sin egen tillvaro, med eget arbete och ändra på de delar i ens kultur som förhindrar det.

  Gillad av 7 personer

 8. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Hultsfred kanske kan ses som ett case när det gäller lite av varje i samhällssituationen idag. Man kan t ex få en indikation på klimatet för konfliktlösning genom att ta del av följande information:

  ”Någon form av raket avfyrades mot socialens lokaler i Hultsfred på lördagen.
  Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.”

  Hur ska man se på detta? En förståelig reaktion från utsatta? En krigsförklaring?
  Vad man ser är att insatserna höjs, det är inget bjäbbande om veckopengens storlek utan blodigt allvar.
  Tänk om någon gjort detta mot DN, vilket hallå det skulle bli

  Gillad av 3 personer

  • ReD skriver:

   Många menar SD ska gå fram hårdare. Det går inte, då blir det våld. Alla svenskar måste förstå att under ytan ruvar ett monster. Man skönjer det emellanåt, men för det mesta håller det sig undan radarn. i väntan på sin tid. Men petar man på det avslöjas snabbt en ondska och ett våldskapital som borde få alla svenskar att frukta för sina barns framtid. En som prövat peta på monstret är Tommy Robinson. Tommy har precis som Gert Wilders öppet tagit ställning mot Islamism och Sharia. Båda lever i dag på skyddad adress, med dygnet runt skydd. Många vill helt enkelt halshugga dom. Och handen på hjärtat, vem vill leva som dom tvingas göra? I princip ingen, vågar jag påstå. Den politiker som sätter Sverige, som ju rent procentuellt per capita är värst ute, i brand, finns helt enkelt inte. Krydda med obildade, för att inte säga onda, ledare, en svag inhemsk kultur och ett räddhågset folk och man får receptet på en långsam undergång.

   Gillad av 1 person

   • Svart vatten skriver:

    Våld kommer det att bli, bättre att börja i tid, en nyårsraket jämfört med att inte betala ut ett öre får anses vara värt det.

    Gilla

 9. Jaxel skriver:

  Citat från krönikan: ”statens dröm att agera humanitär stormakt.”

  Detta är intressant. Hur stor är likheten med forna tiders svenska, så kallade, stormakt.

  Helt klart finns den likheten att det är folket som får betala priset för de styrandes stormaktsdrömmar. Det går dock inte att idag komma ifrån att betydande delar av folket stöder stormaktsambitionerna. Hur var det på 1600-talet? Kanske var det då mer uppenbart vem som betalade priset. Dagens styrande har ju onekligen en kraftfull propagandaapparat till sitt förfogande.

  (Jag talade nyligen med en intelligent och bildad bekant, Tog upp detta med framtida kostnader för kommunerna på grund av arbetslöshet och därmed följande försörjningsstöd. Denne såg inte detta som något problem enär syrierna som kommit hit var välutbildade.)

  Gilla

 10. Jaxel skriver:

  Citat från krönikan:

  ”Kommunen syfte var att göra sig maximalt oattraktiv för migranter så att dessa i stället skulle söka sig till ‘någon annan av Sveriges 289 andra kommuner’”.

  Detta är intressant i sammanhanget. Jag har tidigare läst om fall där kommuner har ägnat sig åt någon sorts Svarte-Petter-spel med ”kostsamma” innevånare. Fall där någon kommun, säg A, anklagat kommunen B för att försöka göra sig av någon ”kostsam” innevånare (eller möjligen flera) på det att kostnaderna för denne inte längre skall belasta A. För ett exempel se länken nedan där det handlar om att försvåra för bosättning av gruppen ”oattraktiva” människor. I den meningen är Hultsfreds kommuns agerande således inget nytt.

  Har också en oklar minnesbild av skriverier där oenighet gällt mellan kommuner angående vem som hade ansvar för en enskild människa. Någon som vet mer? Någon som har någon källhänvisning?

  http://www.hd.se/2013-09-29/professor-brist-pa-bostadspolitik-har-skapat-svartepetterspel

  Gilla

 11. Magnus H skriver:

  Funkar inte EBO som normala flyttlagar att man måste vara mantalsskriven i sex månader innan man räknas in i bördan för Kommunen. Jag fick för mig att EBO innebär fri bosättning mot att man försörjer sig eller att släckningarna står för uppehälle åtminstone sex månader. Annars är man hänvisad till sin anvisningskommun.

  Gilla

 12. Leif VE skriver:

  DN:s reaktion är förstås ingen överraskning. De är liksom större delen av det systembevarande informationskomplexet – med Public Service i spetsen – endast intresserade av att sätta populasen inkl. den välståndsskapande medelklassen på plats och få dem att under tvång om så krävs svälja effekterna av överhetens förljugna migrationspolitik: ”vi visste inte att det skulle bli så här, vi ville bara visa vår oändliga godhet med andras pengar. Vi tyckte det var rimligt att sätta nationens framtid på spel så att vi kunde lysa så där särskilt humanistiskt starkt och skönt på den internationella politikernas jetset-mötena och inför våra viktiga vänstermedia som delade vår syn”. Och så vidare.
  Vad gäller Hultsfred så belyser deras ställningstagande på ett tydligt sätt det demokratiska underskottet i landet och att beslut om inflöde av migranter inte ska tas av staten utan komma underifrån från kommunerna: de får lämna siffror till staten om vad de vill (inget tvång) och kan ta emot av kvotflyktingar och summan av detta från alla kommuner blir statens migrationskvot per år. Även lokala folkomröstningar i frågan är rimliga och ligger inbäddat som ett grundrekvisit i ett hållbart samhällskontrakt.

  Gillad av 5 personer

 13. Janne Andersson skriver:

  Det är inte enbart medelklassen som betalar skatt till staten.

  Alla indirekta skatter får även lågavlönade och fattigpensionärer betala.

  Utan skatter från låginkomsttagare,via de indirekta skatterna,skulle inte regeringen Löfvén ha mycket att spendera på det multikulturella projektet.

  Gillad av 10 personer

  • Magnus H skriver:

   Varför inte låta momsen stanna i regionen enligt av folket för folket så ökar det lokala/regionala inflytandet över den ekonomi som skapas lokalt. Då ökar även den relativa demokratin samt att det ger incitament till ökat valdeltagande då människor känner att varje röst blir mer värd.

   Gilla

 14. Jaxel skriver:

  Jag skrev igår ett inlägg där jag undrade om det fanns någon principiell skillnad mellan lagtrotset hos socialsekreterare i Malmö och detsamma hos kommunledningen i Hultsfred.

  Ingen tog upp den (heta?) potatisen. Så jag har funderat lite till. Det finns en skillnad.

  Kvarstår: Om offentliganställd tjänsteman inte anser sig kunna följa demokratiskt stiftade lagar återstår bara att säga upp sig. Detta får i så fall får anses vara ett rakryggat och hedervärt beslut.

  Situationen med en förtroendevald är lite mer komplicerad. Låt oss ta det aktuella exemplet. Antag att en stor majoritet i kommunfullmäktige i princip står bakom beslutet – att så här kan det inte fortsätta. Skall dessa folkvalda då bara överlämna styret av kommunen till en liten minoritet i fullmäktige (om den finns) som vill fortsätta spendera pengar som inte finns? Avgå och utlysa extraval? (Kan kommuner göra det? Och vad skulle det ändra? Dagens kommunledning har antagligen innevånarna med sig.)

  Det går att fortsätta denna diskussion. Helt klart dock att situationen skiljer sig mellan en förtroendevald kommunledning och en anställd tjänsteman. Frågan är om denna skillnad är tillräcklig för att motivera så radikalt olika förhållningssätt som uppvisats på denna sida.

  Gillad av 1 person

  • Verdandi skriver:

   Det är stor skillnad, den här kommunledningen säger ju att de inte kan ta emot fler utan att det får sådana konsekvenser att de måste bryta mot ANDRA lagar. Det finns inte pengar att få uppfylla åtaganden mot kommuninnevånarna som är lagstadgade.

   Gillad av 5 personer

   • Jaxel skriver:

    @Verdandi

    Vad jag hört är att kommunen pratat om är att situationen är sådan att om man inte gör något åt anströmningen av bidragssökande så blir arbetssituationen på socialkontoret så jobbig att kommunen kommer att bryta mot arbetsmiljölagen. Om detta argument skulle accepteras kan väl kommunen i stort sett bryta mot vilken lag som helst, enär det blir för jobbigt annars.

    Det argumentet kan väl socialsekreterarna i Malmö också använda. De mår förmodligen förfärligt dåligt över konsekvenserna av att följa lagen.

    I så fall ingen skillnad mellan dem och kommunen.

    Det är den motivering från kommunens sida jag sett. Fast du kanske sett någon bättre?

    Gilla

   • Camilla Rydström skriver:

    Enligt tjänsteman på en kommun (minns ej var personen var intervjuad) så är lagen om mottagande av nyanlända ”starkare” (tror det var ordvalet) än många andra lagar, som sociallagen. Det diskuterades i samband med att äldreboenden omvandlats till att husera nyanlända och tjänstemannen mitiverade det så.

    Om sant så är äldre lagstadgat altså sist i kö till välfärden de byggt upp.

    Gilla

  • rudmark skriver:

   Jepp. Knepig balans. Har inget svar, förutom att man blir liksom blindad av sina egna åsikter.
   Tjänstehenner har man anställt för att utföra saker enligt lag/regler. Kommunpolitiker har man valt för att utföra saker enligt riktlinjer som de själva har gått på val till. Vore skoj om Patrik tog upp problematiken.

   Gilla

 15. oppti skriver:

  Lite för sent att bromsa när de fyller kommunerna.
  Gränserna borde bevakats bättre.
  ”Wellcom refuges” medger nu att de var för naiva. En del av de ensamkommande barnen var i själva verket vuxna och ute efter att få nya jaktmarker för sina brott.
  Vår välfärd blir ett av deras offer.

  Gillad av 4 personer

 16. Björn skriver:

  Ja, nu börjar det hetta till på allvar! Det som vi, med förmåga till konsekvensanalys, har förstått kommer att hända, är nu en realitet! Inte bara i Malmö, utan även i tidigare välfungerande kommuner! Alla kommer att ropa på hjälp från staten, men där är de egna pengarna slut för länge sen! Återstår bara en kort period med”konstgjord andning” genom utlandslån och div förtäckta ”miljö-skatter”(ingen vågar tala om vart pengarna EGENTLIGEN går!) innan kraschen är ett faktum! Alla andra scenarier är tyvärr bara önsketänkande och totalt orealistiska!

  Gillad av 4 personer

 17. Gösta Oscarsson skriver:

  Ledare och fotfolk inom VIK. + VIKs fall

  Utan att veta mycket om sakläget så funderar jag på om inte Patrik måste göra en distinktion mellan ledare och fotfolk inom det välfärdsindustriella komplexet. Genom Merit Wager så vet vi att ”miggorna” inom migrationsverket upplever det system de är satta att arbeta med som i grunden sönderstressat. Och de få kontakter jag har inom andra delar av detta komplex talar om samma sak. Fotfolket vill alltså inte alls ha fler klienter. Det räcker mer än väl med de som finns. Jag tror faktiskt att också chefer på mellannivå tycker att det räcker. Återstår alltså en ganska liten grupp av chefer och politiska ledare. Samt – naturligtvis – de professionella gråterskorna inom stora delar av media.

  Sedan ytterligare en relativisering av VIK. Det är trevligt att att vara chef inom detta komplex när jag kan beställa in ytterligare resurser från staten. Men nu när pengarna är slut måste jag snoppa av sou-chefer som behöver större resurser. Det skapar lätt en sur atmosfär. Och det är inte roligt.

  Om jag har rätt (att basen för VIK är så liten) så kan skiftet från ett mäktigt till ett diskrediterat VIK komma väldigt snabbt och bli mycket dramatiskt. Se på den plötsliga, av alla politiker omfattade, omsorgen om säkerhet på gator och torg! Vad som krävs är att ”något händer” kring vilket medelklassen sentiment kan samlas. På kuppen kan medias anseende gå åt pipan.

  Gillad av 2 personer

   • Gösta Oscarsson skriver:

    Ja det är en rolig parallell som dessutom föder en märklig reflektion. Som är följande:

    Det är kanske fruktbart att se ledarna för VIK som systemets fångar. De har med modersmjölken fått attityder/ambitioner/värderingar som gör att det är något Gudi behagligt att hjälpa människor. Det tycker naturligtvis de flesta människor men dessa ledare har genom sin position fått medlen att göra mycket. Och sedan blir det lite av ett självspelande piano. Vilket, eftersom det byggts av den ”svenska politiken”, vill spela melodier fyllda av medkänsla.

    En sådan analys väcker naturligtvis frågan om vem som är slavägaren. Är det Sverige? Eller annorlunda uttryckt kanske den svenska kulturen (som den mäts i WVS) vilken ”tvingar oss” till ett visst beteende. I WVS är svenskens värderingar extrema och då är det kanske inte så märkligt om landets praktiska politiken också blir extrem.

    Vad leder detta till för slutsatser? Vi bör kanske först skaffa oss självinsikten att det ligger något farligt i vår snällhet. Och sedan bygga om pianot.

    Gilla

 18. uppstigersolen skriver:

  I Snaphanen idag skriver Julia Caesar just om Dagens Nyheter och den förfärlige Peter Wolodarski. Hon förutspår att Wolodarski snart får lämna skutan. Det vore en nåd att stilla bedja om men jag är inte så säker på att hon får rätt i närtid.

  Gillad av 5 personer

 19. Lennart Bengtsson skriver:

  Medelklassen (i Patriks definition) dvs. alla vi som förser det välfärdsindustriella komplexet med pengar och andra resurser är i Dagens Nyheters uppfattning bara en av alla dessa postmoderna definitioner som för tidningen bara förefaller ha en abstrakt mening. Behövs resurser så är det ju bara för finansen att be riksbanken att knappa in några större siffror i sin databas. Numera behövs det ju inte ens några sedelpressar.

  Problemet är i stället att det inte finns fysiska resurser som tillräckligt många bostäder, byggnadsarbetare, sjuksystrar, skollärare eller socialsekreterare mm. Men säkert finns det gott om gamla arbetsvilliga pensionärer som man skulle kunna sätta i arbete och som skulle föredra att rycka in i Hultsfred i stället för att spela golf i Marbella , åka slalom i Alperna eller bara vill spela bingo och njuta av att få vara i fred och slippa odrägliga chefer.

  Och migranter är det verkligen ingen brist på. Det finns så där 50-100 miljoner som är på gång och säkert så där 5 gånger till som helst vill komma till Sverige som erbjuder allt de saknar. Inte ens Eriksson eller Volvo i sina glansdagar var en bättre affär än dagens svenska välfärdsindustri som växer snabbare än något som vi tidigare sett. Vi vill naturligtvis inte jämföra med andra snabbväxande organismer eller celler eftersom de flesta av dessa, med ytterst få undantag, knappast är av den trevliga sorten.

  Inte ens de som saknar fallenhet för fantasi eller bara kan föreställa sig det politiskt korrekta måste till slut börja inse att landet har nått vägs ände! När ”vulkanen” får utbrott är det nog säkrast att befinna sig på behörigt avstånd.

  Det vore fel i dag att fördöma de förutseende i samhället för att vidtaga dylika steg. Vi bör i stället se detta som en följd av Darwins teori dvs ”survival of the fittest”.

  Gillad av 3 personer

 20. Tor Arne skriver:

  Enligt en f d ungersk underrättelsechef är migrationen en ”militär operation” för att forstöra nationalstaterna.

  ”Former intelligence chief László Foldi has said that forces conspiring to open Europe’s borders are using the tactics of “fourth generation warfare” to turn the continent multicultural.

  Former Director of Operations at the Hungarian Intelligence Services Foldi says the media, so-called humanitarian organisations, and Brussels work together to undermine Europe’s borders.”

  http://www.breitbart.com/london/2016/10/08/intelligence-migration-multiculturalism/

  Gillad av 4 personer

 21. Lars Holmdahl skriver:

  I alla debatter om skatter glömmer man den i Sverige höga lönekostnaden (inte hög lön, utan hög lönekostnad). Det är nämligen så att:

  Höjda arbetsgivaravgifter (=skatt), ökad sjukskrivning, dyrare elkraft, mm, höjer industrins kostnader, vilket medför ytterligare export av svenska industrijobb till lågkostnadsländer. Hittills har cirka 0,1 miljon svenska jobb exporterats. Detta är inget unikt svenskt fenomen.

  I USA har 3 miljoner arbetstillfällen exporterats (de är 30 gånger fler än vi) till lågkostnadsländer. President Trump avser att ta hem åtminstone en del av dessa exporterade jobb. I Sverige finns ingen politiker med en motsvarande ambition. Istället kommer man att öka kostnaderna tills dess att all industri som kan, lämnat Sverige.

  Det politiker-välfärdsindustriella komplexet sågar alltså av den gren de sitter på.

  Gillad av 1 person

  • Stefan Sewall skriver:

   Lars Holmdahl skrev: ”I alla debatter om skatter glömmer man den i Sverige höga lönekostnaden (inte hög lön, utan hög lönekostnad) ”

   -Just det! Lönen är egentligen lönen + de i lönespecifikationen utelämnade 31-32 % som utgör arbetsgivaravgift, som lika gärna kunde kallats inkomstskatt, och synts på den månatliga lönespecifikationen, så att alla hade sett hur hög skatten på arbete egentligen är.

   Lars Holmdahl skrev: Det politiker-välfärdsindustriella komplexet sågar alltså av den gren de sitter på.”

   -Mycket riktigt sammanfattat.

   Gillad av 1 person

 22. Hovs-Hallar skriver:

  Ja, nu är makthavarna att betrakta som otillräkneliga dårar anser jag helt enkelt. Och mot sådana hjälper inga rationella resonemang.

  Dessa PK-infekterade makthavare har fått för sig att anonyma personer i främmande länder är viktigare än Sveriges egna skattebetalande medborgare, och därför försöker makthavarna tvinga kommunerna att strunta i de egna medborgarnas behov.

  Klart sundhetstecken att man nu börjar göra uppror mot vanvettet. Påminner mig om Vilhelm Mobergs roman ”Rid i natt”:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Rid_i_natt!

  Det är nödtid och missväxt och eftersom bönderna inte kan betala skatten kallas de till dagsverke på herrgården. Bönderna viker sig för Klewen och hans fogde Borre… till slut är det bara en av bönderna, Svedje, som vågar värja sig med vapen i hand. Han tvingas därmed gå från sin gård och leva som fredlös i skogen….En natt kommer budkavlen till byn med uppmaning till uppror mot förtryckarna, men byåldermannen Jon Stånge gräver skräckslagen ner budkavlen och intalar sig att han handlat klokt och rättrådigt. Senare får han samvetskval och fylls av ångest, ty budkavlebrädets maning kan aldrig tystas…

  Om Moberg levat idag, hade han fyllts av fasa över vad makthavarnas vansinne håller på att göra med Sverige.

  Gillad av 1 person

 23. Lasse W skriver:

  Snart är vi nog framme vid den punkt där Sverige måste meddela att landet inte tar emot fler asylansökningar. Att det blir asylstopp. Sverige har tagit sin del och mer än den. Möjligen kan kvotflyktingar från UNHCR beredas plats. Men i övrigt. Stopp som i Hultsfred. Det skulle bara inge respekt. Och protesterna skulle bli mycket lama. Kan inte Löfvén ta ett snack med Morgan Johansson och Ygeman om det här. Vansinnet måste få ett slut.

  Gilla

 24. Drivkraften är ekonomi - inget annat. skriver:

  Varför emigration ?
  Inte tror jag på åsikten hos en fd ungersk underrättelsechef.

  Drivkraften är ekonomi, inget annat – det är min åsikt.
  På samma vis som att människor efter avslutad utbildning, vill skaffa sig bra försörjning, bra jobb, ett gott välstånd.

  Att få ett bättre liv.

  Gilla

 25. Carl G. skriver:

  För att förstå migrationskrisen från 2015 måste man se hela händelsekedjan, Sommaren 2015 delades häften ut i flyktingläger i Mellanöstern. De visade hur flyktingarna skulle resa den enklaste vägen till Tyskland och Sverige. Finansiären av de här reseguiderna var den ungerskfödda valutaspekulanten George Soros (!).

  I september satte DN, Svenska Dagbladet, Metro, Aftonbladet, Expressen igång en propagandakampanj för att hålla Sveriges gränser öppna. Några månader senare tvingades MP/S-regeringen införa gränskontroller – för att sätta stopp för den okontrollerade invandringen. I mitten av februari 2016 publicerar valutaspekulanten George Soros en debattartikel där han uppmanar EU-länderna att använda deras trippel A-rating för att låna miljarder hos bankerna – och investera lånen i satsningar på de nyanlända migranterna.

  Så det som DN pläderar för på ledarsidan är egentligen en fortsättning på George Soros aktivism för att med konstlade medel skapa gigantiska lånebehov hos de europeiska länderna genom invandring av utomeuropeiska bidragsmigranter – och därefter låna miljarder för att hitta på massa insatser för den här gruppen. DN använder ledarsidan för att gå George Soros ärenden.

  Är det bara jag som ser händelsekedjan så tydlig?

  Här är George Soros debattartikel som publicerades och refererades av Dagens Nyheter i primo 2016.

  https://www.project-syndicate.org/commentary/refugee-crisis-surge-funding-most-effective-approach-by-george-soros-2016-02?barrier=accessreg

  Gilla

 26. Carl G. skriver:

  Kära vänner, just nu befinner vi oss i en situation där George Soros & Co har lyckats skapa gigantiska lånebehov i Sverige.Nu propagerar DN på ledarsidan för att den svenska staten ska gå in och fixa dessa penningar genom miljardlån hos bankerna så status quo kan fortgå i kommuner såsom Hultsfred.

  Vi måste ha klart för oss att makthavare som George Soros hela tiden ligger steget före oss andra – vilket mitt föregående inlägg försöker beskriva – så:

  Vad händer den dag som Sverige inte kan nyttja trippel A-rating hos bankerna mera?

  Den diskussionen måste vi ta nu för att hinna ikapp George Soros, Peter Wolodarski, DN i deras ”aktivism”.

  Gilla

 27. Bjarne Däcker skriver:

  Rubrik i Aftonbladet idag: ”Reinfeldt och Alenius väntar barn”. Fredrik Reinfeldt har något sent insett hur naturen löser problemet med en åldrande befolkning.

  Gilla

 28. tomas skriver:

  The Cloward–Piven strategy is a political strategy outlined in 1966 by American sociologists and political activists Richard Cloward and Frances Fox Piven that called for overloading the U.S. public welfare system in order to precipitate a crisis that would lead to a replacement of the welfare system with a national system of ”a guaranteed annual income and thus an end to poverty”.

  Gilla

 29. Vi simmar alla i samma båt skriver:

  Den amerikanska facklan, vid Frihetsmonumentet, får vara mitt ledljus.
  Om jag inte minns fel, hade popkonstnären Claes Oldenburg (låt nu inte min skugga falla över han med revolvern med knut på) en idé om att inloppet till Stockholm skulle prydas av en 60 meter hög motsvarighet till frihetsgudinnan, i form av en byråkratstämpel ”FREE”. Men det var mycket länge sedan.

  Välkommen till Nysverige.
  Alla ska med.

  Alla ni:
  Byråkrater – och Beslutsfattare.
  Linje – och Stab.
  Tjänstemän/kvinnor – och Politiker.
  Mästare – och Mästares mästare.
  Alla ni numera Ansvarslösa – och valda Syltryggar.
  Obstruerande – och Manipulerande.
  Fördummande – och Förskönande.
  Kultursidans journalisser (Ja, du såg jag tappat ett ”t” för trovärdighet) – och PK-kommissarier.
  Alla ni Korrumperade – och Korkade.

  Välkomna hit. Men inte längre.

  Vet inte vad som är värst. Att ni är korkade – eller att ni utgår från att era väljare är det.
  Om ni givit väljarna – medborgarna – tillgång till en fungerande rättsapparat, skulle vi stämma er för Trolöshet mot huvudman.
  Imorgon ska jag återuppta min DN-prenumeration, bara för tillfredsställelsen att få avsluta den.

  Gilla

 30. Björn i Bromma skriver:

  Historien upprepas i vanlig ordning.
  I England på 1600-talet var det Parlamentet med Cromwell i spetsen emot kungadömet.
  Idag ca 400 år senare i Sverige så är det medelklassen emot politikerväldet med den sk politiska adeln.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.