Är detta en sensation eller begriper jag inget alls?

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Förmiddagen den 13 januari 2017 har jag på förekommen anledning ägnat åt att fråga folk om de eventuellt kan kontrollera min förmåga till läsning innantill av en artikel i Dagens Nyheter.

Jag har frågat så här:

Vad anser du vara sannolikheten för att en svensk kommun deklarerar att den inte längre tänker följa sin lagstadgade skyldighet att ta emot och omhänderta flyktingar? Att kommunen skriver till eventuella nyanlända att ”ingen hjälp finns att få på åtminstone sex månader. Inga nya ansökningar om bidrag kommer att behandlas. Inga möten med socialsekreterare bokas. Den som behöver akut hjälp för att inte svälta hänvisas till en frivilliggrupp som delar ut mat. Vi rekommenderar att du söker dig till någon annan av Sveriges 289 andra kommuner”.

Mina samtalspartners har skrattat lite generat och sagt att, nä, det där verkar väl inte särskilt sannolikt. Då har jag förklarat att just detta har inträffat i Hultsfreds kommun i Småland. Min tanke svindlar. Detta är väl, vad jag kan förstå, inget annat än kommunalt statstrots av närmast revolutionär karaktär. Hultsfreds kommun struntar i en av de lagar som ligger staten varmast om hjärtat.

Och vet du vad som är det underligaste av allt? har jag frågat mina samtalspartners. Nej, har de svarat. Jo, det är att Hultsfreds kommuns beslut fattades redan den 21 december 2016. Det är mer än tre veckor sedan. I tre veckor har svenska media mörkat ett veritabelt kommunalt uppror mot staten. Tänk alla som måste ha varit medvetna om detta! Migrationsverket. Sveriges kommuner och landsting. Regeringen. Kommunledningar i hela landet. Hela det styrande skiktet i Sverige. De har vetat om, men inte sagt något till folket. (När en stat är på väg att förlora ett krig, hur lång tid brukar den ta på sig att informera folket?)

Hur är detta möjligt? Varför har media inte rapporterat om detta märkvärdiga skeende tidigare? Jag frågade den närmast Hultsfred belägna tidningsredaktionen varför vi inte hört ett ord.

”Vadå, vi skrev ju om det genast efter beslutet!” sa Vimmerby Tidning. ”Det finns ju ingen kontroll på någonting. Det är självinflyttningen, så kallat Ebo, som gör att allt brakar ihop. Det kommer 30 personer i veckan, vi har inte en chans. Att makthavarna inte brytt sig om att informera beror väl på att de inte vet vad de ska göra. De sitter väl där i Stockholm och hoppas att det ska blåsa över. De struntar i vad som händer i en liten småländsk skitkommun.”

Hur ska man tolka det här? Hultsfreds kommun har enligt Dagens Nyheter inte haft något annat alternativ än att ”göra kommunen så oattraktiv som möjligt för dem som letar efter ett nytt hem i Sverige”.

Det går att begripa. Men det går också att tolka som ett utpressningsförsök från kommunens sida gentemot staten. Ge oss några miljarder till så öppnar vi socialförvaltningen igen. Men i så fall tycks staten ha varit ståndaktig. Det har gått tre veckor, ingen lösning verkar ha materialiserats. När det här blir uppenbart för Sveriges folk – och Sveriges kommuner, som länge klagat – blir insikten att det är fritt fram att strunta i staten.

Vad som händer då kan jag bara spekulera om. Det mest sannolika är antagligen att staten stänger Sveriges gränser för vidare invandring. Men det är ju det vi gjort? säger du förvånat. Det är det inte alls. Staten säger visserligen så, men dessa uttalanden har bara varit till för att lugna upprörda medborgare. Under 2016 kom 28 939 asylansökande till vårt land enligt Migrationsverkets statistik.

Därmed är vi tillbaka till siffrorna från århundradets första decennium, alltså perioden före de senaste årens puckel. Det är långt ifrån stängda gränser. Staten kan försöka lura medborgarna, men den lyckas inte lura kommunalråd som måste räkna sina kommuners pengar.

64 reaktioner på ”Är detta en sensation eller begriper jag inget alls?

 1. Lars skriver:

  Naivitet är ofta farligt.Naiv är den som häpnar över att MSM tycks mörka en sådan här nyhet.Den här kommunens handlingssätt kan nämligen sprida sig.Allt sprider sig-åsikter,handlingar etc.Ringar på vattnet.”Att-göra-som-Hultsfred” kan bli ett slags meme,ett ”virus”.Farligt!Farligt!Ett imitativt ”tankevirus” som sprider sig precis som ”bränna-en-bil-viruset” eller även t ex ”halsavskärnings-viruset”.Mimesis.Att imitiera mimiskt s a s.Framförallt nu när Sverige sedan länge står inför en systemkollaps även av de för blodtransfusionerna till den jättelika Coudenhouveiska invasions-armén nödvändiga ekonomiska transfereringssystemen.Vår trohet och lydnad står till Eurokommissionen,ej-om nu någon till äventyrs fortfarande inbillar sig det-till de utplundrade och tystade svenskarna.

  Liked by 1 person

 2. steffoth skriver:

  Vi kan nog vänta oss att flyktingaktivisterna kontaktar någon sk. asylrättsadvokat som drar kommunen inför rätta – givetvis betalas kostnader av det allmänna och den enskilde flyktingen slipper betala en enda krona själv. Utgången är sannolikt given och kommunen döms att stå för uppehälle och alla andra kostnader som är förknippade med flyktingarnas uppehälle i Hultsfred. Vi kan bara hoppas att kommunen obstruerar en sådan dom.

  Liked by 4 people

 3. Lasse W skriver:

  Många flyktingar blir kvar i landsorten efter PUT. Alla har inte släktingar i Stockholm, Göteborg och andra större städer där de kan bo. Jag försökte läsa en artikel om Hultsfred i MSM-media men fick inte klart för mig vad det handlade om. Kanske journalister inte vet om det här med EBO? Men det fanns en mer tydligt skriven artikel om Hultsfred i Nya Tider. Och då klarnade det. Kommunen nekar ALLT de första sex månaderna.

  Räkna med nya statsbidrag till landsortskommuner där flyktingar blir kvar utan pengar till uppehälle, bostäder och utkomstmöjligheter. Ingen vet vart detta ska sluta. Här handlar öppna hjärtan om öppna penningpåsar. Inget annat.

  Liked by 1 person

 4. tomas skriver:

  28 939 flyktingar till Sverige skulle motsvara att 868 170 flyktingar kom till USA 2016 (318 milj invånare). USA 30 ggr så stort som Sverige.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-kan-ta-emot-185000-flyktingar-201617/
  Oansvariga uttalanden har gjort Sverige till en ”flyktingmagnet”
  ”Öppna era hjärtan”, ”Mitt Europa bygger inte murar”, ”Den humanitära stormakten”…

  ”Du kan lura alla ibland och en del hela tiden, men aldrig lura alla hela tiden.”
  Abraham Lincoln

  Liked by 8 people

 5. Birgitta Persson skriver:

  Det är en skandal att inte rikspress eller TV tagit upp detta tydliga bevis på att vårt välfärdssamhälle är på väg att braka ihop.

  Jag tror att det beror på att SD varnat för att detta skulle komma att hända, men blivit hånad och förlöjligad av etablissemanget. Varje nyhet som ger SDs förutsägelser rätt tiger man om eller mörkar. Undra på att vi blir fler och fler som letar alternativa vägar till information om vad som sker i Sverige.

  Att inte någon partiledare frågade Löwen i riksdagsdebatten hur han ser på händelsen styrker bara min uppfattning att det inte finns någon som är beredd att överta regeringsmakten i Sveriges besvärliga läge. Den välkända frågan – VART ÄR VI PÅ VÄG? – (från TV-programmet ”På spåret”) blir oroande relevant.

  Liked by 7 people

 6. Anna skriver:

  Wow! Smålänningarna tar tag i gamla Dacke-takter mot överheten, heja på!!! Dags att stänga hela landet och bry sig om sina egna medborgare istället! Men så skönt att det verkar hända något, att denna kaotiska situation fått en kommun att säga NEJ!

  Liked by 5 people

 7. rombens skriver:

  Läste också om detta i DN och gnuggade mina trötta ögon. Vi får väl utgå från att detta är sant, men kvarstår gör frågan om varför detta inte uppmärksammats mer i media. På liknande sätt kan man undra varför media inte uppmärksammat rapporten som Heimerson skriver om i dagens DN (förföljelsen av kristna i världen).

  Liked by 2 people

 8. JAN BENGTSSON skriver:

  Konstigt att det ej skett tidigare!
  En kommuns främsta plikt är väl mot sina egna medborgare?

  Finns det ej bostäder skolplatser mm,
  vad gör man då?

  Trollar med knäna…

  Gilla

 9. Svart vatten skriver:

  Jo, 30,000+anhöriga och frekvensen av beviljade uppehållstillstånd har exploderat, detta kan inte vara en tillfällighet. Man undrar vem som står bakom detta beslut och det visar även på med vilket godtycke vi delar ut uppehållstillstånd. Är det för att inte behöva visa ytterligare ett misslyckande då inte 80,000 blir utvisade utan istället 800? Eller är det helt okontrollerad aktivism inom migrationsverket, hur mycket korruption finns inom denna myndighet? Vad jag kan förstå arbetar allt fler invandrare där, sen har de alltid en skåning som talesperson så att det skall verka tryggt och redigt, men kusiner ger uppehållstillstånd till kusiner, ett statligt Södertälje? Hörde även att vissa chefer inom kriminalvården är araber, hur skall det sluta? Rasifierade fängelser, hur skall man få någon insyn där? Likt fängelser i Mexico? Liksom vi inte vet vem som befinner sig innanför landets gränser så vet vi säkert snart inte om de kriminella är innanför eller utanför murarna. När såg man senast undersökande reportage från våra fängelser?

  Jag såg det där om Hultsfred men polletten trillade inte ner, det är stort! Börjar ett antal kommuner göra detta så kan vi hoppas på förändring. Nu börjar det nödvändiga förfallet av den svenska välfärdsstaten, med intakt välfärdsstat så kommer vi inte att stoppa invandringen, vi kommer bara att fortsätta detta mänskliga ponzi-scheme där nästa kull invandrare skall bli lönsamma och så håller man skenet uppe med lån. Vi bygger landet inte med IT utan genom att stryka varandras skjortor. När det helt enkelt saknas sjukvård, tandläkare, bespisning, hus, personal, polis, internet, lärare och socialsekreterare så kommer det att bli tydligt trots lånade pengar att vi har pressat VIK över sin gräns, halleluja, Reinfeldt fick rätt!

  Välfärdsstaten måste dö för att få stopp på invandringen och det har nu börjat. Tyvärr kommer en hel del svenskar att komma i kläm, men detta är oundvikligt utan att skapa apartheid. De får skicka tackbrev till Reinfeldt, eller be om apartheid.

  Liked by 8 people

  • Gösta Oscarsson skriver:

   Du ställer den retoriska frågan: ”Eller är det helt okontrollerad aktivism inom migrationsverket. Hur mycket korruption finns inom denna myndighet?”

   För den som vill veta svaret på din fråga så finns det – som du väl vet – Merit Wagers blogg. Det värsta är att hon har skrivit och refererat till folk från Migrationsverket åravis. Det är en av de största Whistle blower-operationer som funnits i Sverige. Alla progressiva människor borde älska det, men inte ett pip i media.

   Liked by 2 people

 10. Lennart Bengtsson skriver:

  Man kan bara hoppas att andra kommuner är lika ståndaktiga som Hultsfred och att det inte bara är i Småland som det kommunala självstyret fungerar. Detta borde ju vara ha varit känt vid den senaste partiledardebatten. Inte ens Centerpartiets småländska partilederska sa ett ord om detta!

  Liked by 7 people

 11. BjörnS skriver:

  Den enda möjligheten att få en balans i asylmottagandet är att regering och riksdag står för alla kostnader fram tills dess att asylanten blir självförsörjande på ett riktigt jobb. Först när riksdagen och regeringen själva måste skaka fram pengarna kommer de ha skäl att se till de faktiska kostnaderna. Som det är nu kan regering/riksdag spela ”goda” och skicka större delen av notan vidare till kommunerna. Man kan säga att kommunerna är tvingade att subventionera regeringens/riksdagens godhetskonsumtion. Och, som oftast när något subventioneras, kommer det att efterfrågas i större kvantitet än annars.

  Liked by 5 people

  • Göran skriver:

   Hälften av dem kommer aldrig att bli självförsörjande. De flesta får jobb i offentlig sektor, dvs. bara en kostnad för kommunen i alla fall. Spelar ingen roll om de jobbar offentligt eller är arbetslösa. Lönen kommer från samma kassa.

   Gilla

 12. Svart vatten skriver:

  Efter att ha läst artikeln och bekräftat Patriks observation tror jag han har rätt, detta är dynamit och det måste vara ett olycksfall i arbetet att DN skriver om det. Här förnimmer man ett jättelock. De säger helt enkelt nej.

  Liked by 7 people

 13. kim skriver:

  Det är en sensation. Anledningen till att det varit tyst runt frågan är att denna sensation inte faller etablissemanget i smaken. Kommunens agerande sätter helt enkelt fingret rakt på den politiska inkompetensen, de massmediala lögnerna och falskheten i den politiskt korrekta verklighetsbeskrivningen.

  I vanliga fall är jag en person som tycker att lagar ska följas, men under dessa omständigheter applåderar jag Hultsfreds modiga kommunalpolitiker. Tack för att ni vägrar ställa upp på ett omöjligt system som driver vårt land mot ruinens brant. Tack för att ni inte avfärdar verkliga problem med floskler. Tack för att ni har insett att ni har till uppgift att se till att vardagen fortsätter fungera för de egna kommuninvånarna. Kort sagt, tack för att ni nyttjar sunt förnuft och tar ert ansvar på allvar.

  Liked by 11 people

 14. Christer Carlstedt skriver:

  Jag kan vara litet tveksam till den angivna siffran 30 nykommande per vecka till Hultsfred. Enligt SCB hade befolkningen i kommunen ökat med ungefär 450 under förra årets tre första kvartal, eller ca 600 på årsbasis. Det är kanske irrelevant egentligen i en kommun med 14000 innevånare. Vi talar i alla fall om en befolkningsökning i en småkommun på 4,3%!

  För Sverige som helhet motsvarar det 430.000!
  Jag tror alla vet vad som hände vid 160.000.

  Då skall vi komma ihåg att det förväntade födelseöverskottet är i storleksordningen 10-12 individer.
  Man kan kanske anta ett visst inflyttningsöverskott då några fler kanske kommer av jobbskäl än som flyttar ut av samma anledning.
  I alla fall var det kanske så innan de lediga bostäderna tog slut.

  Sammantaget betyder det att kommunen har byggt upp en kapacitet för att kunna hantera en befolkningsökning på kanske 50-75 individer per år vad gäller alla former av service som markexploatering, byggande, skolor etc.

  Det hjälper då inte att domptören i Stockholm säger att alla skall hoppa jämfota två meter högt om man vill ha godis.
  Hultsfred säger att vi klarar 60 centimeter. Vi skiter i godiset.

  Heder Hultsfred!
  Även om man tills vidare bara aviserat ett sexmånaders moratorium.

  Om domptören sätter kycklingbenen i halsen så må det vara hänt. Han skulle aldrig ha gapat över så mycket för lusten att visa sig bäst i sin klass.

  Liked by 5 people

  • Verdandi skriver:

   Väldigt bra skrivet, mer sådant! Folk förstår bättre hur orimlig situationen är om man ‘översätter’ till riksnivå eller jämför med andra länder.

   Liked by 1 person

 15. Jaxel skriver:

  Oerhört intressant. Precis som Patrik påpekar närmast ett revolutionärt handlande.

  Jag har full förståelse för kommunens lagtrots, skulle närmast vara på väg att applådera det. Samtidigt kan jag inte låta bli att påminnas om en diskussion som nyligen fördes här.

  Det gällde då socialsekreterare som vägrade att följa lagen och lämna ut uppgifter om personer som skulle utvisas. Jag var upprörd över detta lagtrots. Mitt intryck var att det här var ett helt unisont fördömande.

  Så vad skall man tycka nu? Finns någon principiell skillnad? (Jag kan inte se den.)

  Liked by 1 person

 16. Magnus skriver:

  Tänk om Sverige blir en blandning av Malmö och Hultsfred! De större städerna går samma väg som Malmö och alla mindre orter och utflyttningskommuner blir som Hultsfred!? Vill ni som läser denna blogg ha diagram och statistik gå då in på Kalmar politikern Thoralfs blogg. Längst ner i denna text finner ni tre tydliga diagram på Hultsfreds utveckling. Läs här: http://mobil.thoralf.bloggplatsen.se/2017/01/13/11406270-hultsfred-vill-stanga-kommungransen/

  Liked by 1 person

 17. Sten Lindgren den äldre skriver:

  När man tar till sådana här åtgärder så har det gått långt, förmodligen för långt. Jag sökte information om läget i Hultsfred och fann en site där man sammanställt lite data om utvecklingen i Hultsfred, http://thoralf.bloggplatsen.se/
  Några exempel:
  • På tio år har arbetslösheten i kommunen bland utrikes födda ökat från drygt 15 % till 50 %, det är sannolikt värre än hur det ser ut i de så kallade utanförskapsområdena
  • Kommunen står nu inför en ekonomisk kris när kostnaderna övervältras från stat till kommun, exakt vad det innebär kan jag inte bedöma men det handlar om många miljoner och man har cirka 13 000 invånare varav långtifrån alla betalar skatt
  • I Vimmerby Tidning heter det ”Socialstyrelsens senaste rapport visar att invånarna i Hultsfreds kommun är dåliga på att besöka tandvården regelbundet.” Typiskt PK, tycker jag, man framställs som White trash. Sanningen är att man inte får tider eftersom Folktandvården enligt tidningen Östra Småland ”har uppdrag från landstinget att de ska prioritera vissa grupper i samhället. De här grupperna kallas särskilda grupper och är bland annat personer som bor på diverse boenden”

  Liked by 1 person

 18. Borjön skriver:

  Kanske är anden ute ur flaskan nu? Hultfreds kommun är först och nu är det bara för andra kommuner att haka på. Det är inte så att Hultsfred är unikt i att ha en överväldigande belastning. Många kommuner befinner sig i en liknande situation. Det kan komma att hända mycket under 2017 – för att inte tala om 2018. Frågan är om detta är början på slutat för en fungerande stat?

  Liked by 5 people

 19. Jan Ahlström skriver:

  Det har i flera år gott mycket bra ekonomiskt för familjen Svensson på plan 5.
  Nu ska det bli stor fest hos Svenssons, öppet hus, annons i lokalpressen, adress å portkod uppges, festen ska pågå en hel vecka å det är öppet hus, alla ska ha jättekul.
  Festprissarna väller in.
  Efter tre dgr orkar inte familjen längre, och pengarna är slut, så man låser dörren till lägenheten och sätter upp en lapp ”STÄNGT ! kolla med övriga hyresgäster i trappuppgången de kanske vill fortsätta festen”. Festprissarna som dyker upp för att äta å dricka gott hos Svenssons ringer på de övriga dörrarna å partyt fortsätter ett par dagar.
  Till slut orkar ingen boende i huset fortsätta festandet, varken psykiskt eller ekonomiskt, och man beslutar sig för att byta ut portkoden och skicka ut festprissarna.
  Några lämnar trappuppgången och testar portkoden vid andra portar. Ett stort antal vill dock festa vidare så man tvingas tillkalla polis som tyvärr inte har någon patrull att skicka.
  De boende får själva handgripligen skicka ut festprissarna från lägenheterna och efter ett par dgr så har festprissarna även försvunnit från trapphuset, de har gått under jorden och lever nu i källargångarna under huset.
  Vissa hyresgäster kallar dem för ”papperslösa” men de flesta boende i huset fattar inte varför.

  Liked by 3 people

 20. Bosse J skriver:

  Allt tal om samhällskollaps är falska nyheter och farlig propaganda som sprids av Putintroll och högerpopulister. Så det så.

  Gilla

 21. Carina skriver:

  Svt Småland rapporterade om detta redan i december, men det var tydligen inte tillräckligt intressant för riks-tv att visa eller ta upp till debatt.
  Är våra politiker verkligen så skyddade att de inte ser verkligheten eller vill de inte ha fel?
  Tänker jag fel eller är det så att om stor- Stockholm med sina drygt miljonen invånare skulle ta emot så gott som hela asylinvandringen 2015 på omkring 150.000 personer, motsvarar det ungefär de 2000 nyanlända/15 000 invånare som kommer till Hultsfred. Och som kommunen nu på alla sätt måste stoppa när de från första dagen vill ha socialbidrag, bostad, skola, omhändertagande och vård. Förstår inte ledande politiker vad de satt igång? Och inte ens verkar vill göra något åt! Detta är ju bara början. Nu när anhöriginvandringen kommer igång kommer det ytterligare flera hundratusentals människor hit från en helt annan kultur. Frågan är väl när katastrofen är ett faktum? Inte om katastrofen kommer. Snart kommer verkligheten ifatt även rika Stockholmspolitiker, media, journalister, och artistelit. För mig får de gärna betala för och ta hand om alla asylsökande, men det verkar de inte så intresserade av. De tycker att det är är folket som ska betala.

  Liked by 2 people

 22. Tobbe skriver:

  Helt klart en sensation. Och förhoppningsvis början på ett tillnyktrande från civilsamhället. Det är ifrån civilsamhället detta tillfrisknande måste komma. Kanske ger det ringar på vattnet. Alltså har msm mörkat detta under längre tid, det lär inte direkt förbättra min syn på msm. Undviker generellt Schibsted och Bonnier.
  Det sägs att man i Ungern nu portar direkt eller indirekt Soros-ägda (och styrda) företag och institutioner. Någon som vet mer om det?

  Liked by 1 person

 23. plq017 skriver:

  Det är onekligen en fantastisk nyhet. Verklighetens folk som inser att det här inte går längre, och inte längre vill eller orkar deltaga i fördärvet.

  Detta påminner mig om en diskussion för rätt så precis ett år sedan med en medlem i Moderaternas innersta krets om flyktingmottagning till Djursholm. Vad det då handlade om var man kunde förlägga barackerna så att det blev tjusigt men inte störde kommuninnevånarna. (Förslagna platsen var invid ett grönområde i kanten på golfbanan).

  Inga fastigheter skulle behöva se barackerna. Osynlig generositet?

  Jag föreslog att kommunen helt enkelt skulle vägra och inte ta emot flyktingarna. Men se det kunde man inte göra. Lojalitet var viktigt. Och vägrade man, då skulle staten ta kommunen under tvångsförvaltning, och förskräckliga saker kunde inträffa, till exempel tvångsrekvisition av existerande bostäder.

  Nåväl, samtalet flöt vidare. Men några intressanta slutsatser gav samtalet:

  Lojaliteten mot den egna eliten är utomordentligt stark, även om man inte delar uppfattning i sakfrågan. Och det är självklart att personen som vägrat ta emot en buss med flyktingar inte kommer att stå överst på listan sex år senare för att bli ambassadör i Oslo.

  En annan slutsats var att man inom kommunen uppenbarligen hade diskuterat obstruktion, och noga utrett vilka konsekvenser det kunde få för kommunen. Sedan avstod man, därtill var de personliga riskerna alltför stora.

  Därför är det spännande att det nu kommer en obstruktion, och den kommer från en kommun med många flyktingar, och knappa resurser, där verkligheten hunnit ikapp generositeten med andras pengar. Och gissningsvis är det ingen i Hultsfred som väger obstruktion mot statens beslut mot sin framtida karriär i till exempel Utrikesförvaltningen.

  Blir Hultsfreds obstruktion framgångsrik, ja då kan nog de ansvariga upprorsledarna i Hultsfred komma att uppbära framstående ämbeten i ett Sverige efter PK-ismen.

  Det blir spännande att följa fortsättningen. När regeringen kommenderar ut militären, kan regeringen räkna med att trupperna är lojala? Tänk om trupperna kommer från en kommun som liknar Hultsfred! Eller har SSU och MP egna stormtrupper som fixar en repris på Kristallnatten?

  Som sagt, spännande med nästa kapitel i serien ”En nations förfall i generositet”. Med kommunerna under statlig tvångsförvaltning!

  Gissa om valet 2018 blir uppskjutet tills vidare!

  Liked by 2 people

 24. Magnus Furugård skriver:

  Det är kanske första gången som en kommun går så långt att den helt enkelt vägrar. Men många kommuner har protesterat tidigare. 2011 skev t ex Santesson:
  http://inslag.se/journal/2012/9/8/fas-3-som-integrationsverktyg.html
  För att reda på hur det verkligen ligger till, från det som fungerar till det som inte fungerar alls skulle det behövas göras en vitbok. Tillsättas någon form av grupp med oberoende och tillförlitliga experter som på ett rätt och riktigt sätt fastlägger hur landet ligger. Lista de viktigaste riskerna och problemen framåt och vad det kan leda till både ekonomiskt och på andra sätt. Först då kan vi medborgare få en heltäckande belysning av hur saker och ting verkligen ligger till och vad vi har att förvänta oss framåt. Inte minst vore det ärligt mot de uppväxande generationerna.

  Gilla

 25. Carina skriver:

  Ojdå trodde att Storstockholm hade färre invånare än det är. Räknar man på hela kommunen skulle det bli cirka 300 000 nyanlända att ta hand om istället. Cirka 12-13% nyanlända av hela befolkningen i Stockholm. Förstår någon varför folket i landet tycker att det går käpphäst åt skogen?

  Liked by 1 person

 26. Paul skriver:

  Kanske kommer detta öppna för någon form av direktdemokrati-beslut i framtiden. Man behöver i.o.f.s inte blanda in medborgarna som normal direktdemokrati utgår ifrån, men säg att ifall politiska beslut på riksplanet kommer påverka kommunerna måste en omröstning ske bland kommunpolitikerna innan beslut på riksnivå kan tas. På samma sätt ifall ett beslut påverkar landstingen ska en omröstning ske först bland landstingspolitikerna. Bara en tanke…

  Gilla

 27. Bengt Jonsson skriver:

  ”Lex Hultsfred” kan komma att bli ett begrepp framöver. Ett kommunalt uppror baserat på ”nödd och tvungen”.

  Mycket märkligt att Centralmedia inte bryr sig om att rapportera om det
  Nya kollaps.

  Gilla

 28. Janne Andersson skriver:

  Gränsen ska stängas helt för asylsökare.

  Det är fullt i landet och pengarna är slut.

  Löfvén och Co kan avgå och låta SD ta över rodret.

  Vi har fått nog av regeringens diktaturfasoner.

  Liked by 2 people

 29. Nils Dacke skriver:

  Jag är idag en stolt Smålänning att Dacketakterna finns kvar hos vissa smålänningar. Patrik har rätt då han säger att vi inte har stängt gränsen då det idag är en takt på 27000 nya asylsökande per år. Det allvarligaste framöver är dock de 374000 anhörigsökande som Migrationsverket beräknar skall komma 2017-2019. Var skall dessa människor bo? hur skall dessa människor försörjas ?och så vidare, och så vidare. Vi går en mörk framtid till mötes.

  Gilla

 30. dgs6395 skriver:

  Talade senast igår med en mycket begåvad, rentav briljant, civilingenjör som visste att berätta att immigration är vinst för Sverige. Påpekade ödmjukt att så var det ju när vi tog hit finnar, greker och turkar på 50- och 60-talet som behövdes och som hade arbete ungefär dag ett. Vi var inte på samma våglängd, som man säger. Visst erkände han att ”de kostar brutalmycket de första fem åren, men sedan…” Jo, sedan har ca hälften möjligen jobb – bidragsförsörjda och konstruerade jobb. Nu är det överföring av kapital från svenskar till invandrare. Är det bra? Nej, inte alls.

  Liked by 1 person

  • kim skriver:

   DGS6395, det du behöver göra är att exponera denna briljanta civilingenjör för fakta. Plocka fram siffrorna från SCB och låt honom /henne gräva ner sig i dem. Eller skicka en länk till Tino Sanandajis blogg.

   Gilla

 31. Mjölner skriver:

  Vad är det för skillnad på Hultsfreds obstruktion beträffande svensk lag när
  migrationsverk, riksdag och regering bryter mot svensk grundlag genom DÖ
  och andra olagliga finter. Jag bara frågar?

  Gilla

 32. björn ekberg skriver:

  Att en kommun förr eller senare kommer att slå bakut har jag väntat på. Vår regering ställer, med sin taffliga hantering av flyktingfrågan, till en oreda av dess like. Sen lastar man över problemet på kommunerna. Dessa har sina medborgare att tänka på, Äldrevården,skolan mm. nånstans finns en gräns när uppgifter kan skötas på ett bra sätt. Pengarna räcker inte. Hultsfred-musen som röt.

  Gilla

 33. B skriver:

  Kommunen har väl det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen har en skälig levnadsnivå. Detta måste vara olagligt och strida mot socialtjänstlagen. Det är förståeligt, för kommunerna och skattebetalarna kan förstås inte försörja hela jordens befolkning, men med den lagstiftning som finns så kan det väl inte vara lagligt. Tror att det kommer att överklagas i många fall och ändras. Men visst är det sensationellt och det visar ju att tiden har kommit för när samhället inte mäktar mer.

  Gilla

 34. bjornwiklund skriver:

  Staten säger visserligen så, men dessa uttalanden har bara varit till för att lugna upprörda medborgare. Under 2016 kom 28 939 asylansökande till vårt land enligt Migrationsverkets statistik.
  Joo sant MEN dessa finns ju i en statistik…
  en annan bild är arbetstillstånd och uppehållstillstånd som ju inte är riktigt samma sak utan steget efter sas….
  Då räknar vi 164 000 dvs all time high rörande uppehållstillstånd…..

  Därför blir det stopp i flödet i alltför smala rör….

  Gilla

 35. rudmark skriver:

  Va? Finns det ingen samordnare för dylika tilltag? Bör tillsättas genast alternativt en utredning som ska vara klar senast 2020-2044.
  Nå Hanna Stjärne, detta tillhör inte Public Service att rapportera om, inte?

  Gilla

 36. Bjarne Däcker skriver:

  Det är nog bäst om Putin kommer och tar över hela ruljangsen. Våra politiker klarar det inte eftersom de inte törs sticka näsan utanför Åsiktskorridoren. Om stenkastning på polis eller busliv på bibliotek leder till 10 år i Sibirien så blir äntligen slut på det.

  Gilla

 37. Bjarne Däcker skriver:

  Enligt de pressetiska reglerna skall tidningarna undvika att framhäva berörda kommuners etniska ursprung eller nationalitet om det saknar betydelse i sammanhanget eller är missaktande. Tidningarna bör även överväga noga konsekvenserna av en namnpublicering som kan skada kommuner. De bör avstå från sådan publicering om inte ett uppenbart allmänintresse kräver att Hultsfred anges. Reportaget i Dagens Nyheter måste ha gjorts när Wolodarski var julledig.

  Liked by 1 person

 38. raketforskare skriver:

  Ser inget om brinnande granar så jag förväntar mig att centerpartisterna i hultsfred fortsätter ta emot dessa högutbildade resurser, mot 30 miljoner Löööf!

  Gilla

 39. Gunn skriver:

  Det svenska samhället har av våra politiker omvandlats till ett stort socialt experimentet där alla är och kommer att bli förlorare. Tyvärr är det våra barn och barnbarn som kommer att få ta konsekvenserna av vad dagens politik kommer att medföra för lång tid framöver.

  Gilla

 40. Bertil skriver:

  Patrik du kanske skulle skriva en blogg om det onödiga med en arbetskraftsinvandringslag.
  Det kan aldrig vara nödvändigt hämta arbetskraft från andra länder när arbetskraften kommer hit som flyktingar och som invandrare.
  Se dessa som en resurs istället de är vuxna vi har aldrig behövt betala förlossningen av dessa inget barnbidrag ingen skola, och inga föräldrapenningar o.s.v

  Se invandrigen som en resurs och se till att företag tvingas anställa alla. Ingen ska behöva uppleva sänkta trösklar utan alla ska ses som en resurs på arbetsplatser.

  alternativet är att produktionsskatt införs och att arbete dämpas och att försörjnigen sker via robotars och den Artificiella intelligensn.
  Därmed blior det inte bara som du som spekulerar och rullar tummarna utan även vanligt folk som får sin avkastning och även de kan rulla tuummarna medan den överproduktuions som nu sker kan dämpas och tillverkning blir efter behov inte efter penninggirighetens krav.

  Vad tror du Patrik du som tror du är världens messias.
  Vi behöver mera Castro och mindre Trump och nyliberal politik.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.