Medborgerliga skyldigheter

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Ju mer jag skriver, desto mer tycker jag att jag hamnar i självklarheter. En självklarhet, som jag bara vill påminna om, är att det finns medborgerliga skyldigheter.

Låter det ovant? Skaver det lite? Det vore i så fall inte så konstigt eftersom politiker inte talar om sådant annat än när skyldigheterna är sådana som framgår av självdeklarationen. Jo, John F. Kennedy, president i USA, uppmanade en gång landets ungdomar att ”inte fråga efter vad USA kan göra för er, utan efter vad ni kan göra för USA”. Det var rätt vågat. En politiker som tror sig vinna röster på att begära att medborgarna ska ta ansvar inte bara för sig själva, utan även för sin nästa, är antingen en tok eller också värdig representant för ett ovanligt civiliserat och kultiverat samhälle.

Det finns inte så många sådana civiliserade och kultiverade samhällen. För detta har jag bevis. Om man googlar på ”medborgerliga rättigheter” får man 248 000 träffar, medan ”medborgerliga skyldigheter” bara ger 51 000 stycken, en femtedel ungefär.

När vårt samhälle – läs våra politiker – är i sitt mest uppskruvade och självgoda esse kan man höra dem prata om ”demokratin” och respekten för ”de medborgerliga fri- och rättigheterna” som grundbultar i den humanitära stormaktens samhällsbygge.

Sådant pladder är så vanligt att det far förbi våra öron utan att tränga in i hjärnan för närmare undersökning. Det är den politiska debattens bakgrundsbrus som är så upphöjt över logisk granskning att det närmast skulle betraktas som majestätsbrott om man ens försökte.

Ändå inser var och en utan stor ansträngning hur illa det skulle gå i ett samhälle som bara hyllade demokratin och de medborgerliga fri- och rättigheterna. Låtsas att det till ett sådant land ett visst år ankommer 163 000 genomsnittligt arbetsskygga – jag sa inte att det någonsin inträffat, jag sa låtsas! – migranter. Såklart att mottagarlandet engagerar sig för att inympa sin framgångsformel i migranternas tänkande:

– Vår stora grej i det här landet är demokrati och medborgerliga fri- och rättigheter. Bra va?

– Bara det?

– I stort sett. Vi kör till höger men i övrigt behöver ni er inte bry er om den svenska kulturen som troligen inte finns och om den finns bara är löjlig.

– Vilka är fri- och rättigheterna?

– Yttrandefrihet, till exempel, du får säga vad du vill.

– Va? Får även smutsiga shiahundar göra det? Och judesvin?

– Hm. Vi uttrycker oss inte så.

– Jaså. I vår kultur gör man det. Hur är det förresten med bidrag och sjukvård och sådant?

– Det ingår.

Jag och många jag känner är genomsnittligt arbetsskygga i bemärkelsen att vi hellre lever av andras arbete än av eget om omständigheterna i övrigt, till exempel den månatliga ersättningen, är likvärdiga. Om vi nu fortsätter att låtsas att migranterna i detta avseende är som jag och många jag känner så inser vi att ett land som detta står inför åtskilliga dikeskörningar.

Det är nämligen så att medborgarna har skyldigheter. Ett samhälle som inte inskärper detta i sin befolkning är dömt till undergång om inte befolkningen inhämtat skyldigheterna med modersmjölken och därför inte behöver påminnas.

För några år sedan skrev jag och några andra ”Deklarationen om de medborgerliga skyldigheterna”. Deklarationen gjorde inget särskilt avtryck i samhällsdebatten. Så småningom kommer jag att citera ur skyldighetskatalogen och närmare beskriva dessa förpliktelser, till exempel:

 • Skyldighet 1: Du ska utveckla dina möjligheter
 • Skyldighet 5: Du ska i ord och handling påminna andra om deras medborgerliga skyldigheter
 • Skyldighet 7: Du ska vara pålitlig

31 reaktioner på ”Medborgerliga skyldigheter

 1. tomas skriver:

  Säg att det kommer 163000 pensionsräddare till ett land under ett år. Många av dessa älskar att skjuta raketer på varandra. Hur skall dessa uppfostras till att bli goda medborgare så att de inte blir kriminella. Alla vet ju att straffen är ovanligt låga i detta land. Assistansfusk för miljoner ger ett kortare fängelsestraff. Mord utreds knappt pga bristande resurser. Säger man att man är minderårig kommer man undan lätt.. Landets advokater tjänar multum på att jobba med asylärenden. Asylbaroner blir mångmiljonärer. Landets medborgare trängs undan på bostadsmarknad, arbetsmarknad, vård skola och omsorg. Och nu på morgonen är det kallt som pitten på en isbjörn (-21) i landets Hufvudstad pga växthuseffekten. Vill man leva i sånt land???

  Liked by 4 people

 2. Alexander Zetterberg skriver:

  Väl skrivet, men är det inte dags att våra eminenta skribenter och kommentatorer på denna blogg börjar ta till sig att det behövs radikala förändringar av vårt samhällssystem, större än vad som föreslås ens från det mest konservativa håll.

  För hundra år sedan var det en självklarhet att man gjorde vad man kunde för att försörja sig, och blott när läget var pressat, och stöd från familj och vänner inte längre fanns att tillgå, vände man sig till det allmänna. Men i takt med ökat välstånd, välfärdsstatens expansion och politikernas obligat att röstmaximera, har västerlänningars moral förändrats. Vi lever nu i en kultur där ansvaret för försörjning och välstånd inte längre förläggs på enskilda individerna, familj och vänner eller lokalsamhälle. När det går illa för någon ses det inte som ett resultat av karma och en signal om att ändra ett beteende för att få till ett bättre resultat, nej problemet skall åtgärdas via bidrag och åtgärder från det välfärdsindustriella komplexet. Detta kräver invånarna, och någon tacksamhet behöver inte heller visas, snarare uppmuntras vi att visa missnöje över att politiker inte förutsett och redan ordnat detta. Från att se sig som självständiga, starka och kreativa individer med inneboende problemlösningsförmåga, har människor vid motgång börjat betrakta sig som offer. Det välfärdsindustriella komplexet har tagit makten över människolivets alla faser och aspekter, och de senaste årtiondena har dessutom en postmodernistisk ideologisk överbyggnad vuxit fram som ersättning för den kollapsade socialismen, vilken ständigt genererar nya offergrupper, offergrupper som majoritetssamhället skall ge särskilda privilegier.

  Välfärdsstaten måste angripas i grunden, något som inte ens görs av Centerpartiet vilket i andra sammanhang förfäktar libertarianska åsikter. Tyvärr ser jag inte några tecken på insikt i denna fråga från Sverigedemokraterna heller, det parti som annars är riksdagens mest konservativa. Sverigedemokraterna ifrågasätter inte välfärdsstaten i grunden, så länge den är förbehållen svenskar och de migranter som tar till sig vår svenska kultur och våra värderingar.

  Våra traditionella partier lär knappast klara av att tänka nytt och Jimmy Åkesson, som stått så länge ute i kylan och huttrat, kommer vara så glad över att få bli en del av den politiska maktsfären efter valet 2018, att inte mycket blir gjort från hans sida heller.

  Sverige är i behov av något kraftfullare, vår egen Donald Trump, och frågan är om Jimmy har ideologisk styrka för att åstadkomma något radikalt. Kanske Mattias Karlsson har vad som krävs, men jag vet inte. Det ser mörkt ut.

  I vilket fall är det dags att börja diskutera välfärdsstatens berättigande. Alla verkar förutsätta att vi människor är så själviska och onda att vi inte på frivillig väg skulle kunna lösa våra sociala problem om välfärdsstaten avvecklas. Jag tror det är en grav underskattning av människors solidaritet och godhet. Problemet är snarare att nästan halva befolkningen på olika sätt är beroende av välfärdsstaten för sin sociala status och/eller försörjning. Kommer det behövas en fullständig kollaps av vårt västerländska finansiella system innan åtgärder vidtas?

  Det är dags att inse att välfärdsstaten inte är god, att den förstör människors moral och kväver civilsamhället. Välfärdsstaten måste ifrågasättas oavsett grad av invandring. Om vi en dag mot förmodan skulle lyckas, och drömmen om den utopiska fulländade välfärdsstaten förverkligas, kommer vi alla vara zoombies och all kärlek död. Då har vår västerländska judeokristna civilisation slutligen gått under.

  Hade tänkt avsluta med påståendet att välfärdsstaten är antikrist, men avstår eftersom det brukar leda till att ingen uppskattar min text.

  Liked by 6 people

  • tobbewallin skriver:

   Det finns tre borgerliga partier som år 2016 lagt förslag på införandet av en låglönearbetsmarknad i Sverige. Tyvärr enbart de tre små, men bidragsförsörjningen av lågproduktiva medborgare, invandrare, personer med lägre utbildning osv. är fundamental för den solidariska lönepolitiken som i sin tur är fundamental för välfärdsstaten. Det är svårt att veta vad som händer 2018 vid en borgerlig valvinst. Det KAN vara så att borgerligheten vågar utmana vänstern och vågar genomföra riktiga reformer.

   Gilla

 3. larslindblog skriver:

  Invandrare i arabiska länder Saudi , Dubai , Qatar ,Oman m.fl. får jobba hårt och bo i usla förläggningar . Begår dom brott väntar piskning eller halshuggning . I bästa fall att resa hem utan sin lön. Hur utländska hembiträden behandlas vet vi också.
  Jag önskar att detta lett till viss eftertanke….Hur behandlar dom utlänningar i sina länder ?
  Vad tyder det på för mentalitet / kultur ? Är man snäll mot djur ? Beter sig män och kvinnor hyfsat mot varandra ? osv..

  Liked by 3 people

 4. Min strand under vand skriver:

  Jag undrar lite vem Patrik riktar sig till här, svenskar eller invandrare? Vad gäller svenskar så ser jag det som att vi lite till mans sviker våra skyldigheter och har tagit det vi givits av tidigare generationer för självklart. Största delen av den svenska befolkningen är här skyldig eftersom man inte röstar SD, som är det enda alternativet. Fler och fler gör resan och kommer åtminstone i vallokalen att bekänna färg, även om man ljuger för frun. Där tror jag vi är idag, jag har bekanta där mannen till sist har insett vad klockan är, medan frun är vad som beskrivs som ”naiv”. Här sviker nog många sina skyldigheter och man riskerar inte ens en oenighet i hemmet eller vänkretsen. Jag älskar inte SD utan hade velat se mer av just de skyldigheter som Patrik nämner, jag tror SD lider av att många som sitter där gör det just pga invandringsmotstånd (vilket jag stöder) men inte pga administrativ eller teknisk kompetens, därför så blir de ganska snabbt en del av politikeretablissemanget, det är trots allt bättre än att vara lärare, eller sjuksköterska eller arbetslös i deras ögon. Så många i SD gillar en omhändertagande stat, bara den tar hand on svenskar främst. Men, det är nu bara SD som finns att tillgå, och inte ett mera hårdfört konservativt parti som öppet talar om att vi måste skapa en version av apartheid i Sverige (där försvann eventuella gilla) för att få invandrarna att inse att de inte kan vara kvar, vi har det redan men det är kvinnor och vita som inte kan sitta på vissa parkbänkar:

  Varför skall jag inte kunna gå i simhallen med min dotter, varför skall jag inte kunna fira avslutning i kyrkan, varför skall jag inte kunna ta en bild på mina barn i skolan, varför skall jag tvingas servera halal-korv på mina barns kalas, varför skall min fru och min dotter inte kunna jogga på kvällen eller titta på nyårsraketer eller gå på konsert, varför skall min mamma inte kunna låna böcker på biblioteket utan att behöva möta trakasserande invandrare, varför skall kvinnliga bekanta långt upp i åren behövs utsättas för visslingar och djuraktiga läten från både fädrar och söner på köpcenter i Malmö. Jag är trött på detta, de friheter vi har respekteras inte och därför anser jag så måste vi ändra våra lagar och kraftigt utöva ett våldsmonopol. Ett förslag skulle kunna vara att efter man sparkat hela ledningen för polis och rättsväsen att man hyr in internationella legosoldater för att upprätthålla ordningen med de medel som krävs, och internerar de man griper i läger, gärna i tredje land, eller nära Reinfeldts sommarställe.

  Nå, de skyldigheter vi talar om är asymmetriska för invandrarna kan nog med god approximation anses totalt strunta i dem, endast svenskar har skyldigheter som de uppfyller utan hot om lagföring. Så inte för invandrarna, så jag tycker inte det är så självklart som Patrik skriver. Läs exempelvis om den utvisning av ett antal afghaner via flyg som skedde nyligen, tydligen har de så mycket frihet att de till och med kan trakassera den kvinnliga flygpersonalen..då menar jag med Trumps ord, att vi måste ändra vårt sätt att tänka.
  De friheter vi har, som exempelvis att inte bli slagen så ofta med batong, att få handfängsel alá chaingangs och huva på huvudet är en funktion av att vi svenskar uppfyller våra skyldigheter. När vi nu fått hit ett antal människor som inte någonsin kan förväntas uppfylla ett rimligt samhällskontrakt, ja men då är det väl bara att skapa läger och chaingangs? Jag föreslår att vi anställer Blackwater på obestämd tid. Afghanerna var vad jag förstår 11 till antalet.., av hur många? Jag gissar att det räckt med två från Blackwater för att klara detta.

  Jag har därför heller inget drömparti att rösta på, ett parti som just sätter skyldigheter före rättigheter och sedan är villigt att gå så långt som det krävs för att folk uppfyller sina skyldigheter. Man tager vad man haver och då blir det SD.

  Liked by 9 people

 5. larslindblog skriver:

  Kom att tänka på en annan sak: Vad ger det för signaler om man kan tillåtas lura värdlandet att man är ett barn trots att man är vuxen ?? Och att värdlandet spelar med i bedrägeriet ?
  Läste nyligen att reportage i en tidning där Västerviks ansvariga med stolthet berättade att man tilldelats 100 ”barn” som man lyckats ordna boende åt. (Fotona i tidningen visade män i 25 års åldern med mongoliskt utseende..) Man berättade att det varit svåra prövningar eftersom barnen aldrig sett ett vanligt WC , och inte visste hur WC används samt att ”barnen” hade ständiga konflikter som dom på hemlandets vis löste med knytnävsslagsmål.
  Västervik hade snabbrekryterat 80 personer som skulle sköta dessa ”barn” .
  (Man kan ju inte låta bli att jämföra personaltätheten på boende för sköra gamla och dementa )

  Har politiker och folk inom socialförvaltningen inte tillstymmelse till skam i kroppen? Har dom ingen heder ?
  Det naturliga hade ju varit att totalvägra . Ansvariga kan göra sig oanträffbara , vägra besvara mej/post från Migrationsverket .Låt Migrationsverket utdöma vite . Låt staten göra vad dom vill. KfM kan inte utmäta en kommun.

  Liked by 7 people

 6. Gunilla skriver:

  Nej, som sagt bara rättigheter. En profilkrönikör i Aftonbladet utmärker sig gärna med att vilja vara den främste försvararen och vidmakthållaren av det svenska ‘rättssamhället’. Har som sådan också ‘premierats’ av Advokatsamfundet. Svenska ‘rättssamhället’ betyder att alla medel är tillåtna (vänsterpolitisk påtryckningar och hänvisning till allehanda ‘mänskliga rättigheter-konventioner) för att få en åtalad brottsling frikänd eller så lågt straff som möjligt. Var är rättssamhället för de drabbade? Jag kan också bidra med ett par principiella budord; 1 du är skyldig, i möjligaste mån, att försörja dig själv samt ev familj. 2 du är skyldig att, så långt möjligt, skaffa tillräckligt utbildning för att kunna få ett jobb (skola ör gratis för alla), 3 du är skyldig, om du är frisk och arbetsför, att vara ‘anställningsbar’ (via klädsel, uppförande, jämlika värderingar (läs ta kvinnor ihand) o.d) och stå till arbetsmarknadens förfogande, 4 du är skyldig att respektera svensk lag och traditioner, 5 du är skyldig att respektera befolkningen i det land du kommer till som erbjudit dig skydd. Dessa är primära och självklarheter.

  Liked by 5 people

 7. Christer Carlstedt skriver:

  Egentligen är ju det Patrik säger om medborgerliga skyldigheter så självklart att det inte ens skulle behöva sägas.
  Det finns inget ”gratis”.

  Inte ens när jag ger bort en present till mina barn är det alldeles gratis. Jag förväntar mig något i gengäld. Jag förväntar mig ett anständigt bemötande och ett ”Tack”.
  Det är inte en mänsklig rättighet att få något.

  Nu vill säkert någon hävda att man fullgör sina medborgerliga skyldigheter via sin skatteinbetalning.
  Jaha? Och de som uteslutande lever på bidrag i någon form då? Vad är deras bidrag till det samhälle de får sina pengar från?

  Samhälle låter litet diffust på något sätt. Litet grand som ”Någon annan”. I själva verket är det ju så att samhället är Du (Andersson) och Du (Pettersson) och Du (Lundström) och så jag.

  En nykommen person i landet blir upplyst om sina ”rättigheter” och vad han eller hon kan förvänta sig att få från det här samhället. Personen måste då givetvis fråga sig vad han eller hon skall prestera i gengäld. Där de kommer ifrån har det nämligen alltid varit så att man måste göra rätt för sig i någon form. Det fanns då inget som var gratis där.
  Inte sjutton fanns det något kontor man kunde gå till då och då när andan föll på och be om pengar om man inte hade jobbat och skulle ha lön för sitt arbete.
  Frågan måste då uppstå hos den nykomna personen om det är ett gäng idioter han eller hon har hamnat ibland?

  Tänk er då när vederbörande dessutom konstaterar att de här knäppgökarna säger åt sina egna barn att de får avstå från att skaffa egen bostad för att nu skall vi som inte jobbar eller gör ett skapandes grand för vårt bröd få de lediga bostäderna i stället!!!
  De nykomna kan ju knappast bli imponerade av myndigheternas eller lagstiftarnas mentala förmågor.

  ”Och vet du”, säger dom när de ringer hem, ”Farmor kan komma hit också. Bara jag gnäller om hur mycket hon betyder för mig så betalar de något som heter garantipension till henne. Om dom själva åker utomlands och jobbar så att de inte bott hemma i 40 år så får dom inte full garantipension. Men det får hon. Då låtsas dom att hon bott här i 40 år”.

  Till brorsan berättar man ”Kan du tänka dig att du får betalt för att pippa här om din fru blir med barn? Det kallar dårfinkarna för barnbidrag. Dessutom får man bonus ju fler man gör. Dom kallar det för flerbarnstillägg.”

  ”Nej då brorsan. Du behöver inte göra ett skapandes grand! Ja, dom vill att du går till Arbetsförmedlingen då och då och får ett papper stämplat, men eftersom du inte kan svenska så får du inget jobb. Dom tvingar dig inte heller att lära dig språket.”

  ”Inte alls brorsan! Man har bara rättigheter här. Inte en käft har sagt att man måste göra något själv. Så är det!

  Liked by 7 people

 8. Fredrik Östman skriver:

  Det är olyckligt att du citerar just Jack Kennedy och inte till exempel Gösta Bohman. Det hade legat närmare till hands rent geografiskt och kulturellt och det hade varit ett bättre och renare exempel på det du förefaller vilja säga: När det gäller subventioneringssystemen är det viktigt att inte betrakta deras utbetalningar som rättigheter utan aktuariskt tillpassade och tillhörande inbetalningsskyldigheter. När det gäller rikets försvar är vi alla ansvariga, liksom för upprätthållandet av moral och goda seder.

  Men när det gäller att offra sig, sitt mål och sitt syfte för samhällets större massa och högre mål och syfte och utsättas för mer och hårdhäntare skyldigheter än rättigheter från statens sida, är det en princip som inte varit någon diktator och despot främmande. Man kan inte göra omelett utan att knäcka ägg, sade Josef Stalin. Likväl uteblev omeletten. Arméer av arbetare, föreslog Karl Marx och många andra socialister. Dess soldater låtsades arbeta i utbyte mot den låtsade solden. Även i det Tredje riket framhölls medborgarens skyldigheter mer än hans, hennes eller hens rättigheter. Framför allt hen saknade förstås rättigheter helt och hållet. Tyvärr tyder mycket på att det är i denna anda som Kennedy yttrade sig. Han önskade bli en ny Wilson eller Roosevelt och styra landet med järnhand till högre mål, i ädlare syften.

  Det är ju inte heller så att den svenska staten bortser från medborgarens skyldigheter. De sociala myndigheterna är slapphänta och passiva endast gentemot ”rasifierade” invånare, inte mot svennebanansvenskar. Detsamma gäller väl skattemyndigheten, åtminstone statistiskt betraktat, eftersom framför allt svennebanansvenskar har ett hederligt jobb som alls genererar några skatteanspråk. Skattesatserna höjs ny i snabb takt i Sverige och nya lån tas upp av Riksgälden. Skyldigheterna ökar. Piskan viner. Kedjorna sträcks. När det nyligen talades om att återinföra värnplikten i Sverige var det styrande despotpartiet snabbt framme och gjorde anspråk på arbetarsoldaternas arbetskraft för ädlare syften och högre mål.

  Det finns inte ett sant ädelt syfte som inte en perverterad stat som den svenska kan omvända till sin egen nytta, till förfallets och eländets redskap. Detta gäller medborgerliga skyldigheter likaväl som medborgerliga rättigheter. Semantiken kan inte längre rädda Sverige.

  Failed state.

  Liked by 4 people

 9. Höga kusten skriver:

  Vissa begrepp tycker människan bär på en slags filosofisk upphöjdhet. Med förmåga att smitta av sig. Trycker vi dem mot vårt eget bröst avger de värme. De får oss att känna oss lite bättre. De lyfter oss några snäpp över vardagstristessen och egen relativ obetydlighet. Rättighetskatalogen är full av sådana värmande ord och uttryck.

  Egen identitet måste även kläs och smyckas av något. Och det blir extra viktigt när man är ung. Vem vill som ung gå ut i obemärkthet och anonymitet, just i den period av livet när egen identitet betyder som allra mest. När egot ropar efter plats i solen och bröstet bara bultar.

  Vissa begrepp fungerar då effektivt som identitetshöjare. Ungefär som färgar hår, piercing och en liten chick tatuering på ändalykten.

  De rätta orden bär på lyskraft. Begreppen har eget liv, ungefär som ljuva toner som klingar för många öron i ett varuhus. Orden blir njutbara att lyssna till… tills de så småningom en dag börjar bli slitna och mer låter som tomma mantran, och ytlig liturgi. För även skön musik, färgat hår, piercing och en chick tatuering kan man tröttna på. Även Rättighetskataloger kan förtingligas och tappa i fräschör.

  Skyldighetskatalogen, däremot, saknar redan från början filosofisk lyskraft. Att gå ut i livet med alla skyldigheter packade i en kappsäck, är nog enbart jobbigt och tungt. Upplysningar från den kan fungera avtändande, eller höjer i alla fall inte stämningen. Även om Mona Sahlin tyckte det var sexigt att betala skatt… men, vad jag minns, gällde inte det parkeringsböter.

  Patrik är en slitvarg. Nu har han bestämt sig för att kämpa sig upp för skyldighetsbacken. Och försöka dra klungan efter sig. I Åre går det att sätta sig i liften, och bara åka med upp. Och sedan åka utför i rättighetsbacken.

  Men riktigt så enkelt blir det knappast den här gången. Patrik får nog pulsa på uppåt, i djup snö, tämligen ensam. Men all beundran är det värt. Men ville statsapparaten hjälpa honom, så skulle den kunna göra det. Men även staten vill idag vara chick och glassig och bara åka utför. Otacksamhet är människans lön, men likväl kämpar Patrik på… men visst är det värt våra applåder.

  Liked by 3 people

 10. Anders Lindh, Jakobstad, Finland skriver:

  Som svensk boende i Finland kan jag se en del av det som Patrik efterlyser i sin artikel – att det måste finnas även medborgerliga skyldigheter. ”En politiker som tror sig vinna röster på att begära att medborgarna ska ta ansvar inte bara för sig själva, utan även för sin nästa, är antingen en tok eller också värdig representant för ett ovanligt civiliserat och kultiverat samhälle”, skriver Patrik. President Sauli Niinistö hör till den senare kategorin. Här är ett utdrag ur hans nyårstal den 1 januari 2017:
  – – – Ett viktigt budskap för det hundraåriga Finland kunde vara: Du mår bra när ingen mår dåligt. Ge alltså den hjälp du kan. Ett annat budskap kunde vara: Ta ett rimligt ansvar, åtminstone för dig själv. Gör alltså vad du förmår.
  På så sätt är du delaktig, en del av denna nation. – – – Vi talar mycket om delaktighet, och ännu mer om utanförskap. Själv har jag betonat rättskänsla och nationell enighet som värden som är viktiga för oss.
  Den delaktiges nationalkänsla bottnar i växelverkan: Finland agerar på ett sätt som tar hänsyn till människan, och människan i sin tur gör en insats för ett gemensamt mål. Mellan individen och samhället uppstår ett ordlöst kontrakt, som resulterar i en positiv samhörighet och en nationalkänsla som värdesätter andra.
  Det finländska samhället är mycket mer än bara staten. Medmänniskor, människor i näromgivningen, alla har vi befogenhet att göra gott. När vi hjälper andra har alldeles vardagliga saker stor betydelse, som när det gäller att bekämpa marginalisering, mobbning i skolan eller ensamhet. Detta är inte bort från den offentliga makten, som man ibland befarar, utan tvärtom vi bygger landet tillsammans.
  Ett sådant samhälle, som bygger på en nationalkänsla, kan ha större framgång än andra utan att därför anse sig vara förmer än andra. Den utesluter ingen, inte heller på grund av härkomst, utan tar andra i beaktande och inbjuder till att delta. Den signalerar att detta är ett land där det är gott att leva.  – – – I en vacker värld tänker man vackra tankar, och så ska det vara. Om bara världen alltid var enbart vacker. – – – När något ont har skett frågar man ofta i efterhand varför man inte redan tidigare gjorde tillräckligt för att stoppa terroristen. Det dåliga svaret är att man inte hade tillräckliga befogenheter. Ett sådant svar förmedlar en känsla av maktlöshet. 
  Givetvis ska det onda bekämpas med det goda. Men man måste samtidigt ställa gränser för det onda. Det krävs också orubblighet och beslutsamhet. – – –
  http://www.presidentti.fi/Public/default.aspx?contentid=356337&culture=sv-FI

  Liked by 4 people

 11. Jan Ahlström skriver:

  Anta att man i ditt ”låtsasland” firar nyår med att skjuta raketer upp mot himlen.
  Vi som med modersmjölken fått i oss att man skjuter inte nyårsraketet kors å tvärs bland människor och hus måste på något sätt få de 163.000 som kommit hit, och skjuter kors å tvärs, att förstå detta och leva efter de lagar och regler som gäller här.
  Men det kommer inte att funka för vi vågar inte, i lunchmatsalar/tidningar/radio/tv /regering, ens nämna att det här är ett beteende som kommit med de 163.000 migranterna.
  Nu är det här ju bara på låtsas men det skulle kunna vara en verklighet.

  Liked by 2 people

 12. Nils Dacke skriver:

  Bra Patrik, De medborgeliga skyldigheterna du beskriver ju en viktig del som vi brukar kalla samhällskontraktet mellan medborgare och de styrande (staten, landsting/region, kommun). Detta iofs informella kontrakt har nu i praktiken börjat att sägas upp av de styrande som är den ena parten, ivrigt påhejade av vissa myndigheter och msm-media. Eftersom det är ett informellt kontrakt finns ingen juridisk linje om vad som händer vid kontraktsbrott och det innebär att brytpunkten flyttas framåt hela tiden. Jag är dock övertygad om vi nu närmar oss ett kritiskt läge där vad som helst kan hända, och där de flesta scenarier innehåller väldigt mycket obehagligheter.

  Liked by 4 people

 13. Spike skriver:

  Visst är det märkligt hur fort vindflöjlarna ändrar riktning inom politiken och på ledarsidor.

  Hur skall det nu bli när Jimmie Åkesson är hemma i Sverige och börjar göra kraftfulla politiska utspel i viktiga frågor! Kommer vindflöjlarna gå i spinn?

  Eller började allt med Fogh Rasmussens sågning av svensk demokrati när han intervjuades av landssvikaren Fredrik Reinfeldt.
  http://mobil.thoralf.bloggplatsen.se/

  Liked by 1 person

 14. Magnus Furugård skriver:

  Håller med. Kultur! Det som skapar goda länder, företag och andra organisationer, är tilliten till att alla runt omkring oss anstränger sig till sitt yttersta och alltid gör sitt bästa.
  John Fitzgerald Kennedy ska ha inspirerats av sin rektor när han gjorde sitt installationstal i en tid när alltfler frågade ”whats in it for me”

  Välfärd tycks ha den inneboende egenskapen att den tas för given och självklar. Då är det bra om vi kan påminnas om skyldigheterna. Vilka var de övriga i katalogen Patrik?

  Gilla

 15. Hovs-Hallar skriver:

  Lars Åberg i GP:

  ”…1975 antog riksdagen den invandrar- och minoritetspolitiska linje, som slog fast att ”invandrarna och minoriteterna bör ges möjlighet att välja i vilken mån de vill gå upp i en svensk kulturell identitet eller bibehålla och utveckla den ursprungliga identiteten”. Sedan dess har den sociala projektindustrin utvidgats och försetts med en institutionaliserad överideologi av multikulturalistiskt och kulturrelativistiskt snitt. Medan de invandrade gavs möjlighet att välja hur pass svenska de ville vara skulle de infödda enligt regeringspropositionen ”Sverige, framtiden och mångfalden” (1997/98) avkrävas delaktighet och medansvar i ”integrationsprocesserna”: ”alla måste bidra.”…”

  http://www.gp.se/ledare/t%C3%A4nk-om-sverige-blir-som-malm%C3%B6-1.4093407

  — Exakt. Hela detta vansinnesprojekt har planerats och genomförts av våra valda makthavare, och den som öppet ställt sig kritisk till vanvettet har stämplats som ”främlingsfientlig” med mera.

  Inte förrän invällandet av ”nya svenskar” gått så långt att vitala samhällsfunktioner började svikta under påfrestningen infördes lite halvhjärtade åtgärder för att något dämpa inflödet.

  Sverige = Dårarnas paradis.

  Liked by 1 person

 16. Erik skriver:

  Visst skaver uttrycket ‘skyldigheter’.

  Men även på ett annat sätt.

  OM landet styrs av poserande lallare – alternativt lallande posörer – och dessa med våldsmedel kräver att jag skall betala skatt för att de skall kunna fortsätta med sitt lalleri, vilken skyldighet har jag att bidra till lalleriet?

  Med hjälp av partistöden har politikerklassen gjort sig fullständigt oberoende av sina medlemmar så den vägen är stängd för påverkan, lalleriet kan pågå utan yttre påverkan. Det enda vapen jag har – förutom våld eller hot om våld – är min röst vart fjärde år och det vapnet skall jag använda med högsta tänkbara verkningsgrad.

  Det blir ingen röst på något av de demokratiska och anständiga partierna.

  Gilla

  • Verdandi skriver:

   Svenskar svarar 3 på en femgradig skala, eller möjligen 2, i enkäter när de är missnöjda. Det är min erfarenhet. Ofta i ‘medrbetarenkäter’ får man fram en 3a, sk godkänt, även om det finns ett gravt missnöje.

   Jag resonerar just nu som du. Hur sätter man en ‘etta’ i utvärderingen, så att det blir omskakande.

   Om SD har chans att verkligen påverka så röstar jag självklart på dem. Om inte (S+M+C+Fp eller annan soppa hägrar) så vill jag rösta på något som verkligen skakar om på riktigt. Eftersom jag börjat landa i att SD inte kan få inflytande som politikerna beter sig, så blir en äkta ‘proteströst’ alltmer trolig.

   Gilla

   • Erik skriver:

    SD kanske inte kommer att kunna påverka direkt i de politiska besluten men är den kraft som redan finns på plats och som kan (fortsätta) skaka om. Ordentligt.

    SD är det första som både AKB och Löfven tänker på när de vaknar och det sista de tänker på innan de somnar. Och precis så skall det fortsätta vara.

    Att rösta är inte så mycket ideologi som att veta sin önskade politiska riktning och då fatta ett spelteoretiskt beslut om hur rösten med bästa verkningsgrad kan leda till det önskade. Även om hela partiprogrammet inte smakar.

    Just nu – fortfarande, trots lite förändringar – har Sverige en vansinnig invandringspolitik med vidhängande socialpolitik och det är en gökunge som kommer att rasera vårt land.

    Ingen fråga är viktigare just nu.

    Gilla

 17. BjörnS skriver:

  Det är tråkigt att sådana självklarheter som att skyldigheter och rättigheter går hand i hand. Det finns ett par saker att säga om sakernas tillstånd. För det första, det är meningslöst att tala om skyldigheter om man inte är beredd att tala klarspråk kring vem som inte sköter sig. Den som inte sköter sig måste identifieras. För det andra, det är meningslöst att tala om skyldigheter om man inte är beredd att ta konflikter och att bestraffa. Man måste också ha resurser till detta. För det tredje, den politiker/beslutsfattare (och tjänsteman) som inte gör ovanstående gör ingen en tjänst utan bidrar endast till att rättssamhället undergrävs och att dysfunktionaliteten ökar.

  Svenska politiker och högre tjänstemän uppfyller bara punkt tre ovan.

  Liked by 1 person

  • kaphorn57 skriver:

   Hej Tomas

   Hennes ”…Inte heller är jag intresserad av berättelser om vad som ledde mejlskrivaren fram till beslutet att rösta på Sverigedemokraterna. Det partiet är helt ointressant…”

   Och så sitter MSM och undrar och undrar och undrar varför SD växer?
   Ett ägg vet mera än skribentinnan…

   Gilla

 18. Min snö på ett vykort skriver:

  Patrik, Tino, Vilks, Tullberg och ni andra, mina hjältar. haha det är så komiskt, i alla fall efter ett glas vin när Tino som till småbarn säger problemet är att invandrarna blir fler, duuuuuh!
  Det är i Sverige istället för it’s the economy stupid, it’s the foreigners stupid! Herregud att ett helt land kan gå i putten på sån dumhet,

  Gilla

 19. Bertil skriver:

  Javisst ska alla göra rätt för sig i ett Samhälle där vi består av en sorts art nämigen Människan.
  Men samtidigt har inte alla den förmåga som krävs eller som ingår i de oskrivna lagar
  som gör att de hamnar i det facket att man kan göra rätt för sig. Många ahr inte ens den insikten.

  man kan även ifrågasätt när Samhället förändrats som det gjort enbart de sista 100 åren om ens människan hinner ställa om sig för så snabb utveckling. Jag tvivlar.

  Trots att Företag allt mer ökar sin produktion med nya inovationer Robotar, artificiell intelligens digitalisering Så är fortfarande Människan den enda som kräver lön för att utföra ett arbete.

  En alltid hårdare marknadsekonomi medför dessutom att s.k arbete har olika värde.
  Detta trots att man ofta hör människan har lika mycket värde.

  Idag är talet om sänkta trösklar väldigt aktuellt. Även att minimilöner tas bort och en arbetsgivare kort sagt får hämta sin arbetskraft och till vilket billigt pris som helst.
  så duger det inte. Målet är helt gratis arbetskraft som för 2000 år sedan när ex Rom med en miljon innevånare bestod till 1/3 del slavar. Slavar som uppehöll Stadens viktiga funktioner

  I USA har man löst detta med gratis arbetskraft genom att privatisera fängelser.
  Detta har blivit en sådan succe så för vinsten lobbar nu Fängelseföretag om hårdare tag så fler kan haffas och sättas in på livstid. Snatteri kan i USA innebära livstid och stå i ett gathörn
  och hänga kan ge fängelse.
  Av detta kan sedan företag få människor som jobbar gratis men där fängelseföretaget
  får betalt för uthyrnigen.

  Man kan därmed fråga sig är det dit även Nyliberala fanatiker vill vi ska uppnå även i Sverige.
  är det bort med alla sociala skydd så om folk blir sjuka, eller arbetslösa tvingas antigen ta livet av sig eller ingå i det som därmed kallas kriminalitet.
  Eller blir kriminalitet en affärsmarknad för sig som en mer udda arbetslinje.

  Dock tycker jag att det politiska systemen måste göras om. hur är jag nog inte rätt person att ge förslag om.Men jag gör det ändå.
  Ex. bort med arbetsgivaravgiften , Jobbskatteavdrag och sådant där tjafs.
  In med en slags produktionsskatt som när företag rationaliserar bort folk och samtidigt ökar produktionen inte behöver betala mer i arbetsgivaravgifter utan tvärtom.

  Istället inför en produktionsskatt som fördelar den samlade produktionen så den tillfaller alla
  och den vägen skapar ett bättre Samhälle med större hopp för alla.
  Idag ökar produktionen enormt och överproduktionen är enorm samtidigt som man är och tar ur räntan på Jordens rikedomar.
  men samtidigt så minskar jobben globalt. fattigdomen minskar bara ytterst marginellt. medan kapitalismen hos ett fåtal ökar enormt.
  Nåt måste till i förändring där nya politiska system skapas som gör människan mer harmonisk och där Rofferiet av vår jord hejdas markant.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.