DGS-TV Avsnitt 8, med Tino Sanandaji

skarmavbild-2017-01-06-kl-11-07-27

Klicka på bilden för att se programmet.
PODCAST: Ladda ner som mp3 eller lyssna på Soundcloud.

I det åttonde avsnittet av DGS-TV gästas Patrik av Tino Sanandaji, fil. dr. i ekonomi från Universitet i Chicago och forskare vid Institutet för ekonomisk-historisk och företagshistorisk forskning i Stockholm. Han forskar framförallt om incitamentens roll när det gäller ekonomisk utveckling.

Tino Sanandaji är också aktiv i den svenska migrationsdebatten. Han har bland annat skrivit en uppföljning till dåvarande Folkpartiets rapportserie om utanförskapsområden i Sverige tillsammans med Patrik. Rapporten gavs ut av Den Nya Välfärden.

I detta avsnitt diskuteras utanförskapsområden, invandrares etablering på arbetsmarknaden och varför partier av alla kulörer verkar låta deras ideologi gå före verklighet när det kommer till just invandring.

Tino Sanandaji är aktuell med den nyutkomna boken Massutmaning – Ekonomisk politik mot utanförskap och antisocialt beteende.

20 reaktioner på ”DGS-TV Avsnitt 8, med Tino Sanandaji

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Vad jag ständigt frågar mig är varför politiker förnekar verkligen och utan att blinka accepterar en förljugen och biased bild? Eller har det blivit så vanligt att de inte ens längre tänker på saken? Eftersom ett dylikt beteende var ovanligt tidigare i ämbetsmanna Sverige så frågar jag mig om en sådan förändring inträffade i samband med politiseringen av svenska myndigheter eller som en följd av den allmänna samhällsomvandlingen som påbörjades i slutet på 1960-talet.
  Det skulle vara mycket värdefullt om denna fråga kunde analyseras. Vad Sverige behöver är kanske en sanningskommission och ett följande återställande av traditionella svenska värderingar

  Liked by 3 people

  • BjörnS skriver:

   Tror det finns två skäl till myglandet:
   1. Tino nämnde de ideologiska övertygelsen från bägge sidor. Erkänner man att problemet växer underkänner man sin egen ideologi och öppnar sig för angrepp från oppositionen. Kortsiktigt är det enklare att förneka problemen och politikerna tycks bli allt mer kortsiktiga.
   2. Har de en gång börjat förvränga sanningen så kan de inte backa. Ytterst få politiker kan erkänna att de sagt/gjort/tyckt fel. Samma kortsiktiga mekanism spm under 1 ovan.

   Liked by 1 person

  • Nils Dacke skriver:

   @Lennart Bengtsson, jag är övertygad om att det kommer en sanningskommission men det dröjer nog 5-10 år om utvecklingen då inte totalt spårat ur, vi får hoppas att denna kommission också får i uppdrag att utreda och kräva ansvar för senaste årens ökande haveri och där vi tyvärr fortfarande är i början av processen. För övrigt är jag övertygad om att förändringen startade med politiseringen av myndigheterna och tillsättande av chefer sker på tveksamma politiska meriter istället för formella kravbilder.

   Liked by 1 person

 2. JAN BENGTSSON skriver:

  Värdefullt program,
  ja ännu ett i raden!

  Lögn, förbannad lögn o statistik säger man ofta,
  en devis med mycket sanning)

  Ja verkligen orättvist att bunta ihop Allah åtta!

  När ett ensamt pekat på alla problem,
  som övriga blånekat om!

  Europeiska arbetskraftsinvandrare är oftast av godo, med språk/utbildning
  en stor del av Allah andra skapar växande problem,
  i synnerhet kulturella!

  Skall det vara så svårt att förstå…

  Liked by 1 person

 3. Gäst skriver:

  Det verkar som att bilden har länkats fel – den länkar till DGS-TV förstasida hos YouTube, inte direkt till Avsnitt 8 med Tino Sanandaji som göst.

  Gilla

 4. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik och Tino, för ännu ett efterlängtat, väl utfört, mycket viktigt och oerhört tänkvärt avsnitt av DGS-TV!

  Gilla

 5. Jan Romander skriver:

  Sanandaji är i sin fullständigt osannolika ordrikedom oerhört tröttsam att lyssna på, vilket är synd med tanke på den substans han har att leverera.I det här programmet skulle antagligen innehållet kunna koncentreras till ca 10 minuter.

  Gilla

  • Hedvig skriver:

   @ Jan Romander 6 januari, 2017 kl 16:59

   Där har vi helt olika uppfattning. När Tino Sanandaj talar, sitter jag som klistrad framför skärmen och lyssnar noga i hörlurarna till varje ord han säger.

   Liked by 4 people

  • Gert B. skriver:

   Du tycker så, men jag tycker att han är makalös. Han är påläst, smart och samtidigt underhållande. ”De tror ju på sitt bullshit!”
   Han dras med ett litet, litet talfel, eller som det skulle heta på PK-svenska : en funktionsvariation i talet. Det lilla talfelet leder till en viss otydlighet och en del upprepningar ibland. Men kan man annat än älska denne man?

   Liked by 3 people

 6. SD skriver:

  Kommunala budgetar brukar inte vara spännande lektyr, men Malmös är ett undantag. Balansen mellan intäktskällor är besynnerlig, där kommunens egna skatteintäkter finansierar en ovanligt låg andel av verksamheten. Under 2016 räknar Malmö kommun med cirka 17 miljarder i nettokostnader, varav cirka 12 miljarder finansieras med skatteinkomster och imponerande 5 miljarder med kommunalt utjämningsbidrag och statsbidrag. Malmös finanser går fortfarande runt, men det beror på att övriga Sverige täcker det gigantiska hålet i budgeten. Om Malmö vore ett eget land skulle det ha ett större strukturellt underskott än Grekland. Utöver nära 5 miljarder i utjämningsbidrag till kommunen får Skåne läns landsting Region Skåne ytterligare 5 miljarder per år, varav cirka 2 miljarder går till Malmö. Malmö stad får även andra direkta och indirekta subsidier, stöd och subventioner från staten. Tack vare stöd från övriga landet har många byggnadsprojekt genomförts i Malmö. De visuella förbättringarna ger sken av ett ekonomiskt uppsving. Ett exempel är det nya konserthuset Malmö Live, som byggdes för 1,3 miljarder kronor – det dyraste byggprojektet i Malmö stads historia. Även i framtiden budgeterar Malmö stad med ännu större kommunala utjämningsbidrag. Detta räcker dock inte för att nå ekonomisk balans, varför stadens belåning förväntas fortsätta växa.

  Gilla

 7. Hovs-Hallar skriver:

  Tino är ovärderlig — han punkterar kontinuerligt PK-sektens lögner om asylinvandringen utan att tröttna.

  Och någon verklig sjukdomsinsikt tycks inte finnas ännu på den kanten, ta tex. detta:

  Nu skulle tillfälliga uppehållstillstånd (TUT) bli regel, enligt den nya asylförordningen. Regeringen har betonat att detta är nödvändigt, men under 2016 visade sig att bara 593 av nästan 72.000 positiva asylbeslut var tillfälliga.
  (Gunnar Sandelin)

  Liked by 1 person

  • Leif skriver:

   Stämmer verkligen det?

   Kolla sista sidan här: http://www.migrationsverket.se/download/18.2d998ffc151ac3871592564/1483353481929/Avgjorda+asyl%C3%A4renden+2016+-+Asylum+decisions+2016.pdf

   45 851 permanenta uppehållstillstånd, och 21 407 temporära uppehållstillstånd, under 2016.

   De senaste två månaderna är andelen TUT dessutom högre än PUT. Enligt den officiella statistiken.

   För övrig anser jag att alla PUT omedelbart bör omvandlas till TUT. Jag hoppas det blir en av de första åtgärderna som nästa regering utför. För glöm allt prat om integration, enkla jobb, och så vidare. Det som gäller framöver är massåtervandring. Så snart de kan återvända, ska de återvända. Jag kan tänka mig en viss amnesti för kvinnor och barn, men alla dessa unga män måste ut ur landet, så vi får en normal demografi igen. Och därför ska de inte finns några permanenta uppehållstillstånd.

   Liked by 4 people

 8. Leif skriver:

  I programmet med Staffan Danielsson nämndes det att 34% av invandrarna jobbar heltid eller halvtid på helårsbasis efter 15 år. Sanandaji säger att ca 50% arbetar. Vilken siffra är det som stämmer?

  Talar de om olika typer av invandring? Handlar Danielssons siffror enkom om asylinvandrare från MENA, medan Sanandaji också inkluderar andra kategorier av utomeuropeiska invandrare (kineser, indier, amerikaner, australiensare) som snyggar till siffrorna lite? Vore bra om ni kunde ägna en artikel åt att försöka bena ut det här.

  Det är som sagt viktigt med korrekta siffror.

  Men hur som helst är ju siffrorna för invandrarnas arbetsnivå alldeles för dåliga. Det finns inte en chans att det kommer bära på sikt, rent samhällsekonomiskt. Frågan är alltså: Hur pass illa är det egentligen?

  Liked by 1 person

  • kim skriver:

   Leif, jag har också försökt röja upp i sörjan av olika siffror som cirkulerar i debatten om invandrares arbetsgrad. Ett av problemen är att ordet ”arbete” definieras olika. Den som är sysselsatt i en lönebidragsanställning, har den ett arbete? Och hur många timmar i veckan måste man vara sysselsatt för att räknas som arbetande? Om man deltar i olika former av arbetsmarknadsprojekt p.g.a. att man inte kommit in på arbetsmarknaden, vilken grupp tillhör man då? Ska den som blivit sjukpensionär räknas bort, eftersom den ändå inte förväntas arbeta?
   Här finns enorma möjligheter att manipulera siffrorna i den riktning man önskar, vilket politikerna länge har gjort.
   Ett annat problem är att definiera den grupp man tittar på. Ofta klumpas alla utlandsfödda ihop, vilket innebär att gruppen innehåller polska lastbilschaufförer, estniska snickare, finska industriarbetare och tyska läkare. Men det som egentligen är mest intressant under rådande omständigheter är asylinvandrare och deras anhöriga. Den siffra som i sammanhanget förefaller vara korrekt (även om jag inte kan vara helt säker) är Staffan Danielssons 34%.

   Liked by 1 person

 9. kim skriver:

  Det bästa inlägg jag sett i debatten om utanförskap. Pedagogiskt, ärligt och avslöjande. Det är detta vi behöver – rena fakta att förhålla oss till, utan ideologiska vinklingar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.