Jihadisternas hat mot julen drabbar Berlin

mohamed omar

Mohamed Omar

En julmarknad i Berlin blev nästa mål för jihadisterna i deras krig mot väst. Ett dussintal döda och ett femtiotal skadade när en lastbil körde rakt in i marknaden vid Kaiser Wilhelm-kyrkan. Det vill säga samma metod som användes av jihadisterna i Nice i Frankrike den 14 juli. Islamiska staten (IS) tog på sig attacken. Men det betyder inte att jihadisten agerade på order från Mosul eller Raqqa. Det är inte en organisation eller en ledare som driver jihadismen, utan en ideologi.

Det är inte första gången en julmarknad är mål för jihadister. I slutet av november försökte en tolvårig (!) pojke med irakiskt ursprung placera en spikbomb vid en julmarknad i Ludwigshafen. Pojken uppges ha varit ”radikaliserad”. Det är vanligt att jihadister utnyttjar barn eftersom dessa inte drar till sig misstänksamhet. I Birmingham i Storbritannien har man satt upp betongväggar kring julmarknaden för att skydda den från bilbomber. För en kort tid sedan greps fransk polis en grupp jihadister som planerade att attackera Disneyland och julmarknaden vid Champs-Elysée i Paris.

Men den största jihadattacken mot en julmarknad i Europa någonsin kunde ha skett julen år 2000. En grupp jihadister, trogna Usama bin Ladin, planerade då att bomba julmarknaden vid katedralen i Strasbourg i Frankrike. I gruppen ingick den algeriske jihadledaren Said Arif som då var gift med en svensk konvertit till islam, Anna Sundberg. Hon har numera lämnat islam och berättar om händelsen i sin självbiografiska bok Älskade terrorist som kom ut i åt. Tysk och fransk polis kom gruppen på spåren och kunde stoppa attacken. Hos jihadisterna hittade de en spaningsvideo som visade marknaden full med folk. En röst på arabiska kallade dem ”fiender till Allah”. Rösten, som tillhörde en av jihadisterna, sade också ”Denna katedral är Allahs fiende”.

Att attacken i Berlin sker mot en julmarknad är alltså ingen slump. Islamiska fundamentalister betraktar julen som en kristen högtid för att fira Jesu födelse. Att Gud enligt de kristna föddes som ett barn, led och dog på ett kors är en oerhört hädisk tanke. Bara att önska någon god jul anses vara en synd då man på det sättet deltar i eller godkänner hädelsen. Att väldigt många västerlänningar firar jul av helt andra anledningar tycks de inte bry sig om. När jag var muslim fick jag i Uppsalamoskén lära mig att det var absolut förbjudet att fira jul och att önska någon god jul.

Så attacken mot julmarknaden bör ses i ett större sammanhang, som en del i den islamiska fundamentalismens krig mot kristendomen och de kristna. Ett krig som vi ser i flera islamiska länder där kristna diskrimineras, slaktas och våldtas och kyrkor vandaliseras och bombas. Men det har också, genom den stora invandringen från dessa länder, kommit till Europa. Det var inte länge sedan den franske prästen Jacques Hamel slaktades framför altaret i sin kyrka.

Inför förra julen, den 2 december 2015, attackerade jihadisten Syed Farook en julfest som anordnats av hans arbetsplats i San Bernardino, Kalifornien. Han fick stöd av sin hustru Tashfeen Malik. Tillsammans sköt de ihjäl 14 amerikaner. Syed Farook hade pakistanskt påbrå och var en hängiven muslim som gärna besökte San Bernardino-moskén. Han hade mött den kvinnliga jihadisten Tashfeen Malik på nätet. De gifte sig i Saudiarabien. Paret uppträdde professionellt under attacken. De var lugna och beslutsamma och var klädda i soldatmundering. Amerikansk polis menar att det var just hatet mot julen som fick dem att slå till där och då.

Den svenske salafistiske imamen Abo Raad, imam vid Gävlemoskén, hyllade Islamiska statens offensiv i Irak sommaren 2014. I ett inlägg på Facebook uppmanade han sina anhängare att be för sina ”sunnisyskon” som krigar mot ”svekfullhetens, icke-trognas och syndfullhetens styrkor”. Raad har också uppmanat sina anhängare att stödja IS med pengar. Vi vet vad som händer med kristna som kommer under IS välde. De drömmer om att erövra Rom och förinta den västerländska civilisationen.

Men Abo Raad var också tidigare ansvarig för en hemsida som skulle sprida kunskap om islam: muslim.se. Där kunde man läsa att det var förbjudet för en muslim att fira jul och att den muslim som sjunger med i sången ”Nu tändas tusen juleljus” blir ”kafir” eller ”otrogen”. Man bör även komma ihåg att Taimour Abdulwahhab, den misslyckade självmordsbombaren som attackerade Stockholm 2010, gjorde det mitt julhandeln. Hade han lyckats hade 30 eller 40 människor kunnat dö i explosionen, visar en undersökning av amerikanska FBI.

Strax efter Taimours självmordsttack uppsökte jag Uppsalamoskén för att höra folks reaktioner. De som jag pratade med var inte upprörda över dådet utan menade att det var en naturlig reaktion på Lars Vilks Muhammedteckningar. När jag insisterade på att Taimour hade gjort en ondskefull sak sa de: ”Säg inte så om honom. Han är en muslim. Han är vår bror”. Gävleimamen Abo Raad håller fortfarande i studiecirklar i Uppsalamoskén. Han är omtyckt av ungdomarna. När Upsala Nya Tidning ringde moskén och frågade hur en så pass extrem imam kunde få undervisa där blev svaret att de inte alls tyckte att han var extrem.

Mannen som greps misstänkt för att ligga bakom massakern på julmarknaden i Berlin hade sökt asyl i Tyskland. Han är nu släppt, men vi påminns återigen om att alla som söker asyl inte är flyktingar som det är synd om. Flera jihadistiska attacker i Europa har utförts av asylsökare. Genom den näst intill okontrollerade massinvandringen riskerar Europa att steg för steg bli mer likt de islamiska länder som asylsökarna kommer ifrån. Och det handlar inte bara om jihadism, utan också om kulturella konflikter och kriminalitet som beror på bristande hemkänsla i det europeiska samhällen. Jag har själv sett förvandlingen i stadsdelen Gottsunda utanför Uppsala där jag bott i mer än ett decennium. Det blir sämre för varje år. Ett mer rationellt och effektivt sätt att hjälpa flyktingar är att satsa i närområdet.

Väst har gett sig in ett farligt vågspel när man för krig mot terrorismen i islamiska länder och samtidigt tar emot hundratusentals asylsökare från samma länder, ofta utan att kunna fastställa deras identitet och utan någon fungerande kontroll över islamiska verksamheter. Risken är stor att det uppstår en femte kolonn på hemmaplan, vilket redan verkar ha skett när man betänker att tusentals muslimer med europeiska medborgarskap har rest från Europa för att ansluta sig till jihadistiska grupper i Syrien och Irak. De har inte uppstått i ett tomrum. Det finns en islamisk, fundamentalistisk miljö som växer för varje dag som går.

31 reaktioner på ”Jihadisternas hat mot julen drabbar Berlin

 1. Kim skriver:

  Tack, Mohamed Omar. Jag hoppas många läser din krönika. Islam borde, precis som andra ideologier, granskas utifrån sitt innehåll och syfte. Tyvärr har islam lyckats tillskansa sig en särställning som förbjuder kritik, vilket gör att vi befinner oss i en farlig situation. Jag ser ingen ände på den rad av terrorhandlingar som nu drabbar Europa, utan befarar att våldet kommer att eskalera. Våra myndigheter kommer ännu en gång att upptäcka alldeles för sent att de varit naiva.

  Gillad av 9 personer

 2. Min strand på ett vykort skriver:

  Är det någon som läst något mer intressant än Omars artikel ovan i etablerad media om dådet? Är det någon som läst något intressant överhuvudtaget? Tips mottages tacksamt. Först, vi har ingen aning om vem som gjort det, sen, trots att vi inte har någon aning så skall vi inte titta misstänksamt på någon, sen när IS ändå tar på sig dådet så är SvDs rubrik idag att det ändå inte är säkert att det är IS..

  För mig kvittar det om det är IS, det enda jag behöver vet det är att det är någon motiverad av islam som utförde dådet. Inget mer. Den enda analys som kommer från etablissemanget det är den som kommer från en grannsardin i ett gigantiskt fiskstim, håll ihop, så kanske du klarar dig:

  Se den gärna till slut.., det är inte mycket som hindrar boniton eller tonfisken att återkomma igen och igen och igen. Ingenstans läser jag om vad som krävs för att inte sluta som fiskstimmet.

  Gillad av 3 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  Vi kommer inte bara att behöva utvisa alla asylbedragare och förbjuda islam och scharia. Vi kommer att behöva utföra vedergällningsattacker på muslimska heliga orter i Mellanöstern. Eftersom redan det första i dagsläget är politiskt omöjligt, är det andra i dagsläget helt otänkbart. Vilket betyder att det inte kommer att ske förrän ett par, tre av våra medelålderskatedraler är sprängda och jämnade med marken.

  Till vilken nytta för eliten en politik som går ut på att oskyldiga skall dö, våra katedraler sprängas och scharia ersätta vår lagstiftning och demokrati? Varför?

  Die schaffen das. Wir nicht.

  Gillad av 1 person

 4. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Rapporteringen i statsmedia innehöll visserligen visst allvar och realism men också ett stort inslag av att vi ska se positivt, se framåt, inte vara oroliga etc. Det är lite ”peace in our time” över det hela. Fortfarande gäller att de som varnar för faror av det här slaget är det något fel på, bruna råttor enligt advokatsamfundet, människor med mjäll på axlarna enligt aftonbladet. Med andra ord – en mycket lång uppförsbacke att vänta

  Gillad av 4 personer

 5. Gösta Svensson skriver:

  Lustigt, plötsligt tycker jag, som annars varit ganska blasé inför julen, att jag vill ha mer jul (Adolphson och Falk!). Måste köpa mera ljusslingor, mera tomtar, mera julstjärnor, mera mera! Skall dessutom lobba för mera julstämningsskapande åtgärder på jobbet inför nästa år! Måste forska lite om förskristna nordiska tradidioner runt midvintertid också. Det finns kanske något att plocka upp och framhäva där?

  Gillad av 5 personer

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Vem sa att måndagar är trista, tyckte SUM:s Rashid Musa,
    apropå terrordådet i Berlin…

    Ett dussintal likes blev resultatet…

    Inlägget på ”Fascistbook” raderades snabbt,
    men en skärmdump finns lyckligtvis på ledarsidorna.se

    Är det konstigt att SUM blev av med sitt bidrag från Ungdomsstyrelsen,
    inte en dag för tidigt snarare!

    Tom en SVENSK instämde!
    Kan det vara en Miljöpartist…
    Kanske en F!ende?

    Dags att förbjuda denna destruktiva ideologi uppenbarligen!?
    Skall vi tvingas tvinna repet,
    vi skall hängas i…

    Gillad av 1 person

   • Gösta Svensson skriver:

    Jag är inte så förtjust i skinka. Är faktiskt inte så begiven på traditionell julmat öht. Fast soll, ägg och potatis är ju aldrig fel. Och öl för tusan!

    Gilla

   • Bo W skriver:

    Gösta, du skriver att du inte är så förtjust i skinka. Men i det här fallet handlar det inte bara om den kulinariska aspekten, utan mer om den provokativa. Som du säkert vet är skinka haram så det stinker om det. Vad kan då vara bättre.än att sätta grisen i centrum.

    Gillad av 1 person

 6. Ozzie skriver:

  Det är just detta: att vi behöver skärskåda islam. Okunskapen är i detta fall livsfarlig.
  När jag nämner något på jobbet om den potentiella risken med att vi hyser jihadister i vårt land, får jag svar som ”Men de är ju i så fall inte så många”. Nota bene: mina kollegor är högutbildade, smarta svenskar. Samma naivitet finns hos mina vuxna barn. Det lilla de vet om islam, är vad deras lika naiva, önsketänkande gymnasielärare lärt ut.
  Ad fontes, medborgare!

  Gillad av 5 personer

 7. Anonym skriver:

  Apropå julfirande. Läste just på Världen idags sajt (www.varldenidag.se) att en svensk skola strukit ord ur ”Nu tändas tusen juleljus” och andra traditionella julsånger, för att inte stöta sig med muslimer. De tre artiklarna heter:

  Skola strök ord i ”Nu tändas tusen juleljus”
  Lokal kritik: ”Vad håller ni på med?”
  Skolan försvarar textändring

  Gillad av 2 personer

 8. DanTor skriver:

  M.Omar och i stycket 4 -”Islamiska fundamentalister betraktar julen som en kristen högtid för att fira Jesu födelse – – – – oerhört hädisk tanke”

  Profeten Muhammad är just icke merän-så, en profet, till skillnad från Jesus Kristus vilket ej är en profet.
  Detta faktum, i berättelsen, att Jesus är betydligt mer än en profet provocerar givetvis ej endast Islams fundamentalister oavsett sunni eller shia-grenen utan merparten av aktiva skiktet.

  Apropå en profet relation Jesus Kristus.
  Johannes döparen, profeten, rykande aktuell såhär i 4de-advent veckan beskrivs i G-Testamentet om dennes samtal med allmänheten och Den som ska komma och vad han självt som profet endast enkelt har i kraft, jämfört med Denne.

  Gilla

 9. Linden skriver:

  Jag vet att detta är väldigt kontroversiellt att skriva men nu gör jag det ändå.Jag har rapporterat från IS-fronten i Irak sedan juni, jag har följt offensiven mot Mosul sedan den inleddes 17 oktober, jag har varit med i strid mot IS och jag har träffat tillfångatagna IS. Jag har sett deras massgravar, träffat dem som överlevt och har hundratals vittnesmål från civila som levt under dem.
  Och min slutsats är följande:
  Västvärlden är för civiliserad för att förstå och bekämpa detta.Det finns fortfarande folk i väst som blir förvånade av att IS bombar sönder allt och även bebisar.
  Det finns fortfarande sådana som tror på rehabilitering av IS och att man kan prata med dem om att öppna korridorer för civila och så vidareGlöm allt det där.
  IS gör inga misstag när de skjuter in granater mot bebisar, när de skjuter barn som öppnar dörren i huvudet, när de spränger bilbomber i barnfamiljers hem.Det är tvärtom en militär taktik.
  De vet att människors, även soldaters, reaktion är att hjälpa skadade barn.Och när folk då springer för att hjälpa – så blir de skjutna.
  IS intar sjukhus där det finns patienter och personal och gör om dem till stridspositioner.De tränar sina egna barn i hur man avrättar människor genom skjutning och halshuggning.De sörjer inte sina döda eftersom de tror att döden är bättre än livet.
  IS har också all modern utrustning, som drönare, gps, sociala medier, propagandafilmer.I motsats till Hitler och andra diktaturer döljer de inte sina krigsbrott och folkmord utan skryter om dem på internet.
  De har de modernaste handeldvapen som finns, de har samma pansarfordon som Navy Seals (MRAP:s), de har stridsvagnar och kulsprutor och raketer och granatartilleri.De har hög militär kompetens, från bland annat Saddam Husseins tidigare elitförband och veteraner från Afghanistan och Tjetjenien. De har japaner som bygger teknik åt dem. De har underrättelsetjänst, tingsrätt och driver in skatt.
  Dessutom använder de medeltida metoder som halshuggning, bålbränning, korsfästning, dränkning, skära av händer och tungor. Och metoder som strider mot krigslagar som kemisk gas och självmordsbombare. Allt för att upprätthålla skräckväldet.
  Västvärlden har helt enkelt kommit för långt bort från detta för att förstå – och kommer aldrig heller få det inrikespolitiska stöd som behövs för att sätta in något emot detta. (Och det här att ”rebeller” och moderata FSA skulle ha hållit Aleppo – glöm det. FSA radikaliserades för många år sedan och ”rebeller” är inget ord för att benämna till exempel al-Nusra och andra tidigare al-Qaida-grupperingar.)
  Tyvärr kommer i dag politik före liv.
  Magda Gad

  Gillad av 4 personer

  • ladycobra skriver:

   Tack för dina kloka ord som är skrivna precis som jag tänker, varför förstår inte politiker bortsett från SD att det är religionen som ligger bakom Jihad, de funderar över motiv t.ex. i terrordådet i Berlin, hur kan de ens fundera över detta? En julmarknad med massor med glada människor som gläds åt kommande jul och handlar inför jul…naturligtvis rätt tillfälle för dem som hatar kristendom och jul att försöka sabotera julfirandet.

   Varför tar inte politiker och andra reda på mer om islam och läser Koranverser och framför allt inte frågar en Imman eller annan islamist om islam, för de har rätt att ljuga bara det gagnar islam enligt Taqiyya.

   Läs om detta samt lyssna på olika videos där f.d. islamister berättar om islam, samt läs verser ur Koranen nedan, försöker informera om den religionen för att folk skall förstå vad det handlar om.

   https://ladycobra.wordpress.com/2014/10/06/koranen-ligger-bakom-is-jihadresenarer-fran-sverige/

   Önskar er alla en Fridfull jul och ett gott nytt år!
   Gud välsigne oss alla i denna nu så onda värld.

   Gilla

 10. David L skriver:

  I dagens SvD skriver SvD:s utrikesanalytiker en kommentar till nyheten om terrordådet i Berlin med rubriken ”Blodiga dåd spelar populister rätt i händerna”. Såvitt jag förstår ser hon detta – att populister får vatten på sin kvarn – som ett större hot än terroristdåden i sig.
  Det är möjligt att jag har missuppfattat hennes artikel. Men i varje fall var det tydligen denna kommentar och ingen annan som hon fann vara värd att göra.

  Gillad av 2 personer

  • Gösta Svensson skriver:

   Jag har inte läst just den artikel du nämner, men däremot flera andra på samma tema. Så fort vi attackeras av terrorister tjatas det om hur viktigt det är att ”vi inte gör exakt så som de (IS, terroristerna etc) vill, och splittrar samhället genom att spä på islamofobin”.

   Jag är väldigt trött på att lyssna på detta nonsens. Vi är under attack. De som attakerar är muslimer och en del av dem verkar vara människor som kommit hit till våra länder som sk ”flyktingar”.

   Bortsett från att invandringen av det slag vi utsatts för de senaste decennierna medför enorma kostnader vars konsekvenser vi förmodligen ännu inte kan överblicka till fullo, och bortsett från att invandringen kommer att förändra vårt samhälle och vår kultur i grunden på ett sätt som ännu inte står klart för oss, men som av allt att döma till allra största delen är väldigt negativ (se tex world value survey), bortsett från allt detta, utgör den massiva muslimska invandringen ett direkt hot mot vår säkerhet. Alla muslimer är inte terrorister, men i islam finns allt som behövs för att utlösa terrorhandlingar mot de som inte är muslimer. Islam är politik och ideologi och ingen trevlig sådan.

   Min logik är enkel: Vi hade aldrigt behövt tillåta invandring från muslimska länder och med den det massiva införandet av islam i våra västländer. Det finns ingen naturlag bakom denna massinvandring, utan det är politiska och ideologiska intressen som ligger bakom. Utan muslimer, inga muslimska terrorister. Vi är gisslantagna i våra egna länder och måste nu förhålla oss till förövarna och deras villkor.

   Gillad av 2 personer

   • Varje repatriering är en värdefull investering för Sveriges framtid skriver:

    Det verkar som att Alice Teodorescus, med svenska mått mätt, ovanligt sansade ledarartiklar i Göteborgs-Posten tyvärr regelbundet överkompenseras med råge på nyhetsplats med extra hänsynslös vinkling och propaganda från extrema feminist- och multikulturaktivister.

    Exempelvis angående Berlinattentatet väljs intervjuoffer ut som förstärker den så kallade ”journalistens” egna åsikter och budskapet är att det är ”äckligt att göra politik” av terrorattentatet,
    http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/%C3%A4ckligt-att-g%C3%B6ra-politik-av-sorgen-1.4064906

    Den dagen en tysk får nog och slår tillbaka med samma mynt och dödar muslimer för att de är muslimer på samma sätt som allt fler muslimer dödar kristna bara för att de är kristna, ska vi förvänta oss då att etablissemanget, och alla dessa multikulturreligionens översteprästinnor, tycker det är ”äckligt” att göra politik av det då? Knappast.

    Vi är många som minns mycket väl hur etablissemanget inte pratade om något annat i flera veckor efter Trollhättandådet, där en svensk begick mord på invandrare, men hur det var knäpp tyst efter Ikeamorden, när en invandrare mördade två svenskar bara för att de var svenskar.

    Vi får med terrordåden regelbundet nerblodade varningar om att saker och ting inte står rätt till, att det är något som är allvarligt fel med multikulturalismen. Men det ignoreras fullständigt och de som påtalar det demoniseras av journalister i något som allt mer liknar häxjakt.

    Alltför många journalister i Sverige idag ter sig som nutida motsvarigheter till flickorna Ann och Abigail i Salem som med stark personlig övertygelse och besatthet vittnade mot anklagade om häxeri, https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4xprocesserna_i_Salem

    Gillad av 1 person

  • ladycobra skriver:

   Instämmer i vad du skriver, hur kan någon tänka i dessa banor att det gynnar populister i stället för att förfasa sig över detta hemska dåd mot oskyldiga människor som är på en julmarknad.

   Att de partier som är verklighetsförankrade blir populära är väl inte märkligt, att sopa under mattan alla problem som vänsteranhängare gör, avslöjas ganska snabbt och folk börjar förstå att det är bara politisk taktik.

   Gilla

 11. Ingrid Wahlén skriver:

  Man har väldigt svårt att förstå hur alla dessa fanatiker tänker och resonerar. Om man nu tycker att dessa olika terrororganisationer och deras ideal är toppen, så borde man väl stanna i Mellanöstern och inte bege sig till Europa. Varför vill man åka till IS träningsläger och sedan tillbaks till Europa? Tror dessa fanatiker verkligen på allvar att de kan få ett muslimskt Europa? Det kommer aldrig att ske. Européerna kommer att försvara sig den dagen då det verkligen blir allvar. Inga normala européer vill ha en islamisk fundamentalistisk diktatur. Ingen normal europé vill tillbaks till medeltiden i sitt tänkande. Vi lever år 2016 och inte anno 1216. Men ibland undrar man när man konfronteras med dessa människor som inte kan och tydligen inte vill hänga med i utvecklingen. Om man som dessa fanatiker hatar och föraktar vår europeiska kultur, så borde man ju inte vilja leva här.

  Gilla

 12. Björn skriver:

  MSM oroar sig tydligen mest över att alla terrordåd, skjutningar, stenkastning mot polis o räddningspersonal m.m, ska UTNYTTJAS av ”bruna” ”populistiska” partier! Med samma logik skulle man kunna säja att ökningen vägglöss o andra skadedjur UTNYTTJAS av Anticimex…..!

  Gilla

 13. Tomas Lenke skriver:

  Den svenske salafistiske imamen Abo Raad, imam vid Gävlemoskén.
  Kan man tänka sig brottsrubriseringar som t ex hot mot rikets säkerhet, allmänfarlig verksamhet eller kanske den allra värsta ”upprepade och allvarliga brott mot den svenska värdegrunden” men den är väl bara tänkt att användas mot oss konservativa brunråttor.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.