Jihadisternas hat mot julen drabbar Berlin

mohamed omar

Mohamed Omar

En julmarknad i Berlin blev nästa mål för jihadisterna i deras krig mot väst. Ett dussintal döda och ett femtiotal skadade när en lastbil körde rakt in i marknaden vid Kaiser Wilhelm-kyrkan. Det vill säga samma metod som användes av jihadisterna i Nice i Frankrike den 14 juli. Islamiska staten (IS) tog på sig attacken. Men det betyder inte att jihadisten agerade på order från Mosul eller Raqqa. Det är inte en organisation eller en ledare som driver jihadismen, utan en ideologi.

Det är inte första gången en julmarknad är mål för jihadister. I slutet av november försökte en tolvårig (!) pojke med irakiskt ursprung placera en spikbomb vid en julmarknad i Ludwigshafen. Pojken uppges ha varit ”radikaliserad”. Det är vanligt att jihadister utnyttjar barn eftersom dessa inte drar till sig misstänksamhet. I Birmingham i Storbritannien har man satt upp betongväggar kring julmarknaden för att skydda den från bilbomber. För en kort tid sedan greps fransk polis en grupp jihadister som planerade att attackera Disneyland och julmarknaden vid Champs-Elysée i Paris.

Men den största jihadattacken mot en julmarknad i Europa någonsin kunde ha skett julen år 2000. En grupp jihadister, trogna Usama bin Ladin, planerade då att bomba julmarknaden vid katedralen i Strasbourg i Frankrike. I gruppen ingick den algeriske jihadledaren Said Arif som då var gift med en svensk konvertit till islam, Anna Sundberg. Hon har numera lämnat islam och berättar om händelsen i sin självbiografiska bok Älskade terrorist som kom ut i åt. Tysk och fransk polis kom gruppen på spåren och kunde stoppa attacken. Hos jihadisterna hittade de en spaningsvideo som visade marknaden full med folk. En röst på arabiska kallade dem ”fiender till Allah”. Rösten, som tillhörde en av jihadisterna, sade också ”Denna katedral är Allahs fiende”.

Att attacken i Berlin sker mot en julmarknad är alltså ingen slump. Islamiska fundamentalister betraktar julen som en kristen högtid för att fira Jesu födelse. Att Gud enligt de kristna föddes som ett barn, led och dog på ett kors är en oerhört hädisk tanke. Bara att önska någon god jul anses vara en synd då man på det sättet deltar i eller godkänner hädelsen. Att väldigt många västerlänningar firar jul av helt andra anledningar tycks de inte bry sig om. När jag var muslim fick jag i Uppsalamoskén lära mig att det var absolut förbjudet att fira jul och att önska någon god jul.

Så attacken mot julmarknaden bör ses i ett större sammanhang, som en del i den islamiska fundamentalismens krig mot kristendomen och de kristna. Ett krig som vi ser i flera islamiska länder där kristna diskrimineras, slaktas och våldtas och kyrkor vandaliseras och bombas. Men det har också, genom den stora invandringen från dessa länder, kommit till Europa. Det var inte länge sedan den franske prästen Jacques Hamel slaktades framför altaret i sin kyrka.

Inför förra julen, den 2 december 2015, attackerade jihadisten Syed Farook en julfest som anordnats av hans arbetsplats i San Bernardino, Kalifornien. Han fick stöd av sin hustru Tashfeen Malik. Tillsammans sköt de ihjäl 14 amerikaner. Syed Farook hade pakistanskt påbrå och var en hängiven muslim som gärna besökte San Bernardino-moskén. Han hade mött den kvinnliga jihadisten Tashfeen Malik på nätet. De gifte sig i Saudiarabien. Paret uppträdde professionellt under attacken. De var lugna och beslutsamma och var klädda i soldatmundering. Amerikansk polis menar att det var just hatet mot julen som fick dem att slå till där och då.

Den svenske salafistiske imamen Abo Raad, imam vid Gävlemoskén, hyllade Islamiska statens offensiv i Irak sommaren 2014. I ett inlägg på Facebook uppmanade han sina anhängare att be för sina ”sunnisyskon” som krigar mot ”svekfullhetens, icke-trognas och syndfullhetens styrkor”. Raad har också uppmanat sina anhängare att stödja IS med pengar. Vi vet vad som händer med kristna som kommer under IS välde. De drömmer om att erövra Rom och förinta den västerländska civilisationen.

Men Abo Raad var också tidigare ansvarig för en hemsida som skulle sprida kunskap om islam: muslim.se. Där kunde man läsa att det var förbjudet för en muslim att fira jul och att den muslim som sjunger med i sången ”Nu tändas tusen juleljus” blir ”kafir” eller ”otrogen”. Man bör även komma ihåg att Taimour Abdulwahhab, den misslyckade självmordsbombaren som attackerade Stockholm 2010, gjorde det mitt julhandeln. Hade han lyckats hade 30 eller 40 människor kunnat dö i explosionen, visar en undersökning av amerikanska FBI.

Strax efter Taimours självmordsttack uppsökte jag Uppsalamoskén för att höra folks reaktioner. De som jag pratade med var inte upprörda över dådet utan menade att det var en naturlig reaktion på Lars Vilks Muhammedteckningar. När jag insisterade på att Taimour hade gjort en ondskefull sak sa de: ”Säg inte så om honom. Han är en muslim. Han är vår bror”. Gävleimamen Abo Raad håller fortfarande i studiecirklar i Uppsalamoskén. Han är omtyckt av ungdomarna. När Upsala Nya Tidning ringde moskén och frågade hur en så pass extrem imam kunde få undervisa där blev svaret att de inte alls tyckte att han var extrem.

Mannen som greps misstänkt för att ligga bakom massakern på julmarknaden i Berlin hade sökt asyl i Tyskland. Han är nu släppt, men vi påminns återigen om att alla som söker asyl inte är flyktingar som det är synd om. Flera jihadistiska attacker i Europa har utförts av asylsökare. Genom den näst intill okontrollerade massinvandringen riskerar Europa att steg för steg bli mer likt de islamiska länder som asylsökarna kommer ifrån. Och det handlar inte bara om jihadism, utan också om kulturella konflikter och kriminalitet som beror på bristande hemkänsla i det europeiska samhällen. Jag har själv sett förvandlingen i stadsdelen Gottsunda utanför Uppsala där jag bott i mer än ett decennium. Det blir sämre för varje år. Ett mer rationellt och effektivt sätt att hjälpa flyktingar är att satsa i närområdet.

Väst har gett sig in ett farligt vågspel när man för krig mot terrorismen i islamiska länder och samtidigt tar emot hundratusentals asylsökare från samma länder, ofta utan att kunna fastställa deras identitet och utan någon fungerande kontroll över islamiska verksamheter. Risken är stor att det uppstår en femte kolonn på hemmaplan, vilket redan verkar ha skett när man betänker att tusentals muslimer med europeiska medborgarskap har rest från Europa för att ansluta sig till jihadistiska grupper i Syrien och Irak. De har inte uppstått i ett tomrum. Det finns en islamisk, fundamentalistisk miljö som växer för varje dag som går.