Gästskribent Leif V Erixell: Hög tid för ett korrekt språkbruk i migrationsdebatten, del I

logo­DGSDet är dags att överge de begrepp och påståenden som har bidragit till det som vissa debattörer, inte utan grund, kallat för ”masspsykosen” kring svensk migrationspolitik. Det är hög tid för en tillnyktring. De ord, begrepp och påståenden jag tänker ta upp för analys är: 1. ”Alla som kommer är flyktingar”, 2. ”Papperslös”, 3. ”De flyr för sina liv” samt 4. ”Allas lika värde.


1. Att vi måste ta hand om ”flyktingarna” hör vi inte sällan från de som försvarar en stor invandring eller motsätter sig gränskontroller. De allra flesta migranter som kommit till Sverige är dock inte ”flyktingar” enligt FNs, eller någon annan rimlig och erkänd, definition. Icke desto mindre hör man detta konstant till exempel i Public Service. Enligt FN-definitionen kan man bli flykting först efter en noggrann utredning av migrationsmyndigheterna. Som en erfaren advokat inom området säger: ”en mycket liten del av dem som söker om uppehållstillstånd klassas som ”flykting”. Man bör således ersätta begreppet flykting med migrant – tills en utredning gjorts.

2. ”Papperslös” är ett begrepp som är avsett att kamouflera och sentimentalisera dem som begår olagligheter, vilket det ju de facto innebär om man stannar i ett land trots att man inte har laglig rätt att göra det. Många av dem som migrationsaktivister kallar ”papperslösa” har i själva verket fått tydliga papper från Migrationsverket att de inte har beviljats uppehållstillstånd och således måste lämna landet. (Trots detta har lagstiftaren beslutat om den schizofrena ordningen att om man är ”papperslös” och således vistas olagligt i landet ska man ändå kunna erhålla en del av den svenska välfärdsstatens resurser – finansierade av de förväntat laglydiga skattebetalarna – i form av vård, skola och/eller försörjningsbidrag.)
Begreppet ”papperslös” skapar – och är avsett att skapa – dimridåer kring vad det egentligen handlar om. Dessa människor, hur gripande människoöden de än kan visa upp, är illegalt vistande migranter. Punkt slut. De ska således inte erbjudas någon annan samhällsservice än polisens omhändertagande och utvisning – försåvitt man inte anser att olagligheter ska belönas och att lagen bara är en kuliss, bakom vilka tunnelseende migrationsaktivister ska få styra och ställa som de vill. Illegala migranter eller illegalt vistande är de korrekta och verklighetsbaserade beskrivningarna.

En tillnyktring från en berusning eller ett delirium kan både vara svår och ångestladdad, men är inte desto mindre nödvändig om en saklig och därmed fruktbar debatt om migrationen ska kunna föras.

Fortsättning följer.

Leif V Erixell är författare och samhällsdebattör.

26 reaktioner på ”Gästskribent Leif V Erixell: Hög tid för ett korrekt språkbruk i migrationsdebatten, del I

 1. Fredrik skriver:

  Den 6:e december är Morgan Johansson nöjd: Sverige kan fortsätta tvångsutvisa afghaner.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6581488

  Den 8:e december säger Migrationsverket så här: Lättare för afghaner att få stanna.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6582742

  Morgan Johansson kan ju knappast vara nöjd med att framstå som en komplett idiot? Först går han ut i media och är så nöjd, så nöjd med att Sverige blir av med asylbedragarna som låtsas vara barn, och sedan aviserar Migrationsverket att alla afghaner blir kvar. Gör resten av Europa samma bedömning – eller är det bara Migrationsverket som anser att hela Afghanistan blivit så hiskligt farligt helt plötsligt? Det gjorde ju ett liknande utspel om läget i Irak för ett tag sedan, samtidigt som Finland utan några problem massutvisade tusentals irakier utan asylskäl.

  Det verkar onekligen som Migrationsverket blivit kapat av asylaktivister. Icke att förglömma så aviserades det häromdagen att 1,800 tjänster ska bort från Migrationsverket. Som en del av välfärdsindustrin vill de givetvis inte bli av med sina klienter, och sina jobb. Deras nya ”riktlinjer” berör 40,000 afghaner. Så nu har Migrationsverket förmodligen miljardanslag säkrade för lång tid framöver. Att det sedan är en katastrof för Sverige skiter de tydligen i. Men sossarna kan väl omöjligen stötta det här? Tar de inte tag i asylbedrägerierna kommer det få förödande ekonomiska och sociala effekter för Sverige, och själva kommer de sjunka som en sten i opinionen. Framöver kommer toleransen för partier som inte sätter Sveriges säkerhet först att vara obefintligt från väljarna. Det verkar inte finnas några sossar som kan kliva fram, slå näven i bordet, visa prov på sunt förnuft, handlingskraft, rim och reson. Jag hoppades vi skulle slippa de aktivistiska galenskaperna från Migrationsverket när Anders Danielsson försvann, men det verkar bara ha blivit värre.

  Gillad av 7 personer

 2. Cheaupoo skriver:

  Kan bara hålla med men vi som tycket detta har inte tillgång till åsiktskorridoren som de andra kontrollerrar, de uttrycker sig helt enkelt som de vill där de har makten. Vi kan utrrycka oss som vi vill och använda korrekta begrepp här, men inte i de medier som får statsstöd.

  Gillad av 5 personer

 3. Gösta Svensson skriver:

  Jag tror att detta är självklarheter för de flesta som läser dgs, men bra ändå att det formuleras i text.

  Personligen brukar jag vara konsekvent (jag missar säkert ibland, så är det ju med språket, man färgas av omgivningen) och säga/skriva invandrare/invandring/migration/invandringspolitik. Dels blir det mera heltäckande, och dels är flyktingbegreppet förstört. Man blandar ofta ihop krigsflyktingar med välfärds- och ekonomiska flyktingar och har på så vis skapat förvirring kring begreppet.

  Att inte använda det falska begreppet ”papperslös” har varit ännu lättare. Minns inte om jag påverkades av användningen i början av dess uppkomst, och hakade på av bara farten någon gång, men det har varit ytterst sälsynt för min egen del i så fall. Illegala invandrare/illegala migranter brukar jag använda. ”Papperslös” är nog ett av de värsta orden i den Nyorwellianska som infekterat svenska språket i media och även andra sammanhang de senaste 5-10 åren. Usch och fy! T.o.m värre än att förväxla de och dem eller att skriva ”hen”.

  Gillad av 3 personer

  • VX skriver:

   Vad är det som händer med det svenska opinionsklimatet? Håller liberala ledarsidor på att falla för högerpopulismens sirensånger? I tre artiklar undersökte författaren Mattias Hagberg ett värderingsskifte i den svenska debatten i Dagens Nyheter. Men frågan är och Dagens Nyheter och Mattias Hagberg är rätt forum respektive person att föra denna debatt. Fram träder en artikelserie på en liberal kultursida präglad av postmodern faktaförnekelse och, märkligt nog, ett gödande lågintensivt hat mot framgångsrika och starka kvinnor. Ett hat med spår av kvinnoförakt.

   Hagbergs angrepp på vad han menar är någon form av högerpopulism inskränker sig i praktiken på ett frontalangrepp på framgångsrika kvinnor. Alice Teodorescu, Ann-Charlotte Marteus, Anna Dahlberg, Rebecca Weidmo Uvell, Paulina Neuding och Jenny Sonesson är de som Mattias Hagberg maniskt uppehåller sig vid

   http://ledarsidorna.se/2016/12/dn-kultur-postmodern-faktafornekelse-och-kvinnohat/

   Gillad av 2 personer

 4. Anders E skriver:

  Rätta benämningar skall användas för saker o företeelser – men varför krångla till det med obegriplig byråkratsvenska – ”Illegala invandrare” är beteckningen

  Gillad av 2 personer

 5. MartinA skriver:

  Bra uppspaltat. En sak dock, det här med att vi har plikt att offra land och folk bara därför att stora grupper utlänningar har haft otur. Det är fel. Det leder till att utlänningar får rätt till sverige bara genom att bli klassade som ”flyktingar”.
  Jag har en viss sympati för att vi tillfälligt skulle kunna hjälpa människor som gott ur sin väg för att motarbeta regimer som är fientlig mot oss. Men i ett så extremt heterogent land som sverige finns det inget ”oss” och därmed ingen entydig hållning till olika regimer. Så inte ens det känns särskilt meningsfullt idag.

  Gilla

 6. Snofsan skriver:

  En anledning till att många svenskar begår olagligheter genom att exempelvis gömma människor som fått avslag då de anhållit om uppehållstillstånd är att vi inte anser migrationsverkets prövning som rättssäker. Vi ser den ena skurken efter den andra beviljas uppehållstillstånd medan ”riktiga flyktingar” inte blir trodda och därför får avvisningsbeslut. Om exempelvis svenska journalister skulle behandlas lika godtyckligt av svenska myndigheter skulle våra medier översvämmas av protester.

  Gillad av 1 person

  • MartinA skriver:

   Icke medborgare kan omöjligt ha rättigheter till sveriges resurser. Eller, nu har ni ju gjort det så. Detta kommer ofelbarligen leda till att sverige blir en failed state. Och det är ert fel.

   Gilla

 7. Gunilla skriver:

  En tillnyktring är nog inte att vänta. Godhets-maffian kommer inte att ge sig och det agendapolitiska nyspråket och ‘kraven’ på svenska befolkningen som följer värdegrunds-politiken. Den avsedda begrepps-styrningen i etablissemangets och medias språkbruk, som förändrar och felvänder innehållet i begrepp och ord (flykting, papperslös, migrant, rasist, fascist, kulur och ‘svensk'(!!) etc) håller på att urholka vårt svenska språk där människor tvingas utveckla ett ‘kod-språk’ för att göra klart vad man egentligen menar. Orwells samhälle är verklighet i dagens Sverige.

  Gillad av 1 person

 8. Folke Lidén skriver:

  Jag uppskattar ansatsen. Vi behöver ett korrekt språkbruk i kritiken mot etablissemangets asylaktivism. Tyvärr tror jag att alla försök i den riktningen är dömda att misslyckas.
  Man kan inte argumentera mot troende i en (religiös) sekt Det finns t ex människor som på fullt allvar söker efter Förbundsarken och/eller Noaks Ark.
  Kanske skulle krönikans rubrik ändras till, Korrekt Språkbruk i Migrationskritiken?

  Gillad av 1 person

 9. Jaxel skriver:

  Ett exempel som nog kan föras till kategorin ett är fadern till den drunknade pojken. Han flydde inte mot Europa på grund av förföljelse med risk för liv och hälsa.

  I en intervju med systern strax efter olyckan framgår ett helt annat skäl. Pappan hade förlorat sina tänder. Systern som lever i Kanada hade försökt hjälpa till med den relativt stora summa som krävdes för implantat. Det hade inte lyckats, lite oklart om det berodde på att hon inte kunde få fram pengarna (i förskott som krävdes) eller om problemet log i överföringen. Hur som helst så bestämde man tillsammans att pojkens fader istället skulle ta sig till Europa och att man därefter skulle kunna ordna det där med tänderna och också få en bättre framtid (1). Och det är klart hade fadern lyckats ta sig till Sverige och söka asyl så hade han kunnat få behandlingen till största delen bekostad av de svenska skattebetalarna.

  Dessutom talar det mesta för att fadern samarbetade med människosmugglarna och var den som satt vid ”rodret” när båten kapsejsade. Gissningsvis hade han ingen erfarenhet av föra öppna båtar på öppet hav, men åtog sig ändå att göra det. Pk-medias vinkling däremot var att alla (vi) som är emot en helt fri invandring och dito tillgång till Sveriges välfärdssystem – enligt principen om alla människors lika värde – skulle vara ansvariga för pojkens död. (Om någon är intresserad skall jag plocka fram länkar angående faderns roll i olyckan.)

  Gillad av 3 personer

 10. Erik skriver:

  …och det allra märkligaste är hur svenska politiker så gärna poserar med gottepåsen men sedan av någon anledning vill tippa skörden hos Orban i Ungern.

  Orban förväntas alltså ta ‘ansvar’ för det svenska poserandet?

  Gillad av 1 person

 11. Janne skriver:

  Ja, ja. ”Vi måste ta hand om flyktingarna” innebär att regeringen tvingar kommunerna att t.ex tillhandahålla bostäder. Kommunerna löser det genom köp av bostadsrätter…. Är det verkligen en klok lösning att vi som bor i BRF som vi köpt för dyra pengar får grannar som fått sina lägenheter gratis och betalar låg hyra toll komunen, allt detta för våra egna skattepengar…
  Kommuner köper knappast bostadsrätter till andra behövande, ungdomar eller ensamstående…

  Gillad av 2 personer

 12. Johan skriver:

  JAG VILL HA KVAR MITT SVERIGE…Får man ens diskutera detta? Douglas Murray formulerade detta fint…Ungefär så här: ”Invandrare som kommer till Storbritannien har sina hemländer kvar, oförändrade. Dit åker dom på semester, där pensionerar sig en del. Där känner dom sig hemma. Vi i Storbritannien har inget annat oföränderligt hemland att återvända till…Vi måste förstå att människor vill behålla Storbritannien någorlunda oförändrat…Det är det enda land vi har…”…Detta var andemeningen i hans uttalande…
  Det finns en enorm sorg hos många att deras barndoms Sverige håller på att försvinna…

  Gillad av 3 personer

 13. BjoernS skriver:

  Sant att flykting inte är en korrekt benämning på de flesta men migrant är inte heller riktig rättvisande. Är inte sanningen att de är asylsökande tills avslag, PUT eller TUT beslutas. Därefter kan asylsökande övergå till illegal migrant (pappersös) om avslag eller flykting om flyktingstatus klarlagts. Får man PUT eller TUT utan flyktingstatus så är man migrant. Ekonomisk migrant om skälet för uppehållstillstånd går via arbetstillstånd. Själv är jag inte helt säker men känner att ovanstående indelning har mer logik än skribentens förslag.

  Gilla

 14. Leif VE skriver:

  Bjoerns. Migrant är man när man korsar ett antal länders gränser, bl.a den svenska, i jakt på en annan uppehållsort att leva och bo i. När man sedan ev. ansöker om asyl (alla gör inte det några går under jorden direkt: asylsökande är därför missvisande som generellt beskrivande term) är man en migrant som söker asyl. Får man asyl är man en migrant med uppehållstillstånd alt. med flyktingstatus etc. Det är i linje med vad som verkligen sker. Artikeltexten är således korrekt. VI ska inte krångla till det och lägga ut nya dimridåer.

  Gilla

 15. Hortensia skriver:

  Intressant ämnesval, Leif V Erixell. Angående förment ”papperslösa”, lagtrotsiga, illegalt kvarstannande asylbedragare, tar väl ändå de totalt verklighetsfrånvända, stockholmska massimmigrationsaktivisterna i extremistpartiet MP priset? Landsförrådande kappvändarpartiet M ”rasar” nu tydligen mot sina forna kumpaners superdupergoda tilltag.

  ”Stockholms stad kommer på tisdag nästa vecka, luciadagen, bevilja illegala invandrare en fristad i form av bidrag utan krav på motprestation. Moderaterna rasar mot beskedet som kommit till på initiativ från Miljöpartiet.”

  ”MP försvarar beslutet med FN:s barnkonvenation, som partiet hävdar kräver att Stockholms skattebetalare betalar för de illegala invandrarnas uppehälle.

  – Barn till papperslösa tillhör de allra mest utsatta i vår stad. De syns inte i statistiken och de lever gömda, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholms stad.”

  http://www.friatider.se/stockholms-stad-beviljar-bidrag-till-illegala-invandrare

  http://www.mynewsdesk.com/se/miljopartiet-i-stockholms-stad/pressreleases/ekonomiskt-bistaand-till-barn-till-pappersloesa-1684632

  Gilla

 16. Bengt skriver:

  ”Nätverket Socialistiska socionomer” har en debattartikel införd i tidningen Bohusläningen idag:
  ( http://www.bohuslaningen.se/%C3%A5sikt/debatt-och-ins%C3%A4ndare/regeringens-politik-bryter-mot-v%C3%A5r-yrkesetik-1.4027464 )
  Den har rubriken ”Regeringens politik bryter mot vår yrkesetik”.
  Undertecknarna menar att de har lagen på sin sida när de i tjänsten vägrar lämna ut uppgifter till polisen som försöker spåra papperslösa barnfamiljer som vistas illegalt i landet. ”Vid åtgärder som rör barn ska barnets bästa särskilt beaktas. (Socialtjänstlagen 1 kap.)”
  Som om begreppet barnets bästa är ett axiom med socialistiskt tolkningsföreträde.

  Det är alltså dessa socialister som bestämmer att utvisningsbeslut inte ska verkställas. Trots att Migrationsverket efter prövning avgjort att familjen inte har flyktingstatus.

  Vem, politiker eller myndighetschef, vågar ta dessa sabotörer ”i örat”?

  Gilla

 17. Bjarne Däcker skriver:

  Efter Ungernrevolten 1956 kom riktiga flyktingar till Sverige. De hade inte klippt sönder sina pass och spolat ner dem i toaletten. De ville komma så långt bort som möjligt från socialism och kommunism. Ungernrevolten gjorde stort intryck på oss här i Sverige. Vår uppfattning om flyktingar byggde till stor del på den erfarenheten. När det började komma flyktingar från muslimska länder så antog vi att det var något liknande. Att dessa människor ville komma till ett sekulärt land bort från medeltiden. När de i stället tog sina skäggiga imamer med sig var det som om ungrarna 1956 hade tagit med sig sina politiska kommissarier.

  Gillad av 1 person

 18. RD skriver:

  I går rapporterade P1 att Afghaner ska få lättare att stanna i Sverige. Vidare rapporterades att svenska pensionärer har gått från att ha det bäst i norden år 2005, till att i dag ha det sämst i norden. Inget annat nordisk land har i dag fler pensionärer som är i, eller på gränsen till, fattigdom. 350.000 pensionärer är det nu som anses ekonomiskt utsatta. Ingen bryr sig eftersom dessa snart är döda och med det inte kan rösta.

  I dag rapporterar Stockholm en specialsatsning där gratis dator och bidrag ska delas ut. Till illegala invandrare. Detta kommer aldrig ta slut.

  Jag har sagt det förr, det blir ingen gryning för svensken. Det socialistiska oket kommer tynga ner den arbetsamme svensken tills dess att den är jämnad med marken. Förr betydde svensk strävan något som bygger upp, att arbeta för sin efterkommande och för en bättre morgondag. För ett bättre och starkare fädernesland. Svensk strävan i dag är att försörja utlänningar utan att klaga. Så, socialismen kommer öka i tyngd, allt efter som den ena miljonen importerade bidragstagare/fattiga efter den andra, inympas på den svenska folkstammen, och det är nog själva avsikten, efter vad jag kan bedöma. Att Batra med anhang applåderar och underblåser denna utveckling begriper jag inte. Varför gör hon det? Vi får inga svar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.