Den av er som är fri från synd

IMG_0121

Ilan Sadé

Så har den omedelbara tillgången till kanaler för masspridning av vad man för tillfället har på hjärtat skördat nya offer – den här gången i form av Moderaternas kommunikationsavdelning. Dagens Nyheter hade som flest inte färre än elva artiklar i ämnet högst upp på tidningens nätsida. Den som inte förstår svenska måste ju ha trott att riket hade råkat i krig.

Vad som har hänt är att de hinder och de filter som från mänsklighetens begynnelse och fram till för cirka tio år sedan fördröjde och silade all masskommunikation numera är borta. Där vi förr kämpade med spärrar i form av arbetet att formulera och sätta text på papper, postgång och njugga redaktörer, hittar vi i dag bredbandsautostrador. Vill du delge världen någonting genast, trots att du kanske är upprörd, eller möjligen på kanelen? Allt som behövs är några knapptryckningar. Är du en ung tangentbordskrigare som får ett infall och vill spela apa inför dina arbetskamrater på partikansliet? Oj då, där delgav du visst världen ditt taffliga skämt, eftersom tekniken i sin tur spelade apa med dig. DN har krigsrubriker och ditt jobb är historia innan du hinner säga Anna Kinberg Batra.

Sedan det amerikanska presidentvalet har vi översköljts av artiklar om hur de sociala medierna kan utnyttjas av propagandister, hur rå – ”trumpifierad” – debatten har blivit och hur farligt detta är. Någonstans på vägen har man dock glömt ett grundläggande faktum: Genom dessa medier har sådant som förr stannade i privata rum och bara upptogs av de närvarandes öron kommit att direktsändas ut till hela världen och upptas av datorservrar.

Mer och mer privatliv och uttryck som hör privatlivet till har flyttat ut på de digitala plattformarna. Ja, det är rentav så att dessa plattformar är konstruerade på ett sätt som inbjuder användarna till att delge mer och mer och dra in nya användare i det eviga umgänget. Det grymma och orättvisa ligger i att några förflugna ord från någon som glömmer att sociala medier faktiskt bör hanteras med eftertanke plötsligt kan vändas mot den glömske. Härvidlag är givetvis unga hetsporrar med politiskt engagemang och dålig impulskontroll en högriskgrupp.

Ni som nu kastar era stenar på dem som har fumlat iväg någon infantil grovhet eller något tonårsmässigt fjanteri, kan ni inte besinna er? Ni journalister som analyserar och kommenterar samtiden stort och brett, tror ni att ungdomspolitikers förmåga att sitta med kompisarna på drängkammaren och bröla är någonting som har kommit med Donald Trump? Låt mig då upplysa er om att så inte är fallet. Det är bara teknologin som har förändrats. Men visst, den av er som är fri från synd får väl kasta den första stenen.

Det är en märklig tid vi lever i. Medan medier av alla de slag jagar hädare som gått över den hårfina gränsen mellan det häftiga och det hatiska finns det en verklighet där ute som hamnar i skymundan. Debatten har mer och mer kommit att handla om själva debatten, vilket påminner mig om barn i den där åldern när de är besatta av skillnaden mellan motsatsparet förbjudet och tillåtet, varpå de ständigt anger varandra. ”Mamma, mamma, Pelle sa ’knulla’!” Det politiska samtalet är idag nästan dominerat av sådant trams, under rubrikerna ”näthat” och ”rå ton”. Detta samtidigt som alla hela tiden är sammankopplade med hjälp av de där bredbandsautostradorna och deras avfarter, på ett sätt som snart bara kan överträffas av inplanterade sändare i våra hjärnor, så att inte ens våra fingrar längre kan stå i vägen för det offentliga delgivandet av alla våra tankar.

Tänk på detta, gott folk, innan ni kastar era stenar på människor vilka inte riktigt är anpassade för den teknik som de har fått i sina händer. Vilket väl egentligen, ärligt talat, ingen av oss är.

30 reaktioner på ”Den av er som är fri från synd

 1. BjörnS skriver:

  Tack för en mycket bra krönika. Förutom att stenar kastas väl fort så kastas de även selektivt. Strandhäll kom i mina ögon undan med något betydligt värre än moderaten och hon har dessutom en helt annan maktposition. Det är väl dem medierna säger dig granska? Det finns en betydande risk att vi går mot en alltmer infantil nyhetsförmedling där det blir allt lättare för makthavare att komma undan då stort och smått blandas utan tanke. De riktiga missförhållandena dränks då i bruset av de små och journalister frestas att mestadels leta efter det lilla eftersom det är enklare, mindre riskfyllt och ger snabbare utdelning.

  Gillad av 5 personer

 2. JAN BENGTSSON skriver:

  Men så har vi en svensk Statsminister som går i täten,
  med att smutskasta sina politiska motståndare,
  utan minsta vilja att diskutera några sakfrågor!

  Det förråar debattklimatet,
  de unga tar efter de äldres ovanor!

  För att travestera Hillary i hennes praktiska kampanjannonsering,
  med en närmast obegränsad budget…

  Går Ni lågt,
  så går jag ännu lägre!

  Ett oöverträffat lågvattenmärke i ”negative campaigning”!

  Gillad av 2 personer

  • Hans skriver:

   -JAN
   (instämmer)
   Jag minns tiden när partiledardebatter i tv var något att titta på och lyssna till även för en ung gymnasieelev. Gubbarna (för det var bara gubbar) Erlander, Ohlin, Hedlund, Heckscher o Hermansson kunde konsten att debattera, sakligt, med vässade argument och lät den som hade ordet tala till punkt. En och annan klurighet infann sig ibland.

   Idag skulle detta upplevas som dålig tv. Idag ska det var rappt och ytligt, gärna påhopp eller ordvändningar som inte anstår ledare för våra riksdagspartier (exvis: sälja ut barn på börsen, ett nazistiskt parti). Ja, exemplen kan flerfaldigas.

   Om vi nu tror att unga människor (säkert påläggskalvarna i de olika partierna iaf) skulle få för sig att lyssna på politikerkäbblet i tv idag, tror vi att det skulle påverka deras sätt att argumentera och debattera?

   Risken minimeras troligtvis av att unga människor avstår från tv-program av detta slag. Det gör jag också numera.

   Vågar vi hoppas att ett nytt parti (MED) kan lägga ribban för debatter flera snäpp högre och att partiföreträdarna inte bara vill maximera antalet röster och därmed säkra sin försörjning för ett antal år utan är beredda att ta ett långsiktigt ansvar för Sverige?

   Gillad av 2 personer

 3. Hortensia skriver:

  Mmmm…. Ilan Sadé, det omtalade ordet på ”h”, som varken jag, eller mina närmaste någonsin har uttalat i något som helst sammanhang, är väl knappast ett ”uttryck som hör privatlivet till”?

  Ord är makt och innan ohyfsade brushuvuden har lärt sig kontrollera sitt språk, har svenska folket absolut ingenting alls att vinna på att ge dem minsta lilla politiska eller mediala makt över samhällsutvecklingen.

  Svenska skolflickor, våldtäktsoffer, kvinnliga poliser, socialsekreterare, lärare och ministrar m fl, ska banne mig slippa bli kallade ”h–a” i Sverige – även om ouppfostrade ”hypermaskulina” slynglar p g a sin osvenska bakgrund faktiskt tycker att de är det.

  Jag har, som numera icke helt purung svensk kvinna, hela livet interagerat med motsatta könet på ett självklart frimodigt och tillitsfullt sätt, utan att ha blivit misshandlad, spottad på, våldtagen eller skymfad med otidigheter. Mina systrar, min mor och min mormor likaså…

  … vad vill MED göra för att mina döttrar och framtida barnbarn ska slippa drabbas av Sveriges tilltagande, importerade kvinnoförtryck?

  Gillad av 2 personer

  • cmlewan skriver:

   Nu var det dock sagt som ett skämt. Som skämt skulle jag väl kunna säga vulgära saker, i ett fåtal fall t o m om andra, inför de som vet att jag inte menar det.

   Gilla

   • Hortensia skriver:

    Skämt och unket var Delmon Haffos yttrande sannerligen, men jag skrattade inte åt inkvoterade ”feministminister” Strandhälls plumpa ”skämt” om manlig rösträtt heller.

    Jag, som annars är barnsligt lättroad, skämdes över att vara kvinna i ett allt sämre fungerande Sverige, där uppenbarligen precis allt annat än kompetens tycks ha betydelse när gyllene stolar kring de partipolitiskt ockuperade köttgrytorna ska besättas.

    Tack och lov, för att det ännu finns kvar några vanliga, hederliga, vuxna, svenska män, som likt Dag Öhrlund är fullt kapabla att bete sig som folk och som vågar ställa krav på anständighet och hyfs hos alla individer på politiskt tillsatta poster i Sverige.

    http://www.ohrlund.se/blogg/?p=3418

    Gilla

 4. JL skriver:

  Well Said.

  Trots världens högsta skatter är Sverige i fritt fall avseende det mesta, men en politiker som säger ”hora” en gång till någon, DET ska vi slå upp som om det vore 3e världskriget. Suck.

  Från mitt eget facebookflöde igår avseende lokala Uppsala-händelser som båda känns som symptom på viktigare problem för oss som lever i verkligheten:

  Vän 1: trots att inbrottstjuven råkat glömma sitt både ID kort och mobiltelefon i vår lägenhet lägger polisen ner utredningen. Vidare utredningen skulle visst sannolikt inte leda någon vart meddelade man.

  Vän 2: en kvart innnan stängning nere på ICA nere i city, fyra av sju arabisktalande nordafrikanska unga män stoppar ryggsäckarna fulla med fryst kött medan de övriga står vakt. Min vän säger till personalen. Personalen som säger att de vet, men fått instruktioner att inte ingripa. Väktarna kommer inte förrän fem minuter innan stängning, vilket killarna vet.

  Måste kolla in Betnér mer för att lugna känslorna och inse att Sverige aldrig varit tryggare

  Gillad av 4 personer

 5. Lasse W skriver:

  En gång i tiden tror jag svenskarna intuitivt kände när ”vi kastade sten i glashus” eller ”var ute i ogjort väder”. Vi skulle heller inte klandra andra om vi ”inte hade rent mjöl i påsen”. Det var också självklart att inte behandla andra sämre än man själv skulle vilja bli behandlad, det vill säga den gyllene regeln. I Sverige har vi heller aldrig hånat andra människor. Det ligger inte för oss. Men nu använder svenska medier det ordet fast det inte hör hemma här. Vi använder heller inte ordet hora och kallar inte kvinnor för horor. Vi svenskar är heller inte rasister eller nazister. Det ligger inte för oss. Vi är ett hyggligt folk.

  Det är inte så konstigt att många av oss avstår från TV, radio och dagstidningar. Vi orkar inte med halvlögnerna, det korrumperade språket och övergreppen. Den gyllene regeln verkar helt bortglömd. Det är tur att det går att dra sig tillbaka till sina favoritpoeter och favoritförfattare och försöka hålla sinnet opåverkat och friskt.

  Gillad av 2 personer

   • Hans L skriver:

    Jag vet att andra har hänvisat till nedanstående artikel av Chris Forsne på ledarsidorna.se, men jag kan inte låta bli att återge de sista styckena. ( hela texten är värd att läsas)

    Från ledarsidorna.se 2016-11-27
    Den samhällsbärande medelklassen, som redan tar så mycket ansvar, förväntas nu av regering och riksdag ta än mer ansvar, inte minst ekonomiskt, för en utveckling som ingen har formulerat på ett begripligt sätt. Det är ett ansvarsöverförande från dem som valts för att just bära ansvar tillbaka till alla dem som inte kan påverka. Det är inte en ansvarstagande politik. Mycket talar för att väljarna kommer att sanktionera detta vid kommande val.

    Vårt samhälle präglas av maktens språk och språkets makt. Vi kan inte undslippa det. Men vi kan göra oss mer medvetna om det. Den långa lista med politiska ord som är till för att kväsa oss och bland annat innehåller: värdegrund, utmaning, mångfald, hållbarhet och andra maktbegrepp har nu fått ett tillägg. Ansvar.
    Chris Forsne

    Gillad av 1 person

 6. Hovs_Hallar skriver:

  Sant. Och själv sitter jag här vid tangentbordet för att delge hela världen mina privata tankar om ditt och datt. Har tex. nyligen funnit att Facebook faktiskt kan användas mycket effektivt för att skapa ett socialt nätverk — om man klarar av att hantera det.

  Ett utmärkt exempel på vad man kan åstadkomma i det mediet är ekonomen Tino Sanandaji, som dagligen skriver något inlägg med nyheter och kommentarer, mycket läsvärda saker.

  Denne mycket intelligente dissident är dessutom roande, då han använder ironi för att hudflänga de personer han ogillar — tex. sådana som rikspolischefen Eliasson.

  Dessa sociala medier är ännu en arena för att styra opinionsbildningen, en arena som makthavarna inte har full kontroll över och därför fruktar.

  Gillad av 1 person

 7. Lennart Göranson skriver:

  Inte heller de som kallar politiska motståndare för brunråttor eller skojar om att män inte borde ha rösträtt är fria från synd. Så låt oss gärna kritisera övertramp, var de än begås, men på ett sätt som stärker det civiliserade samhälle som vi strävar efter.

  Gillad av 2 personer

 8. kallepelle skriver:

  Bra och sansat skrivet! Förtjänar beröm! Vad anser partiet om politikerskråets fastklamring vid klimatlögnerna? Den gröna halvan av er logga? Och hur skall man kunna rikta upp journalism och MSM. Är Ni förnuftiga och gör er förtjänta av min röst?

  Gilla

 9. Christian skriver:

  Väl talat och skrivet. Särskilt illa blir det när Anders Lindberg tillrättavisar och spelar indignerad. Aftonbladet som på ledarplats och i kulturdel alltid varit ledande i övertramp, utan att kunna skylla på ”i stundens hetta”.

  Gilla

 10. Gerd Ahrgren skriver:

  Tack! Bra, att det finns några i media, som kan ta ner denna uppblåsta historia på jorden. Samma sak gällde ju Strandhälls skämt, som inte fick samma konsekvenser, men ändå blev omskrivet. Oroar mig mycket över den ”anda”, som har skapat denna mediavärld, som, precis som du säger, går igång på denna typ av ämne, men undanhåller oss viktig information!

  Gilla

 11. oppti skriver:

  Du har en bra poäng när du uppmärksammar att det som sägs mellan fyra väggar inte alltid bör komma till allmänhetens kännedom.
  Men att dagens teknik gör att det lätt blir fallet.
  Vi får väl sluta leva med dubbla måttstockar och spara på skämten.

  Gilla

 12. akesundstrom skriver:

  Det vulgära och oartiga internetspråket må vara störande, men det är värre med det språkliga trixande som både politiker och ”experter” regelmässig använder för att dölja sanningen om vår nutidshistoria.

  T ex oskicket att använda nyordet ”välfärden” som synonym för socialförsäkringssystemet – som om statliga bidrag i form av pensioner mm är grunden för välfärden i dess sanna betydelse. Eller påståendet att BNP är ett mått på ett lands ekonomiska framsteg, det som kallas för ”tillväxten”. När alla ekonomer vet att BNP-statistiken är behäftad med så stora felkällor att den för ett högskatteland som Sverige är i stort sett oanvändbar för att bedöma den realekonomiska utvecklingen. Den sanna tillväxten gör SCB inte ens några försök att mäta, i insikt om det mindre smickrande utfallet.

  För att nu inte tala om de grova tjänstefel som riksbanken och SCB gör sig skyldiga till när de publicerar manipulerad statistik som påstås visa att inflationstakten i dag ligger på ca 1 procent (KPI), medan den korrekt uppmätta inflationen kan skattas till minst det fyrdubbla. Vilket våra ekonomiprofessorer givetvis känner till, men maktlojalt förtiger, samtidigt de sviker sina egentliga uppdragsgivare, Sveriges skattebetalare.

  I denna jämförelse känns den unge moderatens fadäs som ett ganska oskyldigt om än osnyggt övertramp. Hans partiledares terminologiska horrörer är av långt allvarligare slag. Liksom alla andra partiledares. Är säker på att både Patrik Engellau och Ilan Sadé då och då gör liknande påpekanden, men längs denna tråd har sådana saknats, när de kunde ha illustrerat politikernas och medias oerhörda hyckleri.

  Gilla

 13. Bo Divander skriver:

  Jag kan bara konstatera att Sade, som flera andra, försöker bagatellisera mycket olämpliga uttalanden av politiker och politiska tjänstemän. Tydligen med logiken att sådana saker alltid har sagts, skillnade n är bara att det numera riskerar att komma ut? Men det är ju just det saken handlar om! Idag avslöjas många olämpligheter offentligt. Trumps ”grabbiga” snack i bussen om att en kändis kan ta kvinnor på fittan och komma undan med det, är ju ett skolexempel på att det finns en risk med att vräka ur sig olämpligheter. Förr hade det gått , men idag kan det komma ut.
  Om det sedan påstås att New York Times’ ägnar sig åt att ”kasta stenar”, får det väl vara så. Förövrigt kommer uttrycket från Bibeln, Jesus säger till en grupp män vid ett tillfälle att den som är utan synd kan kasta första stenen på den anklagade kvinnan, som de hade släpat fram inför honom. Ingen av dem skred till verket utan troppade av. Jag tror inte att Trump m fl kan identifiera sig med den här kvinnan i Bibeln.

  Gilla

 14. Gösta Johnsson skriver:

  De ord som använts av några politiker på senare tid är inte rumsrena och skall påpekas och de som vräker ur sig otidigheter och anklagelser mot sina politiska motståndare är heller inte ofelbara. Typ när vår statsminister anklagar SD för vara nazister och fasister och sedan hakar AKB och flera andra på med samma kanonad både från riksdagsstolen och i debatter. Trots att de eventuella gamla kopplingar till sådana personer för länge sedan avbrutits och företeelserna rensats ut.
  När hörde man någon av dem klanka på gamla företeelser bland kommunisterna – numera Vänsterpartister för deras samröre med världens näst värsta ideologi efter islamismen? När hörde man någon av dessa angripa vänsterpöbeln som likt en flugsvärm samlas och gapar/skriker, kastar gatstenar, river ned andras affischer och saboterar fredliga möten och demonstrationer?
  Nu gäller det att återta Sverige och värna nationen och oss medborgare. Ut med alla som inte är svenska medborgare och som inte följer våra lagar De som kommit från ett annat land och sökt asyl – och kanske fått asyl på felaktiga uppgifter eller grunder – eller som begår brott av allvarligare slag ( straffskala minst 1 år) skall omedelbart utvisas och ev. svenskt erhållet medborgarskap dras tillbaka.

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   ”Ut med alla som inte är svenska medborgare och som inte följer våra lagar”

   Det verkar ju fullkomligt självklart, men Jan Tullberg beskriver i gårdagens Fria Tider förtjänstfullt Sveriges obegripligt folkfientliga lagar, som prioriterar massimporterade utländska brottslingar före deras värnlösa infödda offer:

   ”Sverige prioriterar hatbrott och myndigheterna blir allt bättre på att lagföra människor som är kritiska mot de nya invånare som myndigheterna importerar. Samtidigt belönas IS-krigare med förmåner och riktiga brottslingar får asyl för att slippa straff i hemlandet. I denna andra essä om etnomasochism skriver Jan Tullberg om politiker som använder lagar som vapen mot sitt eget folk.

   En problematisk situation uppstår när lagstiftarna, rättsapparaten och polisen är mer lojala med olika avvikande grupper än med den befolkning vars väl ska vara lagstiftningens syfte.”

   http://www.friatider.se/folkfientliga-lagar-ger-kriminella-asyl

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.