Gästskribent Bengt Olof Dike: Dags att också berätta vilka som är ”motdemonstranter”!

logo­DGSMönstret upprepar sig på gatorna när nazister och Sverigedemokrater demonstrerar och håller möten. Alltid dyker då ett stort antal ”motdemonstranter” upp som på ett givet klockslag och med syftet att störa och sabotera arrangemangen. Så skedde också vid den senaste nazistdemonstrationen i Stockholm (12/11), där det i vanlig ordning blev sammanstötningar med polisen och där några personer omhändertogs.

Men vilka var de omhändertagna egentligen? Det berättade inte medierna. Inte heller kunde vi höra något om vilka ”motdemonstranterna” var. Ty så kallas de nästan alltid. Och ”antirasister”. Ungefär som om inte alla vi andra, som bekänner oss till den äkta demokratin är antirasister!

En genomgång av Stockholms morgontidningars och de båda huvudstadsbaserade kvällstidningarnas texter om demonstrationskonfrontationen och de (lindriga) personskador som blev följden, visar att ingen berättar om vilka ”motdemonstranterna” var och vilken politiskt tillhörighet de hade. Ingen av tidningarna hade heller tydligen gjort något försök att ta reda på saken.

Expressens nästan krigsliknande rubrik pekar ut bara den ena parten som skyldig: ”Naziattack mot polisen”. Tidningen Expo, som också var på plats och rapporterade timme för timme, fann det inte mödan värt att försöka informera sina läsare om vilka de mångdubbelt fler ”motdemonstranterna” var.

Denna medvetna eller omedvetna tystnad i rapporteringen från ett stort antal demonstrationer runt om i landet och under flera år, där inte minst Sverigedemokraterna har drabbats av mötessabotage, är minst sagt otillfredsställande. Hur illa vi än tycker om SD och det vidriga nazistbudskapet från skroderande och uniformerade ungdomar, är det viktigt att komma ihåg att de hade tillstånd att demonstrera. Vem har gett andra rätten att då störa och försöka stoppa deras möten?

Trots att medierna vid det här laget har stor erfarenhet från bevakningen av ett antal liknande händelser i landet är tyvärr mönstret likartat och benämningen på gatans nazist- och SD-motståndare densamma, nämligen ”motdemonstranter”. Ändå torde det inte vara förenat med större ansträngningar att mediemässigt demaskera deras politiska och i många fall organisatoriska hemvist. I Stockholm gav röda demonstrationsattribut och banderoller tydliga pusselbitar. Likaså deras unisona rop – som också är känt sedan tidigare – ”Inga nazister på våra gator”! En tidning kunde också i sin annars övriga tystnad upplysa om att den i demonstrationssammanhang icke okände Dror Feiler, Vänsterpartiet och bekant som Ship to Gazaaktivist, hade begärt tillstånd att demonstrera på en plats geografiskt nära nazisternas och av någon anledning vid samma tid.

Nu fick vi alltså i rapporteringen inte veta vilka de omhändertagna demonstranterna var. Även om polisen var förtegen om saken, borde journalisterna på platsen kunnat få fram fakta om vilket läger de tillhörde. Bara det faktum att demonstranter sätter i system att maskera sig för att inte kunna identifieras av ofta närvarande SÄPO-företrädare, borde ha satt såväl arbetslusten som den erfarenhetsmässiga slutledningsförmågan igång hos medierepresentanterna. SÄPO-statistik och ett antal fängelsedomar mot våldsbenägna vänsterextremister – där AFA (Antifascistisk Aktion) återfinns – bekräftar att dessa sannerligen inte är några snälla söndagsskolbarn när de deltar i ”motdemonstrationer”.

Därmed är också min slutsats om var ”motdemonstranterna” i Stockholm politiskt hörde hemma satt på pränt utan att jag för den skulle vet om de var just AFA-tillhöriga.

Inte heller tvekar jag ett ögonblick i slutsatsen, att vänsterextremister och högerextremister är samma andas barn och så långt man kan komma från att vara demokratiska föredömen.

Bengt Olof Dike var tidigare mångårig politisk redaktör vid Helsingborgs Dagblad och Norrköpings Tidningar och ordförande för Publicistklubbens Östra krets, nu frilansskribent och debattör.

25 thoughts on “Gästskribent Bengt Olof Dike: Dags att också berätta vilka som är ”motdemonstranter”!

 1. Bosse S skriver:

  Jag får en känsla av att du tycker att sverigedemokrater och nazister är samma andas barn, när du skriver nazister och sverigedemokrater i en och samma mening. Man kan som du uttrycker dig få en uppfattning om att de håller sina möten ihop. Du skriver vidare om SD och det vidriga nazistbudskapet från skroderande unformerade ungdomar.
  Det märks verkligen att du varit journalist på HD.
  Det verkar som du vill att vi ska tro att SD är lika med nazister.

  Liked by 7 people

  • gmiksche skriver:

   Jag reagerade på samma sätt som Bosse S.

   ”Hur illa vi än tycker om SD och det vidriga nazistbudskapet från skroderande och uniformerade ungdomar”. Vem är ”vi”? Vems talan är det skribenten för?

   ”Jag tycker” ger liksom inte samma tyngd. Och riskerar utsätta skribenten för kritik. Han eller hon kan ju tänkas uttrycka en personlig, icke av PK-kollektivet certifierad uppfattning.

   Jag blir alltid extra uppmärksam när någon skriver på det sättet. När det framförs en slags odefinierad allmän opinion. Von oben. Uppmärksamheten visar sig oftast vara berättigad.

   Liked by 5 people

 2. BjörnS skriver:

  Det finns knappast någon som inte vet vilka ”motdemonstranterna” sannolikt var. Det måste vara lite som i DDR när man genom vad som inte skrivs får en mer fullständig förståelse av vad som skett. Det är knappast någon som tror att det är spontant ihopkomna promenerande medborgare som ”motdemonstrerade”.
  Det är synnerligen osmakligt hur vänsterextremisterna systematiskt sätter sig över yttrandefriheten och saboterar fullt lagliga yttrandeuttryck. Vi som betraktar ser vilka de sanna intidemokraterna och våldsverkarna är. Det kallas ”handlingar talar högre än ord (revealed preferences).

  Liked by 2 people

 3. Peter skriver:

  För ett par år sedan var det en stor demonstration mot ”rasism” i Malmö. Upprinnelsen var att några personer från numera nedlagda Svenskarnas Parti skulle ha överfallit politiska motståndare. Men det var förmodligen tvärtom; extremvänstern som gav sig på högerextrema. Problemet denna gång var bara att de högerextrema lyckades överbemanna de vänsterextrema, trots att de senare befann sig i numerärt överläge.

  http://www.expressen.se/kvallsposten/polisens-uppgifter-sa-startade-knivbraket/

  Hur som helst så räcker det att titta i cirka 90 sekunder på nedanstående video för att inse vilka dessa ”antirasister” är, när AFA-flaggorna vajar och AFA-stridsropen hörs titt som tätt:

  Två andra intressanta iakttagelser:

  1. Trots att Malmö har en befolkning där människor med utrikes bakgrund snart närmar sig 50 procent, verkar det ändå vara 90–95 procent ”pursvenskar” som går i tåget.

  2. Man ser heller inte en enda svensk flagga. Den hade förmodligen varit bannlyst ändå …

  Liked by 6 people

 4. larslindblog skriver:

  Det enklaste vore ju att totalförbjuda ”motdemonstrationer” i samband med den tillståndsgivna demonstrationen. Det finns redan nu massor av § man kan använda. Att inget händer beror ju på att det är den ”den goda vänstern” som stör den ”elaka höööööögern”
  ( nationalsocialister är f.ö. inte det minsta höger ,utan mer lika sossar bortsett från fixeringen vid etnicitet)
  SD betecknar sig själva som ett ”mittenparti” .
  Om borgerligheten hade haft för vana att störa ut 1 maj tal hade vi nog sett på ” andra bullar” .

  Liked by 6 people

  • malmoperspektiv skriver:

   Ja, motdemostranterna har mycket socialistiskt tankegods gemensamt med NSDAP, de sk. nazisterna. Även deras metoder har stora likheter med Nationalsocialisternas SA.
   Hitler var ju radikal snarare än konservativ, revolutionär snarare än reaktionär. I ett första maj-tal inför 5 000 åhörare i Berlin 1926 uttryckte han sig explicit:
   »Vi är socialister, vi är motståndare till dagens kapitalistiska ekonomiska system med dess exploatering av de ekonomiskt svaga, med dess orättvisa löner, med dess otillständiga värdering av en människa utifrån rikedom och ägodelar istället för plikt och prestation, och vi är fast beslutna att förstöra detta system till varje pris.«343”
   (Liljegren, Bengt. ”Adolf Hitler)

   Gilla

 5. Sldy skriver:

  Allt detta är självklart, alla som är en del av etablissemanget ges stöd och missgärningar döljs eller skönmålas, AFA är i hög grad en del av etablissemanget. Någon som tror att Eliassson vill ta itu med AFA?

  Vi väntar nu på fler artiklar i aftonbladet:

  ”Därför hade jag fel om Dan Eliasson” av Ygeman
  ”Därför hade jag fel om islam” av Jackelen
  ”Därför hade jag fel om allt” av Reinfeldt
  ”Därför hade jag fel om att SD är Nazister” av Löfven
  ”Därför hade jag fel om preventivmedel” av Arnstadts mamma
  ”Därför hade jag fel om agendajournalistik” av Wolodarski
  ”Därför hade jag fel om att vara trygg i heterogeniteten” av Lifvendahl
  ”Därför hade jag fel om liberalismen och öppna gränser” av Teodorescu
  ”Därför hade jag fel om skolan” av Fridolin
  ”Därför hade jag fel om min egen kompetens” Av Bah-k
  ”Därför hade vi fel om islam och islamister” av MP och M
  ”Därför hade vi fel om våldtäkterna” av sjuklövern
  ”Därför hade vi fel om att dölja invandrares brottslighet” av MSM och Brå
  ”Därför hade vi fel om invandrares arbetsförmåga och vilja” av arbetsförmedlingen
  ”Därför hade vi fel om att invandrare inte är en massiv kostnad” av sjuklövern
  ”Därför hade jag fel om brandrmannen i boden” av Hashemzadeh
  ”Därför hade vi fel om de ensamkommande” av de gode männen
  ”Därför hade vi fel om DÖ” av sjuklövern

  Det blir en läsfest i jul

  Liked by 9 people

 6. leolanblog skriver:

  I Veckans brott med GW Persson visades faktiskt ett reportage om demonstrationen. Tydligen har media i ett nytt beslut rätt att beblanda sig med demonstranterna och då upptäckte C. Quarfort till sin förvåning en polis som sa att det till övervägande del var autonoma grupper som stod för våldet. Det stämde ju inte med hennes värdegrund men togs med i reportaget för folk börjar ju undra varför verkligheten aldrig stämmer i mediareportagen.

  Liked by 1 person

 7. Gunilla skriver:

  Det är väl inget konstigt att motdemonstranternas identitet och politiska hemvist inte redovisas. Media står ju på deras sida. AFA, revolutionär fronten, syndikalistgrupper, hat-vänstern m.fl. Enda gången det kommer fram är när det då och då blir rättslig påföljd för desssa. Men även då lägger sig någon kvällsmedias rätts-expert-profil i processen och ‘anser’ att de är oskyldiga..

  Liked by 6 people

 8. gmiksche skriver:

  Man har ju lärt sig läsa mellan raderna. Eller på Avpixlat, Eller på andra bloggar. Den stora allmänheten har dock inte fått ögonen upp för detta fenomen. Åter en bild på traditionella medias och demokratins förfall.

  Liked by 4 people

 9. Stefan Eriksson skriver:

  Det är väl detta som kallas för ”gatans parlament”. Vore intressant att få belägg på vilka som ”håller i trådarna”, då de flesta som ertappas med våldsamma agerande är alldeles för slöa och likgiltiga att organisera kravallerna. Jag tillåter mig tvivla på att flertalet vet vad de håller på med överhuvudtaget. Tomma tunnor skramlar mest.

  Liked by 1 person

 10. JAN BENGTSSON skriver:

  Om en sida ges demonstrationstillstånd,
  måste då nödvändigtvis motståndare få det SAMTIDIGT,
  nästan på SAMMA PLATS?

  Dessutom maskerade?

  Kanske dags att ompröva en lag, som tillåter detta?

  Vi vet också att George Soros stöder subversiv verksamhet,
  som vi ser efter USA-valet,
  betalar demonstranterna.

  Han är även verksam i Sverige,
  stöder EXPO, Black Lives Matter,
  NGO:s (Non Governmental Organization) som är samhällsnedbrytande!

  Liked by 4 people

 11. Jasa skriver:

  Det är trots sllt en skillnad med att ropa ”inga fascister på våra gator” och ropa ”Heil Hitler” . Den ena är självklar den andra är förbjudet. Att AFA verkar gå för långt när de motdemonstrerar är en sak, men ska vi reagera på samma sätt som våra föräldrar inte reagerade? Nej, de var fega och jag beundrar dagens ungdom som inte gömmer sig!

  Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   AFA och dess gelikar är inga att beundra. De är avskyvärda kommunister och yttrandefrihetsfiender och tyranniska antidemokrater. De vill förbjuda mig att säga och visa vad jag tycker, och vill ta ifrån mig mina rättigheter. De borde inte tillåtas. All kommunism måste bekämpas totalt.

   Liked by 6 people

   • Jasa skriver:

    Har AFA hindrat dig från att säga vad du vill och ta ifrån dig dina rättigheter? Berätta… Jag antar att det är världkommunismen som styr dessa ungdomar. Jag skulle förvåna mig om de flesta har nån högre politisk skolning. Tänk om de verkligen lyckas stoppa national socialismen och fascismen att bre ut sig i vårt land. Vore väl bra…
    Era kommentarer gör mig övertygad om att jag inte skulle överleva länge i det samhälle ni eftersträvar.

    Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   AFA skall förbjudas. Det är en socialistisk totalitär våldssekt. De står för precis detsamma som eller ännu värre än sina meningsfränder nationalsocialisterna. AFA är på alla sätt och vis en fascistisk organisation och när de skanderar ”inga fascister” ljuger de. De är själva fascister.

   Liked by 4 people

   • MartinA skriver:

    Ska staten verkligen förbjuda organisationer? Blir inte nästa steg att politikerna börjar förbjuda varje organisation som hotar deras makt? Jag tycker inte att AFA skall förbjudas. Däremot vill jag att staten skall börja praktisera alla medborgares likhet inför lagen. Vänsterextremisterna har fått hålla på och bete sig som svin i decennier, med statens och SÄPOs goda minne.

    Liked by 1 person

   • Jasa skriver:

    Martina: du skriver väldigt generaliserande att ”Vänsterextremisterna har fått hålla på och bete sig som svin i decennier, med statens och SÄPOs goda minne.” . Jag misstänker att för dig är alla dom sympatiserar med vänster och strävar efter demokrati, jämlikhet, bra miljö, rättvisa löner, kultur, mänskliga rättigheter och facklig inflytande, med själklarhet extremister. På 70-talet kämpade vänster mot USA imperialismen och kriget i Vietnam. Vad gjorde högern? De har alltid bekämpat det vänstern kämpat för. Jag väntar på att se när SD profilerar sig i frågor som demokrati, kultur, miljö, inflytande….

    Gilla

   • gmiksche skriver:

    Så sant at vänstern kämpade mot USAs imperialism och kriget i Vietnam på 70-talet. Lika sant som vänstern höll DDR och Fidel Castro om ryggen. Fast det passar nog inte in i din världsbild.

    Det var högern och en del av vänstern för att vara exakt som räddade Europa från att hamna under kommunistväldet. Medan en annan del av vänstern gick Sovjetunionens ärenden. Jag har för mig att det bland socialdemokrater här i landet fanns en stor falang som såg en förebild i DDR. För att inte tala om kommunisterna, som kände sig tvungna att ömsa skinn efter Sovjetunionens fall. Även de får antas numera ”sträva[r] efter demokrati, jämlikhet, bra miljö, rättvisa löner, kultur, mänskliga rättigheter och fackligt inflytande”. Vackert så.

    Svårt för SD att profilera sig i de områden du tar upp när PK media snedvrider precis allting som kommer från det hållet. Eller håller tyst om.

    Det går dock inte att neka att SD profilerat sig i frågan om demokrati. Utan egen medverkan. Genom att bli det synliga offret för sjuklöverns och PK-medias agerande. Genom att drabbas av den parodi på demokrati vi lever i.

    Liked by 4 people

   • Fredrik Östman skriver:

    Martin, man kan förstås komma långt med att tillämpa gällande lag. Du har helt rätt i att vänsterns våld och övervåld tolereras på ett intolerabelt sätt och att detta har pågått åtminstone sedan Palme själv gick i ondskans demonstrationståg och rättsstaten gav sig för almanarkisterna. Det är också mycket tveksamt att vänsterextremister så lätt beviljas tillstånd att störa andras demonstrationer. Demokrati och mötesfrihet kräver inga motdemonstrationer, utan tvärtom respekt för demokratin och mötesfriheten. Demokrati är inget gatuslagsmål. AFA är drägg.

    Men likväl måste organiserad brottslighet beivras. Också detta säger lagen. Säpo skuggar och kartlägger inte AFA och liknande grupper utan orsak. Det är rimligt att slå till ordentligt och sluta slösa resurser på att bara titta på. På liknande sätt skall alla andra maffior krossas.

    Liked by 1 person

 12. Lennart Göranson skriver:

  Den reaktion som beskrivs i inlägget var också min reaktion, nämligen att rubriken kopplar samman arrangörerna av demonstrationen med polisens ingripanden. Men rätt ska vara rätt, i SvD:s artikel (http://www.svd.se/fotograferande-man-begars-haktad-av-aklagare/om/sverige) står längre ner att ”…ett 50-tal personer omhändertogs av polis efter demonstrationen vid Fredsgatan. Personerna tillhörde motdemonstranterna och var maskerade.
  – Det var personer som visade att de hade ont uppsåt…”

  Men man får läsa noga för få den sanna bilden.

  Gilla

 13. Lennart skriver:

  Nordiska Motståndsrörelsen hade en utmärkt paroll; ”Stoppa främlingsinvasionen” och demonstrationen var öppen för alla. Dock alltför partibetonat och inte en enda svensk flagga i tåget, vilket var synd. NMR är inte ”nazister” utan kallar sig nationalsocialister, alltså ideologiskt ungefär som socialdemokraterna var förr i tiden.

  Gilla

 14. Anne-Marie Gunilla Wouda skriver:

  Bengt Olof Dike : Jag vill klargöra en sak, Demonstrationer som du tror sker i Sverigedemokraternas anda är totalt fel. Demonstrationerna som försöker göras 1/gg månaden i Stockholm är politiskt och religiöst obunden och består alltså av personer från vilka partier som helst ingen vet från vilket parti deltagarna kommer då märkning inte är tillåten, Demonstrationen sker och arrangeras av Folkets Demonstration och har olika talare varje gång . Sen har vi då dessa sk motdemonstranter som aldrig, när Folkets Demonstration demonstrerar ,har sökt tillstånd, som däremot Folkets Demonstration har. Däremot har jag hört att dessa motdemonstranter den 12/11 sökt tillstånd, Kanske det vore ide att ta reda på vilka som demonstrerar och för vad. innan man felaktigt påstår att det var Sverige demokrater som demonstrerade. Kom gärna dit och titta nästa gång polisen i Stockholm vet när och var Folkets Demonstration ska hålla sitt event. Jag kan tala om för dig när den är om du skickar mig ett PM på facebook. MVH
  Problem har vi så klart med Expo Afa och andra media som skriver ner oss men aldrig ett ord precis om extremvänstern bl a som skriker och skränar för att störa talarna .

  Liked by 2 people

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.