Gästskribent Lennart Rendik: Se invandringen som en resurs, inte som uppoffring eller problem

logo­DGSJag har nu följt olika skribenters artiklar och kommentarer på artiklarna avseende migrationspolitiken på den här sajten. Kvalitén är blandad. En del skribenter är mycket främlingsrädda, andra mindre rädda. Jag använder ogärna ord som ”främlingsfientlig” och nästan aldrig ordet ”rasist” eller ”rasism”. Skälet är att ordet ”rasism” har urholkats till den grad att det i dag inte är skamligt att kallas ”rasist”.

Jag själv är aktiv vänsterpartist och andra generationens invandrare från Ungern. Innan någon nu kommer på tanken att undra hur jag kan vara vänsterpartist med tanke på vad den ungerska kommunismen gjorde vill jag bara svara ”jag är inte ansvarig för vad andra har gjort förr” – lika lite som en moderat är ansvarig för försvaret av apartheid, eller dagens liberaler för att liberaler för mer än hundra år sedan motsatte sig allmän rösträtt. Misstag och folkrättsliga brott har begåtts av olika regimer och begås även i dag. Nog om detta. I ordet invandring inbegriper jag alla som kommer till Sverige oavsett skäl.

Tittar vi historiskt på asylförfarandet under de senaste 60 åren kan vi konstatera att Sverige fram till 80-talet var mycket generöst. Om du hoppade av från ett land i Östeuropa fick du uppehållstillstånd. Sak samma om du kom från Chile. Arbetsmarknaden såg annorlunda ut då och vi klarade av det. Folk kom från kulturer och religioner som liknade våra. Vi hade även stor grupp turkiska invandrare, som ju hade en annan religion, men vi löste det. Det gemensamma var att jobb fanns samt att vi ännu inte hade fallit i ”tycka synd om”-fällan. Vi vågade ställa krav på invandrarna för vi såg invandringen som en resurs, inte som en uppoffring.

Hur ser det ut i dag? Tyvärr måste jag medge att mitt eget parti och även andra partier har anammat synsättet ”tycka synd om invandrare”. Ett parti som SD har en rakt motsatt hållning och ser bara problem. Nu uppstår det en kamp mellan det så kallade etablissemanget – även kallade de politiskt korrekta – och de som kallas främlingsfientliga eller rasister. Detta är emellertid en alltför svart-vit bild av verkligheten anser jag.

Vi börjar med dem som ogillar invandringen och skyller allt ont på den. Vad beror det på? Många av dem som ogillar invandring är inte rasister eller främlingsfientliga utan bara osäkra på eller ängsliga inför nya bekantskaper. Detta är fullt naturligt. Det man inte känner ska man vara misstänksam inför. Så påverkas vi av vår reptilhjärna. Men frågan är hur många av dem som är emot invandringen som umgås med eller ens har träffat en invandrare. Ibland utser samhället någon viss grupp till lämpliga syndabockar. Så har det varit historiskt och så ser det ut idag.

Är då invandringen problemfri? Nej, så klart inte: det uppstår kulturkrockar på samma sätt som det uppstod kulturkrockar mellan finnar och svenskar på 60-talet eller vilken annan grupp som helst som flyttade in till oss i Sverige. Vi löste det förr med att se invandraren som en resurs varigenom vi även kunde ställa krav.

Hur är det med dem som har en ”tycka synd om”-attityd? Här har toleransen spelat oss ett spratt. Vi har låtit toleransen bli så stark att den hos många har vänts till sin motsats. De har blivit intoleranta i bemärkelsen att de inte kan se invandrare som jämlika människor, utan i stället som några för vilka svenskarna måste göra uppoffringar. Att det har blivit så här beror på enligt mig på att vi inte vågat erkänna de problem invandringen kan medföra. Rädslan att bli kallad ”rasist” har tagit överhanden.

Vi måste återgå till att se invandringen som en resurs och inte som en uppoffring och därmed våga ställa krav. Ett av grundkraven utgår från att svensk lag ska vara överordnad religiösa lagar och sedvänjor från andra kulturer som inte hör hemma här. De som inte kan acceptera det hör inte hemma i Sverige. Vi ska dock ge dem en chans att lära sig och förstå vilka krav som gäller i Sverige. Det kan ta lite tid men det måste göras från första dagen.

Lennart Rendik, 64, arbetar som kommunalrådssekreterare i Södertälje kommun. Är både svensk och ungrare och har inget problem med det utan ser det som en extra tillgång. Ogillar intolerans och sitter hellre ner med politiska motståndare för att diskutera politik inklusive SD då alla är medmänniskor oavsett kultur, religion etnicitet med mera.

100 reaktioner på ”Gästskribent Lennart Rendik: Se invandringen som en resurs, inte som uppoffring eller problem

 1. Apg17 skriver:

  Asylinvandring från MENA har aldrig varit och kommer aldrig vara en resurs. Detta är bl.a Södertälje ett nutida exempel på. Att kommunala tjänstemän och politiker försöker övertyga om motsatsen via positivt tänkande kommer inte förändra detta.

  Liked by 3 people

 2. Staffan Persson skriver:

  Mina invändningar mot den asylstyrda massinvandringen är endast två:
  1.Vi kan inte skapa resurser av denna i takt med hur den drar resurser.Detta utarmar låmgsamt samhället,till skillnad från 1900-talets arbetskraftsinvandring.Samhällets grundfunktioner havererar.Vår förmåga att ”hjälpa” vänds i sin motsats.
  2.Massinvandringen består i utomeuropeiska,främst muslimska kulturer som riskerar att förändra landet på ett oacceptabelt sätt,skapa identitetskriser och inre splittring och hota vårt kulturarv.
  Meningsmotståndare frågar vad har du för empiriskt stöd för dessa påståenden.Jag svarar att det är ett så genomgripande experiment att det åligger förespråkarna att presentera evidens för varför det skulle berika oss.För övrigt behöver man bara ta bort de ideologiska skygglapparna och öppna ögonen och se omkring sig.

  Liked by 3 people

 3. JL skriver:

  Håller inte med om allt du skriver men du ska ha cred för att du läser och deltar i diskussioner här. Om fler politiker och godhetsivrare gjorde detsamma skulle vi nog ha ett avsevärt öppnare diskussionsklimat.

  Har provat att diskutera med de vänstermänniskor jag känner och det slutar mest med att debatten direkt glider från mina framlagda data/fakta till smutskastning och indirekta förolämpningar avsedda att tysta (SD-retorik, sluttande plan, ”som i nazityskland”, ”inhumana värderingar” etc etc bla bla bla…). Är ungefär som att diskutera Guds existens med en djupt religiös, eller existensen av spöken med någon som tror på paranormala grejer.

  Lättare för dig att ta diskussionen än för mig. Fortsätt på inslaget spår och förhoppningsvis öppna några vänsterögon lite mer, behövs

  Liked by 1 person

 4. nickeiramvik skriver:

  Du kör typiskt Vänsterflum, använder Invandrare inte Asyl – Flyktingar.
  Ingen har nått emot dom 6-tusen högskoleutbildade invandrarna från NordAmerika
  Ingen har nått emot invandrarna från : Indien, ÖstAsien, Norrmännen, Finnarna, Danskarna, Isländarna EU.
  Alla ovan är invandrare.
  Det är nuvarande asyl o flyktingarna som är problemet, se din egna kommun.
  Det är till största del MENA alltså Muslimska länder o då dom Islamiserade kvinnoförtryckarna som är problemet.

  DU skriver ”utan bara osäkra på eller ängsliga inför nya bekantskaper”
  Inte osäkra, Empiri, titta på brottsstatistik, BRÅ, Kriminalvårdsstyrelsen om vilka som bosätter sig i svenska fängelser, kolla typ Ronna Hovsjö Rinkeby Malmö Gtb. . . . . .

  Jag växte upp på 60-talet, vad var det för kulturkrockar med finnarna?
  Möjligtvis att alla gick i blå träningsoveraller med vita revärer spec. under finnkampen.
  Jo dom rullade egna cigaretter, vilka oherrans kulturkrockar.
  Inga vilorum för lärarna byggdes om till bönelokal, för finnarna, italienarna, juggarna . . . .ÖstAsiaterna . . . .
  Jag såg inga finnar som terroriserade sina egna kvinnor om dom gick ensamma över torget, vilket vi kan se då nått TV-team med livvakter törs ta en sväng till ex.v. Rinkeby – Järvafältet.

  Sen en kul grej, vare 60% av MP som INTE hade nån invandrare i sin omgivning.

  Liked by 2 people

 5. pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

  Så trist att upptäcka en katt bland hermelinerna! För övrigt kan blott noteras den medvetna parallell gästskribenten drar mellan de flesta skriftställares sunda farhågor och naturliga vilja att värna om nationen, och ordet ”rädd”. Han vill i själva verket få opponenterna att framstå som en samling oinitierade harkrankar som ännu ej begripit det fina i kråksången om den hejdlösa invasion av Europa som nu utspelas. Nonsens!
  Andreas.

  Liked by 2 people

   • pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

    Förvisso, men undertecknad har sedan länge fått mer än nog av den beskedliga eftergiftspolitik som bedrivs till fromma för invasionen och till fall och försåt för nationen. Därav den drämda näven i bordet 🙂
    Tack för Ditt svar.
    Andreas.

    Liked by 3 people

 6. Winette Söderkvist skriver:

  LENNART: Jag tycker att du ”blandar bort korten” när du inte skiljer på arbetskraftsinvandring och asylinvandring. Inte alls förvånande att du kommer till slutsatsen att ”invandringen” är lönsam. Det är en klassisk och förljugen, dessutom faktaresistent ”vänsteråsikt”. Den enda invandring som varit och är lönsam är arbetskraftsinvandring. Både vad asylinvandringen förra året och innevarande år kostar finns det statistik på… Många som kommenterat har också påpekat – att av de som kommit hit tidigare har bara runt hälften arbete – efter 8 år! Och på den tiden var det dessutom lättare att både få arbete och bostad än det är idag…
  Det går alltså inte att klämkäckt uttala att ”vi har klarat det förut” – med hänvisning till asylinvandringen från Balkan-länderna i början av 90-talet…
  Eftersom jag mödosamt tagit mig igenom ett 80-tal kommentarer kan jag konstatera att det mesta om nackdelarna med massinvandringen och mångkulturen redan har ventilerats.

  För övrigt tror jag vad jag vill om din förment ”öppna attityd”….
  Kommunismen som teori är ”tjusig” men har visat sig inte fungera i praktiken. Jag behöver nog inte upprepa alla misstag…
  Det verkar vara ett i allra högsta grad mänskligt drag att de som kommer till makten berikar sig själva, sina gelikar, släkt och vänner. DETTA OAVSETT POLITISKT SYSTEM.
  I så kallade demokratier finns en del spärrar mot alltför stort maktmissbruk – i övriga politiska system tycks inga spärrar finnas mot maktmissbruk, korruption och förtryck av den egna befolkningen.
  PS: skrev du inte också i någon av dina svarskommentarer att du arbetar i Södertälje kommun som någon slags politisk sekreterare – och att du med andra ord har din försörjning av din politiska hemvist ? Då är det nog svårt att tänka ”klart”.

  Hälsar/
  WinSo

  Gilla

  • frihetligvanster skriver:

   Jag kan ge dig rätt till en rätt stor del
   Om jag hade velat göra en poltisk karriär skulle jag inte delta i den diskussion som vi har nu. Försök att läsa debattinlägg med andra ögon allt är inte svart eller vitt. Jo jag tänker klart och inser att invandringen medför problem det har vi sett i Södertälje då vi har tagit emot flest asylsökande per invånare det är nästan uteslutande kristna som har kommit till Södertälje. Södertälje kommun med Vänsterpartiet har aktivt försökt få till en ändring av EBO lagen som ger asylsökande rätten att bosätta sig var de vill. Jag vet inte vad du eller andra har fått info om dagens problem. Jag söker information och försöker lägga ett pussel av vad som inte har gått bra och försöker hitta var det har gått fel och det försöker jag göra utan skygglappar. Det händer att jag finner att mitt parti har agerat fel och då säger jag det.
   Ha en trevlig hellg
   Lennart Rendik

   Gilla

 7. Erling skriver:

  Nog relativt sällsynt med puls i ett inlägg flera dar efteråt.
  Och dialog med diametrala åsikter.

  Vad är orsaken?

  Artikelförfattaren tar inte sin Mats ur skolan efter inskickat manus utan går i svaromål till kommentarer!
  Föredömligt och efterföljansvärt!

  Liked by 2 people

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.