Gästskribent Håkan Karlberg: Sydsvenskans liberala åsiktsjournalistik

logo­DGSPå ledarsidan i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad den 9 september var rubriken Ingen thriller, men kuslig verklighet. Författare var ledarskribenten Ingrid Runsten. Hon hade sett en thriller på TV och därefter debattprogrammet Agenda som handlade om att arbetslösheten är drygt fyra procent bland inrikes födda och nästan 22 procent bland utrikes födda.

Det som skrämde författaren var att om integrationen misslyckas, står de främlingsfientliga politikerna beredda, de som enligt Runsten ”är fiender till ett öppet Europa och som inte är intresserade av integration”. Sådana som Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. ”SD vill självfallet få igenom stora delar av sin invandrarfientliga och nationalistiska politik”, var hennes slutsats.

”Främlingsfientlig” är ett värdeladdat ord likställt med rasism, ofta använt av politiker, journalister och debattörer för att misstänkliggöra eller rent av antyda omoral. Åsikter utanför åsiktskorridoren skall utestängas från debatten.

Utestängningen förhindrar emellertid en konstruktiv debatt om migration och integration. Enligt Ann-Charlotte Martéus, Expressen, är resultatet en fördummad offentlighet, moralfebriga politiker och samhällsproblem som borde ha uppmärksammats och åtgärdats för länge sedan.

Jag har frågat ledarskribenten Erik Helmersson på Dagens Nyheter vad han menar med uttrycket ”främlingsfientliga krafter” utan att få svar. Nu frågade jag Sydsvenskans/HD:s politiske chefredaktör Heidi Avellan och författaren till artikeln Ingrid Runsten.

Avellan svarar att hon endast kan svara för Sydsvenskans och HD:s ”oberoende liberala åsiktsjournalistik” samt hänvisar till Wikipedias definition: ”Främlingsfientlighet är en stark eller irrationell motvilja eller rädsla för människor från andra länder, eller en oskälig rädsla eller hat mot främlingar eller det som är främmande eller konstigt.” Avellan framför också att det ”vore förvånande om vi skulle ha en väldigt olik syn än systertidningen Dagens Nyheter”. Ingrid Runsten hänvisar till uppslagsverket Encyklopedi och till den mer neutrala definitionen ”avståndstagande från eller fientlighet mot främlingar.”

Runsten i sitt svar: ”Flyktingmottagande handlar ju ytterst om humanitet och internationell rätt och inte i första hand om vad som är mest fördelaktigt för mottagarländerna”. Vet hon inte att andelen uppehållstillstånd 1980 – 2015 gällande kvot- och konventionsflyktingar enligt Migrationsverket är sex procent? Resterande 94 procent omfattas ej av ”internationell rätt” utan av ”humanitet”. Att en majoritet varken är flyktingar eller arbetskraftsinvandrare utan välfärdsmigranter redovisar EU:s förste vice ordförande Frans Timmermanns. Bara en minoritet har alltså flyktingstatus. Mycket få asylsökande har id-handlingar som ens bekräftar vilka de är och varifrån de kommer.

Runsten anser alltså att vårt generösa mottagande av asylsökande, ofta med tveksamt skyddsbehov, måste komma i första hand, före det som är fördelaktigt för Sveriges befolkning.  Sverige har i internationell jämförelse tagit emot extremt många. Skall denna politik fortsätta tills vi inte längre har någon mottagningsförmåga kvar och den kollaps många talar om är ett faktum? Är tidningen okunnig eller drivs man av ambitionen att okritiskt stödja samhällets utveckling mot mångkultur och kosmopolitism, kosta vad det kosta vill?

Den utveckling som är ”kuslig” och som tidningen i första hand borde uppmärksamma är att vi inte har bostäder åt alla som lämnar asylbostäderna, att det inte finns ”enkla” jobb, att polisen inte klarar av sitt uppdrag, att skolan är i fritt fall, att samhällssystemen i övrigt är överbelastade, pojköverskott 1,20 för ungdomar 15-19 år, och att enligt statens vårbudget 2016 migration och etablering är större än budgeten för hälsovård, vård och omsorg och mer än två gånger så stor som UNHCR:s budget för alla flyktingläger!  Allt som följd av en ”främlings- och invandrarvänlig” politik utan hänsyn till konsekvenserna.

Att invandrarkritiska partier lockar allt fler oroliga väljare säger sig själv. Som Mauricio Rojas, docent i ekonomisk historia och tidigare Folkpartiets talesman i integrationsfrågor, påpekat är tillväxten av SD en följd av utanförskapets tillväxt orsakad av Alliansens ovilja att ta ställning till de svåra frågorna gällande migration och integration. Vilket ansvar har media i detta?

Har Sydsvenskan, med sin hänvisning till Wikipedias definition, den verklighetsfrånvända uppfattningen att oron för denna utveckling är irrationell och drivs av hat? Hotet mot det svenska samhället är ju inte SD utan vad våra politiker ställt till med. Att vi behöver asylstopp för att få kontroll över den negativa situationen inser allt fler. Det ”kusliga” är inte det Runsten pekar på utan hur den negativa utvecklingen så länge fått ske utan debatt. Oron för migrationspolitikens konsekvenser är rationell.

Slutsatser om Sydsvenskans ”liberala åsiktsjournalistik”, så som denna förklaras av Avellan och Runsten, är att kritik mot invandringspolitiken drivs av irrationalitet och hat, att verkligheten bakom vår flyktingmottagning skall döljas bakom ordet ”humanism” samt att öppenheten är viktigare än det svenska folkets väl. Och att tidningens åsiktsförmedling ersatt konsekvensneutral informationsförmedling inom denna för Sveriges framtid så viktiga fråga.

Jan Josefsson i intervju i Helsingborgs Dagblad den 10 februari 2008: ”Flykting- och invandrarfrågan är det största journalistiska sveket som min generation journalister genomfört i det här landet. Vi har inte på ett seriöst och trovärdigt sätt beskrivit vilka oerhörda problem som finns i ett mångkulturellt samhälle.”

Journalisterna undviker också att beskriva de problem, som Sverige nu står inför på grund av en havererad invandringspolitik.

Håkan Karlberg är pensionär, utbildad som bergsingenjör vid KTH med anställningar vid LKAB, ASEA, Gullfiber och Uddeholm samt under 25 år konsult, huvudsakligen i egen firma.

 

 

33 reaktioner på ”Gästskribent Håkan Karlberg: Sydsvenskans liberala åsiktsjournalistik

 1. Kim skriver:

  Tack, Håkan Karlberg, för din välskrivna krönika. När det mångkulturella samhällets problem nu börjar bli tydliga är det viktigt att dessa tas på allvar för att situationen inte ska förvärras. Det är allvarligt att en konstruktiv debatt förhindras av anklagelser om främlingsfientlighet. Hänvisningar till ”humanitet” faller platt när man tittar på vilka som kommer hit i förhållande till vilka som blir kvar i flyktinglägren. Ingen vinner på ett försvagat och konfliktfyllt Sverige där välfärden krackelerar under en enorm försörjningsbörda. Det är dags att skrota hela asylförfarandet och rikta resurserna rätt.

  Gillad av 6 personer

  • Urban Wikström skriver:

   Syrien är tydligen rättesnöret för framtida politik.
   Dit skall vi tydligen alla.
   Kaos är vart vi strävar efter.
   Skönt att vara gammal.
   Framtiden lovar inget bättre.

   Gillad av 1 person

 2. malmobon skriver:

  På tal om bostäder så kör Roger Akelius samma stil som George Soros som ni kan se mer av på YouTube ”George Soros owns Hillary Clinton”.
  Akelius har fastigheter i många länder. I Sverige så lyxrenoveras varje lägenhet efter någon avflyttat. Finns mallar som är godkända av Hyresgästföreningar hur mycket det går få upp hyran. I dessa lägenheter i Malmö som jag kollat upp bor ca 60% som saknar betalningsförmåga på egen kraft. Invandrare. Akelius köpte nyligen (ca 2 år) sedan hela Åbergs Fastighetsbestånd. Kommer krävas flera 100 miljoner för att rusta upp dessa fastigheter. Bl.a. Kronprinsen där dem tömt våning 2-4:a och hyr inte ut lokaler längre p.g.a. det kommer vara störningar. När jag träffade chefen för uthyrning av lokaler så ville han inte säga varför dem tömt och vad det skall vara. Kan alltså bara gissa. Större barnfamiljer av utländsk härkomst.
  Jag berättade att det kommer en dag då Malmö Stad måste börja följa regler för alla medborgare och det är inte säkert dem kommer få en del hyror av de som inte följer reglerna och även bor i för dyra lägenheter.Själva fastighetsunderhållet är MYCKET dåligt i mänga av deras fastigheter. Lappar bara var det en vaktmästare som sa.
  Akelius har även ett lånebolag som inte omfattas av lånegaranti från staten Akelius Spar. Bra ränta.
  Även använder dem sig av Avanca som säljare av deras aktier på börsen. Inga garantier. https://www.youtube.com/watch?v=hECZVUfHjuk
  Historiskt sett har fastighetskriser alltid börjat i USA. Så kommer ske även denna gång. Snart.
  Min åsikt är att Akelius med 50 000 bostäder i Sverige kommer falla först. Många sparare i Akelius Spar kommer bli av med sina sparpengar. Har ni sett det förut.
  Sydsvenskan är inte oberoende liberal. Springbud till just sådana som Akelius och Bonniers.
  Hög tid folk börja vakna. Kärva tider väntar. USA är en stor bubbla som kommer spricka nästa år. Hedgefonder. Dock kommer det bättre tider men det tar tid. Håll tummarna för Trump och i Sverige finns bara ett alternativ. SD.

  Gillad av 2 personer

  • Urban Wikström skriver:

   Malmö är inte längre en del av Sverige.
   Malmö lever på allmosor från Stockholm.
   Om bidragen sinar så har vi Syrien i Sverige.
   Lycka till Malmö.
   Sveriges första Shariastyrda kommun!
   Glöm inte Reepalu!!!
   Han grävde graven!

   Gillad av 3 personer

 3. Höga kusten skriver:

  Det finns en hel rese- och turistbransch som marknadsför världen. Som säljer in annorlunda miljöer och mänskliga möten, där olika typer av kulturer ingår. Och människor lyssnar. Man reser som aldrig förr. Nya resmål dyker hela tiden upp. Inget hörn av världen lämnas utanför. Här vänds det om något på alla stenar. Människor sätter sig i smala rangliga kanoter och besöker små dajakbyar utefter floder i Borneo och sover över i djungelfolkens långhus. De besöker även folk högt upp i Anderna och går på deras marknader. Vandrar på Nepals sluttningar och övernattar i fattiga byar. Reser till Vietnam, Laos och Thailand. Söker annorlunda mat, miljöer, klädedräkter, dofter och mänskliga möten. Det här resandet gäller både ung som gammal och alla där emellan. De unga, med god fysik och tunnare plånbok, ger sig ut på årslånga resor med ryggsäcken på ryggen. De äldre med sämre fysik, men med god ekonomi, besöker nästan varje hörn av jorden. Sitter rentav på elefantryggar på spaning efter Indiska tigrar, hjälpta av inhemska guider. Det blir överhuvudtaget svårt att hitta en ”irrationell motvilja eller rädsla för människor från andra länder, eller en oskälig rädsla eller hat mot främlingar eller det som är främmande eller konstigt.” – det som i Wikipedia definierar främlingsfientlighet. Snarare hittar man motsatsen. Vad är det egentligen för schabloner som tidningarnas olika ledarsidor sprider om den egna befolkningen? Var hämtar de sina fakta? Vem sitter egentligen på fördomarnas stol? Resebranschen pekar ju i en helt annan riktning. Bara för att enskilda människor tvekar om att ha hela världen på den egen bakgården, gör väl inte dessa ressugna öppna människor, till främlingsfientliga? Eller är det just detta med den egna bakgården som definierar det främlingsfientliga? I så fall bör det tydligt framgå i en uppdaterad version av Wikipedias definition av främlingsfientlighet. Och även tydliggöras i olika ledarskribenters analys av detsamma, gärna exemplifierad med en beskrivning över hur det ser ut på deras egen bakgård.

  Gillad av 2 personer

 4. Gunilla skriver:

  En bra beskrivning av det bakvända media-maktetablissemanget-resonemanget. Man vänder på orsak och verkan. Igår hade Expressen ett debattinlägg av förintelseöverlevaren Emerich Roth som i starka ordalag varnar för utvecklingen om SD ‘tillåts’ växa sig större. Dessvärre, och förvånande för sin grupp, har han till största delen fel i sitt resonemang. Man har aldrig forskat i varför det blev som det blev i Tyskland. Det kan vi istället lära oss om idag. Över hela västvärlden växer höger-protest-rörelser sig starka. Dock i Tyskland hade Hitler främst sitt egen-makt-intresse i att ‘skapa’ ett ‘problem’ (judarna). SDs som parti har folkligt stöd och vilar på folklig grund som bygger på verkliga problem. Och om etablissemanget inte lyssnar på folkets missnöje, och berättigade oro (bl.a nästan en dödskjutning om dagen nu i Sverige), så kommer folket att kanalisera sina protester på annat sätt. Det har flera kloka statsvetare också sagt. Och Roths farhågor för konsekvenserna är fel och inte jämförbara med nazisternas förintelse. De underliggande orsakerna till missnöjet/protesterna är helt annorlunda. Det borde Roth ha sett och inte kasta skiten på de som verkligen vill åtgärda det som verkligen riskerar att ske i samhället och som utgör den verkliga faran.

  Gillad av 3 personer

 5. Jonas Bohman skriver:

  Tack för utmärkt krönika. Sprid på sociala medier, och printa ut till gamle far…. Hur länge till, tror ni läsare/krönikörer, det dröjer innan vi kan få ett normalt och balanserat debattklimat, till skillnad från nu? Jag menar, det finns så många kloka tankar, som dels på denna utmärkta sida, men som sällan kommer fram i MSM.

  Gillad av 1 person

 6. Gunilla skriver:

  Et tillägg till mitt tidigare inlägg. Det fanns de fakto ett visst missnöje i Tyskland, som Hitler utnyttjade; (1) ouppklarade saker kring första världskriget förlust, (2) en kommuniströrelse, med inspiration av ryska revolutionen, som Hitler såg som fiende och (3) anti-sionism och främst iden att judar såg sig som ‘det utvalda folket’. Den sista frasen har sedemera under 70-talet varit föremål för debatt.

  Gilla

 7. JL skriver:

  Amen till Jannes ord:

  ”Flykting- och invandrarfrågan är det största journalistiska sveket som min generation journalister genomfört i det här landet. Vi har inte på ett seriöst och trovärdigt sätt beskrivit vilka oerhörda problem som finns i ett mångkulturellt samhälle.”

  Varför denna ignorans inför vad mångkultur HISTORISKT genom alla tider inneburit i praktiken i form lägre tillit, interna motsättningar, terror, polarisering, inbördeskrig, sönderfall av länder etc…? Det handlar om mer än att pizza är ett gott och välkommet inslag som maträtt.

  Assimilering fungerar, om man får till den med tydliga krav och som följs upp. Ungefär som vilken arbetsplats eller social gruppering som helst. ”Så här beter vi oss här, take it or leave”

  Gillad av 2 personer

  • Hovs-Hallar skriver:

   Jo, assimilering förutsätter dock en kombination av SMÅ volymer folk över tiden, tydliga krav samt att personerna har de förutsättningar som krävs för att snabbt komma i arbete på den öppna arbetsmarknaden.

   Inget av de kraven uppfylls idag. Och värre blir det.

   Gillad av 4 personer

 8. Nils Dacke skriver:

  Mycket bra sammanställning av Håkan Karlberg som på ett enkelt sätt beskriver hur medias totala svek i migrationsfrågan omöjliggjort en faktabaserad debatt om konsekvenser av massinvandringen. Det stora frågan är om vi sprängt åsiktskorridoren till valet 2018 så att man kan föra fram kritiska synpunkter på ett balanserat sätt, jag tycker mig se i alla fall en antydan till sprickor i åsiktsbetongen. Vi ser nu hur samhället går i små steg mot ett sammanbrott inom flera sektorer och vad som hinner hända på två år?

  Gillad av 2 personer

 9. Lars Åhlin skriver:

  Jag är själv mångårig läsare av Sydsvenskan (numera dock enbart digitalt) och har svårt att sluta irritera mig på Ingrid Runsten med flera ledarskribenter. Så många journalister, kanske särskilt på SR och SVT, tycks se inrikespolitik som ett sällskapsspel, där positioneringar, allianser och taktiska manövrer i spelet mellan riksdagspartierna får hela intresset. Man tycks föreställa sig att verkligheten lever sitt eget liv, helt skild från politik. Att en politisk reporter skulle analysera inrikespolitik utifrån dess samband med, och effekt ute i samhället finns inte på kartan.

  Sedan finns ju fortfarande en mängd svenskar, kanske främst kvinnor, som uppriktigt menar att ”Sverige” (oklart om de menar oss som privatpersoner eller stat/kommun, kanske båda) aldrig någonsin får låta vårt omhändertagande styras till en viss ”personkrets” (lämpligen svenska medborgare samt – möjligen i lite lägre grad – till dem som har uppehållstillstånd i Sverige). Enligt min uppfattning är det en viktig medborgerlig plikt att så snart det ges tillfälle ta en diskussion – naturligtvis mjukt och följsamt – om vari Sveriges moraliska plikter består. Och gärna också hur asylrätten borde tolkas i samband med exempelvis oklar identitet hos den sökande eller dem som söker asyl vid gränskontroller (där det är uppenbart att de närmast kommer från en stat från vilken det inte finns några som helst skäl att bevilja asyl). Läs gärna Per Bauhns förträffliga artikel: http://www.svd.se/vilka-moraliska-plikter-har-sverige

  Gillad av 4 personer

 10. falo65 skriver:

  Att de här människorna inte inser att det inte är frågan om att integrationen kommer att misslyckas, den HAR ju redan misslyckats. Svenska regeringar har drivit en väldigt effektiv segregationspolitik i minst 37 år, och jag säger 37 år p.g.a. att det är ungefär så länge som jag har varit medveten om hur det ser ut i våra utanförskapsområden.

  Gillad av 3 personer

 11. Hovs-Hallar skriver:

  De som drivs av irrationalitet och hat är i själva verket den klick personer som vägrar lyssna på elementära förnuftsargument och driver en destruktiv politik som förstör Sverige.

  De får med sig många andra på detta genom en kombination av lögner och skrämseltaktik, där det krävs rejält med både kunnande och civilkurage för att våga säga sanningen.

  Gillad av 1 person

 12. Fredrik Östman skriver:

  Wikipedia är inte en källa, utan i bästa fall en samling hänvisningar till källor. I det här fallet hade engelskspråkiga definitioner av ordet xenophobia fått slå igenom lite för hårt. Jag har ändrat Wikipediasidan. Vi får se när och hur Imperiet slår tillbaka. På Wikipedia finns nämligen samma strömningar som i massmedia i stort.

  Gillad av 2 personer

 13. Bjarne Däcker skriver:

  Media i stället för att serva allmänheten och granska politikerna har valt att bli maktens megafon. Ingen förstår varför politikerna vill ha hit en massa utlänningar och media vägrar att diskutera detta på ett vettigt sätt. I stället så kastar de bara en massa invektiv på de som undrar ”hur skall detta gå och varför?”.

  Den ruskiga sanningen verkar vara att politikerna avsiktligt vill förstöra Sverige varvid invandrarna bara blir ett verktyg. Invandringspolitiken bör ses i samklang med museiutredningen. Den vill sudda ut Sverige som nation och svenskarna som ett folk.

  Det är tydligen väldigt viktigt i media att kalla medborgare i Sverige för svenskar. Det betyder att svenskarna måste kallas etniska svenskar och svenska folket kallas majoritetsbefolkningen. Svenskarna blir ett folk som förnekas sitt eget namn.

  Gillad av 4 personer

 14. Linden skriver:

  Det österrikiska partiet FPÖ lanserade en i mina ögon närmast genial slogan: ”Vi säger vad du tänker”. Partiet påstår sig stå i samklang med väljarna och att finna ord och formuleringar som fångar upp vad väljarna ser som viktigt men försummat i den offentliga debatten. Mot denna demokratiska och representativa syn ställs istället ett moralistiskt och auktoritärt överhetsperspektiv. Väljarna skall lägga locket på funderingar som etablissemanget inte auktoriserat. Folket skall uppfostras och ge rätt svar på ledande frågor, medan egna funderingar skall ses som opassande. Ensidigheten och den dryga tillrättavisande tonen kan få tveksamma personer att vända sig mot predikanterna.
  Jan Tullberg

  Gillad av 2 personer

 15. Mikael Steinwall skriver:

  En bedövande majoritet av landets journalister basunerar ut sitt budskap: invandring är bra för Sverige, en humanistisk välgärning. De eventuella problem som invandringen medför kallas ”utmaningar” och kritiska invändningar avfärdas som ”rasism”.
  Hur kan man leva med en lögn? Man behöver bara ta del av nyheterna ett par dagar för att inse att det Svenska välfärdssystemet, som en gång i tiden stod som förebild för många länder, håller på att rämna till följd av en invandringspolitik utan mål eller mening.
  Jag kan bara hitta en rimlig förklaring till journalisternas verklighetsförnekelse: skräcken inför att erkänna att man hade fel, det mångkulturella samhället har alltid varit och kommer att förbli en utopi.
  En sådan prestigeförlust är kanske svårare att leva med än lögnen.

  Gillad av 4 personer

 16. Gunnar Sandelin skriver:

  Jag brukar jämföra med att Sverige över tid har tagit emot och givit permanenta uppehållstillstånd till tre gånger så många asylsäkande som övriga Norden har gjort TILLSAMMANS!
  Och de siffrorna fördubblas sedan med den påförljande anhöriginvandringen.
  Skulle Sverige i förhållande till sin folkmängd legat på övrig nordisk nivå skulle vi har beviljat uppehållstillstånd till en femtedel av de asylsökande som nu fått stanna.
  Sverige är helt klart i en egen ”humanitära” division, men godhetsivrarna får aldrig nog.

  Gillad av 4 personer

  • cmmk10 skriver:

   OT

   @ Gunnar
   Vill bara ta tillfället i akt och tacka dig för din insats rörande att redovisa verkligheten för svenska folket. Beklagar alla de uppoffringar och förföljelse som detta har medfört.

   Sverige behöver alla sanningssägare (hjältar) som går att uppbringa.

   Gillad av 2 personer

 17. Jaxel skriver:

  Mycket bra krönika. Den tar bl a upp en smått bisarr sjuka i den officiella svenska debatten. Nämligen det faktum att det i denna debatt är otillåtet att argumentera för svenskens intressen, exempelvis för dennes behov av trygghet och välstånd. Varje försök att föra in detta i debatten om invandring möts av brännmärkning medelst mer eller mindre vidriga epitet. Svensken skall vara gränslöst god och uppoffrande gentemot i princip alla människor i hela världen.

  Det är inget fel i att uppoffra sig för andra människor – tvärtom. Det är bara det att maktetablissemanget kräver att andra skall uppoffra sig – sällan de själva. De tror att de kan skaffa sig stjärnor i sankte Pers bok genom att prata om godhet och kräva uppoffringar – främst av andra. Med en annan bild skulle man kunna säga att de försöker köpa sig avlat medelst andras pengar.

  Vad händer när stora delar av folket upptäcker – och det börjar nu så smått förstå – att samhället institutioner inte bryr sig om dem, utan att de som styr institutionerna istället ägnar sig åt att putsa på sin egen självgoda självbild av gränslös godhet. En godhet som dock sällan ställer några krav på uppoffringar av dem själva.

  Jag tror att det som nyligen utspelat sig på Gotland kan vara ett resultat av detta. Betydande delar av folket har förstått och fått uppleva att samhällets institutioner knappast bryr sig om dem. De har därför tappat förtroendet för institutionerna, exempelvis rättsväsendet. Detta får följder.

  Fast nu har ju det etablissemang som predikat för oss andra chansen att omsätta vackra ord i konkret handling. Finns det något bakom de vackra orden. Kommunerna är skyldiga att ordna bostäder åt flyktingarna och klarar det inte. Stockholm vädjar till innevånarna att upplåta plats i sina egna bostäder.

  Anne Ramberg som menar att humaniteten kräver uppoffringar har nu möjlighet att visa att detta är ett krav hon ställer också på sig själv. Fredrik Reinfeldt som uppmanade folket att öppna sina (”era”) hjärtan har nu chansen att öppna sitt eget hjärta och hem ät nyanlända. Man skulle önska att någon ville fråga dessa två och
  exempelvis de 100 kändisar som skrev på uppropet för något år sedan vad de själva gör för att underlätta flyktingmottagandet. Lyssnar de på Stockholms kommuns (och andra kommuners) bön om att upplåta bostadsyta i sina egna hem? Är de själva beredda att göra några uppoffringar – eller är den godhet de visat upp i själva verket bara hycklande godhet?

  Gillad av 4 personer

  • Nils Dacke skriver:

   @Jaxel, mycket bra skrivet, Man kan bli skrämd för mindre om vad som händer när folk vaknar och inser hur uppkörda de blivit av de ”goda” människorna.

   Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Carola lär väl ha haft några immigranter/asylsökande i hemmet och Malena Ernmans föräldrar gömde illegala immigranter under hennes barndom. Några fler exempel känner jag inte till.

   Gillad av 1 person

 18. MartinA skriver:

  Jag tror inte att det går att resonera med de här personerna. De börjar med sin slutsats och söker sig sedan bakåt för att klä slutsatsen i en någorlunda skylande klädedräkt.

  Gillad av 2 personer

 19. bjornwiklund skriver:

  Vad är skillnaden mellan ett parti som vill ha mindre invandring och ett parti som vill ha ökade pensioner?

  Att dubbla pensionerna skulle inte ens kosta som de kvotflyktingar vi tar emot, långt därifrån dessutom så skulle en höjd pensionsålder fylla eventuella gap på arbetsmarknaden utom en riktad arbetskraftsinvandring som i sig lönar sig….
  Och de pensionärer som jobbar vidare kostar inte pension såväl som att deras skatter bidrar…..

  Hur svårt kan det vara?

  För varför skulle ett egenintresse/särintresse vara mera legitimt kanske tvärtom t.o.m…..

  för att förutom att den politik som förs är berikande för de som är verksamma inom asylindustrin…
  ”Flyktingmottagande handlar ju ytterst om humanitet och internationell rätt och inte i första hand om vad som är mest fördelaktigt för mottagarländerna”

  så en pensionär från MENA-land skall behandlas bättre än en pensionär från Sverige…och i Sverige….
  kära nån det har visst blivit varmt både i hjärta och hjärna….

  Gilla

 20. Samuel af Ugglas skriver:

  Utmärkta synpunkter Håkan Karlberg men förklara för oss mindre vetande, varför måste ”det” alltid refereras till någon potentat, i det här fallet Josefsson som har en från socialisterna avvikande synpunkt. Varför inte referera till alla de svenskar som inte tycker som Löfven/Batra?
  Hoppsan, jag glömde mig visst, SVENSKA FOLKET ÄR JU INTE TILLFRÅGAT.
  O.T. Hans Helighet Påven Franciskus har nu endast himmelriket att se fram emot, han har ju precist upplevt helvetet i Malmö. Vad skall vi se fram emot?

  Gilla

  • Håkan Karlberg skriver:

   Svar till Samuel af Ugglas: anledningen att jag dammade av Jan Josefssons uppfattning från 2008 var att den framfördes just i den tidningen jag kritiserade.

   Gilla

 21. Rex skriver:

  Malmö larmar i dag. Man saknar resurser att utreda fler mord. Det vill säga, det är numer riskfritt att mörda i Malmöregionen. Snart hinner dom väl inte ens samla in liken. Nåväl, antar situationen är liknande i Göteborg och Stockholm, då antalet mord där går mot skyarna. ”Polisen kan inget göra”.
  Läste för övrigt, igen, att plundringen av våra välfärdssystem är fortsatt omfattande, så omfattande att utredaren ”var förvånad”. Den pågår inom alla system som sköter någon form av utbetalningar, den är organiserad och har ofta internationella förgreningar. Den omfattar tiotals MILJARDER årligen. Dock läggs utredningar av denna plundring ner då ingen personal finns som kan sköta dem. Det vill säga, det är numer fritt fram och helt riskfritt att plundra Sverige. ”Polisen kan inget göra” Ja, och i dag varnar Expressen äldre för omfattande rån och stölder, ofattbara 30 olika ligor drar runt och skändar våra äldre. ”Polisen kan inget göra”. Ja, och så var det där med förskolan i Malmö, som måste täcka för fönstren för att barnen ska slippa se all droghandel som utspelar sig utanför på gatan. ”Polisen kan inget göra”. Ja, och så var det där med larmen om körkortslösa migranter, dom behöver, i egenskap av icke svenskar, inte ha körkort. ”Polisen kan inget göra”. Och dom har inte heller skattat, försäkrat eller besiktigat sina fordon. ”Polisen kan inget göra”.

  Gillad av 2 personer

  • Erik skriver:

   Vore lämpligt om man kunde styra upp anmälningsbenägenheten så att belastningen minskar.

   Polisen kan exempelvis införa särskilda udda tider för anmälan av mord. Simsalabim.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.