Varför sätter ingen stopp?

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Klockan är nu fyra på eftermiddagen och jag har just fått samma eftertänksamma fråga för tredje gången idag från av varandra oberoende personer. Frågan är varför ingen satt stopp för alla dumheter.

Vilka dumheter, frågar du. Tja, de vanliga, till exempel en skolpolitik som gör att barnen gradvis blir allt mindre kapabla att möta vuxenlivets utmaningar, till exempel att en ”hen-toalett” installeras på Uppsala universitet, till exempel att svenska muséer inte ska bli vid sin läst och koncentrera sig på de nationella kulturskatter de har, utan i stället bli multikulturella och därför specialisera sig även på kulturer de inte vet något om, till exempel att man i vissa kommunala omsorgssammanhang ska ”köna” sig genom att själv ange vilket kön man anser sig tillhöra, manligt, kvinnligt eller ”annat”.

Jag har svarat att jag inte har något bra svar men att det antagligen handlat om att sådana som jag själv och frågeställaren inte gjort något utan bara låtit dumheterna rulla på. Frågeställaren har då grunnat lite och sedan uppgivet frågat vad i helsike han skulle ha gjort. Inte vet jag, har jag sagt. I din egenskap av universitetsprofessor kunde du ha vägrat att dela ut glädjebetyg. I din egenskap av gångtrafikant kunde du ha skällt ut varenda cyklist som svischat förbi dig på trottoaren. I egenskap av skolbarnsförälder kunde du ha insisterat hos rektor på att ditt barns lärare skulle gå en kurs i rättstavning.

Det kunde jag förstås, har frågeställaren uppgivet suckat. Då har jag empatiskt erkänt att jag själv inte har varit ett dugg bättre.

Jag vet precis hur frågeställaren känt och känner sig, för det är samma sak med mig. När jag håller på att bli nedmejad av en cyklist som tycker det känns tryggare att hoja på trottoaren än i cykelfilen så har två väsen kämpat om herraväldet över min själ, nämligen dels insändarsignaturen ”Uppriktigt arg medborgare” som velat hötta med näven och ryta åt den lycrabyxade att ”det här är ingen cykelbana, slyngel”, dels den ängslige anpasslingen som våndas inför utsikten att få ett utsträckt långfinger till svar.

En av de grundläggande förändringar som skett under min livstid, vid sidan av att det svenska samhället lämnat fattigdomens värderingar – mormors lilla låda med etiketten ”snören som är för korta för att användas” – och intagit rikedomens värderingar – slit och släng, såväl klädesplagg som äkta hälfter – är att vi svenskar slutat uppfostra varandra. Fram till sextiotalets slut var det svenska civila samhället ett slags uppfostringsanstalt. Präster kunde ge församlingsmedlemmar namneliga utskällningar under söndagens predikan, längre tillbaka sattes missdådare i stocken utanför kyrkan till allmänhetens begabbelse, talesättet att ”det behövs en hel by för att uppfostra ett barn” ägde tillämplighet ty vuxenvärlden ansåg sin skyldighet vara att lära andras ungar veta hut. ”Res dig upp och lämna din bussplats till den gamla damen!”

Den där mentaliteten fick två konsekvenser. Den första konsekvensen var att allting kunde ske effektivt och resurssnålt. När alla medborgare var amatörpoliser behövdes inte så många proffspoliser, ej heller advokater, domare och fängelser. Föräldrar vågade släppa sina ungar lösa vind för våg i staden, för det fanns alltid någon annan okänd förälder som grep in om det behövdes. Blottare och våldtäktsmän hade det inte så lätt när varenda människa såg ut som vilken Mr Walker som helst men i själva verket var Fantomen.

Den andra konsekvensen var att samhället ibland kändes som ett skruvstäd för att alla skulle lägga sig i. Det var nog därför vi blev så konsensusorienterade. Bäst att göra som alla andra för att inte få kritik. Var man bortbjuden till klockan sju och kom lite för tidigt så väntade man utanför ytterdörren fram till sjuslaget innan man ringde på.

Det traditionella svenska civilsamhället lade visserligen grunden för effektivitet och ordning, men till priset av ständig social ängslan och känslighet. Systemet fungerade som en bra överlevnadsstrategi i ett samhälle som ständigt var hotat av knapphet och nöd.

Så när Sverige blev rikt och hotet om knapphet och nöd inte längre kändes överväldigande så slutade vi uppfostra varandra. Den uppfostran som till nöds behövdes antogs den offentliga sektorn ombesörja.

Vi gav därmed fritt spelrum för vilka dumheter som helst, särskilt dumheter som den offentliga sektorn gillar, till exempel att Historiska muséet ska handla om Somalia.

Till saken hör naturligtvis också att dumheternas förespråkare har hela statsapparaten – läs det välfärdsindustriella komplexet – i ryggen. Dumheternas förespråkare är välorganiserade och välfinansierade medan den i bästa fall skötsamma medelklass som borde ha stoppat denna ruljangs i själva verket måste ägna sin tid åt att tjäna pengar och betala skatt så att ruljangsen kan fortgå och dumheternas förespråkare få lön.

68 reaktioner på ”Varför sätter ingen stopp?

  • Tobbe skriver:

   Tyvärr är Sverige nog ett mycket sårbart samhälle eftersom det saknar ett ”kitt” som håller samman folket. Vi består idag av individualister och saknar något att samlas runt och är därför ett lätt byte för onda avsikter

   Gillad av 4 personer

  • Sture skriver:

   @ Stig Palm
   Jo, jag är också ganska pessimistisk. Men Sverige är endast en liten del i ett större mönster. Missförstå mig rätt: Patriks dagliga reflektioner är träffande intelligenta – och obetalbara. Och detta är också det första jag läser varje dag – plus senare på dagen alla intelligenta kommentarer.
   Men skall man förstå det större mönstret i alla tokigheter så skall man komplettera sin dagliga läsning av DGS med Lars Berns [https://anthropocene.live] och Peter Krabbes [https://peterkrabbe.wordpress.com] sajter. Här får man en klar historisk överblick över vad som händer i världen – glasklart.

   Gilla

 1. Göran Fredriksson skriver:

  Civilsamhällets som uppfostringsanstalt lär fungera utmärkt i främst s.k. ”utsatta” förorter. Med den skillnaden mot det gamla svenska civilsamhället att det i dessa förorter är de äldre männen som uppfostrar de yngre männen som sedan tillsammans uppfostrar kvinnorna oavsett de senares ålder.

  De äldre männens förmåga att uppfostra de yngre attackeras dock ständigt av VIK med följd att de yngre ges ”fritt spelrum för vilka dumheter som helst”. Hur detta spelrum används rapporteras det om dagligen.

  Gillad av 2 personer

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Det som vi idag uppfattar som ett problem beror på att Sverige( och kanske något enstaka land till) inte har varit tillräckligt radikalt. Det naturliga är att helt enkelt att med ett Alexanderhugg eliminera hela den omoderna könsseparationen genom att ta bort skillnaden mellan män och kvinnor. Vi kommer plötsligt att förvandlas till likaberättigade individer. Maskulinum och femininum försvinner och vill blir alla till ett ”it”. Huruvida den och det skall få finnas i svenskan är en fråga som kan diskuteras separat men innebär en potentiell diskriminering inte minst för alla som tvingas lära sig detta när de kommer till Sverige.

  Med detta svepande slag gör vi oss av med det traditionella äktenskapet, universitetens genuseri, alla former av kvoteringar liksom separata sportevenemang för de artificiella grupperna män och kvinnor. Vi slippar alla problem med individer som ena dagen känner sig som en kvinna och sedan som en man med komplicerade, dyrbara och kanske medicinskt farliga operationer till följd. De får helt enkelt känna sig som de vill.

  Så kallade äktenskap kan effektivt lösas upp då människor kan göra som de behagar. Antingen föredrar de att leva separat eller i olika grupper. De flesta vill ju ändå ha en viss omväxling och alla behöver ju inte leva som vissa fågelarter. Fördrar de tvåsamhet är det deras ensak. Lagstiftningen kan radikalt förenklas och hela den gamla otidsenliga giftermålsbalken strykas.
  Frågan om släktets fortplantning är numera en teknisk fråga och kan snart säkert bäst lösas i lämplig laboratoriemiljö. Redan nu finns det även här lämpliga appar där man bara klickar fram lämpliga spermiegivare eller äggdonatorer.

  Nästa steg är att sluta med åldersdiskriminering såväl av yngre som av äldre. Man är så gammal som man känner sig och med dagens avancerade teknik och alla hjälpsamma apps kan snart alla klara sig själv utan större problem. När sista dagen närmar sig rådgör man med sin mobil och ser till att att på lämplig sätt brytas ned i sina grundämnen för att cirkuleras vidare.

  Se detta är väl ett utmärkt förslag som till och med bör sätta kaffet i halsen även för dagens allra mest radikala. Som sagt för radikalism finns det ingen övre gräns. Vi såg detta med 68-orna som efter kfml(r) inte lyckades komma längre.

  Gillad av 2 personer

 3. Höga kusten skriver:

  Tiden då den allmänna sociala omgivningen strängt deltog i en uppfostrande roll ligger minst 50 år bort. Lika länge har devisen ”fri från fostran” gällt. Uppnosiga egotrippade yngre generationer som lärt sig betrakta alla vuxna som tämligen ofarliga mähän, styr nu själva, som vuxna, samhället och dess utveckling. De ger fingret åt en äldre generation och dess erfarenheter. Kaxigt för de en feministisk utrikespolitik och omvandlar bibliotekens en gång så lugna miljö till stojande lekplatser. Och nu skall hela Sverige gå före och bli multikulturellt – har det bestämts. De nya curlade generationerna vet inte ens om att lek med tändstickor kan vara farligt, inkrökta i sina världsförbättrande utmaningar som de är. Men visst, det skall villigt erkännas, det var faktiskt köttberget själva som satte bollen i rullning genom sin egen kaxiga vuxenrevolt, och som därmed plogade upp för nya generationers växande självcentrerande tokigheter. Tills nyligen trodde jag kränkthet var en ny sorts importerad maträtt, bland alla andra, ungefär som kebab och pizza – och som jag själv ännu inte hunnit pröva.

  Gillad av 6 personer

  • Anna skriver:

   Alla i det uppväxande släktet är inte drabbade av denna samhällsröta, men tyvärr är dessa i tydlig minoritet. Som exempel kan jag berätta vad min tolvårige son talade om igår när vi gick hem från skolan ( nej, jag må vara en överbeskyddnade mamma, men med horder av sk ensamkommande barn drällande runt i vår lilla stad så låter jag inte en mellanstadiegrabb gå hem själv, redan har skolan fått utfärda två varningar om främlingar som försöker locka med sig barn), nå- han berättar vad några av hans älskvärda snorungar till klasskamrater gjort. De har cyklat på trottoaren, förbi en ”äldre” man ( i deras ålder är ju allt från trettio urgammalt), mannen hade sagt åt dem att inte cykla på trottoaren- då hade den lille solstrålen till”kompis” skrikit”Skit i det gubbj—l!. Min son , som väl faktiskt är en unge som ogillar svordomar hade då han hörde kompisen berätta om detta sagt att man inte får svära och att man inte får vara så repektlös mot ”gamla” personer. Gissa vad han fick för hån av de små snorungarna! Själv blir jag mer och mer en riktig ilsken medelålders tant, vad som brukar kallas surkärring, nu säger jag till, nu måste det vara slut på svenskens mesighet mot ouppfostrade snorungar!

   Gillad av 4 personer

  • Johan skriver:

   Det blir intressant att se om denna egotrippade generation lydigt kommer att kliva åt sidan och kröka rygg för nästa generation

   Gilla

 4. tomas skriver:

  Det har i alla fall hänt en del sedan det infantila talet (6/9 2015) av vår feministiske statsminister ”mitt Europa bygger inte murar” påhejad av tokvänster och tokfeminister. ”Overton Window” har utvidgats. Tidigare kunde man inte ”nysa” förrän någon skrek ”rasist”. Vi kommer nu att få jobba oss upp i uppförsbacke i decennier. Det kommer att ta lång tid att reparera den skada som skett, om det över huvud taget går….
  http://bigthink.com/daylight-atheism/moving-the-overton-window

  Gillad av 3 personer

  • Janne skriver:

   Men kom ihåg att Fredrik Reinfeldt förde samma om inte ännu värre politik. Minns hans tal om ”öppna hjärtat”? Och även lång efteråt sitter han och raljerar om att ingen systemkollaps har inträffat och att varken julgrannen eller huset inte brann upp.
   Det finns ju plats, det har han sett från ett flygplan.
   Centern tror fortfarande på öppna gränser. Och vem bevilar retroaktiv föräldrapenning till alla invandrare? Vem köper bostadsrätter?

   Gillad av 6 personer

 5. Lasse W skriver:

  När vänstern tappade klassperspektivet och blev postmarxistiskt började knäppigheterna. Vänstern lämnade så att säga det materiella fältet och övergick till att jobba med värderingsgrunder, åsikter och inställning i stället. Rätt och fel blev gott och ont. Skolboken är hämtad från den amerikanska Frankfurtskolan. USA har sedan länge arbetat fram en artighetskodex för att kunna hantera sina svarta och indianer. Alla väluppfostrade amerikaner vet att säga att det beror på diskriminering när skjutningar och plundringar härjar i svarta stadsdelar. När Sverige skulle bli mångkulturellt importerades det här tankegodset. Fel ideer på fel plats, absolut.

  Så enkelt är det. Politiken blir en lekplats i stället för att hålla på med något verkligt. Välståndet gör det möjligt för oss att hålla på på det här sättet. Ingen behöver gå ut på potatisåkern i snöglopp på morgonen för sin överlevnad.

  Men bakom lurar de materiella förutsättningarna. Får vi det sämre kommer det här tänkandet att smälta bort som snö i vårsol och ”game over”. För det materiella sparkar hårt, stenhårt. Vi kommer snart att se det.

  Gillad av 7 personer

 6. Sten Lindgren den äldre skriver:

  En iakttagelse är att den typ av argument som framförs i enlighet med PEs resonemang har väldigt svårt att hävda sig i den allmänna debatten i våra vanligaste media. Alla sådana ytor domineras, förefaller det som, av en viss typ av personer som är experter på mobbing och skuldbeläggande av meningsmotståndare.
  Sådana exempel ser man dagligen. Ta t ex ”Opinion Live” i TV häromdagen. Där blev en stackars kvinna (Amineh Kakabaveh) ordentligt nedgjord eftersom hon dristat sig till att göra en undersökning om kvinnoförtryck i Sverige. TV hade släpat dit en kvasiforskare som hävdade att undersökningen var falsk eftersom den inte etik-prövats och en kvinna med huckle i publiken fick stort utrymme med sitt budskap att hon inte tycker det finns något förtryck. Intrycket blir att matchen var uppgjord i förväg.

  Gillad av 4 personer

 7. Sten lindgren dy skriver:

  haha, ja ibland går man på stadens gator som en vanlig man. All moralisk uppfostran man behöver fanns i Fantomen och han var hård mot de hårda. Jag undrar ibland hur alla godhetsivrare kan se film eller läser från USA med sin ofta svartvita serietidningsmoral. Det finns goda och onda och de onda förtjänar vad de får, och det innebär inte jobbprogram och körkort. Men de finner väl sitt i svenska vänsterförfattare som Mankell och filmer som jag inte kan namnet på.

  En grupp människor som jag inte förstår är de hantverkare och andra vanliga arbetare som köper aftonbladet och expressen. Reflekterar de inte över att de stöder vansinnet på värsta vis med varje krona? Det är verkligen ett slugt koncept att blanda sport, skräpnyheter och propaganda, i synnerhet som man då selektivt kan underrpresentera invandrare bland artiklar om brott, ch underblåsa en felaktig bild eftersom man matas med det varje dag. Såg ni debatten med Janne J och Åsa L och två andra vänsterfigurer, Åsa L konstaterade nästan förvånat att Sverige inte har en enda tidning som är höger och för Fantomens moral.

  Gillad av 3 personer

 8. Stefan Eriksson skriver:

  Frågan är välkänd och hittills obesvarad i verklig handling. Ett förenklad analys av dumheternas karaktär kan lyda ungefär som så här;
  En över allt annat förhärskande ”filosofi” har fått fotfäste i samhället. Jag väljer att kalla den ”nånannanismen”, där vi numera från barnsben får lära oss att aktivt söka efter ”någon annan” som skall uppbära ansvar för dumheterna vi åstadkommer.
  Jag tror t.ex. att många fall av förbisedd uppfostran snabbt och effektivt lyfts över till profissionen, där en namn på företeelsen levereras den enskilde vårdnadshavaren, och
  därmed befästes förhållandet att det är någon annans ansvar att ”uppfostra” barnet.

  Listan på liknande bedrägliga förhållanden kan säkert göras jättelång, men det får bli någon annan gång.
  Frågan är vad som kan göras för att stävja dessa dumheter.

  Min uppfattning är att så som ”trappan helst skall städas uppifrån” måste tjänstemannaansvaret
  i någon form återinföras.
  Våra politiska företrädare lär då med automatik ”tvingas” ta hänsyn huruvida det är ansvarsfullt att driva dumma frågor att implementera i samhället.
  Där skulle ett effektivt ”filter” kunna sortera de värsta dumheterna åt sidan, så att vi slipper att uppleva dessa.
  Risken är ju då att många byråkrater känner sin existens hotad ( i brist på uppdrag), men det är en väg vi måste vandra för att kunna få någon som helst förståelse för värdet av eget ansvar.
  Politikens uppgift är att bereda marken för oss att ta eget ansvar, inte att ta över.
  Ganska likt förälderns ansvar att ge sina barn möjligheten att ta eget ansvar.

  Med den stora skillnaden förstås att föräldrar kan vi inte välja hur gärna vi än skulle vilja.

  Gillad av 2 personer

 9. Kim skriver:

  Jag kan leva med att det finns människor som anser sig tillhöra ett ”annat” kön. Det stör mig inte. Jag har betydligt svårare att acceptera en skola i förfall, en politikerkår som rapar upp floskler och vansinne som bekostas av skattepengar. Jag vill ha tillbaka det gamla hederliga förnuftet, oförvanskat av postmoderna ordvridningar och verklighetsförvanskningar.

  Gillad av 3 personer

 10. MartinA skriver:

  En stor förklaring är socialdemokratins hegemoni. Hela svenska civilsamhället har tagits över av staten. Ingenting har lämnats oberört, det mesta har tagits över helt och hållet. Sen kommer socialliberalismen och tar över där socialismen slutade och kräver att inte ens de socialistiska kollektiven får finnas kvar utan att medborgaren skall reduceras ytterligare till en ensam atomär individ som ägs helt av staten.

  Den medborgare som försöker protestera idag måste gå emot varje organisation som den någonsin har varit med i.

  Det enda civilsamhälle som är intakt är den gamla extremhögern(eller höger och höger). Troligtvis för att deras ideal är så snarlika den gamla sossestaten att de sågs som en oacceptabel konkurrent och en användbar hackkyckling, ingen är ju så hatad som kättaren. Annars hade de nog också fått stålar av staten och fått någon liten terapeutisk uppgift av staten och fått sin riksstyrelse tillsatt av statliga råd de också.

  En intressant utveckling på sistone är en återkomst av en konservativ höger. Motpol, Arktos, Right-on, identitär ide. Som ju inte alls delar sossestatens ideer. Vissa delar av libertarianismen kan räknas dit också även om den verkar ha blivit hopplöst infiltrerad av de vanliga socialisterna eller progressiva eller vad man ska kalla dem.

  Gillad av 5 personer

  • MartinA skriver:

   Den medborgare som försöker protestera måste också gå emot hela den vidunderliga medieapparaten.

   Sen, en anledning till att inte sätta stopp för stolligheterna som PE tar upp är att dessa gör nytta. Syftet med att låta RFSL komma och lära ut sex och 37 alternativa könstillhörigheter i mellanstadiet är säkert illvilligt. Men samtidigt så förödmjukar staten därmed sig själv. Staten undergräver sin legitimitet inför normaliser och minskar vad de är villiga att göra för att upprätthålla systemet.

   För övrigt, att medelklassen är de som håller det här eländet under armarna ger dem inga pluspoäng i min bok.

   Gillad av 3 personer

 11. leena44 skriver:

  Man kan också idag säga till ungdomar, men man måste göra det snällt ich vänligt. T.ex har jag sagt till ungdomar som väsnas i t-banan: ”Ni förstår att jag är så gammal att det gör jätteont i mina öron när ni är så högljudda.” ”Oj då! Men då ska vi skärpa oss,” har de svarat. De flesta ungdomar är snälla också idag, men de tänker inte på hur de uppför sig. Det gjorde nog inte vi heller förrän någon sa till. Däremot ska man passa sig att säga till ett barn vars förälder befinner sig i närheten. En bekant sa till en pojke som pucklade på en betydligt yngre och svagare pojke. Med resultat att mamman till pojken kom rusande och gav min bekant en rejäl utskällning för att han lagt sig i.

  Gilla

 12. Bjarne Däcker skriver:

  Man skulle kunna ”köna” in sig på en löpande skala. Skriv 0 om du anser dig helt säkert vara en ”han”, skriv 100 om du anser dig helt säkert vara en ”hon”, skriv någon siffra mellan 0 och 100 om du anser dig vara en ”hen”. Decimaler får anges. Det finns ju inga gränser på knäppskalleriet.

  Gillad av 2 personer

 13. VX skriver:

  Det är oroande att svenskarnas nivå av tillit sjunker. Tillit måste vinnas, upprätthållas och bekräftas- när tilliten börjar tryta kan det gå mycket fort.
  Polisens uppgift är inte att bjuda ligister och mordbrännare på kaffe. Den ska inte ägna sig åt charmoffensiver. Den ska inte heller, som vår rikspolischef tycks tro, ömka brottslingar – den ska inte ha någon uppfattning om misstänkta våldsverkares mentala status överhuvudtaget. Den ska inte ägna sig åt att påverka normer, varken med hjälp av armband eller något annat. Den ska, med våld om så krävs, upprätthålla lag och ordning i samhället. Det är polisens främsta och absolut viktigaste uppgift. Om den inte lyckas med det, så misslyckas den med sitt uppdrag och den viktigaste förutsättningen för kontraktet mellan medborgare och samhälle faller.
  http://ledarsidorna.se/2016/10/ann-heberlein-tillit-maste-vinnas-uppratthallas-och-bekraftas/

  Gillad av 5 personer

 14. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik, för att ditt klara intellekt lyser upp och sprider värme i det tilltagande mörkret!

  När tillräckligt många svenskar har återfått synförmåga nog, att kunna urskilja det urspårande, svenska snälltåget i helvetestunneln, borde man med gemensamma krafter kunna stoppa den enkelspårige lokförare från att slutföra sitt kamikazeupprag.

  Dags att dra i nödbromsen, ta ner Sjuklöverskyltarna och lägga i backen tills passagerarna är i säkerhet!

  Gillad av 3 personer

 15. oppti skriver:

  Ett av de vansinnigaste som ingen vill sätta stopp för är ensamkommande barn. Hörde nyss på radion att engagerade för de ensamkommande oroar sig för att somliga av dem skall utvisas eftersom de inte får asyl.
  Är det inhumant att sända tillbaka ett antal unga till Afghanistan?
  Ja-Troligen har de det bättre här.
  Men alternativet att inte sända tillbaka dem är än mer samhällshotande. Då sänder vi signalen att de som vill och kan kan komma hit och tas omhand på ett väldigt generöst sätt. Ju yngre desto bättre. Den signalen fick denna grupp att öka exponentiellt på några år. Det finns en gräns!
  För de summor vi kan hjälpa en kan vi i Afghanistan hjälpa 100.

  Gillad av 4 personer

 16. Samuel af Ugglas skriver:

  Undrar vilken gång i ordningen, svenska folket har givit politikerna ”rätt”, att utan begränsningar tillåta stöld av andra medborgares ”liv och egendom”.
  Inser inte svenska folket detta finns det ingen lösning. Det kommer att sluta i fullständigt nationellt sönderfall och förmodligen kannibalism.
  ”Människan vet att det är fel att stjäla andras pengar. Men om man ber politiker (staten) att göra det, och kallar det för skatt, så tycker många helt plötsligt att det är OK att stjäla andras pengar.” (förf. okänd)
  Lär svenska folket att skilja på din, min och andras egendom!!!!

  Gillad av 2 personer

 17. Samhällsvetare skriver:

  ALLT VAR INTE BÄTTRE FÖRR!

  Hur är det idag ? I oktober 2016 ?

  – Sveriges ekonomi går bra.
  – Arbetslösheten går ner, snart under 6 procent.
  – Ungdomsarbetslösheten minskar.
  – Sysselsättningsgraden är god.
  – Inflationen är låg.
  – Svenska hushåll har under senaste åren bara blivit rikare.

  Detta tänker jag på när jag tar del av olika hemsidor på nätet där kritik ventileras.

  Politiskt parti

  Om det nu är särskilda frågor som ska lyftas fram- krävs det att människor organiserar sig mer än förr. Engagerar sig i ett politiskt parti förslagsvis.

  Ett viktigt ämne är hur vår skola och utbildning ska utformas.

  De, dem, dom

  Idag i en av våra dagstidningar föreslår en debattör att svenska språket ska strunta i regeln att skriva d e m efter preposition.

  Debattören föreslår att d e mer ska gälla.

  En källa till diskussion, själv gillar jag skrivningen d e m efter preposition.

  Men i talspråk uttalar vi det d o m .

  Gilla

  • Hovs_Hallar skriver:

   Du störs inte av att bidragsberoendet bland asylinvandrare ser ut som det gör?

   Eller att brottsbenägenheten bland manliga asylinvandrare ser ut som den gör — särskilt gällande sexbrott?

   Eller att bostadssituationen ser ut som den gör, och att makthavarnas svar på den är att skapa en speciell gräddfil för just asylinvandrare så de får gå före alla andra?

   Ekonomin?
   Tja, BNP per capita står i stort sett stilla sedan flera år. Är det bra?

   Ja — enligt Sanningsministeriet är allt bara bra i Sverige.
   Krig är fred. Okunnighet är styrka…

   Gillad av 2 personer

  • Boris skriver:

   Tänk nu efter lite grann. Om allting är så bra som du påstår
   – varför lånar Sverige stora belopp i en högkonjunktur
   – varför löser polisen allt färre brott och varför ger allt fler poliser upp och lämnar yrket
   – varför får allt fler människor som ringer polisen svaret att det inte finns någon patrull att skicka
   – varför går sjukvården på knäna
   – varför har Sverige gått från att ha en av världens bästa skolor till att nu ha en av de absolut sämsta inom OECD
   – Varför har Sverige inget militärt försvar

   Sätt dig nu ner i lugn och ro och fundera på det och se om du kan komma till någon slutsats

   Gillad av 3 personer

 18. Janne skriver:

  Patrik, nu är du gammal och har inget att frukta. När du var yngre var du rädd om din karriär och höll med. Så fungerar människan.
  Varför lät folk Hitler eller Stalin att hållas? Samma förklaring där. Bekvämt att sitta still i båten.

  Gilla

 19. Elöd Szanto skriver:

  Vad skulle jag göra utan den här sidan? Patriks inlägg fungerar för mig som en ventil som släpper ut samtidigt ett gott skratt ett surt rap. En dag till utan att explodera.
  Tackar.

  Gillad av 4 personer

 20. lioninuniverse skriver:

  Patrik… Du är en underhållande och kunnig ‘magister’ -som läromästare från den värld som svunnen är – och har försvunnit… och som alltför få i dagens Sverijen fattar… eller rättare sagt: Varför ska vi ha ”tillbaka till framtiden”

  Jag förstår att du har haft (har) en hel del med skolvärlden att göra…MEN frågan är: Tror du att dagens unga (dvs framtidens ‘kapital i homo economicus världen’) vill lyssna på dig???

  Min sambo, som jag anser vara en stor medveten kvinna vad avser öppna, kreativa och långsiktiga förmågor – menar frankt; ”Det jag har att förstå, inse och ha som rättesnöre om nuet och framtiden -> DET lär jag av min dotter på 24 år… ” I början var jag tveksam till detta förhållningssätt – och tänkte (menade) att det där tänket nog är mera kvinnligt – i det att kvinnan (och troligen) mera ser sin dotter som en del av sig själv, själsligt och tolkningsmässigt kring omvärlden och hur att förhålla sig till denna/detta.

  En VD jag var ‘höger hand till på 90-talet’ – tjatade ständigt om devisen; Det enda som är bestående – är förändring…. OCH förändring blev det för mig, då jag blev utkastad, smutskastad och förnedrad , när VD:n tog nya steg till förändring – och systemivrarna (bakåtsträvarna och girighetens murvlar i mina ögon) såg sin chans att återta tronen… Jag, blev liksom en Quissling i deras värld… och blev också uthängd!

  DÄRFÖR är jag än mer splittrad idag – likt en folkpartistisk åsna mellan hötapparna… Jag läser noga och mycket från Det Goda Samhället – men påverkas lika mycket av de nya tiden – via min sambo och hennes roll som medelålders ung (siames i sin dotter) i kontakt med framtidens folk, dvs inkl de nya svennisarna, då min sambo ett tag jobbade inom SFI – med ungdomar från ‘sandskogens’ vidder…..

  HUR ser du ‘magistern’ (ja, hästlängder bättre än en annan magister -> C Bildt med sin Caligulakäpp i näven) på mitt resonemang – kring ‘Framtidens Kapital’???
  VAD och HUR ska vi äldre på bästa sätt förstå de unga – som INTE vill bli vuxna… DÅ DE inte ser någon glädje och hopp i den värld, som du och jag varit med att skapa…

  PS1 Det var Spb Sverige som jag jobbade i… dvs innan Sparbanken blev det stora undret till Swedbank AB in Wollf-land!
  PS 2. Om du ha stöd från verkligheten om det där med unga som inte vill bli vuxna – sök Christina Åkerberg via http://www.relationsutveckling.com Hon ser det som många av oss äldre inte ser och möter i vår vardag.

  Gilla

 21. Hasse skriver:

  Så här skriver Ilan Sadé, nyvald partiordförande för Medborgerlig Samling (MED), på sin hemsida:

  ”Det går helt enkelt inte att sätta sin tillit till att Alliansen kommer att sköta landet väl utan en ny kraft som kan hålla den i schack och inte kommer att jamsa med. Det går heller inte att lita på SD fullt ut när det gäller höga partiföreträdares värderingar och kompetens. Dessutom tycks isolering av SD vara prioritering nummer ett inom valda delar av Alliansen, vilket riskerar att föra dessa delar mot mer vänsterpolitik och söndringsideologi. Till detta kommer att den svenska demokratin behöver förnyas genom att gamla, inavlade etablissemangspartier som har vanskött landet i så många år får verklig konkurrens och – i somliga fall – ersätts.”

  Är det det här vi ska hoppas på? Ja, vad är alternativen?

  Gillad av 2 personer

  • Johan skriver:

   Jag är så konspiratoriskt lagd att jag är tveksam till om vi egentligen har någon opposition. Att 7-klövern har en gemensam agenda (2030) är ganska uppenbart och även att de har en mycket begränsad makt att påverka politiken. Jag tror de är marionetter för en mer global regim.
   När det gäller SD är jag splittrad. Å ena sidan tyder 7-klöverns hätska avståndstagande på att man räds nationella krafter som kan hota globaiseringsagendan. Men jag är å andra sidan inte säker på om SD verkligen är oberoende eller del av skådespelet som spelas upp för oss.

   Gillad av 3 personer

   • Hovs_Hallar skriver:

    Du ska se att allt är bara är en flyktig illusion, som i Platons liknelse om skuggorna som projiceras på grottväggen. ..

    Gilla

  • Börje Sandquist skriver:

   Världshstoriens största vetenskapliga bluff är den om det stora stora klimathotet. Efter en titt på Medborgerlig Samlings åsikter om detta under rubbriken ”miljö” konstaterar jag att företrädarna svalt det gigantiska klimatbedrägeriet med hull och hår.

   Klimathoteriet är ett av de redskap som FN i mycket nära samarbete med bankoligarkerna, Club of Rome, Bilderberggruppen m fl använder för att förmå västerländerna att överge sina demokratiska styrelseformer och acceptera s k global governance.

   För mig (och alla andra som synat klimatbluffen) blir därför Medborgerlig Samling ett alternativ som jag omöjligen kan stödja.

   Gillad av 2 personer

   • Stefan Eriksson skriver:

    Jo, historiskt har ”domedagprofetior” ofta varit en ”genväg” till att få vanligt folk att foga sig i suspekta makthavares ledband.
    ”Slutet är nära” , är ett påstående som fått människor i alla möjliga miljöer att låta sig luras till nästan vad som helst.
    Som sagt på många andra håll; vetenskapliga argument biter inte längre, den möjligheten är troligen uttömd.

    Gilla

   • Borjön skriver:

    Nu har ju MED även sagt ja till NATO. Varför var detta nödvändigt? Hade man inte kunnat överlåta denna fråga åt folket genom en folkomröstning? Varför ska ett parti bestämma i en så viktig och avgörande fråga när det gäller svenska folkets framtid?
    Detta tillsammans med ”klimathotet” gör att man tyvärr måste konstatera att MED i dessa frågor sällar sig till de partier som nu tycks ha nått vägs ände.

    Gilla

  • BjörnS skriver:

   Nej, det är nog inte svaret. Det är mycket svårt att bygga något helt från scratch. Titta på UK. Corbin har vunnit, två gånget, striden om ordförandeskapet i Labour. En viktig orsak är nyrekrytering av vänsteraktivister och antalet medlemmar i Labours har svällt med ca 150 000, tror jag. Dessa röstar Corbyn och utmanare har ingen chans mot denna massiva mobilisering. De mer centralistiska labourmedlemmarna har fått ge vika. Tänk nu, om vi mobiliserar så många vi kan och alla söker medlemskap i samma parti. Väljer vi C kan den extremliberala ledningen som hittills varit för nästan fri invandring bytas ut mot något vi tycker är bättre. Ett annat alternativ är KD. Trixet är nog att välja något lagom litet så att man realistiskt kan trumma ihop en tillräckligt stor andel av medlemskapet i ”nya medlemmar”. Tänk att underminera MP!
   Visst, det är lite av önsketänkande men roligt vore det.

   Gillad av 2 personer

   • Hasse skriver:

    -Björns
    Titta på Tyskland och AfD. Nära 20% av rösterna var det väl i senaste delstatsvalet. (Inga jämförelser i övrigt, AfD är inget liberalkonservativ parti som MED). KD, L, C, och M har fått chansen många gånger, men inte tagit den. Varför ska vi fortsätta slänga bort (just det: slänga bort) våra röster på partier som inte vill/kan/vågar någonting?

    Nej, nu är det dags för nytt i den svenska politiken, med ett parti som har landets bästa för ögonen och ”verklighetens folk” bakom sig. Ett parti som jag tror kan tilltala många svenskar från vänster till höger.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Hasse, dina mittpartier är ju sossepartier och har alltid varit det. Den enda oppositionen när alla dessa dumheter infördes från och med 1932 har varit Högerpartiet/Moderata samlingspartiet, som upphörde att finnas 2003.

    Gilla

  • Hovs_Hallar skriver:

   Ja, varför kasta bort sin röst på ett parti som fn. har 20 – 25 % av väljarna bakom sig, när man kan rösta på ett som knappast ens får 4 %?

   Dessutom kommer detta parti omedelbums att utnämnas till hatobjekt som ”främlingsfientligt” av den härskande PK-vänstern, så snart det dyker upp på dess radar.

   Gillad av 1 person

   • Hans L skriver:

    -HOVS_HALLAR
    Pessimistens resonemang. Alla (?) är vi överens om att något måste göras för att få Sverige på rätt kurs igen. Då duger det inte med att bara gnälla och hitta fel. Kom med konkreta förslag istället! Är förslagen bra, kommer det säkert att snappas upp av någon driftig själ.
    Det jag framfört är att det nya partiet, Medborgerlig Samling (MED), är det ENDA parti som sagt att man kan samarbeta med alla (inkl SD) för att bryta handlingsförlamningen i Riksdagen och få Sverige på fötter igen! (så tolkar jag iaf MEDs intentioner)
    (Du, skåning?)

    Gilla

   • Stig Palm skriver:

    Varför fler Partier?
    Finns ett nytt parti och heter Sverige Demokraterna, SD.
    Precis som Socialdemokraterna då demokratiskt. Alltså inget -ism på slutet av namnet.
    VPK lika med Vänsterpartiet Kommunisterna ‘tvingades’ ta bort K men är fortfarande kommunister.

    Gilla

  • Boris skriver:

   Reklamdags igen för medborgerlig samling alltså😀
   Så det så kallade medborgerlig samling kunde inte heller avhålla sig från att angripa SD. Därmed torde de väl kunna räknas in i 8-klövern. Min uppfattning om medborgerlig samling är att det är en trojansk höst eftersom de flesta i ledarskiktet är politiker som varit med och röstat igenom förslag som bidragit till skitläget som Sverige befinner sig i. Kanske läge för medborgerlig samling att be Svenska folket om ursäkt för sina handlingar och därefter sätta sig själva i karantän i 10 år innan ni ber om folks förtroende igen.

   Gillad av 1 person

   • L skriver:

    -Boris
    Ja, det parti du vurmar så varmt för behöver nog mer än 10 år i karantän för att göra upp med sitt förflutna…………………

    Gilla

  • Boris skriver:

   @L
   Som sagt var. Det vore klädsamt att börja med att be Svenska folket om ursäkt för det ni ställt till med.
   SD har såvitt jag vet aldrig suttit i någon regering och kan knappast anklagas för att ha ställt till med något. Fast allting är väl SDs fel ändå antar jag.
   När man gör reklam för sitt eget parti genom att angripa SD då har man sannerligen inte mycket att komma med. Var det allt från er?

   Gillad av 1 person

   • L skriver:

    -Boris
    PEs rubrik på krönikan är ”Varför sätter ingen stopp?” Han önskar således förslag på handling och inte något ältande om tider som varit! Se framåt!
    F ö är L ingen politiker, utan en vanlig samhällsmedborgare som försöker delta i debatten på ett konstruktivt sätt (på tal om klädsamhet).

    Gilla

 22. Anna skriver:

  Lyssnar i förmiddags på P1 och hör hur vår landsbygd utarmas allt mer, som exempel är Östgötatrafiken som dragit in över tjugo sk olönsamma busslinjer. Detta medför att för ett enkelt besök på närmaste vårdcentral behövs en tretimmars enkel resa med, taxi, länsbuss och två tåg och buss!!! Man kan resonera i om ett affärsdrivande företag ( om nu kollektivtrafik sombekostas av skattemedel ska vara affärsdrivande) ska hålla i olänsamma linjer. Men en kommun eller ett län ska väl ge alla sina medborgare samma möjligheter till kommunikation? Istället anser kommuner att det är helt ok att köpa bostadsrätter till sk flyktingar( som inte bidragit med en enda skattekrona) för miljontals kronor, men kommunikation på landsbygden- det får de idioter som bosatt sig eller vuxit upp där ordna själva! Varför ska vi sunventionera dessa ekonomiska felaktiga prioriteringar? Skiter man i landsbygden då ska ta mig tusan alla som bor där ha en rejäl skattesänkning samt billigare bensin! Vi vill inte finansiera städernas bussar och gratis bostadsrätter till migranter! ( Usch, nu blev lördagen förstörd igen, tur att DGS finns!😉

  Gillad av 5 personer

 23. Sixten Johansson skriver:

  Vi vet inte hur djupt mentalitetsförändringarna har gått och hur utbredda och styrande de nu är i individens tänkande och handlande, i olika grupper och i befolkningen. Alltså vet vi inte hur långt den självförvållade skymningen fortskridit, hur djupt mörkret blir och hur länge det kan dröja till en gryning, som inte kommer av sig själv. Osäkerheten beror på att så mycket handlar om ett tidigare nedvärderat icke-materiellt stoff, om osynliga, mjuka faktorer, tillit, konsensus, normer och värderingar, det osynliga och smidiga samhällskittet, förutsättningen för ett välfungerande socialt liv och näringsliv.

  Den långvariga destrueringen av detta osynliga stoff har letts av personer och grupper som på olika vis själva har tjänat på förstörelsen, men de flesta aktiva är bara ”nyttiga idioter”, som i ideologiskt nit, hjärntvättade och empatidrogade, sågar av den gren samhällets framtid vilar på. De kan knappast påverkas med argument. De liknar fanatiska missionärer, som ser tvångsdop, metaforiskt gift och medial hängning som Gudi behagliga medel med vilka andra själar kan räddas till himmelriket.

  Förstörarnas farligaste artilleripjäs har varit normbrytandet, som slagit djupa bräscher på tre nivåer: (1) Sociala normer och värderingar = förväntat beteende, viktning, prioritering, social tillit, solidaritet. (2) Feminiseringen, empatimissbruket. (3) Ledarskap, auktoritet, förtroende.

  (1) och (2) tar mycket lång tid att påverka och bygga upp igen på en sundare bas. (3) Ledarskapets roll i familj, skola, arbetsliv och parlamentariskt styre har medvetet undergrävts. Förtroendet har dessutom raserats genom att dagens ledare har försummat och nu inte klarar av de stora materiella problemen. Och feminiseringen har gjort att dagens ledare inte har den polis och militär som behövs för att kunna agera med auktoritet som samhällsbevarare. Vilka ledare som än framträder – på vilken nivå som helst – kommer deras auktoritet att ifrågasättas, så länge normbrytandet förblir den yttersta normen. Normbrytarna själva kan därför heller inte fungera som ledare! Slutsatsen måste nog bli att efter en materiell kollaps förenad med psykosocial upplösning tvingas nya ledare agera högst oempatiskt och icke-ideologiskt och bara med kraft ta itu med de materiella problemen.

  Gillad av 5 personer

 24. Bjarne Däcker skriver:

  Kulturminister Bah Kuhnke går till frontalangrepp på Sverige och svenskarna när hon hävdar att ”en tidigare föreställning om en existerande homogen nation har i dag ersatts av ett samhälle som i stället strävar efter att erkänna och bejaka sin heterogenitet.” Det finns ingen alls motsättning i att säga att Sverige är en svensk nationalstat men att det också bor andra människor här. Så resonerar svenskarna själva när de bor i andra länder.

  Svenskar är rikssvenskar, finlandssvenskar och ålänningar. Det bor också många svenskar i andra länder, inte minst i London och i Spanien. Nationaliteten motsvarar ens rötter och ursprung medan medborgarskapet motsvarar var man är skriven.

  Det är inte alls ett krav för att främmande människor skall känna sig välkomna i Sverige att man måste slita svenskarna från sina rötter. Tvärtom borde Bah Kuhnke bekräfta svenskarna. Den som är trygg i sin identitet kan också vara generös medan den som känner sig hotad kommer att bli mycket avog.

  Gilla

 25. Ulf45 skriver:

  Jag tillhörde själv en gång de dumsnutar som släppte på principerna och lät mig ”vallas” med i den trend som var den mest vanliga för tiden. Allt tycktes därför bli lättare genom att ”följa med strömmen”. Det höll på något år eller så, intill den dag då jag berättade för en från ”motståndarsidan” att jag släppt siktet och lät mig ”vallas” med den stora massan. Den här personen frågade mig varför jag ändrat ”livsstil” och förkastat mina gamla fina värderingar och principer? Jag hade inget bra svar att erbjuda, men frågeställningen blev istället en väckarklocka för mig och jag återvände istället till mitt gamla jag.

  Det är jag evigt tacksam för idag. Jag återhämtade vad jag missat under min tid med irrläror och tog tillbaka min självtillit som den person jag en gång varit. Den resan blev inte heller särskilt lätt. Uppgiften att försöka övertyga människor vilken farlig väg samhället var i färd med att försättas på, stötte ständigt på ifrågasättanden och protester. Så var det och det blev tyvärr ännu värre, som PE mycket riktigt beskriver den fortsatta utvecklingen:

  ”Vi gav därmed fritt spelrum för vilka dumheter som helst, särskilt dumheter som den offentliga sektorn gillar, till exempel att Historiska muséet ska handla om Somalia”.

  Därmed inte sagt att den nuvarande skadliga utvecklingen inte går att stoppa eller förändra. Om vi är tillräckligt många som tillsammans, var och en i det lilla perspektivet, gör en insats och protesterar, om inte annat så via valsedeln, så kan vi vända utvecklingen. Det är ett ansvar som vi som vuxna förnuftiga människor är skyldiga efterkommande generationer att förskonas från den flumkultur och galenskap iscensatt av knäppgökar, som tyvärr är under kraftigt framväxande i Sverige idag.

  Gilla

 26. Fredrik Östman skriver:

  Jag instämmer helt i påståendet att var och en är personligen ansvarig för sin egen integritet och heder. Jag tar det också på fullaste allvar varje dag, tro det eller ej. Men jag ser annorlunda på de mekanismer som gjort att Sverige gjort sig av med medelklassens, borgerlighetens, traditionella värderingar.

  Det gick för fort. Vid industrialismens genombrott var urbaniseringen i Sverige katastrofalt låg. Städerna var för små och för få. Landsortsbefolkningen hade inte den stadskultur du efterfrågar. Den flyttade in i städerna och organiserades av socialister som satte deras brist på hut som ett högre ideal. Den yngre generationen befriades också från den äldre, först genom att få bättre betalda jobb, sedan genom att gå på socialistiska låtsasuniversitet eller ABF och lära sig bli ideologiskt slängda i käften. Så dog de små antydningar till borgerlighet som funnits snabbt ut. Det är vänstern som ligger bakom Sveriges speciella problem, tillsammans med klimatet. Du kan vrida dig som en mask på metkroken för att få till att det inte skulle vara så, det har vi sett, men du kommer inte att lyckas.

  Gilla

 27. Rutger skriver:

  Varför sätter ingen stopp för alla dumheter? Denna fråga ställs av Patrik. Denne ”ingen” finns inte. Det gäller för eliten att lura folket så att de inte förstår innebörden av det gamla romerska epitet ”divide et impera”, söndra och härska. Det gäller att behålla makten över folket genom att solochvåra folket. Ett upplyst, enigt folk och icke söndrat folk kan man inte plundra och styra, Politikerna har försökt lura oss under många år.
  Tänk på Maud Olofsson som talade om att invandrare hade bättre utbildning än svenskarna. Sedan kom det en massa analfabeter och lågutbildade. Sedan försökte man med att det var så lönsamt att ta emot invandrare. Sen förstod alla att det inte var sant, det kostar massor i socialbidrag. Sedan har man försökt att tala om för oss hur bra det är med mångkultur. Fast man glömde att tänka på att vi lever i en mångkulturell värld. Olika kulturgrupper har genom tiderna stridit med varandra och de som varit starka nog har bildat egna nationer som man fått försvara mor inkräktare. Kulturgrupper har alltid legat i strid med varandra och gör det fortfarande. Varför ska det då vara så bra med att imitera denna splittrade värld i vårt lilla land med endast knappt 10 miljoner svenskar? Blir det bättre då? Alltfler börjar även se igenom denna lögn, vi vet nu alla vad som sker i våra förorter. När ska eliten i vårt land sluta med att lura oss.

  Gillad av 2 personer

 28. Fredrik Östman skriver:

  Angående övertygandets verkningssätt. Drummeln som sträcker upp ett långfinger efter att pinsamt ha blivit ertappad med att ha brutit de sociala umgängesreglerna kan likväl ha fått sig en tankeställare av detta eller åtminstone upplevt situationen som så obehaglig att han nästa gång håller sig på sin plats. De här mekanismerna är mycket djupt programmerade i våra innersta funktioner. De fungerar, men inte omedelbart, inte öppet, utan med tiden, i det tysta. Så tuta på skitstövlar i trafiken, rynka på näsorna, höj ögonbrynen och skäll ut dem som förtjänar det efter noter! Ge inte upp!

  Har ni inte lagt märke till att rasist-ropen och andra utfulningar som vänstern pysslar med bygger på just dessa psykologiska mekanismer? Med de fuskar, för de bygger inte på en sammanhängande och fungerande moral. They’re faking it, som Scruton säger. Men de bär sig åt precis som gamla medlklasstanter som hytter med käppen. Just därför fungerar det.

  Ni som går i folkets demonstration och blir utskällda av vänsterextremister — varför går ni inte till moraliskt motangrepp? Fråga dem vad fan de håller på med. Filma dem. Håna dem. Fula ut dem. Vill de inte ha demonstrationsfrihet? Vill de inte ha yttrandefrihet? Hur kan de veta att ni är nassar om de inte har hört på er? Eftersom ni har rätt och de har fel finns hur många argument som helst.

  Läs lusen av lössen! Ingen pardon! Men behåll värdigheten och kontrollen. Det är tricket.

  Gillad av 1 person

 29. Anders Eriksson skriver:

  Det här var det bästa jag läst på ett bra tag – Patriks text och alla insiktsfulla kommentarer!

  Jag delar mycket av det som redan skrivits. Och jag är pessimistisk om någon snar förbättring. Allt för många ”vanliga människor” har inte förstått hur omfattande systemfelet är och en del har inte fattat alls. Jag har en rad sådana i min omgivning. På fritiden har de fullt upp med att roa sig med datorspel etc. eller renovera köket (eller vad det nu är vanligt folk gör nu för tiden). ”Nyheterna” får de från Aftonbladet, Expressen och DN. (SvD är ju ”för svår”.) Även om en del av dem blev bestörta över asylinvandringen förra året så är ju det bara en del av en större problematik – men då blir det lite för stort. Det finns inte på kartan att de skulle ta sig igenom någon artikel här på DGS. Å andra sidan är ju dessa personer inte de som leder vägen – de är bara boskapen. När jag håller på och ”tjatar om mina grejer” tycker de nog att jag borde lugna ned mig och göra som herden säger. Men om herden byts ut kommer de väl att fortsätta lyda order antar jag? Kanske utan att märka så mycket? Minnet är ju kort hos många.

  Gillad av 1 person

  • Gert B. skriver:

   Anders : visst känns det som att uppförsbacken kan vara både lång och brant, men ”boskapen” är förhoppningsvis både lätta att tämja och att leda. ”Vanligt” folk har nog inga större problem med att lägga sin röst på det parti som kan bromsa eländet, när de väl har fått upp ögonen.

   Gilla

 30. Jasa skriver:

  högern (Alliansen) och sossarna&gröna skapar och skapade alla problem vi har i Sverige, men som vanligt är det många här man som envisas.att förtsätta se gömda och farliga marxister och t.o.m. leninister i varenda buske. Precis som hos alla diktaturer hos bananrepubliker i latinamerika och annorstädes. Enfaldigt!

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Alliansen var vänster. Hur har du kommit fram till något annat? Reinfeldt kuppade Moderaterna och avvecklade Högerpartiet i det. Ta inte med pärlhalsbanden!

   SAP är och förblir både marxistiskt och farligt. Socialismen är målet. Demokratin är medlet, så länge folk bara röstar på SAP. ”Vi skall ge dem ett helvete”, sade Palme. LO planerade politisk generalstrejk. Makten övergavs motvilligt och delvis. Det är bara 40 år sedan.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.