Var är nazisterna?

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Förr i tiden skrämde man barn med sotare. Sotare hade barnen sett. De var klädda i svart och sotiga i ansiktet och hade konstiga linor och verktyg lindade kring kroppen. Om du inte aktar dig kommer sotarn och tar dig, sa man till barnen. Det var läskigt. Ett normalt barn drog slutsatsen att det var nog bäst att lyda. Man visste ju inte säkert om det fanns några farliga sotare, men för säkerhets skull.

Kyrkan har också hållit på sådär, men inte nöjt sig med att skrämma barn, utan skrämt alla den kommit åt. Kyrkans sotare var djävulen. Riktigt vad djävulen ville har jag inte klart för mig, men jag tror det gick ut på att han ville locka folk att göra dumheter som skulle förmå Sankte Pär att döma dem till helvetet, där Satan lustfyllt kunde plåga dem i evigheters evighet. Det kanske känns bra just nu, sa kyrkan till folk om deras olämpliga beteende, men vänta bara.

Nuförtiden, åtminstone i vårt land, skrämmer överheten med nazismen och fascismen. Vad dessa ondskor egentligen är vet man inte säkert. Jag tror att fascismen är folkets underkastelse under staten och att nazismen är fascismen plus judehat. Nazismen är alltså, ungefär, att staten i sin allmakt ska utrota judar och förädla den ariska rasen.

Finns denna fara, denna sotare, denna djävul i verkligheten eller är det bara något man skrämmer folk med? Det påstås att sådant otyg kommer i förlängningen av sverigedemokraterna och Viktor Orban. Om högerpopulisterna får hållas så hamnar vi i nittonhundratrettiotalets nazistiska hatsamhälle, hävdas det.

Jag har tre invändningar och ni som är rädda att bli anklagade för att ha hamnat i dåligt sällskap om ni läser vad jag skriver kan sluta läsa här.

För det första kan jag inte se någon nazistisk rörelse med judehat och hakkors i högerpopulismens dolda garderober. Fattar de som pratar om denna fara över huvud taget vad hitlerismen innebar? Har de en aning om vilken makt nazisterna hade byggt? Kolla på filmen Triumf des Willens så begriper du att det inte handlar om en och annan heilande pubertetsyngling som betalt medlemsavgift i sverigedemokraternas ungdomsförbund eller som lite chict tagit på sig en hakkorsbindel på skoldansen. Propagandafilm, ja visst, men tror du ens Coca-Cola hade kunnat köpa något liknande (skulle vara Olympiaden, då)? Jag påstår, tills motsatsen är bevisad, att risken för välorganiserat judehat – eller godorganisation över huvud taget – från det gänget är obefintlig.

Min andra invändning är att judehatet faktiskt finns och är oerhört starkt, men inte från Jimmie Åkessons och Viktor Orbans anhängare, utan från deras sida som dessa två utsett till sina fiender, nämligen muslimerna. Om det är något jag begripit på senare år så är det att muslimer på det hela taget är välorganiserade judehatare. Googla så får du se om du inte tror mig.

Min tredje invändning är därför att det är larvigt att anklaga judehatarnas (muslimernas) fiender (högerpopulisterna) för nazism. Högerpopulisterna kan inte, som Hitler, organisera imponerande kamptrupper och ej heller tycker de veterligen särskilt illa om judar.

Nu ska jag avsluta med en observation som du kan läsa och sedan förfärat förkasta och påstå att du aldrig hört alternativt skylla allt på mitt dåliga omdöme. Borde man inte stödja högerpopulisterna i deras kamp mot de antisemitiska nazistefterföljarna?

Vi kanske inte ska oroa oss så mycket för sotare, utan i stället öppna ögonen och identifiera de verkliga farorna.

95 thoughts on “Var är nazisterna?

 1. Anna skriver:

  Ja, det är verkligt fult av media att när de visar att antisemitismen ökat i Sverige och hur allvarlig situationen är i Malmö, då säger de ingenting om vilka som bär på denna antisemitism. Nej vi ska tro att det är Svensson som gått och blivit antisemit. Allt för att fria gullgrisarna ( sic) muslimerna som ju står för denna förfärliga ökning av antisemitism!

  Liked by 5 people

  • Hedvig skriver:

   Och Patrik Engellau skriver:

   ”Borde man inte stödja högerpopulisterna i deras kamp mot de antisemitiska nazistefterföljarna?”

   Självklart, svarar alla vi, som är förnuftsorienterade och föredrar demokrati framför teokrati!

   Liked by 5 people

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Svårt att förstå hur socialisterna kan dra på sig stämpeln ”TJUVAR” och tro att det löser alla världens problem! Det duger heller inte längre att tro att man kan tvinga medborgaren att göra skillnad på socialism och nationalsocialism.

  Liked by 1 person

 3. Höga kusten skriver:

  Svordomar utgör en förstärkning av emotioner och epitet. De skiljer sig åt i olika kulturer och har även en varierande historiska bakgrund. De mer förbjudna öppnar sig dock alltid i svordomarnas värld. Och det förändras även över tid, sociala sammanhang och generationsgränser.

  Traditionellt har kraftuttrycken hämtat innehåll från religion, gärna från himmel och helvete, men även från våra nedre regioners mer profana användning i olika sammanhang, och deras eventuella resultat och effekter.

  Det moderna har nu blivit att också hämta kraftuttrycken och stigmats kraft från en hemsk och avskyvärd historia. Men syftet och uttryckens funktion består. Det tråkiga i sammanhanget är att det avskyvärda i de faktiska historiska sammanhangen samtidigt riskerar att trivialiseras. Att använda uttrycken nazist och fascist, i tid och otid, får på sikt konsekvenser. Sann och grym historia punkteras och kan komma att mista sitt verkliga innehåll. Människor i maktposition, och i mer offentliga sociala medier, bär här ett särskilt ansvar, som de grovt sviker.

  Liked by 4 people

 4. tomas skriver:

  Vår feministiske statsminister Löfven, som nyligen i teve kallade SD för ett nazistiskt parti, har nu åkt till Saudiarabien. Vad skall han kalla Saudiarabien för när han kommer dit?

  Liked by 5 people

 5. sten lindgren dy skriver:

  Jag bugar djupt för detta mod. Det gör ont i min kropp när svenska politiker och journalister säger att man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt och tror att de säger något djupt. Patrik tillhör en sällsamt liten skara som håller inte bara en tanke i huvudet utan många och som dessutom nyktert försöker värdera dem alla. Själv. Detta är så sällsynt, det är som om någon skulle snubbla över en dront på Seychellerna.

  Jag har personligen gjort samma bedömning, jag tror att ”nazismen” inom SD är begränsad till en mycket liten klick av närmast komiska figurer som tror på konspirationsteorier om judarnas makt, det har ingenting med det enorma maskineri av hat som Hitler lyckades skapa, som dessutom byggde på ett judehat som var mycket mera utbrett på den tiden, även i Sverige, bland gemene man. I Sverige så är det otvivelaktigt så att det är muslimerna som grupp som står för judehatet. Därutöver så är jag säker på att du finner mer verklig farligt judehat bland miljöpartister, vänsterpartister och socialdemokrater än i SD, nödtoftigt dolt som kritik mot Israel. Varje gång man ser det, Israel gjorde si eller så, så skiner det igenom, varje gång man tar muslimska brödraskapet i försvar, så skiner det igenom. Man måste välja, judendom eller islam och vem är det etablissemanget tenderar att kritisera, och vem är de alltid tar i försvar? Mitt viktigaste kriterium för att välja är, vem är min vän, vem hotar mitt sätt att leva och vem hotar mina barns framtid genom att sprida sin lära? Svaret är givet och det är inte judarna som hotar min framtid. Istället så har jag dessutom alltid häpnat över hur många fantastiska tänkare denna ytterligt lilla grupp människor producerat, bland annat inom fysiken som är mitt område. Enligt wikipedia så finns det 14miljoner judar, alltmedan det finns 1.6miljarder muslimer. Volymer spelar roll, men tydligen inte för att få fram Nobelpristagare. Jag tycker det var symptomatiskt och ytterligare ett hack i det redan sargade bildningsidealet att man valde Dylan, men till och med när man väljer trubadurer så väljer man en jude. Det är så härligt att han inte hört av sig.

  The answer is blowing in the wind

  Liked by 7 people

  • NETTANN skriver:

   Vad finns det för tecken på att det finns sådana ”närmast komiska figurer som tror på konspirationsteorier” inom SD? Är inte konklusionen av en sådan slutsats det som är själva definitionen på just en konspirationsteori (https://sv.wikipedia.org/wiki/Konspirationsteori)?

   Däremot finns signaler om att SD är det mest Israel/jude-vänliga partiet i riksdagen. T.ex. Kent Ekeroth har judisk mor och brukar återkommande försvara Israel och dess innevånare.

   Liked by 1 person

   • Sten lindgren dy skriver:

    Ja inte vet jag, men nyligen så var där någon som ville beskära bonnier med referens till etnicitet om jag inte är vilseförd, det finns även en del andra anekdotiska historier som dyker upp ibland, något med Oscar Sjöstedt och andra har även de uttryckt sig klumpigt. Det är möjligen jag som tar fel om orsaken till att dessa människor som jag hoppas och tror är undantag ogillar judar, du kan möjligen ge mera trovärdiga skäl?

    Men som sagt det är en detalj för mig, det är muslimer och vänstern som står för judehatet i Sverige, i allians.

    Gilla

  • Hortensia skriver:

   ”Patrik tillhör en sällsamt liten skara som håller inte bara en tanke i huvudet utan många och som dessutom nyktert försöker värdera dem alla. Själv. Detta är så sällsynt, det är som om någon skulle snubbla över en dront på Seychellerna.”

   Amen.

   Gilla

 6. JAN BENGTSSON skriver:

  Logik är ej Svetsarens bästa ämne?

  Men uppenbar anti-semitism kan man blunda för,
  när det gäller röstboskapen!

  Gilla

 7. Ulla L skriver:

  Jag har inte läst koranen men är det sant det som skrivs om islam på bl.a. denna sajt så är importen av muslimer till Sverige, ett västerländskt och sekulärt land byggd på en tusenårig kristen grund, den verkliga och riktigt stora faran. Och jag är förfärligt orolig och rädd för den samhällsomvandling som pågår. Den verkliga faran måste bekämpas med alla medel, så jag håller med Patrik. Varför har det blivit så här? Varje dag kommer rapporter i media om negativa händelser orsakade av invandringen, och nästan allt har med islam att göra. Godhetsivrarna (politikerna) ville ‘rädda liv’, ‘rädda vår välfärd’ och få hit spännande kulturer, varför inbjudan gick ut över hela världen. Och det utan att veta vad man ville åstadkomma och utan att fråga om lov från oss som ska betala. ‘Vaddå rädda liv’ när vandraren passerar minst tio säkra länder, eller tar flyget, innan han eller hon når Sverige? Varför var det inte bra med vår kultur, den som jag är så stolt över? Varför klarade inte ett av världens rikaste länder av välfärden? Varför ville man ta hit gruppen muslimer, vars religion skapat blodiga konflikter överallt där den finns? Nästa steg verkar vara att göra om våra museer så att de passar muslimerna, vilka som grupp har en helt annan historia? Och det allra värsta; befolkningen som har suttit i stugorna och inte sett eller hört den stora samhällsomvandlingen och den omfördelning av resurser som pågått sedan mitten av 80-talet? De gnäller nu över låg pension men fattar inte att också den påverkas negativt när gruppen med låg sysselsättning och låga skatteinbetalningar blir allt större. Vänta bara, det kommer att bli mycket värre! Min pappa (avled för 15 år sedan) var redan då orolig över utvecklingen och han varnade för inflödet av oanställningsbara från medeltida kulturer och särskilt gruppen muslimer. Han hade rätt. Politiken som förts efter 1980-talet kommer att kosta!

  Liked by 6 people

  • Bertil Jagebro skriver:

   Ulla läs Mona Walters hemsida ,så får Du en klar bild av vad Corranen rekommenderar för umgänge med kristna !!!

   Gilla

 8. Gunilla skriver:

  Idag på morgonen visade både Axess och Kunskapskanalen dokumentärer (inte svenskproducerade) om Naziregimen och dess aktiva relationer till Stalin-Ryssland. Båda hade gemensam ideologi att utrota folk. Ryssland stödde de fakto Hitlers angreppspolitik . Vänsterns och bl.a Arnstads och Guillos fixering vid nazism och fascism är patetisk och dessutom farligt okunnig. De blundar helt för faktumet att Ryssland(Stalin)/Sovjet var lika fascistiskt. Den tredje kolonnen i bygget är den islamiska ideologin där alla tre är djupa antisemiter. Det är märkligt att MSM (vänster), och demokratisk skandal, kan tillåtas ostört att förvanska verkligheter i sin agendapolitiska historierevision. .

  Liked by 1 person

 9. Lasse W skriver:

  Jag har snart levt ett helt liv men tamejsjutton aldrig stött på någon nazist. Det lär ska ha funnits några på 50-60-talen men de lär inte ha varit några fler än cirka 3-400 i hela landet. Inte konstigt alltså att jag aldrig stött på någon. Jag vet heller inte att jag stött på någon rasist någon gång, trots stora kontaktytor i familj och yrkesliv. Utgången av andra världskriget och judeutrotningarna decimerade de fruktade nazisterna till nästan ingenting. Så har jag förstått bristen på nazister.

  Det ligger liksom inte för oss hyggliga svenskar att bli nazister eller rasister. Tveksamma till främlingar kan vi nog vara lite till mans. Särskilt om de kommer hit som gäster och inte uppför sig med hänsyn, omdöme och respekt.

  Nej det nya nazisthotet är en konstruktion från etablissemanget för att möta kritik mot det mångkulturella samhället. Ett samhälle som etablissemanget byggt fast sig i. Det är skitkastning bara. En nedsmutsning av den offentliga miljön. Som om den inte vore smutsig redan. Att emigrera från detta land ter sig allt mer lockande.

  Liked by 3 people

 10. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Lövén slirar ordentligt på sanningen. Socialdemokratin har troligen en mera smutsig historia än SD. Det är ganska enkelt att hitta information som belägger det, några exempel:
  • (s) låg bakom bildandet av rasbiologiska institutet
  • Tidningen Broderskap skrev 1971 att man sympatiserade med palestinier som ville utplåna Israel.
  • Palmes förfäder var insyltade med nazisterna på olika sätt, alltifrån att sticka strumpor till ”SS-gossar” till att tvätta stöldgods (krigsbyten)

  Om man inte kan trycka till folk med nazist-argument så kan man alltid drämma till med ”Allas lika värde”. Det är svårt att förstå vad våra politiker menar med ”Allas lika värde”. Vanliga medelsvensson och politikerna har inte samma lön. Alltså värderas människor olika. När politiker är på statsbesök finns där horder av poliser. Det måste ju bero på att politikerna anser sig själva mer värda. Det finns inga poliser när vi besöker ett större varuhus. Där är säkert risken för ett terrordåd i form av en självmordsbombare större. Alltså är alla inte lika mycket värda.
  Jantelagen 1.0 formulerades av Kirkegaard i boken ”En flykting korsar sitt spår” (1933). Den lyder: Du ska inte tro att du är värd något. Den beskriver ett hugg underifrån mot någon som kommer hem efter en resa (utbildning, förkovran m.m.)
  I Jantelagen 2.0 blir hugget mer jämlikt. Denna lag lyder: Du ska inte tro att det bara är du som är något. Den som hugger har fått lite mer självkänsla (2000-tal)
  I Jantelagen 3.0 (2016) kommer hugget uppifrån. Det kommer från politikerna när de med en dåres envishet upprepar klyschan ”Allas lika värde”. Den representerar Jantelagen 3.0 : Du ska inte tro att du är värd mer än en analfabet från Afrika eller en jihadkrigare från Mellanöstern. Stick inte upp och tro att du är något. De nyanlända är minst lika mycket värda som du. Det är ett mycket skickligt retoriskt grepp. Man sätter sig på vanligt folk och samtidigt som man ger sig själva massor med godhetspoäng.

  Liked by 5 people

 11. Lennart Bengtsson skriver:

  Tyvärr är nog orsaken till dagens nya modeord: f-t, r-t och n-t en okunnighet och en historielöshet som närmast är unik för ett Västeuropeiskt land och beror sannolikt på att nazism och fascism aldrig har varit en verklighet i Sverige. Att dagens svenska media skall befatta sig med dylikt nonsens är närmast obegripligt. Det är inte bara skolan som har hamnat i det intellektuella bottensedimentet utan även media och politiken.

  Om inte nazismen hade varit så förfärande hade man kunnat skratta eller småle åt dagens löjeväckande nonsens. Det är ungefär som att tro på zombier som kanske blir nästa tillhyggesord till sådant som man råkar ogilla.

  Det farliga är att man samtidigt är blind för den extrema islamismen som faktiskt redan är ett problem och som säkert kommer att förvärras.

  Liked by 6 people

 12. Johannes skriver:

  De tyska nazisterna kallade sig Nationella Socialist Arbetarpartiet som gör att de var vänster inte högerpolitik men det vill sossar o V(PK) inte tala om.

  Gilla

  • Gunilla skriver:

   Helt rätt. Det visar också 1900-tals-fascismens rätta väderstreck. Något som borde hålla bl.a Arnstad och Guillou vakna om nätterna.

   Gilla

 13. larslindblog skriver:

  För tio år sedan köpte jag en låda på loppis med olika DVD för 10:- , där fanns en Viljans Triumf i färg. — Discshop på nätet sålde ganska mycket av Viljans Triumf tills det uppmärksammades i kvällspressen , då fick dom sluta. Problemet var visst att folk blev lite ”medryckta” istället för förfärade och illamående.
  Men för att vara lite allvarlig , problemet är alla evinnerliga pratmakare som kostar pengar…..allt skall ”certifieras” ,t.ex. såg jag att Kristianstad betalat en miljon till en klimatpratmakare som höll föredrag , sedan ytterligare en miljon till en antirasistpratmakare som skulle lära personalen på kommunen att undvika omedveten rasism . Allt stod att läsa i Kristianstadsbladet.
  På SVT Forum såg jag för några dagar sedan en ny fluga . alla företag skall certifieras mot sexköp , alla skall utbildas av olika grupper; Kvinnolobbyn hette visst en .Det visade sig finnas massor av poliser som har till uppgift att hindra män att besöka skökor.

  Ett krav var att VD i samtliga företag skall mejla alla anställda minst en gång/år och påminna om företagets värdegrund ; att ej betala för sex.
  Om någon anställd visade sig brutit mot detta skulle all verksamhet avstanna och kvinnan lokaliseras och erbjudas vård och stöd . ( På vems bekostnad framgick inte)

  Redan nu gör både Expo & RFSL stora pengar på att ”certifiera” olika verksamheter , bibliotek , simhallar , skolor , kommuner ….etc för 80 000:- får man ett diplom att hänga på väggen.
  Och snart kan vi alltså se nya kostnader för ett nytt diplom , men nu även hos samtliga företag. Tala om Guldgruva !

  Liked by 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Så har maffian arbetat i århundraden. Kallas skyddspengar. Utpressning. Organiserad brottslighet. Nazisterna var bra på det redan förra gången de härjade, och de verkar inte ha legat av sig. Sådan är socialismen. Så vad är det nya i din rapport? Vad är nytt under solen?

   Gilla

 14. oppti skriver:

  Å andra sidan så visade Rapport igår bilder från Göteborgs kommunister. Detta i samband med 25 års-minnet av Sovjets fall.
  Visserligen med en brasklapp som tog upp delar av kommunisternas alla illdåd, något som kommunisten fick beklaga med att det inte alltid går som man vill.
  Hallå-nån som kan tänka?
  Är det rimligt att intervjua Nazister och höra dem beklaga utfallet, ”det blev lite tokigt.”

  Liked by 3 people

 15. Jonas Nilsson skriver:

  Det är lätt att skrämma Europa med nazister. Det är ännu lättare att reta gallfeber på ryssar med lite nazi-flaggor, den febern har de fått med modersmjölken.
  Den/de som vill skaka Europa o Ryssland stöder lämpligtvis nazistföreningarna. De som vill bygga upp också denna del av världen inser att alla (?) som hamnar i sådana föreningar längtar efter något annat. Nazistbegreppet är bara för simpelt, en avart på 1800-talets romantik med sjukt rotsystem. Vi borde snarare tala om blodstroende. Framtidens lösningar beror på rätt proportioner av blod, inom respektive reservat??
  En annan del är makttron. Det är den som gäller i nuvarande regeringsform. Det utnyttjar alla. Begreppsparet sanning och nåd avslöjar sådant. Det begreppsparet har sin grund i ”judarnas” skrifter (de som lokaliseras utifrån den gamla provinsen Juda).
  Problemet är att muslimer gör anspråk på samma plats och att de vägrar(?) erkänna/ inte förmår inse att där fanns något före de fanns där. Islam ska vara det ”senaste” av de tre religionerna och därför ha rätt.
  Det största problemet är nog att de var väst som ganska nyligen ”ockuperade”/överlämnade Jerusalem. Rasera USA och fråga dig vad som då händer med staten Israel.
  Ska bli intressant(?) att få se vad kineserna säger och gör? De verkar ju samverka m ryssarna, eller tvärtom?? Släpp nazist/sionist anklagelser och väst stormar.
  Hur många judar/muslimer finns det i Kina?

  Liked by 1 person

 16. Lennart Göranson skriver:

  När det gäller den avslutande kommentaren är jag inte förfärad. Jag tål mer än så utan att bli rädd. Vad jag skyller kommentaren på kan vi för tillfället lämna därhän. Men jag håller inte alls med. Varför? Som tidigare håller jag fast vid att människor ska behandlas – vid behov bekämpas – för vad de GÖR, inte för vad de ÄR.

  Högerpopulisterna driver en kamp mot de människor som är muslimer, utan hänsyn till om de i det enskilda fallet är antisemiter, islamister och antidemokrater eller om de i själva verket delar vårt motstånd mot ondskan. Min egen uppfattning är att vi i stället bör bekämpa dem som bedriver antisemitisk, fundamentalistisk, antidemokratisk och annan förkastlig verksamhet oavsett om de är muslimer, kristna, agnostiker, ateister eller någon annan ”identitet”.

  Bara på så sätt skiljer vi oss från dem som vi bekämpar.

  Gilla

  • Hedvig skriver:

   @ Lennart Göranson 23 oktober, 2016 kl 10:40

   Du skriver:
   ”Högerpopulisterna driver en kamp mot de människor som är muslimer, utan hänsyn till om de i det enskilda fallet är antisemiter, islamister och antidemokrater eller om de i själva verket delar vårt motstånd mot ondskan.”

   Jag har dragit en helt annan slutsats än du och då har jag ändå under de senaste åren kritiskt granskat SD, deras politik och politiker. De flesta SD-väljarna kommer f.ö. idag från M, övriga allianspartier och S och de här väljarna kan knappast beskyllas för att vara rasister.

   Det enda riksdagsparti som har en rimlig chans att bjuda kraftfullt tillräckligt kraftfullt motstånd mot religiös och politisk fundamentalism i dagens och morgondagens Sverige är – hör och häpna – SD!

   Svårsmält? – Javisst! Men obestridligen sant, om man som förnuftsvarelse vågar bortse från sina egna fördomar.

   Liked by 2 people

   • Jonas Nilsson skriver:

    Att låta de vindar som gör SD till ett högerpopulistiskt parti få ta över är också för enkelt. Att Moderater röstar SD beror av avsaknad av vad man trodde skulle vara Moderat politik. I sak knyter SD snarast an till det nya arbetarpartiet med sin febless för att driva folk till arbete. SD samlar lika mycket gamla socialdemokrater som längtar efter folkhemmet. DÄRI ligger nog det stora heatet för SD. Högerpopulism?
    SD låter ”muslimer” vara det svarta fåret liksom tidigare borgerligheten såg rött för sossen och vice versa. Smart att SD svärtar sin motbild muslimen så mycket som möjlig? Alliansen/sossen hoppas idag att ryssen ska skrämma mer. Vänstern är förvirrat. Ansvarsfrågan kvarstår – med vilken politik ska landet kunna byggas framåt? Borgerligheten kunde inte bygga framtidspolitik på sina skräckbilder liksom heller inte sossarna. OM SD levererar program som bygger ett Sverige då blir det skillnad. Folkdräktsspelet är fagert men ihåligt.
    Skrämmande nog undrar jag om partipolitik kommer att vara det som håller ihop framtidsprogrammen. Men om inte partipolitik ger framtidstro och vision – vad gör det då? Motbilder av skrämmande muslimer alternativt nazister???
    Ärlighet för morgondagen är en startpunkt.

    Gilla

   • Lennart Göranson skriver:

    @Hedvig
    Jag talar om högerpopulister och inte om alla SD-väljare. Det är naturligtvis en smaksak hur man definierar högerpopulister, men i det här sammanhanget syftar jag just på dem som bekämpar alla muslimer utan hänsyn till deras åsikter eller gärningar. Och att det existerar det slaget av högerpopulister tror jag vi båda är väl medvetna om. Se också mitt svar till Hovs-Hallar här nedanför.

    Gilla

  • Hovs_Hallar skriver:

   Det vanliga: Kritisera den religiösa läran islam = du blir beskylld för att hetsa mot MUSLIMER.

   Om du däremot pratar om nazismens brott mot mänskligheten är det INGEN MÄNNISKA som sticker upp nosen och säger:
   ”Men de flesta nazister gjorde ju faktiskt inte en fluga för när!”

   Islam har ett slags carte blanche, hur många som än mördas i dess namn är själva idén oantastlig. Ungefär som kommunismen i vissa människors ögon (människor man vanligen hittar på kvällstidningsredaktionerna.)

   Liked by 2 people

   • Lennart Göranson skriver:

    @Hovs-Hallar
    Jag vet inte vem du riktar din kritik emot, jag känner i varje fall ingen anledning att ta åt mig. Självklart ska det vara legitimt att kritisera religionen islam (och alla andra religioner också, för den delen). Och lika självklart ska brott beivras utan att hänvisning till islam (eller någon annan religion, för den delen) ska utgöra någon förmildrande omständighet. Och för mig är det lika självklart att man inte ska bekämpa en människa som inte har gjort något ont bara för att denne är muslim (eller anhängare av någon annan religion, för den delen).

    Och vad skulle skillnaden vara när det gäller nazismen? Självklart är det legitimt att kritisera den politiska ideologin, och lika galet vore det att förfölja alla tyskar som är födda före 1930. Eller att i dag rikta repressalier mot de svenskar som på 30-talet hade nassesympatier. De var fler än folk i allmänhet vill erkänna.

    Gilla

   • Lennart Göranson skriver:

    @Fredrik Östman
    Att rita eller bära ett hakkors är något man GÖR, inte något man ÄR. I vissa fall betraktas det som ett brott (hets mot folkgrupp), i andra fall inte.

    Att bära politisk uniform är i dag ett brott. Jag skulle inte ha något emot att vi också kriminaliserade att bära hakkors. Inte heller att vi (liksom i Frankrike) kriminaliserade bärande av heltäckande slöja (niqab och burka) samt förbjöd utmanande religiösa symboler i skolan och för det allmännas representanter.

    Gilla

  • Svensk med självbevarelsedrift skriver:

   Lennart Göranson:

   ”Att rita eller bära ett hakkors är något man GÖR, inte något man ÄR. I vissa fall betraktas det som ett brott (hets mot folkgrupp), i andra fall inte.”

   Menar du att man är född till att VARA (sic!) muslim? Du verkar inte ha förstått att islam inte är en ras, utan en totalitär ideologi/religion. Det är mycket på grund av sådana felslut, som hela Västerlandet idag står inför det existentiella hot som islam utgör.

   Det står varje muslim i Väst att fritt bekänna sig till islam eller ej. Den som inte vill vara muslim, bekänner sig inte till denna lära. Då är man bara arab, eller av något annat folkslag. Men GÖR (sic!) man det, dvs bekänner sig till islam, då skriver man samtidigt under på att stå bakom fientlig samhällsomstörtande verksamhet genom att sträva efter införandet av diktatoriska totalitära sharialagar.

   Om man kommit hit med en sådan agenda, är man inget annat än en fiende till Sverige — och bör omedelbart behandlas som en sådan.

   Ju fler vi släpper in att bo och verka här som föraktar västerländsk frihet, demokrati och yttrandefrihet — desto hårdare dras snaran åt.

   Du påstår att du inte är rädd för vad Engellau menar är den verkliga faran — islam. Det beror helt enkelt på att du vet inte vad du pratar om.

   Läs på om islam och återkom sedan.

   Gilla

   • Lennart Göranson skriver:

    @Svensk med…
    Vi har uppenbarligen olika erfarenhet av hur verkligheten ser ut och drar olika slutsatser. Så må det vara. Men argument av typen att jag inte vet vad jag pratar om eller att jag ska ”läsa på” är inte OK.

    Gilla

   • Svensk med självbevarelsedrift skriver:

    Lennart Göranson:
    – Är muslimsk tro/övertygelse något som ligger dolt i generna? Följer den muslimska övertygelsen med i mannens sädesvätska in i kvinnan, eller ligger den muslimska tron inbäddad i kvinnans äggproduktion? Svar nej, islam är en ideologi/religion som efter födseln traderas till personen ifråga genom olika former av inlärning/hjärntvätt. Har du några andra ”erfarenheter” av verkligheten som motsäger detta faktum?
    – När muslimen väljer att bekänna sig till islam, och denna ideologi innebär en politisk strävan till teokratiskt världsherravälde med, om så behövs, hjälp av svärdet och genom sharialagar utplåning av västerländsk frihet, demokrati och yttrandefrihet — kan man rent logiskt betrakta detta som något annat än en fientlig inställning till västerländsk frihet, demokrati och yttrandefrihet? Vad säger dina ”erfarenheter”?
    – Följer inte rent logiskt att ju fler ett samhälle A släpper in som på detta sätt politiskt strävar efter att störta samhället A och byta ut det till något annat, desto mer svävar detta samhälle A i fara — dvs ”desto hårdare dras snaran åt”? Eller du kanske har andra ”erfarenheter”?

    Dina försök att dölja din brist på argument med ord om ”olika erfarenhet av hur verkligheten ser ut” kan du använda i samtal med postmodernister, men det duger inte för min del. Vi måste i ett förnuftsbaserat samtal höja oss från sådan subjektiv värderelativism om vi ska komma någonvart.

    Apropå behovet för vissa att läsa på, vill jag här återkomma till vad Patrik Engellau skriver, ”Vi kanske inte ska oroa oss så mycket för sotare (läs: nazister), utan i stället öppna ögonen och identifiera de verkliga farorna (läs: islam).” Du motsäger emellertid detta och håller inte alls med.

    Men den som förstår vad islam innebär, kan rimligen inte betrakta en tsunami av otaliga anhängare till denna fientliga totalitära ideologi på kort i ett litet land som vårt, så lättvindigt som du gör.

    Att du förmår rycka på axlarna, kan inte tyda på något annat än antingen 1) galenskap, 2) eftergivet medlöperi inför stora skaror av anhängare till en våldsideologi som nu är alldeles inpå knutarna — eller 3) okunskap. Och eftersom jag är en artig person, väljer jag att tro det sistnämnda.

    Gilla

 17. Staffan Persson skriver:

  Det mest destruktiva i Sverige just nu är kulturministern och hennes kampanj för att ”normkritik” ska genomsyra allt inklusive hur vår egen historia presenteras för oss på våra muséer.Hon och hennes följe av kulturtalibaner vill liksom sina förebilder spränga bort alla referenser vi har till något annat än den politiskt uppiskade nutiden.De vill döda en av de ytterst få tillflyktsmöjligheter som finns,nämligen vår möjlighet att se oss själva i ett större perspektiv.De vill göra oss till ideologiska fångar.Detta är ett så mycket större och mer djupgående brott än några småsekters störande av ordningen.Detta är kulturpolitisk stalinism,fast med andra förtecken.

  Liked by 2 people

 18. Hovs_Hallar skriver:

  Enligt dagens språkbruk från individer som Henrik Arnstad, som märkligt nog tas på fullt allvar av många här i landet, så var Tage Erlander (Sveriges statsminister före Palme) nazist eller åtminstone halvnazist.

  Erlander ansåg att den etniska homogeniteten (han använde tom. ordet ”ras”) var bra för Sverige. Dessutom ansåg han att man absolut inte skulle tillåta invandring från muslimska länder.

  Han hade kort sagt samma syn på detta som SD har idag.

  Resonemanget bygger på den gamla iakttagelsen att etnisk och religiös homogenitet tenderar att förebygga allvarliga motsättningar inom ett land, medan motsatsen tenderar att leda till — ja, just de upplösningstendenser vi ser i Sverige idag.

  Varför har man tillåtit individer typ Arnstad, som på Erlanders tid allmänt skulle setts som en bisarr och närmast sinnesrubbad kuf, att få inflytande i Sverige?

  Ja redan några år efter att Erlander efterträddes av Palme förkunnades det plötsligt från högsta ort att Sverige nu skulle bli ”mångkulturellt”!

  Och ALLA politiska partier — UTOM SD — står lojalt bakom denna målsättning!

  Detta förklarar den klyfta som skiljer SD från 7-klövern, och som gör att den sistnämnda gruppen tenderar att hamna på samma sida när det gäller migrationspoliriken.

  När 7-klövern av omständigheternas makt TVINGAS att införa vissa smärre begränsningar av asylinvandringen ses dessa som ”tillfälliga” lösningar. Den långsiktiga målsättningen, att importera miljontals asylmigranter med för oss djupt främmande värderingar (se även Mohamed Omars text från idag) från främmande kulturer, ligger däremot fast.

  Och för att tysta ner all opposition mot detta försöker makthavarna skrämma folk med nazist-spöket. Det räcker med att en enda SD-politiker en gång i det förflutna berättat en smaklös historia på temat ”Tänk såna konstiga männscher det finns” för att detta ska användas som vapen mot SD.

  I själva verket är det personer som Löfven och hans likasinnade, som håller på att i grunden förstöra Sverige — allt medan de med yviga gester försöker smutskasta sina kritiker.

  Liked by 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Du ger ju svaret på din fråga själv. Erlander tillsatte Palme, en bisarr och närmast sinnesrubbad kuf. Vilket visar att Erlander själv var mycket bisarrare och mycket mer sinnesrubbad än vanligtvis antages.

   Det sjuka totalitära land som beskrivs i The New Totalitarians hade uppstått redan innan Palme kom till makten.

   Gilla

 19. Christer Carlstedt skriver:

  Det tycks mig att alla ”ismer” har en gemensam nämnare.
  Kommunismen, nazismen, fascismen, islamismen – alla ogillar starkt de som inte håller med.
  Så starkt till och med att man satt i system att slå ihjäl sina motståndare varhelst man råkar på dem. Man letade/letar faktiskt aktivt upp dem. Om ni undrar över presensfomen ”letar”, så får jag kanske påminna om Charlie Hebdo.
  Nu skall ni inte tro att det vi brukar se som demokratins högborg, USA, går skottfritt ur det hela. Har ni hört talas om Mc Cartyismen? Visserligen tillämpade man väl inte nackskott på de misshagliga, men oskadliggöras skulle de.

  På vad sätt berör då detta oss?

  Låt mig då erinra om pseudonymen ”Julia Caesar”. Det hon skrev/skriver uppskattas inte av etablissemanget eftersom det kastar en mörk skugga över detsamma.
  Nu gällde det att dra ut damen i ljuset för att kunna hudflänga henne offentligt. Det var aldrig sakfrågornas relevans det handlade om utan endast personen. Hade man hittat sakfel hade de ju enkelt kunnat vederläggas. Men icke så!
  Metoderna för att avslöja henne tycks inte ha stått diverse ”ismers” efter. I den mån de inte gått över gränsen för det legala i skyddet av så kallade uppgiftslämnare, så har de i vart fall balanserat obehagligt nära.

  Vi har en Ramberg ivrigt påhejad av en Hagen, vilka, från sina tämligen höga positioner, där de uppenbarligen känner sig oberörbara, smutskastar andra personer som inte delar deras uppfattningar. Sagda Hagen har till och med den dåliga smaken att offentligt fundera kring lämplig avrättningsmetod av dissidenterna.
  Tilläggas skall väl att jag nog inte tror att Hagen skulle vara beredd att personligen administrera giftbägaren. Å andra sidan så tror jag inte att Hitler personligen heller kastade in Cyklon B till de instängda i duschen.

  Svenska media faller nästan samtliga in i den lallande hallelujakören i åsiktskorridoren.
  Det som vi i verkligheten ser som ett problem beskrivs i bästa fall som en utmaning.Vad man nogsamt undviker att ens kontemplera är att beträffande utmaningar så kan man välja att ta dem eller att avstå.
  Jag vet inte hur många gånger jag har hört virrandet att vi är bundna av överenskommelser.
  Antag att jag i tjuguårsåldern sagt att jag mycket väl skulle kunna hoppa från första våningen i mitt hus ner till marken. Vi talar kanske om 2½ meter. Ingen större grej. Nu, när jag är dryga 70, så kommer grannarna och vill se mig hoppa??? Tilltaget skulle jag vilja påstå vore minst sagt korkat. Förhållandena har liksom förändrats.
  Det är precis samma sak med andra överenskommelser. Förändras förutsättningarna, så förändras också möjligheten att leva upp till dem.
  I veckan skickade tydligen herr Ygeman brev till Bryssel för att fråga om det kan vara OK att vi förlänger gränskontrollerna, då vi har synnerligen svåra problem med konsekvenserna av att avstå från dem. Det föll honom (och regeringen) tydligen inte in att enkelt och rättframt meddela att vi avser att bibehålla kontrollerna då EU inte har lyckats leverera den gemensamma yttre gränsen.

  Inom en demokrati är tanke- och yttrandefrihet fundamenta. Samtidigt är det demokratins svåraste problem.
  Skall man genom ett majoritetsbeslut kunna upphäva demokratins grundvalar?

  Under ministären Palme blev vi enligt grundlagen ett multikulturellt land. Det var ju snällt av oss. Det ansågs vara ett demokratiskt beslut.
  Att ingen begrep vad det skulle kunna innebära var ju en helt annan femma.
  I den andan så vore det ju inte mer än rimligt att de som tror på Islam också skall kunna tillämpa sina sharialagar???
  Då har vi plötsligen att land med två lagsystem beroende på vilken religion du tillhör.
  Då krävs det rimligen också ett åsiktsregister för att klargöra enligt vilken lag du skall dömas om du hittar på något jäkelskap.
  Nästa fråga – enligt vilken lag skall du dömas om brottet begås av en ickemuslim mot en muslim eller vise versa?

  Med tanke på vad icke demokratiska system har lyckat åstadkomma för elände, finns det kanske alla skäl i världen att fundera på demokratins villkor.
  Skall demokratin sätta gränser för det demokratiska agerandet för att kunna överleva?
  Det kan kanske vara värt en alldeles egen mässa.

  Liked by 3 people

  • Fredrik Östman skriver:

   McCarthy var en konstig typ som inte fick så mycket gjort, men orsaken till att han alls släpptes fram var ju att samhället hotades av kommunismen, fienden i det nyligen av Sovjetunionen inledda Kalla kriget. Till dess hade man skrattat åt dessa tokiga kommunister med sin lilla lära. Plötsligt insåg man att man hade släppt in dem okontrollerat i statens alla delar, och skrattet fastnade i halsen. Känns situationen igen? Det är inte läge i dagens Sverige att ondgöra sig över McCarthy.

   Det är läge att hitta en egen.

   Gilla

 20. NETTANN skriver:

  En gång i skiftet 80/90-talet stötte jag en mörk kväll ihop med skinheads på Hägerstensåsen i södra Stockholm. De förde ett attans liv men det var allt. Huruvida de sympatiserade med nazismen gick inte att avgöra. I övrigt har jag aldrig träffat någon bekännande nazist eller någon som ens verkat ha sådana böjelser.

  Dock – det verkar som de länge har haft en systematisk satsning på Gotland och lyckats väl!

  Enligt media (den gamla), den lokala polisens Facebooksida (borttaget sedan en tid) och polisens reaktion med ”särskild händelse” (https://www.krisinformation.se/detta-gor-samhallet/samhallets-ansvar/myndigheter-med-sarskilt-ansvar/polisen) efter protester mot gruppvåldtäkt så råder ingen tvekan: Ön håller på att sjunka under tyngden av alla nazister!

  Liked by 1 person

 21. Ami skriver:

  Ni kan inte ana hur antisemitismen breder ut sig och främst och i stort sett enbart inom muslimska kretsar. Hatet är så fundamentalt. Hatet bygger på vad som stipuleras i Koranen, Hadith och Sira. Hatet bygger på avundsjuka då länder med islam som statsreligion är låg intelligenta och hatets grund vilar på Israel. Hur större delen av världen accepterar en antisemitism av sådana gigantiska proportioner är förbluffande. När till och med Unesco med sina medlemsländer röstar bort en 4000 årig historia och koppling till tempel berget är antisemitism på hög nivå.
  När judehatet kommer in i finrummet så är det riktigt illa. Länder som Saudi är en stormakt inom antisemitismen och denna stormakt besöks av vår egen lilla loppa Löfven.

  Liked by 5 people

  • Hans L skriver:

   -AMI
   Vår feminine, f´låt feministiske ”statsminister” drar sig inte för att åka till ett av världens mest intoleranta länder. (Att affärsmän åker är en annan femma, de vill sälja grejor och tjäna pengar). Men att Löfven inte kan kalla Saudi för en diktatur är ju hyckleri i mästarklass! (Man kan undra vad han kallar en spade).
   En annan sak som inte uppmärksammats särskilt i våra gammelmedier är att Saudi m fl oljerika länder i området INTE tar emot flyktingar från Syrien (deras eget folk), eller flyktingar från andra muslimska länder. Kan man vara så konspiratorisk och tro att detta sker med en avsikt att utsätta Europa för så stor press (ekonomiskt och religiöst) allt med syftet att sprida sin ”lära”?

   Liked by 2 people

 22. MartinA skriver:

  Att försöka blanda ihop naizismen med islam var en ide som kläcktes i en tankesmedja i Washington för tre år sedan. Sorgligt att se att även PE upprepar den här ”memen”.

  Nationalsocialismen var etnisk. Det vill säga den ville styra över främst Tyskar och i förlängningen folk som talade germanska språk. Och i förlängningen de folk som av hävd talade indo europeiska språk.
  Islam är universiell. Dess maktanspråk är lika oändliga som kommunisternas och Washingtons neocons och kristendomens. Alla kan fås att böja knä för Allah/Demokrati/Jahve. Den här skillnaden är enorm. Alla kan ju fås att tänka de tankar som en universell ideologi förespråkar och anamma dess moralsystem. Inbillar sig i vart fall universialisten. Bara man krigar tillräckligt mycket.

  Dessutom är nazismen på frammarch. Orsakerna är flera. Dels har den ordnade oppositionen i form av SD lagt sig platt för media och har som enda ambition att själva bli en del av etablissemanget. Vilket innebär att den blivit meningslös. Dels har svensk nynazism idag tämligen lång erfarenhet och har lärt sig från detta. Den fick ju en nytändning på åttiotalet när arbetarklassens bostadsområden fick mottaga tidig mångkultur. Och arbetarklassens politiska representanter svek dem. Så vart skulle de vända sig då? Arbetarklassen är inte verserad och inte intellektuell så varför inte helt enkelt använda en färdig ideologi som såg ut att vara på deras sida och som dessutom var litet farlig?

  Nynazismen och skinheadrörelsen besegrades, dels på grund av etablissemangets förtryck och dels på grund av att de dragit till sig enormt mycket opportunister och våldsverkare och dylikt. Men svensk extremhöger har lärt sig av detta och är idag en helt annan varelse än på nittiotalet. Disciplinerad, välorganiserad och idealistisk. Det har helt enkelt varit så obehagligt att vara nazist de två decennier som gått att de har varit tvungna att bygga ett eget civilsamhälle och endast modiga och dedikerade människor har stannat kvar. Rättssystemet har dessutom behandlat nazister/högerextremister extremt jävigt. Ett exempel är domen mot svenskpartisten i malmö som kom nu i dagarna. Detta har medfört att nöjes våldsmän helt enkelt inte har kunnat befinna sig i rörelsen utan fått bli fotbollshuliganer eller vänsterextremister istället. Vidare har lagen om hets mot folkgrupp medfört att svenska nazister har ett otroligt mycket mer städat språkbruk idag än tidigare.

  Gilla

  • MartinA skriver:

   Tyvärr verkar ju olika varianter av socialdemokrati vara det enda som är gångbart i sverige. Nynazismen är en sådan version.

   Gilla

  • MartinA skriver:

   Memen islamism=nazism är naturligtvis till för att återanvända de enorma summor som lagts ner på, hm, folkbildning om nazismen mot islam. Visst, jag fattar poängen. Men det är antiintellektuellt och korkat. Dessutom är det ganska oanständigt att säga att de som längst kämpat mot muslimsk invandring skulle vara muslimer.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Patrik påpekade att det som av godmänniskorna framför allt anses vara ondsint i nationalsocialismen (de har fel) är antisemitismen, att de som av godmänniskorna kallas nazister i Sverige (de har fel) inte är antisemiter, medan antisemitismen importeras i stor skala av godmänniskorna själva (de gör enligt sin egen uppfattning fel). Han sade inte att islam är nationalsocialistisk.

    Hamed Abdel-Samad har skrivit en bok om islamsk fascism, och påpekar gärna att det inte är en bok om fascistisk islam. Han är inte någon tankesmedja, utan såvitt jag vet seriös religionsforskare.

    Du slåss mot halmgubbar som du själv ställt upp.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Tror jag reagerade (överreagerade) på den här meningen:
    ”Borde man inte stödja högerpopulisterna i deras kamp mot de antisemitiska nazistefterföljarna?”

    Dessutom kan du ju se hur många i kommentarsfältet har börjat tro på den här Memen.

    I och med att fascismen är så otroligt illa definierad som den är så vet jag inte riktigt vad man försöker säga när man talar om Islamisk fascism. Panarabismen och Baathpartiet är en betydligt bättre jämförelse med nazismen än Islam. Om man skall jämföra islam med någon ideologi tycker jag att kommunismen är mycket lämpligare. Det finns starka egalitära delar av Islam och precis som kommunismen strävar den efter världsherravälde och att etablera sitt moralsystem globalt.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    @Östman
    forts.
    Jag har bara stött på det här antiintellektuella påståendet så många gånger på nätet så jag är hjärtligt trött på det. Varför skall det vara så svårt för människor att tänka igenom vad de säger?

    Gilla

  • Sten lindgren dy skriver:

   Du är helt omedveten om de kontakter nazityskland hade med muslimer under andra världskriget? Är det påhittat för tre år sedan? Vad mer är påhittat om andra världskriget?

   Liked by 1 person

   • MartinA skriver:

    Nazityskland alierade sig med vissa muslimer därför att de hade en gemensam fiende i det brittiska imperiet. Enligt din logik så är då Churchill kommunist eftersom han manade Storbrittanien att alliera sig med USSR? Enligt din mening är Neocons jihadister eftersom de har allierad sig med en uppsjö jihadistiska rörelser? Förklara gärna.

    Gilla

  • Ulrika skriver:

   Martina

   Det finns länkar mellan nazismen och Islam. Inte bara det historiska fjäskandet för och beundrandet av Hitler från stormuftin utan också de exakta kopiorna av nazisternas nidteckningar av judar i dagens muslimska medier.
   Antisemitismen dog inte efter andra världskriget men hölls mer eller mindre i schack och har nu spridit sig med den muslimska invandringen i Europa, vilken fått antisemiterna att komma ut i dagsljuset.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Jag vet inte så mycket om muslimsk antisemitism eftersom jag varken är jude eller muslim eller arab. Däremot kan jag konstatera att det pågår en etnisk konflikt om land i Israel/palestina. Och att Saudi och gulfstaterna är allierade med Israel mot Iran och Syrien. Så din argumentation verkar tämligen ytlig. Min gissning är att du inte vet mer om hur och varför antisemitismen i arabvärlden fungerar än vad jag gör. Men det blir ju litet löjligt att tala om arabisk antisemitism när arabiskan är det största semitiska språket.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Se mitt svar till Sten Lindgren dy ovan. Jag finner den här typen av argumentation häpnadsväckande faktiskt. Jag beskrev aspekter av ideologierna. Där jag anser att en etnisk ideologi ej kan jämföras med en universell ideologi. Skillnaden är enorm. Att sedan nazityskland ingick realpolitiska allianser mot en gemensam fiende? Menar du verkligen allvar?

    Gilla

 23. Hortensia skriver:

  Tusen tack, Patrik, för detta exceptionellt modiga och hederliga resonemang! DGS är en lisa för sargade, svenska själar.

  Jag har, efter att ha stött på närmast plagierade formuleringar i tidningar förstått, att fler än en MSM-skribent tjuvkikar på denna och andra liknande nätsidor. Min uppmaning till er – journalister, ledarskribenter, chefredaktörer, proffsdebattörer m fl – som nu har läst ända hit, blir sålunda:

  Citera mera! Låt varenda ett av Patriks kloka ord få stråla ut genom era kanaler och komma allmänheten tillgodo, så att återuppbyggnaden av det tidigare så goda, svenska samhället kan få en rejäl skjuts.

  Liked by 2 people

  • Sten lindgren dy skriver:

   Haha har du gjort samma observation! Jag har börjat misstänka att Alice Teodorescu börjar dagen med kalkerpapper sen väntar hon någon vecka.., nå det är väl ändå bättre än vad hon skrev förr.

   Liked by 2 people

   • Hasse skriver:

    -Sten L DY
    Förstår inte vad du menar. Alice T är i mitt tycke (och jag är sannerligen inte ensam) en av de mest läsvärda ledarskribenterna vi har i detta land. Men hon har krav, både på sig själv och sin omgivning!
    Alltid lika läsvärd!
    För övrigt:
    50-tal kalkerpapper, 60-tal karbonpapper, därefter talar vid om (fotostat)kopior (allt för förståelsen för den yngre generationen).

    Liked by 1 person

   • Hortensia skriver:

    Kim, de är fler än en och jag vill hellre att de fortsätter plagiera än att de går i försvarsställning. 😉

    Gilla

 24. leena44 skriver:

  SD har sin grund i den nynazistiska rörelsen. Att de inte specifikt tar upp judarna iSverige som ett stort problem kanske beror på att det problemet inte finns här. I stället inriktar de sig på andra invandrare, immigranter, asylsökande och specifikt muslinsk sådana – eftersom de tillhör en annan ras. Grunden i nazismen är själva rastänkandet. Utifrån det kan de sedan välja ut den ”rasen” som utgör det största problemet. SD är dessvärre inte politiskt dumma utan väljer den grupp som en majoritet av befolkningen upplever som orsaken till allt elände i landet.

  Gilla

  • Boris skriver:

   Vilket kvalificerat struntprat Leena44. Du låter som Löfvens papegoja. Det är allvarliga anklagelser du kommer med och det vore klädsamt om du underbyggde dem med fakta.

   Liked by 3 people

  • Hovs_Hallar skriver:

   Javisst, klart att någon måste komma med detta.

   Visst, nazismen har gamla anor i Sverige — exempelvis var ju Tage Erlander nazist eftersom han liksom SD (och av samma skäl) inte ville ha muslimsk invandring till Sverige.

   Tänk så det kan bli.

   Liked by 1 person

  • Boris skriver:

   Intressant kommentar från din sida Leena44. Jag citerar ”att de inte specifikt tar upp Judarna i Sverige som ett stort problem kanske beror på att det problemet inte finns här”. Ser man på, bakom Leena44s putsade fasad döljer sig en tvättäkta antisemit som anser att Judarna utgör ett problem i vissa länder. Så mycket mer behöver väl inte sägas. Dina ord talar för sig själva.

   Liked by 1 person

   • leena44 skriver:

    Jag beskrev endast SDs taktik. Man väljer att rikta sig mot den grupp man uppfattar som mest problematisk för flest svenskar. Däremot finns det, som de flesta vet, stor aversion mot judar från islamiskt håll. Dessutom finns även i Sverige en förkärlek för palestinier gentemot israeler. Världen är komplicerad.

    Gilla

 25. Carl G. skriver:

  Konflikten mellan muslimer och judar handlar inte om antisemitism. För bakom muslimer gömmer sig araber som är brodersfolk med judarna. Så konflikten mellan de semitiska folken araber och judar handlar i grund och botten om importerade klankonflikter. Inte antisemitism. Mera likt det agg som har funnits i urminnes tider mellan danskar och svenskar.

  Gilla

 26. Lennart Göranson skriver:

  För att komplettera min tidigare invändning mot den avslutande slutsatsen – inlägget är en utomordentlig uppgörelse med de slappa ”brännmärkningar” som blivit legio. För att dra ut resonemanget en bit till: det är skrämmande att allt talet om nazisthot präglas av en sådan brist på eftertanke och stringens.

  Till att börja med: invektiven nazist, fascist och rasist används i stort sett (även av statsministern) som synonymer. Med rasist menas alla som har kritiska synpunkter på en ”identitet”, oavsett om det handlar om ”ras” eller andra kännetecken. Och med nazism menas en politisk rörelse vars enda mål var att mörda miljoner judar.

  Det är sant att en bärande tanke hos nazismen var att det existerar raser och att vissa är mer livsdugliga än andra och därför ska ges ”Lebensraum”. Men föreställningarna om vikten av att vårda rasens renhet hade sitt ursprung i Sverige, och på 30-talet hade hela det politiska fältet i vårt land samma föreställning. När det gäller rasistiska rötter är i så fall SD i gott sällskap med S, M, CP och L.

  Men de svenska riksdagspartierna gick aldrig så långt som till folkmord, det räckte med sterilisering av personer med dåliga rasegenskaper. Det gjorde däremot kommunisterna i Sovjet. Så när det gäller en annan gren av rötterna kan SD göra sällskap med V.

  Nazismen som ideologi handlade naturligtvis inte bara om folkmord. Ett viktigt element var en socialkonservativ bonderomantisk strömning (”Blut und Boden”) som hade mycket gemensamt med Bondeförbundets tidigare profil. Fler rötter som tvinnas samman.

  Därtill kom – något paradoxalt – en modernistisk och utopistisk tro på att ett starkt politiskt ledarskap är ägnat att skapa det framtida idealsamhället (”Triumf des Willens”). Också den föreställningen var allmängods på 30-talet, men finns på sina håll också kvar under efterkrigstiden (”politik är att vilja”). Ännu fler gemensamma rötter.

  Slutligen, när det gäller den ekonomiska politiken var nazisterna på samma linje som exempelvis Roosevelt (”New deal”), med stora offentliga arbeten, protektionism, tvångskartellisering m.m.

  Fascisterna, å andra sidan, hade liksom nazisterna en fäbless för den politiska kraften, rörelsen, framtidstron. Men de italienska fascisterna hade däremot inget alls emot judar. Det var först ganska sent, på grund av samarbetet med Tyskland under kriget, som man blev tvungen att stödja judeförföljelser. Att sätta likhetstecken mellan fascister och nazister är av flera skäl ohistoriskt.

  Sammanfattningsvis, utvecklingen av olika politiska strömningar under 1900-talet är en mycket komplicerad historia som borde motivera till både eftertanke och ödmjukhet. Att oreflekterat svänga sig med stämplingar som nazist och andra invektiv för att defamera meningsmotståndare, och att utan närmare eftertanke slå fast vad nuvarande politiska partier har för rötter, det uppfattar jag som ett uttryck för anti-intellektualism. Och anti-intellektualism var också något som kännetecknade det tyska NSDAP.

  Liked by 3 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Så bra var kommentaren till den sista meningen. Nog var typer som Hitler och Goebbels i allra högsta grad intellektuella. Deras lära var lika sammanhängande som någon annan bekant ideologi: socialism, socialdemokrati, stalinism, kommunism, liberalism. Opportunistiska medlemmar från tiden efter maktskiftet sågs inte med blida ögon internt. Hitlers och Goebbels inställning där i bunkern 1945, att det tyska folket och de själva och deras barn förtjänat att underkastas och dö, är om något högt uppskruvat intellektuellt. Nästan i Birgitta Ohlsons klass.

   Det anti-intellektuella arbetet bedrevs väl snarast av SA och SS, ungefär som Expo, RFSU, AFA, FI, Researchgruppen och Södertörns högskola nu.

   Gilla

   • Lennart Göranson skriver:

    @Fredrik Östman
    Det beror lite på vad man menar med intellektuell, i min tankevärld är det något helt annat än intelligent. Att ha en sammanhängande, genomtänkt lära ser jag som intelligent men inte nödvändigtvis intellektuellt. Det jag hade i tankarna med min sista mening handlade exempelvis om nazisternas inställning till ”entartete Kunst”.

    Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag skrev en kommentar och var dum nog att skriva ut namnen potentater i Tredje riket. Det landar direkt i filtret, som illustration till artikelns innehåll. Jag försöker igen:

   Nationalsocialismen var i högsta grad intellektuell. Dess lära var en ideologi av liknande inre harmoni som liberalismen eller andra former av socialism. Beakta ledarnas reaktion i bunkern i krigets slutskede. De gav inte upp sin livslögn, sin ideologi, utan beskrev det tyska folkets situation i enlighet med denna intellektuella konstruktion.

   De anti-intellektuella delarna sköttes inte av partiet, utan av SA och SS. Ungefär som AFA och Researchgruppen idag.

   Gilla

 27. VX skriver:

  Fredrik tycker att vi ska ta oss an framtiden med nyfikenhet.
  Nyfikenheten finns alltid närvarande. Men där nyfikenheten för något decennium sedan handlade om hur det såg ut på andra sidan jordklotet, hur mat från fjärran länder smakade och hur framtiden skulle se ut så är nyfikenheten idag en annan nyfikenhet. När man går och lägger oss idag är man nyfiken på om bilen är utbränd imorgon eller körbar. När man lämnar ungen vid skolan så är man nyfiken på om något kan fastna i oväsendet, kaoset och flummet. När man skjutsar föräldern till akuten är man nyfiken på om han eller hon får vård det närmaste dygnet eller inte. För detta har Fredrik Reinfeldt ett ansvar. Ett stort ansvar. Men huset ramlade ju inte ihop.
  I otakt

  Liked by 2 people

 28. Ulrika skriver:

  ”Borde man inte stödja högerpopulisterna i deras kamp mot de antisemitiska nazistefterföljarna?”
  Högerpopulisterna kommer i alla storlekar och färger. Antisemitismen finns
  överallt över hela des politiska spektrumet.

  Gilla

 29. malmobon skriver:

  TACK Patrik Engellau för att du även förstått detta.
  Jag ser och har sett faran i Malmö under många år. Till skillnad från pk massmedias journalister
  rör jag mig i de flest kretsar av Malmö och känner fler Mohammed än någon journalist är i närheten av.
  Det jag hör av dessa, är att det talas i moskéer och islamiska kretsar om hur muslimer skall ta över Malmö och Sverige.
  Just nu behöver dem inte starta eget islamiskt parti efter som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet hjälper islam framåt hela tiden.
  Kallas steg för steg islamisering. Är man inte medveten om det, så märks det inte för det går sakta.
  Vi skall dock vara medvetna om att fortsätter Regeringen och Allianspartierna göra fördelar mot svenska ungdomar, så kommer det växa fram en rörelse ur den skånska myllan som kommer bli farlig. Var så säker.
  Faran i Malmö är dock vänstern. Pass upp.

  Gilla

 30. Ulf45 skriver:

  Judarna besatte landet eller områden som idag motsvarar Israel efter flykten från Egypten, som Moses iscensatte för sina anhängare hundratals år f.kr. Då fanns inga Palestinier i området. Namnet Palestina har sitt ursprung från the Philistines, som var Europeer och bodde i Judéen intill området besattes av romarna. Landet beboddes också av judar under denna tid.

  Till och från har området attackerats av muslimer, sedan mitten av 600-talet. Namnet Palestina behölls fram till staten Israels bildande 1948, en statsbildning som fick FN:s fulla stöd och gillande.

  Innan dess bodde i området judar, muslimer, kristna och flera andra mindre religioner i god harmoni och sämja i området. Först efter FN:s erkännande började problemen.

  Man kan med fog påstå att judarna har sin längsta historia i området, så varför skulle inte judarna, ett av jordens mest förföljda folk, ha rätt att få sin existens legitimerad i området? Vi ska inte glömma att av Jerusalems befolkning på ca 750.000 invånare är 200.000 araber, som delar sina liv med judar i god anda och sämja. Under hela Israels existens har araber varit välkomna att bosätta sig där. Palestinier som innan Israels bildande återfanns i alla omkringliggande arabiska stater i olika flyktingläger, vilka med Egyptens, Jordaniens och Syriens goda minne tvingades stanna i Gazaremsan och på Västbanken, då dessa, till Israels stora förvåning efter sin seger i Yom Kippbur-kriget, inte längre ville veta av sina landsmän araber och därför lämnade dessa två områden.

  Israel är omgärdat av fiender, flera hundra miljoner, som inget hellre önskar än att utplåna det judiska folket, med Iran i spetsen. Ska inte vi i väst hjälpa till att förhindra ännu ett Holocaust? När vi slutligen gjorde oss av med Hitler och därmed hjälpte judarna att överleva som folk, ska vi då med hjälp av fanatiska muslimer arbeta för att historien upprepas? Ursäkta, men den logiken förstår inte jag!

  Jag tror att varje stats vilja att överleva genom att försvara sig mot sina fiender, borde vara självklar. Här gäller inte längre devisen, ”Genom sig själv känner man andra”, om man ser på det från svensk horisont. På detta försvar lägger israelerna ned ett enormt arbete, som de hittills har lyckats väl med. Israeler är ett duktigt folk, som genom sina gemensamma ansträngningar lyckas hålla sina mångfaldigt fler fiender stången. Det är istället något som man måste beundra.
  Israel har vuxit från en liten befolkningsspillra vid statens bildande på ca 600.000 invånare till idag 8.000.000, vilket jag tycker är imponerande. Landet har under denna tid förvandlats från en stenöken till ett område med i stora delar frodig grönska och en modern bebyggelse som varje annat arabland skulle vara stolta över.

  Judarna ska och kan inte bära skulden till att Europa just nu invaderas av all världens nationaliteter, varav större delen är muslimer, om nu någon har trot det ? Nej minsann, att västvärlden hälsar sin undergång till Europa, kan vi inte lasta judarna för. Däremot anser jag att de ursprungsländer som tvingar dessa människor på flykt, behärskas av maktmatadorer som med djävulsk manipulation administrerar ett människohat som resulterar i förföljelse och död, som inte minst den senaste tidens utveckling i Mellanöstern har visat.

  Gilla

 31. Tobbe skriver:

  Nazist = meningsmotståndare till Globalismen
  Rasist = se ovan
  Fascist = se ovan
  Värdegrund = Globalismen
  Feminism = flexibel tolkning av jämställdhet beroende på vem man adresserar
  Den svenska modellen = den politik som vi för just denna vecka men som har Globalism som mål
  Humanitär stormakt = du betalar och vi spenderar och sitter i FN:s säkerhetsråd
  SD = avledande manöver (förr benämnd högerspöket) för att du inte ska se vad vi egentligen håller på med.

  Gilla

 32. NETTANN skriver:

  STEN LINDGREN DY 23 oktober, 2016 18:13
  Med ganska hög frekvens så basuneras det ut (och därefter mals om igen några varv) uppgifter om någon som har visat en gnutta (eller mer) sympati för SD. Då bör varje sund och klok människa omgående söka sig till källfakta, d.v.s. kasta sig ut i lianerna på nätet. Angående Bonnier- och Sjöstedtpunkterna så kan nog http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3071 betraktas som något som kommer från hästens mun. (Åtminstone finns där en viss nyans till msm-uppgifterna.)

  Det som absolut inte får förekomma är att ta den initiala informationen ad notam och därefter glatt vandra vidare, i tron att man förkovrat sig!

  Gilla

 33. dave skriver:

  Lennart Göranson 24 oktober, 2016 at 12:39

  ”Att bära politisk uniform är i dag ett brott”
  Inte i Sverige, däremot i Tyskland och en del andra länder. Lagen togs bort 2002.

  Gilla

 34. Christer. skriver:

  Att stämpla folk som nazister, enkom för att de inte delar de ”värderingar” som flertalet av våra s.k journalister, sofftyckare,politiker, m.fl rent reflexmässigt gör, säger i själva verket en del om deras historielöshet. Har själv känt folk som levt under nationalsocialismen i Tyskland och hört deras vittnesbörd om vad nazism egentligen står för. Där var det fråga om ett helt folk som hjärntvättades från barnsben och där konsekvenserna för avvikande som regel var dödliga. Det är som Patrik mycket riktigt påpekar, något helt annat än det som vilsna ynglingar härhemma vurmar för. Att politiker som borde veta bättre sen blandar ihop händelser på Medelhavet med Auschwitz är verkligen ett tecken i tiden, beträffande okunskapen hos just den kategorin.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.