Var är nazisterna?

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Förr i tiden skrämde man barn med sotare. Sotare hade barnen sett. De var klädda i svart och sotiga i ansiktet och hade konstiga linor och verktyg lindade kring kroppen. Om du inte aktar dig kommer sotarn och tar dig, sa man till barnen. Det var läskigt. Ett normalt barn drog slutsatsen att det var nog bäst att lyda. Man visste ju inte säkert om det fanns några farliga sotare, men för säkerhets skull.

Kyrkan har också hållit på sådär, men inte nöjt sig med att skrämma barn, utan skrämt alla den kommit åt. Kyrkans sotare var djävulen. Riktigt vad djävulen ville har jag inte klart för mig, men jag tror det gick ut på att han ville locka folk att göra dumheter som skulle förmå Sankte Pär att döma dem till helvetet, där Satan lustfyllt kunde plåga dem i evigheters evighet. Det kanske känns bra just nu, sa kyrkan till folk om deras olämpliga beteende, men vänta bara.

Nuförtiden, åtminstone i vårt land, skrämmer överheten med nazismen och fascismen. Vad dessa ondskor egentligen är vet man inte säkert. Jag tror att fascismen är folkets underkastelse under staten och att nazismen är fascismen plus judehat. Nazismen är alltså, ungefär, att staten i sin allmakt ska utrota judar och förädla den ariska rasen.

Finns denna fara, denna sotare, denna djävul i verkligheten eller är det bara något man skrämmer folk med? Det påstås att sådant otyg kommer i förlängningen av sverigedemokraterna och Viktor Orban. Om högerpopulisterna får hållas så hamnar vi i nittonhundratrettiotalets nazistiska hatsamhälle, hävdas det.

Jag har tre invändningar och ni som är rädda att bli anklagade för att ha hamnat i dåligt sällskap om ni läser vad jag skriver kan sluta läsa här.

För det första kan jag inte se någon nazistisk rörelse med judehat och hakkors i högerpopulismens dolda garderober. Fattar de som pratar om denna fara över huvud taget vad hitlerismen innebar? Har de en aning om vilken makt nazisterna hade byggt? Kolla på filmen Triumf des Willens så begriper du att det inte handlar om en och annan heilande pubertetsyngling som betalt medlemsavgift i sverigedemokraternas ungdomsförbund eller som lite chict tagit på sig en hakkorsbindel på skoldansen. Propagandafilm, ja visst, men tror du ens Coca-Cola hade kunnat köpa något liknande (skulle vara Olympiaden, då)? Jag påstår, tills motsatsen är bevisad, att risken för välorganiserat judehat – eller godorganisation över huvud taget – från det gänget är obefintlig.

Min andra invändning är att judehatet faktiskt finns och är oerhört starkt, men inte från Jimmie Åkessons och Viktor Orbans anhängare, utan från deras sida som dessa två utsett till sina fiender, nämligen muslimerna. Om det är något jag begripit på senare år så är det att muslimer på det hela taget är välorganiserade judehatare. Googla så får du se om du inte tror mig.

Min tredje invändning är därför att det är larvigt att anklaga judehatarnas (muslimernas) fiender (högerpopulisterna) för nazism. Högerpopulisterna kan inte, som Hitler, organisera imponerande kamptrupper och ej heller tycker de veterligen särskilt illa om judar.

Nu ska jag avsluta med en observation som du kan läsa och sedan förfärat förkasta och påstå att du aldrig hört alternativt skylla allt på mitt dåliga omdöme. Borde man inte stödja högerpopulisterna i deras kamp mot de antisemitiska nazistefterföljarna?

Vi kanske inte ska oroa oss så mycket för sotare, utan i stället öppna ögonen och identifiera de verkliga farorna.