Politiken och dess rötter

LB juli 16

Lennart Bengtsson

De flesta, inte minst politiska partier, har skelett undanstoppade i sina hemliga garderober. Alla har begått dumheter, oftast i oförstånd som de helst vill glömma. Annat beror på tidens gång eftersom etablerade uppfattningar ändras då kunskapsläge och värderingar modifieras av strömningar utifrån. Vi tycker idag att den rasism som fanns tidigare i Sverige var alldeles förskräcklig, inte minst den vedertagna steriliseringen av individer som samhället ansågs mindervärdiga.

Sverige höll sig tidigt framme inom rasbiologin. Innan nazisterna tagit makten i Tyskland så kunde man fara till Uppsala för att ta sin doktorsgrad vid statens institut för rasbiologi. Detta institut hade upprättats den 13 maj 1921 efter brett beslut av riksdagen. Bakom motionen stod socialdemokraterna Vilhelm Björkman och Alfred Petrén och bondeförbundaren (centerns föregångsparti) Nils Wohlin. Motionen var också undertecknad av Hjalmar Branting och högerns Arvid Lindman. Flera framträdande liberaler som Jacob Pettersson, Raoul Hamilton och Knut Kjellberg gav likaså motionen sitt positiva stöd.

Ett annat läsvärt arbete är Alva och Gunnar Myrdals arbete Kris i befolkningsfrågan, tredje upplagan från 1935, speciellt kapitel 7, som behandlar socialpolitiken och folkets kvalité. Man finner här yttranden som kan få håret att resa sig och detta i texter av två personer som under lång tid stod som garanter för den höga uppfattningen som många hade om den svenska socialdemokratin både nationellt och internationellt. Jag citerar:

I det närmaste planet ligger då givetvis den radikala utsovringen av höggradigt livsodugliga individer som kan åstadkommas genom sterilisering enligt lagstiftningsbeslut vid 1934 års riksdag. 

Den rashygienska frågan är svår: Vilka individer skola anses som otvetydigt dåliga arvsbärare att de ej bör tillåtas fortplanta sig?

Helst skulle väl man på den vägen vilja utrota alla slags fysisk och psykisk mindervärdighet inom befolkningen både sinnesslöhet och sinnessjukdom, kroppsliga sjukdomar och dåliga karaktärsanlag.

Författarna uttrycker förvisso att viss försiktighet måste föreligga med tanke på ärftlighetens komplexitet men texten talar sitt tydliga språk.

De ”lik” som landets vänsterparti (tidigare kommunistpartiet) har i sina garderober skall vi inte tala om. Härvid kommer håret inte bara att resa sig utan också att vitna. Även miljöpartiets tyska rötter är likaså av intresse att studera inte minst från 1930-talet.

Under senare år har Sverigedemokraterna utpekats som moraliskt tvivelaktiga och man har pekat på rötter som har varit mindre smickrande som skrikande, stupida tonåringar på motorcyklar utklädda till löjliga vikingar. Under de år som partiet varit representerat i riksdagen har det emellertid på alla sätt uppträtt ansvarsfullt och har de facto varit det enda parti som tydligt tagit ställning mot en okontrollerad invandring, en uppfattning som numera accepteras av samtliga partier och som också genomförs. Vidare pekade partiet på de uppenbara problem som en alltför stor invandring skulle få för landets egna utsatta. Detta har senare visat sig vara en korrekt bedömning genom att skattemedlen och personal för socialvård, läkarvård och skolutbildning är begränsade.

Att därför med kännedom om svensk politisk historia under främst 1900-talet förse Sverigedemokraterna med en pariastämpel och vägra ens samarbeta med dem i viktiga frågor finner jag vara ett politiskt hyckleri i den högre skolan såvida de inte beror på en magnifik okunnighet. Sverigedemokraterna stöds ju förvisso enligt riksdagsvalet 2014 av en dryg sjundedel av landets befolkning och efter senaste opinionsundersökningar med kanske så mycket som en dryg femtedel. De partier (individer) som häcklar dem borde ta en titt i de egna skräckgarderoberna innan de kastar sten på de som anses vara mindre goda. Bibelns ord om grandet och bjälken är högst relevanta.

52 thoughts on “Politiken och dess rötter

 1. Tritonen skriver:

  De problem, förlåt: ”utmaningar”, som vi nu står inför, har SD varnat för hela tiden. Nu menar Jimmie Åkesson att vi måste nollställa all asylinvandring, i varje fall tills vi fått kontroll över de problem (utmaningar) vi står inför under oöverskådlig tid, om jag förstår honom rätt. Jag tror att denna fråga blir den dominerande och avgörande vid valet 2018. Ska bli intressant att höra honom i kvällens Agenda.

  Liked by 1 person

  • David Almstav skriver:

   Och Moderaterna försöker ge sken av att det är de som driver regeringen framför sig i migrationsfrågorna. Hahaha, tillåt mig asflabba.

   Åkesson gör helt rätt som börjar kräva att asylinvandringen stryps. De andra partierna kommer att bli tvungna att sluta sig till den uppfattningen, för att inte bli helt obsoleta. Men när de väl gjort det, så konstaterar Åkesson helt riktigt att det här med strypt asylinvandring, det räcker inte om vi ska ha en chans att klara välfärden och ge ett hyfsat fungerande land i arv till barn och barnbarn – vi måste ha massåtervandring, det är dags för kretsloppsmigration. De migranter som har fått en fristad i Sverige, och som kan återvända, bör också återvända i stora skaror.

   Kolla på Danmark, som nu är i färd med att skicka hem somalierna som fick TUT för ett par år sedan, eftersom det är säkert att vistas i Somalia. Att Somalia sedan är fattigt och underutvecklat – det är faktiskt en annan sak. Asylrätten har aldrig haft något med fattigdom att göra, även om de flesta asylbedragare som kommit till Sverige egentligen varit ekonomiska migranter.

   Liked by 1 person

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Kan man åka hem till Somalia på semester,
    oftast på socialens bekostnad,
    då kan man också återvända hem!

    Märkligt så olika myndigheter kan bedöma saker…

    ”Barnen” från Afghanistan bör återbördas till sina hemmavarande föräldrar!
    Då blev utmaningarna avsevärt mindre…

    Påfrestningarna på skolan rent av hanterbara?

    Gilla

 2. Lars Thylen skriver:

  Texten ovan ger en utmärkt bakgrund och perspektiv, insikter som uppenbarligen till stora delar undgått våra enligt statistik från EU såväl obildade som outbildade politiker, sämst eller bland de sämsta i EU.

  Jag kommenterade härförleden en text i SvD ( av Lifvendahl) i ett mail till henne med att konstatera att om S samarbetar med V (VPK, SKP…) så borde de väl inte ha några betänkligheter att komma överens med SD i väsentliga frågor.

  Nå, hursom , jag fick ett som jag uppfattade hånfullt och nedlåtande svar från Lifvendahl, ungefär att jag inte begrep något, och jag avslutade därmed prompt ett 60 årigt läsande och 45 årig prenumeration av SvD, finnande att måttet till slut var rågat.
  Därmed inte sagt att alla på SvD är mindre bra det finns flera kompetenta,

  Liked by 2 people

  • kim skriver:

   Lars Thylen, det skulle vara intressant att få ta del av din kommunikation med Lifvendahl. Kan du dela med dig av den, exempelvis i en krönika som gästskribent här på Det Goda Samhället?

   Gilla

 3. Henric Ankarcrona skriver:

  Och makarna Myrdal högaktas fortfarande och institutet för rasbiologi fanns kvar till efter andra världskriget, om jag minns rätt.
  Selektivt minne kallas det. Malin Ullgren skrev en krönika i DN för bara några sedan. Temat var att det var rätt osmakligt att jämföra vänstern med fascismen. På min fråga om hon läst vänsterpartiets program från 2016 fick jag naturligtvis inget svar.

  Gilla

  • Ulf Hörberg skriver:

   Institutet för rasbiologi bytte namn till institutionen för fysisk antropologi och senare till institutionen för humangenetik. Möjligheten till akademiska poäng i ämnet fysisk antropologi kvarstod in 70 talet.

   Gilla

 4. Erik skriver:

  ”IV. Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar.

  Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling.”

  Nej, det är inte SD:s valmanifest – vilket naturligtvis är den spontana tanken – utan det är faktiskt Annie Lööf som skulle behöva förklara hur hon utan större synbarlig skam kan verka i ett parti med denna historia.

  Citatet är från Bondeförbundets program år 1938.

  Liked by 2 people

 5. Erling skriver:

  En mycket värdefull belysning!! Kan den `yppersta eliten´, det politiska etablissemanget verkligen vara ovetande om detta? Kommunismens CV borde väl till och med ungtupparna ha kännedom om?

  Eller finns en outtalad överenskommelse i etablissemanget att SD är pestbesmittat och därför oberörbart?

  I så fall skorrar det ljudligt när det redan uttjatade uttrycket `alla människors lika värde´ ständigt
  upprepas.
  Då vore `alla människors utan SD:s lika värde´ en mer ärlig och korrekt beskrivning av hur verkligheten ter sig.

  Begrepp som ärlighet, rakhet, trovärdighet och kompetens har jag mycket svårt att associera till den bedrägliga fars som den politiska adeln ständigt spelar upp. Den är tragikomisk med förödande resultat för hela vårt land.

  Liked by 1 person

 6. Peter skriver:

  Säga vad man vill om Sverigedemokraterna, men i dag är partiet det kanske mest Israelvänliga partiet i riksdagen tillsammans med Liberalerna. Två av partiets riksdagsledamöter, Kent Ekeroth och Paula Bieler, är för övrigt judar. Bröderna Kent och Ted Ekeroth (ledamot av Lunds kommunfullmäktige) är också anhängare av sionismen. http://www.proletaren.se/inrikes-politik/sverigedemokraterna-ar-israels-basta-van

  Det är heller ingen hemlighet att muslimer stod på Hitlers sida under andra världskriget eller att hans bok är en storsäljare i Mellanöstern, bland annat i Libanon. http://www.svd.se/terrorismen-oser-ur-grumliga-kallor

  Lustigt nog har Sverigedemokraterna aldrig tagit upp detta faktum såvitt jag vet, utan många tänker fortfarande på ”partiet med nazistiska rötter”.

  Det påminner lite om hur det borgerliga blocket gång på gång tog emot kritik, framför allt från Göran Persson, om hur de förstörde svensk ekonomi i början på nittiotalet genom att envist försöka hålla uppe värdet på kronan. Vad vi sällan får höra är att Socialdemokraterna kan sägas ha startat eländet genom Novemberrevolutionen. https://sv.wikipedia.org/wiki/Novemberrevolutionen_(Sverige)

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   SD för en uppenbart Nazistisk politik, eller))

   Eller är det enda som INTE gör det?
   Kan Svetsaren svara på den frågan?

   En Jude i Sverige bör nog av ren självbevarelsedrift rösta på SD…
   Dessvärre finns det ej så många röster att hämta där.
   Allt fler lämnar det antisemitiska (S)verige…

   Gilla

 7. larslindblog skriver:

  Då som nu fanns det begåvningshandikappade kvinnor vilka ”uppvaktades” av alkoholiserade män . För sådana män –:ett ställe där man kan sitta och dricka , samt tillgång till sex med en viljelös person. Kvinnorna födde barn på barn som samhället måste ta hand om . Var sterilisering av dessa kvinnor förkastligt ?
  Det fanns då som nu familjer där missbruk ,våld och vanvård ,gått i arv i generationer , familjer där en asocial livsstil och att leva i smuts och snusk det normala. Var det då så upprörande att samhället försökte få kvinnorna att acceptera en sterilisering efter första barnet ?
  I dom fall jag personligen träffat på har familjebildning i fall där båda kontrahenterna varit ” lite bakom flötet” inte varit så lyckat…..en hemmiljö med sängar utan lakan ,torftigt ,lortigt , mathållning bestående av varmkorv , kex ,läsk….ingen förmåga att planera sin ekonomi..
  Är det verkligen en mänsklig rättighet för människor med begåvningshandikapp , utvecklingsstörning ,asocial livsstil , vagabonder ….att föda massor av barn som fortsätter på samma sätt ?
  1921 när rasbiologiska institutet inrättades hade dom flesta svenskar en bakgrund i jordbruket . För en bonde var det naturligt att behålla kalvar där kossan mjölkade bra , en bra och arbetsvillig häst antogs kunna föra sina gener vidare till sitt föl , man kläckte kycklingar från sin hönsflock om hönorna var goda värpare…..
  Man tänkte nog att det samma gäller för människor ? Goda arvsanlag förs vidare …precis som dåliga….eller ?

  Liked by 2 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Även dödsstraffet är ofta alldeles utmärkt välmotiverat. Problemet är inte detta, utan att politikerna inte kan klara av att hantera så farliga verktyg. De missbrukas, och det var precis det som sossestaten och dess ämbetsmän gjorde med steriliseringen. På liknande sätt missbrukas än idag tvångsomhändertagandet av barn. Även denna möjlighet måste avhändas politikerna och ämbetsmännen. De är inte vuxna det ansvaret.

   Gilla

 8. BjörnS skriver:

  Jag håller helt med LB. 30-talet ligger dock långt tillbaka i tiden och de som var aktiva då är nu döda. Detsamma kan inte sägas om kommunismen och som ett absolut minimum bör de partier som inte vill samtala med SD förklara hur man kan samarbeta med V som i ”närtid” har haft en nära relation till diktaturer och stött en ideologi som har haft minst lika ruskiga konsekvenser som nationalsocialismen. Det är inte lite mer än 10 år sedan Vs partiledare kallade sig själv för kommunist. De som har höga poster inom V anslöt sig ofta innan V efter murens fall ömsade skinn. Så, på vilket sätt tycker man att det ena är principiellt ok men inte det andra?

  Att påstå att anledningen är att SD inte står för ”lika människovärde” håller inte. Det brukar hänföras till att man vill minska invandringen. Förutom dubbelmoralen i att nästan alla andra partier nu tillsammans har dragit i nödbromsen finns det ett principiellt argument: det finns en konsensus kring att (asyl)invandringen måste bygga på ett regelverk. Exakt alla ska inte kunna komma hit. Skiljelinjen är således inte huruvida det ska finnas ett regelverk som begränsar vissa personers möjligheter att kunna invandra eller inte utan om var gränsen ska dras. Man får också olika tillgång till sociala skyddsnät. Enligt resonemanget är alltså inget parti för lika människovärde utan man vill bara diskriminera olika grupper och lite olika mycket. Detta gör de höga hästarna och indignerade och fördömande tonfallen om möjligt ännu mer obegripliga. Att man kanske inte håller med SD, det är en annan sak.

  Liked by 2 people

 9. JAN BENGTSSON skriver:

  Både S o M är livrädda för massiv väljarflykt!

  Därför måste väljarna till varje pris,
  skrämmas kvar…

  Stefan, vår Stasiminister,
  vägrar att diskutera en enda sakfråga med SD,
  oavsett att Alla inser vem som har rätt!

  Den högste företrädaren gör precis,
  som S ger direktiv till gräsrötterna på lokalplanet!

  Ta ALDRIG en debatt med SD,
  för Ni kan ALDRIG vinna den!

  Enda chansen är att fortsätta brunkleta,
  kanske det fastnar till slut…

  Om man ger SD inviter nu,
  då har man ljugit tidigare…

  Så skeletten får stanna i garderoben!

  Dessutom är ju rasisterna i både S C o M döda idag)

  Man har ju lärt sig,
  att det är fult att tala illa om de döda!

  Liked by 2 people

 10. Stina skriver:

  Jo inkonsistensen i argumentationen är slående, samma men omvänt appliceras när man diskuterar islam, där är det ok att gå ända till medeltiden för att finna att kristendomen visst också underblåste religiösa konflikter.

  Jag tycker Lennarts och Patriks inlägg av idag är intressanta speglingar av varandra, kan det vara så att identitetspolitik, dekonstruktion av kön och filosofin bakom VIK (hjälpprogram mot motoriskt eftersatta) är de faktiska arvtagarna till rasbiologiska institutet? Grundiden är att klassificera människor efter påstått lyte eller hudfärg eller kränkthet för att kunna rätta till det som är fel? När argumenterar de sig fram till sterilisering? Kanske sterilisering av vita män som bot mot rasism? Man klassificerar och sätter etiketter på människor (adhd, muslim, krullig, hbtx) som därmed fångar dem för evigt och tillåter hela ViKs maskineri att gå igång, samt ofta ger en ursäkt till den kränkte eller utsatte att endast definiera sig som utsatt och kränkt och inte själv göra något positivt för sin situation.

  Liked by 1 person

 11. Hortensia skriver:

  Det var ord och inga visor, Lennart!

  Tack för detta utomordentligt väl och uppfriskande resolut formulerade budskap till vår samtids kunskapslösa ”godhetsapostlar”.

  Gilla

 12. leena44 skriver:

  Det är så vitt jag vet helt klarlagt att SD har sina rötter i nynazistiska partier. När tyska folket röstade in nazisterna i riksdagen, kände de inte till Hitlers utrotningsplaner och koncentrationsläger. Det är också helt klarlagt att många av SD:s medlemmar, även riksdagsmän, ägnat sig åtvkriminell verksamhet och framför allt olaga hot. SD är inte vilket parti som helst, även om dess partiledare gör allt för att få partiet att framstå som ett sådant. Det gjorde Hitler också, tills han fick makten.

  Gilla

  • Erling skriver:

   Leena

   Tror däremot inte att de under decennier fått ekonomiskt bidrag från nazistiskt parti i Tyskland.
   Inte heller har de fått sitt högkvarter , en fastighet betald av något moderparti!

   Men detta är fallet med V, Löfvens stödparti. Och deras rötter är fysiska och konkreta än idag – V huserar fortfarande på
   Kungsgatan i kungliga huvudstaden.

   Men av någon anledning är rötterna här helt irrelevanta. De är oskuldsfulla som en brud!

   Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   LEENA44

   Kanske Du skulle ta en titt,
   på Centerns (Bondeförbundets) partiprogram från 1938 ovan!

   Snacka om uppenbar RASISM,
   S var ej ett dugg bättre!

   Grandet i den andres öga,
   o bjälken i det egna är en fullt adekvat jämförelse!

   I Sverige lär INGET PARTI någonsin få majoritet,
   en fullständigt horribel jämförelse/tanke!

   Inflytande är en helt annan sak!
   Bara SD gör/har gjort, den rätta samhällsanalysen de senaste 10 åren!

   Det är i nuet våra växande problem finns,
   djup intolerans tillåts växa ohämmat i Sverige,
   via den tilltagande patriarkala Islamiseringen,
   som hotar uppnådd Feministisk jämlikhet!

   Kan Du undvika att inse det?

   Det handlar ej om ras,
   det handlar om avgrundsdjupa skillnader i värderingar!

   Gilla

  • NETTANN skriver:

   ”…så vitt jag vet…”. Känner man sig tvingad att framföra en åsikt är det suveränt att inte gissa angående de rådande omständigheterna.
   ”…kände de inte till Hitlers utrotningsplaner och koncentrationsläger.” Och…?
   ”… många av SD:s medlemmar…”. https://petterssonsblogg.se/2013/03/23/lanksamling/ listar de andra partiernas medlemmar.

   Det är helt OK att ha en uppfattning om sakernas tillstånd. Skall den förmedlas är det inte fel om den vilar på sakliga fakta och rationella argument.

   Gilla

  • Ulf45 skriver:

   Du har endast tagit del av vissa brottstycken i den politiska historien som passar din egen uppfattning. Du berör överhuvudtaget inte de skelett som fortfarande finns gömda i den garderob som dina föregångare staplat dit. Därmed utgår jag ifrån att du representerar den politiskt korrekta delen av den svenska befolkningen. Du ser alltså grandet i din nästas öga, men du är inte medveten om bjälken i ditt eget. Du har alltså inte heller läst Lennart Bengtsson slutord, dvs just detta om att bibelns ord om grandet och bjälken är högst relevanta.

   Gilla

  • dolf skriver:

   Våld, hot och kriminalitet generellt är långt ifrån något som är förbehållet sverigedemokrater.
   På Pettersonsblogg finns sammanställda listor för de övriga partierna, i listan för Nu granskar vi S hittar vi rubbet. (Ratt)fylleri, bedrägeri, snatterier, sexköp, bidragsfusk, (barn)misshandel, rasistiska uttalanden, hot, mordhot, t.o.m. människohandel och en som var misstänkt för att vara involverad i att planera en kidnappning av en diplomatdotter, och en tidigare SSU-ordförande som i protest mot Israel dansar och ler med Mein Kampf i handen.
   Inte minst notervärt är att det är 13 fall av misshandel i listan, varav åtminstone 3 rör barnmisshandel, inklusive att man misshandlat kroggäster på gatan. (Notera att inget faktiskt våld förekom i den s.k. järnrörsskandalen, det kan vara värt att titta på hela filmen, ca 20 minuter, inte bara de redigerade 15-sekundersnuttarna som brukar visas.)
   Det var en socialdemokratisk valarbetar som, under ett moderat borgarråds namn, skickade brev med hot om mord och våldtäkt till ett flertal personer. Bland annat skulle han steka Blondinbellas bröst i smör.

   Liknande listor finns sammanställda för övriga partier på den nämnda bloggen. Den kan vara värt att kolla in dem för att få ett litet perspektiv på alla SD-skandaler.
   Den som kollar media med minsta lilla kritiska blick inser snart att en banal felparkering slås upp med feta rubriker om hur sverigedemokrater bryter mot trafiklagar, medan normal brottslighet inom alliansen publiceras som ”en borgerlig politiker …”, om någon inom V, MP och S mördar någon är det bara en politiker. Skulle det vara någon från Fi är brottet inget annat än ett bevis på patriarkala konspirationer ”bara för att hon är en kvinna” och det fanns goda skäl till att hon i självförsvar stack sin man hundrafemtioelva gånger med en förskärare när han låg och sov. Osv.

   Om du nu skall jämföra Hitler/nazister med Åkesson/sverigedemokrater, gör det ordentligt. Det är mycket möjligt att tyskar inte visste vad HItler stod för, men informationen fanns tillgänglig. Läs Mein Kampf. (Jag har gjort det.) Det framgår mycket klart och tydligt att Hitler inte var någon mammas gullgosse, vem som helst kunde se att han var en ytterst farlig människa. Försök hitta något liknande i sverigedemokraternas skrifter utan vidlyftiga tolkningar och fabricerade undertexter.

   Ingen som brytt sig om att minsta kritiska lilla granskning kan mena att sverigedemokrater och nazister är av samma skrot och korn. Tvärtom.

   Och … om det trots allt skulle vara så att SD är en ulv i fårakläder bör man nog släppa fram dem nu, innan de blivit alltför starka. Då får vi se vad de verkligen går för när det kommer till kritan. Annars finns faktiskt risken att de växer sig så starka i sitt utanförskap att de faktiskt en vacker dag kan genomföra just allt det som alla (troligtvis helt obefogat) är rädda för att de skall göra.

   Liked by 3 people

  • Ulrika skriver:

   Insinuerar du att SD har en dold agenda? Tyska folket hade ingen aning om Mein Kampf?
   Och Wallström hade ingen aning om planerna att utradera Israel från kartan då hon erkände den ”palestinska staten”?
   Ulrika

   Gilla

  • Hedvig skriver:

   @ leena44 18 september, 2016 kl 09:01

   SD har sjaskiga rötter, det är sant. I övrigt är dina uppgifter osanna. SD-partiets politiker och medlemmar är idag inte mer kriminella än politiker och medlemmar i något annat svenskt riksdagsparti.

   Däremot skulle du bli mörkrädd om du närgranskade S:s, C:s eller V:s partihistoria.

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Javisst, men därvidlag skiljer sig ju inte SD från SAP och VPK. De ägnar sig också åt kriminell verksamhet och olaga hot. Hur många borgerliga politiker har inte misshandlats och fått saker förstörda av Röd ungdom? Hur många miljoner har inte SAP stulit från döda och skänkt till Unga örnar via Allmänna arvsfonden? Hur ofta har inte en socialdemokratisk statsminister ljugit i riksdagen och t.ex. tvingat ett rikstidning att be om ursäkt fast han visste att den hade rätt? Hur kunde SAP låta bli att överlämna viktiga säkerhetspolitiska akter till den efterföljande regeringen 1976, angående den hemliga pakten med USA? Vad med de öppna hoten om politisk generalstrejk samma år? Skattefuskade kanske inte Olof Palme i samband med Harvard-affären? Vad tänkte Ingvar Carlsson på när han uppvaktade dömd och bestraffad politisk och vänsterextrem mördare på födelsedagen? Hur kan man moraliskt motivera användningen av tragedien i Ådalen 1931 i politiska syften, efter att själv delvis har orsakat den och först i efterhand bytt fot för att det passade ens syften bättre, som Per-Albin Hansson? O.s.v.

   Det politiska våldet kommer i Sverige i huvudsak från SAP, VPK och Miljöpartiet och deras respektive underhuggare och ömsesidigt sympatiska rörelser.

   Liked by 1 person

 13. Staffan Persson skriver:

  Men den här dagsagendan de senaste åren med sitt både försnävrade och uppskruvade åsiktsläge -däri ingår demoniseringen av Sverigedemokraterna -verkar ganska specifik för Sverige, även om man kan hitta besläktade fenomen annorstädes. Och ibland kan man tycka att själva tidsandan artikulerar sig mera infantiliserat än förr i tiden,kanske delvis beroende på snuttifieringen av media, det ökade sociala trycket till konformitet och uppslutning till en vagt universell ”godhetsindustri-” och välfärdsnorm. Det vore fantastiskt att få leva 25 år till även, och inte minst, för att se hur människor då tänker, vad som är heligt och vad som är tabu.

  Gilla

 14. Bengt skriver:

  Det finns inget parti som till hundra procent motsvarar mina åsikter och ideal.
  Vilket ska jag då välja? – Det i nutid minst dåliga ur min synvinkel förstås. Nu lutar det mest åt SD för egen del. Eventuella lik i garderoben kan jag helt bortse ifrån. Liken har nämligen inget inflytande på dagens politik.
  Man kan jämföra med bedömning av individer. En god och rekorderlig människa stämplas väl inte som sekunda även om dess förälder eller släkt längre tillbaks utmärkt sig som ohederlig och skurkaktig. Snarare hedrar det väl dess mer den nu levande hurudan den är!

  Talespersonerna för SD borde hedras för sin hyfs och ton. Och partiet bedömas för vad det står för nu.

  Liked by 2 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Bengt!
   Närmast en självklarhet att instämma…

   Både analysen och slutsatsen Du drar)

   Vi har bara en chans att stoppa det galopperande vansinnet.

   2018 står det moderna slaget om Wien,
   upp på barrikaderna o kämpa!
   Sen har tåget gått ifrån oss!
   25-30 % en nödvändighet o möjlig realitet!

   Gilla

   • Anne-Hedvig skriver:

    Slaget om Wien i 1683 og tyrkerne
    Får jeg komme med litt OT fra New Concise Larousse Gastronomique?

    CROISSANT – A crescent-shaped roll generally made with a leavened dough.
    This delicious pastry originated in Budapest in 1686, when the Turks were besieging the city. To reach the centre of the town, they dug underground passages. Bakers, working during the night, heard the noise made by the Turks and gave the alarm. The assailants were repulsed and the bakers who saved the city were granted the privilege of making a special pastry in the form of a crescent in memory of the emblem of the Ottoman flag.
    [..] Croissants may be served at breakfast or tea, or with a savoury filling.”
    (Oppskrifter følger 🙂 )

    Jeg var ikke klar over at tyrkerne ble slått tilbake i Budapest også, tre år etter Wien. Våre horn er altså et seiersbakverk! Si det ikke til tokvänstern, for da blir de nok forbudt….

    Gilla

 15. Ami skriver:

  När ett parti som SD har träffat rätt i fråga efter fråga så blir det givetvis panik i hönshuset. Det enda vapnet man har och ta till är smutskastning och kampanjen har slagit helt bakut.
  Kampanjen som etablissemanget driver har gjort, utan statistik, att hälften av dem som sympatiserar med SD har drivits av etablissemanget till SD. Bara detta faktum borde vilken normal begåvad partistrateg som helst kunna se.
  Det finns hur många potentiella väljare som helst som bara har ett enda stort förakt för politikerna.
  En annan anmärkningsvär detalj är att politikerna inom sjuklöver talar inte till väljarna utan talar till varandra medan SD kör det gamla stuket att berätta för väljarna hur olika förslag från deras sida påverkar oss och hur förslag från sjuklövern påverkar oss.
  De talar till oss och det vinner dem på.

  Liked by 1 person

 16. Hedvig skriver:

  I morse intervjuades Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg. Hon är en mycket tung makthavare i det svenska samhället, betydligt mer inflytelsefull än hon själv vill medge i den här intervjun:

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/792635?programid=4772

  S-bloggaren Johan Westerholm skrev nyligen en artikel där bl a Anne Rambergs stora inflytande berörs.

  http://ledarsidorna.se/2016/09/hilda-ruben-sant/

  Anne Ramberg är i sin blogg och i offentliga medier en aktiv förespråkare för betydligt öppnare gränser än vad Sverige har idag.
  Hon säger sig vara en empatisk person och anser i morgonens intervju att fri asylrätt, bör återinföras i Sverige och EU.

  Äldre människor i Sverige måste därför ”göra avkall” på sina krav/förväntningar att kunna ta del den svenska välfärden som vård och omsorg.
  Det verkar finnas många ”Anne Ramberg” i det svenska maktetablissemanget.

  ÄTTESTUPAN VÄNTAR!

  Liked by 1 person

 17. seniorciticen skriver:

  De äldre partierna verkar ha partiell glömska. Man glömmer eller snarare gömmer det men inte vill ska tas upp till diskusson och framhäver sånt som man deltagit i och som varit till gagn för samhället. Precis som du skriver Lennart ett hyckleri. Jag ser följande mönster
  -framhåll dina egna fördelar
  -vinkla eller göm eller förneka dina tillkortakommanden eller misslyckanden
  -blåljug
  -stigmatisera dina motståndare

  Gilla

 18. Ami skriver:

  Erling är inne på en bra sak som belyser hycklandet inom etablissemanget. De svänger sig med alla likas värde, men det är bara dem som de tycker om som omfattas.
  Anders Lindberg är en person som måste ha en väldigt tjock planeringskalender där han måste hålla reda på när han skall använda sina epitet och sin självgodhet samtidigt som han måste balansera sitt hycklande. Det kräver enorm energi, nu är det ju så att han misslyckas i nio fall av tio vilket betyder att han framstår som den gycklande hycklaren.
  Av allt att döma så får han väldigt bra betalt av sin arbetsgivare som helt bortser från att ena stunden är alla lika värda och i andra stunden så är SD, Jimmie Åkesson, Putin, Trump, Netanyahu, Le Pen………………. till solen slocknar inte människovärdiga.

  Gilla

 19. oppti skriver:

  Om SD blir rumsrena så vittrar S sönder. Därför är det väldigt viktigt att se till så SD kopplas till rasism. Den rasism som utövas mot alla som inte har lyckan att födas i landet.
  Den utländska rasen.

  Gilla

 20. bomarkusson skriver:

  Det ohyggliga i vårt politiska system är att politiker sätter sig själva och sitt parti (läs maktbas) före de människors väl och ve, som tvingas ta konsekvenserna.

  Tänk vår stackars statsminister, som tar i så han spräcker livstycket. En stor statsman, regeringschef i en feministisk regering i humanitetens ”Super Power” . Det är så att man nästan tycker synd om honom. Tyvärr kan ju inte Bruce Springsteen närvara vid statsministerns triumfceremoni. Jaja, det är inte så många år sedan vi hade HC Andersen jubileum. (Varför kom jag att tänka på HC Andersen, tro?)

  Anne Ramberg framstår som en hycklarnas hycklare men hon och hennes polare ingår ju i ViK. Om hon tycker att vi ska ha fri asyl(?)invandring, kan hon väl ta hand om ett större antal ”skäggiga barn” i sin rundligt tillmätta våning. FOR FREE!

  Gilla

 21. Socionomen skriver:

  Ett envist meme:Den alkoholiserade arbetarklassfamiljen med den supige asociale inkapable ”familjeförsörjaren” och den debila ”omoraliska” arbetarkvinnan som ”sprutar ut” begåvningshandikappade barn.Detta är en typisk överklassfördom.Alla undersökningar pekar entydigt på att alkoholism är mest vanlig i överklassen av det enkla skälet att sprit kostar mycket pengar.Se makarna Inghes undersökningar.Och även en rad andra.Den våldsamme,oregerlige hustrumisshandlaren är ej svarvaren,metallarbetaren eller lantarbetaren utan direktören,disponenten och godsägaren.Har man sett DERAS avkomlingar på nära håll kan man ofta fundera över grava ”begåvningshandikapp”.

  Gilla

 22. MartinA skriver:

  Personligen lyssnar jag överhuvudtaget inte på vad politikerna ljuger om just idag. Och det innefattar SD, de skiljer sig inte ett dugg från övriga politiker och de har överhuvudtaget inga lösningar inför framtiden. Tiden och utvecklingen sprang ifrån dem och de var för fega/korrupta/vemvet för att anpassa sig. Numera är de samma lömska svenskfientliga hycklare som alla de övriga.

  Gilla

 23. MartinA skriver:

  Sen är tvångssterliseringen intressant, ur ett historiskt perspektiv. De tyska nazisterna och de svenska socialdemokraterna var, såvitt jag vet, de första att införa en generell välfärdsstat. Det här var en tid när folk fortfarande mindes svält och att fattigdom var samma sak som att inte ha tillräckligt att äta. Vad skulle hända när staten skulle se till att alla överlevde och frodades, oavsett hur produktiva eller sjuka de var? Skulle det inte automatiskt leda till att de minst produktiva, de som inte alls kunde skapa värde för andra människor, de som tidigare hade svultit ihjäl eller tynat bort, förökade sig okontrollerat? Medan de produktiva försörjde dem?

  Lösningen för SAP hette tvångssteriliseringar och för nazisterna T4 programmet. Alltså, jag önskar att de kunde sett det monstruösa i dessa handlingar. Och insett att det där med en generell välfärdsstat leder till en fruktansvärd värld. Men på många sätt var de mer realistiska än de faktioner i allt åt alla partiet som styr på de flesta håll i västvärlden idag.

  Tyvärr så saknar maktgalningar som nazister och socialdemokrater och kommunister ödmjukhet. När de ser hur de kan konstruera enorma maktbaser genom dåraktig och omänsklig politik så låter de ingenting hindra sig. Men på trettiotalet försökte de åtminstone vara långsiktiga. Även om resultaten blev lika destruktiva och omänskliga då som nu.

  Gilla

 24. Lennart Göranson skriver:

  Historielöshet har länge varit en favoritsport i vårt land och i synnerhet har vi varit duktiga på att förneka de opinioner som fanns i vårt land under mellankrigstiden. Över i stort sett hela det politiska fältet. I det avseendet har tyskarna varit betydligt duktigare på att bearbeta det förflutna. Lennart Bengtssons summering av det som somliga vet men få pratar om är en kulturgärning. Sedan är frågan vilka slutsatser man ska dra när det gäller dagens politiska landskap.

  En modell är att ”brännmärka” S, M, L, C och V för de åsikter de och deras föregångare hyste på 30-talet. KD, MP och SD fanns inte på 30-talet, men brännmärkningen kan naturligtvis utsträckas också till dessa partier på grund av lösare kopplingar till tidigare rörelser. Efter det finns just inget rumsrent kvar i politiken.

  En annan ansats är att säga att då var då och nu är nu. Men om man ger absolution för det förflutnas synder åt S, M, L, C, KD och MP verkar det inkonsekvent att inte göra detsamma för V och SD. Någon ordning måste det ändå vara.

  Det som jag ser som det stora problemet med de gamla partiernas beröringsskräck i förhållande till SD är att den mekaniska fascist- och rasiststämpeln leder till att SD helt klarar sig från seriös kritik mot politiken på exempelvis områdena arbetsmarknad, arbetsmiljö, djurskydd, ekonomi, EU, familj, kultur, landsbygd, miljö, sjukvård och skola. Områden där åtminstone jag menar att SD inte borde slippa undan så lätt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s