Femton år efter 11 september-attackerna

mohamed omar

Mohamed Omar

Det har gått femton år sedan terrorister attackerade New York den 11 september 2001. Femton år av krig mot terrorismen. Hur har det gått? Inte så bra. Al-Qaida, terrorgruppen som genomförde attacken, är starkare än någonsin. Den styr en hel armé i Syrien.

George Bush den yngre visade prov på bra ledarskap efter attacken. Han höll flera inspirerande tal och verkar ha förstått vilken fara västvärlden stod inför. Men invasionen av Irak blev ett misslyckande. I stället för att undertrycka terrorismen blev landet ett fäste för Al-Qaida och sedan för den ännu extremare gruppen Islamiska staten (IS). Idag håller Irak i praktiken på att bli en del av ett iranskt, shiitiskt imperium.

Visst, detta shiitiska imperium, som också innefattar Syrien och Libanon, och som brukar kallas ”den shiitiska halvmånen”, utgör inte ett direkt hot mot väst på samma sätt som salafistiska grupper. Men var det verkligen därför amerikaner offrade sina liv i Irak? För att göra Iran större?

Varför flockas unga sunnimuslimer till Syrien och Irak för strida under Al-Qaida och IS fanor? Jo, en viktig anledning är att de vill bekämpa de shiitiska kättarna. Assad i Syrien kommer från en alawitisk familj och alawismen är en ännu mer kättersk utväxt på det shiitiska trädet. Och i Irak regerar shiitiska partier med goda relationer till Iran. Jihadisterna ser inte den irakiska armén som irakisk utan som shiitisk och iransk, de kallar den ”jaish as-safawi”, den safavidiska armén. Safaviderna var den dynasti som införde shiismen i Iran på 1500-talet och byggde ett mäktigt rike.

De som attackerade New York den 11 september 2001 var salafister, det vill säga de var sunniter som ville gå tillbaka till ett rent och ursprungligt islam. De ville göra som profeten Muhammed och hans följeslagare, de första muslimerna. De ville ta bort alla nya bruk och tankar.

Vi kan inte vinna kriget mot terrorismen genom att döda Usama bin Ladin eller den nuvarande kalifen Abu Bakr al-Baghdadi. Det kommer bara nya terrorledare och kalifer. Den här konflikten är mer ideologisk än militär. Om Bush hade satsat på intellektuell kritik av terrorns ideologi i stället för att invadera Irak och ta bort Saddam hade han uppnått mer till en betydligt lägre kostnad.

Vi behöver tänkare som tar sig an terrons ideologiska rötter, dess grundförutsättningar. Det finns muslimska kättare, de som kritiserar islam inifrån, och avfällingar, de som kritiserar islam utifrån med kunskap och erfarenhet. Dessa gör ett bra jobb och kan ofta flera språk. De bör stödjas ekonomiskt och ges plattformar där de kan nå muslimer. Vi behöver tevekanaler och sajter på nätet.

Ett stort problem som islam dras med är att an absolut majoritet av världens muslimer tror att Koranen är Guds ord, vartenda ord och varenda bokstav. Idag är det helt omöjligt att ifrågsätta denna tro i islamiska länder. Den är orubblig. Och det är farligt eftersom det i Koranen finns ett så tydligt stöd för jihad, det heliga kriget för att utbreda islams styre. Det talas om att dra ut och slakta de otrogna, ta deras kvinnor som slavar och deras egendom som byte, som till exempel i kapitel 47, vers 4: ”När I möten dem, som äro otrogna, så halshuggen dem, tills I anställt ett blodbad bland dem.”

Muhammed visade hur dessa krigiska verser rätt skulle tolkas genom göra precis som det stod. För att reformera islam skulle man behöva visa på det orimliga i att Koranen är författad av Gud. Det finns hur mycket belägg som helst för att det är en mänsklig skrift. Så gott som allt i Koranen, som alltså samtidigt gör anspråk på att vara Guds sista budskap till hela mänskligheten, kretsar kring Muhammeds sorge- och glädjeämnen i 600-talets Arabien.

Det finns saker där som strider mot verkligheten, sådant som en allvetande gud borde känna till. Det står till exempel att solen går ner i en gyttejepöl om kvällen, att världen skapades på sex dagar och är platt som en matta och att det finns sju himlar. Felaktigheterna i Koranen och riktig vetenskap måste komma fram och spridas bland muslimer. När tillräckligt många börjat tvivla och ifrågasätta kan man få tillstånd ett öppnare, andligt klimat.

Det går att fortsätta vara muslim även om man accepterar det faktum att Koranens författare var människor. Man kan se dem, vilka de nu var, som inspirerade. Att allt som står där är inte längre absolut sanning utan föremål för diskussion. ”Hm, att Gud är en låter som tidlös idé, vi kan ta den. Men det där med heligt krig mot de orena ’månggudadyrkarna’ känns förlegat.” Så skulle det kunna låta. Idag är sådana samtal helt omöjliga i någon moské någonstans i islamvärlden.

Jag ansåg inte jag med gott samvete kunde fortsätta vara muslim. Tyckte frågorna blev för många och svåra att svara på, men jag förstår samtidigt att väldigt många muslimer är fästa vid religionen de fötts in i och gärna fortsätter att vara muslimer.

Det finns en före detta arabisk muslim på YouTube som kallar sig The Masked Arab. Han håller på med ett alldeles fantastiskt folkbildningsarbete genom att lägga ut pedagogiska föreläsningar på både engelska och arabiska. Han visar där att Koranen omöjligt kan ha författats ord för ord av en allvetande gud som funnits i evighet utan hellre av en människor med bristande kunskap. Han föreläser också om andra saker, som hur Islamiska statens tankar och handlingar ligger väldigt nära Muhammeds undervisning.

Han är maskerad, därav namnet. Den som kritiserar islams grundtexter och läror riskerar ju som bekant att dödas. Profeten Muhammed krävde att alla som lämnade hans religion skulle avrättas. Men när kritikerna blir tillräckligt många kan man inte längre slå ihjäl dem allihop. Reformer tvingas då fram. Det vill jag tro. En klok och vältalig man som The Masked Arab är värd mer än bomber och granater i kriget mot terrorismen.

30 thoughts on “Femton år efter 11 september-attackerna

 1. Madelaine Fusfield skriver:

  Länken leder till en video ”Sharia for Dummies.” Rösten på talaren låter amerikansk med endast en vag accent. Vet du hans ursprung? Facebook är väl ett bra sätt att sprida dessa videos med information. Dina inlägg kunde gärna översättas till engelska för att få vidare spridning.

  Gilla

 2. Ami skriver:

  Hela den arabiska våren var en katastrof från början till slut. Arabiska länder med islam som religion kan inte förändras eftersom religionen inte tillåter det. Väst påhejade detta spektakel och gjorde världen osäkrare och lade grunden för en massflykt av muslimer till Europa.

  Det är sällan eller aldrig en bra idé att försöka avsätta diktatorer, det är görbart i länder som inte har islam som statsreligion men inte annars.
  Islam går inte att reformera däremot kan man troligen avprogrammera individer. Islam är ett virus som har drabbat över en miljard människor, ett virus som inte är olikt det som drabbade tyskarna under andra världskriget. En gemensam nämnare för detta virus är att judar är skuld till allt elände.
  Det finns saker i världen man helt enkelt måste tolerera, islam är inte en av de dom.

  Allt elände i världen har en gemensam nämnare, islam.
  Terrordåd, svält,krig,massflykt,hedersvåld, förtryck, splittring, knepiga presidentkandidater, listan kan göras hur lång som helst,
  Islam är ingen religion utan en åkomma och bör bertraktas som en sådan. Om man drabbas av en åkomma så måste man bli hjälpt.
  Sverige är ett av de länderna i världen som omfamnar denna åkomma utan att inse konsekvenserna och det är riktigt illa. Att acceptera att det i en helig bok står att andra religiösa grupper, oliktänkande och avhoppare skall mördas är inte sunt eller friskt. Islam har mycket att stå till svars för och det är dags att vi ställer religionen inför skranket för allt elände som den medför.
  Utan islam i världen så behöver jag inte påpeka hur världen hade sett ut, det kan vilken sund människa som helst se.

  Liked by 4 people

 3. rombens skriver:

  För en gångs skull håller jag inte med dig. Om Churchill med flera ledare hade haft samma inställning till National Socialimen och Fascismen hade vi haft en helt annan värld idag. När totalitära ismer förklarar krig mot övriga är vi tvungna att ta upp handsken. Hemskt? Katastrof?
  Jo, men visst!

  Gilla

 4. John Nilsson skriver:

  Ett kristet förhållningssätt, 

  ”Ty det är inte mot varelser av kött och blod vi har att kämpa utan mot härskarna, mot makterna, mot herrarna över denna mörkrets värld, mot ondskans andekrafter i himlarymderna.”

  (Efesierbrevet 6:12)..

  Gilla

 5. kim skriver:

  ”Ett stort problem som islam dras med är att en absolut majoritet av världens muslimer tror att Koranen är Guds ord, vartenda ord och varenda bokstav. Idag är det helt omöjligt att ifrågasätta denna tro i islamiska länder. Den är orubblig. Och det är farligt, eftersom det i Koranen finns ett så tydligt stöd för jihad, det heliga kriget för att utbreda islams styre.”

  Dessa fyra meningar fångar hela grundproblemet med islam. Den lösning Mohamed Omar efterfrågar, d.v.s. en ifrågasättande och moderniserad syn på Koranens innehåll, kommer vi inte att få se inom vår livstid. Vi behöver förhålla oss till verkligheten som den är idag och då kan vi inte låtsas att islam är ”fredens religion”. Islam är en expansiv och våldsbejakande ideologi som eftersträvar världsherravälde. Vi har inte råd att vara naiva i mötet med krafter som syftar till att utplåna vår civilisation.

  Liked by 2 people

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Problemet är att de flesta svenskar inte tar islamismen på allvar. Det ser på de dramatiska nyheterna som på en film eller ett TV-drama och när det är över stänger de av och tar en kopp kaffe och sedan är det bara det vanliga mödosamma och stressfyllda vardagslivet kvar som tar krafter och allt engagement i anspråk. Vad de just sett berör ju dem egentligen inte alls.

  För det stora flertalet är islamismens ideér så absurda att de betraktar dem som ett slags underliga skämt. Man kan helt enkelt inte föreställa sig att några kan vara så galna att de kan tro på stolligheterna i koranen eller för den delen i gamla testamentet. Att jorden skulle vara en slags pannkaka där sol, planeter och stjärnor snurrar runt i sina regelbundna eller oregelbundna banor. De har ju flugit en del och inte fallit över kanten på pannkakan. Inte ens den svenska kvällspressen har berättat om något sådant. Även om de flesta aldrig funderar på planetsystemet så måste de ju ändå tycka att det är lite konstigt? Vidare tror jag att endast ett fåtal kvinnor önskar bli juridiskt halverade eller tycker att man har rätt att stena någon som begått ett äktenskapsbrott, inte ens om man skulle vara helt omtöcknad av svartsjuka. Att stå upp för något sådant tycker nog det stora flertalet knappast behövs eftersom de inte kan förställa sig vidden av ett sådant religiöst vansinne.
  Det kanske ändå inte var så tokigt förr i världen när man ändå försökte ge galna människor lite psykiatrisk vård och i lämpligt förvar under den värsta sjukdomstiden.

  Liked by 2 people

  • Ami skriver:

   Faktiskt inga, mig veterligen tog Al Qaida inte på sig ansvaret officiellt men blev tillskriven attacken. Det är fortfarande oklart om kaparna hade något samband med Al Qaida. Det är mycket som är oklart i den attacken.

   Gilla

  • Hovs_hallar skriver:

   Nej, naturligtvis var det en internationell judisk sammansvärjning (OBS: ironi).

   Allvarligt: man har i efterhand kunnat klarlägga identiteterna på de personer som kapade flygplanen, och kartlagt deras ideologiska sympatier. Svårare än så är det inte.

   Gilla

   • Ami skriver:

    Hovs Hallar
    Jag utgår från att ditt svar är riktat till mig. Jag är Hebrew så jag vet att det inte var en judisk konspiration. Och med det sagt så är det det fortfarande oklart hur det hände och vad som hände.
    Man har inte kartlagt någonting, allt är hållt i dunkel.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Det finns inte ett enda bevis för de 19 kaparna. Inte ett enda foto från flygplatserna; inte ett enda vittnesmål har samlats in (man hörde mer än 100 vittnen som såg kraschen i Pentagon. Det viktigaste beviset är att en av kaparna tappade ut sitt pass ur flyglansfönstret när han flög in i World Trade Center med 900 km/tim. Det hittades på gatan innan tornen föll av en anonym person vars identitet är oklar ännu idag. Precis så här ser bevisen ut. Övertygande; eller hur?

    Gilla

   • Birgitta C skriver:

    Jag håller med Hovs Hallar. Det klarlades identiteter och sympatier av flera av terroristerna. Genom passagerarlistor och övervakningsfilmer från flygplatserna kunde identifiering ske. Här ser vi ju nu ett typexempel på hur konspirationsteorier tar sin början när tiden lagt en minneshinna över vad som hände och inte.

    Gilla

   • Birgitta C skriver:

    Såvitt jag erfor så hade man mycket god information om åtminstone en av kaparna och om exakt på vilken skola i USA han hade fått sin flygarutbildning bl a.

    Gilla

  • Olles logik skriver:

   Med samma logik är det inte klarlagt att månlandningen ägt rum, att USA atombombade Japan, att Sovjet existerade eller att Olof Palme var Sveriges statsminister.

   Gilla

  • Birgitta C skriver:

   Två torn var det. Och bin Ladin gick ut i en video och krediterade sig och al-Qaida för det. Varför tror du att jakten på bin Ladin inleddes och utfördes?

   Gilla

 7. Hovs_hallar skriver:

  Mohamed gör ett fantastiskt jobb med att sprida värdefull kunskap om islam.
  Och de heroiska människor som, ofta med livet som insats, arbetar med att försöka reformera islam är värda stor aktning.

  Samtidigt är jag tveksam till hur stor chans dessa människor har att egentligen komma någon vart med detta.
  I Sverige har vi tex. Mona Walter (som lever med skyddad identitet):

  — Och hon motarbetas även av etablissemanget i Sverige.

  Gilla

 8. Lizette skriver:

  Vi är på samma våglängd här, kriget mot Irak ledde enbart till elände för alla inblandade men för att det ska finnas en enda liten chans till reformation så krävs det att inte alla islamkritiker dompteras till tystnad. Här har jag tyvärr ingen större tilltro till väst, alltför många stämplas som ”islamofober,” ”husnegrer” och dylika epitet.

  Liked by 1 person

 9. Ina Höst skriver:

  Omar, du känner väl till fallet Raif Badawi? För de som inte är så insatta:

  Raif Badawi är en ung saudisk bloggare som dömdes 2014 till 1000 piskrapp, 10 års fängelse och 1 miljon riyal i böter för att ha förolämpat islam på elektronisk väg. Man ville även döma Raif för apostasi vilket innebär döden, men Raif är fortfarande troende muslim. I januari 2015 mottog han de 50 första rappen efter fredagsbönen utanför moskén i Jedda inför 100-tals människor som ropade Allahu akbar!. Inte ett ljud kom från Raifs läppar under piskningen. Meningen var att Raif skulle motta 50 rapp varje fredag i ca 20 veckor (han hade ju varit död innan dess). Den fortsatta piskningen har uppskjutits, för att såren var svårläkta och läkarna bedömde att hans hälsa var för dålig. Han lider av högt blodtryck och diabetes. Men uppskovet berodde nog också på internationella protester från regeringschefer bl.a. kungen av Jordanien, Margot Wallström kallade den saudiske ambassadören till UD och kallade Raifs straff medeltida, nobelpristagare och nästan 1 miljon namnunderskrifter i brev till kungen av Saudiarabien via Amnesty (däribland min, jag skrev även ett brev till UD) och demonstrationer utanför Saudiarabiens ambassader. Men han är fortfarande fängslad.

  Raif har också fått flera priser, inte minst Sakharov-priset ”för försvar av åsiktsfrihet och mänskliga rättigheter”, som mottagits av hans fru för sin mans räkning.

  Raifs fru Ensaf Haidar fick fly till Kanada med deras tre barn efter dödshot i hemlandet, där de fått asyl. Ensaf arbetar ständigt för Raifs frigivning och reser världen över, berättar om maken och vädjar till inflytelserika människor. Raifs och Ensafs föräldrar och släkter har tagit avstånd från de båda och försökt tvinga fram en skilsmässa mellan makarna.

  Vad har då Raif gjort sig skyldig till? Han blev inspirerad av ”Den arabiska våren” och trodde att den skulle medföra större frihet även i Saudiarabien (vilket ju visade sig vara genomfalskt). Den förre kungen hade även antytt något i den riktningen. Han startade således en blogg som skulle vara ett fredligt diskussionsforum om samhället och religionen där hans landsmän kunde säga sin mening. Jag har läst en tidigare artikel av Raif och utdrag av några av hans texter, bloggen togs bort av myndigheterna.

  Raif är en fredlig man som respekterar sin religion, Islam och sin kung, men blir ledsen om muslimer inte respekterar andras syn och tro som andra respekterar hans. Han är liberal och anser att Lev och låt leva, är en bra levnadsregel. Han blev upprörd över New Yorks muslimers okänslighet när de krävde att få bygga en moské på Ground Zero. Han anser också att religionen och dess präster har för stor makt i samhället och tycker att religionen och staten ska separera. Han är också emot dödsstraff, åtminstone i trosfrågor.

  Han har skrivit en bok i fängelset ”1000 piskrapp – bara för att jag sagt vad jag tänker” utgiven i Tyskland, trots varningar om att boken kunde försvåra för honom i fängelset.

  Raif är alltså en riktig humanist och en sann demokrat trots att han inte har någon erfarenhet av demokrati eller är fostrad i demokratiska grundtankar. Demokratiska värden måste finnas i generna hos somliga oavsett miljö. Det är väldigt lovande för mänskligheten och för framtiden. Tyvärr har inte alla dessa demokratiska gener trots att de växt upp i demokratier, för dom är makt över andra viktigare.

  Om Raif dör eller blir invalid kommer han att bli en martyr i klass med Giordano Bruno och andra historiska personer som offrade sina liv, ofta i plågor för det fria ordet och som vi aldrig glömmer! Andra människors blod har grundat vår demokrati!

  Sedan har vi hans svåger, Waleed Abulkhair, en advokat som dömts till 15 års fängelse för människorättsaktivism och som erhållit internationella utmärkelser för sitt arbete. Has fru, Raifs syster Samar, befarade att han utsattes för sömntortyr genom att skarpt ljus lyser honom i ögonen dag och natt. Han borde också friges och få möjlighet att flytta till Kanada tillsammans med sin fru och deras barn, om de så vill.

  Gilla

 10. Mieszko skriver:

  Kristna ledare verkar idag vara positivt inställda till islam. Annat var det förr i tiden, här har vi ett exempel:

  ”The very manners (Islam) teaches are from a school of vicious bestialities. (Muhammad) did not prove his new sect with any motive, having neither supernatural miracles nor natural reasons, but solely the force of arms, violence, fictions, lies, and carnal license. It remains an impious, blasphemous, vicious cult, an innovention of the devil, and the direct way into the fires of hell. It does not even merit the name of being called a religion.”
  Biskop Juan de Ribera (död 1611)

  Gilla

 11. Olles logik skriver:

  Det är så klart lovvärt att förespråka att islam reformeras. Långt viktigare är att vi inser att detta inte kommer att ske i närtid och troligen inte utan fortsatta krig. Frågan är på vilket sätt Europa skall dras in i denna konflikt? Vi ser redan hur vi inte ens kan debattera islam öppet, för att islam skall moderniseras eller fås att försvinna, så behövs baser som inte är infekterade med denna ideologi, Europa är inte längre en sådan bas. Därför är det allra viktigaste för islams modernisering att Europa förbjuder islam inom sina gränser för att ha en bas att stödja moderniseringen i den muslimska världen, istället för att bli en del av problemet.

  Gilla

 12. Gunilla skriver:

  Jag rekommenderar dagens (söndag) artikel i Johan Westerholms blogg Ledarsidorna av prof Magnus Norell där han som konklusion poängterar hur fel, och med risk för allvarliga konsekvenser, som vårt makt-etablissemang gör när de framhärdar att IS illdåd och ideologi inte har med islam att göra.

  Gilla

 13. Birgitta C skriver:

  MO, jag tror att det är de inhemska kättarna som ändå måste stödjas . Ett lands problem måste ju i slutändan lösas inom det egna landet. Påtryckningar utifrån riskerar istället att stärka den fundamentalistiska falangen på insidan . Jag tror också att ett onoterat avstånd, tvärtemot deklamerade sanktioner, vore bra. Västvärldens uppmärksamhet stärker bara de onda makterna.

  Gilla

 14. Göran skriver:

  Det är mer eller mindre omöjligt att reformera islam. Den grupp som inte vill det är alldeles för stor. Minst 300 miljoner muslimer är fundamentalistiska islamister. Runt 75 % av alla muslimer i hela världen vill ha sharialagar och ett kalifat.

  Det enda som under några hundra år hindrat islam från att sprida sig är brist på pengar. Nu har de pengar och islam återgår till sitt naturliga tillstånd som det varit tidigare under 1.400 år.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.