Konsten att tvärvända och ändå åka i samma riktning

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Åtskilliga personer med gott förstånd och avsevärda insikter i svensk politik säger att migrationspolitiken under det senaste året vänt 180 grader och att ordningen nu är på väg att återställas. Sjuklövern tar ju till sig sverigedemokraternas politik sägs det – visserligen utan att erkänna detta faktum – vilket bådar gott för framtiden. Pärsen är över.

Jag blir alltid bekymrad av det där argumentet, inte för att jag har något emot ordning i migrationspolitiken, utan för att jag har svårt att upptäcka den där etthundraåttiogradaren.

Jo, jag vet att det inrättats ID-kontroller på Kastrup. Jag känner också till ett antal regelåtstramningar, till exempel skärpning av asylkraven och regelverket för anhöriginvandring. Jag vet också att antalet asylansökande nu ligger kring en årstakt på 30 000 personer, bara 20 procent av förra årets siffra.

Är det en tvärvändning? Beror det på politiken? Jag skulle svara ett försiktigt och lite osäkert nej på båda frågorna.

En minskning till 20 procent är såklart inte försumbar, men det är ändå bara en återgång till 2000-talets första årtionde, då vi taktade omkring 30 000 om året fram till dess att volymerna började öka med väldig kraft under det andra årtiondet. Hur ska vi ha det nu då? Är det här lagom?

Jag har inte hört någon av de påstådda hundraåttiograderspolitikerna lägga fram några synpunkter eller överväganden i den frågan. Jag tror inte att de ändrat uppfattning i migrationsfrågan, jag tror bara att de fick en stjärnsmäll av omständigheterna förra hösten, att de började famla efter vilka åtgärder som helst och att de nu tacksamt och lite förvånat ser sig omkring och konstaterat att den värsta stormen tycks ha bedarrat.

Politiker hade inte varit politiker om de inte snabbt försökt rycka åt sig äran av allt bra som råkar inträffa. Volymnedgången är bra. Men beror den på svenska politikers åtgärder?

Det tror inte jag (och om du anar ett främmande, nästan ödmjukt tonfall i mitt resonemang så leder ditt väderkorn rätt, för det här vet varken jag eller någon annan, ty det diskuteras inte). Jag tror att minskningen i huvudsak beror på att flyktvägarna delvis stängts och att passagen från Sydeuropa blivit alltmer svårgenomtränglig och möjligen på att Europa tagit ned välkomstskyltarna.

Men det där kan ändra sig i ett nafs, tror jag, till exempel om turkarna blir sura och öppnar kranarna eller om flyktingsmugglare som har lite mer muskler än de vanliga småhandlarna börjar chartra jättefärjor för reguljära turer över Medelhavet (eller till Göteborg). Vad händer om de hjälpsamma schweizarna, som hårdbevakar sin egen gräns för att slippa vara transitland, plötsligt tröttnar på detta otacksamma jobb och bara vinkar förbi alla som ska till Sverige? Det andrum vi fått, om det nu är ett andrum, känns mycket osäkert, tillfälligt och skört. Det mest skrämmande är att ingen pratar om hur vi ska ha det på lite sikt.

Mest påminner det mig om jibbing-skidåkning. Jibbing handlar om att göra akrobatkonster, ungefär som simhopp, på skidor i alpin terräng. Det finns en massa hopp, till exempel tresexti (helomvändning), sjutjuge (två varv), cork, dubbel bakåtskruv och misty. Det enklaste tricket är ettåtti, alltså att skidåkaren vänder ett halvt varv och fortsätter åkandes med ryggen före i samma riktning. Det funkar med lite träning och med brätten i skidornas bakkant.

Jag misstänker att svenska politiker är en sorts jibbers. De har gjort en ettåtti och fortsätter politiken i samma spår och samma riktning som tidigare. Det funkar om betraktarna är mer uppmärksamma på politikernas position än på politikens färdriktning. Häpp!

43 thoughts on “Konsten att tvärvända och ändå åka i samma riktning

 1. lars a skriver:

  Haha, min favoritgren är puckelpist, det gäller att vara mjuk i knäna! Patrik har rätt, tystnaden är skrämmande, man har inte bestämt sig för hur många som är ”lagom” och vilka system, lagar och åtgärder som behövs för detta lagom. Vilka ersättningsnivåer, Europas lägsta, är det verkligen 35,000kr skattefritt för en normal familj, är det verkligen efterlevandestöd för vuxna som ljuger om att de är barn och antagligen om de döda föräldrarna också… sanningen är att nästan inget har ändrats, jo förresten, tydligen så är antalet beviljade permanenta uppehållstillstånd på rekordnivå.

  Kanske det är så att efter att funktionärerna och mellanchefer inom VIK upptäckt att det inte kom mer pengar när de sade kollaps för att de tar allt överskott i den svenska ekonomin redan och nu även måste låna, kanske upptäckte de att om de sa kollaps en gång till så skulle kranarna strypas på allvar så deras födkrok kanske försvinna? VIK och media och politiker har kanske bestämt sig för att viska nu.., ni vet, för att inte stödja dom där ..SD?

  Själv ser jag nu i min kommun icke-sekulära muslimer, när jag ser paret med fotlång klädsel och kvinnan hel-täckt, så tänker jag, de kommer aldrig att passa i Sverige. Aldrig. Hoppas jag.

  Liked by 10 people

 2. Erik skriver:

  Kan ju konstatera att den stenhårda och inhumana lagstiftningen skall gälla i endast tre år och att AKB alltid säger flyktingPAUS.

  Att inte kunna kalla sig företrädare för den humanitära stormakten längre i tid och otid tär på de lallande posörerna och poserande lallarna. De längtar tillbaka.

  Litar inte ett ögonblick på dessa figurer. Inte det minsta.

  Att stolt få hålla upp världens största gottepåse för godtycklig arab är livets mumma för dem.

  Liked by 8 people

 3. Sten Lindgren skriver:

  Man pratar ofta om den ”svenska modellen”, olika innebörd läggs i detta begrepp. Det svenska utredningsväsendet (SOU) kan nog klassas som en del av modellen. Sådant arbete sker i kommittéer

  ”som har till uppdrag att ta fram fakta, analysera dem och lägga fram förslag. På detta sätt förbereds åtskilliga av regeringens åtgärder på olika områden. En stor fördel med kommittéförfarandet är att olika intressegrupper, eller den politiska oppositionen, får tillfälle att medverka i förändringsarbetet. Politiker och specialister får möjlighet att samarbeta.”

  Om det är något område som är undantaget från denna modell så är det just de frågor som PE tar upp. Är inte detta märkligt, man låter inte fakta tala och man låter inte olika intressegrupper komma till tals.

  Liked by 5 people

 4. ruben skriver:

  Jag kan inte förstå annat än att vi måste snabbt som ögat stänga all asyl-ansökning. Håll den dörren stängd tills Sverige återhämtat sig och blivit ett säkert land att leva i. Tills köer till bostad vård och skola arbetats ikapp för alla. När man fått ordning på polisens arbetskaos. När man fått ett försvar, som hjälpligt kan ta hand om större akuta konflikthärdar på mer än ett geografiskt område samtidigt. När no-go zoner upplösts och är ett ont minne blott. Dvs. om sisådär 100-200 år kan vi kanske testa öppna gränsen även för MENA-turister, men endast om de har en ordnad försörjning att klara sig själva. MENA-flyktingar och speciellt muslimer har aldrig haft en naturlig orsak att söka asyl i Sverige förutom de enormt generösa bidragen man kan leva på i årtionden utan att göra ett handtag. Jag undrar om inte migrationsverket dagligen begått säkerhetsbrott mot Svenska medborgare, genom att ge asyl-skydd till bidrags-turister och även till kriminella och farliga våldsbenägna individer. Asyl-skydd skall utvärderas varje år för att avgöra om det är skäligt och följas upp lika noggrant och nitiskt, som långtidssjukskrivningar. Egentligen finns inga lagliga rättigheter för asyl-skydd om man färdats över grannländernas gränser. Alla generösa och fruktansvärt orättvisa och dyra bidrag skall vara borttagna förstås. Varför Sverige skall ha skyldighet ta emot och försörja all världens människor pga. de har det sämre ställt i sina länder är en gåta. Det finns som sagt hundratal miljoner, som hjälps effektivare med bistånd där de bor, så de kan hjälpa sig själva på sina villkor. Sedan vet alla att det finns undantag, som bekräftar regeln, men det är väl där ribban skall läggas, max 10-100/år kanske.

  Liked by 9 people

 5. Jaxel skriver:

  Instämmer. Har också svårt att se den där 180-graders svängen.

  Ledande politiker är inte ens beredda diskutera om Sverige verkligen kan ha ett obegränsat åtagande att ta emot (och försörja) människor från hela världen som säger sig behöva asyl. Den dag detta åtminstone anses legitimt att diskutera så kanske man kunde tala om en omsvängning. (Jmf även statsministern på SvD debatt häromdagen.)

  Viss tillnyktring har ändå skett. Det skall tydligen inte längre var fritt fram att ljuga hur mycket man vill om sin ålder.

  I alla de diskussioner om etik kring åldersbestämningar som jag sett har jag saknat ett övervägande. Ett övervägande som tydlig inte är del av en etisk diskussion. Jag skulle ha viljat ställa frågan om det har någon etisk betydelse att ett samhälle helt förbehållslöst accepterar att människor ljuger om det passar dem.

  För detta har ändå varit den officiella hållningen och den enda i MSM accepterade hållning tills helt nyligen. Vill människor – i alla fall flyktingar – ljuga om sin ålder så är det klart att de måste få det. Fast som sagt här har en tillnyktring ändå skett.

  Däremot antar jag att det fortfarande är helt i sin ordning att kasta identitetshandlingar om den sökande tror att sådana kan vara till nackdel.

  (Jag inser förstås att det kan finnas fall där den sökande av helt legitima skäl inte kan presentera några identitetshandlingar, men tillåter mig tills vidare att tvivla på att sådana fall utgör en större del av de fall där handlingar saknas. Skall gärna ändra min uppfattning på denna punkt om sakliga skäl att tro motsatsen presenteras.)

  PS Man skulle kunna mäta den där svängen – ”ettåtti” – i enheten radianer (istället för grader), vilket är vad en fysiker skulle göra. Då skulle den kallas för en ”pi” istället. Låter faktiskt lite klatschigare. På engelska skulle det förstås bli en ”paj”. Jag har alltid undrat hur grekerna uttalar det. Borde inte de vara rättesnöre här? Nån som vet?

  Liked by 4 people

  • Anne-Hedvig skriver:

   Jaxel –
   Ad pi (π): jeg er ingen ekspert, men leste gammelgresk i gymnaset. Bokstaven p ble uttalt ‘pi’, iflg. vår lærebok.

   Gilla

 6. Christer Carlstedt skriver:

  30.000 nykomna per år kan tyckas vara en rännil om man jämför med tidigare siffror. Antalet är dock inte på något sätt försumbart om man har i åtanke det antal som redan kommit och som man inte tillnärmelsevis har lyckats införliva i samhället.

  Har någon hört talas om en husägare som inte lagar en läckande toalettflottör och som är helt lycklig för att rörläckan som spolade ut 1 kubikmeter vatten i timmen tidigare nu har tillfälligt tätats med trasor och reducerats till 1 kubikmeter per dygn?
  Nej, jag trodde väl det!

  Sverige har ingalunda tagit ner sin välkomstskylt för de ekonomiska migranterna. På sin höjd kan vidtagna åtgärder liknas vid att sätta litet tunn plastfolie över den.

  En gång i tiden, för inte så länge sedan, så såg man till att avskaffa tjänstemannaansvaret med motiveringen att politiker till exempel kunde tvingas fatta beslut som inte föll alla på läppen och inte skulle kunna straffas för det.
  Har det inträffat? – Nej!
  (Skattehöjningar räknas inte då det visat sig vara helt riskfritt)

  Nu, när det skulle behövas, finns inte en kotte i det politiska etablissemanget, som vågar gå ut och ställa sig i medias verbala motvind och säga att nu är det nog.
  Eftersom jag innerst inne vägrar att tro att politikerna är dumhuvuden, så måste även de kunna se att all statistik entydigt visar att ekonomiska migranter är en skitusel affär för Sverige. Lika väl envisas man med att hävda motsatsen.
  Då uppstår ju frågan vem det egentligen är som styr i landet?
  Låter sig våra politiker styras av media och diverse, i och för sig gapiga minoriteter och särintressens känsloretorik, eller vad?
  Enkel matematik och logik verkar inte vara det gällande verktyget.

  Kan det vara så enkelt att det är feghet som styr?

  Liked by 5 people

  • Webby Suarez skriver:

   En som har svar på tal, vad beträffar politikernas (brist på) ansvar är Alice Teodorescu, GP:s ledarredaktör. Hon är djupt oroad betr nutiden, och den framtida utvecklingen i Sverige, och vågar berätta varför. ”Politikerna klarar inte av att tänka själva, och dom lyssnar inte heller på dom som tänker”. Utsedd till ”Årets kommunikatör 2016”, av Marknadsföreningen i Göteborg (MiG), intervjuas hon om sina åsikter om svensk politik, och dess politiker. En råsop, framförd i enkla och förklarande ordalag, jag överlåter åt var och en att ta del och avgöra. Att tydlighet ofta kräver en invandrads insikt och offentliga mod är inte ovanligt, sällan hör man någon svensk mediakändis uttrycka sig i närheten av AT:s klockrena analys. Lyssna och njut – även om temat är dystert – är mitt råd, väl använda 41:18, ”I huvudet på Alice Teodorescu”.

   Liked by 1 person

   • Anders F skriver:

    För det första: Hon har inte opererat sin fot. Det är läkare – ortopedkirurger – som har opererat den. Men, skämt åsido, som grönsakshandlaren sa när han slängde ut sin kärring, Alice är enastående i debatten. Enastående! Det knepiga är just det att hon är enastående, dvs stående ensam. En snygg (förlåt, det kan hon inte hjälpa), smart, vaken ung kvinna får mediautrymme. Varför?

    Jag skulle rösta på Alice som statschef om vi byter till republik. Eller regeringschef om hon ersätter Jimmie i SD. (Fotnot. SD blir sannolikt största parti 2018.)

    Liked by 1 person

 7. Staffan Persson skriver:

  Här handlar det ju om att positionera varandra.Vad som händer ute i världen och vid våra gränser är sekundärt till det spel där vi kollar varandras reaktioner och hur vi ska förhålla oss i denna självbespeglande lek.Det är väl bara en rejäl verklighetschock som kan rycka oss ur detta,om inte vi redan förstört våra möjligheter.

  Liked by 2 people

 8. Gunilla skriver:

  Håller med om bedömningen; ingenting har förändrats i grunden eller ideologin; bara ‘en tillfällig svacka’ innan man åter är på den vanliga banan. Lustigt att t.o.m en del ur vänster-media-etablissemanget låtit sig luras.

  Liked by 2 people

 9. Magnus skriver:

  Träffsäker metafor! Det känns just nu som vi befinner oss i ett vakuum i väntan på vad som komma skall samtidigt som våra politiker sitter nöjda med vad de åstadkommit. Etablissemanget har gjort sin ettåtti men färdas i samma riktning. Samtidigt fylls väljarboskapet på i andra färdriktningen.

  Eftersom polis, brottslighet, skola, arbetsmarknad, sjukvård och bostadssitutionen ser ut som den gör så måste en årstakt på 30.000 vara en katastrof.

  Varför ska en driftig person satsa sina surt förvärvade eller lånade slantar på innovation som tar långt tid att få avkastning på när asylindustrin finns?
  Ett land som ska lösa allt genom att prata värdegrund, genusperspektiv, feminism, globalisering, fri rörlighet, fri marknad, demokrati, åsiktsfrihet, tryckfrihet, välfärd, religionsfrihet, lagen om hets motfolkgrupp (som enbart gäller minoriteter), mångkultur, allas lika värde osv! Vem ska bestämma inriktning i dessa vackra ord och hur ska dessa ord kunna samsas?

  Liked by 4 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   30 000 välutbildade arbetskraftsinvandrare i bristyrken vore bra för landet!

   Lika många, ofta nästan analfabeter,
   från världens allra mest dysfunktionella länder,
   med urgamla patriarkala o religiösa strukturer,
   är fortfarande en mindre katastrof,
   speciellt när adekvata utbildningsresurser saknas…

   Som att tigga o be om gigantiska problem framöver,
   då vilja till anpassning till västerlandet närmast är en praktisk omöjlighet!

   Gilla

  • Marie-Louise skriver:

   En verkligt rolig och välfunnen metafor. Vad skulle inte en satirtecknare kunna göra av den! Jag ser det framför mig hur politikerna susar nedför backen, samtidigt som de försöker ge intryck av, att de faktiskt stakar sig uppför. Väldigt komiskt!

   Gilla

 10. oppti skriver:

  Vi har råd hjälpa!
  Men sker detta bäst här eller på annan plats?
  I dag rapporterar arbetsförmedlingen att vi får sysselsättningsökning bland Svenskar.
  Alltmedan sysselsättningen sjunker för invandrare.
  De brinner av lust att jobba? men får inte chansen.
  Bränner gör de då!

  Gilla

 11. Nils Dacke skriver:

  Instämmer med artikeln, jag har aldrig trott på den omtalade 180 graders vändningen som ett medvetet beslut om en viss volym, detta blev resultatet av vissa åtgärder i Sverige men i första hand att vägarna stängdes i Europa och där hade vi tur. Jag tror en kommande ny regering måste i princip stoppa all invandring under 5-10 år men ett möjligt undantag av viss kvotinvandring och under denna tid försöka få ordning i landet mht jobb, skolor, bostäder, utanförskapsområden osv. Frågan blir ju då hur skall en sådan regering se ut och kunna bildas i det parlamentariska läge som kommer att gälla 2018 med sannolikt tre jämnstora block.

  Gilla

 12. MartinA skriver:

  För mig framstår det som politiker i sverige inte har förmåga av något annat än ord. Vinkling och retorik har varit så effektivt att de numera inte kan något annat.

  Ta den ”återinförda värnplikten” som rapporterades häromdan i SvD. Det visade sig att endast 10 000 ungdomar skulle kallas till mönstring och att några tusen av dem skulle väljas ut för tjänstgöring. Inget nämndes om straff för de som vägrar. Verkar mest som att politikerna har döpt om dagens situation till värnplikt?

  Det här går igen i nästan allt. Politikerna klarar med nöd och näppe att låta saker rulla på som vanligt, allt bortanför det har de inte en aning om hur de ska lösa och reagerar genom att döpa om det. Det är allt de kan.

  Liked by 1 person

 13. MartinA skriver:

  För övrigt, vad är de sanna siffrorna? Jag har mindre intresse om utlänningar flyttar hit av anhörigskäl eller ”flykt” eller ekonomiska orsaker. Så hur många uppehållstillstånd kommer delas ut 2016?

  Gilla

 14. Hans Kindstrand skriver:

  Bra observation tycker jag. 180 grader från vadå? I grunden handlar det ju om två frågor. Mottagningskapacitet och kapacitet att inlemma nya medborgare i samhället.

  Mottagningskapaciteten – dvs Sveriges förmåga att ta emot många människor är imponerande. Vi klarade nästan 10 000 / vecka under några månader förra hösten. Det här beror såvitt jag förstår på att vi har många inkvarteringsmöjligheter som är dåligt utnyttjade, annat än under en turistisk högsäsong, som vanligtvis inskränker sig till något tiotal veckor varje år. Det innebär naturligtvis en del praktiska olägenheten för personer som politiskt prioriteras lägre än de som ska tas emot. – Men politik handlar om prioriteringar. Att ta mot 30 000 på årsbasis förefaller inte vara någon större ”utmaning”.

  Vad däremot gäller kapacitet att inlemma nya medborgare i samhället ser jag inte någon 180 graders sväng. Att en krympande skattebas ska försörja nuvarande inflöde om 30 000 årligen nyanlända, förefaller inte vara någon bra idé, men det är väl fortfarande den idén som gäller.

  Gilla

 15. Björn skriver:

  Jag tror nog att de flesta politiker vet vad som är fel och vad som behöver göras, men är livrädda för att hamna i t.ex TV-soffor o på tidningslöp, för att där bli ansatta av agenda-journalister, godhetsknarkare o div B-kändisar ! Vårt land styrs av feghet o jolm! Detta är den ynkliga sanningen!

  Liked by 2 people

  • Nils Dacke skriver:

   Håller med helt och hållet, det är huvudet på spiken. Landet styrs av agenda-journalister, godhetsknarkare o div B-kändisar och i en trång åsiktskorridor enligt ovan. Alla PK-politiker är livrädda att få dessa till motståndare även om de innerst inne vet vad som måste göras för att rädda landet. Den svenska debatten är ju på sandlådenivå om ens det, exempelvis AKB i agenda och frågorna till Björklund idag när han föreslår att SD inte skall mobbas längre. Hade detta varit i skolmiljö hade föräldrar kopplats in för länge sedan, Frågan är vilka föräldrar vi skall vända oss till nu??, Sverige bör kanske ställas under tvångsförvaltning av övriga nordiska länder?

   Gilla

 16. Hovs-hallar skriver:

  Dessutom finns det siffror på att den andel anylsökande som beviljas uppehållstillstånd har ökat kraftigt på sistone, vilket betyder att det antal migranter som faktiskt släpps in inte har minskat så mycket egentligen.

  Jag har redan tidigare kallat den såkallade ”åtstramningen” för ett ”spel för gallerierna” — dvs att makthavarna, i desperation över den massiva väljarflykten till SD, nu försöker framstå som handlingskraftiga!

  Gilla

 17. Hortensia skriver:

  Jibbing kände jag inte till förut, Patrik, men en synnerligen träffande liknelse, som väl beskriver 7-klöverpolitikernas tvära lappkast i migrationsfrågan. Deras evinnerliga, andefattiga snömostugg angående den lavinartade ökningen av systemhotande invandringsrelaterad kriminalitet har satt hela Sverige på det hala – och en svårsmält patriotisk snöboll i rullning.

  Dags att sätta dessa lealösa, lallande, politiska akrobater i frysboxen och tvinga dem att omgående anamma åtminstone en gnutta av den faktabaserade realism, som exempelvis kloka bloggdrottningen Merit Wager i åratal har presenterat med iskall precision och äkta finsk sisu:

  ”I Studio Ett medverkade Nenad Zeba och hann säga:

  Det är konstigt att de har valt en obeprövad metod, i och med att de har valt magnetkamera-knä. Det är en metod under utveckling som man hoppas ska bli bättre, det är inte säkert att den blir det. Det finns beprövade metoder internationellt via en studiegrupp i Tyskland och det är dem jag använder när jag gör mina åldersbedömningar. Då gör vi röntgen hand-, tand- och nyckelben och den kombinationen har en mycket större säkerhet än tand magnetkamera-knä.

  Därför att nyckelbenet sluter sig ännu längre bort från 18 årsgränsen. Har du ett slutet nyckelben så är det 0,06 procents sannolikhet att du är under 18 år. Men det kan man också tillägga, att man har inte hittat en person som är yngre än 26,6 år med ett slutet nyckelben. Så det blir nästan nog 100 procentigt.”

  https://meritwager.se/2016/09/12/tysk-pilotstudie-har-visat-att-knaleder-kan-vara-fardigvuxna-redan-vid-17-ars-alder-vilket-betyder-att-den-metoden-for-aldersbedomning-inte-bor-anvandas/

  Gilla

 18. Tahmas skriver:

  Vi talar ofta om utanförskap och i den meningen att det är invandrarna som lever i utanförskap.
  Det finns dock ett annat utanförskap och det är personer inom politik, media och underhållning. Utanförskapet inom dessa grupper är väldigt påtagligt. De lever i sina enklaver, umgås bara med varandra och har samma syn på hur samhället bör vara utifrån deras normer och med total avsaknad av verklighetsförankring. Alla har rätt till sin åsikt givetvis men de använder sina arbetsplatser och sitt kändisskap som plattform vilket ger en stor påverkande grad bland vanligt folk.
  Tänk er in i vilket samhälle vi hade fått om dessa ”allt till alla” hade fått som de velat. Att ständigt och jämnt vänstervrida debatten även i sk Borgeliga tidningar kan inte gagna samhället.
  Skygglapparnas tid borde tillhöra det förgångna och en upplysningens tid bör omfamnas.

  Liked by 1 person

 19. Majken Larsson skriver:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6514058

  Donald Tusk var i Sverige häromdagen. Nere på kontinenten är det annat ljud i skällan:

  – Efter Brexit måste EU återvinna medborgarnas förtroende, och viktigast är att ta kontroll över invandringen. Aldrig mer ska vi tillåta att migranter väller in över våra gränser, så som skedde 2015, sa Donald Tusk.

  EU måste återta kontrollen och visa handlingskraft i de frågor oroarna medborgarna. Mest akut är att stärka gränsskyddet, fortsatte Tusk.

  På toppmötet nästa vecka kommer Tusk att föreslå att EU-länderna skickar gränspoliser till Bulgarien dit många flyktingar nu söker sig för att ta sig vidare in i EU. Vi måste ge en tydlig signal att vi den här gången inte kommer att tveka om flyktingströmmarna till Europa ökar, sa Tusk.

  Han har tidigare i veckan sagt att det finns en gräns för flyktingmottagandet i EU, och att den gränsen snart är nådd.

  Andra frågor som Tusk vill prioritera är kampen mot terrorismen och oron för globaliseringen.

  ——

  Givetvis är det som Patrik säger: det minskade inflödet beror allra mest på att balkanrutten är stängd för migranterna för Mellanöstern, och på att Schweiz har stängt sin gräns mot Italien, så att de afrikanska männen inte kommer längre än så.

  Notera att Tusk uteslutande talar om just ”migranter”. Men när SR-reportern går över till att referera vad som sagts, blir det i stället det vanliga ältandet om ”flyktingmottagande” och ”flyktingar”. ”Flykting” är på god väg att konkurrera ut ”rasist” som svenska språkets mest devalverade ord.

  Hur länge kan det svenska etablissemanget fortsätta leva i sin egen lilla värld, frånkopplade från verkligheten?

  Inte särskilt länge, gissar jag.

  Aldrig att det kommer att komma 163,000 araber och afrikaner till Sverige igen, någonsin. Jag tror också att 2016 blir det sista året med en femsiffrig invandring av asylsökande. Framöver kommer det bara att rör sig om kvotflyktingar. Och från och med 2018, och för resten av det här seklet, så kommer det vara stängda gränser i Europa, och i synnerhet i Sverige. Och det som i stället kommer gälla är massåtervandring av MENA-invandrare. Alla asylbedragare måste ut.

  Liked by 2 people

 20. Jaxel skriver:

  Förutom tveksamhet inför Sveriges åtaganden enligt gällande system finns det mycket god anledning att ifrågasätta detta system också från ett humanistiskt perspektiv.

  Personer som vill söka asyl skall i flertalet fall offra de mesta de äger för att lägga sin liv i händerna på hänsynslösa människosmugglare. Bokstavligt talat ge sig ut på en livsfarlig resa.

  Väl framme, om de kommer fram, skall de sedan behöva våndas, i kanske flera år, innan det avgörs om de får stanna. Får de avslag kan de mycket väl få rådet att hålla sig undan för att efter ett antal år kunna göra en förnyad ansökan eller kanske rent av omfattas av en allmän amnesti. Under ytterligare vånda.

  Och vad är det som säger att de som ändå lyckas ta sig hit är de som är mest i behov av skydd.

  Det perversa i systemet visas exempelvis med fallet med de afghanska tolkarna. Man kunde gått hävda att Sverige har ett särskilt ansvar för dessa. Ändå har den officiella hållningen under lång tid varit att dessa måste ta sig till Sverige för att här på plats söka asyl på samma villkor som allas andra. De blir således tvungna att anlita människosmugglare på en farlig resa eftersom det inte går att köpa en reguljär biljett.

  Det borde väl vara alldeles självklart att dessa skulle kunna ansöka om asyl på plats i hemlandet. Hela den hanteringen är direkt skamlig. (Vet inte om något möjligen kan ha tillkommit på sistone.)

  Således, asylansökningar bör i normalfallet göras utan att den sökande tar sig till Sverige, exempelvis via UNHCR eller via närmaste svenska beskickning. Undantag för eventuella flyktingar som kommer direkt (!) från grannländer.

  Ett sådant system förutsätter förstås att Sverige fritt tillåts avgöra antal och vilka som beviljas asyl. Österrike tycks ha tagit ett steg in på denna väg.

  Det avgörande problemet är nog att i dagens system har medkänsla och vilja till uppoffringar för andra människor om de så befinner sig på andra sidan jordklotet blivit till juristeri. Den typen av påbud om medkänsla borde nog förbehållas religionens sfär. Mycket följdriktigt har PK-ismen betydande likhet med religioner, exempelvis att dogmer alltid går före ett förnuftsbaserat resonemang.

  ”I reject” väckte frågan häromdagen om dogmer i form av FN-deklarationer och dito konventioner är tillräckligt engagerande för att utgöra en berättelse, en myt, för människor att samlas kring, istället för som idag nationen eller tidigare religionen (1). Om inte. Vad händer med ett samhälle om människor inte längre har en stark berättelse att gemensamt samlas kring? En fråga väl värd, för att inte säga nödvändig, att ställa sig.

  (1) https://detgodasamhallet.com/2016/09/09/bekannelser/#more-5065 (Se första kommentaren)

  Gilla

 21. Klara S skriver:

  Vi måste fortsätta att påminna dessa politiker, och journalister, gång på gång, om att det enda substansiella i deras anspråk på godhet var vare sig deras ”öppna hjärtan”, en högre moral eller allmän halvgudomlighet, utan det faktum att Ungern och andra av svenska etablissemanget hatade länder höll den yttre gränsen. När gränsen föll, krackelerade ”godheten” på några få månader. Att antalet nu har gått ner beror likaledes på andras behjälplighet och inte ett skvatt på någon svensk politikers handlingskraft eller konsekvensanalys.

  Liked by 3 people

 22. BjörnS skriver:

  Jag delar PEs tro att minskningen har mindre med våra åtgärder än att vägarna har stängts. Därutöver tror jag flyktingarna som kommit de senaste åren via sociala media också har kunnat sprida viss kunskap om att det inte är fullt så bra i Sverige som utlovats (arbete, bostäder osv). Men inte heller det är en frukt av vidtagna åtgärder utan av att man i tid inte vidtagit åtgärder varvid situationen gått över styr.
  Våra skidåkande politiker har av tur och inte skicklighet lyckats landa på fötterna. Snart kommer nästa ”gupp”.

  Liked by 2 people

 23. tomas skriver:

  Oftast drar jag ungefär samma slutsatser som P E fast P E (förstår dom bakomliggande faktorerna) är alltid snabbare än jag.
  Å andra sidan så är jag mycket snabbare än politikerna…

  Liked by 1 person

 24. Björn skriver:

  Aftonbladet skriver idag om ”hatet” som breder ut sig i Sverige, och de har helt rätt!! Jag hatar verkligen(kan man göra annat?!) de politiker, agendasättande journalister och B-kändisar, som med alla till buds stående medel, lyckats ödelägga och förvandla vårt någorlunda homogena och välfungerande land till ett splittrat mångkulturellt helvete att bo och leva i!

  Liked by 2 people

 25. Sven skriver:

  Asylrättens prövostund kommer den dag kryssningsfartygen börjar anlända till Göteborg och Stockholm från Tripoli, Istanbul och så vidare. Kostnaderna för en migrant att ta sig från Mellanöstern till norra Europa med nuvarande ordning verkar ligga på ca 5000 USD så betalningsförmågan för sådana kryssningsresor med enkel biljett finns redan.

  Liked by 2 people

 26. DG skriver:

  Behöver man något annat bevis för motsatsen än att åtminstånde de rödgröna lovat att återgå till den politik som skapat problemen så snart som det bara är möjligt? Vi har en TILLFÄLLIG lag för guds skull! Är inte det höjden av dårskap och visar det inte på en en total avsaknad av insikt. Budskapet är tydligt, det fanns inga problem orsakade av vår migrationspolitik innan hösten 2015. Jag ser inga tecken på omvärdering överhuvudtaget.

  Liked by 2 people

 27. Tahmas skriver:

  Icke att förglömma att Turkiet med sin utpressningspolitik kan öppna kranen när som och så någon mycket riktigt nämnde så är det fler som får UT än tidigare.
  Det är inte rimligt att ett land som har varit hyfsat välmående börjar utarmas och dessutom skickar regering fakturan till oss i form av höjd skatt. Det är inte politik det är maffia metoder.

  Liked by 1 person

 28. Anders F skriver:

  Sverige sa ”PUT för alla syrier”. Vad hände? Som man bäddar… Jag kallar detta farspolitik. (Önskar innerst inne att det vore fars politik. Då hade det blivit lite ordning.)

  Gilla

 29. Arvid S. skriver:

  En förhoppning är att EU:s planer på att införa tvingande gemensamma asylregler, både vad gäller asylkriterier och mottagning, blir verklighet relativt snart. I så fall kan det lätt genanta resultatet bli att EU räddar oss från oss själva. Eventuellt räcker ett sådant beslut av kommissionen också för att väcka krav på att Sverige ska lämna unionen, för att kunna behålla vår unika generositet.

  Vad gäller turerna om ålderstesterna är det slående att förslaget om att använda magnetröntgen kom från Socialstyrelsens enmansutredare, en läkare som aldrig sysslat med åldersbedömning tidigare men som däremot är profilerad medlem i Barnläkareföreningen. Han råkade alltså fastna för den överlägset dyraste och mest komplicerade metoden, som kommer att bromsas av den stora bristen på scanners och operatörer, och som är helt oprövad i dessa sammanhang. Med lite tur innebär valet av magnetröntgen att ålderstester i större skala blir helt omöjliga att utföra och att ännu en utredning i frågan måste tillsättas någon gång runt 2020.

  Men allting följer sin egen logik: har Sverige hittills haft en unik politik som gått in i väggen, måste vi ta revansch genom att välja en helt unikt komplicerad process för ålderstest. Ingen ska kunna anklaga oss för att ta enkla utvägar.

  Gilla

 30. Lizette skriver:

  Jag kan i min kommun inte se några tecken som alls på minskad migration, en tvårumslägenhet i denna körda kommun kan nu kosta upp emot 25.000/mån jo, du läste rätt. Lukrativ verksamhet för personer med rymligt samvete.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.