JOURNALISTIK I VÄRLDSKLASS DEL 2


Ulf Larsson

Med beundransvärd frenesi fortsätter MSM att pumpa ut pathos-orienterade nyhetsreportage om migrationssituationen i Sverige och Europa. Det går i stort sett inte att ta del av Rapport, Aktuellt, SvD, DN etc utan att bjudas på en dos känslosam och mer eller mindre skuldbeläggande migrationsjournalistik, som till exempel i Rapport häromkvällen när man fick ta del av prästen Kent Wistis satirteckningar och livsbetraktelser. Inslaget avslutades med att man visade en av prästens texter: ”Om vi inte stänger gränserna nu kan vi hamna i ett läge där vi inte längre har råd att köpa Per Morbergs skärbräda för 4000 kr”. Som av en händelse uttryckte alltså texten en viss kritik mot Sveriges ändrade asylregler och gränspolitik – förvånande, inte sant? Detta är bara ett exempel av otaliga på hur agendajournalistiken florerar i Sverige – för ytterligare exempel hänvisas till exempelvis andra Rapportsändningar, SvD, Aftonbladet, DN och så vidare.

En av de mer framstående aktörerna på området är just SvD, som den 9 september bjuder läsarna på ett ymnigt reportage om den norditalienska staden Como, som den senaste tiden har förvandlats till ”Europas nya flyktinghärd”, som en del av rubriken lyder. Texten är uppbyggd helt enligt grundläggande snyftreportagesmetodik med otaliga inzoomningar av person- och miljödetaljer samt påståenden som presenteras utan att ifrågasättas eller problematiseras. Här tänkte jag nu göra några nedslag i texten för att illustrera en del av dess uppbyggnad. Vi börjar med lite stämningsskapande kontraster för att få läsaren i känslomässig rörelse, liksom:

Ett amerikanskt par i tomatröda shorts kliver av tåget och tittar sig förväntansfullt omkring. Glider fram med snygga Samsoniteväskor. Ännu ett par turister till juvelen Como med sina berömda villor där stjärnor som George Clooney och Madonna huserar.

Men denna impressionistiska, syntaktiskt ställvis fragmentariska och aningen Berlitzartade idyll leder strax vidare till ett helt annat scenario:

Men så ryggar de förskräckt tillbaka. Perrongen är täckt av smutsiga filtar, täcken och berg av sladdriga plastpåsar. Överallt ligger afrikanska flyktingar. Hundratals. Många sover i hettan eller pratar i mobiltelefoner, andra sitter tysta och stirrar håglöst mot tågspåren. Duvor pickar i småsmulor från någons kexlunch. I en konservburk ruttnar tomatsås.

I det fortsatta reportaget får vi möta några migranter från Eritrea, Somalia och Etiopien. De berättar om sina hittills fruktlösa försök att ta sig över gränsen till Schweiz för att sedan kunna fortsätta till länder som Tyskland och Sverige:

– Jag har försökt ta mig in i Schweiz fyra gånger. En gång försökte jag smita genom skogen, men polisen tog mig. Jag ger inte upp, och ska försöka igen, säger 17-årige eritreanen Nahom Johannes som sitter på en kartongbit bredvid tågspåren.

Och:

– Det har kostat 5 500 dollar att komma ända hit, nu har jag inga pengar kvar. Jag vill till Tyskland och min bror i Frankfurt. Tillbaka till Eritrea och Afrika åker jag inte, säger Nahom Johannes.

Också Awad Ibrahim från Somalia är ”otålig att fly vidare”:

– Jag har en bror i Stockholm och vill dit. I morgon tar jag tåget till Chaisso [SIC!]. Men jag är rädd för att schweiziska polisen skickar tillbaka mig till södra Italien.

Här skulle man kunna fundera lite över hur regelverket kring asyl i EU egentligen ser ut. De migranter som får komma till tals i SvD:s reportage har vad jag begriper kommit till Italien via Libyen. Enligt Dublinförordningen ska de alltså söka asyl i Italien. Det finns mig veterligen ingen lagstadgad rätt att resa vidare inom EU för att komma till sitt favoritland – oftast Tyskland eller Sverige – även om man skulle råka ha släktingar där. Denna asyljuridiska bakgrund nämns dock överhuvudtaget inte av tidningen, som istället intervjuar den italienske prästen Don Giusto ”som ger mat och husrum för kvinnor och barn i en liten kyrka mitt i Como. Han är en vänlig och lågmäld man – men rosenrasande på Schweiz” berättar SvD:

– Schweiz massavvisar flyktingar och det strider mot internationell lag. De är livrädda för en invasion. De agerar som om Italien och Schweiz ligger i krig.

Huruvida ”flyktingar” verkligen är den korrekta benämningen låter jag vara osagt; bruket av just detta ord för att beteckna precis alla som av olika skäl har lämnat sina hemländer för att söka asyl i EU är så utbrett och dessutom omdebatterat att kommentarer tycks både överflödiga och lönlösa. Att SvD:s reporter använder ordet är givetvis inte det minsta förvånande. Språkbruket är helt enkelt en del av tidningens uppenbart agendaorienterade journalistik. Detsamma gäller prästens uttalande om ”internationell lag”. Här kunde man ju ha tänkt sig att man i en mer noggrann och granskande journalistisk gärning hade försökt utreda exakt vad för ”internationell lag” som avses och berättat för läsaren om denna lags innehåll. Men någon sådan kunskapsfördjupning bjuder SvD inte sina läsare på.

Nu har det gått så långt att myndigheterna funderar på att uppföra ett läger i Como, berättar texten vidare. Men Don Giusto menar att detta kan sluta illa:

– Lägret kan växa okontrollerat och bli som Calais eller Idomeni. Flyktingar hamnar i småkriminalitet. Redan nu kokar det kring stationen.

”Hamnar”? Här hade reportern kunnat fråga prästen till exempel om det vilar något som helst ansvar på den enskilda migranten ifråga om att ”hamna” i småkriminalitet. Men det hade onekligen lite grann tagit udden av den offerorienterade migrantbild reportaget uppenbarligen vill teckna, så att utsagan inte problematiseras är fullt begripligt i sammanhanget.

Nu förflyttar vi oss till Roberto Bernasconi, som är chef för hjälporganisationen Caritas. Hur enskilda journalister bedömer vad som är relevant information att ta med i en viss artikel kan onekligen diskuteras – här får läsaren veta att ”vi ses på hans kontor där väggen endast pryds av en torkad olivkvist”. Lite kal och ogästvänlig interiör sådär, och samtidigt lite symboliskt liksom, med en olivkvist i Italien, liksom. Torkad eller död, liksom.

Till reportagets försvar kan sägas att man faktiskt låter en viss Mauro Antonini, den högste befälhavaren för den schweizisk-italienska gränspolisen, ge sin syn på saken:

– Två tredjedelar av flyktingarna söker inte asyl. De vill till Tyskland eller andra länder. Vi tillåter inte att Schweiz blir ett transitland. Av de som söker asyl försvinner 40 procent innan ansökan blivit formell, säger han och tillbakavisar bestämt kritiken om massavvisningar.

Av den information man hittills fått i reportaget bör man kunna dra slutsatsen att de intervjuade migranterna inte längre flyr för sina liv, och att det skulle gå alldeles utmärkt att söka asyl i Italien eller Schweiz, om jag fattat det hela korrekt. Men enligt vad Mauro Antonini berättar vill alltså majoriteten inte göra detta. Asyljuridiken medger dock inte att man reser runt i EU tills man når sitt favoritland. Men SvD gör inget explicit konstaterande av detta, utan ger sig istället iväg på en tågresa med några migranter mot den schweiziska gränsorten Chiasso. Landskapet tecknas impressionistiskt, ja snudd på poetiskt:

Solen dalar när 18-årige Kalish, 20-årige Rahamtullah och 18-årige Oromo från Etiopien kliver på tåget från Como till Chiasso. De har redan försökt fyra gånger, och nu stiger nervositeten igen.

– Det måste gå denna gång. Jag orkar inte längre, säger Oromo och stirrar ut genom tågfönstret.

Lummig grönska, glittrande vatten och idylliska kullar med filmstjärnevillor på sluttningarna blixtrar förbi. Där uppe någonstans ligger George Clooneys miljardvilla, han som gjort sig känd som försvarare av flyktingars rättigheter och engagemang för Darfurs flyktingar. 

Åsså rundar vi av med en liten känga åt Clooney, som inte engagerar sig tillräckligt i den lokala flyktingfrågan – lite klarsynt sanningssägande och antytt hyckleri liksom, om ni fattar:

Fast ännu har han inte uttalat sig om flyktingkrisen i sitt eget grannskap.

Sällskapet närmar sig gränsen och spänningen stiger:

Så är vi framme i Chiasso, gränsstaden i Schweiz. Det är knäpptyst i kupén. Kalish tittar på sina armar som är fulla med fula ärr. Rahamtullah biter på tumnageln.

Hur gick det sen då? Jo, migranterna släpptes inte in i Schweiz eftersom de saknade id-handlingar; huruvida de försökte söka asyl i Schweiz förtäljer inte historien.

Tillbaka i Como väntar flyktingkaoset på stationen. Många undrar hur det gick för de tre etiopierna. Vi har inga svar att ge. Men dagen efter möter vi Rahamtullah i parken igen.

– Polisen tog mina fingeravtryck och släppte av mig vid gränsen. Jag fick gå tillbaka till Como. Det tog sju timmar. De andra sattes på bussar till södra Italien. Men jag ger inte upp, jag ska försöka igen, säger han med ett trött leende.

Ridå.

Vad är egentligen huvudsyftet med detta slags reportage? Är det att förmedla neutral och saklig information av typen ”En bilolycka inträffade igår på E18 utanför Stocksund. Två personer omkom”? Eller är det att försöka få läsaren att känna och tycka på ett visst sätt, om än med ett visst faktainnehåll: ”En obetydlig bilolycka inträffade igår på E18 utanför rikemansreservatet Stocksund. Två giriga affärsmän omkom”? Texter har olika funktioner, och medan en ledar- eller debattartikel har påverkan som huvudfunktion har nyhetstexter huvudsakligen en informativ funktion, eller bör ha. Den här diskuterade SvD-texten är ett slags hybrid mellan en affektiv, påverkande text och en informerande text, en texttyp som tycks bli allt vanligare i dagspressen. Eller med ett annat ord: agendajournalistik.

Jag ser med spänning fram emot nästa SvD, DN, Rapport och Aktuellt. Sannolikheten för att något nummer/avsnitt skulle vara helt befriat från detta slags reportage bedömer jag som tämligen låg. Vad tror ni?

71 reaktioner på ”JOURNALISTIK I VÄRLDSKLASS DEL 2

 1. Madelaine Fusfield skriver:

  Vad Ulf Larsson beskriver är inte ansvarsfull journalistik. Dessa journalister är kanske frustrerade poeter. Vad hände med iden att nyhetsreportage skulle enbart presentera fakta utan tolkning? Om en journalist vill dela sina åsikter torde han skriva en ledarartikel med sitt namn och därmed göra klart att han ensam är ansvarig för åsikten. Olika åsikter kan presenteras i samma tidning under olika ledare. En läsare kan därmed dra sin egen uppfattning huruvida journalisten har slagit huvudet på spiken eller flyter i det blå. Det händer men tidningen eller TV programmet skulle inte behöva ta ansvar för vad en enskild journalist spiller ur sig.

  Gillad av 2 personer

  • Gösta Oscarsson skriver:

   För nu åtskilliga år sedan så hade jag en liten mailkonversation med Hans Bergström om dessa frågor. Han sammanfattade så här: News har allt mera blivit views och därmed tvingat ambitiösa wiewsredaktioner till att syssla med news.

   Just på SvD så har vi ett antal viewsjournalister (Arpi, Gudmundsson och (faktiskt) Lifvendahl) som förmedlar verkligheten och samtidigt tyckande. Orsaken till tidningens urartning på newssidan måste sökas hos chefredaktören Fredric Karén.

   Gilla

 2. Lars skriver:

  Tack Ulf!
  En strålande beskrivning av en journalistik som många läsare redan övergivit!. SVT har ytterligare ett knep för att ”skydda” tittarna från verkligheten. Nyheter som riskerar att skada luftslottet men inte kan utelämnas lyfts ofta över i lokalnyheterna för att begränsa spridningen. De stora tittargrupperna ii Stockholm/ABC, Göteborg /Västnytt och Malmö/Sydnytt nås därav bara av ca 1/3 av dessa nyheter. Hur länge skall Ulf Johansson på SVT få fortsätta att vinkla public service nyheterna i tv?

  Gillad av 8 personer

 3. Bjarne Däcker skriver:

  Det nybildade partiet AfD fick fler röster än CDU i delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern. Jag har noterat att varken tidningar eller teve nöjer sig med att säga ”det nya partiet AfD” eller ”uppstickarpartiet AfD” utan de använder alla uttrycket ”det högerpopulistiska partiet AfD”. Uppenbarligen vill media inte bara rapportera om AfD utan de vill också uppfostra oss i hur vi skall förhålla oss till det. För att försäkra sig om att hjärntvätten (eller försöket till det) blir effektiv så tillämpar alla samma ordval. Det här ger ett väldigt koordinerat intryck. Finns det något forum som beslutar om vilka epitet som skall tillämpas?

  Gillad av 11 personer

  • Sture skriver:

   @ Bjarne Däcker
   Jag är populist. Och med detta menar jag att jag tycker att man skall lyssna på folket (=populus) och låta majoriteten bestämma inriktningen. För mig är detta den enda förnuftiga inställningen. Eller menar du att man skall låta ”eliten” (= det mediapolitiska etablissemanget som är den globala bankmaffians hantlangare) bestämma över folket. Men tänk om denna ”elit” har fel. Hur skall man veta det? Därför är den enda vägen att låta folket bestämma.
   Jag är också höger eftersom jag inte vill att staten skall bestämma över mitt personliga liv.
   Jag är således högerpopulist. Men detta skäms jag inte för. Tvärtom.
   Anledningen till att de kan använda detta ord som skällsord beror på att folk skäms för att betecknas så. Men begrunda uttrycket. Vrid detta vapen ur händerna på dem genom att självmant beteckna dig som ”högerpopulist” och känn stolthet när du säger detta. Jag kan lova dig att de då slutar använda uttrycket som en nedsättande beteckning eftersom det då förlorat sin kraft.

   Gillad av 7 personer

   • Bjarne Däcker skriver:

    Jag reagerade främst på att alla medier verkar så koordinerade, precis som att någon drar i trådarna bakom kulisserna. Du har ju rätt i att ”demokrat” och ”populist” verkar avse samma sak, dvs att ta hänsyn till stora väljargrupper. Sedan lägger media subtila vinklingar i begreppen, det ena är fint och det andra är fult.

    Gillad av 4 personer

  • Eskil skriver:

   Det är märkligt att partier som lovar högre minimilöner, förkortad arbetstid med oförändrad lön, bortbyggd bostadsbrist med bra men billiga lägenheter samt kraftigt utbyggd och billig(gratis?) kollektivtrafik, utbygd vård, skola och omsorg i kombination med en i praktiken fri invandring slipper epitetet populistiska utan blir rätt och slätt kallade vänsterpartier.

   Hur som helst avslöjar det ett tydligt politiskt ställningstagande hos journalistkåren

   Gillad av 4 personer

  • Lennart skriver:

   Nordegren & Epstein i P1 tog upp språkbruket i bla SVT och SR.
   https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4058. (30 augusti kl 15.23+22min)
   Det finns rekommendationer men ”inga listor med förbjudna ord”.
   Det nämndes att man skall undvika ord som kan anses nedsättande (neger, zigenare,förort…).
   Däremot nämndes inte att journalisterna faktiskt även uppmanas att använda avsiktligt kränkande ord så som ”de främlingsfientliga SD” trots att SD inte vill bli kallade så. För många år sedan ringde jag till SR och frågade varför alla journalister ständigt använde den formuleringen – svaret var att det ingick i SRs uppdrag att verka för ett mångkulturellt Sverige.

   Gillad av 3 personer

 4. Jonas Nilsson skriver:

  Enda kommentaren är frågan om alternativa nyanserade fördjupningar, är bloggen ett sådant försök? Det är väl ändå DN som vågar lite mer idag?
  DGS skulle kanske utvigda fältet till såväl Europas äldre områden såväl som till gränstrakterna. Italien är väl någonstans där mittemellan? Vi tänker oss ett land men södra och norra Italien är väl två olika världar? Vi har själva mer gemensamt med norrlänningarna, och/eller skåningarna! Kan folk från Afrika mer om Italien än vi?! Ryktet har kanske gått i Darfur.

  Gilla

 5. Tritonen skriver:

  Många tidningar är skizofrena. På ledarplats är ofta analysen och journalistiken helt OK, t. ex. i SvD. Men samtidigt och i samma tidning kan agendajournalistiken blomma ostört. Undrar vad pratar om på kafferasten?

  Gillad av 3 personer

 6. Anna Lallerstedt skriver:

  Tack för detta inlägg. Det ironiska är att SvD rapporterade samma dag om Sveriges brev till EU där man vill uppmana Ungern ,att enligt Dublinavtalet,ta tillbaka de flyktingar som tagit sig vidare till Sverige.
  Nu utmärker sig ofta Gunilla von Hall, som rapporterade om Como, lite märkligt. Kanske hon borde försöka koncentrera sig på Ett enda område och inte rapportera från så stora delar av världen när hon inte ens lyckas formulera sig rätt om flyktingpolitiken i det land hon bor, nämligen Schweiz.
  A L

  Gillad av 3 personer

  • Hedvig skriver:

   @ Anna Lallerstedt 11 september, 2016 kl 07:59

   Gunilla von Hall, SvD:s korrespondent i Schweiz skiljer inte märkbart ut sig från övriga journalister i SvD. De enda redaktioner som fortfarande behållit en mer nykter och saklig syn på samhällsfrågor är tidningens Ledar- och Näringslivsredaktioner. Plus flera lysande undantag som t ex Ola Wong, SvD:s Kinabevakare, som samma dag skrev kolumnen ”Museer förvandlas till propagandacentraler”.

   http://www.svd.se/regeringen-forvandlar-museer-till-propagandacentraler

   SvD:s chefredaktör och ansvarige utgivare Fredrik Karén har visat sig vara en vänsterpropagandör, likaså redaktionschefen och stf ansvariga utgivaren Maria Rimpi samt kulturchefen Lisa Irenius.

   Gillad av 4 personer

   • Anna Lallerstedt skriver:

    Håller med om att Ola Wong är en otroligt duktig person , som tidigt skrivit meningsfulla böcker om Kina. Det är tyvärr tunnt med bra journalister på SvD men några ledarskribenter vågar fortfarande tycka fritt!
    A L

    Gilla

   • Anna skriver:

    Inte förvånande, Lisa Irenius kommer från UNT. Den tidningen sjunger mångkulrurens lov och alla ”flyktingars” rätt att stanna i Sverige samt hävdar med emfas annaatt det svenska samhället genomsyras av strukturell rasism, afrofobi och islamofobi. Unt:s kultursidor, som en gång hade hög klass, har förfallit till inskränkt navelskåderi och hyllande av det mångkulturella kulturrelativistiska idealet.
    Sorgligt!

    Gilla

 7. Lisa C skriver:

  Jag har sagt upp SvD och lyssnar alltmer sällan på P1 elle nyhetsprogrammen på SVT, tur att det finns utländsk press, TV och nätet – åtminstone än så länge. Otroligt trött på känslodravlet. Tack för det goda samhället och några till!!

  Gillad av 9 personer

  • JL skriver:

   Samma här, efter 15 års prenumeration. Bye bye SVD.

   Agendajournalistik är ordet för dagen. Den enda större tidning som är delvis läsvärd numera är GP. En tillfällighet att den har sitt ursprung i staden med flest IS resenärer och överskott av gängskjutningar m.m.?

   Mår fysiskt illa av att se hur Sverige tagits som gisslan av politiker, journalister och kändisar som vet minst och tycker mest. Tyckande som i princip alltid även är förenat med total avsaknad av egen erfarenhet av ”exotiska” kulturer de vurmar för.

   Gillad av 3 personer

 8. Lasse W skriver:

  Det finns en medialogik som säger att man ska stå på den lilla människans sida. Fattiga svarta unga människor som söker ett bättre liv i Europa är perfekta i det sammanhanget. Tanken är förstås att det aktuella reportaget ska ge en positiv image åt tidningen. För SvD:s del verkar det vara de vänsterliberala medelklasskvinnorna i storstan som är den viktiga referensgruppen. Kvinnligt pathos för hela slanten. I DN verkar flyktingsnyftet ha upphört men SvD ångar på som inget hänt. OK, visst finns det sansad journalistik i SvD också men blir åsiktsbredden för stor finns det en risk att ingen blir nöjd och att prenumeranter hoppar av. Hur många av sina prenumeranter har SvD förlorat på den aktuella ”hålla alla nöjda” -inriktningen? 20 000? 30 000?

  Gillad av 2 personer

 9. BjörnS skriver:

  På journalisthögskolan lärs det ut att ta den lilla människans perspektiv och parti. Då blir det kvällstidningsjournalistik. Något ansvar att ge en helhetsbild tycks inte finnas. Centralt är ju om de är flyktingar eller ekonomiska migranter? Finns en rimlig chans att vederbörande kan hitta ett arbete; utan verifierbar utbildning väntar sannolik arbetslöshet? Är det i så fall verkligen svenska/tyska skattebetalares skyldighet att hålla med bostad och uppehälle under en lång tid bara för att vederbörande inte har det bra nog i sitt hemland? Pengar som t.ex kunde ha lagts på äldrevård eller, om man verkligen är god och vill hjälpa människor på flykt, att hjälpa ett par riktiga flyktingar?

  Har blivit så trött på åsiktjournalistik att jag knappt reagerar. Varför kan inte vuxna läsare/tittare behandlas som just vuxna? Varför ska vi jämt uppfostras? Retoriska frågor, jag vet svaret.

  Gillad av 4 personer

 10. Sten Lindgren skriver:

  Jag är verkligen trött på SVD, de kör en stil som är precis såsom beskrivs i artikeln, Man utgår från att läsarna är korkade. SVD har blivit en riktig skitblaska i still med kvällstidningarna, man undrar varför, är det dåligt inflytande från Aftonbladet?
  Det finns några enstaka vettiga personer där som Gudmundsson och Arpi men det är inte alltid dessa släpps fram. En stor del av problemet utgörs av de ledande personerna, kulturredaktören och chefredaktören, som båda skulle platsa i statstelevisionen. Medskyldiga är givetvis de som rekryterat dessa. Det finns också en urspårad motorjournalist som inte är dålig på snyftreportage.
  Ett exempel: Jag skrev till en journalist i tidningen med lite kritiska synpunkter på en artikel. Den gav en indignerad bild av läkares samröre med läkemedelsindustrin. Min synpunkt var att det är naturligt med ett visst samröre, det finns värre saker att skriva om, t ex fd politiker som Borg och Reinfeldt som slår mynt av sina tidigare positioner.
  Journalisten svarade mycket snorkigt att från och med nu är epost från mig placerad i skräpposten. Man får intrycket att SVDs personal hatar sina läsare.

  Gillad av 7 personer

  • larslindblog skriver:

   Sten: Kunde Du inte nämnt namnet på den snorkige ?
   Jag fick ett erbjudande från SvD . 50.- för 5 veckor , papperstidning och nät ingår. SvD måste förlora massor om jag tackar ja.
   Om man vill läsa en veckotidning helt utan ”agendajournalistik” finns tidningen Kvällstunden.
   Tidningens läsekrets är äldre och innehållet är allmänbildande. Man har hela två sidor insändare där tonen kan vara ganska hård. Alla tycks få komma till tals.
   Man kan googla om man vill ha mer information.

   Gillad av 2 personer

   • Sten Lindgren skriver:

    Ordagrant svarade reportern Jani Pirttisalo så här: ”Jag lägger till dig bland min skräppost som spam, det betyder – efter att du läst detta kommer jag inte längre kunna se dina mejl.”

    Gillad av 2 personer

 11. Anna skriver:

  Det sorgliga är att jag nästan slutat lyssna på nyheterna i radio och även slutat se på Aktuellt o Rapport i tv på grund av denna tröttsamma och oärliga journalistik rörande migrationen. Detta är inte alls bra eftersom det gör att jag missar andra, verkligt viktiga, nyheter. Lokaltidningen, UNT, sade jag upp för över ett halvår sedan, ledarsidornas känslosås rörande flyktingar och afrofobi, islamofobi och annan identitetspolitik blev för mycket. Detta är inte bra, man går miste om annan, relevant, informaton. Men var ska man vända sig för att finna en god och vettig journalistik, som förmedlar fakta, inte känslostyrd prpaganda? Jag trodde att åtminstone Svd skulle kunna stå emot, det har tidigare varit en kvalitetstidning, men inte nu längre, samma smörja återfinns där. Det är sorgligt, på 1970-talet var den ju en av de få som stod emot 68-vågen, varför kan den nu inte stå emot den identitetspolitiska känslosåsen?

  Gillad av 2 personer

  • Boris skriver:

   Känner igen mig i det du skriver. Jag har faktiskt helt upphört med att lyssna på SR och se på SVT. Jag har också styrt bort mina barn från Barnkanalen. Det är något som jag våndades över men jag stod helt enkelt inte ut med indoktrineringen. Så nu blir det struntbarnprogram i stället. Vilket dock kompenseras av deras eget bokläsande samt våra samtal om historia, natur, kultur och livet. Och vi uppmanar dem att alltid tänka själva och inte acceptera det vi säger som den absoluta sanningen.

   Gillad av 5 personer

  • Gunilla skriver:

   Jornalistkåren klagar (krokodiltårar) på att folkets. låga förtroende för dem är en fara föra demokratin. Det är ju de själva som är orsaken. Jag tror inte på någonting längre utan väljer min information mycket noga. Det finns utländsk media också.

   Gillad av 2 personer

 12. Samuel af Ugglas skriver:

  Stort tack Ulf Larsson, tyvärr har de stackars ”journalisterna” sålt sina själar till korrupta figurer i tidningsledningarna som i sin tur gjort sig beroende av den svenska BATRA/Löfven kulturen med rätt att plundra den svenska befolkningen på sin rättmätiga egendom och andra rättigheter. Det så kallade ”SVENSKA DAGBLADET” verkar vara ledande i gebitet, 60.000.000:kr utplundrade skattekronor tillskansar sig ledningen varje år. Miljonerna borde gå till att permittera ansvarsbefriade tjänstemän i den offentliga förvaltning som alternativ till socialtjänsten. Det kan bli 500 stycken med 10.000:kr/ mån efter skatt. Övriga förmåner kan kompletteras med hjälp av ”delningsekonomin”. Alltid en början.

  Gillad av 3 personer

 13. oppti skriver:

  Vi bör kunna hjälpa mera.
  Men genom migration så hjälper vi få på ett tveksamt sätt.
  I dagens SVD debatt så framför ett antal tänkare ett svar på bilbränderna i utanförskapsområdena.
  Vi måste utjämna mera! På så sätt ger vi alla mer hopp om framtiden.
  Den standardhöjning som migranterna får räcker tydligen inte om de inte når samma nivå som resten av befolkningen i deras nya länder.
  Jag kan förstå besvikelsen. Men den negativa spiral som en anpassning till de med sämre förutsättningar ger bör vi nog akta oss från.
  Migrationen är inte en lösning det är ett symptom.

  Gillad av 1 person

  • Hovs-hallar skriver:

   ”Hjälpa mera”…
   Den såkallade hjälp som makthavarna nu sysslar med innebär att ett relativt sett obetydligt fåtal individer — som till 95 % SAKNAR ASYLSKÄL — kommer till Sverige och här vanligen hamnar i bidragsberoende till enorma kostnader för oss skattebetalare!
   — förutom att många av dem är kriminella och har en vidrig människosyn.

   De allra flesta får asyl utan att vara ”på flykt undan krig och förföljelse”, och är helt enkelt på jakt efter ett bättre liv — på VÅR bekostnad.

   Den enda ”flyktinghjälp” Sverige borde ägna sig åt alls, är att skicka medel till organisationer som UNHCR, som ger bistånd i flyktinglägren. Där sitter nämligen de VERKLIGA flyktingarna.

   Sverige borde alltså helt UPPHÖRA med att ta emot migranter från främmande kulturer — inte bara tillfälligt utan för gott — lägga ner Migrationsverket, och se till att skaffa lika effektiva gränskontroller som Schweiz tycks ha.

   Tage Erlander (Sveriges statsminister före Palme) hade helt rätt när han betackade sig för idén att ta emot några invandrare från muslimska länder. Men efter honom verkar vanligt sunt förnuft ha försvunnit fullständigt bland Sveriges makthavare.

   Gillad av 3 personer

   • Tahmas skriver:

    Håller med Hovs-Hallar
    Det räcker nu. Det är inga flyktingar utan ekonomiska turister som parasiterar på vår goda vilja och på regeringens oförmåga att inse att vi är grundlurade av dessa charlataner. Det bidrar inte till samhället, de kan knappt läsa och skriva och det tar 15 år innan de kommer i sysselsättning.
    Om vi skall hjälpa så skall vi hjälpa på plats och hjälpen skall gå via FN trots att den har blivit den mest överflödiga organisationen genom tiderna, Banan Flugornas Intresse Organisation har mer berättigande.

    Gillad av 4 personer

   • Webby Suarez skriver:

    Det har trots allt funnits klarsynta politiker och debattörer även i Sverige. I samband med raskravallerna i USA sade Tage Erlander i riksdagen 1965 ”Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare situation. Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden. ”

    Herbert Tingsten (som inte var socialdemokrat) ”Skälet till vår stabila demokrati är att det inte finns några språkliga, religiösa eller etniska skiljelinjer i Sverige.”

    Palme ville på 1970-talet inte ta emot 1 200 kvotflyktingar från Vietnam med motiveringen att ”deras kultur skiljer sig så avsevärt från vår att det skulle få oanade följder.”

    Sverker Åström ”Sverige borde akta sig för att ta emot flyktingar från kulturer med så väsensfrämmande seder och bruk att de skulle få svårt att anpassa sig i ett nordeuropeiskt land.”

    Gillad av 1 person

  • Hovs-hallar skriver:

   @OPPTI
   Och en sak till:
   ”Vi måste utjämna mera!” — skriver du.
   Hur menar du då?
   Ska vi etniska svenskar alltså se till att bli fattigare, så att vi inte väcker avund bland muslimerna därute i förortsghettona? (kanske betala en särskild skatt, i egenskap av ”otrogna” dvs. icke-muslimer?)
   Eller ska bidragsnivåerna höjas så att de får samma inkomst som heltidsarbetande svenskar — fast utan att behöva arbeta?

   Redan idag är dessa bidrag i praktiken så generösa, för den som är asylinvandrare, att de inte motiverar någon till att ta ett okvalificerat arbete.

   Läs detta reportage om hur asylinvandrare favoriseras av socialtjänsten:
   http://avpixlat.info/2016/02/26/socialsekreterare-berattar-vi-sarbehandlar-svenskar-negativt/

   Gillad av 3 personer

   • oppti skriver:

    Det var den slutsats som debattörerna hade-glömde skriva det som citat.
    Jag ser inte utjämning som vägen framåt, speciellt inte genom att ett fåtal tar detta som en ursäkt för att kliva förbi resten av sina landsmän.
    Överför gärna både medel men framförallt kunskap genom generösa skolprojekt.
    Stipendier till dem som visar sig duktiga, inte extralärare till dem som tar sig hit!

    Gilla

 14. Bjarne Däcker skriver:

  Alla tidningar skriver om den ”svenske” journalisten Dawit Isaak, en person med dubbla medborgarskap. Vad tidningarna egentligen säger är ”tro inte att du är någon, Svensson, för här kommer en som är både muslim och afrikan och han är lika god svensk som du”. För att ytterligare undertrycka detta så praktiskt taget ignorerar tidningarna den ”etniskt svenske” motorcykelturisten Johan Gustafsson som kidnappades av rebellgrupper i Mali.

  Det verkar som att Tidningarnas Telegrambyrå, TT, driver den konsekventa linjen att kalla alla medborgare i Sverige för ”svenskar”. Nationalitet handlar om ursprung och rötter medan medborgarskap handlar om var man är skriven. Man kunde tro att TT skulle vara en neutral nyhetsförmedlare men den fungerar kanske snarare som en propagandacentral.

  Gillad av 11 personer

  • Gunilla skriver:

   Skillnaden är ju också att Isaak är JOURNALIST och då handlar det om YTTRANDEFRIHET och MÄnSKLIGA RÄTTIGHETER medan den svenske Mali-turisten bara var turist. Jfr också media-speglingen av de 2 svenska journalisterna (Shibbey + en till) där man i princip menade att det skulle vara ok för ‘den goda sakens skull’ (demokratisk utbildning till ett odemokratisk land) att bryta mot lagar för journalisterna står ju över lagen. Jfr också Mattsson vapenköp, där han ansåg att ‘undersökande’ journalistik står över lagen.

   Gillad av 1 person

  • Kristina von Heland skriver:

   Jag fattar inte varför han åkte tillbaka dit.
   Sedan fattade jag aldrig de två svenskarna av vänstersnitt som kallade sig för journalister och fick sitta i fängelse. Vad jag saknade i beskrivningen var en sak; hur gick det för de i gerillan när de två blev häktade? Här kallas det för krigsturism då de åker ut och beskådar elände. Det blir alltid en del människor som de betalar för att släpa runt med dem som råkar riktigt illa ut.Såg aldrig att någon skrev om dem.

   Gilla

 15. Eric Downing skriver:

  Vad SvD,och mycket av övriga MSM inte verkar begripa är att de producerar en produkt som alla andra, och att deras journalister är anställda för att i första hand se till att den verklighet de förmedlar sker på ett faktabaserat och politiskt opartiskt sätt, som får kunderna att gilla vad de får läsa och som därför betalar för det. I stället sitter både SvD:s ägare tillsammans med deras journalister och klagar de bittert på att allmänheten inte gillar deras innehåll och distributionsteknik och röstar med fötterna. Så då vill de ha skattefinansierat presstöd för att kunna fortsätta producera sån som inte kunderna gillar.

  Gillad av 4 personer

 16. ludde38 skriver:

  Det är bara att konstatera att uppfostringsjournalistiken fortfarande blomstrar i MSM trots eller som protest mot den ändrade politiken. Varför? Därför att dessa propagandister kan och vill. Dessbättre är de genomskådade av alla tänkande människor. Tack för en snygg avrättning av en av de många som missuppfattat sitt journalistiska uppdrag.

  Gillad av 1 person

 17. Magnus skriver:

  Media är media! Allt handlar om att ha rätt värdegrund i rätt åsiktskorridor. Alla i media umgås med varandra oavsett om du är anställd på en högerliberal eller vänsterliberal media. Framför allt så umgås cheferna från de olika medierna med varandra som seda sätter agendan för deras bolag!
  Jag läste här ovan att de skiter i sina läsare, då säger jag som arbetat i denna sjuka värld att det är både sant och falskt. Läsare som har samma värdegrund och inom deras åsiktskorridor struntar dom inte i…. SvD skryter med att dom har en kundkategori som är mer påläst, intelligentare, helt enkelt mycket smartare än snittet i Sverige?!?! Därav kanske denna tidning inte behöver förklarar och dela ut fakta då dom som inte delar deras värdegrund och är inom deras åsiktskorridor inte är av intresse att ha som läsare. Detta har Gunilla och Lena K frälsat hela SvD med, den intelegenta, pålästa, miljövänliga, feministiska, moderna, storstadskvinna är deras målgrupp. Visst är män också välkomna men då talar vi hen!
  Media är en ankdamm där det är viktigare vad branschen tycker än vad deras läsare tycker.
  Går man emot blir man äcklad av branschkollegor som tex Niklas Svensson blev förra sommaren av Bl.a. Åsa på Aftonbladet. Åsa nämner Niklas med namn över 30 gånger. I sin artikel.
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article21250689.ab
  Något som är intressant i denna debatt är att ingen pratar om TV4? Är dom bättre? Skulle inte tro det, vi pratar dadda nivå! Medie är media oavsett höger, vänster, privat eller statlig!

  Gilla

 18. En spännande framtid skriver:

  Bra och på pricken-analys av eländet! Pinsamt dåligt av SvD, och känslopjucket bara fortsätter. Samtidigt håller tidningens ledarsida ofta hög kvalitet och är mer nyanserad. Men invandringsreportagen däremot är rena propagandan, värst är dom av Jonas Fröberg som mest liknar Hötorgstavlor med gråtande barn. Bottennivå av ”journalistik” men kunde kanske publiceras som starkt subjektiva essäer eller dylikt.

  Gillad av 1 person

 19. Klas Hedenstierna skriver:

  Utmärkt text.

  Metro är också en viktig producent av identitetspolitiskt material. De som är intresserade av samhällsutveckling och är kritiska mot MSM läser nog sällan Metro och den undslipper därför ofta kritik. Bland allmänheten har den emellertid stor spridning.

  Gillad av 3 personer

 20. Maciek Dobrzynski skriver:

  Ojust jurnalistik säger ni. Visst men alla tidningar har väl rätt att driva vilken agenda de behagar. De är inte Public service. Inte någon av de, eller hur? Har har vi som prenumeranter makten att påverka genom att säga upp prenumerationen. Och hämta information från andra källor. SVT däremot, måste vara opartisk för så står det i lagen. Problemet här är att vi kan inte påverka genom massuppsägningar av Licencen. Här måste det till alternativa tv kanaler som sänder nyheter med en annan agenda eller utan. Varken Tv3 elle Kanal5 har egna nyhetssändningar! Synd. Jag växte upp med Radio Free Europe som motpool till propagandaministeriet som ”ägde” alla media i komunistiska Polen. Mormor satt klistrad vid radioapparaten hela dagarna och avrapporterade det viktigaste till resten av familjen senare på kvällen. Andra källor var BBC, västtyska radion, kyrkan och grannen som jobbade på censurmyndigheten.
  Avslutar med en fråga: varför rapporteras det så falsk om ”flyktingar” i MSM?
  Mina hypoteser:
  1. MSM är i symbios med välgörenhets- och välfärdsindustri
  2. MSM är beroende av presstöd
  3. MSM och 80% av sveriges politiker lever i symbios

  Gillad av 2 personer

 21. Willy Lindqvist skriver:

  Agendajournalistik vill jag inte betala för. Och ännu har inget medium försökt förklara varför 100 000-tals kringresande i Europa tappar sina pass och id-handlingar men aldrig sina mobiltelefoner. Det måste finnas massor med upphittade pass i Europa. Att reda ut detta är väl ett intressant journalistiskt uppslag.

  Gillad av 4 personer

  • Gunilla skriver:

   Utländsk media rapporterade förra hösten/vintern om mängder av ‘kvarlämnade’ pass och resehandlingar längs de stängda gränserna mot öst-Europa efter att lägren där folk ville passera gränsen övergivits. Denna info ‘nådde’ agenda-bekvämt nog inte svenska media.

   Gillad av 1 person

 22. Tahmas skriver:

  Snyfthistorier och faktaförvrängnings historier som massmedia ägnar sig åt kommer inte hålla i längden. Man måste vara en komplett jubelidiot om man sitter över morgonkaffet och tror på det man läser. Tyvärr är svensken väldigt lätt påverkad och det beror på vår blåögdhet och naivitet.
  Att kalla ekonomiska turister för flyktingar är inte bara fel jounalistik det är dessutom lögn. Man hör ofta ”De nya svenskarna” de tre orden har blivit ett nytt begrepp inom MSM, sättet och skälet till att det används så flitigt är att det tar udden ur varför människan kom hit och hur.
  Man blir inte svensk bara för att man sätter sin afghanska fot i landet och man är inte ett barn om man bara har ett par år kvar till pensionen.

  Gillad av 2 personer

 23. Paulona skriver:

  Varför gjorde ni halt här och inte tog analysen av ”MSM:s pathos-orienterade
  migrationsjournalistik” ett steg längre-till dess verkliga kärna- det vidrigt dubbelbottnade hyckleriet? Givetvis är det även så att de allt fler och allt mer desperata ”flykting”-massorna också erbjuder fantastiska möjligheter och finfin födkrok för alla dessa media-aktörer i ”känslosås-branschen”. Och med allt mindre ”risk” för Sverige och för dem själva… När allt fler EU-länder stänger / försöker stänga sina gränser, blir det allt enklare för landet vid Nordpolen att SKRODERA med sitt Medlidande ,sin ”rätta Värdegrund” och exceptionella GODHET… Som genom en skänk från ovan fastnar nu de hjälpkrävande strandsatta dagliga ” räddnings-skördarna” från Afrika+ Mena i ” råttfållan” ITALIEN –redan gm sitt geografiska läge så utarmat . Så ” skattefinansierat presstöd ” för så mkt falskhet och brist på verklighetsförankring !

  Gillad av 1 person

  • Kristina von Heland skriver:

   På TVn här så rullar texten över bildsekvensen. Det är morgonens film från båtarna, man visar båten, hur en del börjar simma som de inte kan och hur man sätter på dem flytvästar. Det är bara män och de är snyggt klädda. Man redovisar hur många här och hur många i Italien bla.Italien fick många då det blev svårare över Grekland och att de nu kommer från Libyen. Man redovisade hur många lik man grävt upp på en strand i Libyen. Det fälls inga kommentarer utan det sker i debattprogram-ganska få.Problemet i tex Italien är att Sicilien är en fattig region och de har varken resurser eller ekonomi för detta. Man visar filmer från mottagningen och hur det går till och man intervjuar en del folk. Jag ser i tidningarna på nätet att det kanske inte går till så i Sverige?

   Gilla

 24. Staffan Wennberg skriver:

  Märkligt att just SvD blivit nästan värst på att driva vad Ulf så träffande kalla ”agenda journalistik”. För nu en hel del år sedan hörde jag en debatt på PK (Publicitklubben) som tangerade detta ämne och en finsk journalist uttalade sig med avund hur svenska journalister hade möjlighet just att driva frågor = agendor. I Finland skulle man hålla sig till fakta och åsiktsneutralitet!
  Staffan

  Gillad av 3 personer

 25. Leif Lindau skriver:

  Jag förstod inte heller tidigare syftet med sådan journalistik mer än att propagera emot EU.s och Sveriges immigrationspolitik. Men nu har jag lärt mig. En anonym skribent i Afonbladet argumenterade likt MP för att asylsökanden och illegala borde få rösträtt och alla andra förmåner i Sverige. Sedan har jag lärt mig av flera tidningar att denna artikel var skriven av Hr Putins trollfabrik eftersom den agerade för att så split och splttring i vår nation. Så numera måste jag tro att SvD:s reportage och andra liknande är skapade av Hr Putons troll. Märkligt men så måste det vara

  Gillad av 1 person

  • Kristina von Heland skriver:

   Och de skrev Putin för att skrämma folk. De tog fokus från att AB inte har faktakoll utan att AB skulle vara utsatta för en konspiration. Då är det synd om AB. Sedan hängde man ut en gosse som (naturligtvis) jobbar på SDs kansli utan att ha bevis att det var han som skrivit. Jag anser att det intressanta var inte vem som författat det hela utan att jag tyckte att det var väldigt roligt gjort. Det pinsamma var ju hur lätt det var att göra bort Sveriges största kvällsblaska. De kunde googlat namnet på författaren och då kunnat sett att han inte fanns. Bilden på honom var på en oppositionsbloggare i Ryssland. De kunde då de inte hittade en fysisk person frågat Refugee Welcome där förf beskrivit att han var volontär. Helt otrolig vilket understryker Ulfs inlägg om att samla material som ska underbygga ens egen agenda och bortse från alla fakta som kan omkullkasta sin egen förutfattade mening.
   Man sätter först ihop en rubrik och är färdig med vad man ska skildra. Sedan hittar man en gammal bild någonstans och sist författar man en saga som bevisar att man har rätt. Gärna underbyggt med en forskningsrapport och hänvisning till en expert. Ingen orkar slå upp det som skulle vara en källhänvisning-det är ju oftast en subjektiv uppfattning från Södertörns folkhögskola utan faktabas.

   Gillad av 1 person

 26. Lennart Göranson skriver:

  SvD förefaller vara inne i en märklig utveckling: I likhet med Island vilar tidningen på två block som glider isär åt varsitt håll. Ledar- och debattblocket verkar dra åt höger, eftersom man på sistone har gett utrymme för uppfattningar som för ett halvår sedan skulle ha brännmärkts. Och nyhetsblocket (eller kanske snarare underhållningsblocket) publicerar alltfler och alltmer fylliga snyftreportage, dvs. vänsterkorrekta. (Jag bortser tillfälligt från att jag i andra sammanhang har kritiserat höger-/vänsteruppdelningen som daterad). Man undrar var detta ska sluta. Kommer SvD – som Island – att drabbas av ett vulkanutbrott?

  Ett annat exempel: SVT. I dag berättar SvD om höstens 21 mest intressanta TV-serier. Bland dessa kan SVT inte erbjuda fler än fyra, varav en endast på Play. Serierna handlar om 1) konflikter inom ett modehus, 2) Azerbadjanska tvillingsystrar som berättar om sina problem, 3) muslimer som berättar om sina problem och 4) transpersoner och kvinnor med särskilda problem som berättar om sina problem. Tiden när statstelevisionen erbjuder kvalitetsserier som Bron och många andra verkar vara förbi.

  Det som ger hopp är att Ulf Larsson orkar fortsätta att häckla etablerade medias svek mot det journalistiska uppdraget.

  Gillad av 2 personer

 27. Henning skriver:

  Journalisterna fungerar idag mer som opinionsbildare är som nyhetsförmedlare.
  Man kan med rätta undra om det journalistiska uppdraget som omfattare saklighet och neutralitet är uppfyllt.

  Gilla

 28. Tahmas skriver:

  Håller med Lennart, varför finns det så få kvalitets program på SVT. Samtliga dörrar för de som inte står i åsiktskorridoren är stängda.

  Nu är det inte bara SVT som skall skämmas utan även TV 4 som kan räknas till statsbärande television. PK ismen är så utpräglad att det gör ont i kroppen. Jenny Strömstedt och Tilde dePaula är två tv profiler som med all sin kraft försöker påverkar tittarna och i mångt och mycket sätter sin egen agenda i programmet.

  Tv 4:s panel på fredagar består av bland annat Hanne Kjöller, mörkningens drottning, Alexandra Pascalidou, kvinnan som kan hitta rasism i ett teblad, Göran ” jag har inte bara en rolig frisyr, utan jag önskar att Enver Hoxha var min far” Greider samt Thomas ”jag har vigt mitt liv till att sätta ditt Assange” Bodström.
  Det är så märkbart löjligt att Bonnier gruppen med Jan Scherman och Rosenberg i kulisserna styr kanalens utbud och deras val av PK tomtar.
  Jag har börjat titta på Axess TV som verkar vara en kanal som drivs av privata medel och har väldigt intressanta program och kanalen har en konservativ inriktning.
  Jag funderar ofta på varför DGS inte registrerar sig som ett parti, jag är smärtsamt medveten om att jag ofta brukar vara negativ till partier som dyker upp och vill kannibalisera på SD men tanken har slagit mig och jag har svårt för att släppa den.

  En annan idé jag har är att DGS borde starta en tv kanal som tar upp det vi gör i bloggen, tänk att få se ett debattprogram med PE, Omar och Larsson. Ett program där DGS sätter agendan och de som väljer att vara med är de som måste förklara sig inför vår publik och inte tvärtom.

  Gillad av 2 personer

 29. P I Persson skriver:

  I min värld är empati eftersträvansvärt. Hån mot sämre ställda är inte det.

  Läser ni överhuvudtaget vad ni skriver ? Förstår ni innebörden av det ? I de yttersta tiderna skall kärleken svalna hos de flesta, står det i Bibeln. Det är en profetia som tycks ha gått i uppfyllelse.

  Gilla

  • En spännande framtid skriver:

   @P I PERSSON: Ja i synnerhet på asylboendena med deras dagliga doser av misshandel, vandalisering och allt möjligt slags våld. Detta har nu resulterat i särskilda asylboenden för bl a kristna.

   Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   P I Persson –
   Det du kaller hån er vel først og fremst rettet mot makthaverne i Sverige, dernest mot alle de menn som misbruker asylinstituttet.
   Hvor er din empati med de kvinner som sitter igjen i FNs flyktningeleirer – forlatt av sine menn som har dratt til Europa. Du vet vel at det er sult der, da FN (UNHR) ikke får inn nok penger. Pengene blir ødslet på deres ektemenn i Europa i stedet! Hva synes du om menn i sin beste alder som forlater sine kvinner alene i et miljø farlig for enslige kvinner? Noen av dem ble intervjuet i Aftenposten (norsk avis), og de var ikke mye fornøyde! Følte seg sveket, og mente at mennene var feige. En god del prostitusjon og salg av jentebarn for å overleve fra dag til dag.

   Dette er baksiden av ‘godheten’. Bibelen sier vel også noe om enker og faderløse?

   Gilla

   • P I Persson skriver:

    Till ”En spännande framtid” och ”Anna Hedvig”.

    Jag är väl medveten om att brott begås av vissa asylanter och att många som sitter i flyktingläger far illa. Men jag upplever att detta används som ”ursäkt” av dem som saknar empati. Jag ser det som en skyldighet att hjälpa dem som kommit till Sverige och är i behov av hjälp och som vi kan hjälpa.

    De som begår brott skall naturligtvis lagföras i vanlig ordning. Men vi kan inte redan i förväg se vilka det är.

    Gilla

  • Anders F skriver:

   Hån är det inte. Vi är trötta. Utmattade. Totalt sopslut. Varenda dag krångel, tjafs, flyktingar utan pass, våld, brott, smuggling, bränder, stenar, förtryck…. Jag ställer denna fråga till dig: Om du flydde till ett annat land – hur skulle du uppföra dig? Lära seder och språk? Ta hand om dina barn? Assimilera?

   Något är väldigt trasigt och fel.

   Gilla

   • P I Persson skriver:

    Tror du inte jag är lika trött på detta också ? Men det ger mig inte rätt att generalisera.

    Om jag flydde till ett annat land skulle jag försöka uppföra mig väl, lära mig språket, lära mig landets historia, seder och nutida förhållanden, ta hand om barnen – bli integrerad men inte assimilerad.

    Gilla

 30. En spännande framtid skriver:

  @ P I PERSSON: Har vi alltså en skyldighet att hjälpa ALLA ”som kommit till Sverige”? Dvs även ekonomiska migranter som inte flyr från krig eller förföljelse?

  Gilla

 31. En spännande framtid skriver:

  Med den logiken har ju alla som lyckas ta sig till Sverige rätt att stanna, eftersom de utsatt sig för ”uppenbara risker” och därmed har ”något värt att fly från”. Bra idé, med det synsättet kan vi förvänta oss kanske 200.000 migranter nästa år, eller kanske redan i år om vi genast tar vårt ansvar och öppnar gränserna. Kanske V kunde göra partipolitik av förslaget, inte ens MP driver ju en sån linje numera.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.