Är det snart kris nog?

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Det är plågsamt att ändra djupt kända åsikter. Det krävs i allmänhet en rejäl kris för att människor ska avvika från invanda idéer. Jag vet vad jag pratar om, för jag har själv upplevt en sådan ideologiskt omvälvande kris.

Jag tillhör den månghövdade skara, ofta universitetsutbildade, som var någon sorts marxister år 1968. Var man inte marxist så var man i alla fall rejält vänstervriden. Det var modet och tidsandan.

Ett årtionde senare började jag jobba i Afrika och då kom min kris. En verklighet trängde sig gradvis på, som för varje dag med ökande kraft utmanade min vänsterideologi. Jag insåg allt tydligare exempelvis att kolonialismen inte kunde förklara underutvecklingen. Mina intränade tankemodeller höll inte måttet.

Jag var tvungen att tänka nytt vilket inte alls är behagligt utan bara besvärligt. En annan tråkighet är att man förlorar en del av sina vänner. De oreformerta vill inte umgås med avfällingar, som i det här fallet hölls för reaktionärer eller ännu värre. Efter det fick jag aldrig erbjudande om något fint jobb i exempelvis staten (föralldel, jag fick konsultuppdrag av staten, så jag ska inte klaga).

Betrakta vår tid mot bakgrund av mina erfarenheter. De europeiska etablissemangen – eller eliterna, ett ord som många ogillar – har i decennier tränat sig i multikulturellt och migrationsvänligt tänkande. Men i dessa dagar tränger en annan verklighet på i form av upprepade islamistiska terrordåd. Min fråga är hur mycket som måste till för ett ideologiskifte.

Jag säger inte att antalet dåd kommer att öka i tangentens riktning. Många så kallade experter påstår att det vi nu iakttar bara är början av en växande terrorvåg (se exempelvis FBI-chefen James Comey), men experter kan ha fel. Kanske lugnar det ned sig när de mest sprängsugna bombmännen tagit sig själva av daga. Trots allt är det den typen av förhoppningar som begripligt nog gärna tränger in i skallen hos dem som gör motstånd mot obehaget att tänka nytt. Det ligger nära till hands att hellre omdefiniera verkligheten än byta tänkesätt. Man griper efter halmstrån typ ”men vi har ju fått ordning på situationen, se hur volymerna går ned” eller ”terrorn har väl inget med migrationen att göra” och till och med – genuint uttalande från en bohuslänning jag träffade häromdagen! – ”för mig är de välkomna eftersom de ändå ska åka hem igen när det lugnar sig i Mellanöstern”.

Verkligheten, förresten, vad vet vi om den? Verkligheten finns inte i verkligheten, den skapas i våra sinnen. Terrorn kan nog utvecklas ganska kraftigt innan etablissemangen känner sig manade att sticka svansen mellan benen och börja förneka sin skuld. Trots allt har ju de flesta bara lytt order eller, som det hittills hetat i Sverige, varit naiva.

Kanske är det ännu inte för sent att hoppas att det ska gå över av sig själv eller inte bli så farligt. Då och då kommer jag på mig själv med att nära just det eventuellt fåfänga hoppet.

Politik är striden om hur verkligheten ska beskrivas.

78 thoughts on “Är det snart kris nog?

 1. Aha skriver:

  Well, terrorn, åtminstone här hemma i Sverige, har nog mindre betydelse för att man ska ändra uppfattning om invandringen (och mångkulturen). Risken att bli sprängd i luften är trots allt försumbar även om varje Europeiskt terrordåd kommer att skicka skräckvågor och initiera en stunds uppvaknande.
  Det blir nog mer droppen som urholkar stenen i form av en gradvist ökande problembild som får medelklassen att ändra uppfattning. De tycker sig få för lite tillbaka på insatta skattemedel; långa vårdköer, problematiska skolor, kriminalitet, få äldreomsorgplatser och låga pensioner. (Skulle medelklassen få se sysslolösheten och det annorlunda livet i förorterna skulle reaktionen bli starkare. Det är en paradox att den misslyckade segrationen hjälper till att gömma undan problemen.)

  I samban med detta nämner Engellau sitt avhopp från marxismen som exempel på hur jobbigt det kan vara att i grunden ändra uppfattning och att det får konsekvenser med omgivningen. Engellau skriver att ”Var man inte marxist så var man i alla fall rejält vänstervriden. Det var modet och tidsandan (1968).”
  Till det kan sägas att det nog trots allt var ett fåtal (mindre än 5%?) som var ideologiskt anfrätta av marxismen, men de fick en sjuhelsikes uppmärksamhet och lyckades sprida sig vidare till bl.a. mediavärlden för att sedan där göra skada i decennier.

  Vi var många som förhöll oss kalla till marxismen, tyvärr är vi få som är skeptiska till den tillbedjan som sker till mångkulturen.

  Liked by 9 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   @AHA

   Segregationen har väl varit lyckad?
   Kunde nog inte lyckats bättre)

   Likaså INTEgrationen!

   Vi har ett val nu, slopa Multi Kulti o satsa stenhårt på assimilering.

   Islamism måste motarbetas på Allah områden,
   Allah skolor/förskolor med Arabiska huvudmän MÅSTE stoppas helt,
   detta rör sig om smygindoktrinering, av BARN.

   Inga nya utlandsfinansierade Moskéer,
   med Saudi/wahhabism inriktning,
   språket måste bli svenska, då det gynnar assimilation!

   Annars går Sverige under som nation på några få årtionden!

   Liked by 1 person

  • Lennart Göranson skriver:

   @Aha
   Jag håller helt med om att det inte är terrorismen som kommer att få vinden att vända. Vi kommer nog aldrig komma i närheten av en situation där risken för att omkomma i ett terrordåd är i samma storleksordning som risken att omkomma i en bilolycka. Det blir nog snarare ekonomin som blir avgörande. Du nämner olika exempel på försämrad tillgång till samhällstjänster. Men vad händer när allt ska betalas? Exempelvis bostäder till nyanlända som ska betalas av kommunerna. Blir det kommunala konkurser, vägran att rätta sig efter statliga dekret eller drakoniska skattehöjningar? Det vore en välsignelse att få tillgång till några seriösa beräkningar.

   När det gäller 68-generationens vänstersympatier är det möjligt att din bedömning (<5%) är korrekt om man ser till hela befolkningen (underlag?). Men när det gäller dem som då studerade vid universitet och högskolor stämmer det knappast. Till och med på en så kapitalistisk högborg som Handelshögskolan i Stockholm fanns en betydande vänsteropinion, inte minst bland dem som hade en framträdande plats i kårlivet och som sedan avancerade till inflytelserika positioner i samhället (även om åsikterna mjuknade något när det blev gynnsamt för karriären att identifieras som S-märkt). När det gäller mediavärlden handlade det om Journalisthögskolan, när det gäller VIK handlade det nog om Socialhögskolans utbildning av socionomer och universitetens utbildning av psykologer, och jag skulle förmoda att vänstervindarna på den tiden blåste starkt även på Lärarhögskolan. Att tro att det bara handlar om mediavärlden är alltför snävt, det som Patrik och jag upplevde på 60- och 70-talen var mycket mer massivt än så och en oljetanker har som bekant inte så lätt att ändra kurs.

   Liked by 6 people

   • arne dogen anka skriver:

    @aha och Lennart

    Jag håller inte med er utan tror att IS och Al-q har rätt. Visst pratar vi ekonomi men nog får terrorn sen 11 September en utomordentligt stor uppmärksamhet, med rätta. Det handlar inte on sannolikheten att dö, det handlar om sannolikheten att dina barn eller barnbarn kommer att leva med islam som en mycket viktigare samhällsfaktor än idag, det är detta budskap som sprids. Det är skillnad på en slumpmässig bilolycka och ett terrorattentat mot oskyldiga där avsändaren tydligt uttrycker sitt fullständiga förakt för dig och dina likars liv. Det är äpplen och päron.

    Jag har dessutom vid två tillfällen stigit av precis innan tunnelbanor attackerats, en gång i Tokyo och en gång i London och det skall jag säga, när en muslim gick på i London efteråt så var det lätt att se att folk var oroliga och vissa gick av, mig inklusive ibland. Det är lätt att titta på statistik när saker verkar vara långt borta, men kommer det bars nära en enda gång så ändrar man vikterna i ekvationen.

    Liked by 5 people

   • Aha skriver:

    När det gäller att betala notan så kommer saker och ting ställas på sin spets i nästa valperiod. Till kommande val kommer man att låna sig fram. Det pågår ett taskspeleri på hög nivå med förhoppning att merparten av nyanlända och arbetslösa invandrare ska kunna komma ut på arbetsmarknaden. Om så sker kommer de ändå innebära en stor försörjningsbörda då berörda invandrare kommer att betala in för lite skatt i relation till de offentliga tjänster de konsumerar. Etablissemanget har m.a.o. målat in sig i ett hörn.
    Sverige har en bakåtperiod framför sig.

    Förhoppningsvis förhindrar folket alla springnotor, dvs etablissemanget får se sig om efter andra sysselsättningar.

    Vad betr mängden marxister inom akademin kan dina uppgifter stämma när det gäller angivna skolor. I ett nationellt perspektiv var nog inte marxisterna över 5%.

    Liked by 3 people

  • Grelber skriver:

   Medelklassen brukar ha privata sjukvårdsförsäkringar som gör att de glider förbi pensionärer och andra mindre bemedlade i vårdkön. Skolproblem köper de sig bort ifrån genom dyrt boende villet också gör att kriminalitet och övriga mångkultursfenomen hamnar på behörigt avstånd.

   Gilla

   • Aha skriver:

    Du har rätt, det är i de oanfrätta reservaten typ Södermalm som de starka försvararna av massinvandring och mångkultur fortsatt kommer att bestå. Det blir medelmedelklassen som kommer att reagera.

    Gilla

   • Janne skriver:

    Inte så länge till. Hittills skyddade man sig genom inköp av bostadsrätter, nu kommer in flyktingar/migranter i bostadsrätterna utan att betala saftiga priser och ta risker med miljonlån.
    http://www.sydsvenskan.se/2016-06-17/maklare-bostadsrattspriserna-kommer-att-oka
    Och eftersom man anses vara trångbodd när man har mindre än ett sovrum per person, kommer kommunerna köpa stora bostadsrätter åt migranter. Att deras barn skall dela rum är ju otänkbart eller hur?

    Liked by 1 person

   • Kristina von Heland skriver:

    Det är alltid de lägsta i samhället som får betala. Ser inget som skulle skilja sig på den punkten i dagens samhälle. Turismen i Turkiet har iaf gått ner 41%, i Frankrike med 12%-gårdagens siffror och Spanien är knökfullt. Ni kanske såg vad som hände i Juan les Pins? Här sändes det hela och det var panik och de filmade från en restaurang hur det såg ut efteråt och paniken innan. Vi sa att förr då det small tänkte man antingen avgasknall eller ett däck som exploderade. Nu tänker folk terror och bomber. Kom på mig själv på färjan förra vintern. ” snygga svarta män, den ena riktigt snygg. De hade snygga pillerhuvor på huvudet och vackra såna där långa kaftaner. Förr tänkte jag var trevligt med blandning och snygga från andra länder-idag blir det som ett vacuum runt dem. Kön till matsalen, vi med lastbil står för oss och folk blänger snett på dem. Samma på marknaderna-de kommer ångande med sina kläder och slöjor-heltäckande är förbjudet här-och folk viker liksom undan. Vi såg en snyggt klädd som hade vit klädsel och inte svart som en korp. Signalen är total och att förneka detta och vara psykolog och feminist osv är att förneka hur människor beter sig. Det är ett irrationellt beteende som gör att du sätter dig i bilen och kör men du undviker en samling araber. Så trist är det.

    Liked by 3 people

   • BjörnS skriver:

    Knappast medelklassen väl? Hur den nu definieras. Privata sjukförsäkringar känns mer övre medelklass och överklass, vad vi nu menar med det. Begreppet medelklass är urvattnad i och med snäv inkomstfördelning; nästan alla är medelklass. Vi vet dock att exempelvis riksdagen har speciella sjukförsäkringar. Fråga Lars Ohly eller Göran Persson. Hur som haver, du har rätt i att privata sjukförsäkringar inte är åtkomliga för den breda massan som efter höga skatter kämpar för att få hyra och mat på bordet.

    Liked by 2 people

   • Anna skriver:

    I en skola i Äppelviken i Bromma kommer nu 17 % av barnen komma från gruppen ensamkommande flyktingbarn fr.o.m. i höst. Så övre medelklassen kommer inte klara sig undan. Det kan ju på sätt och vis vara bra på sikt. Exponeras för verkligheten!

    Gilla

  • Hovs--hallar skriver:

   Ja, de postmarxistiska idéerna infekterade framförallt universitetsutbildad övre medelklass, och de långsiktiga konsekvenserna ser vi idag.

   Det är just dessa människor och deras ideologiska arvtagare, som lyckats förstöra Sverige. Det är just den här gruppen människor som ligger bakom den ideologiska vanvetts-ideologi, eller snarare sekulära religion, vi kan kalla ”PK-ismen” osv.

   Det är dessa tankar som skapat en konsensus bland sju riksdagspartier om att vi skulle ha någon slags moralisk skyldighet att ta emot detta absurda inflöde av migranter från främmande kulturer — i stället för att sända medel till hjälp i närområdet.

   Även jag var infekterad med dessa extremvänster-tankar i 20-årsåldern, men som tur var tillfrisknade jag snart. En massa andra i min generation tillfrisknade däremot ALDRIG.

   Liked by 1 person

 2. Bjarne Däcker skriver:

  Mitt uppvaknande går tillbaka på ett våldtäktsförsök vid min närmaste busshållplats

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10451309.ab

  Efter ytterligare attacker greps våldsmannen och dömdes till fängelse och till livstids utvisning, men tidningarna skrev inte varifrån han kom. Jag mejlade och letade och fick inte något svar. Detta tyckte jag var konstigt. Om tidningarna hade skrivit ut det så hade jag noterat, glömt bort och läst vidare. Nu var det något konstigt på gång.

  Varför skyddade tidningarna brottslingen? Varför behandlades brottslingen inte som en vuxen människa som fick ta ansvar för sina handlingar? ”Var det våldtäkt, det hade jag ingen aning om”.

  Det var då jag blev intresserad av migrationspolitiken. Den behandlades inte öppet och neutralt som alla andra politikområden där man kan framföra olika åsikter och ståndpunkter. Nuförtiden tvingas jag notera nya konstigheter dagligen. Det värsta problemet förefaller inte vara jihadisterna eller bilbrännarna utan den s.k. PK-maffian som totalt dominerar media och omöjliggör all normal debatt.

  Liked by 18 people

 3. JAN BENGTSSON skriver:

  Dags att vakna upp, o sluta vara naiva!

  T.ex. avseende Islams långsiktigt destruktiva inverkan på vårt samhälle,
  med en kulturkrock av gigantiska proportioner!

  Liked by 6 people

 4. larslindblog skriver:

  Jag har känt rent instinktivt ,med varje fiber i kroppen att detta är fel ; frånvaro av disciplin i skolan . att inte vara självförsörjande med jordbruksprodukter , nedläggning av värnplikt , välfärdsindustrin, partistöd betalat av skattebetalarna, utförsäljning av försvarsanläggningar , inga beredskapslager , byggs inga nya skyddsrum , massinvandring av främmande kulturer och etniciteter , sjukhus stängs , dom gamla ålderdomshemmen som fanns i varje by lades ner …osv…mina förfäder har sedan 1500 talet skickats ut för att försvara Sveriges gränser …..nu är alla dessa offer förgäves . Dagens ”kungar” skänker bort såväl vårt land som våra pengar till ”utsocknes” . Man blir förtvivlad.

  Liked by 11 people

 5. Peter M skriver:

  Delar uppfattningen att terrorismen inte är det största problemet. Vi håller på att skaffa oss en etniskt främmande underklass som kommer att behöva försörjas i minst 3 generationer.

  Liked by 7 people

  • fornuftist skriver:

   Denna underklass kommer dessutom om förbluffande få år ha blivit majoriteten i landet. Det är bara enkel matematik som säger det.
   Om Sverige fortfarande då ska regeras av svenskar så får vi avskaffa demokratin innan dess annars får vi en framtid där Sverige blir muslimskt. Svenskar får då leva under samma förtryck från den muslimska majoriteten som vi ser idag i alla länder i Mellanöstern.

   Liked by 1 person

 6. tomas skriver:

  Jag vill tacka mina föräldrar för att jag blev tillräckligt begåvad (tresiffrig IQ) för att kunna dra slutsatser. Jag vill även tacka alla kloka skribenter på nätet som hjälpt mig att förstå det mesta av dagens bisarra politik. Ingen nämnd ingen glömd.
  *
  Jag har planerat att hålla en introduktionskurs i
  ”Hur Man Förstör Ett Land Under En Mandatperiod”.
  Tänkte hålla den vid ett lämpligt tillfälle på Rosenbad.
  Gästtalare är Fredrik Reinfeldt…

  Liked by 3 people

 7. Birgitta C skriver:

  M a p artikeln kan jag varmt rekommendera att se filmen ”Drottningen och jag” av den iransk-svenska filmskaparen Nahid Persson Sarvestani från 2009 om och med den tidigare drottningen av Iran Farah Pahlavi. Handlar mycket om hur tankar och ideologier och synen på verkligheten förändras genom olika erfarenheter och hur man personligen hanterar detta.

  Liked by 2 people

 8. Gunhild skriver:

  I G.W. Perssons bok ”Gustavs Grabb” beskriver G.W sina studiekamraters vurm för vänstern, och hur han från läktarplats betraktar hur vänstervågen drar fram. Hur de troende ideologiserar tillvaron och gärna klär sig i ytliga arbetarattribut. Allt blir främmande för honom, eftersom han är arbetarklass. Han kan inte dras med – av just den anledningen. Hans egen livserfarenhet bär även på en stark närhet till pappan, arbetaren. Vad G.W ser, som ung, är vänsterns ytlighet manifesterad i den verklighetsbeskrivning de målar upp, och för den är han själv immun. Sina studiekamraters ideologiska tankebyggnader saknar den erfarenher G.W själv har, en uppväxt i arbetarklassen. Studiekamraterna upplevs därför som deltagare i ett ytligt apspel, ett betraktelsesätt som de ideologiskt anstuckna är helt blinda för. För dem utgör arbetarklassen viktiga teoretiska och ideologiska begrepp, i en ideologi och teori de hängivet omfamnar. Motsvarande teoretiska och ideologiska utgångspunkter, gentemot omvärlden, lever fortfarande kvar, och omvandlar nu Sverige i rasande fart. Visioner och ideologier får än idag ersätta en adekvat verklighetsbeskrivning. Det ser aldrig ljust ut när verkligheten tvingas underordna sig ideologiskt tänkande, och där strävan till en mer nyanserad verklighetsbeskrivning möts av animositet.

  Liked by 8 people

  • Hovs-hallar skriver:

   Lysande sammanfattning. Min personliga sympati för GW (som verkar delas av många) bygger på att han i oerhört mycket högre grad än andra ”kändisar” framstår som en hederlig människa med stark integritet.
   Han står även som skeptisk åskådare till 68-vänsterns direkta arvtagare, ”PK-vänstern”.
   Bl.a. anser han att rikspolischefen borde be Åkesson om ursäkt för sina nedsättande uttalanden.
   Rekommenderar hans bok ”Bombmakaren och hans kvinna”, som handlar om muslimsk terrorism.

   Liked by 1 person

   • Thor skriver:

    Mja, han får nog lägga till ett par initialer :PK GW Persson. ”Invandring är ren vinst”. Citat från nämnde PK GW.

    Gilla

  • Kristina von Heland skriver:

   jag säger bara Nationalteatern.Jag arbetade som så många andra av mina överklasskamrater från privatskolor på ”vanliga” arbetsplatser. Vi fick ingen veckopeng då vi skulle danas osv och lära oss verkligheten. Att ett hederligt arbete oavsett var på skalan var idealet.De sjöng jag jobbade på tvätten det var 40 grader varmt. Mina kamrater som sommarjobbade på tvätten sa att det var svalt där för de hade stora fläktar Hanna från Arlöv hej jag lärde mycket av dig. Då insåg vi att verkligheten var dem främmande och det är väl deras barn som skriver i pressen nu? Lättare arbetsuppgifter för invandrare. Det gick jag igång på. Inom jord och skog-med maskiner i miljonklassen. Du gräver inte ett dike med en spade, avverkning sker maskinellt, plantering. Djurskötsel med robotmjölkning. Grisstall går väl fetbort då du är muslim eller?

   Liked by 1 person

  • Madelaine Fusfield skriver:

   Kommer ihåg 60-talet när svensk ungdom vurmade entusiastiskt över Mao och hans lilla röda bok och helt överssåg kommunismens ytterligheter i Kina. Dagens styrande politiker och ledare i SvK verkar vara lika blinda för verkligheter. Därmed inte sagt att jag håller med de flesta som kommenterar på den här bloggen. Det vore uppfriskande med lite mer nyanserat tänkande. En dialog leder inte framåt om man inte väger både negativa och positiva aspekter av en situation. Jag håller inte med om att alla muslimer innebär ett hot mot samhället även om en del trosartiklar i Islam är oförenliga med svenska lagar. Tittar man närmare finner man säkert att alla muslimer är INTE terrorister även om alla terrorister är muslimer. Stor skillnad! Politikers och SvKs rädsla för rasism gör dom blinda för problem som skulle kunna lösas om en sansad, realistisk dialog kunde föras. Istället göms alla fakta bakom känslomässiga ridåer som orsakar kortslutning. Så blir det ingen problemlösning. Tråkigt.

   Gilla

 9. BjörnS skriver:

  Det PE beskriver med att en världsbild eller ideologi byts ut mot en annan när nog mycket bevis finns för att den är felaktig återfinns också inom vetenskapsfilosofin där man talar om paradigmskiften. Inom stora delar av vetenskapen är det ofta enklare eftersom data måste matcha de teoretiska modellerna. När det gäller ideologier, och jag anser nog att multikulturismen är en sådan, är det knepigare eftersom ideologin omfattar värderingar. Det gör ont om man har fel.
  Jag håller med PE att vi lever i en tid med ökande bevis för att det multikulturella paradigmet inte fungerar. Paradigmets anhängare lappar och lagar och motverkar ofta kritikernas försök att samla information, typ BRÅ och justitieministerns ovilja att kartlägga etnisk och kulturell korrelation med olika typer av brottslighet. Detta kan hålla på ett tag till, kanske 5 år, innan ballongen slutligen spricker. Början till slutet blir nog när asylpuckeln från 2015 ska ut i samhället. Sedan tar det ett par år innan statistik kan påvisa misslyckandet. Jag tror valet 2022 blir avgörande. Antingen byter de traditionella partierna politk eller då kommer de att förlora stort.
  I viss mån har Löfven redan börjat bädda för det med sitt uttalande efter ”handskakningsskandalen” om att i Sverige är det svenska värderingar som gäller och här skakar vi hand. Lek med tanken att han menar vad han säger. Då är det inte integration utan stenhård assimilation vi talar om. Där finns inte rum för multikultur. Men det har han nog inte begripit själv.

  Liked by 6 people

  • pllay skriver:

   Jag håller i stort sett med dig och Patrik ang. krisens vikt för ett systemskifte men…
   Jag betraktar multikultur som en religion i kraft av att denna övertygelse inte kan vetenskapligt bevisas vara sann eller av godo, den är ingenting annat än en moralisk/etisk övertygelse hos de troende.
   I och med att multikulti och även kulturmarxismen är till sin natur religioner står de över normala vetenskapliga krav på att kunna bevisas vara sanna.
   Detta medför att oberoende av hur mycket skada dessa religioner förorsakar samhället kommer de djupt troende inte att ändra åsikt, att ändra åsikt är att vara ödmjuk inför empiri och vetenskapliga bevis, själva motsatsen till religiös övertygelse.
   Vi vanliga tvivlande demokrater som väger för och emot, tvekar och haltar oss fram i våra åsikter, ständigt tvivlande på oss själva och den bild vi har av samhället.
   Vi är till skillnad mot de religiösa blott en grå massa, godtrogen och utan verklig drivkraft.
   Vad jag försöker säga är att en religions inflytande är en funktion av de troendes övertygelse i kvadrat gånger antalet troende.
   Mot detta inflytande ställer vi lite blygt och försagt förnuft och demokratisk respekt, visserligen i stort antal men utan den religiösa glöd våra meningsmotståndare upprört uppbringar.
   Eftersom multikulti och kulturmarxisterna är så hängivna sin uppgift och vi andra tämligen ljumma i vår tro så har de förra vida större inflytande över samhällets utveckling än de senare, djupt odemokratiskt men sant.
   Vår övertygelse att förnuft och empiri med tiden kommer ställa allt till rätta gör oss till toleranta och välmenande korkar på det stormande hav av kulturmotsättningar vi börjar se omkring oss.
   I och med detta följer också att en omsvängning och anpassning till en förnuftig politik kommer att ske först då den levande massan hos dessa religiösa rörelser övertrumfas av en motrörelse inom landet i motsatt riktning.
   Något som tyvärr leder till våldsamma överdrifter och skarp konfrontation, långt mer systempåverkande och farlig än en liten kris.
   Religiösa övertygelser kan inte förändras med fakta, sanning eller debatt, de flesta fanatiker går i graven med sina övertygelser.
   Och det är förvisso fanatiska religioner som möter oss demokrater.

   Liked by 4 people

   • BjörnS skriver:

    För en del har nog multikulti drag av religion där fakta inte hör hemma. Problemet uppstår snarast för de som vill hävda att de gör gott, att alla tjänar på multikulti och att det fungerar. De har utifrån ”göra gott” byggt sin övertygelse på ett logiskt sammanhängande argumentation (vi behöver ersätta stora pensionsavgångar med ny arbetskraft, det saknas så och så många i de och de yrkena osv.). När premisserna för deras utopi (all arbetskraft är perfekta substitut, alla vill anta västerländska värderingar osv) visar sig falsk uppstår omprövningens stund. Jag hoppas att det är dessa som kan tippa vågen i rätt riktning.

    Liked by 1 person

 10. Samuel af Ugglas skriver:

  ”Var man inte marxist så var man i alla fall rejält vänstervriden. Det var modet och tidsandan (1968).”
  Offren för denna kränkning, förnedring och skatteutplundring, har Du glömt dem helt och hållet? Vilka är dom? En hel landsbygdsbefolkning som tvingas att ”betala” för att producera livsmedel till dom skränande 68:orna.
  Vad har de så kallade ”socialdemokraterna” (socialisterna) gjort åt detta delikata problem? Fortsatt utplundringen, det sker var dag utan att någon märker det! Sverige är fantastiskt!

  Liked by 7 people

 11. malmobon skriver:

  Har fått känslan av att Patrik röstar på något Allians partierna, så det är kanske dags att göra en ny omsvängning och förorda SD. Vad står i Bibeln? ”Varför ser du flisan i din broders öga, när du inte ser bjälken i ditt eget”.
  Som Patrik skriver så krävs det en hel del för att folk skall ändra uppfattning. Oftast är det när det drabbar egen plånbok.
  Synd inte SD har pengar att köpa upp Stampen tidningar. Kunde vi fått lite rättsida på nyhetsrapporteringen i en del av landet.

  Liked by 5 people

 12. Jan Andersson skriver:

  Det första offret i alla krig är alltid sanningen. Vänder man på detta resonemang så tyder alla tecken på att det pågår ett slags kallt krig i Sverige mellan konservativa grupper och PK-maffian. Det kan stämma eftersom jag kraftigt ogillar PK och vill att de som inte kan tänka längre än näsan räcker skall hyschas på och/eller försvinna för att växa till sig. De som tänker självständigt utifrån egen erfarenhet är synnerligen välkomna i debatten. Men det är de som verkligen vet vad de gör och ändå fortsätter sin utopiska propaganda som är farliga, och de måste vi eliminera annars kommer de bara att trappa upp konflikten som de har fått göra i många år redan. Det bästa sättet är kanske att ignorera dem; då kommer de att skrika allt högre med allt mer drastiska påståenden till de avslöjar sig själva som de fiender till svenska folket som de verkligen är. Det enda botemedlet mot extrem ondska är extrem individualism.

  Liked by 3 people

 13. arne dogen anka skriver:

  Det är svårt att säga när och hur det vänder. Det rör sig inte bara om terror utan mera brett om när folk inser att deras tillvaro och trygghet, och ytterst deras avkomma är hotad. Det kan vara så enkelt som jag hörde nyligen av någon som hade gått på Möllevångstorget i Malmö och närmast känt sig hotad och som en främling i sitt eget land. Man kan dra en diagonal över Malmö som demarkerar svenskar och muslimer och den flyttar sig ständigt mot Västra Hamnen, Bellevue och Limhamn, svenskarna pressas ut i havet. Min mormor fick för sig redan för 30 år sedan att hon vill flytta tillbaka till Bergsgatan vid Möllevången där hon växt upp, och lämna Bellevue. Vi pratade inte så mycket om det men efter det gick hon nästan aldrig ut. Hur ser det ut idag?

  Så det är allt från en promenad över ett torg eller köpcenter som tas över av muslimer, det räcker nog för en kvinna att en gång få otrevlig uppmärksamhet på t.ex Emporia i Malmö för att man skall undvika denna plats, till regelrätt våld, bilbränder och våldtäkter och ren terror.

  Ett stort muslimskt terrordåd i Stockholm hade nog flyttat opinionen mest, det är också tydligt att det krävs ett betydligt större terrodåd i Malmö för samma effekt. Media gör sig blind över utvecklingen, i utländska medier läser man nu ganska detaljerat om att det ligger muslimska separatister bakom dåden i Thailand, i svenska medier så yppar man inte det fruktade m-ordet. Kommer att tänka på ett klipp med en australisk standup-komiker som går ut på scenen och tittar ut över publiken och säger högt.. -Muslims! och träffande observerar att folks ringmuskler reagerade innan hjärnan gjorde det. Folk är helt enkelt rädda för muslimer, säg gärna emot och berätta sedan när du sist befann dig i en situation med en majoritet muslimer av manligt kön.

  Liked by 5 people

 14. Christer Carlstedt skriver:

  Det där resonemanget om att ”jag lydde bara order” vill jag minnas inte var särdeles gångbart i Nürenberg på sin tid? Jag har för mig att individens handlingar eller brist på handlingar sågs som ett personligt ansvar.

  Avtagande mängd terrordåd på grund av att antalet bombningsbenägna skulle minska genom ”naturlig avgång” håller jag för otroligt. Det finns ett uttryck ”Än är inte den siste idioten född”, som jag tror kan ha viss relevans. Särskilt som den ideologi som är grunden för verksamheten tillåts med hänvisning till något så makabert som religionsfrihet.
  Jag vet (eller tror mig veta snarare) att jag får tro på tomtar och troll. Fast jag kan inte påminna mig att det skulle vara tillåtet under termen ”religionsfrihet”, trots att det väl rimligen är där det hör hemma.

  Patrik skriver att ”politik är striden om hur verkligheten skall beskrivas”.
  Om så vore fallet så undrar jag om de som ägnar sig åt den typen av verksamhet har förstått vad som förväntas av dem.
  Jag vill i vart fall inte veta vad herr ”A” anser om en företeelse och sålunda käbblar med fru ”B” huruvida uppåt fortfarande är åt samma håll på andra sidan jorden. Filosofi är politikerna så okunniga om att de inte skall ägna sig åt saken.
  Om det föreligger en synnerligen stark korrelation mellan muslimer och bombdåd, så blir resonemanget om vad islam ”egentligen” står för väldigt ointressant.
  I stället för att huka sig bakom svamlet om grundlagsfäst religionsfrihet så borde man helt frankt kunna konstatera att den som tror på något är den som definierar begreppet religion.
  Därmed faller hela resonemanget. Religion är inte, som sannolikt antagits, ett entydigt begrepp. Då har det heller inte i grundlagen att göra!
  Vi har åsiktsfrihet enligt lag. Fast aja baja om den kommer i kollision med lagen om hets mot folkgrupp (såvida vi inte talar om majoritetsgruppen varvid just inget gäller enligt den Lambertzka tolkningen).

  Det finns enligt min mening ingen anledning att ge så kallade religioner något specifikt lagstöd alls.

  Liked by 6 people

 15. Gunilla skriver:

  Flytta politiker-etablissemanget och alla vänster-experter som sätter sig över vanligt folks verklighet till utanförskaps,-och miljonprogramsområdena så de får smaka sin egen medicin. Jag har egen erfarenhet men lyckades flytta när man till slut kände sig som en främling i eget land och undrade om man behövde passet med sig. White-flight heter det visst.

  Liked by 4 people

 16. Bjarne Däcker skriver:

  Den Stora Insikten är att invandringspolitiken har ingenting att göra med invandrarna. Grunden är i stället elitens avsky för tanken om nationalstaten Sverige. Invandrarna blir bara ett medel för att förgöra densamma. Det är en ruskig insikt att Den Humanitära Stormakten grundas på hat. Vi lever i ett land av dödslängtan. Kan ingen öppna fönstret och vädra ut? Tack Patrik för lite frisk luft.

  Liked by 7 people

 17. p2185 skriver:

  Detta är verkligen att ”slå huvudet på spiken”. Vi får hoppas att det inte drar så långt att det blir ”spiken i kistan”. Fast vi verkar dessvärre gå mot mörker.

  Liked by 1 person

 18. Tahmas skriver:

  Tyvärr kommer terrordåden att eskalera eftersom IS fästena intas i allt snabbare takt, IS terroristerna kommer att spridas för vinden och vinden kommer bära dem till Europa. Det finns inget som talar för att etablissemanget skulle ens våga knysta om att terrordåd, inhemska ökning av våldtäkter, bilbränder och våld i övrigt har med migrationen eller oförrättade andra generationens ungdomar att göra. En sådan koppling skulle bli förödande för politiker och media.
  Malmö står i brand och det är inte oförrättade Limhamns ungdomar eller pensionärer i Slottstaden som bränner bilar.
  Polisen och kommunen står handfallna och ser på hur intifadan i Malmö sliter sönder vår stad.

  Liked by 5 people

 19. Lars-Erik Eriksson skriver:

  ”Söhne und Weltmacht”, Gunnar Heinsohn är en ögonöppnare och cirkelrubbande skrift som i korthet går ut på tesen att:
  Ungdomspuckeln i MÖ är den direkt, enskilt viktigaste faktorn för vad som pågår i form av borgarkrig, nationella sammanbrott, genocider och grasserande våldtäkter m.m.
  GH menar att så fort en icke svältande befolkning ser de unga männen (15-29 år) bli 30% eller mer av de totala antalet män i populationen, ja då kommer de att börja utrota varandra.
  Då spelar religion ingen roll, ideologi ingen roll, etnicitet ingen roll, det är biologiskt.
  Man mördar varandra, man behöver en god ursäkt och då kan religiös tillhörighet tjäna syftet att dämpa det dåliga samvetet.
  GH menar att västs ledare skall rädda sina en-söners familjer från tragedin att för ett förment gott syfte intervenera när mång-söners familjerna gör upp.
  Vill man hårddra det kan man hävda att Muslimska brödraskapet och deras organisationer utgör noll hot mot väst så snart den interna slakten är över, om inte ett oförstående ignorant väst fortsätter att blanda sig i och tillåter ett accelererande exodus från MÖ.

  Liked by 2 people

  • tirutaa skriver:

   Tack för denna aspekt i frågan, Lars-Erik. Tänker på vad Bassam Tibi sagt om hur svårt det är för de unga männen att bilda familj, då detta inte låter sig göras med mindre än att man har en tvårummare och jobb för att kunna gifta sig, i exempelvis Egypten. Självklart att människosmugglarna då lockar med just det som är den största bristen: egen tvårummare. Då kan man ha en chans att få en kvinna från sitt hemland till fru.

   Så när en population blir för stor att kunna försörja sig och sin familj, träder biologin in, ser till att animositet uppstår grupper emellan så man får en förevändning att förgöra varandra. I så fall skulle man också kunna tolka de ständiga stridigheterna i Sudan med samma biologiska teori, så många som de är, barnrika och fattiga.

   Tänker också på de unga, inte sällan akademiskt utbildade männen från medelklassen, som flög in i Twin Towers. Något måste hatas när den egna situationen, de egna framtidsutsikterna ser så hopplösa ut. En fiende måste till. Det rika USA där ungdomarna verkar kunna förverkliga alla sina drömmar, passar utmärkt. Från det har det sedan utvidgats till att gälla även Europa. Och varför inte hela Väst (Edward Said).

   Liked by 1 person

 20. Yvonne Rosenthal skriver:

  Patrik skriver att han var vänster , någon slags marxist . Tyvärr så var Patrik inte ensam , de mest begåvade, de mest intelligenta , åtminstone bland de som gjorde väsen av sig var i regel vänster . Jag har frågat varför och fått svar som ” efter kriget ( andra världskriget) var socialism det enda anständiga”. Funderat över om borgerlighetens diskreta charm försvårat protesterandet. Har själv ytterst motvilligt protesterat en enda gång i mitt liv- mot löntagarfonder. Att ge hals på gator och torg ingick inte i min uppfostran. Man skulle skriva och skriva väl och kunna argumentera vilket inte alltid är allas starka sida och vad mer: I egenskap av företagare så vill man inte riskera att stöta sig med anställda och kunder varför locket på. Det goda samhällets skribenter riskerar inte livet men väl sitt goda rykte. Att våga säga emot rådande vänster diskurs. Sker inte ostraffat. Vad fattas oss som är borgerliga?

  Liked by 3 people

  • larslindblog skriver:

   Yvonne , vad som ”fattas oss” är råhet ,fräckhet , hänsynslöshet , fanatism mm. Vi har känsla för ”rent spel” . Sådant saknar socialister ! Se bara hur sossar ideligen kallar alliansen för ”hööööögern” och SD för ”nazisterna” .
   När borgerliga demonstrerar blir dom regelbundet störda av vänstern ( polis ingriper aldrig)
   Borgerliga eller ”nationalister” har aldrig stört tillställningar som 1 maj mm.
   Jag minns tydligt när Fredrik Reinfeldt under sin första tid som partiledare kom till Vaxholm för valtal. Bara några meter ifrån oss lade sig fyra SSU personer på marken , iklädda randiga fångdräkter liknande dom i koncentrationsläger , kedjor och fotboja..( en sån där kanonkuleliknande fotboja) gruppen grät förtvivlat och slet sina hår , medan en SSU: are delade flygblad……
   Fredrik låtsades inte se dom och skruvade upp ljudet i högtalaren , polisen stod med händerna på ryggen ……
   Vi kan ju tänka motsatsen ,; om ett vänstertal störts……det hade resulterat i grovt våld mot motdemonstranterna och resolut polisingripande.

   Liked by 6 people

   • Hovs--hallar skriver:

    Exakt. Vi är generellt alldeles för snälla, alldeles för mjäkiga och alldeles för fina i kanten.
    Vänsterns politruker, som behärskar media, har inga sådana hämningar.

    Märkligt egentligen, när vi kämpar för att försvara vårt och våra barns ärvda land medan motståndarna föraktar landet och vill förstöra det. Borde inte vi bjuda på ett mer beslutsamt motstånd?

    Liked by 4 people

  • Sven Ekeberg skriver:

   Köper du alltså denna floskel ”socialism det enda anständiga”…efter kommunismens och nationalsocialismens totalitära samhällen och slaktande av civila…? Det är ju fullkomligt bisarrt bakvänt.

   Gilla

  • ruben skriver:

   Visst var det så kring 1968. Själv var jag nog en politisk chimär som kände till och ytligt höll med vänster-slagorden, men hade inte en susning om de ev. djupa konsekvenserna bakom. Var heller inte inblandad i några organisationer eller partier pga. politiskt ointresse trots att många engagerade sig men de flesta var lite äldre. Alla var inte allvarligt engagerade utan hängde med de hippa. Rödvinsvänstern som de kallades var kanske mer en livsstil för att bryta sig ur vuxenlivet, förutom vissa grupper som ville ta det ett steg längre. Men på det hela taget fanns det en viss generell enighet. Intresset svalnade för de flesta och slagorden tappade skärpan, arbetskarriär och familjebildning tog över? Men visst kommer man i håg stämningarna av oändligt positiva möjligheter. Även om det var en orealistisk bubbla, så var det nog en nyttig erfarenhet.

   Liked by 3 people

 21. Borjön skriver:

  Det finns nu inget alternativ till att tänka nytt. Att fortsätta i de gamla hjulspåren kommer bara att förvärra saker och ting. Det är ju frukterna av den vägen som vi nu skördar. Problemet är att vi behöver något radikalt nytt och det kommer säkerligen inte att passa in i existerande ideologiska mallar. Starka krafter kommer att försöka motverka förändring. Således tror jag att det tyvärr måste bli värre – mycket värre – innan det kan komma till en vändning. Först när vi inte längre har någonting att förlora kanske vi är beredda till en omstart.

  Kanske är det dags för en ny profet att uppenbara sig på den världsliga arenan? Det har hänt förr med ett par tusen års intervall. Skulle ett nytt andligt budskap vara lösningen på dagens problem? Skulle dagens olika antagonistiska troende (och ej troende) kunna förenas i en ny gemensam religion? Nej, svarar nog de flesta. Men tänk om någon uppenbarar sig som kan gå på vattnet och göra andra underverk? Vad skulle det få för konsekvenser för mänskligheten? Är detta lösningen på dagens problem? (Detta är givetvis ett filosofiskt resonemang…)

  ”Verkligheten, förresten, vad vet vi om den? Verkligheten finns inte i verkligheten, den skapas i våra sinnen.”

  Det finns två slags verkligheter. Den verkliga Verkligheten samt den verklighet som existerar i var mans huvud och är summan av allt den personen upplevt. Här har vi att göra med en mindre och en större cirkel. Den ena kan innesluta den andra men inte tvärtom.

  Liked by 1 person

  • tirutaa skriver:

   ”Kanske är det dags för en ny profet att uppenbara sig på den världsliga arenan?”

   Det beror på profeten det. Många tog Hitler som profet.

   Gilla

 22. Hedvig skriver:

  ”Politik är striden om hur verkligheten ska beskrivas.”

  Japp, men då måste de verklighetsbeskrivningar som vi får av andras erfarenheter, samhälls- och politiska skeenden via medierna vara sakliga och ha hyfsat hög sanningshalt. Public service och de stora morgontidningarnas tendens att mörklägga viktiga nyheter, gör det svårt för oss som är intresserade av samhällsdebatten, att hålla oss uppdaterade. Vår syn på verkligheten blir biased (skev).

  Ett aktuellt exempel på våra mediers mörkläggning är ekonomijournalisten Peter Anderssons debattartikel i dagens Ledarsidorna.se.

  ”Ipsos Moris undersökning offentliggjordes den 11 augusti och den stora internationella nyhetsbyrån Bloomberg publicerade samma dag en lång artikel om den. Så gjorde även flera internationella dagstidningar, däribland the Telegraph och le Soir. Däremot tycks undersökningen inte ha lämnat några spår i svensk press. Undersökningen presenteras i sin helhet, inklusive frågor, i slutet av artikeln. Detta är en nyhet i sig, att svensk media missar en internationell nyhet från ett högt aktat undersökningsinstitut.”

  http://ledarsidorna.se/2016/08/peter-andersson-globalt-missnoje-med-invandring-okar/

  Liked by 3 people

 23. ruben skriver:

  Jag har länge tänkt på att vi saknar militära lokala beväpnade ordningsstyrkor, som kan understödja polis och göra större och uthålligare bevakningsinsatser. Tyvärr kommer man inse för sent att behovet varit akut för länge sedan. Dels har vi sedan länge ockuperad mark av främmande kriminella styrkor, som inte Svenskt samhälle har något inflytande över. Har man inte brustit i nationella säkerhetsåtgärder att skydda sin civila befolkning? Snart klagar grannländerna på Sveriges oförmåga uppehålla den nationella säkerheten, som i sin tur hotar grannländernas säkerhet. Men de kanske redan klagats, tyst diplomati? Krisen kommer ta fart, när myndigheterna curlat in alla dessa främmande människor, som föraktar oss in i märgen, till sina bostäder, vilket förstås inte alls bör ske. Ja är det av rädsla eller ren dumhet myndigheterna inte ser krisen men spelar rysk roulette med sin egen befolkning?

  Liked by 4 people

 24. 77711n skriver:

  Hej PE!
  Jag saknar konsekvensresonemanget och förklaringen till dessa tankegångar: ”Jag insåg allt tydligare exempelvis att kolonialismen inte kunde förklara underutvecklingen. Mina intränade tankemodeller höll inte måttet.” De kanske kommer? Hoppas på det. Självklart har jag mina egna funderingar, men undrar faktiskt om du inte ”fegar ut” lite här? Det finns studier som förklarar orsak och verkan i faktorer om intelligens, ingiften etc, men har dock inte studerat om dessa studiers upplägg och parametrar är trovärdiga. Emellertid tycker jag mig se samma oföretagsamhet att döma av publicerade klagomål från de asylboende.

  Gilla

  • Redaktionen skriver:

   Ja, jag fegade ur i bemärkelsen att jag inte ”förklarade” underutvecklingen. Jag menade att jag upptäckte att de normala marxistinspirerade förklaringarna typ utsugning inte funkade. Saken handlar mycket mer om idéer, mentaliteter och kulturer, faktorer som bildade människor då för tiden inte ville ta i med en tång.

   Patrik

   Liked by 2 people

   • Stefan Sewall skriver:

    Kultur och mentalitet avgör allt. Som 16-åring hörde jag en adekdot berättad av en kompis som kommit hem från en klassresa till Tunisien, där klassen besökt en bil- och bussverkstad eftersom de gick på teknis.
    Han beskrev deras inställning till arbetet. ”Varför ska man nödvändigtvis ha motorolja i en motor. Man kan lika gärna använda margarin.” hade de sagt på verkstaden. -”Om Allah vill så går det”.

    Liked by 3 people

 25. Lars skriver:

  Tänkvärt och förvånande ärligt.Infallsvinklar:1.Ivan Pavlov- och Tavistock Institute-spåret.Människan som reflexaggregat.S-O-R.Stimulus,respons.Säg Marx och Östermalmsvåningen är din.Tänk ”Stormningen av Vinterpalatset” och Du får tjänst på UD tillsammans med Schori.Tillfoga ”peer-pressure” och hård ideologisk skolning.Voff,voff!Hunden biter och skäller när den ska.Den skäller i rätt tonart och ser det den skall se.Finjusterat:Synapsurladdningarna utlöses i precis rätt sekvens.Hurra!Hunden har blivit en automton,kan iklädas uniform och bli ”hovhund”.2.Eliternas mest djupa lojalitet:”Folket”-det etniskt svenska-eller ”Guldet”,karriären.Kalergi-priset.Definitivt ej ”Folket”-det etniskt svenska!Istället Guldet,Karriären,Kalergi-priset och Landshövdingeresidenset.Det ser d_mörkt ut för ”de där. svenskarna” i ”det här landet”.De är ju bara ”barbarer”.Inte så oändligt högtstående som vi.De förfinade kosmopoliterna.

  Gilla

 26. elfyma+ skriver:

  Min livskris var den motsatta.
  Jobbade under 68-eran inom exportindustrin.
  Jag och andra tonåringar på verkstadsgolvet var totalt ointresserade av politik och ”internationellt engagemang”. De äldre var inte heller intresserade av sån´t trams.

  Vi förstod inte ens varför Vietnamdemonstrationerna fick så stor uppmärksamhet.
  Vi uppfattade dem som bråkmakare som borde lära sig veta hut.
  Och när studenterna ockuperade sitt eget kårhus så begrep vi inte uppståndelsen.
  Varför inte bara låta dem sitta där tills rödvinet tog slut ?

  Men i början på 70-talet raserades min trygga tillvaro i efterdyningarna av Facit-krisen.
  Industrier lades ner och hela branscher införde anställningsstop.
  Det var stört omöjligt att hitta jobb och jag begrep inte varför.

  Efter en tids hopplös arbetslöshet fick jag kontakt med några lokala marxister/kommunister som minsann visste hur det förhöll sig. Det var den hemska kapitalismens fel.

  Gick några marxistiska kurser och blev närapå kommunist, men något avhöll mig från att bli medlem i VPK. Var ännu inte 100% övertygad, men närapå.

  Men jag blev botad från mina villfarelser efter en studieresa till Sovjetunionen med VPK:s ungdomsförbund. Det var inte fullt så bra som marxisterna vill påskina.

  De påverkades förvisso inte av Facit-kriser motsv., för deras industri var inte konkurrensutsatt.

  De kunde fortsätta producera enl. sina 5-årsplaner oberoende av om produkterna gick att sälja.
  Kunde samtidigt se att det var ganska tomt på hyllorna i affärerna. Folk kunde stå flera timmar och köa för att köpa mat. Marxisterna kunde uppenbarligen inte anpassa produktionen till vad folk verkligen behövde. Det störde min produktionsplanerar-själ.

  Att se verkligheten som den är med egna ögon är nyttigt, även om ens föreställningsvärld raseras.

  Liked by 3 people

 27. Jonas Nilsson skriver:

  Jag fäste mig vid din kommentar om ”verkligheten”: ”Verkligheten, förresten, vad vet vi om den? Verkligheten finns inte i verkligheten, den skapas i våra sinnen”
  Så har det lärts och så lärs det nu i våra skolor men den aspekten tror jag verkligen inte ingick i vänsterpaketet, tvärtom. Man tänkte att man just tog verkligheten på allvar.
  Men även om problemformulerandet blev otillräckligt så betyder det inte att hela verkligheten löses upp.
  Det handlar framför allt om kunskapssyn och den kunskapssyn som har blivit sanning utifrån insikten att inte ens vetenskapen levererar färdig ”verklighet” (insiktfull praktisk vetenskapsteori). Men den vetenskap som inte jobbar mot och för ”verkligheten” den hänger i luften och blir bara (?) politiska beslut. Bevare mig för den.
  Jag tror att det är en avgörande fråga om vi tror eller tycker att det är meningsfullt att reflektera vad som faktiskt är verkligt och då menar jag framför allt sant. Det säger sig självt att om vi utesluter sanningsfrågorna – vad finns då kvar av framåtanda och hållbarhet?
  Jag menar att för att finna en väg ut ur krisen så förutsätter det att vi tror att vi jobbar för att utveckla och grunda den verklighet som är en gemensam vardag i detta land, inte minst i våra skolor! Det är meningsfullt att försöka vara överens om vad som är verklig svenska, och vad som inte är det, d.v.s. osant!

  Gilla

 28. Lars skriver:

  När man läser vad människor skriver i kommentarsfältet här kan man ibland börja fundera över megatrender i åsiktsbildning.Man kan börja fundera över åsikternas kärninnehåll och hur de skapas och sprids.En skribent här referar till och återger även den officiella men nu dekonstruerade 9/11-händelsen vars officiella version ligger i grus och aska bl a sedan erfarna piloter hävdar att flygplan ej kan flyga sådär.Alltså:Det kan ej ha varit flygplan utan hologram generade i plastisk 3D-vivant.Se mera på:Dimitri Khalesov.WTC nuclear demolition.You tube.Det mänskliga sinnet opererar ofta med falska ”clusters” sk memes.”Dom” vet det,eftersom ”dom” skapar dessa med speciella syften.

  Gilla

 29. Lars skriver:

  Hologram och holografiska plastiska ”levande” projektioner är inte alls konstiga utan har funnitr i minst 15 år.Har själv varit på en modevisning där alla flickorna var plastiska hologram.”Levande”.Scientific american har t o m hävdat att ”vi” inklusive Patrik och den värld vi bebor är en holografisk projektion.Lever vi kanske som hologram i ett holografiskt universum?

  Gilla

 30. Erik skriver:

  Jag har kopierat detta ifrån Facebook=

  Denna video förklarar https://youtu.be/kBiAUdnLfpE på ett kortfattat och lättbegripligt sätt varför den svenska välfärdsstaten är på väg mot sin undergång!. Se och gilla den(youtube) och sprid den vidare till så många som möjligt!!

  Så klicka på länken och se den!

  Gilla

 31. Elöd Szanto skriver:

  Det bor och lever milioner i Karatchi, Beirut och Kairo mm.
  Det är bara att lära sig leva med det. Bostadspriserna behöver inte sjunka och opera ksn man gå på även i Damaskus.
  Det är inget förlorat förutom gamla Sverige.
  Men vadå? Rom har också fallit.

  Gilla

 32. Erik skriver:

  Kopierat detta inlägg ifrån Facebook=

  Denna video förklarar https://youtu.be/kBiAUdnLfpE på ett kortfattat och lättbegripligt sätt varför den svenska välfärdsstaten är på väg mot sin undergång!. Se och gilla den på youtube. Dela och sprid den vidare till så många som möjligt!

  Så klicka på länken.

  Gilla

 33. gmiksche skriver:

  Jag är naturvetare (i första hand). Både åren före och efter 1968 forskade/undervisade jag på högskoleinstitutioner, först i Gbg, sedan i Lund. 1968 i den bemärkelsen som det diskuteras här gick mig totalt förbi. Jag kommer inte ihåg en enda politiskt anfrätt diskussion med mina arbetskamrater.

  1968 fick ändå sin speciella betydelse. En sommardag stod vi på trappan till en universitetsbyggnad i Köpenhamn vid ett av de återkommande nordiska kemistmötena. Det var då nyheten om Sovjets militära ingripande i Prag just hade blivit känd.

  Möjligen ger utbildning i ämnen där åsikter bör kunna bevisas experimentellt för att bli accepterade viss immunitet.

  Liked by 1 person

  • Jonas Nilsson skriver:

   Det är väl verkligen ett trovärdigt samtidsvittne. Det var ju just det som var problemet. Vetenskapstron var lika stark på båda sidor. På vilket sätt var Sovjetisk vetenskapsteori icke-experimentell? Humanistisk eftertanke är det avgörande. Utan språk blir det inga experiment.

   Gilla

 34. Sixten Johansson skriver:

  Jag har landat i samma slutsatser som Pllay: Det månghövdade idékomplex (memkomplex) vars bärare har haft makten i Sverige och präglat särskilt de två senaste decennierna motsvarar en religion. Därför är det nästan oemottagligt för rationella argument, konsekvensanalys och krismedvetande. Ett stort antal ismer har muterat och lever i symbios, olika komponenter har växt in i varandra, och heliga institutioner, t ex det välfärdsindustriella komplexet, har byggts.

  Kärnan var 68-vänstern, som sedan lösgjorde sig från marxismen / kommunismen och muterade till PK-vänstern, samtidigt som feminismen, miljöutopismen, individualismen, mångkulturismen mm också muterade och inlemmades. Hela detta religionskomplex har infekterat och invaderat struktur efter struktur i samhället: politiken, kyrkan, hela utbildningsväsendet, de civila hjälporganisationerna, familjelivet, barnens fostran, massmedia, rättsväsendet, myndighetsutövningen, social- och sjukvården, yttrande- och åsiktsfriheten, de sociala normerna, språket, kulturen osv.

  De fundamentalistiska bärarna av denna religion – evangelisterna, aktivisterna och galjonsfigurerna – utgör en halvtotalitärt sinnad kärntrupp. Det stora flertalet troende är mycket ljummare, men att bryta sig ut och bli en avfälling är mentalt och socialt mycket svårt. Man kan se många likheter med idékomplexet islam, om man där först plockar bort Allah och mordiskheten. Särskilt dessa två faktorer gör islam helt överlägset i den oundvikliga konkurrenssituationen under 2000-talet. Det västerländska, månghövdade, universalistiskt religiösa idékomplexet och dess bärare kommer gradvis att utplånas eller underkuvas, om inte andra motkrafter blir mycket starkare än de nu är och lyckas driva in sprängkilar i etablissemangen.

  Det farliga statsreligiösa komplexet kan försvagas genom att man målmedvetet försöker strypa näringstillförseln till hydrans huvuden, svälta ut ismerna och deras institutioner ekonomiskt genom bojkotter, information och kampanjer. Den polito-mediala kärntruppen kan stigmatiseras individ för individ med hjälp av deras egna metoder. En tredje möjlig frontlinje kunde vara en levande och stark kristen väckelse och som alternativ en synkretistisk, andlig rörelse utan dyrkan och heliga skrifter, men som kunde fylla ett existentiellt tomrum i människans inre och fritt röra sig mellan vetenskapernas, ovetandets och det oerhördas gåtor och tålda svarslöshet.

  Liked by 3 people

 35. ruben skriver:

  Krisen är nog tillräcklig. Jag tycker inte man skall jämföra risken för terrorhot med bilolyckor. Terror har ingen vardaglig nytta, men det har bilresor, som kan bli bilolycka.
  Jag kan nog inte förstå det resonemanget. Finns det någon med i den tanken?

  Gilla

 36. Lars skriver:

  På ett principiellt plan kan användandet av och hänvisningen till memes som redan dekonstruerats ha ett aktivt vilseledande syfte.När någon t ex hänvisar till den sedan nu ett decennium dekonstruerade 9/11-versionen kan ett vilseledande syfte ej uteslutas.Obs:1.Plan kan ej flyga sådär.2.Plan som slår in i huskroppar sönderbryts ej sådär.3.Huskroppar som träffas av flygplan demoleras ej sådär.4.Varför. släcktes Norad ner?5.Varför glömmer man att redovisa århundradets ”heist”-plundringen av guldtackorna i byggnadernas källarvalv? På samma sätt kan omnämnandet av dekonstruerade memes och argument i migrationsdebatten tjäna ett vilseledande,desinformativt syfte.

  Gilla

 37. Lars skriver:

  Hollywood screenplays with to many glitches:the 9/11-story,the syrian refugee-narrative,the EU-thing?C’mon we are in for the dough.Lots of dough.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.