En mycket svensk föreställning

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Fredrik Reinfeldt har fått mycket och kanske delvis oförtjänt skäll för sitt uttalande om att bara barbariet är ursvenskt. Han fick, som nästan alla vet, sin inspiration från Esaias Tegnér, som diktade så här:

All bildning står på ofri grund till slutet,

blott Barbariet var en gång fosterländskt;

men vett blef plantadt, jernhårdt språk blev brutet,

och sången stämd och lifvet menskligt njutet,

och vad Gustaviskt var blef derför även Svenskt.

Skalden menade att kung Gustav III, som var franskinspirerad, introducerade och förankrade en del franska vanor och tänkesätt i Sverige, varigenom dessa utländska inflytelser även blev svenska. Han menade förstås inte, som möjligen Reinfeldt, att svenskarna i djupet av sin själ bara är råbarkade vildar som behöver det förädlande inflytandet från valloner, fransmän, somalier och afghaner för att komma till sin rätt som kulturvarelser.

Men jag tror att det finns en grundläggande svensk värdering som inte kommit från utlandet, nämligen arbetslinjen.

Jag har i decennier chockat människor med följande provokativa uttalande: ”I valet mellan att leva av eget eller av andras arbete är det naturligt att föredra det senare”. Det är alltid några i auditoriet som ryser av avsmak. Menar jag på allvar att folk hellre skulle vilja försörjas av andra än att själva, genom egna ansträngningar, dra ihop sitt leverne? Vad har jag egentligen för människosyn?

Då säger jag att överklasser i alla länder och i alla tider, utom i dagens Sverige, alltid och som en självklarhet har låtit sig försörjas av andra. Har du inte sett Downton Abbey eller andra skildringar av den engelska  viktorianska överklassens livsstil? Tror du att de kultiverade gamla grekerna själva odlade sin jord och fiskade sin fisk? Nej, till sådant hade man slavar. Det finns ett portugisiskt talesätt sedan medeltiden enligt vilket ”arbete är för starka svarta människor och för vita som haft otur”. På italienska finns ett talande uttryck, ”il dolce farniente”, den ljuva sysslolösheten.

Det där har vi svenskar svårt att fatta. Om jag varit rasist skulle jag hävda att arbetslinjen och den med den sammanhängande tankevärlden sitter i svenskens dna, men nu är jag inte rasist så jag får nöja mig med att hävda att det här idépaketet har djupa rötter i vår kultur. Jag är inte medveten om att någon invandringsvåg genom tiderna lockat hit folk som särskilt uppmärksammats för sin arbetslust, men jag hör allt som oftast skildringar av hur svenska invandrare till USA hölls för pålitliga arbetsmyror.

Numera håller den svenska fliten kanske på att uppluckras, återigen ett fint bevis på att värderingarna inte sitter i de oföränderliga generna, utan i den föränderliga kulturen, men flitretoriken lever vidare. Det är först under de senaste åren man i väluppfostrade kretsar ens vågat uttala misstanken att det kanske finns sjukskrivna som kunnat jobba om de velat. Fortfarande går det väl hundra snyftreportage på temat ”Johan klättrar på väggarna av förtvivlan över att inte få ett jobb” på varje artikel med budskapet ”Gunilla orkar inte söka de trista skitjobb hon blir erbjuden utan föredrar att leva på bidrag och ägna dagarna åt att chilla med kompisarna”.

Det kanske finns ytterligare ursvenska värderingar utöver arbetslinjen, men jag kan inte komma på någon. Fast jag tror att detta råa, oförlåtande och barbariskt ursvenska drag knappast kommer att kunna hålla stånd mot de det mildrande inflytandet av seder från kulturer med mer nedtonade krav på allmän trägenhet.

79 thoughts on “En mycket svensk föreställning

 1. tirutaa skriver:

  Om detta må vi berätta allt mera. Och upphöra med att låtsas som om så inte vore fallet.

  Så vad leder detta till i mötet med människor från kulturer där arbete hör slavarna till? Klarar vi av att bestämma att ”den som inte arbetar, den ska inte heller äta”. Barn, sjuka och åldringar som enda undantaget. Att pengar måste förtjänas. Att inga tjänster utan motprestationer. Att vuxenhet innebär eget ansvar. Vilket i sin tur innebär att man inte lever på någon annan, även om man skulle ha lust att hellre leka friherre.

  Bassam Tibi beskriver hur männen från Mellanöstern förväntar sig att även de ska ”få” samma slags lägenheter så där bara såsom de europeiska männen har. Som om det var deras rättighet. Där saknas helt en koppling till den egna ansträngningen bakom sådana förvärv. Och ges inte detta, då hämnas man på samhället, dvs på männen, det är ju de som bestämmer, genom att trakassera de europeiska kvinnorna sexuellt. Förnedra de europeiska männen genom sina kvinnor med andra ord.

  När ska vi på allvar ta skillnaderna mellan vår egen och de invandrades kultur på allvar? Slänga kulturrelativismen på sophögen? Och dra konsekvenserna av denna skillnad?

  Efter att ha läst Gunnar Sandelins presentation av den tjeckiska förra presidenten Vaclav Klaus högst aktuella nya bok Völkerwanderung på bloggen mörkläggning, börjar det brådska med att definitivt ta ställning till vissa frågor om vi vill att vår kultur överlever. Nu krävs handling. Det får vara slut på alla snyftreportage.

  https://morklaggning.wordpress.com/dra-i-nödbromsen-nu

  Liked by 6 people

   • Utlandssvensk skriver:

    ”Detta ursvenska drag är också urfinskt, urnorskt, urdanskt, urtyskt och urbrittiskt. Så vi borde kanske snarare kalla det urgermanskt.”

    Jag skulle kalla det protestantiskt. Dagens svenska arbetslinje ser jag som en modern och urvattnad variant av den klassiska protestantiska arbetsmoralen. Det tongivande verket på området skrevs nog redan för hundra år sen av Max Weber, nämligen ”The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism”

    Den har blivit ganska aktuell på senare år, nu när kulturella förklaringar snabbt håller på att göra come back i seriös debatt.

    Liked by 1 person

   • Madelaine Fusfield skriver:

    Det kan ha att göra med den Lutherska kyrkan och dess puritanska hållning. Amerikaner hedrar ofta det puritanska arvet från tidiga immigranter under 1600-talet med deras strikta levnadsprinciper. Den andan har spritt sig till större delen av landet med få undantag. Exempel är Appalachia bergen som mestadels befolkas av fattiga nedkomlingar från Skotska och Irländska immigranter samt bland en del svarta vars anfäder var slavar. Dessa individer har en tendens att betrakta sig själva som offer för omvärlden och därför oförmögna att påverka sina liv. Vår självbetraktelse har stort inflytande på hur vi klarar oss i livet.

    Gilla

 2. Frank Lenartsson skriver:

  Den svenska arbetslinjen och arbetskulturen är främst ett resultat av det kärva klimatet här uppe i norr. För att överleva var man helt enkelt tvungen att arbeta ihärdigt. Det fanns inget alternativ.

  Den enda anledningen till att det finns något arabiskt och afrikanskt vegeterande i Sverige är att vi idag har socialbidrag. Dessa kulturyttringar är annars dödsdömda på våra breddgrader, och därför kommer Sverige heller aldrig att arabiseras, islamiseras… Om det var imamerna, somalierna och afghanerna som skötte ruljansen, så skulle de dö ut. De skulle inte klara en skånsk vinter ens. Den enda anledningen till att de kan överleva här är för att svenskarna står för deras uppehälle.

  Vad som måste till är att göra det omöjligt för folk som inte kan språket och som inte betalat skatt i flera år att bli medborgare. (I Danmark måste man t.ex. ha varit skattebetalare i 4,5 år för att ens kunna ansöka om medborgarskap…). Parallellt med hårdare krav sänker vi bidragen för icke-medborgare under ett par år, och tar sedan bort dem helt och hållet. Så kommer det också att bli – pengarna är snart slut, välfärden utarmas allt mer för varje dag, och det är ju absurt att resurserna inte ska gå till svenska medborgare.

  Eftersom majoriteten av de asylbedragare som kommit de senaste åren aldrig kommer att bli skattebetalare, kommer de successivt vända tillbaka, när bidragen sinat, och det inte finns några skäl för dem att stanna. Det måste också till ett totalstopp för invandring från tredje världen. Vi måste också börja granska alla dessa PUT och medborgarskap som delats ut alltför lättvindigt av Alliansen, och återkalla så många som möjligt. Endast på det sättet går landet något sånär att rädda.

  Liked by 9 people

  • Bo skriver:

   @ Frank
   Önskar att du har rätt.
   Jag bor själv i en invandrartät kommun som redan är fattig med en aviserad skattehöjning på två kr.
   Samtidigt läggs planerna på det nya ålderdomshemmet på is. Lärare avskedas! Polisstationen nedlagd.
   Alla pilar pekar åt fel håll. Har därför funderat mycket på hur man ska få en rätsida på problemen. Vi har många barnrika afrikanska familjer.
   Tror inte det är många av dem som har ett arbete.
   Vad händer om vi kräver att de ska försörja sig själva. Vilket de inte lär klara av. Ska vi kasta ut dem ur landet? Många är svenska medborgare andra har säkert okänd identitet. Ska vi sparka ut dem på gatan? I den humanistiska stormakten?
   Minskar vi bidragen lär väl brottsligheten öka. Den är redan hög och polisen är i stort sett osynlig.
   Då återstår bara att som i Sydafrika hägna in och beväpna sig, att skaffa vakthund av bästa sort och bli sin egen konstapel
   Själv har jag redan gjort detta med undantag av stängslet.

   Liked by 3 people

   • Frank Lennartsson skriver:

    I dagsläget handlar det väl tyvärr om att rädda vad som räddas kan.

    Först måste vi enas om att MENA-invandringen måste minimeras, och att så många som möjligt måste återvandra, på ett så fredligt sätt som möjligt. Sist in, först ut. Vi är en konsensuskultur, och detta är det nya konsensus. Senaste 2018 är den på plats bland den etniskt svenska befolkningen, och de assimilerade invandrarna. Multikultimasspsykosen har börjat släppa.

    Som jag ser det gäller det primärt att få de lågutbildade, vidskepliga massinvandrarna som kom mellan 2011-2015 att massåtervända – de som ännu inte svenskt fått medborgarskap.

    Angående de som redan är här sedan länge, men inte bidrar med något, så får vi i stor sett bita i det sura äpplet. I möjligaste mån ska de assimileras. Begår de brott, och har dubbla medborgarskap, ska de utvisas i mycket större utsträckning. Men på det stora hela är den första generationen är körd.

    Vi får sikta in oss på andra och tredje generationen i stället. I synnerhet invandrarflickorna har enormt mycket att vinna på att överge klansamhället, och i stället släppa ut håret och leva västerländskt.

    Gilla

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  ”I valet mellan att leva av eget eller av andras arbete är det naturligt att föredra det senare”.
  Är det OK att ”amöban” staten (Reinfeldt och hans vidriga hantlangare) tillgodogör sig kanske 75 – 80% av Dina ansträngningar för att en politiker tycker så fruktansvärt synd om Dig?
  Jag föraktar dagens svenska politiker för att dom gjort mig och stora delar av befolkningen till ”offer”, slaveriet kommer som ett brev på posten, garanterat!

  Liked by 1 person

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Här håller jag helt med Patrik. Att arbeta eller mer allmänt göra rätt för sig- att klara sig själv och att stå på egna ben sitter särskilt djupt i den svenska kulturen. ”Ge mig svenskar och snus” som den amerikanske ingenjören sa, ”skall jag bygga en järnväg till helvetet om det så krävs”.
  Det svenska industriella undret 1860-1960 berodde inte i ringa grad på hårt och disciplinerat arbete. Liknande finns i Östasien inte minst i Japan.
  Därtill kommer den svenska individualismen och att inte ha några andra herrar än kanske Gud. Fanns det något mer beundransvärt än den svenska odalmannen och inget som vi fann mer upprörande och främmande för en svensk än livegenskap och slaveri. Ingen ville ha något herrevälde. Det man stod för var hederlighet och rättrådighet.

  Vi har all anledning av att vara stolta över vårt kulturella arv vilket gör yttranden som dem av Reinfeldt och Sahlin så motbjudande!

  Liked by 4 people

 5. tomas skriver:

  ”Eftersom jag nu talar för finländare, ska jag förvarna er: Jag är väldigt mycket för invandring.
  De starkaste samhällena är öppna och blandade. Samhällen där alla tror på samma gud och gör samma saker är urtrista.” — Fredrik Reinfeldt 2016
  ”Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare lottad situation.
  Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden.” — Tage Erlander i riksdagen 1965

  Liked by 2 people

   • Sten Lindgren skriver:

    FR lider av en allvarlig variant av egofixering och uppblåsthet. Om Bildt säger man att det rör sig om en ”medium dog with a big dog attittude”, skillnaden mellan hur FR beter sig och den egna självbilden är ännu större.
    Det är rätt otroligt att vi haft en statsminister som på allvar hävdar att äganderätten inte existerar, det är ju vad han säger. Folk ska få komma hit utan att behöva anpassa sig, de har större rätt till landet än de idioter som bott här de senaste tre-fyra generationerna och då antar jag att han även menar att ingen anpassning behövs till arbetslinjen.
    Det är också rätt otroligt att inga i moderata kretsar reagerar på alla stolligheter man nu ser i moderaternas närhet. Ta t ex SVD, har ju spårat ut fullkomligt och verkar vara sponsrat av Migrationsverket

    Liked by 1 person

  • tirutaa skriver:

   Här grinar Reinfeldts falskhet i öppen dar. Som om han inte visste att finländarna tillhör samma hårt arbetande folk som svenskarna, och inte folk från tredjevärlden. En ren förolämpning av läsarens intelligens.

   Liked by 4 people

 6. pressdraw skriver:

  PE skriver: jag är inte medveten om att någon invandringsvåg genom tiderna lockat hit folk som särskilt uppmärksammats för sin arbetslust… Men finnarna/finländare då?! Visserligen kom de inte som en våg utan i beskedliga mängder årligen och den invandringen har praktiskt taget upphört nu. Därtill är den sverigefinnarna en rätt väl assimilerad grupp.

  Liked by 3 people

  • tirutaa skriver:

   Ja, hur menar du Patrik? Vad jag har förstått så hade t.ex Globen aldrig blivit färdig i tid om det inte var för alla finländarna som jobbade där ”dag och natt”. Jag vet – det kom även en del krigstraumatiserade män som var alkoholiserade, men tillåt mig att räkna bort dem. Och förresten – har du glömt bort Saarijärvis Paavo, bonden som slet på sin magra åker och blandade bark i brödet så att även grannen skulle kunna överleva?

   Liked by 1 person

  • Redaktionen skriver:

   Förlåt, förlåt, bonden Paavo är en av mina favoriter, ingen skugga över honom eller någon av hans landsmän. Vad jag menade var att ”bara Arbetslinjen en gång ursvensk var”, därmed inte sagt att finnar och många andra kulturer hade likartade böjelser. Eller annorlunda uttryckt: Arbetslinjen behövde Sverige inte få någon annan stans ifrån, för den fanns här redan från början.

   Patrik

   Liked by 2 people

 7. MartinA skriver:

  Människan som art har funnits i 200 000 år. Under åtminstone 50 000 av dessa har ingen genetisk kontakt funnits mellan mycket stora människogrupper. Alltså, evolution har fortgått åt olika håll under 50 000 + 50 000 år, i våldsamt olika miljöer.
  Att ”ickerasisterna” fortsätter påstå att det ej finns några biologiska skillnader mellan människogrupper säger ingenting om verkligheten men mycket om ”ickerasisterna”. Personligen stoppar jag ickerasister i samma fack som kreationister och andra religiösa fanatiker.

  Liked by 6 people

   • Borjön skriver:

    Jag har länge hållit en liknande teori när det gäller utvandringen till USA. Vilka var det som utvandrade? De som hade mod, initiativ och förhoppningar? Jag tror att MODET att ta detta steg definitivt var ett avgörande karaktärsdrag. Kanske hade de även en speciell religiös ådra.
    Vilka var det då som blev kvar? De med motsatta egenskaper? Observera att detta är en fråga och inte ett påstående. Men, när man jämför det amerikanska lynnet med det svenska så börjar man ju verkligen undra…

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Jag tänker inte så. Du målar upp en ordinalskada av bra … mindre bra … dåliga. Jag tror att evolutionen alltid strävar mot perfektion. Eftersom vi alltid är utsatta för konkurrens, oavsett vilken miljö vi befinner oss i. Däremot kommer olika miljöer att premiera olika egenskaper.
    Även likartade miljöer så går evolutionen åt olika håll genom ”genetisk drift” eller något liknande, men det blir inte lika snabbt och systematiskt.

    Liked by 1 person

   • MartinA skriver:

    Ett exempel, däggdjur på små öar med väldigt begränsat med mat tenderar till en kanins storlek, över tid. Har funnits både människor och mammutar som har genomgått sån evolution. Anledningen är att i sådana begränsade livsmiljöer nästan utan rovdjur och yttre tryck så är perfektion att göra av med så litet energi som möjligt. Hjärnstorleken krymper även i ett sånt läge.

    Om man vill argumentera ”yay! vi nordbor bra! vi norbor smarta!” så kan man ju hävda att långa vintrar och bara en eller två skördar om året leder till ökad planeringsförmåga, rent biologiskt, enligt vanliga evolutionära principer. Men det är vare sig bättre eller sämre än andra. Eller ens intelligentare. Andra miljöer kommer selektera för andra sorters intelligens. När man försöker leda specifika saker i bevis blir det snabbt så komplext att det blir meningslöst. Så jag nöjer mig med att säga att evolutionen naturligtvis finns och naturligtvis påverkar oss människor.

    Det finns så mycket vi kan lära oss ifrån att förstå evolutionen. Som när jag tittar på farföräldrar och barnbarn ihop. Uppenbarligen försigår någonting evolutionärt där, de fungerar så fantastiskt bra ihop. Min personliga spekulation är att en stor del av kulturöverföringen sker mellan far/morföräldrar till barnbarn snarare än från föräldrar till barnbarn. Att det här bandet har klippts av under de senaste två generationerna när alla har flyttat till en annan stad för att tjäna mer pengar är en av anledningarna till att vi svenskar är ett sånt sjukt folk. Vidare är det nog en bra ide att låta barnen odla en nära relation till surrogat förföräldrar om man inte har tillgång till den riktiga varan.

    Nåt annat man kan använda evolutionen till är att det är uppenbart hur befängd likhetsfeminismen är. Om man bara har en grundläggande evolutionär förståelse så är detta uppenbart. Åttonde klass kunskaper ungefär. Tydligen finns inte dessa kunskaper hos våra härskare eftersom de insisterar på att utnämna likhetsfeminister till alla möjliga höga poster. Vilket ju är bra att känna till i sig självt.

    Att förstå evolutionen är en oändlig källa till att kunna sätta saker i sitt sammanhang och kunna forma djupare och längre funderingar om det vi möter i världen och bland människorna. Rekommenderar det starkt till alla och envar.

    Liked by 1 person

   • Ådärkomdenja skriver:

    Tvärtom, t ex var det de icke-kreativa, stråtrövare och outlaws som fick vandra norrut, därtill tvungna. Norge är ett exempel på ett invandrarland av det slaget, icke-accepterat slödder fick ge sig av, från dåtidens ‘Sverige’, via nordvägen, Norwegen, sedermera Norway/Norge. Och under karga och knappa förhållanden skapa sin nya framtid.

    Gilla

   • BjörnS skriver:

    De finska och ungerska språken är släkt. De kommer ursprungligen från samm folkgrupp från områden öster om Ural. Historien (skämtet) förtäljer att häften av folket inte kunde läsa. När män således på sin vandring västerut kom till en skylt som pekade ut vägen till det varma och bördiga Ungern gick hälften fel och hamnade i det kalla och karga Finland.

    Låt oss, för skojs skull, säga att detta stämmer så är det tvärtemot din hypotes. Men det stämmer bra med att analfabeterna tvingades lära sig arbetsmoral för att överlevs (som tidigare inlägg påpekat). Nästan alla industrialiserade nationer ligger långt från ekvatorn. Slump? Skulle inte tro det…

    Gilla

   • dogen skriver:

    Sen slumpar det sig så att arbetskulturerna också är de som är släkt med neanderthalarna.. Europeer och asiater. De kanske är baktalade?

    Gilla

  • Utlandssvensk skriver:

   @ Martin A,

   ”Att ”ickerasisterna” fortsätter påstå att det ej finns några biologiska skillnader mellan människogrupper säger ingenting om verkligheten men mycket om ”ickerasisterna”. Personligen stoppar jag ickerasister i samma fack som kreationister och andra religiösa fanatiker.”

   En bra metod är att fråga dem om vad de anser om olika hundraser. Dessa uppkom mycket senare än de olika människoraserna. Så är alla hundraser lika? Finns det inga skillnader vad gäller beteende, respons till olika stimuli, intelligens, aggressivitet, etc, etc. Om en pudel och en rottweiler får identisk uppväxt, kommer de då att ha samma beteende? Om man svarar nej på denna fråga. är man rimligen hundrasist.

   ”Under åtminstone 50 000 av dessa har ingen genetisk kontakt funnits mellan mycket stora människogrupper. ”

   Dessutom får det nog anses helt klarlagt nu att dagens vita även har gener från de utdöda Neandertalarna.

   Liked by 2 people

  • Utlandssvensk skriver:

   @ Martin A,

   Ett tillägg angående hundraser.

   Patrik skriver:

   ”Om jag varit rasist skulle jag hävda att arbetslinjen och den med den sammanhängande tankevärlden sitter i svenskens dna, men nu är jag inte rasist så jag får nöja mig med att hävda att det här idépaketet har djupa rötter i vår kultur.”

   Om man tillämpar exemplet med hundraser, inser man lätt att det går utmärkt att både vara rasist och samtidigt tro på kulturella förklaringar.

   Om man anser att man inom en ras av hundar kan uppnå olika beteende genom olika uppfostringsmetoder, använder man motsvarigheten till en förklaring med kulturella faktorer. Om man även anser att olika hundraser uppvisar skilda beteenden om de utsätts för identisk uppfostran, är man dessutom hundrasist.

   Liked by 3 people

   • MartinA skriver:

    Jag brukar titta på CARTA föreläsningar. Kan varmt rekommendera det forskningsinitiativet. De har massor med olika saker.
    Här är en spellista om culture gene interaction, tror det finns en del bra föreläsningar där:

    Här är en spellista på 209 föreläsningar om ”Human origins”, finns säkert mycket bra där också, har inte kollat igenom den. Jag tror det magiska ordet är ”Antropogeny” om man vill få intelligenta föreläsningar om evolution.

    Gilla

   • Lennart Göranson skriver:

    @Utlandssvensk och MartinA
    Hundraser, liksom raser av t.ex. svin, nötkreatur och höns, har skapats genom systematisk avel i syfte att odla fram vissa önskvärda egenskaper. När det gäller människor har systematisk avel i sådant syfte varit ovanlig.

    När det gäller vilda djur används inte begreppet ras. I stället indelas arter i underarter. När det gäller vilda människor saknas anledning till annan terminologi än för andra vilda djur.

    Den ständigt återkommande diskussionen om människoraser ”finns” eller inte börjar bli aningen tröttsam. Man kan lika gärna fråga sig om ”koleriker” finns eller inte. Naturligtvis kan man om man så vill klassificera vissa människor man kommer i kontakt med som koleriker, men frågan är om termen har ett bra förklaringsvärde och i så fall i vilket syfte. I varje fall måste hypotesen att tillståndet beror på ett överskott av gul galla anses vara obsolet.

    Gilla

   • tirutaa skriver:

    @ LENNART G

    ”I varje fall måste hypotesen att tillståndet beror på ett överskott av gul galla anses vara obsolet.”

    Den var bra!

    Gilla

   • Utlandssvensk skriver:

    Lennart,

    ”När det gäller vilda djur används inte begreppet ras. I stället indelas arter i underarter. ”

    Faktum är att svenska språket ligger lite efter här. Som du korrekt påpekar är underart den taxonomiskt korrekta termen för den lägsta nivån av organism som kan namnges. På engelska heter detta ”subspecies”. I grunden betyder det dock samma sak som den klassiska definitionen av ras, dvs. distinkta grupper inom samma art som kan få fertil avkomma med varandra. I praktiken är ras och underart synonymer. Från Wikipedia:

    ”The term race in biology is used with caution because it can be ambiguous. Generally, when it is used it is effectively a synonym of subspecies.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Race_(human_categorization)

    Men på engelska har man även eliminerat ordet ”race” från tamdjuren och använder istället ordet ”breed”. Men på svenska översätts detta fortfarande som ”ras”! Så ”dog breed” blir ”hundras”

    Ve och fasa! Vi behöver snabbt en ny term! Vad sägs om ”regnbågsvariationer”?

    ”Den ständigt återkommande diskussionen om människoraser ”finns” eller inte börjar bli aningen tröttsam.”

    Min egen erfarenhet är att huruvida jag upplever en frågeställning som tröttsam eller inte förefaller inte påverka hur mycket saken debatteras. Men just här har du stark lagstiftning i ryggen, så debatten lär nog inte bli allt för omfattande i närtid.

    Liked by 1 person

   • dogen skriver:

    Det är tämligen uppenbart att det beror på båda faktorerna. Det är så klart ingen tillfällighet att vita och asiater har mer välorganiserade samhällen. Vi kommer att lära oss detta den hårda vägen.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    @Lennart
    Rättelse, PE har uttryckt att det är ”rasism” att hävda att olika grupper av människor är biologiskt olika på något icketrivialt sätt. Jag är litet osäker på vad det betyder men när han gör liknande uttalanden igen så ironiserar jag dem efter som jag är så chockad över det första uttalandet.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    @Lennart

    Jag har diskuterat evolution generellt, ej raser. Läs gärna mina kommentarer igen.
    Ditt tal om koleriker och gul galla är en typisk halmgubbe.

    För övrigt var det här fjärde försöket att besvara ditt påhopp.

    Gilla

   • Lennart Göranson skriver:

    @MartinA 9/8 23:56
    Jag är ledsen om du har uppfattat mina kommentarer som påhopp, men jag tror faktiskt att jag har lyckats hålla mig till att argumentera mot argument, inte mot personer. Att jag riktade min kommentar till både Utlandssvensk och dig berodde på att ni båda var del av en diskussion som förde in begreppet hundraser. Men det var Utlandssvensk som tog upp den aspekten, så jag borde ha utelämnat dig i adresseringen.

    Diskussionen om ras blir gärna båda komplicerad och omfångsrik, inte minst för att det kan vara svårt att skilja mellan innebörden av ett ord och förekomsten av en verklighet som ordet avser att beteckna. Jag ska inte trassla in mig mer i det. Du skriver utförligt om evolution generellt. Jag har just nu inte några tankar som kan ha betydelse för den diskussionen.

    Jag håller inte med om att mitt exempel med ”kolerisk” är en halmgubbe. Det är en liknelse, och jag använder den för att försöka förklara mitt argument. Jag menar alltså att ”ras” och ”kolerisk” är ord som används, och att det är upp till användaren att avgöra vad han menar med ordet. Dock kan det bli problem om andra människor lägger en annan innebörd i ordet, då fungerar inte kommunikationen på ett effektivt sätt. Men med min liknelse vill jag också säga att båda orden, genom sin historia, antyder att något förhåller sig på ett sätt som inte längre är allmänt accepterat. När det gäller ”ras” handlar det om att de folkgrupper som vissa karakteriserar som raser är så homogena internt och så avskilda från andra folkgrupper att det är meningsfullt att ”skära dem över en kam”. Det tror jag är fel. Jag vet att alla inte håller med mig i det fallet, men jag argumenterar för min uppfattning. Därför gör jag liknelsen med ”kolerisk” som jag menar på samma sätt för tankarna till en uppfattning om hur människans kemi fungerar som inte är korrekt.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Nej, det handlar inte om din uppfattning. Du kritiserade min uppfattning när du riktade min kommentar till mig. Och då blir din halmgubbe rent intellektuellt ohederlig. Dessutom blir det uppenbart att du inte hade läst mina kommentarer när du började någon sorts begreppsdiskussion om ”ras” eller ”subart”. Du bröt mot god debattsed. Du betedde dig illa. Och skriver den här trevande ordväggen istället för att erkänna att du gjorde bort dig.

    Gilla

   • Lennart Göranson skriver:

    @MartinA
    Det hade varit bättre om jag hade adresserat min kommentar enbart till Utlandssvensk och inte till dig. Det erkänner jag gärna. Min kommentar handlade om det som Utlandssvensk hade skrivit, inte om det som du skrev om evolutionen.

    När det sedan gäller god debattsed så riktar sig mycket av kritiken på den här bloggen mot personer som inte är närvarande – politiker, ledarskribenter och andra. Enligt min uppfattning borde det vara OK att också kritisera de åsikter och uppfattningar som förs fram på DGS i inlägg och kommentarer. Men kritiken ska handla om argumenten, inte om egenskaperna hos den person som har skrivit. Och vad man vill läsa och kommentera väljer man naturligtvis själv.

    Om du uppfattar mitt svar som en ”trevande ordvägg” så har jag inte lyckats nå fram till dig. Det är tråkigt. Jag kan inte göra annat än att, så gott jag kan, försöka förklara vad jag menar.

    Liked by 1 person

   • MartinA skriver:

    Jo, sånt händer oss alla, våra sinnen aggregerar för att vi överhuvudtaget skall kunna tänka. Jag har inget emot att bli kallad rasist för övrigt men i det här fallet var det osakligt, nåja.

    Det som fick mig att reagera så starkt var halmgubben. Halmgubberi är etablissemangets favoritmetod. Fast de gör det utan att överhuvudtaget bemöta sina meningsmotståndare, de bemöter en nidbild som de själva skapat istället. Så det kan vara att jag tar i extra när jag faktiskt kan bemöta en halmgubbare.

    För övrigt håller jag med om Utlandssvensks kommentarer om hundraser. Visst, de har selekterats medvetet. Men vi människor gör ju knappt annat än att fundera på vem vi ska para oss med. Vi män försöker tjäna ihop status nog för att bli värdiga parningsobjekt. Kvinnor lägger enorm energi på att vässa sitt utseende så att män med hög status skall para sig med dem. Dessutom har olika grupper av människor varit utsatta för enormt annorlunda evolutionärt tryck under tidsrymder som en hunduppfödare bara kan drömma om. Ta bara skillnaden i vad som krävs för att vara en framgångsrik jägarsamlare där mattillgången är ett nollsummespel? Eller en nomadisk herdeekonomi? Eller en jordbrukare där mer arbete i viss mån betyder mer mat, till skillnad från jägarsamlaren? Eller en jordbrukare i norden där vintrarna är extremt långa? Eller en jordbrukare i mellanöstern där armeerna gått fram och tillbaka fram och tillbaka under många tusen år? De evolutionära trycken är radikalt annorlunda. Visst, processerna är annorlunda än utvecklingen än hundraser men hundrasexemplet visar att biologi går att förändra radikalt. Om något tror jag hundraser har mer ytliga förändringar är mänskliga ”genetiska kluster”.

    Visst, ”raser” är bara ett perspektiv, en kategorisering. Om du vill kan du säkert gå genom livet och bara dela upp organismen i ryggradsdjur och icke ryggradsdjur och växter. Men du kommer inte bli så bra att kommunicera med andra och du kommer ofta stå och prata med ryggradsdjur som inte förstår vad du säger. Eller du kan dela upp människor i än mer detaljerade biologiska kategorier. Ras kommer vara en abstraktion. Med diffusa gränser. Men vi människor är helt beroende av abstraktioner för att kunna kommunicera. Ta färgen ”grön” till exempel? Varför inte Kobol, Lavendel, Marinblå, #FF00FF? Det här gäller all kunskap. Vänsterrister slår sönder all förståelse av världen med hjälp av kritisk teori. Och för att iinte själva bli ifrågasatta använder de politisk korrekthet. Till exempel genom att vråla ”rasist”.

    Anledningen till att det är viktigt att hävda att evolutionen finns och att raser är EN rimlig indelning av människor, ibland. Är att motsatsen är extremt politiserad. Etablissemanget lägger ner hundratals miljoner kronor varje år i propaganda MOT att det ska vara möjligt att kategorisera människor i raser. Samma etablissemang som är ansvarigt för den förstörelse du ser omkring dig. Varför det? Och med vilken rätt? Varför är inte människan nog? Varför skall statens byråkrater uppfostra människor? De tar våra pengar ifrån oss, ger sig själva rikliga belöningar och börjar sedan använda våra surt förvärvade för att uppfostra oss med. Och resultatet av deras styre har blivit katastrofalt. Och deras svar är tankeförbud och mer propaganda. Sluta vara deras verktyg?

    Och nu skrev jag en ordvägg. Men detta är ingen konfliktordvägg som när du besvarade min kritik av din kommentar. Det är mer en ”så här tänker jag” ordvägg..

    Gilla

 8. Jan Andersson skriver:

  Den enkla logiken är väl att det inte lönar sig att arbeta om man får lika mycket över om man lever på bidrag. Att själva arbetet skulle vara något positivt i övrigt förnekades redan av Olof Palme som förklarade att sådant skulle svenska medborgare behöva utföra så litet som möjligt.
  Och då kunde man få livslång sjukpension och sedan ägna tillvaron åt elitidrott.

  Liked by 1 person

 9. Göran Fredriksson skriver:

  Kvinnofrid och att göra rätt för sig är ett par gamla svenska värderingar, men de har nog varit sämst förankrade i överklassen. Att den svenska överklassen historiskt sett skulle utgöra ett undantag avseende önskan att leva på andras arbete är nog en efterhandskonstruktion.

  Gilla

 10. dogen skriver:

  Typiskt svenskt vet jag inte, det verkar till dels sammanfalla med kulturer som uppstått i kallare klimat, Nordeuropa och även norra Kina, Korea och Japan. När jag till exempel gick till tunnelbanan tidigt i Tokyo så var alla butiksägarna ute och sopade och spolade och plockade fimpar framför sin butik, inte en fimp låg kvar. Det finns många likheter mellan japaner och svenskar, vi tar till och med av oss skorna inomhus även om japanerna är mera sofistikerade och har ett litet trappsteg som hindrar smuts. Jag har ofta undrat varför tyskarna accepterar att vara arbetshästar åt mera livsnjutande greker, portugiser, italienare och spanjorer. Så länge det inte är tydligt att det är det som försiggår så är kanske alla glada. Tyskar och svenskar ser arbete som livets mening och får lov att ägna sig fullt ut åt det eftersom vi måste jobba år en massa andra, en slags omvänt slaveri. I Sverige har vi ju mycket snabbt importerat en slags greker, hade det bara gått litet långsammare (och vi bortser från andra kulturella sedvänjor som terror, bilbränder och våldtäkter) så hade vi kanske aldrig märkt det. Vi hade jobbat på och betalt mer än 50% i skatt som omärkligt hade kanaliserats till migranterna som kunnat göra vad de gillar, gå i mosken, sitta på kafe och slå frun? Alla hade varit glada?

  Sen var det väl ”chilla” med killarna eller har detta ord fått svensk stavning?

  Liked by 3 people

  • Jan Andersson skriver:

   Det är naturligtvis så enkelt att vi har varit tvungna att lära oss hugga ved, bygga hus och samla förråd, annars hade vi inte överlevt vintern på våra breddgrader. Alltså var arbete och planering en livsnödvändig dygd som man måste lära sina barn. Men nu? Att överklassen i Sverige har varit utsugare stämmer inte heller, utan det är huvudsakligen deras förtjänst att vi har en världsledande stål- och skogsindustri i Sverige sedan flera hundra år. De skaffade pengar till stora riskfyllda investeringar i rena obygden, ofta gick det bra men några blev utblottade. I deras spår finns idag världsomspännande koncerner och hundratusentals arbetstillfällen.

   Liked by 1 person

 11. Stefan Sewall skriver:

  Mycket insiktsfullt och smart resonerat av Patrik om svensk arbetsmoral och dess, bland många, indignerade extrapolering. Svenskar är verkligen moralister om det insinueras att några verkligen satsar på att undvika arbete för att leva på bidrag. Så nedsättande får man inte tänka om andra, som t.ex. invandrare som inte jobbar. -De vill ju inget hellre än att gå upp tidigt varje dag och jobba och slita till kvällen för att motivera sin existens. -Så måste det ju vara. -Andra förhållningssätt kan ju bara inte finnas.
  Andra folk som kanske ursprungligen inte haft så stora parasiterande överklasser är kanske norrmännen, finnarna, skottarna och irländarna. (Från 15-1600-talet kom dock engelsmännen in som parasiterande överklass på Irland och Skottland.) Jag undrar om de hade en egen utsugande överklass dessförinnan. Feodalsamhällen, med slottsherrar med slavbönder, fanns utbrett i hela Europa som ett organiserat parasitärt system på medeltiden, men kanske inte i de kalla fattiga utkanterna, Jag vet inte. Det finns dock en massa gamla slottsruiner i Skottland t.ex. som talar ett annat språk, och kanske var skottarna utsugna från början.
  Dessa länder hyser människor med stor arbetsmoral. Gemensamt var att de var fattiga länder med kärvt klimat, där det var nödvändigt att jobba hårt för att få mat och värme i kylan. Det var folk från dessa länder som förutom engelsmän och holländare byggde upp det tidiga New England och bildade stommen till USA med dess lagar, grundmoral, arbetskultur, jämlikhetstankar och frihetsprinciper.

  Liked by 3 people

 12. Frank Lenartsson skriver:

  http://paiwandgah.af/a-returning-migrant-tells-his-tale-of-struggle-and-disillusion/#comment-1733

  Läs det här, och bli förbannad.

  En studie i kulturella skillnader. Detta tjugotreåriga ”ensamkommande barn” från Afghanistan verkar inte ha några betänkligheter alls kring att han ljugit om allt. Det enda han gör är att klaga på att Sverige inte levde upp till hans förväntningar. Efter att ha fått ett års betald semester i Sverige, och gått ett år på svenskt högstadium, bland fjortonåriga svenska flickor, åker han hem med 30,000 på fickan.

  DU betalar.

  Förra året kom det 40,000 ”ensamkommande”. Jag ser dem dra runt på stan i stora klungor, de är fan överallt. Från minsta håla i Norrland till Nordstan och Sergels Torg. En massa Afghaner och Eritreaner, över allt. När det går upp för den svenska allmänheten vilken enorm bluff ”de ensamkommande barnen” är, hur mycket de kostar, vilket förödande effekt de får på demografin, hur många sexbrott de begår etc etc… Så är mångkulturen definitivt död en gång för alla.

  Det är den största skandalen på år och dar, men folk vet inte om det… än. Och att media mörkar vad det är som händer, gör bara det hela ännu mer graverande. Men det kan omöjligen pågå särskilt länge till.

  Liked by 3 people

  • Ulla L skriver:

   Det är historiens största förräderi mot landet. Du har rätt i att många inte ännu förstått följderna av samhällsomvandlingen från det nordiska till särklänningarnas kultur och normer. Varför har det samlats så många mindre vetande på landets högsta maktpositioner, där de i decennier och utan protester från väljarna har kunnat sitta på sina arslen och utan ansvar besluta vilka tokigheter som helst?

   Liked by 3 people

  • BjörnS skriver:

   Det är föga förvånande och stämmer bra med t.ex det reportage som SR gjorde om ensamkommandes ålder. Men, trots att alltf fler vet hur det egentligen är och har varit under många år finns det en tydlig ovilja att erkänna fakta. Vi får väl se om de kommande åldersundersökningarna kan höra något. Jag är tyvärr skeptisk, detta kan fortgå länge. speciellt om regeringen, oavsett färg, är har gjort sig beroende av MP (och V i dag).

   Det är inte bara om ensamkommandes ålder det mörkas utan också om invandrarrelaterad brottslighet, sysselsättning, boende osv. Jag misstänker att media och det politiska etablissemanget likt Sven Dufva inte kommer att släppa någon över bron eftersom de inser att börjar en lögn avslöjas så följer de andra också när dammen brister.

   Liked by 2 people

  • Utlandssvensk skriver:

   ”Det är den största skandalen på år och dar, men folk vet inte om det… än.”

   Hela cirkusen med ”ensamkommande”, är ett avsiktligt och uppsåtligt projekt av Alliansen. Innan 2006 fanns de knappast, men sen inleddes en stadig och närmast exponentiell stigning, år efter år. Alla de problem som många nu blir upprörda över har funnits hela vägen. Kostnaderna har varit lika stora per ”barn”, de kom alla utan pass och nästan samtliga ljög uppenbarligen om sin ålder.

   Det har även varit upprepade ”kriser” med brist på platser, som har debatterat även i TV, t.ex här från 2012:

   ”Moderaternas Hanif Bali debatterar mot Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder om ”ensamkommande barn”

   Liked by 1 person

 13. Christer Carlstedt skriver:

  För vår del i Skandinavien så handlade nog arbetslinjen ganska mycket om att göra dygd av nödvändigheten.
  Jobbade man inte från solens uppgång till nedgång under sommarhalvåret så blev man utan mat på vintern och de kreatur man hade svalt ihjäl.
  Högg man inte skog på vintern så frös man ihjäl. Husens eller byggnadernas värmeisoleringsfaktor var inte mycket att skryta med.
  Någon som gick runt bland husen och tiggde av andras nödtorft, utan motprestation, blev inte välsedd. Lösdriverilagstiftningen berättar om det.
  Prästerskapet var väl tveksamma figurer med sitt krav på tionde, men de kunde ju berätta historier om hur bra det skulle bli i himlen sedan. (Tiondet kunde väl ses som någon sorts pensionsförsäkring med sen utbetalning.) Visserligen också välkryddat med berättelser om hur det bokstavligen skulle gå åt helvete för den som inte skötte sig.
  Bäst att passa sig och knega på!

  Islams präster kör med precis samma taktik. I himlen får du 72 jungfrur. Särskilt om du har vett att dö i heligt krig. Eftersom alla kvinnfolk blivit uppköpta av dem med mer pengar än pappa kan åstadkomma, så kanske det kan vara frestande, när loppet här i jordelivet var kört för din del redan innan det började. Dessutom får ju klanledaren tillgång till självmordskandidater.

  Den så kallade arbetslinjen dras med åtminstone en allvarlig defekt. Den förutsätter nämligen att det som förr i Sverige skulle vara skamligt att inte göra rätt för sig och klara sig på eget arbete.
  Nu är det inte riktigt på det viset. Försörjningsstöd och diverse bidrag har gjorts till en rättighet.

  Man måste nog vara mer än lovligt världsfrånvänd om man tror att jag hellre skulle ta mig ur sängen och slita häcken av mig för en nettolön på 11.000:- än att få motsvarande pengar utan att göra något för dem.
  Jag har tänkt mig den situationen för egen del och skulle inte alls nappa på det jobberbjudandet, förutsatt att jag fick välja.
  Däremot om mitt netto bleve 15.000:- av att jobba så skulle jag allt hasa mig ur bingen på morgonen.

  Hela resonemanget från vissa politiker om att skapa okvalificerade låglönejobb är så urbota dumt att hälften kunde vara nog. Det går bra att sitta i riksdagshuset och krysta fram sådan gallimatias när man med sin egen lön bränner netto per vecka lika mycket som dessa låglönejobb skulle inbringa på en månad.

  Liked by 3 people

  • Lennart Göranson skriver:

   @Christer Carlstedt
   I min värld skulle de okvalificerade låglönejobben inte innebära något fritt val mellan försörjningsbidrag på skattebetalarnas bekostnad och egenförsörjning. Det är orimligt att erbjuda arbetsfri inkomst i decennier eller livet ut till friska människor. Alternativen är att de antingen försörjer sig på något som de har kapacitet att utföra eller att de drar samma slutsats som de en gång gjorde när de lämnade Afghanistan: livet blir bättre någon annanstans.

   Gilla

   • Christer Carlstedt skriver:

    Jaha Du Lennart.
    Det vore väl då vi fick läsa i media och se/höra på TV om tvångsarbete och det moderna slaveriet.

    Jag håller med Dig, men visa mig den socialsekreterare som säger att nu pallrar Du Dig iväg till det erbjudna jobbet för den lönen Du får, för från och med nu blir Du av med Dina bidrag.

    Gilla

   • Utlandssvensk skriver:

    @ Lennart,

    ”Alternativen är att de antingen försörjer sig på något som de har kapacitet att utföra eller att de drar samma slutsats som de en gång gjorde när de lämnade Afghanistan: livet blir bättre någon annanstans.”

    Alternativet att t.ex råna, mörda och utpressa kan lätt framstå som betydligt mer attraktivt. Vem ska hindra det? 20.000 svenska genus- och dialogpoliser mot många hundratusen unga MENA män? Hela ISIS har cirka 25.000 man under vapen. Vi har tagit in mer än tio gånger så många av i princip samma figurer bara de senaste åren.

    Drar man in bidragen lär det bli det sista vi gör som fungerande stat, om vi inte först har byggt upp en absolut massiv styrka av brutala och tungt beväpnade poliser.

    Liked by 1 person

   • dogen skriver:

    Denna debatt är intressant för nog är det uppenbart att vi steg för steg nu drar ner på bidragen? Danmark är föregångare men om man inte kan differentiera mellan svenskar och invandrare så är golvet på bidragen allt för högt.

    Det verkar som utlandssvensk är övertygad om att socialt kaos följer och det är nog delvis riktigt men åtgärderna kan införas stegvis. Jag ser ingen annan väg för Sverige och Europa, så länge som man kan komma till Sverige och leva utan att jobba och istället gå i mosken och få fri sjukvård så kommer folkvandringen att fortsätta. Bidragen måste bort som en åtgärd. Efter Syrien så kommer något annat, denna självklara insikt hade man tidigare, inte tänkte alla att man skulle flytta alla barn med flugor i ögonen till Sverige? Nej, man vred sina händer och vissa gav en tia till radiohjälpen. Sen kom det viktiga, vädret.

    Jag är inte nog insatt i bidragssystem eller polisens eller militärens resurser men detta förtjänar att debatteras av de som kan något och inte bara har en åsikt.

    Gilla

   • dogen skriver:

    Här håller jag med Lennart, det är väl ”bara” att ändra på regler och incitament för sekreterarna, som ett företag, ju mindre de betalar ut ju högre bonus får de.

    Gilla

   • Utlandssvensk skriver:

    @ Dogen,

    ”detta förtjänar att debatteras av de som kan något och inte bara har en åsikt.”

    Ingen tvekan om det, rent teoretiskt. Men vem ska göra detta? Både akademiker och tjänstemän är genomgående sen länge genompolitiserade och det som kommer ur dem tenderar mest att vara snömos och/eller propaganda.

    Om man sökte kunniga experter i just denna fråga, skulle jag nog vända mig till specialiserade firmor med erfarenhet av att hantera våldsamma MENA människor, dvs. i praktiken de företag som tillhandahåller alla dessa ”contractors”, eller legosoldater om man så vill, till USA och NATO. Dessa kan nog ge en realistisk bild av vad som krävs för att upprätthålla ordning i ett bidragsfritt scenario.

    Jag är själv helt emot välfärdsstat och höga bidrag, men upplever att de som argumenterar för att slopa bidragen för migranter inte har tänkt igenom saken alls. Merparten av de som har anlänt via asylsystemet de senaste 10-20 åren saknar alla möjligheter till egenförsörjning i den normala svenska ekonomin. Det är för all del möjligt att ändra detta, men det kräver extrema förändringar. Betänka att kring 2/3 av syrierna är funktionella analfabeter och att det dessutom ser värre ut i många andra migrantgrupper:

    ”That almost two thirds of Syrian refugees are illiterate is a major stumbling block to integration in their new homes in Europe, and the majority will never enter the labour market, according to the “harsh” claims of professor Ludger Wößmann of the University of Munich.”

    http://www.breitbart.com/london/2015/12/09/future-doctors-engineers-65-per-cent-syrian-refugees-cant-even-read-write-claims-academic/

    ”President of the University of Hamburg and chairman of the German Educational Action Council Dieter Lenzen has pointed to the enormous cost of teaching hundreds of thousands of newcomers basic language skills”

    ”President Lenzen told media he estimated around two thirds of these arrivals had no qualifications at all from their home nation.”

    http://www.breitbart.com/london/2016/03/14/migrant-crisis-two-thirds-of-arrivals-are-basically-illiterate/

    Först måste då arbetsmarknaden helt ändras så att det blir många, många fler riktigt lågproduktiva jobb. ICA Kvantum med 100 anställda måste delvis ersättas av basarer med tusen små stånd, där inkomsterna då ligger på MENA nivå.

    Vidare måste kåkstäder tillåtas. Det är helt omöjligt för MENA figurerna att nå en produktivitet som möjliggör fullfinansiering av den typen av bostäder som nu är normala.

    Men det stora problemet är att väldigt många MENA män inte lär acceptera denna förändring. Se bara på de återkommande protestaktionerna mot mat och boende. Vad gör dessa om man pekar med hela handen och säger att nu gäller en pappkartong och matrester? För det är så det blir utan bidrag, åtminstone på kort och medellång sikt.

    Det är, för mig, helt självklart att stora delar av MENA männen kommer att välja våldsam kriminalitet istället. Att putsa skor för kanske 3-5 tusen kronor i månaden eller att t.ex kapa bilar som man kan sälja för 200 tusen styck lär vara ett lätt val för många. Även detta går att förhindra, men kräver som sagt en helt annan typ av polis och troligen militär. Dessutom måste det då finnas straff som upplevs som avskräckande för dessa personer från världens absolut mest våldsamma kulturer. Troligen krävs t,ex publika avrättningar.

    i princip måste något liknande Brasilen skapas, dvs. kåkstäder med lågproduktiva som klarar sig bäst de kan, kombinerat med extremt brutal polis som ser till att någorlunda säkerhet upprätthålls i övriga områden. Men alla som har råd lär dessutom skaffa murar och vakter.

    Det är viktigt att inse att detta Brasilienliknande scenario är best case, om migranterna ska stanna. Brasilien är nämligen fortfarande ett fungerande land och det går att leva där som högproduktiv, vit person.

    Men för att uppnå Brasilien lösningen krävs omfattande planering och åtgärder, som i sin tur kräver en total mentalitetsförändring hos beslutsfattarna. Detta är helt extremt osannolikt i dagens Sverige. Vilka politiker tar beslut om att t.ex sätta igång och bygga upp en riktigt rå, brutal och militariserad polisstyrka?

    Utan denna planering och dessa svåra beslut väntar, enligt mig, något långt värre än Brasilien om man tar bort bidragen. Öppet våldsamt sammanbrott blir nog då utfallet. Vi ligger ganska nära detta redan nu. Stora grupper ur den produktiva medelklassen överväger redan att flytta. Om det börjar bli t.ex bilkapningar och kidnappningar i stor skala, vilket verkar nästan säkert om man klipper bidragen, kommer vi att få ett rent exodus. Sen är det game over. Då finns inte längre alternativet att muta migranterna för att åka hem.

    PS.
    Det är viktigt att inse att läget i Sverige är unikt och inte riktigt jämförbart med andra länder i Västeuropa. Dels har vi tagit in rent hysteriskt många fler per capita än andra länder, inklusive Tyskland, dels har vi unikt svaga våldsresurser. Militären är nästan helt borta och polisstyrkan är väldigt liten och har dessutom sen länge förvandlats till ett feminiserat skämt. Troligen skulle Danmark kunna hantera att bara klippa alla bidrag och t.ex Finland skulle lätt kunna fixa det. men INTE Sverige.
    DS

    Gilla

  • Janne skriver:

   Konstgjorda låglönejobb skulle kanske innebära att man får mindre än alla bidrag invandrare kan få. Man kan aldrig lösa den situationen om man inte skärper upp bidragen, de måste vara tidsbegränsade och sänkas, annars blir det aldrig lönsamt att ta skitjobbet.
   På tal om det- varför skall det finnas något val mellan arbete och bidrag? Man borde inte kunna tacka nej till jobbet och få bidrag istället.

   Liked by 2 people

 14. Gösta Johnsson skriver:

  Fredrik R och ledarna i alliansen är det största misstag svenska folket röstat fram på åtskilliga decennier att leda landet. Just FR får väl anses vara arkitekten bakom det gigantiska misslyckade massinvandringsprojeket. Fortfarande åker han tydligen runt lite här och där och fortsätter att propagera för sin politik. Han kommer att gå till historiens skräphög som den i särklass hittills mest huvudlöse politiska ledare Sverige har haft!
  Att lura med vindflöjlarna i MP var en smal sak för honom….de vädrade makt…och fick det också i sista valet…jag säger sista med avsikt för jag tror de åker ut ur riksdagen…hoppas i varje fall!

  Liked by 4 people

 15. BjörnS skriver:

  Arbetsmoral är inget konstant och givet – den bygger alltid på att du får behålla så mycket att det är mödan värt. Överges det förhållandet kommer något som liknar sovietandan att uppstå: ”De låtsas betala oss och vi låtsas arbeta.”
  Att skattemedel används effektivt och ger tillbaka väl fungerande skola, vård, polis, försvar, pensioner och sociala skyddsnät är en väsentlig del av detta. Samhällskontraktet. Vi blir allt fler som anser att staten sviker sin del och sina medborgare. Ändras inte detta kommer arbetsmoralen att ändras. Vi kommer fortfarande att gå till jobbet men vi kommer att göra minsta möjliga där. TIRUTAA 04:19 pekar på en vettig väg framåt.

  Liked by 4 people

 16. Nils Nilsson skriver:

  Jag har rest en hel del under mitt långa arbetsliv – även i Afrika. Noterade att i Somalia var det högsta status att leva gott utan att arbeta och det var ren skam att som man behöva arbeta fysiskt för sin egen överlevnad.
  Jag skulle bli oerhört förvånad om statistiken visade på full sysselsättning för somaliska män.

  Liked by 1 person

  • dogen skriver:

   Men om du lägger till att hänga på cafe och gå i mosken då kommer man nog upp på åtminstone 50% sysselsättning, eller är det så man räknar i dag? Kanske en ide för
   regeringen för att hyfsa siffrorna?

   Gilla

 17. Hovs--hallar skriver:

  Huruvida arbetsmoralen ”sitter i DNA” hos oss svenskar, eller om den är enbart kulturellt betingad, låter jag vara osagt.

  Ofta används ju tydligen detta att något ”sitter i DNA” mera som en metafor, förövrigt.

  Nåväl, i brist på bevis för motsatsen gissar jag att det handlar om en kulturell anpassning till ett liv baserat på jordbruk i ett hårt klimat.

  Detta hindrar inte att det faktiskt finns tydliga genetiska skillnader mellan olika folk i världen; ett exempel är tex. att vi avkomlingar till den grupp människor som för kanske 60 000 år sedan lämnade mänsklighetens urhem, Afrika, visat sig bära på smärre mängder DNA som härrör från neandertal-människorna.

  Sådant DNA saknas däremot helt hos afrikaner.

  Gilla

 18. Tahmas skriver:

  Något som är väldigt ursvensk är att vara mähä, snällist och så pass tolerant att man godtar att ett helt samhälle tas över av människor med mer än tvivelaktig bakgrund

  Liked by 1 person

 19. Nils Dacke skriver:

  Jag håller med ovan inlägg att detta moras inte kommer att fungera länge till, när många kommuner kommer att stå inför konkursen om inte skatten höjs flera kronor och statens kassa är tom samtidigt som medborgare upplever att väfärden urholkas kraftigt. Vad som då kommer att hända kan idag inte överblickas men det kommer inte att bli ett snyggt avslutande av det mångkulturella experimentet och kan nog också övergå i våld när bidragen sinar för alla kulturberikare och pensionsräddare.

  Liked by 1 person

 20. Ulf Hermansson skriver:

  Utmärkande för det svenska samhället har också varit tilliten mellan människor , ett löfte eller ett handslag gäller.
  Studier visar att svenskar lyckats bättre än andra grupper och har tex högre genomsnittliga inkomster. Man har haft med sig något som gjort att man lyckats bättre än andra invandrargrupper

  Liked by 1 person

 21. Ami skriver:

  Sverige kommer att splittras, mer våld, terror i vårt land och regeringar som inte kommer att kunna hålla ihop landet.
  När samhället inte skyddar sina egna utan går tillvägs ände för andra kulturer så har de kastat ut babyn med badvattnet.
  Det finns inget försvar för vad sjuklövern och media håller på att skapa, det håller på att skapa ett monster som är ostoppbart.

  Liked by 1 person

 22. Kristina von Heland skriver:

  Definitionen på en engelsk gentleman var att han inte arbetat i tre generationer.
  Svensk ord som jag inte hittat en motsvarighet till här i Spanien är att unna sig något. Det sker då man arbetat x antal timmar och åstadkommit något och då tar min man en kopp kaffe. Klimat i norr att få fram mat, att ha riktiga hus och kunna lagra mat, hugga ved till värme ihop med Luther på ryggen.
  Vi var i Georgien med våra USA kapitalistvänner. Folk jobbade så lite som möjligt med få undantag. Varför? De verkar inte ha vår drive och han sa att de inte planerar för morgondagen utan lever i nuet. Kapitalism bygger på att man samlar på sig mer pengar, varor än man kan äta.
  England byggde upp en industri med bla cash från kolonierna. Spanien var i Latinamerika och rövade och sedan levde man loppan för guldet.
  Det är perfekt att leva här som pensionär. Alla helgon är en ursäkt för att fira dem. Först en procession, sedan mat,vin och fiesta resten av dagen och natten. Efter en trevlig konsert i går hamnade vi på en fiesta-tjurens dag. Full rulle och jag lärde mig dansa macarena. Som bonde körde vi hö, jag kan se över häcken ner i trädgårdarna, tänkte här ligger ni och latar er och jag jobbar som en dåre dygnet runt. Sedan snackar ni skit för att jag tjänar pengar.
  Problemet för Sverige är väl att det finns en ovilja att betala för de som inte arbetar. Såg en siffra att inom nuvarande system klarar Sverige 11 000 nykomna per år utan att systemet brakar. Och då drar en del dit pepparn växer. Efter allt slit är det kul att leva loppan och sätta sprätt på pengarna själv. Flera tänker som jag. Solidariteten som sossarna levt på går fetbort. Att försörja de som inte jobbar har en smärtgräns och den är nådd. Hur många ska jag försörja på mitt slit? Då mer och mer går till annat än det som var meningen.Välfärdsindustrin. Tänker på vänstern som inte ska ha vinster i välfärden. Invandrarbaronerna då som skär guld? Tror det blir ett glas rioja i solnedgången och marknad i morgon. Skål!

  Liked by 1 person

  • BjörnS skriver:

   Det gamla S kopplade ihop ”gör din plikt, Kräv din rätt” medan man sedan 68-vågen (gissar jag eftersom jag bara var 1 år då) har gömt ”plikt” men kommit ihåg och betonat ”rätt”. Där någonstans sket sig allt.

   Gilla

 23. Hovs--hallar skriver:

  @LENNART GÖRANSSON

  1) Att våra förfäder är ”invandrare” eftersom de slog sig ner i landet efter istiden, är ett snusförnuftigt och poänglöst påstående, typiskt för idiotvänstern.

  2) ”Den ständigt återkommande diskussionen om människoraser ”finns” eller inte börjar bli aningen tröttsam….”

  — Otvivelaktigt FINNS det stora populationer av människor med tydligt särskiljande fysiologi grundad i genetiska skillnader. Om du inte gillar ordet ”ras” för att benämna detta fenomen står det dig fritt att använda en annan term.
  Fenomenet finns oavsett om du gillar det eller inte.

  Gissar att det är själva ordet som stör dig, ungefär som idiotvänstern vill hindra oss från att kalla zigenare för zigenare och stämplar diverse andra ord som ”rasistiska”.

  Märkligt hur det i Sverige tycks vara idiotvänstern som har makten över språket…. påminner om Orwells på flera sätt profetiska dystopi ”1984”, där lögnen satts i system av makthavarna och medborgarna övervakas hela tiden.

  Liked by 2 people

 24. Hovs--hallar skriver:

  sista meningen i ovanstående skulle vara:
  ”…där lögnen satts i system av makthavarna, dessa även manipulerar språket för att omöjliggöra kritik av makten, och medborgarna övervakas hela tiden.”

  Gilla

 25. STS skriver:

  ….. och så var det dags att summera inlägget med kommentarer för att (i dessa OS-tider) kora vinnaren.
  På prispallen:
  med bronsmedalj:
  Ch-L Montesquieu vars klimatlära fortsätter att spöka i vår tid;
  med silvermedalj:
  Herodotos vars Historia ger oss förklaringen till Hellas segertåg – det karga Grekland fostrade till hjältedåd (medan perserna gick under i lyx och överflöd);
  och med guld belönas:
  Hesiodos vars Verk och dagar ger oss bonden Pavo 3000 år senare;
  ”ond om vintern, besvärlig om sommaren, aldrig att prisa” var jorden han, Hesiodos, brukade, men så gav den oss också ett poetiskt mästerverk.

  Handen på hjärtat: Har vi inga fyndigare, mer spännande förklaringsansatser?
  Undrar/sts

  PS. Max Webers Die protestantische Ethik und der Geist des Kapitalismus (två delar, 1904/5) behandlar inte primärt Martin Luthers ”protestantism”. I centrum står istället den närmast calvinistiska sekten vars karismatiska personligheter helt utan avsikt och i strid med sin egen religiösa vilja bidrog till att skapa den själlösa kapitalismens maskinmässiga anda som ju också är en brist på äkta anda.
  En, kort sagt, typisk tysk tes–anti-tes-historia med en syntes Weber började skönja kring första världskriget: Den totala byråkratins själlösa rutinisering av vår tillvaro – Franz Kafkas mardröm tillika George Orwells eller, varför inte, Harry Martinssons.
  Är det måhända den mardrömmen vi nu lever i, med Stefan, Anders & Dan som pikanta uttryck för byråkratins maskinmässiga destruktivitet? DS

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s