Det är muslimer som behöver övertygas om fredsbudskapet

mohamed omar

Mohamed Omar

I en artikel på SVT Opinion efter den jihadistiska massakern i Nice undrade författaren Marcus Birro vart de muslimska samfunden var i den här debatten. Strax därefter, den 18 juli, får han ett svar från Kashif Virk, en imam inom ahmadiyya-samfundet i Sverige. Ahmadiyya är en reformrörelse som grundades av Mirza Ghulam Ahmad i 1800-talets Brittiska Indien. Det mest kontroversiella inslaget i deras lära är att de ser Ahmed som en ny profet, eller hos vissa ”nästan en profet”, efter den arabiske profeten Muhammed. Ahmadierna är diskriminerade och förföljda i flera islamiska länder. I stort sett alla muslimska teologer är överens om att ahmadierna inte är muslimer.

I sitt svar till Birro berättar Virk om hur han reser runt och talar på skolor och på seminarier i Sverige för att övertyga människor om att islam är en fredlig religion. Ahmadiyya är en missionerande rörelse och jag förstår att det är viktigt för Virk att nå ut till icke-muslimer. Men när det kommer till frågan om jihadism, att ta till vapen för genomföra islamismen, är det framför allt muslimer han bör rikta sig till. Alla jihadister är nämligen muslimer. Ledarna inom den jihadistiska rörelsen är dessutom väl bevandrade i islam. De kan sin Koran. De kan den så bra att de med religiösa argument och svärmiska predikningar förmått övertyga tiotusentals av sina trosfränder om att Gud och Muhammed kräver att de strider för sin tro.

De ständiga jihadistiska terrorattackerna visar att alltför många muslimer inte tror på Virks idé om att islam är en fredlig religion. Det är dessa som behöver övertygas. Det kan dock bli svårt för Virk. Han är som ahmadier, en tyvärr avskydd grupp som betraktas som kättare, inte välkommen att predika eller föreläsa i sunnitiska moskéer. Muslimer utanför ahmadiyya-rörelsen erkänner inte Virk som imam. I stället är det en imam som Abo Raad som turnerar runt i Sveriges moskéer och föreläser. Han är salafist, menar att en muslim strikt ska hålla sig till Koranen och Muhammeds undervisning. Han vill avrätta homosexuella och han hyllade Islamiska statens offensiv i Irak. Salafismen är den populäraste strömningen bland unga, svensktalande sunnimuslimer. Det är bara att titta på aktiviteterna på nätet. Moskéernas dörrar står öppna för Abo Raad, inte för Virk, som i stället får prata på skolor och på seminarier på ABF-huset.

Jag är inte säker på hur många ahmadier det finns i världen. Men jag tror inte att antalet överstiger tio miljoner. Betydligt fler muslimer sympatiserar alltså med terrorgruppen Islamiska staten (IS) än med ahmadiyya-rörelsen. Man kan leva ett helt liv som muslim utan att någonsin möta en ahmadier. Jag mötte ahmadier under min tid som muslim, men jag är också ovanligt nyfiken. Jag hade kontakt med alla typer av muslimer. Dessutom upprördes jag av hur ahmadiernas behandlades.

Virk skriver att han och hans rörelse minsann fördömer terrorattacker. Förvisso, men det krävs mer än fördömanden för att övertyga jihadisterna. De krävs förklaringar. För de starkt troende jihadisterna kommer Koranen och profeten Muhammeds ord främst, ja, de står över allting annat. Han påstår att han med ”religiös argumentation” har ”motbevisat terroristernas världsbild”. Men jag har inte sett någon sådan argumentation i hans artiklar. Jag har inte sett att han har bemött jihadisternas argument och deras hänvisningar till islamiska källor.

Virk menar vidare att det behövs ”inflytelserika muslimska röster som verkar som en motpol till hatet”. Ja, det behövs verkligen. Men Virk är inte sådan inflytelserik muslimsk röst. Han och hans rörelse saknar helt inflytande över muslimer utanför ahmadiyya-rörelsen. En verkligt inflytelserik röst är istället den salafistiske imamen Muhammad Al-Arifi. Han är något av en muslimsk megastjärna och har 21 miljoner följare på Facebook och 14 miljoner följare på Twitter. Självklart är han antisemit och kallar judarna för ett ”vedervärdigt folk”, förkastar evolutionsläran, förespråkar hustruaga, och stödjer jihadistisk terror mot kättarna och de otrogna i Syrien. När Al-Arifi och likasinnade imamer uppmanade unga muslimer att resa till Syrien för att strida blev han hörsammad. Tiotusentals har rest.

Sedan berättar Virk att ahmadiyya-rörelsens ledare (närmare bestämt en gren av ahmadiyya, det finns en annan gren som inte erkänner honom) besökte Sverige i maj i år. Han heter Mirza Masroor Ahmad och tituleras ”hans helighet”. Men han är bara helig för ahmadier, inte för andra muslimer. Själv är jag inte troende och bryr mig inte det minsta om vem som är mest rättrogen, ahmadierna eller de andra. Dock bryr jag mig fred och trygghet och därför föredrar jag faktiskt Virk och hans ahmadiledare framför till exempel den tidigare nämnde Muhammad Al-Arifi. Det finns dessutom tusentals andra salafistiska påvar som är lika extrema, eller mer, som denne Al-Arifi.

Virk berättar sedan att ”hans helighet” Mirza Masroor Ahmad betonat att islam inte har någonting att göra med våldsbejakande islamism. Med den inställningen blir det svårt för honom att motverka våldsbejakande islamism. Första steget måste vara kunskap om vad det är man pratar om. Har den våldsbejakande islamismen ingenting med islam att göra så behöver man ju inte bemöta den med religiösa, islamiska argument, som Virk tidigare talade om. Då blir den någon annans problem. Men sanningen är att de våldsbejakande islamisterna, det vill säga jihadisterna, hänvisar till Koranen och profeten Muhammeds ord och gärningar. De är muslimer. Majoriteten av världens muslimer, så gott som samtliga, anser dock inte att ahmadierna är muslimer eftersom de tror på en profet som kommit efter Muhammed och därmed bryter mot en central dogm inom traditionell islam som säger att Muhammed är den siste profeten som sänts till mänskligheten.

Det är märkligt att Virk gärna vill kalla ahmadierna, med sina avvikande läror, för riktiga muslimer, medan han samtidigt menar att jihadisterna, som har ambitionen att strikt hålla sig till Koranen och Muhammeds ord, inte har något med islam att göra. Jihadisterna och deras sympatisörer är dessutom många fler än ahmadierna.

Det gläder mig att Virk och hans samfund tror på en fredlig tolkning av islam. Men detta budskap bör de anstränga sig att sprida till muslimer hellre än till icke-muslimer. Låt oss säga att han skulle lyckas övertyga varenda icke-muslim i Sverige om att islam är en fredlig religion: på vilket sätt skulle detta minska den jihadistiska terrorismen? I stället skulle det kunna minska icke-muslimernas förståelse av jihadismen och vår förmåga att motverka den. Jihadisterna är inte ahmadier, så ahmadiyya-rörelsens syn på islam är inte relevant när det kommer till att försöka förstå jihadismen, då vill vi hellre förstå jihadisternas islam, och den är grundad på Koranen och Muhammeds ord, inte på Hans helighet Mirza Masroors Ahmads förkunnelser.

23 thoughts on “Det är muslimer som behöver övertygas om fredsbudskapet

 1. Utlandssvensk skriver:

  Jo, jag har läst en del om Ahmadiyya. Skribenten erbjuder en utmärkt sammanfattning när han konstaterar att:

  ”Men sanningen är att de våldsbejakande islamisterna, det vill säga jihadisterna, hänvisar till Koranen och profeten Muhammeds ord och gärningar. De är muslimer. Majoriteten av världens muslimer, så gott som samtliga, anser dock inte att ahmadierna är muslimer eftersom de tror på en profet som kommit efter Muhammed och därmed bryter mot en central dogm inom traditionell islam som säger att Muhammed är den siste profeten som sänts till mänskligheten.”

  Ahmadiyya är ungefär lika relevanta som de judiska medlemmarna i NSDAP, dvs. inte alls.

  Kan vi inte bara sluta med detta trams om att islam ska reformeras? Det saknar absolut all förankring i observerbar verklighet. Det enda vi kan göra är att se till att vi inte drabbas av denna destruktiva kult och den enda realistiska metoden att uppnå detta är att helt förbjuda islam. Alternativet är att de gradvis blir i majoritet och förbjuder vårt sätt att leva. Så enkelt är det. Vidta åtgärder, eller låt barnbarnen ta smällen…….

  Liked by 8 people

 2. Utlandssvensk skriver:

  Ett tillägg:

  Att i dagens läge sätta sitt hopp till att islam ska reformera är ungefär som att aztekerna i Mexiko på 1500 talet skulle ha fullfinansierat den spanska erövringen baserat på en tro att den katolska kyrkan skulle reformeras.

  Förvisso blev faktiskt kyrkan reformerad några hundra år senare, men inte hjälpte det aztekerna eller deras barn………………

  Liked by 3 people

 3. Hovs--hallar skriver:

  Ja — för de fåkunniga som lyssnar på imamen Virks utläggningar och inbillar sig att han på något sätt representerar ”mainstream”-islam, blir effekten helt enkelt förvirring och des-information.

  Precis vad makthavarna vill uppnå.

  Intressant att makthavarna nu även vill förbjuda laglydiga svenskars innehav av vapen, under förevändning att vapen dödar!

  Tror någon j-vel att terrorister och övriga kriminella använder LEGALA vapen…??

  Nej, att importera illegala vapen till Sverige är hur enkelt som helst. Fyll bakluckan på en bil med militära vapen typ AK-47 plus handgranater, någonstans utomlands, sätt 4 stycken biffiga män i bilen — och du löper NOLL risk att åka fast i tullen vid gränsen. Tullarna vågar nämligen inte kontrollera en bil om antalet män i bilen är större än antalet tullare på platsen.

  Sverige kryllar därför av illegala vapen, som finns i händerna på diverse kriminella element — troligen till stor del härstammande från MENA-länder och boendes i ”utanförskapsområden” alias invandrar-ghetton.
  Men DET bekymrar inte våra kära makthavare! Islam är ju enligt dem ”Fredens religion”.

  Liked by 3 people

 4. B skriver:

  Det är förstås mycket bekvämare att gå runt i skolor och föreläsa för självutplånande Svenne Banas barn om hur fredlig islam är än att försöka få till stånd mer tolerans och modernitet inom islam på riktigt. Att föreläsa för muslimer och säga något annat än vad som är acceptabelt i de kretsarna är nog inte lika mysigt som att gå runt i de svenska klassrummen och plocka godhetspoäng…

  Liked by 1 person

 5. Kenneth Erikson skriver:

  Hej Mohamed.

  Du fyller en mycket viktig funktion som kunskapsförmedlare i Sverige.

  Du är insatt och vet vad du skriver om och just frågan om Islam är okänd mark för oss svenskar.

  Därför vill jag ge dig mitt beröm och ett stort tack.

  Mvh
  KE

  Liked by 1 person

 6. Ami skriver:

  Allt är kvalificerat skitsnack. Avståndstagandet från muslimer avseende islamistisk terror är noll och Inte. Det kan inte ta avstånd från att döda otrogna eftersom det strider mot Koranen.
  Den här tomten till imam är inte ens värd att kommentera.

  Hur många tror att vi hade kunnat integrera Hunnerna om de hade återuppstått.
  Samma sak som har hänt i Frankrike och i Belgien kommer att hända i Sverige och jag vill då se samtliga fallna änglar står och säga- det här inte är islam.

  Det som talar emot en attack i Sverige är den muslimska rövslickeriet som våra makthavare har gett sig in på. Men det står inget i Koranen om att man inte får attackera otrogna oavsett om de har näsan uppkörd i baken på nämnda människor.

  Liked by 3 people

 7. Birger Winsa skriver:

  Nåja, vad skall vi görs atombomba förorterna över hela Europa? Eller gå fredens väg som vi har lärt oss i vår kultur. Den som är fri från skuld må kasta första stenen. Vänd andra kinden till. Det lever många miljoner kristna efter. Det har fungerat bra i Europa under 1000 år. Kristendomen har reformerats i en massiv skala. Tack vara bl a feministerna och homosexuella. HBTQ rörelsen och feminister inom islam är perfekta attackvapen för reformer i fredsduvans tecken.

  Gilla

  • Cassandra skriver:

   Ja, låt oss dansa glatt i en stor prideparad inför de militanta islamisterna — de blir säkert väldigt imponerade, glömmer allt våld och terror som deras gud Allah beordrat dem att utföra och blir jättefredliga och vi kan skratta och gråta ut tillsammans i multikulturell förbrödran som en enda stor familj, gemensamt sjungande ”We shall overcome”.

   Alternativt kan vi läsa på i vår europeiska historia och se hur Västerlandet tvingats försvara sig med våld mot islam i över 1000 år, https://www.youtube.com/watch?v=I_To-cV94Bo

   Erfarenheterna hittills visar att ju fler muslimerna blir i sitt nya land, desto större blir grupptrycket att verka för dess islamisering och desto mer verkar det som att de, helt enligt sina heliga hatfyllda skrifter, känner plikten att med olika former av jihad — civila påtryckningar om särbehandling respektive våld och terror — införa sitt shariasamhälle.

   Det är mot denna bakgrund man bör se de ökande antalen terrorattentat i Västvärlden — trenden är att ju större andel muslimer i ett för dem nytt land, desto fler våldshandlingar, ända tills de tagit över.

   Detta är inget nytt fenomen. Liknande islamisering har i Muhammeds efterföljd skett i många av Asiens och Afrikas länder i över tusen år, ända in i vår tid, med outsäglig terror, förtryck, otaliga dödsoffer och utplåning av civilisationer som följd. Genom att muslimerna dessutom generellt föder mångfalt fler barn än vad som är det normala i Västerlandet idag och demografiskt sett därför i jämförelse förökar sig exponentiellt, går islamiseringen mycket fortare än vad de flesta anar. Som jihadisterna säger, ”ni västerlänningar må ha klockan, men vi har tiden på vår sida”.

   Att bjuda in militanta islamister till vårt allt mer multikultur-indoktrinerade land, där det finns dem som aningslöst och på fullt allvar (?) menar att man ska möta dem med ”fredens väg” och att ”vända andra kinden till”, förefaller tyvärr som att bjuda in rävar till ett hönshus.

   Liked by 1 person

  • krille krokodil skriver:

   Hej Birger,

   ah den gigantiska HBTQ rörelsen inom islam? Ursäkta men du gör dig skyldig till ett vanligt fel då man argumenterar, det är inte nog med kvalitativa argument, de måste även vara kvantitativa, därför så måste du räkna antalet HBTQ-aktivister i den muslimska värden, och även hur många som blivit avrättade och slutligen hur många som tycker att homosexualitet är avskyvärt och borde straffas med döden. Du borde även räkna antalet feminister.

   Jag tror att du har en släng av det Patrik brukar skriva om ”alla är svenskar, egentligen” så för eller senare så kommer Alexander Bard att kunna ses hålla hand med imamer världen över?

   Kristna lever efter detta budskap, inte muslimerna, det är problemet, det är asymmetrin.

   Gilla

 8. MartinA skriver:

  Jag tycker att allas vår vän Nicollo har en del att säga om hur vi ickemuslimer bör tänka i detta. Har ej hittat Fursten på svenska på nätet.

  ”Because the Romans did in these instances what all prudent princes ought to do, who have to regard not only present troubles, but also future ones, for which they must prepare with every energy, because, when foreseen, it is easy to remedy them; but if you wait until they approach, the medicine is no longer in time because the malady has become incurable; for it happens in this, as the physicians say it happens in hectic fever, that in the beginning of the malady it is easy to cure but difficult to detect, but in the course of time, not having been either detected or treated in the beginning, it becomes easy to detect but difficult to cure. Thus it happens in affairs of state, for when the evils that arise have been foreseen (which it is only given to a wise man to see), they can be quickly redressed, but when, through not having been foreseen, they have been permitted to grow in a way that every one can see them, there is no longer a remedy. Therefore, the Romans, foreseeing troubles, dealt with them at once, and, even to avoid a war, would not let them come to a head, for they knew that war is not to be avoided, but is only to be put off to the advantage of others.”
  (Nicollo Machiavelli, The Prince)

  Gilla

  • Utlandssvensk skriver:

   @ Martin A,

   Jo, Fursten är alltid relevant!

   Själv anser jag dock att det Machiavelli där skriver om legosoldater har mer direkt bäring på dagens problem. Men det kan man visst debattera!

   För övrigt hade jag en del kritik mot hur du kritiserade SD i en tidigare tråd, om du har missat det.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Jag borde i och för sig börjat med att ge tummen upp till den här artikeln först. Omar benar på ett förtjänstfullt sätt upp en snårig debatt. Det är svårt att skriva tydligt och förklara saker och han gör det bra. I efterdyningarna till att jag läst artikeln så dök det här citatet upp i huvudet på mig. Så ledsen om det kanske var litet OT, möjligen. Jag antar att vad jag ville säga var att muslimerna i Eruopa kommer bara bli ett större och större och större problem för ickemuslimerna.

    Aha, ok, tack, missade det, ska titta.

    Gilla

 9. Cassandra skriver:

  Det är säkert så att en stor del av muslimerna i Europa inte är beredda att själva, som de uppmanas till i islams hatfulla heliga texter, döda oss otrogna — vi som är ”de uslaste av alla skapade varelser”.

  Men de militanta jihadisterna kan uppenbarligen alltför ofta räkna med den muslimska majoritetens tysta stöd, eftersom vi om och om igen runt om i Europa ser hur militanta jihadister och terrorister produceras, rekryteras och verkar i skydd av sina trosbröder i muslimska stadsdelar och moskéer.

  I de opinionsundersökningar som gjorts visar det sig att mycket stora delar, cirka hälften, av muslimerna i Väst anser att sharialagar är viktigare än värdlandets lagar, och avsevärda delar, särskilt ungdomar, stödjer muslimska terrorattacker. Muslimska barn i Sverige hade inte lekt IS-terrorister om dessa inte hade setts som den sanna trons spjutspetsar och hjältar.

  Fredliga muslimer har oerhört mycket att bevisa i både ord och handling om de verkligen vill hjälpa oss att oskadliggöra de militanta jihadisterna.

  De islamistiska terrorattackerna talar sitt tydliga språk — ”underkasta er eller dö”. Frestelsen blir då stor för många att hemfalla till ord som ”islamofobi”, ”strukturell rasism” och ”främlingsfientlighet” för att ursäkta fienden och dölja sin egen brist på ryggrad och underlåtenhet att stå upp mot islamiseringen och den pågående smygockupationen. Kort sagt — feghet, anpasslighet och medlöperi till fienden är ytterst vad sådant handlar om.

  Det fria Västerlandet är på väg att sluta på samma sätt som de arma oskyldiga på strandpromenaden i Nice, om vi inte snarast inser att vi befinner oss i krig med en pågående islamisering och smygockupation, och att vi måste agera därefter.

  Det är hög tid att sluta med eftergiftspolitiken. Ju längre vi väntar, desto blodigare kommer det att bli.

  Några länkar:
  – ”My daughter, my daughter!”, http://www.mirror.co.uk/news/world-news/horrific-new-front-view-video-8433819
  – How many dead bodies on the streets of Europe will it take for leftists to realize that we are at war?, https://www.youtube.com/watch?v=zwp4znSQ3WM&app=desktop
  – F d talman i amerikanska kongressen talar klarspråk, https://www.youtube.com/watch?v=SNtGGFJOmYs
  – Ungar leker IS på förskolan, http://www.expressen.se/ledare/podcast/politiknorden/mona-sahlin-ungar-leker-is-pa-forskolan/
  – Muslimska brödraskapet, http://www.clarionproject.org/Muslim_Brotherhood_Explanatory_Memorandum#, https://vimeo.com/173701835

  Liked by 3 people

  • krille krokodil skriver:

   Dessa fredilga muslimer har mycket att bevisa.. för mig så är det för sent, det har haft chansen? De har kommit till ett fredligt Europa och USA och hur lönar de oss? Antalet likes efter terrordåden är inte ringa, tystnaden bedövande. Det är helt meningslöst att vänta på att muslimerna kommer ut på gatorna, det var inte troende muslimer i huvudsak som stod för den så kallade arabiska våren (ett tag sen man hörde Cecilia Udeen i extas över detta uttryck) utan de som lämnat islam, kristna och andra. Det är helt meningslöst att vänta sig reformation inom islam, det är en självmotsägelse, antingen lämnar man islam eller så ger man sitt aktiva eller tysta stöd till terror.

   Jag går inte och väntar på att få se stora muslimska demonstrationer för fred och mot islamism, lika lite som jag tror att Reinfeldt säger förlåt.

   Liked by 1 person

   • Cassandra skriver:

    Krille Krokodil, tack för din kommentar.

    Att ”Fredliga muslimer har oerhört (sic!) mycket att bevisa i både ord och handling om de verkligen vill hjälpa oss att oskadliggöra de militanta jihadisterna”, ska absolut INTE ses som villkor som någon ska vänta på att uppfyllas innan Sverige agerar mot de fiender våra politiker har tillåtit komma in i landet och som vi nu har mitt ibland oss.

    Islamiska staten för ett krig mot vår civilisation och den islamistiska terrorismen utgör det allvarligaste hotet mot vårt land, så låt oss börja i den änden och betrakta alla handgångna till IS i vårt land som landsförrädare och fängsla eller deportera dem för att aldrig få återvända. I den mån det behövs kan lagändringar snabbändras för detta, http://www.expressen.se/debatt/is-krigare-ska-domas-for-landsforraderi/,
    men i mångt och mycket räcker det att använda de lagar vi redan har och givetvis tolka dem strängare i anledning av det krig vi befinner oss i. Det är bara att sätta igång — och det omedelbart.

    Sedan kan vi diskutera vad vi gör med övriga muslimska miljöer, där IS-krigare alltför ofta hämtar sin näring.

    Vad exakt som bör krävas av dem med muslimsk bakgrund och vad de behöver göra för att bevisa sin tacksamhet och att de verkligen hör hemma här kan diskuteras. Det goda samhället får gärna skriva en krönika på det temat, så kan vi återkomma om det i kommentarsfälten närmare i detalj. Det viktiga är grundprincipen om var bevisbördan bör ligga — och vilka det är som ska vara tacksamma för att vi tagit emot dem.

    Gilla

 10. Hortensia skriver:

  Ahmad, Al-Arifi, Raad, Virk… alla är de alltså troende muslimer, osynlig-låtsas-vän-tomtar, och borde inte tillmätas någon betydelse alls i Sverige.

  Om någon ska åka runt till svenska skolor och föreläsa om islam, borde det vara Lars Vilks. Han har åtminstone alla hästar hemma.

  Gilla

 11. Apg17 skriver:

  Ahmadiyya är en guru-kult inom newage-genren. En indisk variant av det afrikanska interreligiösa hopkoket Bahia. Jag betraktar katoliker som mer muslimska och påven mer islamistisk än hans höget Mizra Ahmadi.

  Det enda Virk och hans Stoppa KrISen-kampanj skapar (utöver reklam för Ahmadiyya) är desinformation och relativisering. Detta via Ahmadiyyas, ur västerländskt synpunkt, väldigt indiskt/österländska världsbild. Kortfattat: En ding ding värld.

  Gilla

 12. Gunilla skriver:

  Det är bara otrogna som ska luras. De själva vet ju. Och det fredliga budskapet (som att det är synd att döda) gäller bara mellan ttogna, inte gentemot otrogna . Det finns passusar som säger att ‘bibelns folk’ ska behandlas väl (och även slavar ska behandlas anständigt). Men det är likalydigt med att man ska inte sparka på hunden.

  Gilla

 13. nutkickerblog skriver:

  Att reformera Islam har jag aldrig trott på efter att ha plöjt igenom Koranen och Haditherna under ett par år. Har även läst en hel del annat som varit vinklat från olika håll.
  Efter att ha läst Hege Storhaugs bok -”Landsplågan Islam” fick jag bara ytterligare bekräftelse på att det inte går att reformera Islam, framförallt eftersom att Islamisterna så skickligt infiltrerat det politiska landskapet.
  Jag kan varmt rekommendera att läsa boken.
  Baksidestexten från boken:
  Den svenska och europeiska frihetsorienterade kulturen står under allt starkare press från politisk islam. Denna form av islam är inte som andra religioner. Den är i konstant konflikt med kvinnor, judar, homosexuella, frihetsorienterade muslimer och var och en som inte underkastar sig dess doktriner.

  Folk är med rätta bekymrade över framtiden, samtidigt som våra politiska ledare tiger och ljuger om islams motstånd mot frihet.

  I denna engagerande bok varnar journalisten Hege Storhaug för att Europa nu är på väg in i en odemokratisk och mörk tidsepok där islams makt kommer att öka. För att bevara vår livsstil måste folket ta till motmedel.

  Bokens norska titel, Islam. Den 11. landeplage, anspelar på föredraget “Kristendommen – den tiende landeplage” som den från blasfemi frikände Arnulf Øverland höll år 1931. Hege Storhaug uppmanar oss att våga använda det som Øverland kallade Den första mänskliga rättigheten: Yttrandefriheten.

  Efter att boken publicerades i Norge för ett halvår sedan har Sverige dragits in i vågen av islamistisk terror genom attentaten i Bryssel. Samtidig etableras det fler och fler moskéer och vi ser allt fler kvinnor i hijab på våra gator. Denna bok ger dig svaret på varför detta sker.

  Liked by 1 person

 14. Hawwa skriver:

  Tack för detta.
  Jag har nyligen läst Irshad Manjis (hemsida: http://irshadmanji.com/ ) bok ”Det muslimska problemet” och i den när hon ett hopp om reformer och utveckling av islam, refererande till ”itjihad” som hon menar innebär att mänskligt självständigt kritiskt tänkande skall tillämpas i mötet med Koranens texter. Hon är en lesbisk, feministisk muslim, så hon arbetar i motvind.
  Hon menar Koranen stundtals är motsägande och ger stort utrymme för tolkning (jag har ingen kunskap om texterna i Koranen).

  Fn läser jag V S Naipauls bok ”Bland de rättrogna, en islamisk resa” som han skrev 1981, strax efter Khomeinis övertagande av Iran. V S Naipaul reser i Iran och Pakistan, och han beskriver just alla olika riktningar (bl a ahmadiyya-rörelsen), som var en gör anspråk på sanningen där varje rörelse ivrigt förkastar de andra som kättare. Det för tankarna till 70-talets vänster-fragmentisering (även om den, tack o lov, inte kunde mäta sig med brutaliteten i Islam). Tävlingen att tillhöra de mest rättrogna, strävan efter det absoluta, verkar ha en starkt uppåtgående trend och utövar stor lockelse på delar av mänskligheten.

  Samtidigt har jag haft mulismska kollegor som böjt nacken, skakat på huvudet och deklarerat att ”detta är inte islam” (refererande till de brutala dåd som sker i islams namn).

  Naser Khader menar i sin bok ”Familjeliv och levnadsmönster bland Mellanösterns muslimer” att det största problemet är okunskap om islam – främst bland muslimerna själva.
  Vår okunskap verkar också vålla oss problem, jag kan inte se några bra sätt att tackla problemet – kräver det studium av Koranen för att kunna diskutera det här?

  Det blir mycket spekulationer om vad vi tror att muslimer är, tycker och gör.

  Gilla

  • Cassandra skriver:

   Hawwa:
   Det enklaste är att utgå ifrån är att islam är genomgående destruktivt och att allt islams företrädare säger till de otrogna är lögn, syftande till att dölja deras agenda att sprida islam och ta makten i samhället. Det ligger tyvärr väldigt nära sanningen.

   I den mån du vill ha/behöver en mer nyanserad uppfattning, men inte desto mindre förfärlig, kan du läsa Koranen och haditherna, men framför allt berättelserna om Muhammed, som 91 gånger i Koranen omnämns som det allra högsta föredömet för alla rättrogna muslimer att följa i allt. En enkel populärframställning att börja med är https://sanningenommuhammed.wordpress.com/2010/07/02/sanningen-om-muhammed/

   Bill Warner och Robert Spencer har skrivit ett flertal bra sammanfattningar om Koranen som rekommenderas.

   Om man inte känner till bakgrunden om Muhammed och att boken i normalfallet är kodad på det sättet att de längsta verserna är först i fallande ordning till de kortaste, blir läsningen av Koranen mycket svårgenomtränglig, en text som redan från början är mycket tragglig rappakalja och charlataneri utan något som helst litterärt djup.

   Känner man till bakgrunden och på så sätt avkodar Koranen, blir läsningen däremot mycket avslöjande när man ser att de senare verserna, som enligt principen om abrogation tar över de tidigare i den mån de står i konflikt med varandra, blir allt mer våldsamma ju mäktigare Muhammed blev.

   Den relativt harmlöse helvetespredikanten från Mecka som bara ca 150 lyssnade till blev — när han flyttat till Medina och startade karriär som stråtrövare, slavhandlare och politiker — efterhand en mäktig världslig diktator och härskare över Arabiska halvön. Med försåtliga lögner, brutna avtal, terror, plundring, slavhandel, våldtäkter, förföljelse och massmord av oliktänkande, startade detta muslimers stora föredöme på 600-talet en totalitär ideologi och rörelse som lever i högsta välmåga än idag.

   Islam är inte en religion som andra. Det är en vålds- och krigsideologi som inte skiljer på kyrka och stat och ett samhällssystem vars uttryckliga mål är att alla, vare sig du är muslim eller ej, ska — med våld om så krävs — tvingas på ett liv i diktatur under sharialagar.

   Islamiska Staten (IS) och dess kalifat, med sina offentliga halshuggningar, korsfästningar, våldtäkter på barn, sexslavhandel och svällande skräckvälde under sharialagar, hämtar sin inspiration direkt från berättelserna om Muhammed och islams heliga texter. Givetvis är det få muslimer i Väst som ännu vill medge det offentligt, men IS kan med fog anses praktisera religionens mest konsekventa och renläriga form. Kort sagt, islam är ett totalitärt idésystem som börjar och slutar med terror.

   Kolla särskilt begreppet taqiyya, som innebär att muslimer av Muhammed uppmuntras att ljuga för de otrogna om det gynnar islams utbredning, https://www.thereligionofpeace.com/pages/quran/taqiyya.aspx

   Gilla

 15. Hawwa skriver:

  Tack för svar, Cassandra! Jag får ta del av vad din rekommenderade läsning.

  Jag kan misstänka att ett stort problem är just bristande kunskaper om Koranens innehåll hos muslimer själva (som jag skrev att Naser Khader påpekade i sin bok), vilket sannolikt innebär att många undviker en diskussion och godtar vad de blir förmedlade, speciellt som Koranen endast är ”giltig” på arabiska. Jag har mött personer som går Koran-skola som inte kan arabiska, de eleverna kommer knappast att ifrågasätta något av dess innehåll.

  Däremot var Irshad Manji övertygande i sin agitation för ”itjihad” som verkar sätta stora förhoppningar till.

  Tack igen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s