Det är muslimska bildstormare som hotar förstöra pyramiderna

mohamed omar

Mohamed Omar

Det är nu klart att det blir en ny Indiana Jones-film, den femte i ordningen. Filmen ska upp på biograferna sommaren 2019. Vart ska han resa den här gången?

I den första filmen, ”Jakten på den försvunna skatten”, som kom ut 1981 när huvudrollsinnehavaren Harrison Ford var en stilig 39-åring, reser arkeologiprofessor Jones till Egypten. Året är 1936 och hjälten ska stoppa nazisterna från att få tag på Förbundsarken, som de vill använda för att bygga en odödlig armé.

Jag hoppas att det blir Egypten igen. Jag får aldrig nog av gravkammare under öknensanden. Och jag är inte ensam. Det går inte knappast att hålla räkningen över alla romaner, filmer, serietidningar, målningar och musikstycken med egyptiska motiv. Min favoritkonstnär, svensken Ivan Aguéli från Sala, var fascinerad av Egypten och bodde där i flera år före första världskriget, även om han fick nog till slut och längtade hem till mörkret och snön i Norden. Han blev också trakasserad och nära på ihjälslagen eftersom egyptierna på landsbygden inte såg med blida ögon på konstiga konstnärer.

För den som vill ha mer Indiana Jones så finns det ett antal ungdomsromaner om äventyraren som pojke. En av dem, som är skriven av Les Martin, heter på svenska ”Indiana Jones och skräckens gravkammare” och kom ut 1992. Den utspelar sig i Egypten i början av 1900-talet och det är här Indy för första gången möter sin arabiske vän Sallah, som i filmerna spelas av den bullrige walesaren John Rhys-Davies. Vid deras första möte är Sallah en liten gatpojke och betydligt magrare än Rhys-Davies: ”Pojken hade mörk hy och var klädd i en trasig vit turban och mantel. Likt en egyptisk gatpojke saknade han skor och fötterna var täckte av damm.”

Men trots att han är så ung och lever under ringa omständigheter, kanske har han inte ens gått i skolan, så kan han mycket om fornegyptisk kultur och är stolt över den. Han talar till och med varmt om egytisk religion, vilket gör honom till en ovanlig muslim. Islam betraktar egytisk religion som en form av avgudadyrkan, ”shirk” som det heter på arabiska, utan något som helst värde. Islam är den mest strängt monoteistiska religionen av alla och lär de troende att förakta polyteism. I Koranen framställs Egyptens farao som den yttersta symbolen för ondska och avguderi.

Indiana Jones and the Tomb of TerrorSallah är stolt över sitt kulturarv, ja, han ser de forna egyptierna som sina förfäder och deras historia som en del av sin egen. Men en elak tysk arkeologiprofessor helt utan respekt för egyptisk kultur lägger beslag på en gyllene staty och tänker smälta ner den till tackor. Sallah gör gemensam sak med Indy för att rädda statyn. ”Jag anser att det är kriminellt. Ingen har rätt att förstöra historiska föremål. Det är som att lura oss alla på vårt förflutna”, säger Sallah.

Den tyske professorn heter Gustav von Trappen och är klädd i vit kostym och tropikhjälm. En monokel glimmar i ena ögat. En stereotyp europeisk, arrogant kolonialist helt enkelt. Sallah säger till Indy: ”När allt kommer omkring är jag egyptier. De där människorna kan åsamka mitt land stor skada. Som du själv sa, de stjäl vårt förflutna. Men du är amerikan. Det här angår egentligen inte dig.”

Men Egyptens historia angår hela mänskligheten, inte bara egyptier. Dessutom är Sallah en arabisk muslim och tillhör en kultur som inte har någon som helst anknytning till det forna Egypten. Araberna erövrade Egypten i mitten av 600-talet. Genom historien är det västerlänningar som har visat mest positivt intresse för fornegyptisk historia, grävt fram gravar och bevarat och studerat föremål. Detta medan moderna egyptier eldade upp mumier för att driva sina tåg på de engelskbyggda järnvägarna. Så romanen ger inte en rättvis bild av hur det var och fortfarande delvis är. Egyptologin är en modern, västerländsk vetenskap.

Det har funnits araber som intresserat sig för det forna Egypten under medeltiden. Men då handlade det mest om att plundra gravar på dyrbarheter, inte om utgrävningar i vetenskapligt syfte. Det är i min mening betydligt sannolikare att en modern, arabisk egyptier skulle smälta ner en staty, som han dessutom betraktar som avgudabild, än att en tysk arkeolog skulle göra det. Även om det idag faktiskt finns ett fåtal egyptiska egyptologer.

Romanen är ett exempel på när den västerländska självkritiken går för långt: man idealiserar andra kulturer. Paradoxalt nog genom att göra ”de andra” mer lika västerlänningar. Sallah tänker ju inte som en vanlig arabisk pojke i Egypten i början av 1900-talet utan mera som en västerländsk pojke ur en ganska bildad medelklassfamilj. ”De stjäl vårt förflutna”, säger Sallah. Men de hade knappt haft någon kunskap alls om ”sitt” förflutna om inte västerländska arkeologer grävt fram, visat upp och skrivit böcker om det.

Den islamiska imperialismen rev tempel, slog sönder gravar, brände böcker och utplånade hela språk som den ersatte med arabiska. Banden till det förflutna kapades, ända tills västerländska orientalister började göra det känt igen och hjälpte syrier, egyptier och irakier att skapa en nationell identitet. Det var orientalister som avslöjade både kilskriftens och hieroglyfernas gåta. Och sfinxens saknade näsa, som ofta skylls ofta på Napoleons armé, förstördes i själva verket av en muslimsk bildstormare.

Salafister i Egypten, som är långtifrån någon liten grupp, vill att pyramiderna, som de kallar ”hedniska symboler”, jämnas med marken för att så fullkomna den islamisering som påbörjades av profeten Muhammeds trogna när de intog landet på 600-talet. Vi bör vara tacksamma över att en hel del egyptiska skatter finns i säkert förvar på British Museum och andra västerländska museer långt borta från de egyptiska salafisternas släggor och bomber. Men helt säkra är de inte. Salafismen, och muslimska bildstormare och puritaner av andra slag, finns nu även hos oss.

18 thoughts on “Det är muslimska bildstormare som hotar förstöra pyramiderna

 1. Madelaine Fusfield skriver:

  Det är inte bara muslimer som härjar. Europa har gått igenom perioder då folk rasade ursinnigt mot kyrkan, kyrkor brändes, och kyrkskatter slogs sönder. Under Reformationstiden stod hårda strider mellan protestanter och katoliker. Nazisterna förstörde allt som var judiskt och stal värdefulla konstverk från judar. Det är hat som ges utlopp i dessa förstörelserejder. Kan man få slut på hatkänslorna? Det tror jag inte. Man kan bara försöka kontrollera dom. Hur? Det är frågan.

  Gilla

  • krille krokodil skriver:

   Jag har enormt svårt att se vad denna relativism tjänar till? Att ursäkta dagens hat med gårdagens? Då nazismen hotade Europa vad skulle man då skriva, att det alltid funnits hat på båda sidor och att protestanter och katoliker minsann också bråkade och krigade?

   Just nu, så är det till stor del muslimer som hatar och mördar oskyldiga, inte alla visst, men säg det till offren i Nice, eller Paris, eller London eller Madrid eller NY? Att inta den positionen Madeleine gör det är att ta ifrån sig alla möjliga medel att göra något åt det eftersom ”hatet” måste bort. Det är som att försöka hålla sig torr när det regnar genom att önska bort det våta i vatten. Detta är en tankefigur som hade tjänat Hitler väl och den är dagens islamisters bästa vän.

   Jag tycker man måste tvinga sig att se dagens problem och se att det finns gradskillnader i ondskan, annars kan man aldrig lösa problem.

   Liked by 5 people

  • Ted skriver:

   Det är ju en jäkla skillnad från att förstöra kulturella arv och bränna ner en sketen kyrka. Som kyrkan gjorde i Sydamerika då de förstörde mängder med böcker som i dags läget kunde ha fått oss att förstå maya, inka och aztekernas historia/kultur och språk.

   De abrahamitiska religionerna ex kristendom(förr) islam (idag) precis som kommunismen(kina/forna sovjet) har alltid attackera mänsklig historia/identitet.
   Se bara dagens bortglömda kulturmord i tibet som händer i dag och pågått i flera år.
   Men det pratas det inte om, nu daltas det med islam och de härjar överallt där de sätter sin fot. Hm precis som kommunisterna i väst, sverige har ingen kultur men alla andra har det som är icke västligt.

   Liked by 1 person

  • B skriver:

   Ja, hat mellan olika grupper har alltid funnits. Det jag tycker man kan göra är att samhället markerar stenhårt att lagen gäller lika för alla och att våldsamheter straffas. Rättsväsendet måste fungera och agera med kraft mot våldsverkare och dem som tar sig rätten att till och med mörda i sin ideologis namn. Människor får ta ansvar för sina handlingar, inget jollrande om att det är synd om dem för att de har befunnit sig i ”utanförskap”. Utanförskap förresten, detta löjliga ord. Jag skulle mer än gärna slippa arbeta och vara hemma om dagarna om det inte vore för att jag har barn att försörja och jag är ganska säker på att många tänker som jag, men det hör kanske inte till ämnet… Dock kan det inte vara rättvist att visa ska få leva på andras bekostnad hela livet medan andra både betalar skatt och sliter häcken av sig för samhällets bästa i t.ex. polis och domstolar, skolor och sjukvård.

   Liked by 2 people

   • krille krokodil skriver:

    Ja men detta är en,anser jag, vara en bekväm och ogenomtänkt position. Visst polisen skall agera mot våldsverkare, det var det de gjorde i Nice, på tåget i Tyskland där en insatsstyrka råkade befinna sig, i London där en oskyldig brasilian sköts ihjäl i tron att han var terrorist, i Paris, i Köpenhamn, i Madrid… Vad är Bs poäng? Självklart skall polisen stoppa våldsverkare, men säg det till familjerna till offren i Nice.

    Poängen som verkar gå många förbi är att polisen nästan alltid agerar när det är för sent. Det är uppenbart att självförsvar och att vänta på första slaget innan man slår, eller första bomben eller lastbilen eller yxan eller Ikea-kniven är en strategi som kostar oskyldiga människoliv. Det som krävs är istället, menar jag, att man identifierar islam som varande det hot det är och agerar därefter, offensivt. Att agera defensivt är bara en strategi man förespråkar om man inte själv tror att man drabbas, eller att man med låg sannolikhet drabbas, det är hycklarens strategi.

    Jag tycker endast att man har rätt att vända andra kinden till om det är ens egen kind som står på spel, alla som någon gång blivit slagna med full kraft eller fått en lavett av en vuxen man vet vad som står på spel, det är inte ett beslut man tar lättvindigt. Men någon annans kind, det är en helt annan sak att vända någon annans kind till.

    Gilla

   • B skriver:

    Jo, men jag menar förstås att polisen och resten av rättsväsendet ska agera förebyggande. Och då menar jag inte förebyggande i form av att fika och mysa och föra dialog med ungdomar i förorterna utan jag menar hårda straff för olaga vapeninnehav m.m, ha stenkoll på vilka som kommer till Sverige, utvisa dem som inte har rätt att vara här eller som har begått allvarliga brott osv. I fallet Nice där den fruktansvärda attacken med massor av döda redan har inträffat är det förstås försent.

    Gilla

   • krille krokodil skriver:

    @B

    Jag kan inte förstå hur man kan föra fram denna självklara position? Det är ju exakt det som sker, polisen gör vad de kan, civilsamhället gör vad de kan, de sk moderata muslimerna gör vad de kan, de gjorde de i NY, London, Paris, Paris, Köpenhamn, Nice…., det finns inga magiska grepp att ta till, detta blir bara värre och värre för att man vägrar att identifiera det uppenbara. Alan Kurdi blev vi matade med i TV och på FB, hur många delar bilder på barnlik från Nice? Det är alltid muslimer som ligger bakom.

    Du förespråkar effektivt fler terrordåd och mer islamisering, det finns inga magiska grepp att ta till där man behandlar alla lika. Din taktik i en dragkamp runt ett lerhål är att vänta tills moståndaren fått rycka en 5-6 gånger.

    Ge mig gärna argument för hur detta kan bli bättre med din strategi?

    Gilla

   • B skriver:

    Jag tycker inte alls att rättsväsendet och myndigheterna gör vad de kan. Ta bara detta med falska identitetshandlingar till exempel. Det är allmänt känt att folk söker asyl med falska ID-handlingar och vi vet alltså inte alls vilka dessa personer är, men det är väl inte ett alltför vågat antagande att en hel del av de falska asylsökande är terrorister som ser en chans att slinka in i Sverige för att begå våldshandlingar. Migrationsverket ser mellan fingrarna och man både beviljar asyl på falska handlingar och återkallar inte besluten om det senare kommer fram att asylsökanden ljög. Vidare är man inte alls hård från myndigheternas sida när det gäller att t.ex. bevilja bidrag till tvivelaktiga religiösa samfund, man tolererar att folk går hemma i åratal på bidrag och därmed förlorar kontakten med vettiga människor på en arbetsplats osv. Man ser mellan fingrarna på äktenskap med minderåriga, könsstympning, ”heders”relaterat våld osv, vilket inte i sig är terrorism, men vilket göder en miljö där terrorism och galna människofientliga idéer frodas. Det daltas och daddas. Så nej, man agerar inte med kraft. Möjligen gör vissa enskilda poliser och tjänstemän det, men inte över hela linjen.

    Det var inte länge sedan nuvarande moderatledaren talade om IS-krigare som offer. Detta glömmer jag aldrig och jag kommer aldrig att rösta på Moderaterna igen om hon sitter kvar som partiledare. Men vad är ett sådant uttalande om inte extrem flathet?

    Jag menar att myndigheterna kan agera betydligt mer kraftfullt på väldigt många plan. När en attack redan har skett är det förstås för sent, men hade folk inte kunnat komma till Europa, kanske på falska grunder, och leva ostört med sina sjuka ideologier sedda som små stackars offer för utanförskap och strukturer, så hade kanske inte så mycket elände skett.

    Gilla

  • krille krokodil skriver:

   Relativism Madelaine, det är det du ägnar dig åt utan att nämna ordet, du förminskar implicit dagens mycket frekventa illdåd begångna av muslimer i islams namn genom att jämföra med andra historiska illdåd, eftersom du inte är precis, muslimer dödar idag, nazister under andra världskriget och kristna av olika falanger för hundratals år sedan. Att angripa ”hatet” slutar med ingenting, vad skall man konkret göra?

   Jag befinner mig i en liten by i Skåne och det är skrämmande med mängden ensamkommande och muslimer generellt, attityden hos de ensamkommande är vidrig, de går mitt i gatan, tittar en rakt i ögonen och skjuter iväg cigaretten framför en. Det är inte en attityd av tacksamhet, det är tydligt, vi skapar en häxbrygd och om inte detta stoppas snart så är det endast det mest hatiska på båda sidor som kommer att sätta agendan.

   Du skriver från USA tror jag? Det verkar som du har mycket liten kunskap om dagens Sverige, likt mig själv då jag i många år bodde utomlands, man tror att det är som det var förr.. det är det inte, det tog mig flera år att ta in vilket vansinne som pågår.

   Men svensk är du, inte bråkar man för att man inte håller med varandra?

   Gilla

 2. krille krokodil skriver:

  Jag såg ett program på TV om en britt som gick till fots längs hela Nilen. När han kom till Egypten så var det farligt nästan hela tiden och när han bodde på det hotell Agatha Christie bott på då hon skrev döden vid Nilen så var han enda gästen. Detta är islam. Hur kan man vara vid sinna sinnes fulla bruk och tro att islam kan blandas med väst, var är de positiva exemplen?

  Jag hade också gärna sett de fantastiska konstverken i Egypten men jag skulle aldrig resa till ett muslimskt land med mina barn, nu sällar sig Turkiet till de länder Svensson inte reser till, jag byter inte ens flyg i den delen av världen. Men nu har vi fått det hit. Alla tecken pekar på att vi är på väg mot precis samma tillstånd som Egypten, det enda sättet att se till att islam inte tar över det är att inrätta en militärdiktatur, när tillräckligt många blir muslimer så avskaffas demokratin automatiskt, antingen genom diktatur eller genom fria val där folket väljer islam.

  Liked by 6 people

 3. Hortensia skriver:

  Tack, Mohamed, för denna tankeväckande Egypten-spaning. British Museum är en alldeles underbar plats för alla som vördar människoskapade underverk. Placeringen i London har onekligen varit gynnsam för bevarandet av alla dess ovärderliga, forntida skatter från fjärran länder, men hur kommer det att bli i framtiden?

  London har redan en muslimsk borgmästare, som förvisso verkar nog så civiliserad, men när det gäller islam, tycks det inte behövas särskilt stora motgångar, för att till synes sekulärt västanpassade, välutbildade och normalt fungerande, ofta framgångsrika personer med muslimsk bakgrund, ska chockera sin europeiska omgivning med religiöst motiverade vansinnesdåd, som sprider skräck, död och förödelse i våra öppna, toleranta samhällen.

  Liked by 2 people

  • krille krokodil skriver:

   Londons borgmästare verkar civiliserad? Det har redan talats om att lättklädd reklam skall bort, många små steg… vi i väst underskattar kraften i kulturer som har ett tusenårigt tålamod, till exempel det muslimska eller det kinesiska.

   Liked by 1 person

 4. Hovs--hallar skriver:

  Fantastiskt skrivet av Mohamed. Jag förvånas ständigt över hans stora allmänbildning (från Sufier till Indiana Jones), och hans analysförmåga.

  Här gör han på ett elegant sätt upp med den idiotvänster som ständigt idealiserar främmande kulturer, samtidigt som den demoniserar allt som vi i Väst gör eller har gjort.

  Effekten av denna ondskefulla och även lögnaktiga propaganda från vänstern är att den gör vår kultur försvarslös mot hotet från i synnerhet ISLAM.

  Om vår kultur nu är SÅ dålig, har vi då ens moralisk rätt att tex. försöka stoppa ”kulturberikningar” av typen sex-trakasserier mot unga svenska kvinnor?? Ska vi kanske, som vissa vänsteridioter antyder, helt enkelt ”gilla läget”??

  Sverige ägde en period på 1700-talet en ö i Västindien där det förekom slaveri — alltså ska vi nu på 2000-talet ödmjukt acceptera att våra kvinnor blir trakasserade av migranter från muslimska MENA-länder…!
  Så resonerar idiotvänstern.

  Denna idiotvänster, som tycks vara så förbannat förtjust i efterblivna kulturer, borde förses med en enkel biljett till ex-vis Afghanistan och förbjudas att någonsin återvända till Sverige.

  Om detta genomfördes skulle vi övriga kanske ha åtminstone någon chans att få någon slags ordning på det kaos idiotvänstern skapat med sin landsförrädar-politik.

  PS: vad gäller MADELAINE FUSFIELDs relativistiska inlägg, så har KRILLE KROKODIL redan sagt vad som behöver sägas.

  Liked by 3 people

 5. Gunilla skriver:

  Historierevision är ju ordet för dagen. Det förekom uppenbarligen innan också. Vi ska ju ta på oss den evinnerliga arvssynden, som vita och f.d kolonisatörer, vilket innebär att allt är den vites fel och hur elaka och skövlande vi var. Nu finns ju en ideologi som inte nöjer sig med revision utan vill utradera alla historia. För det första är det, i ordets rätta bemärkelse, omänskligt. Människan kan inte leva vid sunda vätskor utan sitt mentala historiska sammanhang. Och fortsätter dårarna blir det inte roliga tider framöver. Vi som ändå läser har allt att lära om och från historien i vår analys av det som händer idag runt om oss.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.