Gästskribent Nima Dervish: att utmåla svenskar som rasister är – rasistiskt

logo­DGSJournalisten Duraid al-Khamisi anser att 2016 är ”Året då rasismen slutade att smyga” eftersom riksdagen i år beslutat om skärpta lagar för asylsökande. Jag har inget emot kritik av beslutet; ett demokratiskt samhälle mår bra av debatt. Problemet är inte att al-Khamisi anser beslutet vara dåligt, utan sättet han kritiserar det på och slutsatserna han drar utav det. Det är inte rättvist att stämpla och svartmåla ett helt land på grund av detta riksdagsbeslut.

Först av allt har vi hans kommentar om att han ”borde gå ut och bränna bilar, skära hål i folks däck och kleta in fönsterrutor med lera”! Bara för att ”lera på fönster”-biten är löjeväckande tänker jag tolka välvilligt och anta att al-Khamisi försökte gestalta en känsla genom svart överdriftshumor. Likväl är detta en extremt ansvarslös formulering i tider när vi alla borde tydligt markera mot ungdomar att bilbrännande och dylikt är oacceptabla sätt att ventilera ilska på.

al-Khamisi kritiserar ”babblet om nationens undergång”, men försöker själv framkalla en domedagsstämning. Hur ska vi annars tolka observationen att Sverige nu övergått från att vara smygrasistiskt till öppet rasistiskt? Mellan raderna ska vi förstå att framtiden är mörk för oss som inte är etniska svenskar. Järnrörsregn och interneringsläger nästa. Sverige har blivit kallt: Winter is coming.

Han skriver om ”flyktingbränder” och förbiser att bränder av flyktinganläggningar är brott som begås (eller stöds) av en minoritet, medan de fördöms av majoriteten svenskar. Om x procent av invandrare begår brott, anser då al-Khamisi det vara okej att stämpla alla eller majoriteten invandrade som brottslingar och deklarera nationens undergång? Troligen inte. Varför skulle det i så fall vara okej att göra samma sak åt andra hållet? Hur skiljer sig påståendet ”svenskar är rasister” från påståendet ”invandrare är våldtäktsmän”?

Det är lustigt (läs: sorgligt) att kebab- och pizzaargumenten vägrar lämna integrationsdebatten. Att svenskar äter baba ghanoush anses på något sätt förkroppsliga det svenska hyckleriet: ”De äter minsann vår mat, men vill inte ta emot oss.”

Sedan när gav avnjutandet av ett lands kokkonst någon skyldighet gentemot dess befolkning? Om irakier fattar tycke för indisk mat, har de då en skyldighet att ta emot hundratusentals indier, oavsett landets beredskap, ekonomi eller folkvilja?

I konsekvensens namn borde vi begråta det oproportionerligt låga antalet amerikanska invandrare i förhållande till antalet hamburgerkedjor i Sverige. Vi borde ha långt fler japaner än idag med tanke på sushins genomslag. Och de absolut största invandrargrupperna borde komma från Brasilien och Colombia med tanke på vilka länder som möjliggör vår enorma kaffekonsumtion.

Genom årtiondena har Sverige tagit emot chilenare som flytt från Pinochet, iranier som flytt Khomeini, irakier som flytt Saddam, afghaner som flytt talibanerna, med flera. Är det rättvist att tacken för detta blir ”ni är vidriga rasister”? Speciellt när den som beklagar rasismen själv uppvisar ett olustigt fokus på hudfärg?

Nima Dervish är frilansskribent och författare till böckerna ”Varför mördar man sin dotter?” [2009] Och ”Ordbrand” [2013]. Föddes i Iran och kom till Sverige som tolvåring. Har sedan 2005 skrivit, debatterat och föreläst om ämnena invandring, integration och religion.

25 thoughts on “Gästskribent Nima Dervish: att utmåla svenskar som rasister är – rasistiskt

 1. BjörnS skriver:

  Tack för att du pekar på en uppenbar dumhet. Det är synd att det behövs.

  Man kan vända på ”äta kebab men vill inte ha oss” på ett annat sätt: är att laga och sälja kebab i Sverige ett tecken på att man inte vill ha landet eller vill ha landet men inte svenskarna?

  Liked by 3 people

  • Egon skriver:

   Isterband.
   Denna gudagåva har satts i skamvrån i dagens Sverige.
   All möjlig skit skall vi sätta i oss från världens alla hörn.
   Mindre mat och mer jobb är receptet på framgång.
   Och isterband.

   Gilla

 2. akelaslair skriver:

  Jag har saknat Nimas vassa penna i den svenska debatten. Om han återkommer som gäst i detta forum kan jag inte annat än applådera.

  Liked by 4 people

 3. JAN BENGTSSON skriver:

  Du har rätt!

  Lite omväxling till Allah vandrande tält vore trevligt)

  Lite fler Brasilianskor hade inte skadat,
  vi har ju en stor obalans könsmässigt.

  Vackra välutbildade ambitiösa Ukrainskor,
  hade varit en lisa för själen,
  ja inte enbart)

  Liked by 1 person

 4. Sten Lindgren skriver:

  Man undrar hur de som jobbar inom kvällspressen är funtade, de styrs av en svårbegriplig logik. Man blandar hej vilt mellan fakta och enskilda personers behov av att avreagera sig. Den här artikeln är rent nonsens, häromdagen hade man ett djupt reportage om assyrisk kriminalitet i Norsborg, som exempel på motsatsen till nonsens.
  En intressant iakttagelse är att som vräker ur sig det mest ogenomtänkta i media ofta kallar sig journalist och författare. Författare är ett begrepp som det gått inflation i

  Liked by 2 people

 5. tirutaa skriver:

  Tack, Nima, för att du tog itu med al-Khamisis rätt obehagliga artikel. Så mycket spyor och förakt som den dröp av mot landets befolkning. Inte så lite orättfärdig. Ja, vad skulle ett folk som svenskarna ha för rätt till självförsvar.

  Liked by 4 people

 6. Erik skriver:

  Rasistargumentet handlar om att hindra oss svenskar från att agera i vårt kollektiva egenintresse. Så att vi blir lättare att utrota. Endast i det sammanhanget är etablissemangets politik logisk.

  Liked by 6 people

 7. Gunilla skriver:

  Denna person demonterar sin oerhörda rasism gentemot det svenska folket med det sedvanliga batteriet av fördömande anklagelser.. I likhet med många av de numera ledande rasifierade mediaskribenterna. Ang. asylbtänder har det visat att majoriteten har anlagts sv de boende själva. Tur att någon, som tillhör de som tillåts, säger emot.

  Liked by 5 people

 8. John Nilsson skriver:

  Mot bakgrund av att Duraid al-Khamisis ”vita svenska landsmän” (dessa så förkättrade ättlingar till en hoper ”skitiga vikingar”…) är helt osårbara övermänniskor, med oändliga resurser på alla plan (såväl ekonomiska som mänskliga), och utan vare sig egna behov, eller någon rätt att värna om sina egna livsomständigheter, ja, då är naturligtvis beslutet som tagits rasistiskt och bara väldigt onödigt, särskilt med tanke på en sådan sak, att vare sig irakier, eller några andra huvudsakligen färgade eller svarta folk, får göra, äta, eller döpa om svensk mat, om de skulle vilja servera sådan mat på restauranger i sina egna länder.

  ***

  “Those who are lusting for the destruction of White men and their culture are convinced they are innocent and oppressed, so there will be no repentance and atonement. In a nutshell, they have no conscience.

  You’d think the tens of millions of illegal aliens the United States has allowed in, in their search for a better life, would be grateful. Unfortunately, mobs (in this case “ethnic tribes” might be a more accurate word) always respond with envy and resentment and never gratitude. They always believe they are entitled to handouts from their “oppressors.””

  “Identifying a scapegoat allows envious groups to unite, these days through the creation of a false, idealized history, then after blaming all of their ills on the scapegoat they try to get him to disarm himself through the use of shame and guilt, and then after his expulsion or destruction through the use of political power, they believe once they are the majority their Golden Ages will return.

  The only way the scapegoat can be successfully attacked is through political power, that is, the State. This means passing laws that give special rights to anyone, or especially any group, is the worst possible thing that can be done. It is, again, cultural suicide.”

  “When people are aware they are the objects of the envy, hate, resentment and revenge of the envious, when they are aware of what’s being done to them, that is the first step to becoming immune to the propaganda, and refusing to feel guilt and shame”.

  http://www.theoccidentalobserver.net/authors/Wallace-White-Males-Scapegoats.html

  Liked by 3 people

 9. elfyma+ skriver:

  Varför är det så många som betalar en förmögenhet för att få komma hit till detta ”rasistiska” land långt upp i norden ? Kan Duraid al-Khamisi m.fl förklara det ?
  Varför inte söka asyl i muslimska länder som inte är i krig ?
  Muslimer ska ju hjälpa varandra enl. koranen, i synnerhet under ramadan.

  Asylturisterna kan liknas vid kryssningsmissiler som med osviklig precision söker sig till sitt mål efter att de under radarn passerat ett stort antal länder.

  Liked by 5 people

 10. UlfH skriver:

  Att medvetet blunda för invandringens målkonflikter är inte seriöst. Det är inte att diskutera; det är att propagera för en sak som man inte vill debattera: kort sagt det är att desinformera.
  En av målkonflikterna är bostadsbristen. Skall asylflyktingar ha företräde till bostäder, någonstans skall de ju bo?
  De flesta är lågutbildade. Hur skall man skapa jobb till dem?
  De flesta är tonåringar och unga män. Hur skall de integreras i samhället, när de saknar språket, undermåliga bostäder och de flesta kommer att sakna arbete?
  Naturligtvis kommer det att skapa ett stort utanförskap, som vi bara kan ana vad det kommer att leda till.
  Sedan hur skall det betalas? Förmodligen genom besparingar av nuvarande ”välfärd”, höjda skatter och lån.
  Mycket att diskutera och finna lösningar på. Då duger det inte att kalla verklighetsförankrade människor för rasister.
  .

  Liked by 4 people

 11. Hovs--hallar skriver:

  Denne al-Khamsi är helt enkelt en RASIST av det allra vidrigaste och mest föraktliga slaget.

  Och varför publiceras hans hatiska tirader i en av Sveriges största papperstidningar? Jo därför att denna tidning är lierad med den här sortens rasister och springer deras ärenden.

  I Tyskland på 1930-talet fanns det en tidning som hette ”Der Stürmer”. Den ägnade sig åt att demonisera judarna — och beredde därmed marken för Hitlers ”slutliga lösning”.

  I Sverige idag finns det en tidning som heter ”Expressen”. Den, i sällskap med flera andra tidningar av samma skrot och korn, ägnar sig åt rasistisk hets mot oss svenskar liknande Der Stürmers hets mot judar.

  Vad borde vi göra åt detta?

  Liked by 3 people

 12. Ami skriver:

  För det första så vill jag tacka bloggen för att Nimas röst blir hörd här. För det andra så bör man ignorera personer som Duraid al-Khamisi. Jag läste själv artikeln och kunde konstatera att personen ifråga saknar all trovärdighet.
  Det är att bra att Nima lyfter den här dumheten i bloggen och han gör det på ett slående bra sätt.
  Det är på daglig basis vi kan läsa artiklar och debatter av al-Khamisis följe och det bruset måste man försöka sortera bort så gott det går.
  Det som är positivt med röster som al-Khamisi är att det finns en chans om än minimal att personer reagera och kanske försöker hitta ett forum där man öppet kan diskutera frågor likt den här. Det kan kanske skapa ett motvärn mot bruset och rasismen mot oss som råkar ha fel religion och uppenbarligen helt fel inställning.

  Liked by 1 person

 13. Sixten Johansson skriver:

  Bloggen toklandet.wordpress.com har ett läsvärt inlägg om detta: ”Bara dra!” (30/6) plus 80 kommentarer. Som någon påpekar verkar ”kultur”-redaktionerna (och Aftonbladets ledarsida) lägga på ett extra kol för att väga upp nyhetsredaktionernas nu mycket mer realistiska och oroande rapportering (inte minst i Expressen). ”Kultur”-materialet i pressen har de senaste åren i huvudsak varit person- och åsiktsfixerad propaganda på låg intellektuell nivå. Uppdelningen i två åsiktsläger har nu blivit ännu tydligare och pk-lägrets övermakt är inte längre lika stor, eftersom många har smugit över till dissidentsidan när verkligheten har bultat hårdare på dörren.

  Kärnproblemet har aldrig varit svenskarnas rasism, utan hyckleriet och ljugandet kring de egna attityderna och kring konfliktanledningarna, missbruket och kriminaliteten. Internationellt sett är svenskarna synnerligen toleranta, men när uppriktighet och sanningssökande totaltabuerades blev förljugenheten inflammerad, giftet spreds och till sist började hela överdelen av samhällskroppen att ruttna. Nu hjälper inte ens punktioner och sanningsserum, utan kirurgi och amputationer är nödvändiga om samhället ska kunna räddas. Men eftersom patienten tror sig ha evigt liv och de välnärda anhöriga motsätter sig verksam behandling är prognosen dyster.

  Liked by 5 people

 14. arne skriver:

  Jag känner bara förakt för dessa muslimer. Att de är otacksamma och gnäller blir bara återigen bekräftat med detta inlägg, som alltid skyll på andra, sno vad du kan, gör aldrig
  rätt för dig

  Liked by 4 people

  • Elöd skriver:

   Nu måste jag säga att detta är en övertramp och en grov generalisering. Det finns massor med hyggliga, hårt arbetande muslimer som vill lika lika lite bli förlnippade med fuskare som jag vill bli fförknippad med kristna sekterister.
   Vad blir nästa steg? Att kalla ortodoxa judar för parasiter och dra dem över en kam med de judar som sliter för att omvandla öknen till en boplats?
   Lite bättre kan vi om vi lägger känslorna åt sidan och tvingar vårt förnuft att segra.

   Gilla

   • Hedvig skriver:

    @ ELÖD,
    instämmer helt i din kritik av den grova generalisering som tidigare kommentator gjort sig skyldig till.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    På vilket sätt är det en generalisering att beskriva vad man anser om människor som denna Duraid al-Khamisi? Det kan knappast förnekas att det finns alldeles för många av dem i Sverige. Det än en lätt identifierbar skara. Ingen generalisering.

    Gilla

 15. Madelaine Fusfield skriver:

  Nima Dervish har naturligtvis rätt, och al-Khamisis uttalanden förtjänar egentligen inget svar. Hans mentalitet är typisk av en barnslig person som ser sig som ett offer utan ansvar. För sådana är världen skyldig att ge. Ingen, utom möjligen ett litet barn, har rätt begära någonting. Får man hjälp är det tacksamhet som gäller. Varför falla för denna barnsliga beroende attityden? Undrar om Islam lär Muslimer att ta för sig? Vlken kontrast mot den protestantiska läran som bygger på individens självständighet och arbetsamhet.

  Palestinier som är Muslimer lever på att vänsterliberaler har svalt deras propaganda att dom är offer och förtjänar medlidande och hjälp. Al-Khamisi spinner på samma tråd. Han accepterar inte att livet är hårt och att det finns gränser för vad man kan begära andra ska göra för en. Att bränna bilar, skära sönder däck, m.fl. hotelser är ju absurt men visar att al-Khamisi har en mentalitet som Hamas, Fatah, Hezbolla, och andra terrorister.

  Liked by 3 people

 16. Hedvig skriver:

  Så roligt att du skriver här, Nima Dervish! Fortsätt gärna med det.

  Efter läsning av Duraid Al-Khamisis (DAK) länkade Expressenartikel har jag några spontana reflexioner:
  Vilken magsur gubbstrutt, tänkte jag! – Fast så gammal tycks han ändå inte vara. Varför denna systematiska negativism mot det nya hemlandet Sverige? Ja, det får vi inte veta.
  Varför denna rasistiska syn på nordeuropeiskt ljushylta människor? – Verkar som om DAK utgår från ett identitetspolitiskt tänkande (= människor med brun eller svart hud är överlägsna ljushyade människor).

  Varför är DAK så arg? – Jo, pga att vår regering äntligen tagit ett visst ansvar och bromsat den gränslösa migrationen till Sverige. Fast fortfarande kommer det 500 migranter i veckan till Sverige. Det blir med anhöriga över 100 000 migranter årligen. Men många fler väntas …
  DAK tiger om att Sverige ligger väldigt, väldigt långt från de krigförande länder, som folk flyr från eller de fattiga länder som alltfler migranter ger sig av från, för att söka sin lycka i, i rika nordeuropeiska länder.

  DAK är också tyst om att Sverige tillhör ett av de minst rasistiska länderna i världen.
  Att nämna något om de 53 no-go-zonerna, dit ambulans, brandkår och polis inte längre kan komma, utan bepansade fordon och tungt beväpnad poliser, är inte heller aktuellt i DAK:s värld.

  Apropå hudfärg, Duraid Al-Khamisi! Besök NK:s varuhus på Hamngatan i Stockholm, gå in i de fashionabla butikerna på Biblioteksgatan etc. Hur många välmående kunder med ursprung från MENA-länderna hittar du inte där!
  Din bild av Sverige är oärligt enögd och tendentiös.

  Liked by 1 person

 17. Ami skriver:

  Madelaine
  Du har helt rätt men vi kan inte enbart skylla vänsterliberaler för att stödja palestinier utan i allra högsta grad avser det även delar av högern. Carl Bildt är en trogen anhängare av en palestinsk stat, vilket jag gissar att du precis som jag inte stödjer av flera anledningar, men jag kan ha fel om din syn på den frågan.
  Det finns flera på högersidan som har väldiga svårigheter med Israel och det grundar sig helt i en förvrängd bild av konflikten. Konflikten som du och jag känner den är glasklar, det går inte att förhandla med en motpart som vill förinta en.
  En liknelse är ett fackförbund som kräver höjda löner och bättre förmåner för de anställda men deras verkliga agenda är att lägga ner företaget. Inget konstruktivt kan komma ut från en sådan förhandling och givetvis vill inte företaget göra sådana eftergifter.

  Nu avvek jag från Nimas utmärkta krönika, ber om ursäkt för det.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Det är inte meningsfullt att tala om en konflikt i eller mellan Israel och palesitinier eller andra araber. Det är bara en del av den större konflikten, jihad. Det har inte alltid varit tydligt, men kan inte längre förnekas.

   Den som är mot Sverige eller Israel är för jihad, dhimmisering och underkastelse.

   Vi är i krig. Vi är angripna av jihad. Fienden skriver i våra tidningar för att genom propaganda och agitation försvaga vår vilja och upplösa vår lag. Fienden mördar på våra gator, på våra nattklubbar och på våra redaktioner för att genomdriva sin vilja och sin lag.

   Duraid al-Khamisi är en jihadkrigare. Vi måste sätta oss till motvärn.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s