Ingen slump att den jihadistiska attacken i Orlando skedde under ramadan

mohamed omar

Mohamed Omar

Den största masskjutningen i USA:s moderna historia, en jihadistisk attack, inträffade under månaden ramadan. Jag tror inte att det är en slump. Enligt de berättelser vi har om profeten Muhammed, och som hålls för sanna av mainstreammuslimer, så genomförde han flera krigståg och plundringar under just denna månad. Jihad är ju inte bara ett krig vilket som helst utan ett heligt krig. Jihad är en god gärning och under fastan ska man göra gott.

För de som anser att de är ute i ett heligt krig i Muhammeds efterföljd faller det sig naturligt med en attack under ramadan mot en klubb för homosexuella. Hatet mot homosexuella är starkt förankrat i islamiska källor där homosexuella handlingar beskrivs som en oerhörd synd som bör straffas med döden. I de flesta islamiska länder är homosexuella handlingar förbjudna och i alla islamiska länder riskerar homosexuella förföljelse på grund av allmänhetens negativa attityder.

Dessa negativa attityder finns också hos muslimer som lever i väst. Många av de som är troende och engagerade i det religiösa livet upplever sig som en del av världsvid, islamisk gemenskap. Man är inte isolerad utan delar attityder och värderingar som är vanliga bland muslimer i islamvärlden.

Förra året kom det fram att Abu Muadh, en ung imam i Halmstad, i en mosképredikan sagt att ”homosexualitet är ett virus”. Något han ansåg att muslimer borde skydda sig emot genom att bygga upp vad han kallar ett ”immunförsvar”.

Jag har under mina år som muslim hunnit besöka ett flertal svenska moskéer från norr till söder. I samtliga har homofobi varit det normala. Jag har hört värre saker än att ”homosexualitet är ett virus”. I ingen moské, jag upprepar ingen, har jag mött en undervisning som tolererar homosexualitet.

En av de mest populära och respekterade salafistiska imamerna i Sverige, Gävleimamen Abo Raad, hymlar inte med att han förordar dödsstraff för homosexuella, även om han inte riktigt vill stå för sina uttalanden till stöd för terrorgruppen Islamiska staten (IS). Han bryr sig inte om vad människor tycker, säger han, det viktiga är att stå för Guds ord. Och det är vad salafismen går ut på: att gå tillbaka till källorna och rensa bort nya tankar.

Det finns svenska muslimer som förespråkar tolerans mot homosexualitet och homosexuella, men de är få och saknar inflytande i moskéerna. De kan inte som homofoberna uttrycka sig från predikstolarna. Det rör sig ofta om sekulära personer med svagt religiöst engagemang.

Långt ifrån en majoritet av muslimerna i väst, även bland dem som hyser ett starkt hat mot homosexuella, anser dock att man som jihadisten i Orlando ska ta lagen i egna händer. Istället menar man att det västerländska samhället ska förändras genom islamisk undervisning och mission.

Man får komma ihåg att svenska moskéer inte följer någon slags egen ”svensk islam”. Vi har ingen svensk överimam, eller ”mufti” som det kallas, som dikterar för svenska muslimer hur de ska förhålla sig i olika teologiska frågor. Svenska moskéer är en del av den internationella, muslimska gemenskapen. Opinionsundersökningar visar att en överväldigande majoritet av världens muslimer hyser intoleranta uppfattningar om homosexuella. På samma sätt är det med moskéer i USA. En moské är ofta ett litet stycke av den islamiska världen i väst. Omar Mateen, jihadisten som utförde massakern i Orlando brukade besöka moskén Islamic Center of Fort Pierce.

Den islamiska sajt som var högst rankad av mätverktyget Alexa år 2015 är den strikt salafitiska sajten Islam Q & A. Här förespråkas en bokstavlig tillämpning av Koranen och Muhammeds undervisning och här kan man läsa att homosexuella ska dödas. En av de populäraste muslimska predikanterna på sociala medier är den saudiske salafiten Mohammad Al-Arifi. Han har 21 miljoner följare på Facebook och 14 miljoner följare på Twitter. Han hatar homosexuella.

Omar Mateen uppgav att han sympatiserade med terrorgruppen Islamiska staten (IS). Det är egentligen inte så viktigt. Hatet mot homosexuella är som sagt starkt förankrat i islamiska källor som är betydligt äldre än IS och det kommer att finnas kvar när IS är borta. Egentligen är det inte IS som inspirerar sådana här attacker utan det är snarare så att IS självt är inspirerad av värderingar som är djupt rotade i den islamiska traditionen.

Omar Mateens far, en invandrare från Afghanistan, sade till NBC News att sonens attack inte hade något med religion att göra och att han befann sig i samma chocktillstånd som resten av USA. Strax därpå kom det dock fram videoklipp där fadern uttryckt stöd för talibanerna i hemlandet.

36 reaktioner på ”Ingen slump att den jihadistiska attacken i Orlando skedde under ramadan

 1. Tritonen skriver:

  ”Alla muslimer är inte terrorister, men alla terrorister är muslimer”. Många journalister tycks nu vara mera bekymrade över hur detta ska gynna Donald Trump, än av dådet i sig.

  Gillad av 3 personer

  • Gösta Svensson skriver:

   Det är ju ”lustigt” att den första kommentaren jag hörde ang Orlandoskjutningen av människor jag träffar nästan varje dag, var just att de bekymrade sig över om detta skulle gynna Trump! Det är f-n osmakligt! Rikta fokus på problemet istället. Detta manövrerande, överskylande och försök till bortförklaringar.

   Gillad av 2 personer

   • Hortensia skriver:

    Osmakligt, olustigt och obegripligt utbredd okunnighet torde vara orsaken till sådana tanklösa uttalanden, Gösta.

    Gilla

 2. Gunilla skriver:

  Nä, naturligtvis var det ingen enskild gärning utan någon direkt koppling. MSM skriver som ‘möjligt religiöst motiv’. Men som vanligt i svensk MSM behövs otvetydiga(?!) bevis fastän elefanten trumpetar högljutt mitt i rummet. Hur mycket bevis behövs? Som MO, säger; unde ramadam ska en troende göra goda gärningar; för vissa är det att mörda otrogna, judar och homosexuella. Om inte svenska etablissrmanget börjar förstå drillen snart kan ramadam komma att bli en farlig månad.

  Gillad av 7 personer

 3. Hortensia skriver:

  Är alla muslimer lika infernaliskt sexfixerade? I så fall borde de snarare gå i terapi än ”undervisa” i svenska moskéer, kan jag tycka.

  Gillad av 1 person

 4. Leif Lindau skriver:

  Svenska staten ger via vår demokratiminister skattepengar både åt de som anser att homosexuella ska dödas som imemen i Gävle och åt RFSL som hävdar deras rättigheter att leva . Ett win-win-koncept för det välfärdsindustriella komplexet och ett loose-loose-koncept för Sveriges skattebetalare och landets enighet kring demokratins värden.

  Gillad av 7 personer

 5. Tahmas Nuri skriver:

  Det skall bli intressant hur vänster och godhetsapostlarna hade tänkt vinkla det här så att skulden återigen hamnar knäet på oss icke muslimer. Enligt hans familj så påstås det att han var psykiskt instabil och jag kan förstå det när man den ena foten i ett modernt samhälle och andra foten i medeltiden, lägg där till en talibankramande far som på en heminspelning agerade som att han var Afghanistans president. Tro katten att killen är bipolär.
  Dock hör det till saken att hans religion påbjuder det här barbariet. När vi andra läser en god roman så läste han i handboken I hur man på bästa sätt tar livet av judar, kristna och andra otrogna.
  Det är fruktansvärt att människor med andra religioner, sexuella läggningar och åsikter drabbas av detta barbariet och det värsta är att samhället inte vill tala om det utan sopar det under mattan. Hur många fler skall dö innan vi inser att det här inte är kompatibelt med demokrati och frihet.

  Gillad av 6 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Reaktionerna har redan kommit och de var inte svåra att förutse.

   Den som föreslår att man skall sluta importera muslimer till civilisationen anklagas för att angripa och förolämpa massor av människor som råkar vara muslimer utan att ännu ha kommit ut som eller uppfostrat salafistiska massmördare.

   Den som föreslår att man skall göra det svårare att komma över vapen däremot förolämpar inte alls massor av människor som råkar ha vapen utan att vara salafister och inte heller massor av människor som enkelt inser att det inte hjälper att göra offren för våldet ännu hjälplösare.

   Det är väldigt selektivt det där vem godmänniskorna anses kunna bli förolämpade. Satans mördare.

   Gillad av 2 personer

 6. Tahmas Nuri skriver:

  Relaterat till krönikan så måste varje samhälle se signalerna från dessa individerna och agera på det. Idag är du islamofob om du påpekar att beteenden i moskéer runt om i landet inte är ok. Det har tex blossat upp en ny ”handskaknings” skandal vid gränskontrollen på Öresundsbron då en civil muslimsk gränskontrollvakt vägrade att skaka hand med sina kvinnliga kollegor varpå den ena kollegan tog upp det med sin personal chef och fick följande svar, religionsfrihet går före jämlikhet. Skånepolisens högsta chef var inne på samma linje.
  När fanatiker börja tänja på gränserna och samhället tillåter det så är samhället medansvarig att landet delas och går itu.
  Var drar vi gränsen?
  Om en hindu vill ha två kossor betandes i sin villa trädgård så hade det inte varit acceptabel djurhållning fast mannen kan hävda att kor är heliga för hinduer, likaså om man är fantastisk kristen och vill späka sig kan kan jag inte be min granne slå skiten ur mig med järnhulingar, lika lite som jag kan korsfästa samme granne i trädgården.
  Så var går gränsen för religionsfrihet?

  Gillad av 3 personer

 7. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag läser för tillfället Ayaan Hirsi Alis utmärkta bok
  ” Heretics
  Why Islam Needs A Reformation Now”

  Boken visar övertygande hur nödvändigt det är med en reform av Islam. Om inte kommer världen att drabbas av än värre fasor än vad som har hänt under senare tid. Huruvida det svenska etablissemanget inser detta är tveksamt, då det förefaller sakna förmåga att ta sig ut ur det ideologiska fängelse som de självmant har låst in sig i. Huruvida massmördandet i Orlando kan ändra på detta återstår att se. Att fördela skattemedel, som Leif Lindau visar, till organisationer med uppfattningar som är fullständigt främmande för det västerländska samhället värderingar indikerar ett fullständigt intellektuellt och moraliskt förfall och ett hån mot landets skattebetalande medborgare.

  Gillad av 7 personer

 8. Snofsan skriver:

  Jag föredrar shiamuslimer och är tacksam över att merparten av den afghanska unga män som kommit till Sverige är hazarer och därmed vanligen shiamuslimer.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Hittills i historien har det varit shiamuslimerna som har tenderat till sekterism och extremism. T.ex. kommer engelskans ord för planerat mord, assassination, från namnet på en shiasekt av satans mördare som i sin tur fick sitt namn av haschishen de använde.

   Men det är kanske överilat att stämpla salafisterna som en sekt. Mycket tyder ju på att det inte är annat än den allmänna sunniislam. Terrorismen, inbördeskrigen, folkmorden och de ständiga arabiska angreppen på Israel är allt bara utslag för samma jihad. Precis som det står i Koranen och predikas i alla moskéer.

   Det enda som har ändrat sig är kanske sunnimuslimernas förmåga.

   I så fall är det där vi måste angripa salafismen. Det måste ske genom inställda bidrag både på hemmaplan och internationellt. Vi måste sluta att vara allierade med Turkiet och Saudi-Arabien och gå över till containment.

   Gillad av 2 personer

 9. phnordin skriver:

  Tack Omar, Detta är en mycket klargörande och kompletterande information som inte finns i svenska medier. Vi måste vara medvetna om händelseutvecklingen-inte bortförklara den.

  Gilla

 10. arne skriver:

  Jag tänker som Omar ovan (inte massmördaren) ofta när (m)assmedia okritiskt rapporterar om att far, mor och bästa vännen inte aaaaaana att han kunde göra något sådant, han var ju så snäll och skötsam. En fin pojke. Werewolves of London.

  Men, jag tror faktiskt att ibland så kan det vara så att vårt samhälle skapar jihadister, föräldrarna har sett något värre, de är muslimer men de har sett skiten de lämnat, barnen däremot känner sig förfördelade för att de inte har en iphone6 och det verkar vara nog bränsle för att internet och en imam kan få förortens unga muslimer att bli mördare. Vårt samhälle skapar våldsverkare, våldtäktsmän och jihadister ur tomma intet när vi bygger en religiös underklass och islamisterna kan peka på avigsidorna med västlandet på nära håll.

  En Reinfeldtsk och Lifvendahlsk häxbrygd. Reinfeldt borde ha,likt en cowboyfilm, en pistolkolv där han kan rista in alla våldtäkter och mord han har orsakat.

  När skall muslimerna i Sverige få egen representation utan en fernissa av en Bah Kunke, Fridolin eller valfri socialdemokrat eller moderat? När skall de komma ut? Homosexuella har ju gjort resan, när blir det ok att öppet hata judar, homosexuella och kvinnor som visar benen? Kanske inte nästa val men valet efter det måhända? Dödsstraff för homosexuella, hur många procent drar det, alla åsikter skall ju representeras i en demokrati?

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Partiet finns i garderoben ännu, lite under radarn,
   i väntan på tillräckligt stort röstunderlag…

   Samt tillräckligt stora eftergifter från svenskt samhälle

   Sen flyr Allah lånta fjädrar!

   Till Hizb-ut-tahrir.

   Sen växer Islamismen till en samhällsomstörtande kraft!

   Gillad av 3 personer

 11. Henrik Bergdahl skriver:

  Västvärlden beskyller redan vapnen för dådet. Dvs att legala vapen måste förbjudas. Att den här personen hade vapen i tjänst och därmed tillhör gruppen alla är överens om ska ha vapen (väktare, polis etc) blundar de naturligtvis för.

  Gillad av 3 personer

  • Leif Lindau skriver:

   Förekomst av automatkarbin, är enigt denna logik också orsak till dåden både i Paris och på Hisingen, två länder med drakonisk lagstiftning mot automatkarbiner. Så var det med logiken i det resonemanget.

   Gillad av 2 personer

  • Ulrika skriver:

   Henrik, legala vapen måste inte förbjudas. Men alla platsar inte för att inneha vapen och terroristen i Florida definitivt inte. Hade han kollats upp så hade han inte fått köpa dessa vapen. Det var mer än en röd flagga synlig för den som ville se.

   Gilla

 12. lennart svensson skriver:

  Bästa MO du är på många sätt en helt unik människa ,med din breda erfarenhet och kunskap om islam.MSM är naiva och förstår inte alvaret i situationen.Jag ber dig ge inte upp kampen ,i annat fall har vi inom femtio år ett nytt Syrien i Sverige.

  Gillad av 3 personer

 13. Hortensia skriver:

  Ekonyheterna idag kl 14 dominerades fullständigt av muslimsk terror och förödelse i stort och smått. I Orlando hade man identifierat alla dödsoffer, utom ett, i den vettlösa massakern på en gaybar. På Arlanda har polisen stoppat en person från att ansluta sig till PKK i Irak. Tyskland tar, tack och lov, hand om hans fortsatta terroristkarriär.

  Det var sannolikt ingen slump, att inslaget ca en halv minut från slutet började med uppgiften, att ”en utredning av bränderna på flyktingboenden (befintliga och tilltänkta, får man förmoda) de senaste åren visar, att elva procent var anlagda från utsidan, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap”.

  Obegripligt krystat försök till ”nazist-fascist-pyromandåd-mot-stackars-flyktingar”-vinkling även för att komma från MSM. En anständigt konsekvensneutral nyhetsrapportering borde väl ha låtit meddela, att 89 procent av de 180 bränder, som sedan 2012 har rapporterats på svenska asylboenden, har uppkommit – avsiktligt anlagda, eller av vårdslöshet – från insidan?

  Jag utesluter inte heller, att missnöjda/missanpassade ”boende”, eller försäkringsbedragande individer på ägarsidan, faktiskt kan ha orsakat även en del av de bränder, som ”var anlagda från utsidan”, men sådana spekulationer är naturligtvis inte politiskt korrekta… 😉

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/735312?programid=4540

  Gillad av 1 person

 14. Tahmas Nuri skriver:

  Nu damp beskyllningen ner från USAs vänster. ACLU är en vänsterorienterad organisation hävdar bestämt att terrordådet i Florida är den kristna högerns fel enligt nättidningen DailyWire och att vi under inga omständigheter skall lägga skulden på islam. Även Barack Obama är inne på samma linje, han nämnde inget alls om radikal islam utan lade skulden på vapenlobbyn och de generösa vapenlagarna.
  Snart kommer samma idiot resonemang till Sverige, frågan är vilken vänsterprofil som är först ut med snoken. Jag har mina aningar.

  Gillad av 3 personer

 15. B skriver:

  Hur kan man försöka relativisera sådana fruktansvärda handlingar som den i Orlando? Jag har tänkt på detta hela dagen, sörjer med offrens familjer och vänner och hoppas innerligt att det väl snart går upp för ögonen hos folk att det måste satsas pengar och personal på försvar och rättsväsende så att sådant här inte blir vardagsmat också i västvärlden. Och att vi på allvar står upp för våra värderingar utan att vara rädda för att bli kallade islamofober. Folk får tro vad de vill, men så fort någon annan drabbas av deras tro är det inte längre fråga om religionsfrihet utan om ofrihet för andra människor. Det gäller allt från att man ska slippa dö för att någon religiös idiot har fått för sig att man inte ska ha rätt att leva till att man ska ha rätt ta det som en oförskämdhet att någon som inte vill skaka hand med en för att man är kvinna och välja att inte anställa den personen eller liknande.

  Gillad av 1 person

 16. Magnus Eriksson skriver:

  Samtidigt är homosexuella handlingar mycket vanliga i muslimska länder. Detta beror troligen paa att det inte är saa lätt för ogifta män att träffa kvinnor. Heterosexuella män i arabvärlden sätter gärna paa passiva män. Tidigare reste maanga europeiska män, som var homosexuella passiva, till Nordafrika för att bli paasatta. Muslimsk dubbelmoral eller anses man inte vara homosexuell om man är aktiv i sängen?

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   För de ociviliserat ”hypermaskulina” existerar uppenbarligen varken impulskontroll eller logik i deras testosteronstint aggressiva strävan efter omedelbar sexuell tillfredsställelse.

   Alla två- eller fyrbenta, som inte kan försvara sig mot våldtäkt, tycks kunna attrahera dessa översexuella ”stamkrigare”.

   Gilla

 17. Ola Byfält skriver:

  Jag, Ola Byfält, Helsingfors, läste en lång rad av protester från världens ledare med anledning av massmorden i Orlando, men ännu inget avståndstagande från den muslimska världen. Detta är i linje med tidigare tystnad eller vaga och ljumma ”protester” mer av formell (för att putsa fasaden) än substantiell natur från muslimskt håll. Därför önskar jag publicera den egyptiske politologen Hamed Abdel-Samads öppna brev till Al-Azhar universitetet i Kairo storshejk Ahmad Mohammed al-Tayyed, den högste auktoriteten inom sunnitisk islam, med anledning av dennes besök i Tyska Förbundsdagen (Die Welt 14.3.2016. Öv. OB):
  ”Frågor till Storshejken i Tyska Förbundsdagen
  Bäste Herr Storshejk,
  Välkommen till Tyskland. Jag ser det som storartat, att den sunnitiska islams överhuvud kommer till Europa och söker dialog med kristendomen. Ni kommer att hålla på tisdag ett tal i Tyska Förbundsdagen och talar förmodligen med hänförelse om islams beredvillighet till fred. Ni torde betona, att Al-Azhar är ett fäste och centrum för moderat islam samt betona det som är gemensamt för de tre monoteistiska religionerna. Ni kommer att fördöma IS och påstå att terrorismens illdåd på intet sätt kan legitimeras med islam. Ni kommer att citera några passager ur Koranen, som främjar tolerans och fredlig samlevnad samt att ignorera de som förhärligar våld mot andra troende.
  Men frågan är om inte Al-Azar med sin auktoritet (och myndighet) medverkat till att varje form av kritik visavi islam har förföljts juridiskt? Var inte de lärde vid Al-Azar ansvariga för att de utfärdat fatwāer mot avfällingar, (exempelvis) att den sudanesiske religionsreformatorn Mahmoud Taha är 1985 blev avrättad och det endast på grund av att han förklarade att våldspassagerna i Koranen inte gäller mer? Ledde inte liknande fatwāer från Al-Azhar till att den egyptiske diktaren Faradsch Fauda mördades1992 i Kairo?
  Enbart under de senaste tre månaderna har talrika egypter blivit satta i fängelse på grund av kritik mot islamska lärde, däribland diktaren Fatma Naout och religions¬reformatorn Islam al-Beheri. Fyra minderåriga koptiska barn blev dömda till fem års fängelse i södra Egypten och det endast för att de under bönen härmade IS-soldater.
  När predsident al-Sisi senaste år krävde en reform av Al-Azhar angående den religiösa diskursen så reagerade er institution med att inrätta två kommissioner: den ena för att bekämpa ateismen i Egypten och den andra för att förbättra islams image i västerlandet. Av denna orsak har ni nu kommit till Europa: inte för att söka en uppriktig och ärlig dialog, utan för att polera bilden av er religion.
  Vore det inte mer meningsfullt, herr imam, att först föra en dialog i ert eget land med shiiter, anhängare av Bahái, kopter och kritiska muslimer, innan ni oärligt bedriver utbyte med vänliga ord i västerlandet? Vore det inte mera meningsfyllt att i stället för att uttala tomma fördömanden av IS först rensa ut ur Al-Azhars läroböcker allt hat, förhärligande av våld, slaveri och jihad och fördömande av judar och kristna? Varje kritiskt tänkande mänska i Egypten vet, att IS inte gör något annat än att förverkliga det som står att läsa i Al-Azhars böcker.
  Alltså, varför tar ni på er den stora mödan, att i Berlin försöka göra det som ni sedan länge borde ha gjort i Kairo? Islams minsta problem idag är dess image i västerlandet. Islam har i första hand problem med sig själv, med det omöjliga att kritisera deras texter och politiska anspråk. Ni, herr imam, och er institution är en del av dessa problem (inom islam). Om Ni också kunde vara en del av lösningen, vilket jag dristar mig till att betvivla, ty när ni börjar med att verkligen reformera de religiösa myndigheterna, så blir det början på slutet – så som (det gick med) Gorbatschow och Sovjetunionen.
  Vänligen, Hamed Abdel-Samad,
  som för tre år sedan gavs en uppmaning att mördas av en professor från ert universitet utan att Ni och Er institution reagerat på något sätt.”

  Gillad av 1 person

 18. Magnus Ström skriver:

  Rapport från Kista idag: Min fru på lunchpromenad idag med en kollega som är ganska manhaftig(ja, hon är gay). Min fru har på sig knälång kjol, högklackat. Hennes kollega, jeans och tröja. De möter en muslimsk gentleman på vägen till centrum som vänder sig efter dem, spottar, fräser och slänger ur sig tillmälen på ett språk de inte förstår. Andemeningen är uppenbar. Försvinn. Min fru vänder sig om och säger åt honom att dra åt helvete. Tur att inte jag var där… Vill vi ha de här människorna på Värmdö där jag bor? I Orlando säger de nej tack. Trump säger nej tack. Det gör jag också.

  Gillad av 1 person

 19. Krister skriver:

  Glöm inte att den som är väldigt pro HBT kan vara rädd för sina heterosexuella känslor dvs homofobi och heterofobi är frukt från samma träd.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.